Bosanska piramida Sunca

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Locked
A-ZO

Post by A-ZO »

kekec wrote:A-ZO, mislim da si negdje pogrijesio. :)
Ovo, na slici, je "Bosanska piramida ZMAJA". :roll:
Da ti nisi napravio neku foto-montazu? :-)
ma kakav ja, cuj fotomontaza... jedva znam da pritisnem dugme na foto-aparatu... eto bas kad sam ovo slik'o, pridjose mi dvije hostese i nastimase mi aparat na ono "automatic", tako da sam tu imao srece, inace ko zna kako bi slika ispala :-?
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

A-ZO wrote:evo upravo sam se vratio iz buducnosti, tacnije iz 2011. godine, pa hajde reko da vas obradujem...
Jebo piramidu, jel Baka jos uvijek selektor reprezentacije?
Sarafcina

Post by Sarafcina »

znanje wrote:Hmm, da nije ipak malo pretjerano? Mo¾da doktor rudarskog in¾enjerstva...
A da nam neko vec jednom dadne tu definiciju nauke ;)?
Pa da utvrdimo ko se zaista bavi naukom :), a ko supljiranjem :)

@Danas, ti si ono spominjala Poppera :) i Kuhna :) .... haj budi fina pa daj sta oni vele :), a neka i drugi daju :)
Znanje voli citirati Britanicu ;), pa nek napravi i copy/paste sta Britanica kaze "sta je to nauka" ;)
Last edited by Sarafcina on 07/01/2006 02:53, edited 1 time in total.
St.Germain

Post by St.Germain »

sedamdeseta stranica ove teme :D
Inace se ovakve vijesti objavljuju u zutoj stampi i tabloidima, samo se kod Bosanaca ova tema nalazi na kulturi i edukaciji :(

je li stvarno ima vas koji vjeruju u ovu UBLEHU???
DJ_Bungi

Post by DJ_Bungi »

Vec je nauka utrvdila da je prvi bosanski Faraon bio ozenjen iz Visokog i tu je stanovao; napravio bosansku piramidu sunca. Ali nazalost, mjestani Visokog su palili drveni ugalj suseci meso i ocigledno da je Faraonu dim smetao; tako da se odlucio da seli juzno u Egipat.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

St.Germain wrote:sedamdeseta stranica ove teme :D
Inace se ovakve vijesti objavljuju u zutoj stampi i tabloidima, samo se kod Bosanaca ova tema nalazi na kulturi i edukaciji :(

Ne/Vjerovanje je za neuke :D
nauka se bavi dokazima ;)
St.Germain

Post by St.Germain »

Sarafcina wrote:quote]
kojih sad zasad NEMA pa ne znam cemu ova replika..
A-ZO

Post by A-ZO »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:
A-ZO wrote:evo upravo sam se vratio iz buducnosti, tacnije iz 2011. godine, pa hajde reko da vas obradujem...
Jebo piramidu, jel Baka jos uvijek selektor reprezentacije?

jok ba, ivica osim se vratio iz japana (pustio bradu, joj da vidis frajera) i drito na zeljin (potpuno pokriven stadion, onaj pomicni krov, ma havarija covjece...), a gore kod zetre polazna stanica metroa za visoko (opet ivica osim "isposlovo" kod gradonacelnika tokija da nam doniraju supersonicni train, jarane, dav'dis kako gari, za 2 minute si u visokom :-D
Sarafcina

Post by Sarafcina »

St.Germain wrote:
Sarafcina wrote:quote]
kojih sad zasad NEMA pa ne znam cemu ova replika..
Mozda si supljak i ono pljuvanje od znanja zamijenio za dokaz ;)
ali tek da se zna :) da jos niko nije iznio ni validan argument da piramide nema :)... mislim ono, ako vec pricamo o nauci :), onda se i nepostojanje dokazuje :), a mozes pogledati par desetina strana unzad gdje smo znanje i ja :) to onako lijepo promuhabetili :D
Lace

Post by Lace »

i sta bi s piramidom???

de me brifirajte...da ne citam sve :D
St.Germain

Post by St.Germain »

Lace wrote:i sta bi s piramidom???

de me brifirajte...da ne citam sve :D
ma suplja na kvadrat nista spomena vrijedno...
Lace

Post by Lace »

znaci nista do proljeca....pa posaljite temu na odmor...do marta :D
Fair Life

Post by Fair Life »

St.Germain wrote:sedamdeseta stranica ove teme
Inace se ovakve vijesti objavljuju u zutoj stampi i tabloidima, samo se kod Bosanaca ova tema nalazi na kulturi i edukaciji

Ima... ima...

