Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bellydancesuperstar

#1776 Re: Pravni fakultet

Post by Bellydancesuperstar »

elSaik wrote:
wickerman wrote:Sve je jasno ko dan kad vidis koliko ima koga da je polozio ! Primjer u decembru 2010 polozi 11 ljudi MJP po starom sistemu a MJP 1 polozi 200 !!! Ili finansije u aprilu 2010 polazu bolonjci i stari sitem zajedno i starom sistemu pukne pitanja Budjet,Finansijski izvjestaj(cijeli) i valute i devize da se ukakis od pisanja,6h me ruka poslije bolila...kad pogledas padnes u nesvijest 4 strane minimalno skraceno pisat u 40minuta ! A bolonjci dobiju nake testice i rezultat predpostavlajte oko 15 polozenih starih oko 100 bolonjaca ! Svaki ispit je tako i sad ce neko reci bolonjci vise uce ili da je jednako tesko??? :lol: :lol: :lol: smijesno da nije tuzno
Možda zato što ih je jako malo jer su morali davnih dana diplomirati, a nisu, jer im je sistem jako težak pa su mogli raditi šta su htjeli. Mogao si i za primjeru uzeti prošli termin iz Obligacija na kojem je položio 11 opšti dio, a 8 posebni. Polagalo ravno 300 ljudi. Ili spiskove iz EU sa 9 položenih na čitavu generaciju. :) Kada vidim da ima predmeta sa prve godine koji izbacuju apsolventske termine bude mi i više nego jasno o kako se vrijednim i radnim studentima radi. :)

Iz Finansija i Bolonjci dobiju 3 pitanja koja rade 40 minuta.
Kod starog režima ima ljudi koji imaju djecu ili redovan posao, pa studiraju uz to. Sasvim je logično da onda ne mogu položiti sve ispite iste godine.
buuren

#1777 Re: Pravni fakultet

Post by buuren »

Bellydancesuperstar wrote:
wickerman wrote:Sve je jasno ko dan kad vidis koliko ima koga da je polozio ! Primjer u decembru 2010 polozi 11 ljudi MJP po starom sistemu a MJP 1 polozi 200 !!! Ili finansije u aprilu 2010 polazu bolonjci i stari sitem zajedno i starom sistemu pukne pitanja Budjet,Finansijski izvjestaj(cijeli) i valute i devize da se ukakis od pisanja,6h me ruka poslije bolila...kad pogledas padnes u nesvijest 4 strane minimalno skraceno pisat u 40minuta ! A bolonjci dobiju nake testice i rezultat predpostavlajte oko 15 polozenih starih oko 100 bolonjaca ! Svaki ispit je tako i sad ce neko reci bolonjci vise uce ili da je jednako tesko??? :lol: :lol: :lol: smijesno da nije tuzno
mislim da to nije mjerilo jer ljudi koji studiraju po starom režimu ima manje.
jedino se slažem s onim da je njima svaki ispit prepolovljen, a naravno da je puno lakše tako.

samo ću vam reći ljudi moji jednu stvar...nemojte se žaliti da je preteško jer znam gdje je još teže. Ja sam svaki dan zahvalna što studiram ovdje nakon torture koju sam prošla.
nebih se složio da je bolonja puno lakša..diplomirao sam u prvoj generaciji tako da imam iskustva..neki ispiti jesu prepolovljeni, al niko ne spominje činjenicu da su neki ispiti ostali u istom obimu a da je vrijeme prepolovljeno..ja sam imao rim u istom obimu kao što je to starom režimu al sam imao duplo manje vremena..i koliko je takvih ispita bilo..da ne nabrajam..dalje, da li je stari sistem imao predmete kao što je osnove prave eu..pa dovoljno je reći da je knjiga za spremanje ispita(bar nama u prvoj generaciji) bila od 1000 stranica, koje smo SVE morali učiti a kad još dodaš na to i misitu, onda nema komentara..

gore sam pročitao za drugi ciklus..mi (pri tom mislim na prvu generaciju) smo punu godinu dana čekali da počne..a kad smo dočekali, sve su nam zgurali u mjesec dana..neorganizovano i neozbiljno..al šta bez tog drugog ciklusa..prema novoj odluci vijeća ministara o kvalifikaciji zanimanja, mi pravnici(bez drugog ciklusa) smo u istoj košari s kriminalistom, ekonomistom, socijalnim radnikom...svrstani u višu stručnu spremu ili ti VI stepen
Eborg

#1778 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Što se tiče toga o čemu govoriš za višu spremu, imaš li neki izvor za to? Svašta se priča o tim stepenima a nikako da neko da konačni odgovor.
buuren

