Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Eborg

#1776 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Tnx! :thumbup:
Haris.ba

#1777 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

KatarinaKosaca wrote:Sad, ne bi da pametujem, svatko ima svoje mišljenje, ali za tu cijenu po kvadratu meni je bolja Stara Breka ili Pionirska. Ono je nekako, baš slijepo crijevo.
A meni je ono naselje baš ekstra. Ne bih sada da otkrivam tačnu lokaciju, ali blizu je zgrada - pa imam iskustva. Mnogo bolje je tramBajom ići u grad neko trolom. Još trola redovna. :D
Za taj položaj stana transferzala(ustvari je longitudiminala :-D ) neće predstavljati neki problem. U biti, čitav taj dio grada nije za djecu(barem moj pojam odrastanja - ja sam imao mogućnost odrastanja i na asfaltu i tipa Tom Sojer/Haklberi Fin/Pera Kvržica).

I ja sam razgledao te stanove, da imam para - iako mi se ne sviđaju kupio bih. Ali moraš vidjeti sve pluseve i minuse. Pa vidjeti šta ti odgovara.

A pravilo je postalo ne potpisivati ugovore sa ugovornom kaznom zbog kašnjenja izgradnje. A i pustiti kupce da žive u stanovima u kojima nema tehničkog prijema. Ponavljam, tvoje je što se tiče toga samo odlučiti imaš li povjerenje da će firma ispuniti sve svoje obaveze prema povjeriocima(najprije banci) glede troškova izgradnje.
Eborg

#1778 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Hvala ti na odgovoru. U principu nisam nešto fan tih lokacija dalje od centra iz više razloga tako da je ova lokacija optimalna po pitanju cijene i blizine. Stoji problem parkinga ali valjda će se nešto skontati.

Gledaj, nije mi baš jedna stvar jasna.

Zgrada je navodno dobila upotrebnu dozvolu. Danas me Općina Novo Sarajevo uputila na neku kantonalnu inspekciju koja je valjda nadležna za to i oni tvrde da su im nedavno izdali sve dozvole, što tvrdi i sam Unipromet te da je moguće uknjižiti pravo vlasništva odmah. Otići ću ovih dana do ZK ureda pa vidjeti kakvo je stanje sa teretnim listom na toj nekretnini.

Ako predugovorom odredim nakondni prijenos prava vlasništva i nakon što obje strane izvrše svoje početne obaveze (kapara i sitne opravke) onda se prelazi na kupoprodajni ugovor gdje dajem pare i vršim upis u zemljišne knjige. Ako sam time postao etažni vlasnik, šta tu banka ima dalje raditi, ne drži hipoteku valjda i dalje na stanu ako sam ja svoje završio sa Uniprometom, kao što reče @KatarinaKosaca, kako će notar dozvoliti kupoprodaju sa hipotekom?
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1779 Re: Cijene stanova All about

Post by KatarinaKosaca »

Vidi, ja sam kupila stan i nisam željela da mi oni daju neke ugovor ei ugovorčiće (U Beogradu je bilo nekoliko afera tipa da je isti stan prodat nekoliko vlasnika i slično), nego sam predugovr pravila kod notara. Notar kaže... Kupac se obavezuje i prodavac se obavezuje. Oni su imali rok do 31.03 da stan ne bude pod hipotekom i da mi ga daju u vlasništvo. Oko tog datuma je opet notar radio ugovor i stan (ne znam da li i cijela zgrada) je bio oslobođen hipoteke. Zato je, mislim, uvođenje kategorije notara jako bitno. Ja sam ovdje dva puta plaćala (notara), ali sam tako htjela.
Onda imaš ugovor o kupoprodaji i stan je tvoj (oni notaru moraju donijeti svjež ZK izvadak iz suda, jer neće on drugačie staviti svoj potpis), onda ideš sa tim u pripadajuću općinu da ti ovi naprave da je oslobođeno poreza (jer je PDV plaćen, pa ne može duplo oporezivanje u slučaju novogradnje) i onda sa tim ideš u sud i uknjižš na tvoje ime.
Otići ću ovih dana do ZK ureda pa vidjeti kakvo je stanje sa teretnim listom na toj nekretnini.
Možeš, ali nemaš potrebe, kako sam ti rekla to će notar njima tražiti pri potpisivanju kupoprodajnog ugovora.
Eborg

#1780 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Hvala! :thumbup: Koliko vidim, oni i za predugovor rade sve sa notarom što je pohvalno, nadajmo se da je to dovoljno sigurno.
Haris.ba