Evo ti dokaz...

ImageImage
sanjica

Post by sanjica »

Ne vjerujem da su velike sanse da se ispod brda Visocica nalazi piramida,ali sigurno se tu moze naci vrlo zanimljivih arheoloskih predmeta jer je taj plodni dio uz rijeku Bosnu sigurno naseljavan od pradavnina.
Zanimljivo je sto Samir kaze da se moderna nauka ponasa kao noj kada se iskopaju stvari koje su starije od ca.3000 godina.
Jednostavno otkrije se nesto veoma staro iz doba neke civilizacije o kojoj nemamo pojma i umjesto da se sto vise radi na tome,da se istrazuje to se prepusti zaboravu.
Mozda se neko sjeca da je pisano o nekim gradovima starim 7000 godima u Ceskoj,Austriji,Slovackoj ali sve se to jednostavno prekrije tepihom jer savremena nauka ne zna nista o tome i drze se ko budala plota one zvanicne istorije da su Grcka i Rimska prve civilizacije na prostoru Evrope a prije njih su bila samo necivilizovana plemena.
senada

Post by senada »

Sjeca li se neko prica oko H.Cengicevog aerodroma u Visokom? Sve te aerodrome, avione, piste, piramide, iskopine.... itd. mi smo nasoj braci po vjeri i nevjeri krvavim ratom platili ...
Dok god nasi penzioneri kopaju po kontejnerima i smetljistima dotle ce kod nas o nasem trosku cvjetati biznis alternativnim ljudima, svih ovim bogovima naseg nevremena, nase bijede i naseg mraka.
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

Novi snimci

BOSANSKA DOLINA PIRAMIDA

TOPLOTNA SATELITSKA ANALIZA POTVRDJUJE POSTOJANJE CETIRI KAMENE GRADJEVINE U VISOCKOJ DOLINI

Javno dostupni podaci sa instrumenta ASTER na satelitu Terra, koji je u Zemljinoj orbiti od 1999. godine kao vid kooperacije americke NASE i Japanske vlade, dovode do daljnjih potvrda o Bosanskoj dolini piramida u Visockoj kotlini.

Naucnik dr. Amer Smailbegovic iz Nevade (SAD), istaknuti clan Fondacije «Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca», analizirao je rezultate termalne inercije. Zakljucak: brda Visocica (Bosanska piramida Sunca), Pljesevica (Bosanska piramida Mjeseca) i jos dva uzvisenja predstavljaju «anomalije».

Naime, “ova uzvisenja se”, prema rijecima dr. Smailbegovica, “hlade brze od okoline sto se i moze ocekivati od kolosalnih vjestackih struktura. U njima su prisutni materijali manje gustoce, vece poroznosti, te unutrasnje supljine i prolazi, sto sve utice na ubrzani gubitak toplote.”

Indikativno je da su sve cetiri strukture pravilno orijentisane prema stranama svijeta, sto je karakteristika za gradnju piramida.

Moguce otkrice trece piramide (“Piramide bosanskog zmaja”) i eventualno cetvrte, bi definitivno potvrdilo ovo arheolosko nalaziste kao najvaznije u Evropi.

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije, Semir Osmanagic je najavio da ce se produziti predvidjeno trajanje radova od sredine aprila sve do pocetka novembra 2006 godine. “Formirani timovi domacih arheologa, geologa, speleologa i geofizicara ce se pojacati sa arheoloskim strucnjacima iz nekoliko zemalja svijeta (SAD, Australija, Austrija i dr.)”

U toku je i formiranje medjunarodnog savjeta Fondacije koji ce okupiti najuglednije svjetske historicare, antropologe i arheologe kako bi se dobila medjunarodna verifikacija rezultata istrazivanja.

Image

Termalni satelitski snimci prikazuju “anomalije”, odnosno vjestacke strukture u kvadraticima

Image

Satelitski snimak Visocke kotline – tri vece piramide (anomalije A1, A2 i A3) se poklapaju sa termalnim anomalijama koje ukazuju na postojanje vjestackih struktura
znanje

Post by znanje »

