Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ado-šampion

#1776 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

Hajde, salu nastranu, fino smo se nasalili, ali ja mogu razumijeti kad neko mijenja u ovlastenom jer nece da se zajebaje, tj. moze mu se i ne gubi mu se vrijeme.

Ja sam recimo stavio iste dijelove koje bi mi stavio i Tomic, servis sa svim filterima osim goriva, prednje i zadnje plocice, za pola cijene koju bi mi on uzeo, jos sam placao ulje koliko kosta i kod njega. Ali majstore ulje na jednom mjestu, filteri i jedne plocice na drugom, druge plocice na cetvrtom (jer me treci pokusao zajebat), majstor na petom i to isao mu dvaput i cekao oba puta po pola sata dok sam dosao na red... Znaci obisao sam 6 lokacija i izgubio vrijeme, potrosio goriva, potrosio vremena dok sam sve te dijelove nasao, koji su dijelovi i gdje ih ima, potrosio telefona... sto malo ko racuna.
S druge strane neko plati rad i dijelove 50% vise, ali dovede auto na servis na zakazani termin i lagano ispije kaficu u McD dok oni zavrse, znaci njegovo utroseno vrijeme je sat vremena ukupno. Plus dobije pecat u servisnoj.

Ja se peglam i gubim vrijeme jer me te stvari interesuju, a realno razlika 500 i 1000 nije mala. da je razlika do 30% ni ja se ne bih peglao jer jednostavno nemam racunice. Dok se to uganjam izgubim novca vise nego sto ustedim. Drugo je kad je neko na drzavnoj sisi pa moze vazdan ganjati dijelove a uredno je placen za to. :D

Treba malo gledati i drugu stranu, najlakse je popljuvati...
condy

#1777 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by condy »

@ diree....

Slusaj, u stvari ne mozeš čuti, ali figurativno, kad odeš u ovlašteni servis, dočeka te fina djevojka, sa dobrim potpeticima, sva cakum-pakum, ponudi kafom, toplom čokoladom...a kad odeš u automehaničarsku radnju znaš već ostalo ...uglavnom to shishanje nije uvijek tako loše :D

btw, ozbiljno
Ljudi koji imaju znanje lakše mogu donijetiodluke, mogu ga sami održavati. Ljudi, koji imaju slabije predznanje i oni to mogu ali snose i određene rizike, da kupe dio slabe kvalitete ili da im se takav dio ugradi i da naprave sebi štetu. Ljudima koji nemaju ni elementarno znanje a imaju skuplje i novije auto, koji imaju novija vozila zbog garancije i sl. najsigurnije i najbolje je održavat auto u ovlaštenom servisu jer dobiju račun i garanciju za rad. Ovlašteni servis pravi greške, meni su napravili štetu od blizu 300 KM. Hoće da zavali mušteriju, ali ima ih koji i rade poštenije i savjesnije od drugih. Nisu ni ti aman zaman nešto stručni, djeca rade unutra ali opet opremljenost servisa u cijeloj priči je bitna kao i stručnost majstora. Znam jako dobre majstore koji nemaju opremljenu garažu. Zato jedan od razloga što ja mislim da kod ovlaštenih servisera je dobro radit komplikovaniji servis je zbog opremljenosti servisa. Iako džaba i oprema kad nemaš dobrog mehaničara. Ovdje kad odeš da ti izmjeri rashladnu tečnost, mjeri ti je sa onim iz FIS-a koji košta 7-8 KM, kako znam da to valja, imam ga i ja. Da sam u Sa, pa vjerujem da je tu već druga priča za vozilo koje ja vozim. Održavao sam Puga kod Dedovića zbog dijelova, i kod majstora u Ze, nisam išao u Blok, iako sam znao kupit kod njih nekad nešto. U Ze imaš dva majstora električar i mehaničar, kojima niko za Francuze ne može polit ništa...i kod njih bih uvijek servisirao auto. Ali ima i onih, kojima nema šanse da bi ikad više odveo auto. Radije ću platit tri puta više u ASA-i nego njima auto odvest.
condy

#1778 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by condy »

