Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1198
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1321

callmethebreeeze

#1776 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

citam ovaj prokleti forum, jebo me on i ja njega.
:-)
anais_nin

#1777 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

callmethebreeeze wrote:citam ovaj prokleti forum, jebo me on i ja njega.
:-)
samo nemoj da ga varas s prijateljicom :lol:

kakav je PREVOD "Jebo sada hiljadu dinara"? :? kako prevod? :roll:
Topla voda

#1778 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Topla voda »

mislio sam na ovo beogradsko izdanje,pa kontam da nisu oni "prevodili" bosanska vojska u "bosnjacka vojska" .
anais_nin

#1779 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Topla voda wrote:mislio sam na ovo beogradsko izdanje,pa kontam da nisu oni "prevodili" bosanska vojska u "bosnjacka vojska" .
ja se zaista tih termina ("bosnjacka vojska") ne sjecam iz knjige... :roll: nemam kopiju knjige kod sebe pa nek ti potvrdi ili negira neko ko je siguran...
semmy

#1780 Re: Šta trenutno čitate?

Post by semmy »

zavrsila sa '' dezurna kucka ''- uredila cathi hanauer, pisalo 26 zena koje govore istinu o usamljenosti, poslu, majcinstvu, braku i sex-u...
veceras pocela sa '' nepomicna oluja '' - fransoaz sagan
sharwoodforest

#1781 Re: Šta trenutno čitate?

Post by sharwoodforest »

Image

Preporucujem, ovo je knjiga koja se na prvo citanje cini teska i nejasna, ali je zaista hrana za dusu i tijelo. Prevedena je kao "Zenska francuskog porucnika", a snimljen je i film prema knjizi.
repeater

#1782 Re: Šta trenutno čitate?

Post by repeater »

semmy wrote: veceras pocela sa '' nepomicna oluja '' - fransoaz sagan
dobar izbor.
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 08/07/2023 19:04, edited 2 times in total.
Shoshana

#1784 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Shoshana »

MindsMirrors wrote:Isaac Asimov - Prelude to Foundation

Ako neko ima prijedloga za Sci-Fi knjige poput RAMA-e od Arthur C. Clarka bio bih veoma zahvalan!
Prije Serije o Fondaciji (Prelude to Foundation, Foundation, Foundation and Empire, Second Foundation, Foundation's Edge i, na kraju, Forward the Foundation), obavezno procitati seriju o robotima - inace ti mnoge stvari iz Fondacije nece biti jasne. Serija o robotima broji: I robot, The caves of Steel, The naked Sun, The robots of Down.
savrseni krug

#1785 Re: Šta trenutno čitate?

Post by savrseni krug »

zelim samo da se zahvalim onima koji ovde na ovom forumu preporucise "tajnu dzema od malina"
najtoplije im se zahvaljujem jer da je nisam procitao puno bih propustio...
anais_nin

#1786 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Alan Drew - Gardens of Water

Image

In Drew's well-intentioned if overwrought first novel, cultures clash as a teenaged Kurdish girl and an American boy fall in love over the objection of the girl's father, a Muslim Kurd living in Istanbul. Sinan, a shop owner, tries to keep his American upstairs neighbors, Marcus Hamm and his family, at arm's length. But this is impossible after an earthquake devastates Istanbul, and Sinan and his family end up living in a tent city provided by American missionaries. Marcus, the director of a missionary school, lost his wife in the earthquake; she was found dead, shielding Sinan's son, who was buried alive for three days before being rescued. Now, Sinan watches as his America-obsessed daughter, Irem, falls in love with Marcus's bipolar son, Dylan, and his impressionable younger son, Ismail, slowly becomes converted to Christianity at the camp. The story moves inexorably toward a climax in which Sinan's Muslim pride and Marcus's Christian proselytizing collide with predictably tragic results. Though some may find the ideological conflict that provides the narrative thrust too textbookish, Drew, who lived in Istanbul at the time of the Marmara earthquake, effortlessly transports readers to a wrecked Istanbul and finds shards of hope in the mountains of rubble.

Knjiga je tek izasla, za sada dostupna samo na engleskom...medjutim sadrzi dosta i turskog, ne preporucujem onima koje zivcira to "mjesanje" jezika :D tek sam nekih 80tak stranica procitala, za sada jako interesantno :)
rikardoreis

#1787 Re: Šta trenutno čitate?

Post by rikardoreis »

Slobodan Blagojević – Antologija bosanskohercegovačke poezije dvadesetog stoljeća, Lica, 1981.

Valja mi naglasiti i obimni, odlični predgovor od 35 stranica, u kome Blagojević govori o bh književnosti i kriterijima pri sastavljanju antologije. Osvrnuo se na svakog pjesnika čija djela je stavio u antologiju, isto tako i na neke koje nije smatrao vrijednim, npr. Izeta Sarajlića, pa kaže:

...istaknuti pripadnik jedne generacije koja je svoj poslijeratni zanos pretapala uglavnom u stihove previše lične, površne, uz to patetično rečene, s čestim ljubavnim temama i njihovom izrazito sentimentalističkom poetizacijom.
Kod Sarajlića je taj privatni nivo, iz knjige u knjigu, uzimao sve više maha i prostora, tako da je ovaj pjesnik sentimentalnih ispovijedanja svoju cijelu poetiku kasnije pretvorio u jednu svojevrsnu poštansku ustanovu za dopisivanje s prijateljima. Mogli bismo čak reći da se njegova poetika razvijala od poetike razglednice, do još siromašnije poetike dopisnice. Da nije suviše patetike u tim dopisnicama možda bi neko od današnjih inovatora-konceptualista došao u iskušenje da Sarajlića vidi kao preteču mail-arta. Mislim da je taj Sarajlićev „sindrom“, koji se nastavlja, ili djelomice uzima maha i kod mnogih kasnijih pjesnika, najbljeđi trenutak bosanskohercegovačke poezije.
Faust

#1788 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Faust »

Sarane Alexandrian: Seksualna magija, izdavač: biblioteka Alef časopisa Gradac, Beograd 2002.

