Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#1776 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Ho'š naranču? :lol:
Great Cornholio

#1777 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:Ho'š naranču? :lol:
A ti si znači taj zbog kojeg u Bingu nikad narandži nema :-x :lol:
fatamorgana

#1778 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Ma jok, ja ništa ne radim, meni naranče poklanjaju, :D
Great Cornholio

#1779 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:Ma jok, ja ništa ne radim, meni naranče poklanjaju, :D
Jel ispravno naranča il' narandža :?

Poj'di bolan još nešto, umrijećeš od narandži :cry: :lol:
fatamorgana

#1780 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:Ma jok, ja ništa ne radim, meni naranče poklanjaju, :D
Jel ispravno naranča il' narandža :?

Poj'di bolan još nešto, umrijećeš od narandži :cry: :lol:
Neću, hoću da postanem naranč/džaste boje k'o pravi, :zen:
Great Cornholio

#1781 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Neću, hoću da postanem naranč/džaste boje k'o pravi, :zen:
Ubaci onda i kajsije, i one su naranždaste.

Previše začatavam :run:
Sati

#1782 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

734. Kockanje

Postoji šest opasnosti uživanja u kockanju. Onaj ko dobija navlači na sebe mržnju ostalih, onaj ko gubi tuguje za gubitkom, gubitak imetka, reč takvog čoveka ne uvažava se na sudu, preziru ga prijatelji i poznanici, nije poželjan kao suprug, jer ljudi kažu da je kockar nije u stanju da se stara o svojoj ženi.

Buda
Sigālovada sutta

Image
Sati

#1783 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

735. Naši neuspesi

Pitanje: Šta bi trebalo da uradimo onda kada načinimo grešku zbog nepažljivosti? Na primer, kada otkrijem da sam bio pohlepan -- ja imam osećaj krivice!

Odgovor: Ovo je vrlo dobro i praktično pitanje, koje se tiče svih nas. I ono se ne odnosi samo na pohlepu, već je moguće da nas je obuzeo bes, možda smo rekli nešto grubo i povredili nekog. Dakle, uprkos svoj našoj sabranosti, uprkos svim alatima koje koristimo, pretpostavimo da se tako nešto dogodilo. Šta u takvoj situaciji da uradimo?

Ono što bih ja savetovao jeste da sačekamo dok se malo oporavimo od svega toga. A kada smo se malo smirili, kada smo stvorili malo prostora u sebi, tada se možemo osvrnuti na ono što nam se dogodilo. Posle jednog takvog događaja, kao što sami kažete, imate osećaj krivice, loše se osećate, možda beznadežno, vidite sebe kao nekog ko je neuspešan. No, sugerisao bih da sve to nije neophodno.

Već sam govorio o prijateljskoj ljubavi kao jednoj od najvažnijih stvari kojoj treba da se naučimo: da se prema svojim greškama odnosimo sa prijateljskom ljubavlju. Dakle, kada promišljate šta se dogodilo, prva stvar je da na to gledate bez davanja minusa, a druga je da ne bude svim tim iznenađeni. Zatim, pošto niste iznenađeni time što se desilo, pošto ne dajete sebi minus, slično onome što bi uradio vaš blizak prijatelj, pokušajte da vidite šta vam se zaista dogodilo, šta vas je načinilo pohlepnim, koje ste to stvari poželeli. Kao kad majka pita svoje dete, nastojite da povedete tu vrstu prijateljskog, dobronamernog, ka razumevanju usmerenog dijaloga sa samim sobom. I ako je neko u stanju da sa svojim nazovi lošim delima ima tu vrstu odnosa, tada ona postaju prilike na osnovu kojim možemo nešto da naučimo.

S ovim u vezi Thich Nhat Hanh je rekao nešto divno: gledam hrpu organskog otpada koji ljudi samo gomilaju na jednom mestu. Ali taj kompost može biti iskorišćen za uzgoj povrća i voća u vrtu. I tako, od našeg ličnog komposta, naših grešaka, naših nedostataka, ako uspemo da ih iskoristimo za sopstveni duhovni razvoj, to je predivan način odnošenja prema sopstvenom kompostu. To znači ispoljavanje prijateljske ljubavi prema svojim manama, svojim monstrumima, svojim neuspesima. Potom možemo naučiti da se prema greškama i manama drugih ljudi odnosimo na isti način.

