ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

johnnykola

#1776 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote: Sinko dragi ja kad sam studirao nije blo Linde ni ASP.NET-a i slicnih olaksavajucih okolnosti...ja sam malo stariji ciko tako da bez veze meni filozofiras.
Eto ja malouman pa nisam skontao da si stariji. Pišem za današnje vrijeme i opet ponavljam puca kome kako je tebi bilo. A i tebe sam se dotakao tako što sam napisao da si u socijalizmu nikako ili minimalno plaćao faks apropo tvoje priče kako sad za njihove pare handre studente po tebi naki debosi.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#1777 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:Gledaj, vrlo je jednostavno, zahvaljujući upravo informatici, ako dijelu koji ETF izučava, svijet je postao globalno selo.
Izvoli, jaro, idi gdje ti je bolje. U srednjoj poderi, prijavi se na stipendiju pa studiraj na Oxfordu, Harvardu, di god hoćeš, ha ja!
Ne možeš to, završavaj ono šta imaš. hoćeš da budeš profesor, budi najbolji, postani profesor i mijenjaj stvari.
Tako i samo tako se kod nas može nešto promijeniti. Neće ti doći Bolonja, EU, STEM pa to promijeniti, to su iluzije.
Vidi kako je završilo u Hrvatskoj sve to,a i sam vidiš kako je kod nas. A onda je tu Jurić koji te uči da prije svega misliš, ali ne
ni on ne valja, pa šta hoćeš!?
Zao mi je sto Klix nije uveo mogucnost crtanja jer dzaba ti 100 diploma kad ne shvatas krucijalne stvari. Dakle imas studenta koji je izgubio godinu ETF-a radi matematika i jos ponecega. Taj isti student ode u Gratz i spicka taj fakultet dok si rekao cadzo tj. u roku bez izgubljenih godina!!! I nije u pitanju jedan student nego masa studenata koji to mogu finansijski podnjeti. Sta hoces da kaze da je fakultet u Austriji kurac za sarajevski???? Ili po svaku cijenu branis svoje kolege??? Kad mi je pokojni caca bio u krivu nisam bio na njegovoj strani pa tako neci i u ovoj prici i tvrdim da su pojedini profesori klasicni sadisti.
The BEN10

#1778 Re: ETF

Post by The BEN10 »

johnnykola wrote:Ne branim ja nikoga. Šta si upisivao fakultet kad si znao da je na njemu Galić? Sam pao sam se ubio.
Studiraj preko interneta, uči sam ASP.NET, zaganjaj Lyndu, sad možeš šta hoćeš, a ne hajmo mi odadrat po ETF-u..
:-)
Nevjerovatno je kako visoko obrazovan čovjek može ograničeno razmišljati!
Čovječe dragi, govorimo o SISTEMU. Sistem treba biti takav da omogući kvalitetno obrazovanje. Tako što će adekvatni profesori predavati adekvatnu materiju na adekvatan način.
Fakultet nije tu da na njemu totalno nebitni profesori u svijetu nauke svoje komplekse istresaju na studentima! Umjesto da ti profesori svoj ego pumpaju na naučnim konferencijama gdje će glumiti face ostvarenjima koja su postigli, oni frustracije liječe na studentima! Pa ko je ovdje lud!? Nije fakultet tu radi profesora, već radi nauke i budućih generacija.

