Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pocetnik033

#1776 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by pocetnik033 »

Bubalo1 wrote:Neka stranica za kupovinu knjiga ali na nasem jeziku ne engleskom .. ?
www.ekupi.ba
Mustang1

#1777 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mustang1 »

Nema tu sto mi treba ... Nema nigdje ni u gradu ..
casanova123 wrote:moze li se visa electron kartica povezati sa paypalom?
Moze
dorkcic

#1778 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dorkcic »

.
TheDocToR

#1779 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by TheDocToR »

Poznanik molim te za odgovor.

Htio bi da kupim u UK mobitel vrijednosti cca. 800-850 KM.

Koliko bi iznosili moji troskovi(carina,pdv i sl.) ?

Unaprijed zahvalan.
Mustang1

#1780 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mustang1 »

Racunaj 300 KM ...Mislim da ce biti ispod .. Siguran sam da ce biti ali bolje ti je da ostavis prostora za preko nego da te iznenade :D vjerovatno oko 200-250
BlackPool

#1781 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by BlackPool »

Ljudi pozdrav, imam jedno pitanje. Izvinjavam se unaprijed, mozda je bilo ali ne da mi se citati preko 70 stranica pa cu postaviti pitanje.

Trebam da dobijem paket iz Kine poslat DHL-om, lik mi salje maticnu plocu za moj laptop. Cijena maticne ploce ne iznosi vise od 70 km ali me brine jedna stvar. Cijena DHL postarine je 75$ pa me zanima da li carinici kada carine proizvod odnosno poslani paket gledaju odnosno saberu cijenu proizvoda i postarine pa ocarine ili ne smije cijena postarine da ulazi u carinjenje?

Hvala na odgovorima.

Pozdrav jos jednom :bih:
motorola01

#1782 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

BlackPool wrote:Ljudi pozdrav, imam jedno pitanje. Izvinjavam se unaprijed, mozda je bilo ali ne da mi se citati preko 70 stranica pa cu postaviti pitanje.

Trebam da dobijem paket iz Kine poslat DHL-om, lik mi salje maticnu plocu za moj laptop. Cijena maticne ploce ne iznosi vise od 70 km ali me brine jedna stvar. Cijena DHL postarine je 75$ pa me zanima da li carinici kada carine proizvod odnosno poslani paket gledaju odnosno saberu cijenu proizvoda i postarine pa ocarine ili ne smije cijena postarine da ulazi u carinjenje?

Hvala na odgovorima.

I postarina ulazi u osnovu za carinjenje...
dorkcic

#1783 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by dorkcic »

...
Last edited by dorkcic on 25/05/2012 23:44, edited 1 time in total.
poznanik

#1784 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

TheDocToR wrote:Poznanik molim te za odgovor.
Htio bi da kupim u UK mobitel vrijednosti cca. 800-850 KM.
Koliko bi iznosili moji troskovi(carina,pdv i sl.) ?...
Stopa carine za telefonske aparate za mobilnu telefoniju je 5, ukoliko proizvod nije porijeklom iz država EU, ukoliko jeste, onda je 0.

Na carinsku osnovicu (cijena robe u koju su uključeni troškovi transposrta i sl. zavisni troškovi, ukoliko budu iskazani na fakturi) obračunava se stopa carine i na zbir vrijednosti carinske osnovice i carine - stopa pdv od 17%.

Prilikom uvoznog carinjenja uvoznik može imati još i troškove carinskog posredovanja (špediter, ukoliko robu transportuje neka od kurirskih organizacija) ili transportno-administrativne poštanske manipulacije (ukoliko je roba dopremljena poštanskim saobraćajem).

Npr:
Vrijednost robe = 850 KM
Troškovi transporta = 50 KM
CARINSKA OSNOVICA = 900 KM
Carina 5% = 45,00 KM
PDV = 160,65
UKUPNO C+PDV = 205,65 KM + Troškovi u postupku uvoza u BiH
Last edited by poznanik on 16/02/2012 00:45, edited 1 time in total.
TheDocToR

#1785 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by TheDocToR »

Hvala na odgovoru, to je sto me zanimalo.