Sad, kako ti servisiras auto...u cijeloj priči nisi to nigdje rekao.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1779 Re: RE: Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by konektovan »

condy wrote:Sad, kako ti servisiras auto...u cijeloj priči nisi to nigdje rekao.
Cekamo te dajre?![emoji2]

Sent from my C6603 using Tapatalk
jefferson

#1780 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

golfiista wrote:
jefferson wrote:
golfiista wrote:Moze u Renole, Skode, Fiate, Opelcine i ostale kvaziprodukte autoindustrije zejtin kakav hoces, vazno je da ga ima i da je jeftino, a nas neka sisaju koju marku vise godisnje, halalosum :kiss:
Kao sto rekoh, od svih ulja LL-04 ili LL-01, to je najjeftinije ovdje. Kada vec vuces za jezik.
To tamo me ne interesuje i moram primjetiti da je vrlo neukusno, da ne kažem glupo porediti Ameriku i BiH, posebno ako se radi o Američkoj firmi koja proizvodi to ulje i normalno je da će tamo biti višestruko jeftinije. Ista je stvar sa njemačkim proizvodima, svi su i do tri / četiri puta jeftiniji u njemačkoj nego ovdje, što je razumljivo jer nisu opterećeni cijenom prevoza, carine, poreza i sl.Palstičan primjer je Nutela ili bilo koji proizovd iz DM-a.
Jedan od glavnih razloga zašto je bolje kupiti i platiti ulje po toj cijeni jeste garancija originalnosti, što se za bilo koje ulje mimo ovlaštenog distributera ili servise ne može sa sigurnošću reći. Živimo ovdje gdje živimo, a to ovdje je vrlo vrlo diskutabilno za sve pa i za to ulje. Kome je skupo neka kupi ekvivalentni Castrol po 16 KM/l koji se može naći i u Bingu.

@Amar

No comment.
Uopste nije neukusno, ja ti pokusavam reci gdje je to ulje u nekom cjenovnom rangu. Ti nemas nikakvih dokaza da Castrol koji je uvezen u BiH putem ovlastenog zastupnika nije original, niti imas dokaza da je BMW ulje koje si kupio original.
Toliko BMW-a u BiH, MB-a, VW-a, 90% auta ima turbinu a svi po 300,000km, 99% is koristi ulje sa benzinski i iz prodavaonica auto dijelova, i sta? Jel ispadaju turbine po cesti?
Ta prica o cijeni i carini ne opravdava cijenu od 30km.
golfiista

#1781 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by golfiista »

[/quote]Uopste nije neukusno, ja ti pokusavam reci gdje je to ulje u nekom cjenovnom rangu. Ti nemas nikakvih dokaza da Castrol koji je uvezen u BiH putem ovlastenog zastupnika nije original, niti imas dokaza da je BMW ulje koje si kupio original.
Toliko BMW-a u BiH, MB-a, VW-a, 90% auta ima turbinu a svi po 300,000km, 99% is koristi ulje sa benzinski i iz prodavaonica auto dijelova, i sta? Jel ispadaju turbine po cesti?
Ta prica o cijeni i carini ne opravdava cijenu od 30km.[/quote]

Kazem da sam sigurniji, nije isto kupiti ulje u ovlastenom ili u prodavnici autodijelova, a to se u Bosni placa, bas kao sto se placa pokusaj da ustedis sa jeftinim stvarima, a to na kraju price dođe visestruko skuplje. Mnogo puta sam na svojoj kozi osjetio posljedice pokusaja da prođem jeftinije.
I vrlo je glupo porediti bilo sta iz USA sa BiH, ker stvarno nemaju dodirnih tacaka, ama bas nikakvih.
jefferson

#1782 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Sve je to fino, jeftinije u Americi, jeftinije u Njemackoj, jeste, to isto ulje se u DE moze uzeti za 7,5 eura litar. Ali to nije poenta. Poenta je je pitanje sta je bolje, dati 20 KM za litar da nisi siguran ili dati 30 KM da si siguran. To je 60 KM razlike na jednoj izmjeni, recimo 15-20 k KM. Ja uopste necu da razmisljam o tim stvarima. Samim tim sto uzimam filtere aftermarket i ne placam ruke u ovlastenom smanjio sam cijenu servisa gotovo za pola, i uopste necu da razmisljam o daljim ustedama. 60 KM po zamjeni nije nista u poredjenju sta neoriginalno ulje moze uraditi motoru. Jbg ko gleda iu svaku marku ne vozi BMW, makar ne bi trebalo...

