Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sorcerer

#1777 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sorcerer »

muha_sa wrote:GSP-ova polazna stanica za Pionirsku i Podhrastove. Tad se GRAS zvao GSP :D
a ovakvi autobusi bili :-D
Image
ja nikako da provalim tacnu lokaciju...poznat mi je ovaj balkon na zgradi pravo, ali nikako da skontam ...
slavkoimamodilera

#1778 Re: Slike starog Sarajeva

Post by slavkoimamodilera »

sorcerer wrote:
muha_sa wrote:GSP-ova polazna stanica za Pionirsku i Podhrastove. Tad se GRAS zvao GSP :D
Image
ja nikako da provalim tacnu lokaciju...poznat mi je ovaj balkon na zgradi pravo, ali nikako da skontam ...
Nećeš ni provalit jer ovo nije Sarajevo... :wink:
sorcerer

#1779 Re: Slike starog Sarajeva

Post by sorcerer »

a poznat mi balkon :D cini mi se oko vrazove da ima slican na nekoj zgradi
neki

#1780 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

slavkoimamodilera wrote:
sorcerer wrote:
Image
Nećeš ni provalit jer ovo nije Sarajevo... :wink:
Novi Sad
trambusek88

#1783 Re: Slike starog Sarajeva

Post by trambusek88 »

zikamu wrote:Image
jpg upload

Banksy, evo ti jos jedan kosevski, kad ga tol'ko volis... :D :thumbup:
(sjecam se one trafike ispred higijenskog...k'o da je sad gledam...)
U pozadini GRAS-ov autobus Alfa Romeo 910AU proizveden po licenci u GOŠI iz Smederevske palanke.
bijela

#1784 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bijela »

Image

zna li iko objasniti ovu sliku? mislim da je iz 1905. godine
grunf 1

#1785 Re: Slike starog Sarajeva

Post by grunf 1 »

bijela wrote:Image

Prilikom ulaska sultana Mehmeda Fatiha u Sarajevo 1463. godine, kod današnje Ali-pašine džamije odigrana je velika bitka, u kojoj su živote izgubila dvojica velikih sufija Ajnided i Šemsided. Njima je tadašnja vlast izgradila turbe, na mjestu gdje je danas okretaljka za tramvaj "šesticu" na Skenderiji.

Ubrzo nakon toga, Osmanlije su činile neku nepravdu prema tadašnjem stanovništvu, a u odbranu naroda svih vjera stali su Damijan i Kuzmanov, koji su zbog te pobune prema vlasti zatvoreni, a nakon nekoliko dana mučenja su i umrli.

Nisu bili muslimani, ali su, prema nekim predajama, zbog svog zalaganja za muslimane, primili islam te su ih ovi ukopali u blizini već postojećeg turbeta Ajnideda i Šemsideda. Poslije toga, narod je počeo primjećivati da se iz njihovih mezara pojavljuje neka svjetlost, što je označavalo nešto sveto, zbog čega su Osmanlije i njima podigle turbe.

To je tako stajalo sve do dolaska Austro-Ugarske. Znajući šta to turbe predstavlja za muslimane, oni su na tom mjestu počeli praviti Paviljon, koji je završen 1910. godine. Interesantno je da time nije uništeno turbe nego je ukomponirano sa Paviljonom, čineći jedinstvenu cjelinu. Imao je dva manja tornja, koja su označavala Damijana i Kuzmanova, a u Paviljonu je bila gradska kafana, te tabaci, danas poznatije kao trafika. Sagrađen je bio u pseudomaurskom stilu, poput današnjeg Fakulteta islamskih nauka.

Gradska kafana koja je tu napravljena, postala je poznata među narodom. Imala je svoje divanhane i šiltete, a u njoj se okupljala uglavnom napredna gradska omladina. To je tako trajalo sve do 1914. godine, tačnije do atentata na Franca Ferdinanda, kada je jedna velika grupa ljudi, na čelu s Gavrilom Principom, inače protivnici tadašnje vlasti, uhvaćena i odvedena u Arad u Rumuniji na izvršenje kazne. Kasnije se ispostavilo da je to grupa koja se svakodnevno okupljala u Paviljonu.

