Evo da odgovorim svima u kompletu odmah
dr.gog wrote:Butcher,kako bi opisao sa islamskog stanovišta pojam osvjedočenja u vjeri?
Pitam jer smatram osvjedočenje(događaj koji ima ulogu prekretnice),veoma bitnim za približavanje vjerničke duhovnosti nekome drugačijeg svjetonazora..
Nisam potpuno razumio ovo pitanje. Pozivati u vjeru je duznost, pokusati objasniti, pribliziti, sve do određene granice, u vjeru je zabranjeno prisiljavati ljude ili biti im ''naporan'', da se tako izrazim. Treba ih obavjestiti, to je duznost i za to ce mo imati nagradu, a na drugima je da prihvate ili odbiju taj poziv. Uglavnom lijepo postupati s ljudima po svim pitanjim, pa i po ovom pitanju.
Dozer wrote:Mene, s druge strane, zanima da li vjernici posjeduju moc logickog razmisljanja, i do koje mjere? I dalje ne zelim nikoga vrijedjati, nego me zaista zanimaju ove stvari kako bih, mozda, uspio shvatiti poentu vjerovanja u boga...
Recimo, Butcher je gore rekao da se u WC ulazi lijevom nogom, sto, uz prethodna objasnjenja o melecima i stranama, dovodi do logickog zakljucka da je u WC-u nesto lose. A onda, ako pogledamo samu srvhu WC-a, pa to sve povezemo za svakodnevnim ljudskim potrebama ciji poremecaj moze dovesti cak i do smrti, tada WC izgleda kao cisti raj...
Logicko razmisljanje. Mi smo stvorenja obdarena razumom, naglasavam obdarena, dakle trebamo koristi razum, to je nase oruđe i oruzje i ..... Dakle ovakva pitanja stvarno ne shvacam, a konstantno se provlace i vazda netko pita nesto slicno ovome. To sto sam ja vjernik, ne znaci da ne razmisljam.
Ne znam otkud ti zakljucak da je u wc-u nesto lose. Nije melek koji pise nasa losa djela, zao, vec je to njegova duznost. Razlika je npr. u Dzamiju cu uci desnom nogom, a u wc lijevom, jer je naravno dzamija uzviseno mjesto, a u wc-u obavaljam nuzdu. To je na neki nacin islamski bonton, eto da ti tako pojasnim, ono sto je lijepo, kao sto je lijapo, odnosno bonton na zapadu i kod nas, da se noz drzi u desnoj ruci prilokom objeda, a viljuska u lijevoj, i da je ruzno npr oblizati noz, i td. To je to, pa ti meni sad trazi logiku u ovom,al neces to traziti, jel da, bitno je samo pokusati ismijati nesto sto nije tvoje. Glupo je traziti logiku, nije to nauka, to je jednostavno kultura ponasanja, dakle vec sam prije rekao ''ono sto je lijepo raditi'', nisam nigdje rekao da je zabranjeno jesti ljevom rukom, naravno da nije. Zapamti ''BONTON'' za muslimana, kao sto je kulturno ustupiti starijem mjesto u busu ili staviti ruku na usta kad zijevas, i to nam je preporucio na s poslanik, ne naredio, nego preporucio.
cistunac wrote:
Tesko je shvatiti a posebno traziti 'logicko razmisljanje' obzirom da tu mozemo biti logicki individualisti (najprostije, jedni vjeruju a drugi ne). Ili, vjernici ce se nasmijati oko Velikog Praska ("Ho's da kazes da je i Zemlja nastala iz nicega... iz energije?"). Onda ti ne znajuci bolje upitas: "Ako je bog mogao sve stvoriti, i on je morao doci iz nekog 'nista'? na sta se mnogi cak i uvrijede jer je to eto glupo pitanje.
Da vjernici traze logiku, ne bi bili vjernici. Sjecam se one vojnicke: Strazar pred kasarnom je da ne dozvoli logici da udje.
Vjera je jedn, Logika drugo, nauka trece itd. Ocemo se sed vratiti na one blesave rasprave o big bangu i slicnom.