Sarafcina wrote:tek da se zna da jos niko nije iznio ni validan argument da piramide nema... mislim ono, ako vec pricamo o nauci, onda se i nepostojanje dokazuje, a mozes pogledati par desetina strana unzad gdje smo znanje i ja to onako lijepo promuhabetili
Kakvo nepostojanje? Pa tamo postoji brdo, već milionima godina. Tako kažu i sve karte. Nije Visočica tamo neki predmet pao s Marsa pa da sad svi uhvatimo nagađati šta li je. Dakle, teret dokazivanja pada na onog ko misli da Visočica nije ono što mi svi znamo da jeste - brdo. Do sada ni u medijima niti na ovom forumu nije ponuđen niti jedan dokaz da Visočica čak nije ni brdo, a kamoli dokaz da je piramida. Ili, kako to lijepo sroči sudac Jones u svojoj presudi od 25. decembra 2005, za nauku a protiv kreacionizma (http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/co ... 15_pf.html):
"...People would be well advised to remember that an argument against one thing cannot necessarily be interpreted as an argument for something else."
("Savjetujem da se ne zaboravi kako se argument protiv neke stvari ne može interpretirati tek kao argument za nešto drugo.")
cernica

Post by cernica »

ISTRAZIVACKI RADOVI SIGURNO ZAPOCINJU U PROLJECE 2006

RADOVAN
Ma ne počinju, evo ti pročitaj petogodišnji plan podnijet Ministarstvu pravde BiH - Cijela 2006. će proteći u sljedećem: "OBAVITI ZAKONSKE I ORGANIZACIJSKE PRIPREME, OSNOVATI FONDACIJU, FORMIRATI TRI PROJEKTNA TIMA KOJI ĆE ZAPOČETI PROCES EKSKAVACIJE I RESTAURACIJE". Tek u 2007. godini: "NASTAVITI SA PAŽLJIVIM ISKOPAVANJEM I ČIŠĆENJEM ŠIRIH SEKCIJA: 1. PRISTUPNOG PLATOA; 2. ZIDOVA PIRAMIDE; 3. PODZEMNOG KOMPLEKSA TUNELA."
RADOVAN
Semir Osmangić najavio je za Dnevni avaz da će se produžiti predviđeno trajanje radova od sredine aprila do novembra 2006. godine. Znači, ništa ovog proljeća.

Lazna interpretacija, a evo I dokaza...

CERNICA
izvod iz petogodisnjeg plana I programa rada Fondacije podnijet Ministrastvu pravde BiH

2006: OBAVITI ZAKONSKE I ORGANIZACIJSKE PRIPREME, OSNOVATI FONDACIJU, FORMIRATI TRI PROJEKTNA TIMA KOJI ĆE ZAPOČETI PROCES EKSKAVACIJE I RESTAURACIJE:
- A. MONUMENTALNOG POPLOČANOG PLATOA NA ČETIRI SEKCIJE 10 METARA X 20 METARA;
- B. ZIDOVA PIRAMIDE NA ŠEST SEKCIJA SA SVE ČETIRI STRANE SVIJETA U ŠIRINI 20 METARA X 50 METARA;
- C. MAPIRANJE PODZEMNOG KOMPLEKSA TUNELA I PROSTORIJA.

ODGOVOR:
Da preciziram neke od ocekivanih aktivnosti

Rok trajanja projekta: 14.04.2006. - 29.10.2006.

A. AKTIVNOSTI NA BOSANSKOJ PIRAMIDI SUNCA

1. Plato: otkopavace se cetiri sondazna bunara (dva sa dimenzijama 10 x 20 metara, dva sa dimenzijama 20 x 40 metara). Strucni nadzor: 2 geologa, 4 arheologa, geometar sa pomocnikom, 4 ekipe za rasciscavanje sa 5-6 ljudi. Alati, oprema, mehanizacija, satori, zastita itd.

2. Zidovi piramide: 6 sondaznih bunara na svim stranama svijeta (po dva na prilaznom platou i sjevernoj strani), dimenzija 20 x 50 metara. Strucni nadzor: isti tim sa platoa. Sest ekipa za rasciscavanje sa 5-6 ljudi. Alati, oprema, satori, zastita...

3. Podzemni kompleks tunela: strucni nadzor sastavljen od 2 arheologa, jednog geologa, jednog speleologa, geometra sa pomocnikom, 2 pripadnika rudarske cete za spasavanje i deset ljudi u ekipi za rasciscavanje. Alati, oprema, rasvjetljenje, transport...

4. Prijemni ured na platou: 1 administrativno lice sa vise volontera (registracija, prodaja materijala Fondacije, turisticke informacije, saradnja sa medijima), stalna kuhinja sa doruckom i ruckom za cca 100 ljudi dnevno. Satori, stolovi, stolice, posudje i sl.

5. Snimanje istrazivanja: jedan fiksni aparat sa postoljem na ulazu u plato, jedna profesionalna kamera sa stalno zaposlenim snimateljem tokom trajanja Projekta.