#1781 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Eborg wrote: Zgrada je navodno dobila upotrebnu dozvolu. Danas me Općina Novo Sarajevo uputila na neku kantonalnu inspekciju koja je valjda nadležna za to i oni tvrde da su im nedavno izdali sve dozvole, što tvrdi i sam Unipromet te da je moguće uknjižiti pravo vlasništva odmah. Otići ću ovih dana do ZK ureda pa vidjeti kakvo je stanje sa teretnim listom na toj nekretnini.
Ako postoji upotrebna dozvola to još nije krajnji uslov za uknjižbu vlasništva. Treba još da je izvršeno etažiranje. A ako to još nije završeno, računaj da je godišnji na sudu. A ne znam možeš li vršiti uvid u uloške, kad se samo sada zaprimaju zahtjevi. Nego, pitaj u općini u katastru, ili u uniprometu za broj parcele po starom premjeru pa pogledaj na internetu.
Eborg wrote:Ako predugovorom odredim nakondni prijenos prava vlasništva i nakon što obje strane izvrše svoje početne obaveze (kapara i sitne opravke) onda se prelazi na kupoprodajni ugovor gdje dajem pare i vršim upis u zemljišne knjige. Ako sam time postao etažni vlasnik, šta tu banka ima dalje raditi, ne drži hipoteku valjda i dalje na stanu ako sam ja svoje završio sa Uniprometom, kao što reče @KatarinaKosaca, kako će notar dozvoliti kupoprodaju sa hipotekom?
Eborg, zar ti nisi pravnik? A zašto se ne bi mogla kupiti nekretnina na kojoj postoji hipoteka. Tu mislim da postoji i presumpcija da si upoznat sa postojanjem hipoteke čak ako i u stvarnosti nisi. Mislim da je to zbog načela javnosti zk.
Uglavnom, u predugovoru bi trebalo da piše da nakon što isplatiš cijenu, druga strana treba da ti obezbjedi brisovnu dozvolu za hipoteku od banke. Mada je moguće da i to ne bude. Pa rapitaš se. Valjda znaš postavljati prava pitanja, i naravno na tri načina istu stvar pitati. Tako da kad ispituješ nešta prilaziš svima kao laik, i svima kao da su oni laici.
KatarinaKosaca wrote:oni notaru moraju donijeti svjež ZK izvadak iz suda, jer neće on drugačie staviti svoj potpis)
Ovo nije obavezno. Notar upisuje da je "upozorio" ako je zk izvadak bajat i da su stranke upoznate sa tim, ali da one na svoje insistiranje to prihvataju, bla bla. Znači moguće je sa starim izvadkom prodati/kupiti nekretninu.
U biti, notaru je važno samo predmet, stranke i cijena. I naravno platiti taksu. :mrgreen:
Eborg wrote:Hvala! :thumbup: Koliko vidim, oni i za predugovor rade sve sa notarom što je pohvalno.
Pa valjda moraju. :-D
KatarinaKosaca

#1782 Re: Cijene stanova All about

Post by KatarinaKosaca »

Haris.ba wrote:Eborg, zar ti nisi pravnik? A zašto se ne bi mogla kupiti nekretnina na kojoj postoji hipoteka. Tu mislim da postoji i presumpcija da si upoznat sa postojanjem hipoteke čak ako i u stvarnosti nisi. Mislim da je to zbog načela javnosti zk.
Dakle, mora se konstatirati i mora netko pristati na to (kupac). Sasvim druga situacija od one koje se @Eborg pribojava.
.
Haris.ba wrote:Ovo nije obavezno. Notar upisuje da je "upozorio" ako je zk izvadak bajat i da su stranke upoznate sa tim, ali da one na svoje insistiranje to prihvataju, bla bla. Znači moguće je sa starim izvadkom prodati/kupiti nekretninu.
Ukoliko kupac ne želi da potpiše, prodavac ide u sud i vadi ZK izvadak. Kad sam prodala jedan stan, notar je čekao dok agencija koja je vršila prodaju ode do suda i donese. Svi sjedili i čekali.
SVe što si naveo su slučajevi da kupac pristaje. Dakle, ne može se sakriti od kupca, ne može ne znati bar dok je notar u sredini.......
KatarinaKosaca

#1783 Re: Cijene stanova All about

Post by KatarinaKosaca »

Uostalom, @JThomas je pravnik, možda dođe da objasni. Ja sam samo ispričala svoje iskustvo
zonbirile

#1784 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

KatarinaKosaca wrote:Uostalom, @JThomas je pravnik, možda dođe da objasni. Ja sam samo ispričala svoje iskustvo
---------------------------------------
tako brate,to je tvoje iskustvo i može biti pouka,ali ne stoji tvrdnja da se ne može zijaniti i novac i stan.
KatarinaKosaca