Btw. LM je ipak liga ispod ovog Shella. Shell koji je slican ovom BMW ulju, ako nije identicno ulje, kosta preko 20 KM litar. Cak ni sam LM ne daje preporuku da se njihovo LL04 ulje sipa u LL04 motore nego u LL01 samo, iako ispunjava specifikacije proizvodjaca.

Dakle, svi znamo da ovdje deru, deru za sve zivo. Kreni od toga da su jebene leviske skuplje u Sarajevu nego u Becu recimo. Pogledaj samo cijene cipela u Planiki, treba ti jebenih 300 maraka da uzmes cipele za jeseni. Zaboravio sam plasticne okvire za naocale, satro markirane, koji se proizvedu za 2-3 dolara, a prodaju za 250 KM kod nas. :D Marze su ogromne za sve. Ali ko nema priliku da stvari kupuje vani, nema plaho vajde od toga sto je vani jeftinije.
apsolutno :thumbup:

samo evo ovo recimo ima sasvim solidne specifikacije : https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000336 ... db=web.nsf, @jefferson neka potvrdi posto se razumije ali mislim da ih ima dobrih, samo treba probrat :wink: :)
svakako ga mijenjam na 10000km , pa ne mora ni bit nesto posebno :D
Ma ako pise LL-04, onda je LL-04, ne moze biti Zdenka sir.
Sto se tice LM-a, ja sam ranije govorio da je OK ulje, a od svih ponuda u BiH ja bi ga svrsta jedino ispred Optime i INA-a. Tipicno HC ulje, sa dosta ulja koja se baziraju na tehnologiji staroj skoro pa 20 godina. LM je vrhunski igrac kada je u pitanju marketing, jer gdje god mogu naljepe Made in Germany.
Ja sam ga nekada koristio 90-tih kada je faka bilo prepakovanih ulja, i od svih ulja najvise je motor trosio LM, i tada sam se presaltao na INA Sint 10W40 i pokazalo se bolje od LM-a. Eto toliko o mom iskustvu sa LM uljima. Od tada nikad vise nisam ni pokusao.
jefferson

#1783 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Kazem da sam sigurniji, nije isto kupiti ulje u ovlastenom ili u prodavnici autodijelova, a to se u Bosni placa, bas kao sto se placa pokusaj da ustedis sa jeftinim stvarima, a to na kraju price dođe visestruko skuplje. Mnogo puta sam na svojoj kozi osjetio posljedice pokusaja da prođem jeftinije.
I vrlo je glupo porediti bilo sta iz USA sa BiH, ker stvarno nemaju dodirnih tacaka, ama bas nikakvih.
Ja sam u BiH napravio milion km, sto sa benzincima sto sa dizelima, i gle cuda nikad mi nije nista stradalo na autu a uvijek koristio Castrol, Shell, Valvoline.
Ja ti pokusavam reci koliko to ulje u stvarnosti kosta, pa ti sad kontaj koliko se Tomic tu uracuna!
Naravno, ljudi hoce sigurnost, i ja tebe u potpunosti razumijem kada kazes hocu da kupim u ovlastenom servisu. ALI, ako tvrdis da je nesto kopija, onda ili ponudi dokaz, a ako nemozes ponuditi dokaz, tvoja teorija se onda moze primjeniti i na to BMW ulje koje si kupio u servisu. Po cemu je Tomic posteniji od Nuica i slicnih?
amar1994