#1779 Re: Pravni fakultet

Post by buuren »

Eborg wrote:Što se tiče toga o čemu govoriš za višu spremu, imaš li neki izvor za to? Svašta se priča o tim stepenima a nikako da neko da konačni odgovor.
ev ti dokaz..samo pročitaj..strana 6

http://www.sluzbenilist.ba/Sluzbeni%20d ... roj031.pdf
Eborg

#1780 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Jebem li im majku bagavu. :x

Fakultet koji traje 4 godine i koji ima ubjedljivo najgori postdiplomski studij u BiH (koji je ruku na srce i nepotreban s obzirom na prirodu posla) i onda nas srozavaju i dalje. :x
buuren

#1781 Re: Pravni fakultet

Post by buuren »

i šta uraditi...srozani smo totalno
elSaik

#1782 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Nije bitna titula već bodovi. 240 ECTS ne može nikako biti izjednačeno sa 180 ECTS. :)

Mi ćemo nakon 4 godine faksa na PF UNSA biti isto što su i oni iz starog sistema. Bezveze se zamarate glupostima. :)
Eborg

#1783 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Kako majke ti? Da se zaposliš vodit ćeš se kao VI stepen. :x Traži se "visoka stručna sprema/VII stepen društvenog smjera" a ti se ne možeš prijaviti. :x
elSaik

#1784 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Eto, vidjet ćeš.
Eborg

#1785 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

I meni je jasno da ne smije biti isto ali da li će biti - to je već jako otvorena tema. Kod nas sve može.

Zašto niko od naših dragih profesora nije progovorio o ovome? Ah da, pa grabe na postdiplomskom k'o lopatom. :roll:
buuren

#1786 Re: Pravni fakultet

Post by buuren »

nema se šta vidjeti..svi s prvog ciklusa su izjednačeni..mi možemo samo da se tješimo time da imamo 240 ects poena..al bez obzira u istom rangu s onima koji imaju 180..svaki konkurs traži VII stepen..a po ovome to mi nismo.. džaba su nama nade da to nije isto..
elSaik

#1787 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Ne, svaki konkurs će tražiti diplomirani pravnik/bachelor 240 ects.
Eborg

#1788 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Možda, ali bit će pozicija koje nisu isključivo pravničke a koje su nam do sada bile dostupne. Ne znam, recimo neka ambasada ili NVO, baš će oni praviti izuzetak, tražit će VII stepen društvenog smjera i ćao đaci.

BTW, mi smo sada "bakalaureati prava", ne diplomirani pravnici. :roll:
Haris.ba

#1789 Re: Pravni fakultet

Post by Haris.ba »

Eborg wrote: BTW, mi smo sada "bakalaureati prava", ne diplomirani pravnici. :roll:
Pa diplomirani nešta više i ne postoje. Taj naziv je nestao(haman). Za 10 -ok godina djeca neće ni znati šta znači dipl. na kraju imena. Kompliciraš bezveze. U pravničkom poslu nećeš imati problema. Važni su bodovi i godine studiranja. Pa neki su bez diplome i federalni tužioci bili, a ti se sekiraš. :D
A i šta fali odguliti još jednu godinu i biti master? Iliti po naški magistar. :D
Naši to još nisu skontali, ali u Zagrebu ne možeš ni postati bcc.prava, moraš integralno završiti 5 godina i postaješ master. Pravo je malo drugačiji studij od drugih društvenog smjera i Hrvati su probleme koji se javljaju kod nas riješili tako. Valjda ćemo sa vremenom i mi. Da li je nepošteno na odnosu na stari sistem. Možda i jeste. Al' tako je. Žali se visokom predstavniku.
elSaik

#1790 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Vaše bi žalbe u vezi posla imale smisla ukoliko bi se paralelno sa bolonjcima "izbacivali" i starosistemaši, što, međutim, nije slučaj. Izuzev u vezi ovih posljednjih par stotina vječitih studenata. Ponašate se kao da ćemo sutra imati na hiljade ljudi koji nakon četiri godine imaju VII stepen, pa mi, jadni, nećemo moći naći posao. :-)

Ukoliko poslodavac sutra želi zaposliti osobu koja je završila četverogodišnji dodiplomski studij znat će koga traži i znat će isto i napisati u konkursu za posao. 240 ECTS su vam ključni i po tome se gleda ko je koliko godina završio. Ne dijele se oni bezveze. :)
Eborg