#1785 Re: Cijene stanova All about

Post by KatarinaKosaca »

zonbirile wrote:
KatarinaKosaca wrote:Uostalom, @JThomas je pravnik, možda dođe da objasni. Ja sam samo ispričala svoje iskustvo
---------------------------------------
tako brate,to je tvoje iskustvo i može biti pouka,ali ne stoji tvrdnja da se ne može zijaniti i novac i stan.
Implementacija notara je znatno smanjila ovu mogućnost. Znaš šta potpisuješ (mora te obavjestiti ima li hipoteka, da li je isti stan već nekom prodat, ZK izvadak itd). Znači, šta potpišeš snosiš rizik.
zonbirile

#1786 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

normalno,samo notar uzme 400 joje,a naš čovjek je ekspert za sve
Eborg

#1787 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

@Haris.ba: Ja sam još uvijek pravnik u pripremi tako da znam na nekim stvarima izletiti k'o bekan, ne zamjeri.

Rečeno mi je da je nedavno završeno i etažiranje tako da vjerovatno možemo i to smatrati zaključenim. Da se razumijemo, ovo su sve informacije preko telefona od neimenovane osobe u općini/kantonu tako da to sve treba uzeti s rezervom.

Međutim, pazi ovo. Činjenica je da po načelu javnosti stoji pretpostavka da moram biti upoznat sa stanjem i eventualnim opterećenjima na nekretnini. No kako onda to primijeniti ako zbog nekog proceduralnog razloga još uvijek nije moguće izvršiti uvid u ZK izvadak? Valjda bi etažiranje trebalo značiti da su uredno to sve završili, zar ne? Svjestan sam da se može izvršiti kupoprodaja nekretnine pod hipotekom no da li se to navodi u notarskoj ispravi/kupoprodajnom ugovoru kao činjenica ili je to nešto što stoji samo u teretnom listu ZK izvatka i uzima se kao poznato erga omnes?
sabanss

#1788 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

KatarinaKosaca wrote: Sad, ne bi da pametujem, svatko ima svoje mišljenje, ali za tu cijenu po kvadratu meni je bolja Stara Breka ili Pionirska. Ono je nekako, baš slijepo crijevo.
Hajde mi objasni kako je lokacija udaljena 3 kilometra od glavne saobracajnice preopterecenim saobracajnicama u boljoj komunikacijskoj poziciji od Uniprometa udaljenog 350 m? Meni je upravo Breka primjer slijepog crijeva... Mozes do nje doci svakako ali svugdje jednom trakom ulicom sirine 2.5 metra...
KatarinaKosaca

#1789 Re: Cijene stanova All about

Post by KatarinaKosaca »

sabanss wrote:Hajde mi objasni kako je lokacija udaljena 3 kilometra od glavne saobracajnice preopterecenim saobracajnicama u boljoj komunikacijskoj poziciji od Uniprometa udaljenog 350 m? Meni je upravo Breka primjer slijepog crijeva... Mozes do nje doci svakako ali svugdje jednom trakom ulicom sirine 2.5 metra...
Tom logikom je onda naselje NUkleus Nedžarići puno bolja lokacija od recimo, Mejtaša, jer je tramvajska pruga na 40m, zaobilaznica,... a do Mejtaša valja još pa uz brdo :D
Nije saobraćanica jedini kriterijum. :D . Ali, neka čovjeku bude sretno, to je najvažnije.
zonbirile

#1790 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

KatarinaKosaca wrote:
sabanss wrote:Hajde mi objasni kako je lokacija udaljena 3 kilometra od glavne saobracajnice preopterecenim saobracajnicama u boljoj komunikacijskoj poziciji od Uniprometa udaljenog 350 m? Meni je upravo Breka primjer slijepog crijeva... Mozes do nje doci svakako ali svugdje jednom trakom ulicom sirine 2.5 metra...
Tom logikom je onda naselje NUkleus Nedžarići puno bolja lokacija od recimo, Mejtaša, jer je tramvajska pruga na 40m, zaobilaznica,... a do Mejtaša valja još pa uz brdo :D
Nije saobraćanica jedini kriterijum. :D . Ali, neka čovjeku bude sretno, to je najvažnije.
-----------------------
mislim da si fulala i sa Pionirskom.Unipromet je u gradu,za Pionirsku.
TheGodfather001

#1791 Re: Cijene stanova All about

Post by TheGodfather001 »

Eborg wrote:@Haris.ba: Ja sam još uvijek pravnik u pripremi tako da znam na nekim stvarima izletiti k'o bekan, ne zamjeri.

Rečeno mi je da je nedavno završeno i etažiranje tako da vjerovatno možemo i to smatrati zaključenim. Da se razumijemo, ovo su sve informacije preko telefona od neimenovane osobe u općini/kantonu tako da to sve treba uzeti s rezervom.

