Avio kompanije all about

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Timotije

#1776 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

Tradicija se nastavlja. Zimski red letenja "ima", od prije par dana, ali naravno niko o tome, od nas potencijalnih korisnika istog, o tome pojma nema. Da mi je samo znati sta se ceka? Tesko je poslati jedan obican mail: postovani-e letite s nama u zimskom periodu....bla,bl,bla...! Zaista to izaziva veliki napor zaposlenima u marketingu. I sta sad da radim, vec kupio karte kod Croatie, znaju ljudi da se putovanja planiraju par mjeseci unaprijed.
Naucice i nasi, jednog lijepog dana, za jedno dvije-tri generacije...
ljubav_aha

#1777 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

Timotije wrote:Tradicija se nastavlja. Zimski red letenja "ima", od prije par dana, ali naravno niko o tome, od nas potencijalnih korisnika istog, o tome pojma nema. Da mi je samo znati sta se ceka? Tesko je poslati jedan obican mail: postovani-e letite s nama u zimskom periodu....bla,bl,bla...! Zaista to izaziva veliki napor zaposlenima u marketingu. I sta sad da radim, vec kupio karte kod Croatie, znaju ljudi da se putovanja planiraju par mjeseci unaprijed.
Naucice i nasi, jednog lijepog dana, za jedno dvije-tri generacije...

pa sto ih Turci ne nauce o profesionalnom poslovanju ;-)
michio

#1778 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by michio »

Sta ce ih nauciti. Pa ljudi su se upustili u tu avanturu cisto iz sazaljenja. Kome treba neki Bh Airlines? Mozda misle da nije pristojno odrasle ljude uzeti za ruku kao malu djecu.
ljubav_aha

#1779 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

ljubav_aha wrote:pa sto ih Turci ne nauce o profesionalnom poslovanju ;-)
michio wrote:Sta ce ih nauciti. Pa ljudi su se upustili u tu avanturu cisto iz sazaljenja. Kome treba neki Bh Airlines? Mozda misle da nije pristojno odrasle ljude uzeti za ruku kao malu djecu.
zar mislis da je u pitanju puka poslovna avantura :!: :?:
michio

#1780 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by michio »

Politička odluka, nije ni poslovna avantura. Sažalili se ljudi.
akcija007

#1781 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Letio danas s Croatia Airlines na popdnevnom letu za Zagreb , 80-tak putnika nas bilo na letu, vecina je izasla u Zagrebu a manji dio je otisao u tranzit. Pa mi nije jasno kako nije bilo putnika na BHA letu za ZAG ...
drndalo

#1782 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

80-ak ? Letili ste s "fenom" (Airbus), ili s "ventilatorom" Q400 ? Ako je ovaj zadnji, a obicno jeste, onda je max. 76 sjedista, sa punim biznisom... Bio pun ?

Ja sam prije 2 mjeseca isao zamo za ZAG i nazad i bila su dijametralno suprotno iskustva... Cetvrtak, SJJ-ZAG (popodne)= nas 6 komada sve skupa... Nedelja, ZAG-SJJ (popodne) = 70 komada...

Tako da tu nema nekih pravila ( neko ko prati statistiku na toj liniji bar godinu-dvije bi nesto mogao izvuci iz toga...) o popunjenosti... Mozda je bio neki sajam u ZG na koji je islo dosta putnika, ili je bilo dosta poslovnjaka iz ZG koji su bili zbog necega u SA taj dan... To je ovaj slucaj da je bilo malo tranzitnih putnika za dalje...

U svakom slucaju, BH Airlines je uveo tu liniju preko noci, ni nakon 2 mjeseca letenja, ozbiljno ljudima nije saopsteno kada se, gdje, posto i koliko leti za ZG, ni prednosti svega toga, a nisu imali lose cijene... Slicna prica je bila sa Pragom prosle godine, imali su super cijenu, ali su ukinuli liniju mislim ni 3 mjeseca nakon pocetka... Taman dok sam ljudima u Pragu javio (u licnom kontaktu sa barem 15-ak njih, jer je "Marketing" BH Airlines bio uobicajeno uspjesan) da ima ta fina i povoljna veza, oni je ukinuse... Sada se tih nekoliko hiljada nasih ljudi koji zive i rade u Pragu voze autima, autobusima i kombijima, po >15-18 sati jer linije nema, a LH/OS su obicno poskupi... Naravno, iako Delta iz USA leti direktno za Prag, niko se iz BH AIrlinesa nije ni s Deltom nista dogovorio da nasi "Ameri" u Pragu presjedaju za SJJ sa BH Airlinesom...