B. ADMINISTRACIJA

6. Ured Fondacije u Sarajevu, Stab Projekta u Visokom.

7. Odrzavanje web sajta

C. AKTIVNOSTI NA BOSANSKOJ PIRAMIDI MJESECA I PIRAMIDI BOSANSKOG ZMAJA

8. Sondazni bunari, angazovanje profesionalne i od strane Ministarstva odobrene lokalne kompanije

9. Amerova magnetna "kolica", dvije ekipe sa opremom

D. IZDAVACKA DJELATNOST

10. Izdavanje monografije/ilustrovane knjige o Arheoloskom parku

11. Stampanje postera, razglednica, prirucnika, itd.

PODSJETNIK NA RADOVANOVO MANIPULISANJE TERMINOM “ISLAMSKI FUNDAMENTALIZAM”

RADOVAN:
“Taliban” ("a Wahhabi Islamist and nationalist movement", http://en.wikipedia.org/wiki/Taliban) je sinonim za sve ono što je uništavajuće u slučaju Bosne i Hercegovine. Namjerno aludiram na Talibane. Međutim, to ne mora značiti da je afganistanac po porijeklu, već neprijatelj po naravi. Takvi ljudi mrze Bosnu, negiraju je, ignorišu i ponižavaju (iako su rođeni ili žive u njoj). Po talibanu (npr. pod sifrom “cernica”) Bosna mora izmišljati da ima nešto čega nema, da bi potvrdila svoj identitet.

Eto, samo se usudite reci …
1. …da Bosna ima nesto (npr. Piramide I ostale arheoloske jedinstvenosti u svijetu)
2. …da Osmanagic nije nacionalisticki smrad,
3. …da iza rada Fondacije NE Stoji SDA,
… I odmah ce te postati Taliban… kao I ja.

PODSJETNIK DA NEMA NIKAKVE LOGIKE U UPRAVLJANJU FONDACIJOM OD STRANE BILO KOJE POLITICKE PARTIJE,
I DA JE FONDACIJA U MOGUCNOSTI (ILI DA JOJ JE U INTERESU) “KRASTI” NOVAC IZ BUDZETA OPSTINE; KANTONA; FEDERACIJE; DRZAVE…

CERNICA
… Nema logike u tome sto Radovan govori. Ako piramida ne postoji (kao sto tvrdi) I ako iza upravljanja Fondacijom stoji SDA (kao sto tvrdi) …kakva je onda buducnost opstanka te stranke? Nikakva! SDA je jedna od najjacih politickih partija u BiH. Ona (a ni bilo koja druga) nema kratkorocne planove. Svi oni imaju ambicije da budu najjaci… sto duze mogu. Deset godina je isuvise nego kratak period, a kamoli samo “do proljeca”. Nijedna politicka partija (formirajuci “kojekakvu” Fondaciju u cilju iskopavanja “neceg izmisljenog”) bruku od nepostojanja te…Piramide, sigurno nebi sebi dozvolila… niti bi rizikovala sam svoj opstanak!!! A pogotovo NE jedna od momentalno najjacih politickih stranaka u BiH (bez obzira da li se nama njihov politicki koncept svidja ili ne).

RADOVAN:
Da, iz općinskih, kantonalnih i možda federalnog budžeta, a ne iz državnog za koji ste i ostavili 5 godina.

CERNICA
I FONDACIJA “NAMLATI” MILIONE ZA SAMO SLJEDECA 3-4 MJESECA!? PA NI TI OPSTINSKI, KANTONALNI… SVI ZAJEDNO NEMAJU TOLIKO PARA U SVOJOJ KASI…

KRATKA PORUKA (JOS JEDNOM)… JER VRIJEDI RAZMISLITI

Fondacija "Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca" je nenacionalna (pripadnici iz raznih narodnih konfesija su njeni clanovi), nepoliticka, nevladina, neprofitna. Ako se u njenom radu pokaze bilo sta sto nije od navedenog - onda reagujte (nece biti kasno, ako to mislite)

Ponavljam jos jednom, ovo je izvanredna prilika (koja se sigurno nece propustiti) da se svjetskoj javnosi prezentiramo na najvisem kulturnom i naucnom nivou. Zato, ako ne ucestvujete aktivno, makar ne osporavajte, nego pricekajte do iza dva-tri mjeseca otkad istrazivanja u proljece zapocnu.
Prenj

Post by Prenj »