Bože moj, ne mogu vjerovati. Strašno. Prestrašno...
johnnykola

#1779 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote:
johnnykola wrote:Gledaj, vrlo je jednostavno, zahvaljujući upravo informatici, ako dijelu koji ETF izučava, svijet je postao globalno selo.
Izvoli, jaro, idi gdje ti je bolje. U srednjoj poderi, prijavi se na stipendiju pa studiraj na Oxfordu, Harvardu, di god hoćeš, ha ja!
Ne možeš to, završavaj ono šta imaš. hoćeš da budeš profesor, budi najbolji, postani profesor i mijenjaj stvari.
Tako i samo tako se kod nas može nešto promijeniti. Neće ti doći Bolonja, EU, STEM pa to promijeniti, to su iluzije.
Vidi kako je završilo u Hrvatskoj sve to,a i sam vidiš kako je kod nas. A onda je tu Jurić koji te uči da prije svega misliš, ali ne
ni on ne valja, pa šta hoćeš!?
Zao mi je sto Klix nije uveo mogucnost crtanja jer dzaba ti 100 diploma kad ne shvatas krucijalne stvari. Dakle imas studenta koji je izgubio godinu ETF-a radi matematika i jos ponecega. Taj isti student ode u Gratz i spicka taj fakultet dok si rekao cadzo tj. u roku bez izgubljenih godina!!! I nije u pitanju jedan student nego masa studenata koji to mogu finansijski podnjeti. Sta hoces da kaze da je fakultet u Austriji kurac za sarajevski???? Ili po svaku cijenu branis svoje kolege??? Kad mi je pokojni caca bio u krivu nisam bio na njegovoj strani pa tako neci i u ovoj prici i tvrdim da su pojedini profesori klasicni sadisti.
I eto, je li student završio faks? Već smo jednom raspravljali za te izgubljene godine. Na samrti vjerojatno takvi samo i jedino mislie na tih +-365 dana kad završavaju svoju poslovnu i životnu karijeru. :D :D :D Bio sam student ETF sami i ejdino i iznosim svoje mišljenje, nijednog profesora niti asistenta ne znam osobno.
johnnykola

#1780 Re: ETF

Post by johnnykola »

The BEN10 wrote:
johnnykola wrote:Ne branim ja nikoga. Šta si upisivao fakultet kad si znao da je na njemu Galić? Sam pao sam se ubio.
Studiraj preko interneta, uči sam ASP.NET, zaganjaj Lyndu, sad možeš šta hoćeš, a ne hajmo mi odadrat po ETF-u..
Čovječe dragi, govorimo o SISTEMU. Sistem treba biti takav da omogući kvalitetno obrazovanje. Tako što će adekvatni profesori predavati adekvatnu materiju na adekvatan način.
Fakultet nije tu da na njemu totalno nebitni profesori u svijetu nauke svoje komplekse istresaju na studentima! Umjesto da ti profesori svoj ego pumpaju na naučnim konferencijama gdje će glumiti face ostvarenjima koja su postigli, oni frustracije liječe na studentima! Pa ko je ovdje lud!? Nije fakultet tu radi profesora, već radi nauke i budućih generacija.

Gore sam ti napiso za sistem. To je politika koja te zavali. Na našim prostorima samo osobne promjene guraju sistemske. Postani ti dio sistema pa mijenjaj od laprdanja nema - ništa. Evo Jurić ga mijenja, ima fantastične udžbenike u kojima je sve maltene nacrtano kako i šta. A on je za tebe, sva je prilika - debos.
Last edited by johnnykola on 16/06/2016 11:46, edited 1 time in total.
Gejmerofil

#1781 Re: ETF

Post by Gejmerofil »

Kako jedan student moze nadoknaditi te silne nedostatke iz prakse? Ako uopste to moze.
hrasno38

#1782 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:
hrasno38 wrote: Sinko dragi ja kad sam studirao nije blo Linde ni ASP.NET-a i slicnih olaksavajucih okolnosti...ja sam malo stariji ciko tako da bez veze meni filozofiras.
Eto ja malouman pa nisam skontao da si stariji. Pišem za današnje vrijeme i opet ponavljam puca kome kako je tebi bilo. A i tebe sam se dotakao tako što sam napisao da si u socijalizmu nikako ili minimalno plaćao faks apropo tvoje priče kako sad za njihove pare handre studente po tebi naki debosi.
Tako je u moje vrijeme se fakultet nije placao i nije se placalo skolstvo, zdravstvo i sve ono sto danas placas a dobijas nista!!! Zar nije logicnije da kad nesto masno platis dobijes i bolju uslugu, kvalitetniju nastavu, bolje profesore. Ili uzmi 2000 (zaokruzujem) za 300 studenata pa onda jos dodatno zaradi oborivsi minimalno 150 jer kanton ne dotira dovoljno para a profesorske plate. Ili jednom profesoru strovali 500 studenata sto je van svake pameti i taj covjek ne zna vise gdje je supalj a ne da kvalitetno drzi nastavu umjesto da primis jos profesora i asistenata....ali kako bi onda "bekan" imao 5000 platu kao sto je imao legendarni Cizi. Mali si ti da skontas sustinu i poentu ove price a i sam onaj spisak koji je postavio @Ben10 sasvim dovoljno govori o nekim stvarima.
hrasno38

#1783 Re: ETF

Post by hrasno38 »

The BEN10 wrote:

Dzaba prica... :thumbup:
johnnykola

#1784 Re: ETF

Post by johnnykola »

Gejmerofil wrote:Kako jedan student moze nadoknaditi te silne nedostatke iz prakse? Ako uopste to moze.
Tako što će početi raditi, a onda će za godinu dvije uvidjeti da je u 100% sve bilo tačno što su mu profeosri pričali i predavali.
johnnykola

#1785 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote:
johnnykola wrote:
Tako je u moje vrijeme se fakultet nije placao i nije se placalo skolstvo, zdravstvo i sve ono sto danas placas a dobijas nista!!! Zar nije logicnije da kad nesto masno platis dobijes i bolju uslugu, kvalitetniju nastavu, bolje profesore. Ili uzmi 2000 (zaokruzujem) za 300 studenata pa onda jos dodatno zaradi oborivsi minimalno 150 jer kanton ne dotira dovoljno para a profesorske plate. Ili jednom profesoru strovali 500 studenata sto je van svake pameti i taj covjek ne zna vise gdje je supalj a ne da kvalitetno drzi nastavu umjesto da primis jos profesora i asistenata....ali kako bi onda "bekan" imao 5000 platu kao sto je imao legendarni Cizi. Mali si ti da skontas sustinu i poentu ove price a i sam onaj spisak koji je postavio @Ben10 sasvim dovoljno govori o nekim stvarima.
Čovječe, pa ne počinje svijet od Kantona Sarajevo i sad odjednom nastane, vidi, bolji siste,. Voila! Možeš li ti uopće pronaći svoje mjesto u koordinatnom isstemu konfuzije, tranzicije, tehno kapitalizma itd.?
klaki

#1786 Re: ETF

Post by klaki »

Ko upise etf da studira racunarske nauke, grdno se zeznuo. Jedino ako ima mogucnost da preskoci prvu godinu, onda ok. :D Ja se debil zaletio pa me ko debila doceka matematika al haj to i nekako moze se, al zato el. tehnika sa kojom veze nisam imao kao gimnazijalac. Fizika 1, fizika 2, linearna i dva predmeta za racunare se mogu poloziti bez previse muke samo treba strpljenja, opustenost i ucenje.... mogu i el. tehnicki predmeti ako si isao u tu srednju, al ce te matematika 1 docekati kad tad. (sad je valjda doslo do izmjena, nema vise fizike 2?)

Ja sad na privatnom, opet prva godine ide ok uzeo cisto IT (prvo upisao etf racunarstvo i ovde, al se brze bolje prebacim na FIT. el tehnika iako je lagana (ovde) ja opet ne kontam, ni nazor :lol: glup jbg). Sreo druga sa fakulteta (isto racunarstvo hoce), reko koja si godina sine? Kaze evo prva (treci put), al druga koliziono uzeo neke predmete. Reko sta te brate mori? Kaze polozio matematiku 1 parcijale i sve, al' usmeni nema sanse kod Fatkica. Reko sta je sa drugim haverom (inace programer momak vec zaradjuje pare tako da se ne brinem za njeg) kaze isto sve ne moze usmeni da polozi, a matematika 1 je osnovni predmet ne moze se prenositi. Obojica rekla da ce se ispisati ako ne uspiju upisati drugu na kraju ove skolske godine :(

Tako da raja ETF upisujte samo ako:
1. Imate veliku volju i odlucnost, tj. duboko u sebi znate da vi to mozete (a treba biti malo i kliker)
2. Trebate samo potvrdu da ste polozili prijemni da se ispalite u Austriju :D

Ozbiljno ko god ima mogucnost neka ide na TU Graz da tamo studira racunarske nauke. 99% o racunarima, jedino ima malo matematike na prvoj godini.
The BEN10

#1787 Re: ETF

Post by The BEN10 »

johnnykola wrote:Gore sam ti napiso za sistem. To je politika koja te zavali. Na našim prostorima samo osobne promjene guraju sistemske. Postani ti dio sistema pa mijenjaj od laprdanja nema - ništa. Evo Jurić ga mijenja, ima fantastične udžbenike u kojima je sve maltene nacrtano kako i šta. A on je za tebe, sva je prilika - debos.
Ovdje Jurić, kao 188 rangirani naučnik u Bosni (u regionu je jedno 1000-ti) nije tema. Čovjeka lično ne znam, ali vidim gdje ga postavljaju relevatne analize kao i broj radova koje je objavio. O njemu nemam šta drugo reći. Sve je rečeno. Lahko je pričati priče, predstavljati se ekstra-mega-giga naučnikom. Kad izađeš tamo gdje su strogo definisani kriteriji koliko ko vrijedi, Željko kotira tako kako kotira. ;-)