Evo objasnit cu ti ovako. Za big bang nema konkretnih, opipljivih dokaza, ova teorija je ustanovljena na osnovu danasnjih zakona u i desavanja u svemiru, dakle npr ustanovljeno je, između ostalog, npr. da se galaksije udaljavaju jedna od druge, te je na osnovu
logickog razmisljanja zakljuceno da je to udaljvaanje negdje pocelo, pa je sve tako na osnovu nekih logickih zakljucaka, doslo se do i najsitnijih detalja ove teorije. Dakle, u nedostatku dokaza, tu je uvijek logika, hvala Bogu da je imamo, i vjera, pa sad vidi, posto tebi nitko ne moze dati opipljiv dokaz da su se ti događaji bas tko desili, tebi je potrebna određena doza
vjere, i sam imas pamet i na osnovu sopstvene logike i ponuđenog logicnog objasnjenja ti vjerujes ovoj teoriji.
Sad ova tvoja izjava: ''Da vjernici traze logiku, ne bi bili vjernici.'' je nelogicna.
logika je individualna stvar, ono sto je meni logicno ne mara biti logicno i tebi. Ja sam vjernik i volim nauku, pogotovo ove prirodne, i kad smo kod teorije big bang, to mi je najlogicniji ponuđeni oblik nastanka svemira, osim naravnog onog primarnog trenutka i razloga nastajanja, al i to je nebitno, nauka se ne bavi razlogom nastanka, vec nacinom na koji se to desilo. Nauka je tu da nam kaze kako a ne zasto, nauka nikada ne moze objasniti zasto je nastalo nesto takvo, ne moze ponudit neki razlog,i reci evo to je to, zbog toga je svemir nastao, to je potaklo stvaranje svemira, nauka se ovim i ne treba baviti, ovo je cisto licni izbor vjerovanja, javjerujem da je nastao odlukom Boga dz.s., drugi vjeruju da je iz drugih razloga, a sve sto mi nauka ponudi ja prihvatam i ucim i proucavam, isto kao i ti.
Artemis7 wrote:Ne vjerujem da je to tako prakticno ljevacima... ili su oni odmah pri rodjenju osudjeni?
Ne mogu da vjerujem i da komentarisem ovakvu budalastinu...

Covjek se ne rađa kao ljevak ili desnjak, on to nauci u toku razvoja. Dakle musliman ce uciti svoje dijete da bude desnjak, a sto se tice prekticnosti, vec sam rekao da biti ljevak nije zabranjeno, to nije grijeh, nego je u pitanju islamska kultura. Procitaj gore.
Da zakljucim
Nauka je jedno, moja vjera durgo. Svemir je nastao i razvijao se ovako, covjek ja nastao i razvijao se ovako, zemlja se razvijala ovako, oblaci nastaju na taj i taj nacin, 2+2=4 i td, sve je ovo znanje dobro doslo, moja matematika nije drukcija od tvoje, niti je moja nauka drukcija od tvoje, nauka je nauka, dobro dosla. Ne razlikujem se ja od vas po nauci, nego po vjeri. Ja, nakon sto proguglam malo neke stvari o Nikoli Tesli i njegovim proucavanjima, te otkricima, zadivim se tim covjekom i njegovim doprinosom ljudskom rodu, e sad je razlika samo , sto ja dragog Boga molim da mu uvaca nagradu za njegov poklon ljudskom rodu, za njegovu nauku i molim Boga dz.s. da mu podari Dzennet i vjecno uzivanje. Ja se razlikujem po tome sta idem u dzamiju i klanjam, a ne po tome sto sam neznalica, a vi ste znalci. Razlikujem se po tome sto cu ja nauciti nesto i podjeliti to sa drugima, samo radi nagrade kod Allaha dz.s., jer on daje veliku nagradu za to, a netko od vas ce mozda nesto nauciti, i onda ce to svoje znanje cuvati i pokusati zaraditi na tome, sto je naravno opet opravdano. Razlikujem se po tome sto ja necu piti alkohol zbog vjerske zabrane, a vi ga necete piti zbog toga sto je stetan. I na kraju krajeva razlikujem se po tome sto cu ja jesti desnom rukom, zbog toga sto je to moja muslimanska kultura, a ti ces jesti ljevom jer je to kultura drustva u kojem ti zivis.
Zamisli, ja i ti mozemo studirati isti fax, slusati isto predavanje, i posle predavanja, ja cu otici u dzamiju klanjati, jer je vrijeme podne namaza, s ti ces otici na kafu i tamo sacekati mene, pa ce mo skupa kahvendisati i meraciti.