#1784 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
amar1994 wrote:
ado-šampion wrote:Sve je to fino, jeftinije u Americi, jeftinije u Njemackoj, jeste, to isto ulje se u DE moze uzeti za 7,5 eura litar. Ali to nije poenta. Poenta je je pitanje sta je bolje, dati 20 KM za litar da nisi siguran ili dati 30 KM da si siguran. To je 60 KM razlike na jednoj izmjeni, recimo 15-20 k KM. Ja uopste necu da razmisljam o tim stvarima. Samim tim sto uzimam filtere aftermarket i ne placam ruke u ovlastenom smanjio sam cijenu servisa gotovo za pola, i uopste necu da razmisljam o daljim ustedama. 60 KM po zamjeni nije nista u poredjenju sta neoriginalno ulje moze uraditi motoru. Jbg ko gleda iu svaku marku ne vozi BMW, makar ne bi trebalo...

Btw. LM je ipak liga ispod ovog Shella. Shell koji je slican ovom BMW ulju, ako nije identicno ulje, kosta preko 20 KM litar. Cak ni sam LM ne daje preporuku da se njihovo LL04 ulje sipa u LL04 motore nego u LL01 samo, iako ispunjava specifikacije proizvodjaca.

Dakle, svi znamo da ovdje deru, deru za sve zivo. Kreni od toga da su jebene leviske skuplje u Sarajevu nego u Becu recimo. Pogledaj samo cijene cipela u Planiki, treba ti jebenih 300 maraka da uzmes cipele za jeseni. Zaboravio sam plasticne okvire za naocale, satro markirane, koji se proizvedu za 2-3 dolara, a prodaju za 250 KM kod nas. :D Marze su ogromne za sve. Ali ko nema priliku da stvari kupuje vani, nema plaho vajde od toga sto je vani jeftinije.
apsolutno :thumbup:

samo evo ovo recimo ima sasvim solidne specifikacije : https://pim.liqui-moly.de/pidoc/P000336 ... db=web.nsf, @jefferson neka potvrdi posto se razumije ali mislim da ih ima dobrih, samo treba probrat :wink: :)
svakako ga mijenjam na 10000km , pa ne mora ni bit nesto posebno :D
Ma ako pise LL-04, onda je LL-04, ne moze biti Zdenka sir.
Sto se tice LM-a, ja sam ranije govorio da je OK ulje, a od svih ponuda u BiH ja bi ga svrsta jedino ispred Optime i INA-a. Tipicno HC ulje, sa dosta ulja koja se baziraju na tehnologiji staroj skoro pa 20 godina. LM je vrhunski igrac kada je u pitanju marketing, jer gdje god mogu naljepe Made in Germany.
Ja sam ga nekada koristio 90-tih kada je faka bilo prepakovanih ulja, i od svih ulja najvise je motor trosio LM, i tada sam se presaltao na INA Sint 10W40 i pokazalo se bolje od LM-a. Eto toliko o mom iskustvu sa LM uljima. Od tada nikad vise nisam ni pokusao.
:thumbup:
ma ako odgovara ovim na honda forumu , za s2000 i razne ostale vtec motore koji se dosta vrte, onda je ok :)
direstraits0078

#1785 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by direstraits0078 »

golfiista wrote:
Pokusavati, i proci jeftinije, to su dvije razlicite stvari. Neko nauci na tudjem primjeru, neko nauci na vlastitoj gluposti, a neko nikad ne nauci. Ti se mozes pronaci negdje u trecem slucaju. :D

Sto bi se zargonski reklo, ovca za shishanje. :izet: Naletis ljudima na volej, opale te po ushima, tebi drago, jer si popio kahvu u McD i zamisljao sebe kako vodis razgovor u 4 oka sa zanosnom plavusom/crnkom/brinetom s prijema u servisu, a kad se vratis u realnost, ostane samo to da si olaksao novcanik, a nisi postao nista pametniji. Zvec, zvec. :D
Last edited by direstraits0078 on 18/10/2016 18:36, edited 1 time in total.
golfiista

#1786 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by golfiista »

ma ako odgovara ovim na honda forumu , za s2000 i razne ostale vtec motore koji se dosta vrte, onda je ok :)
Amare, Jeff ti preporuČa INA Delta ulje, pa ti sad vidi.
direstraits0078

#1787 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by direstraits0078 »

condy wrote:@ diree....