Nisam ni ja bitan. Niti bilo ko od nas. Bitan je SISTEM. Činjenica je da sistem ne omogućava ljudima koji su realno sposobni završiti fakultet da to urade, kao niti da im pruži dovoljno znanja.
hrasno38

#1788 Re: ETF

Post by hrasno38 »

johnnykola wrote:
Gejmerofil wrote:Kako jedan student moze nadoknaditi te silne nedostatke iz prakse? Ako uopste to moze.
Tako što će početi raditi, a onda će za godinu dvije uvidjeti da je u 100% sve bilo tačno što su mu profeosri pričali i predavali.
hahahahaha a sta ce poceti raditi...kucati tekstove u Wordu.... ako nema postene prakse! Ili ce cekati da mu neki kolega prenese svoje znanje...ili ce ga popisati neki nadareni i sa duzim stazom tehnicar jer recimo ovaj u zivotu nije vidio kako se programira router (karikiram).
johnnykola

#1789 Re: ETF

Post by johnnykola »

klaki wrote: Tako da raja ETF upisujte samo ako:
1. Imate veliku volju i odlucnost, tj. duboko u sebi znate da vi to mozete (a treba biti malo i kliker)

Ozbiljno ko god ima mogucnost neka ide na TU Graz da tamo studira racunarske nauke. 99% o racunarima, jedino ima malo matematike na prvoj godini.
Toliko.
johnnykola

#1790 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote:
johnnykola wrote:
hahahahaha a sta ce poceti raditi...kucati tekstove u Wordu.... ako nema postene prakse! Ili ce cekati da mu neki kolega prenese svoje znanje...ili ce ga popisati neki nadareni i sa duzim stazom tehnicar jer recimo ovaj u zivotu nije vidio kako se programira router (karikiram).
Šta bi ti s faksa da sam lemiš Cisco rutere? O, majko!!!
hrasno38

#1791 Re: ETF

Post by hrasno38 »

klaki wrote:Ko upise etf da studira racunarske nauke, grdno se zeznuo. Jedino ako ima mogucnost da preskoci prvu godinu, onda ok. :D Ja se debil zaletio pa me ko debila doceka matematika al haj to i nekako moze se, al zato el. tehnika sa kojom veze nisam imao kao gimnazijalac. Fizika 1, fizika 2, linearna i dva predmeta za racunare se mogu poloziti bez previse muke samo treba strpljenja, opustenost i ucenje.... mogu i el. tehnicki predmeti ako si isao u tu srednju, al ce te matematika 1 docekati kad tad. (sad je valjda doslo do izmjena, nema vise fizike 2?)

Ja sad na privatnom, opet prva godine ide ok uzeo cisto IT (prvo upisao etf racunarstvo i ovde, al se brze bolje prebacim na FIT. el tehnika iako je lagana (ovde) ja opet ne kontam, ni nazor :lol: glup jbg). Sreo druga sa fakulteta (isto racunarstvo hoce), reko koja si godina sine? Kaze evo prva (treci put), al druga koliziono uzeo neke predmete. Reko sta te brate mori? Kaze polozio matematiku 1 parcijale i sve, al' usmeni nema sanse kod Fatkica. Reko sta je sa drugim haverom (inace programer momak vec zaradjuje pare tako da se ne brinem za njeg) kaze isto sve ne moze usmeni da polozi, a matematika 1 je osnovni predmet ne moze se prenositi. Obojica rekla da ce se ispisati ako ne uspiju upisati drugu na kraju ove skolske godine :(

Nije to samo u Gratzu tako je u citavoj Evropi, na MIT-u....svugdje
johnnykola

#1792 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote:
klaki wrote:Ko upise etf da studira racunarske nauke, grdno se zeznuo. Jedino ako ima mogucnost da preskoci prvu godinu, onda ok. :D Ja se debil zaletio pa me ko debila doceka matematika al haj to i nekako moze se, al zato el. tehnika sa kojom veze nisam imao kao gimnazijalac. Fizika 1, fizika 2, linearna i dva predmeta za racunare se mogu poloziti bez previse muke samo treba strpljenja, opustenost i ucenje.... mogu i el. tehnicki predmeti ako si isao u tu srednju, al ce te matematika 1 docekati kad tad. (sad je valjda doslo do izmjena, nema vise fizike 2?)