Godwin Samararatne: Meditation for Everyday Life
Sati

#1784 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

PUN MESEC - četvrtak, 25. april 2013.

Delati ili posmatrati?

Sopstveni napor uložiti moramo,
Budni tek pravac pokazuju.
Ko putem tim sabran ide,
od okova Mārinih oslobođen biva.

Dhp. 276

"Kakav to napor treba da uložim? Treba li da učinim nešto u ovoj situaciji ili da jednostavno posmatram svoj um?" Ovakvi trenuci ne-znanja dragoceni su. Na neizvesnost ne moramo gledati kao na neuspeh. Zapravo, možemo izgubiti nešto veoma važno ako žurimo da je prevaziđemo. Stvarnost jeste da ne znam šta da radim i nema nužno ničeg pogrešnog u tome. Ako sam, međutim, potpuno zarobljen snagom želje da se oslobodim patnje, možda ću ispustiti istinu postojeće situacije, takve kakva jeste, i priliku da od nje nešto naučim. Uz poverenje koje dolazi od posvećenosti pravilima morala, možemo sebi dopustiti da verujemo u to da budemo strpljivi i svesni "ne-znanja", kao i u neprijatne osećaje koji idu uz to. Osetite svu silinu te želje da pobegnete iz svega toga, da ga "rešite", tvrdoglavo obijajući da ostanete sa time. Možemo eksperimentisati, čekajući sve dok se taj osećaj da smesta delamo ne umiri i potom u tišini oslušnemo šta nam to naša intuicija sugeriše da bismo mogli učiniti.

S ljubavlju
monah Munindo
Sati

#1785 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Budi dobronameran, jer svako koga sretneš vodi u sebi veliku bitku.

Image
Sati

#1786 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Šta je ovo, niko ne postuje na ovom podforumu? Jel neki praznik, šta li?

736. Tuširanje i oblačenje

Dok se tuširamo, brijemo, češljamo i oblačimo, možemo da vežbamo, baš kao i kad peremo zube. Svu svoju pažnju posvećujemo onome što radimo. Činimo to na lak i neusiljen način, radi sopstvene sreće. I znamo da u tom trenutku kupanje, brijanje ili češljanje jeste najvažnija stvar koju u životu treba da uradimo. Ne dozvoli da te nasumične misli odvedu ka događajima iz prošlosti ili budućnosti, da te zarobe brigama, tugom ili besom.

Samo istrajno vežbaj sabranost na taj način i za tri dana videćeš napredak. To je kao kad vežbaš bilo šta drugo -- sviranje instrumenta, pevanje ili ping-pong. Vežbaj živeći svaki trenutak svog svakodnevnog života duboko i u slobodi. Ako je to ono što zaista želiš, tada treba da se okreneš od bavljenja proščošću, budućnošću i svim svojim brigama i da se vratiš sadašnjem trenutku.

Thich Nhat Hanh: Peace is Every Breath
bizet

#1787 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Dobro jutro Sati :)

ma praznikovali, ego sta (al' u paprikama)

ti kao da unaprijed znas o cemu razmisljam i koje dileme trenutno imam, pa postas tekst koji me vrati na pravi put, moze i Srednji :)
since razmisljam o tome kako nas proslost oblikuje u ono sto smo danas, te kako je tesko biti/postati drugaciji od onog sto si bio...to moze samo onaj koji se odrekne ranijeg zivota, a sta je sa nama obicnim ljudima kojima prethodni zivot nije tako los da ga se odricemo upotpunosti?...sat ako ne zelimo u cjelini mijenjati zivot kakav imamo, samo ga unaprijediti?...kako to izvesti kad smo produkt nase proslosti?
razmisljala Sam o sebi naravno, Ali su misli otisle na analizu ljudi oko men...NPR zena koju mnogo postujem I draga mi je vazi za borbenu
Osobu, sposobnu I postenu, Ali ispod tog ona je slaba sa zivcima (otud ta njena vatrenost koju kontrolise), ona nema zivota jer zivi za djecu pa se negdje nazire nezadovoljstvo koje mozda ne primjecuju svi, opat ja ga vidim...ili mozda samo zelim da vidim? (ovo je malo drugacije prirode pitanje, nasa percepcija situacija i ljudi, na koje sama sebi odgovaram, drugacije ne moze)...idem dalje u posmatranju okoline, onog najboljih naravno, I vidim svega ima, dolazim do zakljucka da se samo naucimo onsite sa oziljcima proslosti Ali ih ne prevaxilazimo,mi smo Ono sto jesmo danas zahvaljujuci gnome sto smo bili