Uglavnom, autor prenosi recepte različitih napitaka koji su imali za cilj djelovanja na osobu koja se nekome sviđa, a nikako da dođe do nje. Na primjer:
"Iščupaćete sebi tri dlake iz muda i tri ispod levog pazuha, i spalićete ih na lopatici na veoma jakoj vatri, a kad izgore, ubacićete ih u komadić hleba koji ćete staviti u čorbu ili kafu... Devojka ili žena kojoj ste to dali, budite ubeđeni, nikada vas neće napustiti."
(Autor preuzeo iz knjige "Tajne veštine da navedete druge da vas zavole" iz XVIII stoljeća)

:lol: :lol: :lol:

Nostradamus ima sjajan recept, ali je toliko komplikovan i sadržajan i nemam nerve prekucavati to... :D
King Kikapu

#1789 Re: Šta trenutno čitate?

Post by King Kikapu »

ja cu sad opet pocet citat normalne knjige
Layne

#1790 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Layne »

Mihail Afanasijević Bulgakov - Majstor i Margarita
Neon_Knight

#1791 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Neon_Knight »

Misterija Anasazija - Semir Osmanagic
suncica24

#1792 Re: Šta trenutno čitate?

Post by suncica24 »

Cormac McCarthy: The Road - Put

Ne sjecam se kad sam posljednji put procitala knjigu koja me proganja kao ova. Ovo je knjiga koja te natjera da se da se pitas, preispitas, preispitujues svijet, zivot, vrijednosti, ljude...

Roman je o covjeku i djecaku u vrijeme apokalipse, koji prezivljavaju putujuci svijetom, bez zvukova, mirisa, zivota, osim nesto prezivjelog ljudskog roda koji... prezivljava, ubija, pati, a ponegdje i voli.
More je sivo, drvo je suha grana, covjek je hanibal, svijet je na kraju.
I ne mozes da se ne pitas poslije o svom danas, o ljudima oko sebe, o onom sto stvaras, radis, u sta vjerujes, cemu se nadas, za sta se boris. Pitas se, sa strahom, sta vrijedi i sta ostaje?

Ostaje ljubav koja se moze opipati u odnosu covjeka i sina. Ostaje i nada da mogu promijeniti puducnost, ali i ovo danas, posaditi ljubav, nadati se i kad nema nade i biti covjek i u vrijeme apokalipse.
Iako je jako "mracno" tesko, ovo divno djelo vrijedi citati iznova i iznova, kako bi se podsjetii na sebe same i ono sto vrijedi, ono sto ostaje.

Najtoplije preporucujem
mamica papucarka

#1793 Re: Šta trenutno čitate?

Post by mamica papucarka »

Jasper Juul "Moje kompetentno dijete"
dacina, jesil citala :D
anais_nin

#1794 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

Image

Louis de Bernieres - A partisan's daughter

Set in North London during the Winter of Discontent, A Partisan’s Daughter features the relationship between Chris, an unhappily-married, middle-aged Englishman and Roza, a young Serbian woman who has recently moved to London.

While driving through Archway in the course of his job as a medical rep, Chris is captivated by a young woman on a street corner. Clumsily, he engages her in conversation, and he secures an invitation to return one day for a coffee.

His visits become more frequent and Roza starts to tell him the story of her life, drawing him increasingly into her world – from her childhood as a daughter of one of Tito’s partisans, through her journey to England and on to her more recent colourful and dangerous past in London.
anais_nin

#1795 Re: Šta trenutno čitate?

Post by anais_nin »

a sada ovo

Image
callmethebreeeze

#1796 Re: Šta trenutno čitate?

Post by callmethebreeeze »

Image

procitah je prije par dana. sjajna knjiga.
:)

:oops:
Last edited by callmethebreeeze on 14/05/2008 19:10, edited 1 time in total.
pitt

#1797 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pitt »

:-) :-) jos kad bi vidjeli koja je
SaraLe

#1798 Re: Šta trenutno čitate?

Post by SaraLe »

pitt wrote::-) :-) jos kad bi vidjeli koja je
Upustva za koristenje latex rukavica :D
Kubura

#1799 Re: Šta trenutno čitate?

Post by Kubura »

Image

Saudin Becirevic - Bore oko ociju

Jeste da je ratna, ali zlata vrijedi. Dok sam citao zastao sam stotinu puta i postovaio sebi na hiljade pitanja... I ako sam procitao knjigu prije par mjeseci, jos uvijek ne mogu da je izbacim iz misli.
pitt

#1800 Re: Šta trenutno čitate?

Post by pitt »

SaraLe wrote:
pitt wrote::-) :-) jos kad bi vidjeli koja je
Upustva za koristenje latex rukavica :D
ma toj je on autbhor......latex-100000001 nacina upotrebe :D :D
Post Reply