Nije to samo u Gratzu tako je u citavoj Evropi, na MIT-u....svugdje

:D :D :D
hrasno38

#1793 Re: ETF

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:hahahahaha a sta ce poceti raditi...kucati tekstove u Wordu.... ako nema postene prakse! Ili ce cekati da mu neki kolega prenese svoje znanje...ili ce ga popisati neki nadareni i sa duzim stazom tehnicar jer recimo ovaj u zivotu nije vidio kako se programira router (karikiram).
hrasno38 wrote:
johnnykola wrote:
Gejmerofil wrote:Kako jedan student moze nadoknaditi te silne nedostatke iz prakse? Ako Šta bi ti s faksa da sam lemiš Cisco rutere? O, majko!!!
Evo vidis ovaj tvoj odgovor pokazuje bez obzira na diplomiu tu ogranicensot. Prvo nisam nigdje spomenuo lemljenje jer to se vise i ne radi a kao drugo napsiao sam u zagradi "karikiram" sto ti ocito ne kontas. Ali boli te cuna ti si zavrsio faks i kad si poceo raditi razvaljivo si matematiku ali posao kaoji si trebao da radis razvaljivo si al u kurcu!!!
I jos cu ti jednu stavr reci nekada davno postojala je jedna firmau Energoinvestu koja se zvala IRCA (istrazivacko razvojni centar) u kojoj su doktori nauka i inzinjeri svih kategorija i te kako znali da leme kada dodju sa faksa jer su imali redovne prakse tokom svog studiranaj upravo u tom Energoinvestu ali tevbi je to tesko da skontas...tebi je Fatkic idol!!!
johnnykola

#1794 Re: ETF

Post by johnnykola »

hrasno38 wrote:
Evo vidis ovaj tvoj odgovor pokazuje bez obzira na diplomiu tu ogranicensot. Prvo nisam nigdje spomenuo lemljenje jer to se vise i ne radi a kao drugo napsiao sam u zagradi "karikiram" sto ti ocito ne kontas. Ali boli te cuna ti si zavrsio faks i kad si poceo raditi razvaljivo si matematiku ali posao kaoji si trebao da radis razvaljivo si al u kurcu!!!
I jos cu ti jednu stavr reci nekada davno postojala je jedna firmau Energoinvestu koja se zvala IRCA (istrazivacko razvojni centar) u kojoj su doktori nauka i inzinjeri svih kategorija i te kako znali da leme kada dodju sa faksa jer su imali redovne prakse tokom svog studiranaj upravo u tom Energoinvestu ali tevbi je to tesko da skontas...tebi je Fatkic idol!!!
Vidiš, budem napravio majicu s njegovim likom.<3
The BEN10

#1795 Re: ETF

Post by The BEN10 »

johnnykola wrote:
Zaboravio si reći da su to profesori koji zajedno kad skupe radove i citate nemaju kao iole ozbiljniji profesor iz regiona (Zg, Bg, Ljub). Čisto da se zna kako stojimo u odnosu na ostale.
A možemo se i zadovoljiti treniranjem strogoće "najjači sam u selu" pa se upoređivati sa čuvenim travničkim fakultetom. :evil:
The BEN10

#1796 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Međutim, nimalo nije čudno trenutno stanje. Kad vidiš kako visokoobrazovani ljudi razmišljaju to je da te srklet uhvati.

Javlja mi se na pp stari forumaš (2008 registrovao acc) koji već četiri godine haman samo čita postove ništa ne piše, kako sam napravio veliku grešku jer je Jurić u međuvremenu od kada je ona institucija izdala istraživanje, dobio čitavih 15 citata!?!?!?! Sa tih 15 citata Jurić bi se sad eto trebao popeti na 188 mjesto naučnika unutar Bosne (pod uslovom da oni ispred njega isto tako nisu citirani još neki put). Možeš misliti oko čega se trebam iscrpljivati!!! :-) :-) :-)
Pa tačno ne znam bil plakao od muke ili bih se smijao. Dokle smo mi došli.
Rasravljamo se o tome kako je naš lokalni klub Udarnik iz Pribitkovića ekstra ekipa jer je triput u prvenstvu nakantao Rudara iz Donjih Moštri. A taj isti Udarnik je kanta za jednog Želju/Sarajevo koji su kanta za Dinamo iz Zagreba. Koji je kanturina za iole ozbiljniju evropsku ekipu.

