pa ako nemas plin ili ne vuces prikolicu,nece te ni pitat...ako imas mora biti 2 kg sa vazecom naljepnicom...Throttle wrote:Kod mene neki mali od pola kg il koliko vec, bio 15tak KM, dosao u autu, nikad me niko nije pisao a gledali su ga policajci
Ugradnja plina, cijena, papirologija
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1776 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
- drug_profi
#1777 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Proving radi kako treba. Prve dviej godine ide vizuelni pregled i provjera pritiska. Poslije toga ide rastavljanje, rastresanje, ponovno punjenje.konektovan wrote:Vodite racuna o starosti samog pp haparata, ima li tragova korozije na dnu ili oko ventila. Valjda ti koji rade preglede, ne lijepe samo stikere, vec malo i zraknu?!
Uglavnom nakon 2-3 godine je mozda bolje kupiti novi za 30 maraka.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#1778 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Po pravilu proizvodjaca, periodicni se radi jednom godisnje, a to ukljucuje to sto ti navodis. Skidanje mlaznice, ispustanje pritiska, skidanje ventila, zamjena dihtunga, pa opet novo punjenje pogonskim sredstvom. Nema potrebe da kupujes novi svako 2-3 godine. Redovan pregled svako 3 mjeseca, periodicni godisnje, ako aparat nije izlozen vanjskim uticajima, ako se skladisti ispravno, 20 godina moze izgurati bez problema.drugi profil wrote:Proving radi kako treba. Prve dviej godine ide vizuelni pregled i provjera pritiska. Poslije toga ide rastavljanje, rastresanje, ponovno punjenje.konektovan wrote:Vodite racuna o starosti samog pp haparata, ima li tragova korozije na dnu ili oko ventila. Valjda ti koji rade preglede, ne lijepe samo stikere, vec malo i zraknu?!
Ja u autu imam 1kg pp, a nije plinas.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#1779 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Treba to imati u autu i ja bih ga imao čak i da ne vozim na plin. To je jedna od onih stvari koje vjerovatno nikad nećeš koristiti, ali kad se desi prvi put da zatreba, bogu si zahvalan što ga imaš sa sobom!
Znam taj osjećaj i ne bih ga zaželio ni najgorem neprijatelju. Dobro, bih Baketu riđobradom
Iskusio sam to kad počne dimiti ispod haube i osjetiš nepodnošljiv smrad u kabini, ali znaš da imaš pp aparat 
Znam taj osjećaj i ne bih ga zaželio ni najgorem neprijatelju. Dobro, bih Baketu riđobradom
- konektovan
#1780 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja imam vec preko 10 godina aparat u gepeku, nikad meni níje trebao hvala Bogu, ali nikad covjek ne zna.Romeo 80 wrote:Treba to imati u autu i ja bih ga imao čak i da ne vozim na plin. To je jedna od onih stvari koje vjerovatno nikad nećeš koristiti, ali kad se desi prvi put da zatreba, bogu si zahvalan što ga imaš sa sobom!![]()
Znam taj osjećaj i ne bih ga zaželio ni najgorem neprijatelju. Dobro, bih Baketu riđobradomIskusio sam to kad počne dimiti ispod haube i osjetiš nepodnošljiv smrad u kabini, ali znaš da imaš pp aparat
- Sodom1
#1781 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Imam i ja aparat u diselu , u plinasu se podrazumjeva. Jedino sto me te naljepnice zezaju
Ne bi bilo lose da neko pojasni ako zna gasenje pozara ispod haube , siguran sam da se ne smije dizati naglo hauba pri gasenju
Ne bi bilo lose da neko pojasni ako zna gasenje pozara ispod haube , siguran sam da se ne smije dizati naglo hauba pri gasenju
- Romeo 80
#1782 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Nipošto naglo dizati haubu, već samo malo otvoriti (10-ak cm), dovoljno da imaš pristup aparatom da možeš prskati u željenom pravcu!Sodom1 wrote:Imam i ja aparat u diselu , u plinasu se podrazumjeva. Jedino sto me te naljepnice zezaju![]()
- drug_profi
#1783 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja to radi peglanja sa ostavljanjem aparata pa onda opet ganjaj da dođeš po njega, a radna vremena se poklapaju pa ti treba izlaz ili neka varijanta. Ta zajebancija svakih 6 mjeseci nakon druge godine mi ne vrijedi 30 maraka. Imaš nov i onda samo u prolazu etiketu priflasteri na 6 mjeseci.konektovan wrote:Po pravilu proizvodjaca, periodicni se radi jednom godisnje, a to ukljucuje to sto ti navodis. Skidanje mlaznice, ispustanje pritiska, skidanje ventila, zamjena dihtunga, pa opet novo punjenje pogonskim sredstvom. Nema potrebe da kupujes novi svako 2-3 godine. Redovan pregled svako 3 mjeseca, periodicni godisnje, ako aparat nije izlozen vanjskim uticajima, ako se skladisti ispravno, 20 godina moze izgurati bez problema.drugi profil wrote:Proving radi kako treba. Prve dviej godine ide vizuelni pregled i provjera pritiska. Poslije toga ide rastavljanje, rastresanje, ponovno punjenje.konektovan wrote:Vodite racuna o starosti samog pp haparata, ima li tragova korozije na dnu ili oko ventila. Valjda ti koji rade preglede, ne lijepe samo stikere, vec malo i zraknu?!