Međutim, pazi ovo. Činjenica je da po načelu javnosti stoji pretpostavka da moram biti upoznat sa stanjem i eventualnim opterećenjima na nekretnini. No kako onda to primijeniti ako zbog nekog proceduralnog razloga još uvijek nije moguće izvršiti uvid u ZK izvadak? Valjda bi etažiranje trebalo značiti da su uredno to sve završili, zar ne? Svjestan sam da se može izvršiti kupoprodaja nekretnine pod hipotekom no da li se to navodi u notarskoj ispravi/kupoprodajnom ugovoru kao činjenica ili je to nešto što stoji samo u teretnom listu ZK izvatka i uzima se kao poznato erga omnes?
Najjednostavnije ti je otici u ZK ured pri Opcinskom sudu u Sarajevu, zamoli nekog zk referenta da ti na neki nacin ucini dostupnim njihov predmet na uvid ili da ti objasni kako ces pristupiti uvidu u predmet. Moguce je da su investitori podnijeli zahtjev za upis u ZK, ali da jos nije zahtjev obradjen ili doneseno rjesenje o odobrenju upisa u ZK. To je rezimirano, bez nekih komplikacija.
KatarinaKosaca

#1792 Re: Cijene stanova All about

Post by KatarinaKosaca »

zonbirile wrote:mislim da si fulala i sa Pionirskom.Unipromet je u gradu,za Pionirsku.
Mislim da si dosadan da svakom loncu budeš poklopac i upropastiš redovno temu gdje se pojaviš
mirnesSA

#1793 Re: Cijene stanova All about

Post by mirnesSA »

moji roditelji su potpisali ugovor o kupoprodaji stana u Uniprometovoj zgradi. Sve se zavrsilo kod notara,nismo isli preko kredita kod Raiffeisen banke,i stan nema hipoteku. Evo da rijesite tu dilemu. Kupili smo stan od 1900 KM. Sto se tice papira zgrade sve je ok. :)
zonbirile

#1794 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

KatarinaKosaca wrote:
zonbirile wrote:mislim da si fulala i sa Pionirskom.Unipromet je u gradu,za Pionirsku.
Mislim da si dosadan da svakom loncu budeš poklopac i upropastiš redovno temu gdje se pojaviš
-----------------------------------------
u čemu je problem,pa zar nije tako,mislim Pionirska.
Eborg

#1795 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

mirnesSA wrote:moji roditelji su potpisali ugovor o kupoprodaji stana u Uniprometovoj zgradi. Sve se zavrsilo kod notara,nismo isli preko kredita kod Raiffeisen banke,i stan nema hipoteku. Evo da rijesite tu dilemu. Kupili smo stan od 1900 KM. Sto se tice papira zgrade sve je ok. :)
KatarinaKosaca

#1796 Re: Cijene stanova All about

Post by KatarinaKosaca »

Eborg wrote:
mirnesSA wrote:moji roditelji su potpisali ugovor o kupoprodaji stana u Uniprometovoj zgradi. Sve se zavrsilo kod notara,nismo isli preko kredita kod Raiffeisen banke,i stan nema hipoteku. Evo da rijesite tu dilemu. Kupili smo stan od 1900 KM. Sto se tice papira zgrade sve je ok. :)
Hajd ti to hajirli kupi i otplati pa se javi sa bazena :) Zna li se koliko ćete mjesečno plaćati održavanje sa obzirom na bazen i saunu?
Eborg

#1797 Re: Cijene stanova All about

Post by Eborg »

Hvala na lijepim željama, vidjet ćemo! :thumbup:

Bazen i sauna nemaju veze sa stanarima već će se taj prostor prodati/iznajmiti zainteresovanom ponuđaču a stanari će kao i svako drugi u gradu to koristiti. Ne znam hoće li stanari imati neki popust i ne vjerujem da će biti zatvorenog karaktera tj. samo za stanare, tako sam ja to shvatio.
River_isle

#1798 Re: Cijene stanova All about

Post by River_isle »

zna li neko cijenu stanova na relaciji Grbavica - Socijalno?
Ronnie O'Sullivan

#1799 Re: Cijene stanova All about

Post by Ronnie O'Sullivan »

River_isle wrote:zna li neko cijenu stanova na relaciji Grbavica - Socijalno?
Oko 1850-1950 KM/m2
jyqan

#1800 Re: Cijene stanova All about

Post by jyqan »

šta se dešava sa ovim tržištem
mislite li da će cijene dalje padati ili rasti? Ja mislim da bi trebalo da padnu zbog ovoliko relativno jeftine novogradnje, krize koja će potrajat još dugo i opadanja kupovne moći dijaspore

je li iko pratio cijene posljdenjih godinu - dvije?
Post Reply