Naši naučni radnici su realno samo dno evropskog naučnog kora - možemo mi sad mahati ovim ili onim, ali relevantne, kredibilne i priznate institucije, na osnovu jasno utvrđenih kriterija tako kažu.

Stvarnost je teška i gorka.

Što prije shvatimo i priznamo prije ćemo krenuti da tražimo promjene.
Bolonjac

#1797 Re: ETF

Post by Bolonjac »

The BEN10 wrote:
johnnykola wrote:A moje mišljenje nije vrijedno? Hvala ti.
I, da, lako je kakati, postani profa pa mijenjaj do besvijesti.
Eno Jurića, pojede, kontra struje oduvijek i nadalje dere.
Dakle, može se.
Željko Jurić kažeš!? https://scholar.google.com/citations?us ... AAAJ&hl=en
Poštovani kolega, Željko Jurić, toliko razvikani profesor, ima manje objavljenih radova nego gospođa Sebija Izetbegović (vjerovao ili ne), a koja se nalazi na 199 mjestu naučnika iz Bosne!
https://scholar.google.com/citations?us ... AAAJ&hl=en

Evo liste bosansnkih naučnika: totalno relevantna lista urađena od strane kredibilne institucije. http://www.webometrics.info/en/node/173

Kakve to veze ima?
Svako moze generisati radove(znam ljude koji nemam pojma kako su fax zavrsili a imaju masu smece radova) kad ne radi ono za sta je placen.
Najbolji primjer je mozda i gosp. Izetbegovic koja sjedi na 10 stolica i na misteriozan nacin nastaju radovi(studenti i doktoranti ih pisu a ona se doda. Mozes primjetiti da je vecinom neki N-ti autor i ako je u pitanju student potpise se prva) !

Prof. Juric je jedan od rijetkih profesora koji se stvarno trudi da unaprijedi svoja predavanja i prenese znanje studentima. Inace autor je vise knjiga koje je sam napisao i ne zna se koja je bolja. Koliko je gosp. Izetbegovic sama napisala?
Juriceve knjige se koriste i van BiH na univerzitetima jer su odlicne.

Za Jurica mogu reci da je jedini profesor koji bi mogao bez ikakvih problema google interview proci i na svoju stetu se posvetio studentima i obrazovanju a mogao bi praviti cuda u naucnoistrazivackom radu.

Inace je doticni izjavio da ima punu ladicu naucnih radova ali nema para(ne da on nema para nego institucija ne odvaja pare za to) za konferencije da ih objavi sto mozes i vidjeti da su mu svi radovi po konferencija koje ETF organizira ili besplatnim konferencijama. Izvadi rad iz ladice samo kad mu treba za napredovanje ili kad je besplatna konferencija u organizaciji clanice univerziteta.

Juric je isto jedan od rijetkih profesora koji je skoro sve radove sam napisao a ne se potpisao na rad studenta.
The BEN10

#1798 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Bolonjac wrote:
The BEN10 wrote:
johnnykola wrote:A moje mišljenje nije vrijedno? Hvala ti.
I, da, lako je kakati, postani profa pa mijenjaj do besvijesti.
Eno Jurića, pojede, kontra struje oduvijek i nadalje dere.
Dakle, može se.
Željko Jurić kažeš!? https://scholar.google.com/citations?us ... AAAJ&hl=en
Poštovani kolega, Željko Jurić, toliko razvikani profesor, ima manje objavljenih radova nego gospođa Sebija Izetbegović (vjerovao ili ne), a koja se nalazi na 199 mjestu naučnika iz Bosne!
https://scholar.google.com/citations?us ... AAAJ&hl=en

Evo liste bosansnkih naučnika: totalno relevantna lista urađena od strane kredibilne institucije. http://www.webometrics.info/en/node/173
Kakve to veze ima?
Svako moze generisati radove(znam ljude koji nemam pojma kako su fax zavrsili a imaju masu smece radova) kad ne radi ono za sta je placen.
Najbolji primjer je mozda i gosp. Izetbegovic koja sjedi na 10 stolica i na misteriozan nacin nastaju radovi(studenti i doktoranti ih pisu a ona se doda. Mozes primjetiti da je vecinom neki N-ti autor i ako je u pitanju student potpise se prva) !