Ja u autu imam 1kg pp, a nije plinas.
A to što kaže proizvođač i zakonodavac se ne poklapa. Dužan si na 6 mjeseci raditi periodični kod ovlaštene firme. Redovni pregled u pravnim licima radi interno zadužena osoba, tako da je sa aspekta PP aparata u privatnom autu neprimjenjivo. Valjda ćeš voditi brigu o njemu jel sve ok i bez evidencije.
- drug_profi
#1784 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
problem je sto ovaj aparat od 2 kg isfura sav napolje za desetak sekundi. Ako nisi pravilno usmjerio na žarište, đaba ti aparat.Romeo 80 wrote:Nipošto naglo dizati haubu, već samo malo otvoriti (10-ak cm), dovoljno da imaš pristup aparatom da možeš prskati u željenom pravcu!Sodom1 wrote:Imam i ja aparat u diselu , u plinasu se podrazumjeva. Jedino sto me te naljepnice zezaju![]()
- Romeo 80
#1785 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Da, zato je i predviđen aparat od minimalno 2 kg! Može i veći, ali nipošto manji 
- drug_profi
#1786 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
U prošlom autu sam imao 2 komada i još onaj jedan kao sprej boca od pola litra. Mislim CO2 da je bio.
- konektovan
#1787 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Sumnjam da je bio CO2, nema tako malih boca.drugi profil wrote:U prošlom autu sam imao 2 komada i još onaj jedan kao sprej boca od pola litra. Mislim CO2 da je bio.
- drug_profi
#1788 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ko će mu ga znati, došao mi sa autom i otišao sa njim. Nisam nikad pažljivije pogledao šta piše. Samo žuto bijela boca sa njemačkim tekstom i sličicama kako se koristi. PP ja uglavnom, nije ljepilo za gume ili slicno.konektovan wrote:Sumnjam da je bio CO2, nema tako malih boca.drugi profil wrote:U prošlom autu sam imao 2 komada i još onaj jedan kao sprej boca od pola litra. Mislim CO2 da je bio.
BTW. Dobio certifikat za instalaciju, važi 7 godina od datuma proizvodnje rezervoara.
- drug_profi
#1789 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Betanija? Vidim piše 2017.
Bila je dugo u salonu jedna bijela iz 2016. Meni je nudili za 30K u februaru, cini mi se, pa poslije u aprilu.
Meni bijelo nije dolazilo u obzir ni pod razno. A ni 30K nisam imao namjeru porositi.
-
NediM17
#1790 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Dobra je ova Astra, najveca zamjerka su joj divlje dimenzije guma i divlji raspon sarafa.
Uzeo bih radije staru dvije-tri godina od prvog vlasnika sa malo kilometara i ovim motorom (a moze se naci takva), hecbek, onda remap na 170ks, a tek onda Zavoli plin dimenzionisan prema tih 170ks.
Rezultat je raketa koja se vozi jeftino.
Uzeo bih radije staru dvije-tri godina od prvog vlasnika sa malo kilometara i ovim motorom (a moze se naci takva), hecbek, onda remap na 170ks, a tek onda Zavoli plin dimenzionisan prema tih 170ks.