Respect
BlackPool

#1786 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by BlackPool »

motorola01 wrote:
BlackPool wrote:Ljudi pozdrav, imam jedno pitanje. Izvinjavam se unaprijed, mozda je bilo ali ne da mi se citati preko 70 stranica pa cu postaviti pitanje.

Hvala na odgovorima.

I postarina ulazi u osnovu za carinjenje...
Hvala na odgovoru.
Dozer

#1787 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Dozer »

Sve ulazi u osnovicu za carinjenje. Ovo sto je poznanik napisao + jos 10 KM za obrazac (?!) i 10 KM za taxu (?!?!)... :-)
alica.k

#1788 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

FreeSol2 wrote:Ima li neko neku dobru stranicu za kupovinu obuce?
schuh.co.uk
schuhpaket.com
i asos isto
burekodsira

#1789 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by burekodsira »

svapske televizije se ubise reklamiranjem zaladno online prodaje obuce, pa ti sad vidi :D
Comrad

#1790 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Comrad »

Koja je dobra stranica za kupovinu prehrambenih proizvoda.

Hocu ovo da kupim Nestle Condensed Milk Sweetened tube:
http://shop.countdown.co.nz/Content/Pro ... 003071.jpg

Ili ako neko zna da li ima negdje kod nas ovo kupiti?
neo7

#1791 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by neo7 »

Npr:
Vrijednost robe = 850 KM
Carina 5% = 45,00 KM
PDV = 160,65
:( PREVISE..previse...zbog ovoga su me odbili 100% da kupim nesto iz vana. Ne kontam, zasto se mora placati PDV na robu koja nije ni kupljena u BIH ? Pa taj PDV je placen u zemlji gdje je kupljen..
TDK-90

#1792 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by TDK-90 »

Comrad wrote:Koja je dobra stranica za kupovinu prehrambenih proizvoda.

Hocu ovo da kupim Nestle Condensed Milk Sweetened tube:
http://shop.countdown.co.nz/Content/Pro ... 003071.jpg

Ili ako neko zna da li ima negdje kod nas ovo kupiti?
Bude u Mercatoru, samo dal baš mora biti Nestle?
BlackPool

#1793 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by BlackPool »

Ljudi pozdrav, imam opet jedno pitanje!

Da li je neko mozda narucivao stvari preko neta iz Kine i da li je mozda koristio pri tom narucivanju DHL? Trebam nesto da narucim i sve je 5, medjutim lik mi kaze da BiH pripada nekoj REMOTE AREA? WTF? :shock:

Prvi puta se susrecem sa tim sranjem da mi neko kaze da trebam i to naknadno platiti, odnosno posto BiH pripada toj regiji?

Kontam da me ne zajebava i konta na meni lik da zaradi jos nesto novca?

Ako neko zna, bio bih vrlo zahvalan na odgovoru!

Hvala unaprijed.

Pozdrav
kojeime

#1794 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kojeime »

neo7 wrote:
Npr:
Vrijednost robe = 850 KM
Carina 5% = 45,00 KM
PDV = 160,65
:( PREVISE..previse...zbog ovoga su me odbili 100% da kupim nesto iz vana. Ne kontam, zasto se mora placati PDV na robu koja nije ni kupljena u BIH ? Pa taj PDV je placen u zemlji gdje je kupljen..
Ovako. Kada kupujes iz druge zemlje trebas sa prodavacem regulisati da ti cijena prodatog proizvoda bude umanjena za PDV te zemlje. Recimo kupujes iz Njemacke. Nesto kosta 100 Eura u maloprodaji. Njemacki porez je (odokativno, ne znam tacno) 22%. Tebi bi cijena proizvoda trebala biti 78 Eura. To je regulisano propisima, na primjer propis o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i drugim. Ako je porijeklo proizvoda EU onda ne bi trebao platiti ni carinu, takodje ima propis o tome.

Dakle, prije kupovine iz inostranstva obratiti paznju da li je navedena maloprodajna cijena (sa ukljucenim PDV-om drzave iz kuje se kupuje) ili je cijena bez uracunatog PDV-a te zemlje. Svi ozboljni prodavaci koji prodaju world-wide imaju navedene obje cijene, bez ukljucenog PDV-a te zemlje kada je kupac iz inostranstva i sa PDV-om kada je lokalni kupac. Ako je cijena sa uracunatim PDV-om, kontaktirati prodavaca i vidjeti kako izbjeci PDV te zemlje.