Prof. Juric je jedan od rijetkih profesora koji se stvarno trudi da unaprijedi svoja predavanja i prenese znanje studentima. Inace autor je vise knjiga koje je sam napisao i ne zna se koja je bolja. Koliko je gosp. Izetbegovic sama napisala?
Juriceve knjige se koriste i van BiH na univerzitetima jer su odlicne.

Za Jurica mogu reci da je jedini profesor koji bi mogao bez ikakvih problema google interview proci i na svoju stetu se posvetio studentima i obrazovanju a mogao bi praviti cuda u naucnoistrazivackom radu.

Inace je doticni izjavio da ima punu ladicu naucnih radova ali nema para(ne da on nema para nego institucija ne odvaja pare za to) za konferencije da ih objavi sto mozes i vidjeti da su mu svi radovi po konferencija koje ETF organizira ili besplatnim konferencijama. Izvadi rad iz ladice samo kad mu treba za napredovanje ili kad je besplatna konferencija u organizaciji clanice univerziteta.

Juric je isto jedan od rijetkih profesora koji je skoro sve radove sam napisao a ne se potpisao na rad studenta.
Dakle, ipak je Udarnik iz Pribitkovića neki faktor u fudbalu, jel? Pa dobro, može biti, nije lahko Moštre dobit triput u godini moj jarane, kad im vidiš onu odbranu, ko od brda odvaljenu. :roll:
Ahahahahaa, ahahhahahahahhahaa! :lol: :lol: :lol:
The BEN10

#1799 Re: ETF

Post by The BEN10 »

Molim vas, Željko Jurić nije tema ovog topica.
Zaista mi nije bila namjera bilo šta loše o tom tipu pisati, već samo ukazati kako stoje toliko razvikani profesori/naučnici koji u običnoj raji važe za supermene haman.

Ponavljam - kredibilne institucije ne padaju na fazone lijep, zgodan, imam radove u latici, već na KONKRETNA DJELA U VIDU RADOVA/PROJEKATA I SL. Džeko na svakom treningu može zabiti po 5 golova - to se ne pika, već onoliko koliko zabije NA UTAKMICI.
PR je jedno, realan život je nešto sasvim drugo.

Na kraju krajeva, sve i da Željko jeste takav kako ga subjektivno doživljavaju studenti, ETF NIJE ŽELJKO. On je samo jedan kotačić u čitavoj priči.

Stoga bih zamolio da se ne bavimo više likom i djelom jednog profesora, već učinkom čitave institucije.
Bolonjac

#1800 Re: ETF

Post by Bolonjac »

The BEN10 wrote:Molim vas, Željko Jurić nije tema ovog topica.
Zaista mi nije bila namjera bilo šta loše o tom tipu pisati, već samo ukazati kako stoje toliko razvikani profesori/naučnici koji u običnoj raji važe za supermene haman.

Ponavljam - kredibilne institucije ne padaju na fazone lijep, zgodan, imam radove u latici, već na KONKRETNA DJELA U VIDU RADOVA/PROJEKATA I SL. Džeko na svakom treningu može zabiti po 5 golova - to se ne pika, već onoliko koliko zabije NA UTAKMICI.
PR je jedno, realan život je nešto sasvim drugo.

Na kraju krajeva, sve i da Željko jeste takav kako ga subjektivno doživljavaju studenti, ETF NIJE ŽELJKO. On je samo jedan kotačić u čitavoj priči.

Stoga bih zamolio da se ne bavimo više likom i djelom jednog profesora, već učinkom čitave institucije.
Naravno, institucija se mjeri pro broju naucnih radova u SCOPES-u(bar na unsa), broju nobelovca, prisustvu na internetu itd. u zadnje vrijeme i po broju startupa i patenata.

Ono sto zelim reci ako ne mozes izdvojiti pare kao institucija da platis objavu naucnog rada profesoru(500-600 Eura - putni troskovi/kotizacija) onda se ne mozes ni takmiciti u toj ligi.
Izuzetak su naucnoistrazivacki projekti koje nasi univerziteti jako tesko dobivaju i od kojih obicno postoje sredstva za objavu radova.
Problem ovdje je sto profesori pored toga sto drze 5-6 predmeta jednostavno nemaju uslove(poznavanje jezika, slobodna norma, reference, iskustvo...) da ganjaju projekte
Post Reply