pozdrav I sve najbolje :)
Sati

#1788 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

E nek ste se ispraznikovali, i treba :-D
Ima ko dotle radi 8-)

Jeste, mi smo suma onog što smo mislili, govorili, radili do juče. Ali upravo to nas ohrabruje da je život u našim rukama i našim odlukama i da već ovog trenutka možemo da makar malčice promenimo smer ka onome što smatramo vrednim. u budizmu vežbanje nije nalik vožnji automobila, gde motaš krivine iz trenutka u trenutak. Pre bi ga se moglo uporediti sa upravljanjem tankerom. promene su sitne, skoro neprimetne, ali sve dok držim kormilo u jednu stranu, znam da će se tanker na nju i okrenuti. I gle, odjednom, u situaciji u kojoj si ranije reagovala zavišću, besom ili tugom, shvatiš da je to zaista tako jer je spontana reakcija tvog srca dobronamernost i osmeh razumevanja.

O tome kako se prave te fine, male promene pravca i izbija na Srednji put govori i današnji citat (a i većina prethodnih, ako ćem opravo :lol: )

736. Buđenje svakog jutra

Kada se probudiš, istog trenutka, može da se osmehneš. To je osmeh probuđenja. Svestan si da novi dan počinje, da ti život nudi potpuno nova dvadeset četiri sata da ih proživiši i da je to najvredniji poklon od svih. Možeš sam sebi odrecitovati ove stihove, ili u sebi ili naglas:

Probudivši se ovog jutra, osmehujem se:
Potpuno nova dvadest četiri časa su preda mnom.
Zavetujem se da ću živeti svaki trenutak u potpunosti
i na svako biće gledati očima saosećanja.

Možda ćeš izgovoriti ove stihove ležeći u krevetu, sasvim opuštenih ruku i nogu. Udahni i reci prvi stih; izdahni i reci drugi. Sa sledećim uzdahom izgovori treći; izdišući, četvrti. I onda sa osmehom ustaneš, stopala ugnjezdiš u papuče i zaputiš se u kupatilo.

bizet

#1789 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

kaze nam u crtanom Kung Fu Panda stari ucitelj:
"Yesterday is history, tomorrow is mystery, but today is a gift. That is why it is called the Present". :)

znas sta, sve je lako "na papiru" Ali praksa je posve druga prica...za praksu treba donesena odluka i, po mogucnosti, podrska najblizih...sad mi je jasnije zasto se ljudi izoluju kad zele promjenu, otudje, mi imamo obicaj reci...ali jedan treba mira i vremena da razgovara sa sobom...mada sve je lakse kada nisi sam i kad te ceka podrska

odakle uopste potreba za promjenom?...kad smo mi to postali neprihvatljivi sami sebi pa zelimo da se mijenjamo?
Sati

#1790 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Niko ne kaže da je lako. Ali jeste lakše nego ostati "neprihvatljiv sam sebi" :)
A što se tiče podrške okoline, dok to dočekaš, mislim da će ti pre život proći :(
Zato sa njom ili bez nje, menjajući sebe menjaš i okolinu i boriš se za sopstveni život...
bizet