Slusaj, u stvari ne mozeš čuti, ali figurativno, kad odeš u ovlašteni servis, dočeka te fina djevojka, sa dobrim potpeticima, sva cakum-pakum, ponudi kafom, toplom čokoladom...a kad odeš u automehaničarsku radnju znaš već ostalo ...uglavnom to shishanje nije uvijek tako loše :D

btw, ozbiljno
Ljudi koji imaju znanje lakše mogu donijetiodluke, mogu ga sami održavati. Ljudi, koji imaju slabije predznanje i oni to mogu ali snose i određene rizike, da kupe dio slabe kvalitete ili da im se takav dio ugradi i da naprave sebi štetu. Ljudima koji nemaju ni elementarno znanje a imaju skuplje i novije auto, koji imaju novija vozila zbog garancije i sl. najsigurnije i najbolje je održavat auto u ovlaštenom servisu jer dobiju račun i garanciju za rad. Ovlašteni servis pravi greške, meni su napravili štetu od blizu 300 KM. Hoće da zavali mušteriju, ali ima ih koji i rade poštenije i savjesnije od drugih. Nisu ni ti aman zaman nešto stručni, djeca rade unutra ali opet opremljenost servisa u cijeloj priči je bitna kao i stručnost majstora. Znam jako dobre majstore koji nemaju opremljenu garažu. Zato jedan od razloga što ja mislim da kod ovlaštenih servisera je dobro radit komplikovaniji servis je zbog opremljenosti servisa. Iako džaba i oprema kad nemaš dobrog mehaničara. Ovdje kad odeš da ti izmjeri rashladnu tečnost, mjeri ti je sa onim iz FIS-a koji košta 7-8 KM, kako znam da to valja, imam ga i ja. Da sam u Sa, pa vjerujem da je tu već druga priča za vozilo koje ja vozim. Održavao sam Puga kod Dedovića zbog dijelova, i kod majstora u Ze, nisam išao u Blok, iako sam znao kupit kod njih nekad nešto. U Ze imaš dva majstora električar i mehaničar, kojima niko za Francuze ne može polit ništa...i kod njih bih uvijek servisirao auto. Ali ima i onih, kojima nema šanse da bi ikad više odveo auto. Radije ću platit tri puta više u ASA-i nego njima auto odvest.
Od vozila za cije odrzavanje ja odgovaram, jedno odrzavam sam: dijagonostika, mali, veliki servis, sve sto treba mijenjati. Jedno ima 7 godina garancije s ukljucenim svim servisima, potrosnim materijalom, ukljucujuci i tecnost za brisace, bez guma. Jedno ima ukljuceno redovne servise, osim potrosnog materijala tipa gume, plocice, diskovi. Jedno odvezem kod majstora koji je ovdje na forumu i koji ne filozofira puno, uradi posao, ja platim solarno i odvezem. Prije toga dogovorim s njim termin, kupim dijelove ako treba, ili on kupi dijelove i uradi to sto treba da se uradi. I tako. Happy? :D
amar1994

#1788 Re: RE: Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

golfiista wrote:
Ja znam kako mi se ponasa auto sa ovim uljem, a to je bolje nego sa originalnim :) , kad bi uzimao neko skuplje, motul kojeg litar kosta 40KM, ali ja te pare nemam i taj luksuz ne mogu priustiti [emoji6]
jefferson

#1789 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

golfiista wrote:
BMW E34 520i presao 480,000km sa INA Sint uljem prije negos to je prodan.
jefferson

#1790 Re: RE: Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
golfiista wrote:
Ja znam kako mi se ponasa auto sa ovim uljem, a to je bolje nego sa originalnim :) , kad bi uzimao neko skuplje, motul kojeg litar kosta 40KM, ali ja te pare nemam i taj luksuz ne mogu priustiti [emoji6]
Motul hama nije formulu promjenio ima 10 godina. Motul ulja su dobra, vrlo dobra, ali se ne isplate.
jefferson