Jos nesto, kao i za BG (gdje imaju Code-share sa Jat-om, tj. da mozes kupiti kartu za 2 leta dnevno, od kojih je jedan BH-ov, a drugi Jatov), letjeti u ZG znaci da je pametno imati slican dogovor sa Croatia Airlines-om... Pa bi ti kao putnik imao mogucnost 3 leta dnevno na relaciji ZAG-SJJ ili obratno, sto stimulise dodatnu potraznju poslovnih putnika, jer mogu planirati puteve s manje gubljenja vremena, nekada i da ne moraju spavati na destinaciji, nego se vratiti isti dan, sto dosta pojeftinjuje kompletan poslovni put... Lani sma tako isao za BEG (Jatom) umjesto da vozim, i sasvim sam zadovoljan, ujutro odletio tamo, obavio posao, jos se i usjedio druzeci se po kafanama dok sam cekao vrijeme za vecernji povratak u SJJ. Sletio umoran, ali sposoban za raditi sutra, da sam vozio u oba smjera, bio bih mrtvo tijelo bar jos 2 cijela dana (sta cu, starim)... Sa 3 leta dnevno (pametno slozena, i dogovorena sa drugom stranom), i mogucnost presjedanja za dalje evropske destinacije i iz njih za SJJ je bolja... Imali su liniju za Podgoricu, naravno bez mogucnosti da se presjedne lagano dalje za destinacije koje su iz TGD pristojno pokrivene, kao Rim npr...

Mada, sta ce im linije ikako, svakako dobijaju pare iz budzeta, ne treba im jos i bakcat se s putnicima... Tesko je to, raditi s ljudima... I ovo aviona sto imaju (ne racunajuci ovaj novi A319 kao cetvrti avion) im po redu letenja "sjedi" besposleno na aerodromu bar 50% vremena, i ceka... Sta, ne znam... Da ne pricam o tome da ni forme radi nemaju ni jednu liniju sedmicno iz OMO (Mostar) i TZL (Tuzla)... Mogli bi se komotno preimenovati u Sarajevo Airlines...

Da ne bude zabune, ja sam iz Sarajeva, ali primjetim to...
Timotije

#1783 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

Jutros kupim karte CPH-SJJ, direktno, u februaru. Nije proslo ni dva sata,promjena, sjetili se da ponovo malo slete u Stockholm u povratku. Vise sam i oguglao na te igre sa satnicom, ovog ljeta su naprasno pomjerili let za 3 sata (tako da su mi propale jeftine vozne karte u DK), ali hajde...sad mi valja zivjeti u realnom strahu da ne promijene i dan leta!? :-) :lol: Kad mu se nebi ni u ponedjeljak pojavila na poslu, sef bi mi zenu dao objesiti za primjer :D
Ionako su pregovori bili teski i mucni :lol:
drndalo

#1784 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Promjene li ti datum, ne pristaj ni na sta drugo od njih, osim na to da ti oni kupe kartu za te datume kod drugog prevoznika... :dance:
jefferson

#1785 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

drndalo wrote:80-ak ? Letili ste s "fenom" (Airbus), ili s "ventilatorom" Q400 ? Ako je ovaj zadnji, a obicno jeste, onda je max. 76 sjedista, sa punim biznisom... Bio pun ?

Ja sam prije 2 mjeseca isao zamo za ZAG i nazad i bila su dijametralno suprotno iskustva... Cetvrtak, SJJ-ZAG (popodne)= nas 6 komada sve skupa... Nedelja, ZAG-SJJ (popodne) = 70 komada...

Tako da tu nema nekih pravila ( neko ko prati statistiku na toj liniji bar godinu-dvije bi nesto mogao izvuci iz toga...) o popunjenosti... Mozda je bio neki sajam u ZG na koji je islo dosta putnika, ili je bilo dosta poslovnjaka iz ZG koji su bili zbog necega u SA taj dan... To je ovaj slucaj da je bilo malo tranzitnih putnika za dalje...