#1791 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

pričaš istinu Sati
na ovom svijetu okolina koliko daje barem toliko i uzima...čekati bezuslovnu podršku i razumijevanje je jednostavno previše, možda čak i sebicno, da ne kažem naivno
iz ove lezece perspektive cijeli svijet izgleda drugačije...ljudi dodju da ti pomognu ali dio njih je tu da bi nahranili svoju dušu, izljecili svoje komplekse, sad kad sam najranjivija od nekih slušam svaki skoro dan komentar "da hoćeš eto izdržati, da ti Bog podari strpljenja", kao da ja nemam želju da uspješno iznesem trudnocu, pa samo o tome i razmišljam i samo sam se ovom djetetu posvetila
znaš, sutra kad se vratim u život i prestanem biti ovisna o dobroti drugih, na ovaj način, ne želim se vratiti na staro
čovjek ovako lezeci ima dosta vremena za razmišljanje i posmatranje, svega sam vidjela, stvari koje bi mi promakle da sam u pokretu...želim biti bolja od njih, ne želim se stopiti sa okolinom na ovaj način, morambiti bolja, jer jednog dana ću možda ja nekog paziti a mene će se posmatrati na ovaj način, treba znati slušati druge, treba željeti dati snage i motivacije drugom za borbu kroz život, trebam ovo iskustvo zapamtiti vrijedno je

cuvaj se i sve najbolje
Sati

#1792 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Ako ne budeš živela to iskustvo, izbledeće vremenom, zaboravićeš ga...

Želim ti da sve bude u redu i da rodiš jedno zdravo i lepo dete, na sreću i radost i tvoju i tvoje porodice :srce:
bizet

#1793 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

hvala ti Sati :) (dobrim zeljama uzvracam, nemoj da to moram pisati svaki put)

opet imas pravo, treba zivjeti svaki tren i biti svjestan
x puta sam sebe pitala koliko sam sebicna, da li postupam ispravno, analiziram sebe do najsitnijih detalja, barem pokusavam...tesko je sebi pogledati u oci
razgovarali smo o zelji, ja vec dugo nemam dugo nemam druge zelje sem da postanem majka, a i kod ove zelje se prepadnem da ne trazim mozda mnogo, da iz mene ne progovara Mara mozda...otjeram ove misli jer ja sam dio prirode i u mojoj prirodi je da zelim roditi djecu i odgajati ih
fatamorgana

#1794 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

bizet wrote: razgovarali smo o zelji, ja vec dugo nemam dugo nemam druge zelje sem da postanem majka, a i kod ove zelje se prepadnem da ne trazim mozda mnogo, da iz mene ne progovara Mara mozda...otjeram ove misli jer ja sam dio prirode i u mojoj prirodi je da zelim roditi djecu i odgajati ih
ma 'ta će Mara, ;-)
Sati

#1795 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

bizet wrote:hvala ti Sati :) (dobrim zeljama uzvracam, nemoj da to moram pisati svaki put)

opet imas pravo, treba zivjeti svaki tren i biti svjestan
x puta sam sebe pitala koliko sam sebicna, da li postupam ispravno, analiziram sebe do najsitnijih detalja, barem pokusavam...tesko je sebi pogledati u oci
razgovarali smo o zelji, ja vec dugo nemam dugo nemam druge zelje sem da postanem majka, a i kod ove zelje se prepadnem da ne trazim mozda mnogo, da iz mene ne progovara Mara mozda...otjeram ove misli jer ja sam dio prirode i u mojoj prirodi je da zelim roditi djecu i odgajati ih
Ima li prirodnije želje za ženu nego da postan majka? Ne bih se ja oko toga mnogo samoanalizirao i samomučio. :)
Daješ sve od sebe, pa kako ispadne. Barem nećeš imati sebi ništa da prebaciš i ako se ne ispuni.
A ispuniće se. :thumbup:
:)
bizet

#1796 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@Sati, ne, nema...da, ispunice se :)

@fatamorgana, ma ne može ništa dok imam:

http://m.youtube.com/index?&desktop_uri ... M1fkHQP_Pw

danas slušam sevdalinku "razbolje se simsir list" i na kraju on njoj veli da su njene patnje prošlost i time nebitne, hitnije je sa ga vodom zalihe, jer to je danas, sad :)
xyz_neriješeno

#1797 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by xyz_neriješeno »