- drug_profi
#1791 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Ja sam uzeo takvu 3 godine staru i sa 20K km, plin je Landi Renzo. Auto ko lutka. Nikakav remap nisam radio, ide i ovako sasvim dobro.NediM17 wrote:Dobra je ova Astra, najveca zamjerka su joj divlje dimenzije guma i divlji raspon sarafa.
Uzeo bih radije staru dvije-tri godina od prvog vlasnika sa malo kilometara i ovim motorom (a moze se naci takva), hecbek, onda remap na 170ks, a tek onda Zavoli plin dimenzionisan prema tih 170ks.![]()
A gume kupis jbg, platis 200 vise nego normalni insani, sta ces...
Samo da znas ja sam 2 godine lovio po oglasima. Svega 3-4 se pojavile u tom periodu da su manje kilometraze.
-
Naslovnica
#1792 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Društvo,
primijetio sam zadnjih sedmica da mi ne prebacuje s benzina na plin kao ranije.
Motor dostigne radnu temperaturu, vozim ga po 7-8 km (otvorene), i tek onda prebaci.
Nekada prebaci u roku od 5 min, kazaljka temperature se još ni ne pomjeri, on klikne.
Znači, varira prebacivanje skroz.
Pretpostavljam da je neki senzor temperature rashladne tekućine ili tako nešto?
Ionako mi ne gine do Darkoma u subotu, ali čisto da provjerim sa vama...

primijetio sam zadnjih sedmica da mi ne prebacuje s benzina na plin kao ranije.
Motor dostigne radnu temperaturu, vozim ga po 7-8 km (otvorene), i tek onda prebaci.
Nekada prebaci u roku od 5 min, kazaljka temperature se još ni ne pomjeri, on klikne.
Znači, varira prebacivanje skroz.
Pretpostavljam da je neki senzor temperature rashladne tekućine ili tako nešto?
Ionako mi ne gine do Darkoma u subotu, ali čisto da provjerim sa vama...
-
NediM17
#1793 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Senzor temperature isparivaca, los protok vode kroz isparivac, zracni dzep ako je isparivac najvisa tacka sistema, itd...
-
Naslovnica
#1794 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Hvala buraz!NediM17 wrote:Senzor temperature isparivaca, los protok vode kroz isparivac, zracni dzep ako je isparivac najvisa tacka sistema, itd...
- the_hooligan_ec
#1795 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Zna li ko gdje je sad tacno lovato servis za plin ti Njegos u lukavici kazu da je preselio pa gdje tacno trebao bih do njeg na servis...
- Romeo 80
#1796 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
To ti je nize Darkoma pa kod M3 pumpe skrenes desno prema vojnoj bazi. Auto centar Radovic je u pitanju. Evo slike da se bolje orijentises!the_hooligan_ec wrote:Zna li ko gdje je sad tacno lovato servis za plin ti Njegos u lukavici kazu da je preselio pa gdje tacno trebao bih do njeg na servis...

- Sodom1
#1797 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Milicija me je slavodobitno peglala vezano za atest na pp aparatu , oci su mu caklile kad je kao utvrdio da nema pisljivog atesta 
- Romeo 80
#1798 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
Je li u RS-u negdje? Obicno oni peglaju za te gluposti. Otkako vozim na plin pitanja oko pp aparata i atesta sam dobijao samo od policije RS-a...Sodom1 wrote:Milicija me je slavodobitno peglala vezano za atest na pp aparatu , oci su mu caklile kad je kao utvrdio da nema pisljivog atesta
- kafanski_covjek
#1799 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
ma ja ba, sve gluposti 
- Sodom1
#1800 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija
PederacijaRomeo 80 wrote:Je li u RS-u negdje? Obicno oni peglaju za te gluposti. Otkako vozim na plin pitanja oko pp aparata i atesta sam dobijao samo od policije RS-a...Sodom1 wrote:Milicija me je slavodobitno peglala vezano za atest na pp aparatu , oci su mu caklile kad je kao utvrdio da nema pisljivog atesta
U rsu sam cuo ako na prvoj pomoci istekao datum vazenja isto pusis kaznu