U svakom slucaju, BH Airlines je uveo tu liniju preko noci, ni nakon 2 mjeseca letenja, ozbiljno ljudima nije saopsteno kada se, gdje, posto i koliko leti za ZG, ni prednosti svega toga, a nisu imali lose cijene... Slicna prica je bila sa Pragom prosle godine, imali su super cijenu, ali su ukinuli liniju mislim ni 3 mjeseca nakon pocetka... Taman dok sam ljudima u Pragu javio (u licnom kontaktu sa barem 15-ak njih, jer je "Marketing" BH Airlines bio uobicajeno uspjesan) da ima ta fina i povoljna veza, oni je ukinuse... Sada se tih nekoliko hiljada nasih ljudi koji zive i rade u Pragu voze autima, autobusima i kombijima, po >15-18 sati jer linije nema, a LH/OS su obicno poskupi... Naravno, iako Delta iz USA leti direktno za Prag, niko se iz BH AIrlinesa nije ni s Deltom nista dogovorio da nasi "Ameri" u Pragu presjedaju za SJJ sa BH Airlinesom...
Jos nesto, kao i za BG (gdje imaju Code-share sa Jat-om, tj. da mozes kupiti kartu za 2 leta dnevno, od kojih je jedan BH-ov, a drugi Jatov), letjeti u ZG znaci da je pametno imati slican dogovor sa Croatia Airlines-om... Pa bi ti kao putnik imao mogucnost 3 leta dnevno na relaciji ZAG-SJJ ili obratno, sto stimulise dodatnu potraznju poslovnih putnika, jer mogu planirati puteve s manje gubljenja vremena, nekada i da ne moraju spavati na destinaciji, nego se vratiti isti dan, sto dosta pojeftinjuje kompletan poslovni put... Lani sma tako isao za BEG (Jatom) umjesto da vozim, i sasvim sam zadovoljan, ujutro odletio tamo, obavio posao, jos se i usjedio druzeci se po kafanama dok sam cekao vrijeme za vecernji povratak u SJJ. Sletio umoran, ali sposoban za raditi sutra, da sam vozio u oba smjera, bio bih mrtvo tijelo bar jos 2 cijela dana (sta cu, starim)... Sa 3 leta dnevno (pametno slozena, i dogovorena sa drugom stranom), i mogucnost presjedanja za dalje evropske destinacije i iz njih za SJJ je bolja... Imali su liniju za Podgoricu, naravno bez mogucnosti da se presjedne lagano dalje za destinacije koje su iz TGD pristojno pokrivene, kao Rim npr...

Mada, sta ce im linije ikako, svakako dobijaju pare iz budzeta, ne treba im jos i bakcat se s putnicima... Tesko je to, raditi s ljudima... I ovo aviona sto imaju (ne racunajuci ovaj novi A319 kao cetvrti avion) im po redu letenja "sjedi" besposleno na aerodromu bar 50% vremena, i ceka... Sta, ne znam... Da ne pricam o tome da ni forme radi nemaju ni jednu liniju sedmicno iz OMO (Mostar) i TZL (Tuzla)... Mogli bi se komotno preimenovati u Sarajevo Airlines...

Da ne bude zabune, ja sam iz Sarajeva, ali primjetim to...
Ono sto sam podebljao je poenta.
BH Airlines treba ukinuti i osnovati novu firmu sa privatnim kapitalom. Delta leti za Prag iz NYC svaki dan, a svaki drugi iz Atlante van sezone, a u sezoni svaki dan. Takodje, Delta leti za Frankfurt iz NYC, Atlante svaki dan, za Cirih isto tako svaki dan iz oba grada, kao i za Bec. Vecina nase dijaspore je upravo u djelovima amerike koje kontrolise Delta itd. Ali jok, BH Airlines je dao "ekskluzivno" pravo nekom rodjaku u St. Louisu da dila karte preko Ciriha, te mozes samo kupiti ako tog tipa nazoves i to kesom platis, jel ti onda uracunava jos 5% dodatnih ako karticom platis! Ko to jos kesom placa?
akcija007

#1786 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

Drdalo let je bio u petak ppodne i dash se pokvario iskocio iz sistema i poslali u dolasku iz ZAG Airbus A 319 iskrco i nas ukrco i 40 min je trajao let a s dashom 50 min.

Jefferson, ljetos sam bio u poslovnici BH Airlinesa i neki nas covjek je dosao da mijenja kartu preko Ciriha za USA i oni mu u poslovnici nisu mogli promjeniti nego su morali zvati tog tipa u ST.LOuis jer jedino on moze da promjeni te karte ali zbog vremenskih razlika u tom trenutku taj tip nije radio ... nidje vize ...
jefferson

#1787 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

akcija007 wrote:Drdalo let je bio u petak ppodne i dash se pokvario iskocio iz sistema i poslali u dolasku iz ZAG Airbus A 319 iskrco i nas ukrco i 40 min je trajao let a s dashom 50 min.