Među tim ljudima bila su i dvojica poznatih Sarajlija Behret Mutevelić i Avdo Sumbul, koji su ubijeni 1917. godine. Njihova tijela dovezena su u Sarajevo nakon Prvog svjetskog rata, 1925. godine, i zbog svog zalaganja za Bosnu, ukopani su u haremu Ali-pašine džamije. Dolaskom Kraljevine Jugoslavije na vlast, Paviljon je i dalje stajao na istom mjestu. No, u njemu su se počele okupljati nove mlade radničke snage pa je Jugoslavija 1932., zbog bojazni da će se desiti neki ustanak, srušila Paviljon zajedno s turbetima Damijana i Kuzmanova pod izgovorom da je to planirano regulacionim , a na njegovom mjestu sagradila je novo turbe Muteveliću i Sumbulu.

To turbe bilo je izgrađeno u istom stilu kao i Ali-pašina džamija te i danas u haremu svjedoči o burnoj historiji koja se odigrala na tom lokalitetu.

Za vrijeme SFRJ počela je gradnja danas poznatog Higijenskog zavoda, a tom prilikom srušeno je i turbe Ajnideda i Šemsideda. Srušena je i obližnja tekija, koja je bila sagrađena nakon turbeta.

Ed Vulliami/The Guardian, Dnevni Avaz, rodjen 1 avgusta 1954 je britanski novinar i pisac. :D
Last edited by grunf 1 on 09/05/2012 06:57, edited 1 time in total.
bijela

#1786 Re: Slike starog Sarajeva

Post by bijela »

hvala, grunf!
L.e.g

#1787 Re: Slike starog Sarajeva

Post by L.e.g »

Image
smurf

#1788 Re: Slike starog Sarajeva

Post by smurf »

Vidjeh samo jednu sliku Jezera prije isusivanja, je li ima neko jos neku?
Skyfox

#1790 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Skyfox »

odlicne :)
Banksy

#1791 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Banksy »

zikamu wrote: Image
image upload
Zar je bila ovakva brana na Jezeru ...?
zikamu

#1792 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Stvarno ne znam, jer cu se tek rodita za 10-ak godina od momenta kada datiraju fotografije, ali nadjoh na webu radio-sarajeva sljedece:

"Na prostoru gdje se danas nalazi stadion Koševo odnosno Asim Ferhatović Hase nalazilo se kupalište Jezero. Voda je dolazila iz Koševskog potoka, prolazila kroz filtere, te preko slapa u nagibu slijevala se u dječiji, plitki dio. Iz ovog dijela otjecala je u Jezero. Njegove obale bile su obrasle travom, a dno popločano kamenim pločama.

Glavni ulaz u kupalište vodio je iz Nahorevske ulice (sada Patriotske lige) kroz veliku kapiju sa blagajnama. S lijeve strane od ulaza nalazili su se tereni za male sportove, a sa desne, u dužini od oko 200 metara kabine, prostorije za ljekara i pomoćno osoblje (čuvare, učitelje plivanja itd.).

Izgradnja Stadiona "Koševo" počela je 1947. godine. Koristeći prirodni amfiteatar Stadion je inkorporiran u dolinu Koševskog potoka i ima karakteristike tzv."pejsažnog stadiona". 1950. godine završena je atletska staza i teren. 1951. godine izgrađeni su pomoćni tereni 2 i 3. ..."

Moguce da su u pozadini konture stadiona u zacetku gradnje..?
smurf

#1793 Re: Slike starog Sarajeva

Post by smurf »

Hvala velika, slike su :thumbup:
Jara

#1795 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Jara »

bijela wrote:Image

Kod mene se ova slika ne vidi... :?
zikamu

#1796 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

...
Last edited by zikamu on 06/06/2012 02:37, edited 1 time in total.
valterbranisarajevo

#1797 Re: Slike starog Sarajeva

Post by valterbranisarajevo »

Image

Image

Image
Mračajski proto

#1798 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Mračajski proto »

Ništa mi draže nema, nego u sitne sate uživati u ovim slikama. Ljepota.
DoradO

#1799 Re: Slike starog Sarajeva

Post by DoradO »

valterbranisarajevo

#1800 Re: Slike starog Sarajeva

Post by valterbranisarajevo »

Image

Image
Post Reply