#1791 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Haris.ba wrote:Pa diplomirani nešta više i ne postoje. Taj naziv je nestao(haman). Za 10 -ok godina djeca neće ni znati šta znači dipl. na kraju imena. Kompliciraš bezveze. U pravničkom poslu nećeš imati problema. Važni su bodovi i godine studiranja. Pa neki su bez diplome i federalni tužioci bili, a ti se sekiraš. :D
A i šta fali odguliti još jednu godinu i biti master? Iliti po naški magistar. :D
Naši to još nisu skontali, ali u Zagrebu ne možeš ni postati bcc.prava, moraš integralno završiti 5 godina i postaješ master. Pravo je malo drugačiji studij od drugih društvenog smjera i Hrvati su probleme koji se javljaju kod nas riješili tako. Valjda ćemo sa vremenom i mi. Da li je nepošteno na odnosu na stari sistem. Možda i jeste. Al' tako je. Žali se visokom predstavniku.
Znam, ovo je 3. ili 4. generacija "bakalaureata". :roll:

A što se tiče magisterija - na PFSA ili bilo kojem pravnom fakultetu u BiH ni u ludilu. Pa da po godinu dana ne znam hoće li biti nastave ili ne, da me samoinicijativno prebace na drugi smjer, a sve to za nekih 6-7 hiljada KM, ma nikad u životu.
buuren

#1792 Re: Pravni fakultet

Post by buuren »

hehe.nisi dobro informisan.sada postdipl studij normalno počinje..znači u roku..i ne znam ko ti je rekao da toliko košta..ni blizu..pogotovo ne na pf u sarajevu..
Eborg

#1793 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Kada sabereš semestre, ispite, odbranu magistarskog rada toliko te dođe otprilike.

A PFSA sam po sebi je kupus teške kategorije, samo gledam da se iščupam što prije. Zato mi i nisu jasni ljudi koji tu žele nastaviti školovanje nakon dodiplomskog studija (ako izuzmemo one koji su tu zbog nižih školarina u odnosu na Evropu ili zbog posla).
elSaik

#1794 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Ne dođe te. II ciklus te SKORO isto košta kao što košta I ciklus redovne i redovne-samofinansirajuće. Dakle, redovan plaća 130 KM, a vanredan 1.000KM. To 6-7 hiljada je stari sistem i njihov magistarski studij je toliko koštao. :)
BASS

#1795 Re: Pravni fakultet

Post by BASS »

Stari je koštao puno više od 6k.
Koliko znam 5-6 hiljada je cjena na nekim drugim pravnim fakultetima (Ze,Tz) ali opet,nisam baš siguran.
elSaik

#1796 Re: Pravni fakultet

Post by elSaik »

Te cifre su protivne zakonu. Zbog toga je i bila frka na Političkim naukama nedavno. II ciklus ne smije koštati više od I ciklusa. To je skoro od riječi do riječi zakonska norma.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1797 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

elSaik wrote:Ne dođe te. II ciklus te SKORO isto košta kao što košta I ciklus redovne i redovne-samofinansirajuće. Dakle, redovan plaća 130 KM, a vanredan 1.000KM. To 6-7 hiljada je stari sistem i njihov magistarski studij je toliko koštao. :)
košto je više magistarski po starom. mislim da je bilo 8000, tj, semestar 2000... tako nekako...
Haris.ba

#1798 Re: Pravni fakultet

Post by Haris.ba »

Chmoljo wrote: košto je više magistarski po starom. mislim da je bilo 8000, tj, semestar 2000... tako nekako...
Pa izlasci na ispit, odbrana magistarskog. Hladno je znalo izaći na 12 milja.

Nekome se isplati, nekome ne. Al' ko je još to na kredu uzeo, možeš laganini i do Harvarda dogurati.

P.S.
Situacija sa odbrane na starom magistarskom. Mrcvario skoro godinu dana Duvnjak kandidata(bio mu mentor). Pa ne valja fusnota, pa ovo, pa položaj zvijezda... Stalno ga vraćao. Ne mogu se sjetiti ko je bio još, ali bio je Grebo u komisiji. I nakon što je kandidat izložio svoje uze Duvnjak nabrajati gdje su greške u radu. A Grebo ga odmah prekide obraćajući se braniocu rada: "Niš se ti ne sekiraj, ovo Duvnjak hoće da pokaže da je pročitao rad". :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1799 Re: Pravni fakultet

Post by Chmoljo »

:lol:
Eborg

#1800 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Ma Duvnjak mrcvari na magisteriju i doktoratu samo tako, ne d'o Bog njega u komisiji ili za mentora. Uvijek mi je strava simpatičan lik bio i u dobrim smo odnosima ali je težak u tom segmentu k'o ingot. :-)
Post Reply