Jefferson, ljetos sam bio u poslovnici BH Airlinesa i neki nas covjek je dosao da mijenja kartu preko Ciriha za USA i oni mu u poslovnici nisu mogli promjeniti nego su morali zvati tog tipa u ST.LOuis jer jedino on moze da promjeni te karte ali zbog vremenskih razlika u tom trenutku taj tip nije radio ... nidje vize ...
haha, ja sad kad sam bio Dash isto ispo, i ubacili A319.
Ma BH Airlines je isto sranje kao i GRAS i slicne drzavne firme. Nigdje veze s vezom, ali eto, mora se negdje onaj izlaufani politicki kadar (dupelizci) smjestiti i placat parama radnih ljudi u ovoj drzavi, tj. onih koji placaju poreze i nesto proizvode. Zato inspekcije vazda "zlostavljaju" privatnike, jer valja namiriti ovakve "nehljebe" kao sto je BH Airlines!
Timotije

#1788 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by Timotije »

SJJ-CPH jucer otkazan!? Kasnio iz Istanbula 4 sata, evo vidim ista stvar i danas!?
Strajk ili slaba tehnika? Zna li neko sta se desava? :(
drndalo

#1789 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by drndalo »

Jutarnja magla na SJJ ???
akcija007

#1790 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by akcija007 »

drndalo wrote:Jutarnja magla na SJJ ???
Ima, vec je pocela i laganini se kasni prema svim ranojutarnjim odredistima. Vjerovatno kasnjenje ima veze s tipom aviona , prosjek jutarnjeg kasnjenja je 35 min
ljubav_aha

#1791 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

akcija007 wrote:
Vjerovatno kasnjenje ima veze s tipom aviona

akcija007 :!: :?: sto podrzumjevas pod "tipom aviona" :idea: zar doticni problem nije u vezi polozaja aerodroma :!:
holowey

#1792 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by holowey »

veseeeelooooooo
http://www.smedia.rs/biznis/detalji.php?id=17615

ovi turci postali pravo za*ebani...mozda poslije ovog svane i bh airlinesu i bude vise uvezanih letova preko beograda...
ljubav_aha

#1793 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

holowey wrote:veseeeelooooooo

ovi turci postali pravo za*ebani...mozda poslije ovog svane i bh airlinesu i bude vise uvezanih letova preko beograda...
dobar jutar :D o ovome se pise godinama :dance:
jefferson

#1794 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

Znaci trebamo letiti SJJ-BEG- pa onda tamo neki aerodrom u evropi. Kako smo nesposobni pa to je ludilo!
ljubav_aha

#1795 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:

Znaci trebamo letiti SJJ-BEG- pa onda tamo neki aerodrom u evropi. Kako smo nesposobni pa to je ludilo!

jefferson,o ovom ugovoru se pise godinama,natezaanja i odugovlacenja su bila smao dio igre :) cak i prije sluzbenog rodjena BiH airlines od strane BiH i Turske
macan prvi

#1796 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by macan prvi »

ljubav_aha wrote:
akcija007 wrote:
Vjerovatno kasnjenje ima veze s tipom aviona

akcija007 :!: :?: sto podrzumjevas pod "tipom aviona" :idea: zar doticni problem nije u vezi polozaja aerodroma :!:
Ne nuzno, ne smeta svaki tip pokrivenosti maglom svakom tipu aviona jednako.
ljubav_aha

#1797 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

macan prvi wrote:
ljubav_aha wrote:
mozes li obrazloziti,meni su u skoli ucili drugacije,ili te ipak ne razumijem :?:
jefferson

#1798 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by jefferson »

ljubav_aha wrote:
macan prvi wrote:
ljubav_aha wrote:
mozes li obrazloziti,meni su u skoli ucili drugacije,ili te ipak ne razumijem :?:
Ni meni bas nije jasno sta je pisac htio da kaze?
holowey

#1799 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by holowey »

ljubav_aha wrote:

dobar jutar :D o ovome se pise godinama :dance:
pise pise, ali sada vlada r srbije zvanicno govori o tome...
ljubav_aha

#1800 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU

Post by ljubav_aha »

jefferson wrote:
ljubav_aha wrote:
macan prvi wrote:Ne nuzno, ne smeta svaki tip pokrivenosti maglom svakom tipu aviona jednako.
Ni meni bas nije jasno sta je pisac htio da kaze?
cekajmo odogovore :) da ne pisem dzaba :-D
Post Reply