#1791 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Mjesas jabuke i kruske. LL-04 nije bolje ulje od LL-01, niti su motori koji zahtjevaju striktno LL-04 ulje kompleksniji i zahtjevniji od motora koji zahtjevaju LL-01 ulje (svi M modeli).
LL-04 je MID-SAPS/Low-SAPS formulacija, i ako cemo mak na konac, LL-01 bolje stite motor nego LL-04 jer imaju vise cinka, magnezija i molija u sebi. Medjutim, to ne odgovara dizelskom EGR-u, DPF-u, SCR-u itd.
Ono sto LM preporucuje je da se LL-04 koristi i u nekim LL-01 aplikacijama jer je ekoloski prihvatljivije, manje steti katalizatoru i slicno, ALI to samo ako benzin nema visok procenat sumpora. U slucaju da benzin ima visok procenat sumpora (preko 20ppm) to LL-04 ulje ce biti gotovo za 10,000km u BMW-u benzincu sa direktnim ubrizgavanjem, a onda ide oksidacija i nakon toga ljepljenje cadje po pumpi, stubovima, PCV crijevima itd.
U BiH ja nikand ne bi nasuo LL-04 u LL-01 aplikaciju. Na kraju, vracamo se na cink (najbolji aditiv za zastitu motora) moli, magneziji itd.
Naslovnica

#1792 Re: Motorno u7lje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Naslovnica »

ENEOS ulje, zaista mu ne fali ništa, cijena više nego povoljna, a sigurniji sam 100% kada kupim to ulje da je original nego bilo koji Valvoline, Castrol ili Mobil.
jefferson

#1793 Re: Motorno u7lje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Naslovnica wrote:ENEOS ulje, zaista mu ne fali ništa, cijena više nego povoljna, a sigurniji sam 100% kada kupim to ulje da je original nego bilo koji Valvoline, Castrol ili Mobil.
Nisam uopste znao da ima ENEOS u BiH uzet.
Vrhunsko ulje.
Naslovnica

#1794 Re: Motorno u7lje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Naslovnica »

jefferson wrote:
Naslovnica wrote:ENEOS ulje, zaista mu ne fali ništa, cijena više nego povoljna, a sigurniji sam 100% kada kupim to ulje da je original nego bilo koji Valvoline, Castrol ili Mobil.
Vrhunsko ulje.
Ima, kako nema.
Da ne ispadne da reklamiram, google u ruke.
Hint:
Imaju ljudi radnju u Vogosci i u Marka Marulića.
8-)
jefferson

#1795 Re: Motorno u7lje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

Naslovnica wrote:
jefferson wrote:
Vrhunsko ulje.
Ima, kako nema.
Hint:
8-)
Ma necu da trazim, ali ENEOS je fakat dobro ulje.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#1796 Re: RE: Re: Motorno u7lje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by konektovan »

jefferson wrote:
Naslovnica wrote:
jefferson wrote: Nisam uopste znao da ima ENEOS u BiH uzet.
Vrhunsko ulje.
Ima, kako nema.
Hint:
8-)
Ma necu da trazim, ali ENEOS je fakat dobro ulje.
Japanci ili neko drugi?????

Sent from my C6603 using Tapatalk
ado-šampion

#1797 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by ado-šampion »

jefferson wrote:

Mjesas jabuke i kruske. LL-04 nije bolje ulje od LL-01, niti su motori koji zahtjevaju striktno LL-04 ulje kompleksniji i zahtjevniji od motora koji zahtjevaju LL-01 ulje (svi M modeli).
LL-04 je MID-SAPS/Low-SAPS formulacija, i ako cemo mak na konac, LL-01 bolje stite motor nego LL-04 jer imaju vise cinka, magnezija i molija u sebi. Medjutim, to ne odgovara dizelskom EGR-u, DPF-u, SCR-u itd.
Ono sto LM preporucuje je da se LL-04 koristi i u nekim LL-01 aplikacijama jer je ekoloski prihvatljivije, manje steti katalizatoru i slicno, ALI to samo ako benzin nema visok procenat sumpora. U slucaju da benzin ima visok procenat sumpora (preko 20ppm) to LL-04 ulje ce biti gotovo za 10,000km u BMW-u benzincu sa direktnim ubrizgavanjem, a onda ide oksidacija i nakon toga ljepljenje cadje po pumpi, stubovima, PCV crijevima itd.
U BiH ja nikand ne bi nasuo LL-04 u LL-01 aplikaciju. Na kraju, vracamo se na cink (najbolji aditiv za zastitu motora) moli, magneziji itd.
Ma dobro zanemari taj komentar, tu sam ja malo poletio kroz crveno. :D Metnuli su mi nake kapi u oci jutros pa ne vidim sta citam. :D