Napomena, ako je kupac u EU, na primjer kupac je u Engleskoj i kupuje iz Njemacke, taj kupac placa proizvod sa uracunatim PDV-om Njemacke, ne Engleske. Nema oslobadjanja od placanja PDV-a. Ovo oslobadjanje od placanja PDV-a zemlje prodavaca vazi samo kada se prodani proizvod izvozi izvan EU. Za zemlje koje nisu u EU treba sa prodavacem vidjeti kako to ide. A i provjeriti da li su to zemlje van EU sa kojima BiH ima potpisane sporazume o sprecavanju dvostrukog oporezivanja, kupovina iz tih zemalja bi trebala biti oslobodjena placanja PDV-a te zemlje.

Naravno, plati se porez BiH.

I ne, ne moze da ako se kupuje iz zemlje u kojoj je PDV nizi od naseg PDV-a da se plati PDV te zemlje, a nas ne plati. Nas se mora platiti, moze se biti oslobodjen samo placanja PDV-a te zemlje.

Za SAD, kako su porezi u SAD regulisani drugacije negu u EU, oslobadjanje od placanja poreza SAD-a kada kupujete odande ne vazi na nacin na koji vazi kada se kupuje iz EU.

Meni se nekada desavalo da mi prodavac proda proizvode umanjene za PDV zemlje ali trazi da potpisem papire u kojima je navedeno da je on proizvod prodao u BiH i nekada je dovoljno da mu posaljem skenirane papire, nekada da posaljem te papire prodavacu postom. Nekada mi nas spediter trazi taj potpis pa spediter zavrsava sa prodavacem, a nekada sve obavi spediter dakle, spediter potvrdjuje prodavacu da je prodavac izvezao taj proizvod iz njegove zemlje u BiH.
casanova123

#1795 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by casanova123 »

da li je neko kupovao sa tenniswarehouse.com?

kazu da je tu njjeftinija sportska oprema i roba.. bas sam planirao ovih dana nesto da sebi kupim..
sarajevo999999

#1796 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by sarajevo999999 »

kako na amazonu vidim da li se odredjeni artikli (knjige)mogu isporuciti za BiH?..
hvala unaprijed
novi.dan.nova.nafaka

#1797 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by novi.dan.nova.nafaka »

http://imageupload.org/en/file/203967/untitled.jpg

Molio bih za pomoć u svom slučaju: na itemu stoji - "Standard Int'l Shipping", što valjda znači da je u cijenu uključeno slanje poštom, međutim kada sam kontaktirao prodavca (u Izraelu živi), kaže da trebam platiti dodatnu poštarinu od 13$. :roll:
Inače, tip ima 100% pozitivan feedback na preko 500 prodatih itema...
frngla

#1798 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by frngla »

naveo je free p&p što znači u prevodu besplatna dostava i pakiranje... meni je to prevara :-)
motorola01

#1799 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

novi.dan.nova.nafaka wrote:http://imageupload.org/en/file/203967/untitled.jpg

Molio bih za pomoć u svom slučaju: na itemu stoji - "Standard Int'l Shipping", što valjda znači da je u cijenu uključeno slanje poštom, međutim kada sam kontaktirao prodavca (u Izraelu živi), kaže da trebam platiti dodatnu poštarinu od 13$. :roll:
Inače, tip ima 100% pozitivan feedback na preko 500 prodatih itema...
Pronadji drugog sellera i rijesi problem.Nije valjda taj najjeftiniji?Fino pise da je shipping free i nemoj mu nista vise placati od te cijene koju je naveo.
alica.k

#1800 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

sarajevo999999 wrote:kako na amazonu vidim da li se odredjeni artikli (knjige)mogu isporuciti za BiH?..
hvala unaprijed
knjige mogu haman sve. ja jos nisam naisla na knjigu da mi nisu poslali ili nisu mogli poslati.
Post Reply