A ja mislio da ću ovdje pročitati nešto pametno,hmmm.....
fatamorgana

#1798 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

xyz_neriješeno wrote:A ja mislio da ću ovdje pročitati nešto pametno,hmmm.....
pa napiši ti nešto pametno, nemoj se ustručavati :)
Sati

#1799 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

738. Voda teče, umivaš se

Možeš doći u kontakt sa mnogo sreće za vreme dok se umivaš, pereš zube, češljaš, briješ ili tuširaš, samo ako znaš kako da svetlošću sabranosti obasjaš svaku stvar koju radiš. Na primer, kada odvrćeš slavinu, možeš uživati zbog kontakta sa vodom koja poteče iz slavine i kontakta sa mestom odakle ona zapravo dolazi. Možeš odrecitovati sledeću pesmu:

Voda teče iz izvora u visokim planinama.
Voda otiče duboko u Zemlju.
Na čudesan način, voda dolazi do nas.
Ispunjen sam zahvalnošću.

Ovi stihovi pomažu ti da budeš svestan čitavog putovanja te vode, sve tamo od njenog izvora, pa do tvog lavaboa. To je meditacija. Takođe vidiš koliko si srećan da imaš tekuću vodu nadohvat ruke, samo treba da okreneš tu slavinu. Ovakava svesnost ti donosi sreću. To je sabranost.

Sabranost jeste pažnja; to je sposobnost da prepoznamo šta se događa u svakom trenutku. A ovde se događa da okrećeš slavinu i voda poteče po tebi. U našem centru, u Francuskoj, povremeno ostajemo bez vode. Svaki put kad se to desi, podsetimo se koliko je teško kad nemamo vode, a kolika je sreća kada je imamo. Sreću možemo prepoznati samo kada se sećamo i vremena teškoća! Uvek volim da slavinu odvrnem lagano, zahvatim svežu, hladnu vodu u sastavljene dlanove i pljusnem je po licu. Ovde u Francuskoj, zime su prilično oštre. Osećati hladnu vodu na prstima, očima i obrazima je toliko osvežavajuće. Molim vas, budite sabrani, tako da zaista doživite taj osećaj. Neka vas probudi. Obradujte mu se. Srećni ste, zato što znate da cenite dar vode i kako da u sebi negujete tu zahvalnost.

Budite svesni svakog trenutka; ne razmišljajte o gomili drugih stvari. Najvažnija stvar za vas da učinite u ovom trenutku jeste da osetite radost u svakom svom pokretu. ne žurite da završite umivanje i odjurite kako biste radili nešto drugo. To je meditacija! Meditacija je da ponudite svoje istinsko prisustvo samome sebi u svakom trenutku. To je sposobnost da jasno prepoznate da je svaki trenutak dar koji dobijate od života, dar Zemlje i neba. U zenu se ovo naziva "radošću meditacije".

bizet

#1800 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

ma ko sad praznici ovdje? :)

jutros rano slusam i pomislim kako svi imamo potencijal da nosimo muziku u nama, neki se trude da uspiju doseci najljepse harmonije, drugi ne razmisljaju o ljepoti pa se predaju jeftinim i plitkim zvucima i dopustaju da oni postanu dio njih, a treci, svjesno ili ne, ubijaju svaki iole harmonican i skladan zvuk, u sebi i u drugima...od trecih treba bjezati, drugih se kloniti, a prvima se pribliziti
problem je kad covjek ne zna naci ljepotu, niti je prepoznati, kad je izgubljen ili otupio na zivot...kako takvima pomoci, a da im ne dopustis da te uniste svojom prazninom, bezivotnoscu?

oprostite mi, ja nisam mudrac, ali slusajuci ovu muziku jutros pomislih kako joj je mjesto ovdje, zajedno sa mojim mislima

[youtube] http://m.youtube.com/watch?v=jWRb90BRB5w [/youtube]
[youtube] http://m.youtube.com/watch?feature=relmfu&v=EWF10gP9LQQ [/youtube]

nadam se da ste dobro i zdravo
cuvajte se i sve najbolje
Post Reply