Nego stoji, ako poredis cijenu BMW ulja onda poredis s uljem koje je slicno po kvalitetu. Btw ni LM nema ulje da ispunjava LL-04, VW 504/507 i MB 229.51 a da je ispod cvaje litar ovdje. Mislim da je TT 4200.

Ono sto se slazem s tobom je da je sve individualno - ja imam u familiji i kod prijatelja dva auta VW grupe jedan s 200 k drugi s 350 k, oba TDI famozni 2.0, nikad problema s tubinama, EGR, DPF, a oba se servisiraju uljima s benzinske otkako su u Bosni. Medjutim, ja ne bih rizikovao, jer s jednom tim da imas problem iskihao si razliku od 7-10 KM po litri na 10 izmjena ulja, a ja toliko izmjena napravim za 10 godina. Evo mom burazu su u servisu nije bitno kojem sipali pogresno ulje i sad ce dati 500 KM za EGR. Sto je najgore razlika u cijeni ulja koje je za njega odgovarajuce je manja od 5 KM po litru, a idu 3.5 litra. Ne mora biti da je do toga, ali ako jeste 'potrosio' je tu razliku za 30 izmjena ulja.

P.S. Jedini koji imaju u Vogosci i u Marulica su Japan Auto. :D
amar1994

#1798 Re: Motorno u7lje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by amar1994 »

Naslovnica wrote:
jefferson wrote:
Vrhunsko ulje.
Ima, kako nema.
Hint:
8-)
nisu imali u vogosci jaso DL1 / acea C1 :sad:
a ni na eneosovoj stranici ne mogu ga naci :?
Naslovnica

#1799 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by Naslovnica »

Japanauto
Elem, 'ta će japanac pored švabe...
8-)
jefferson

#1800 Re: Motorno ulje- kako izabrati - koju marku; vrstu

Post by jefferson »

ado-šampion wrote:
jefferson wrote:

Ma dobro zanemari taj komentar, tu sam ja malo poletio kroz crveno. :D Metnuli su mi nake kapi u oci jutros pa ne vidim sta citam. :D

Nego stoji, ako poredis cijenu BMW ulja onda poredis s uljem koje je slicno po kvalitetu. Btw ni LM nema ulje da ispunjava LL-04, VW 504/507 i MB 229.51 a da je ispod cvaje litar ovdje. Mislim da je TT 4200.

Ono sto se slazem s tobom je da je sve individualno - ja imam u familiji i kod prijatelja dva auta VW grupe jedan s 200 k drugi s 350 k, oba TDI famozni 2.0, nikad problema s tubinama, EGR, DPF, a oba se servisiraju uljima s benzinske otkako su u Bosni. Medjutim, ja ne bih rizikovao, jer s jednom tim da imas problem iskihao si razliku od 7-10 KM po litri na 10 izmjena ulja, a ja toliko izmjena napravim za 10 godina. Evo mom burazu su u servisu nije bitno kojem sipali pogresno ulje i sad ce dati 500 KM za EGR. Sto je najgore razlika u cijeni ulja koje je za njega odgovarajuce je manja od 5 KM po litru, a idu 3.5 litra. Ne mora biti da je do toga, ali ako jeste 'potrosio' je tu razliku za 30 izmjena ulja.

P.S. Jedini koji imaju u Vogosci i u Marulica su Japan Auto. :D
Sto se tice serivsa ima ona: ako hoces uraditi nesto posteno uradi sam.
Post Reply