El-bosniaco wrote:
Kako inace objasniti da je pola Semirove piramide (ili kako Semir ima obicaj reci "kolosalne kamene strukture"), "pojela" erozija, a drugu polovinu ta ista erozija nasula zemljom
ja cu ti objasnit , jer sam ga ja pitao

on je meni rekao , ovo :

sta sam ja pitao :

"Juzni i zapadni dio Visocice izgledaju kao da su pretrpjeli znatniji vid
erozije, a prisustvo i moguca seizmicka aktivnost vjerovatnog geoloskog
rasjeda neposredno na jugoistoku Visocice je mozda pridonjelo razaranju
juzne i zapadne zone. "

Pozdrav Gosp. Osmanigichu

Interesuje me juzna i zapadna strana Visocice, dali znaci da je zemlja
prekrila juznu i zapadnu stranu ili su ti dijelovi unisteni vremenom, ako je
prekrivena zemljom , da li ce iskopavanjima dobiti svoj pravi oblik, to jest
piramidalni oblik sa jednake 4 strane ???
njegov odgovor
Na osnovu raspolozivih informacija, juzna I zapadna strana su prekriveni znatno dubljim slojem humusa do 2-3 metra. Stoga je lagani zaobljeni oblik na fotografijama. S druge strane, to ce nam omoguciti da pronadjemo netaknute kamene blokove pravilnog geometrijskog oblika. Ono sto je bilo pod plitkim slojem humusa (20 cm) je izgubilo pravilan oblik na povrsini.

Pozdrav,

Semir
Da li tebi ovo izgleda kao odgovor na postavljeno pitanje?
Prenj

Post by Prenj »

El-bosniaco wrote: Image

Termalni satelitski snimci prikazuju “anomalije”, odnosno vjestacke strukture u kvadraticima
:shock:

Po ovom snimku, pola terena oko Visokog je anomalija - svako brdo je piramida!
El-bosniaco

Post by El-bosniaco »

gdje je crno to je anomalija koliko sam ja skuzio, onda bi zapravo bilo piranmida sunca i piramida mjeseca jer tu je najvise crno, najhladnije
znanje

Post by znanje »

Prenj wrote:
El-bosniaco wrote: Image

:shock:

Još kad bi nam neko dao definiciju "anomalije"... gdje bi nam kraj bio. :lol:
cernica

Post by cernica »

INFORMACIJE

- fiksnom kamerom bi se snimalo iz podnozja platoa sve sto se desava na platou i na nekoliko strana piramide. Ovakve kamere naprave jedan snimak svake minute, tako da za dva mjeseca se ima dokumentarni film;

- dnevno bi se pokretnom kamerom biljezili dogadjaji na razlicitim iskopnim sekcijama i podzemnim tunelima i pripremali kratki filmovi sa iskopavanja

- na web sajtu bi se kombinovali snimci filmova, fotografija i odvijanje istrazivanja u real-time-u, tako da bi se putem zvanicne web stranice Fondacije moglo pratiti iz bilo koje zemlje svijeta

Ovo su ideje. O realizaciji ce se dogovarati u skladu sa interesom, raspolozivom opremom i kadrovima, te novcem. Ali, to ce se razradjivati u narednih par mjeseci dok se ne podijele konkretna zaduzenja.

Svjetski znacaj ovog monumetalnog spomenika trazi I svjetski pristup. Posebno u ovim pionirskim fazama.
Prenj

Post by Prenj »

cernica wrote:INFORMACIJE

- fiksnom kamerom bi se snimalo iz podnozja platoa sve sto se desava na platou i na nekoliko strana piramide. Ovakve kamere naprave jedan snimak svake minute, tako da za dva mjeseca se ima dokumentarni film;

- dnevno bi se pokretnom kamerom biljezili dogadjaji na razlicitim iskopnim sekcijama i podzemnim tunelima i pripremali kratki filmovi sa iskopavanja

- na web sajtu bi se kombinovali snimci filmova, fotografija i odvijanje istrazivanja u real-time-u, tako da bi se putem zvanicne web stranice Fondacije moglo pratiti iz bilo koje zemlje svijeta

Ovo su ideje. O realizaciji ce se dogovarati u skladu sa interesom, raspolozivom opremom i kadrovima, te novcem. Ali, to ce se razradjivati u narednih par mjeseci dok se ne podijele konkretna zaduzenja.

Svjetski znacaj ovog monumetalnog spomenika trazi I svjetski pristup. Posebno u ovim pionirskim fazama.
Prije ce to ce biti bacanje novca kakvo danasnji svijet rijetko vidja kada je arheologija u pitanju.
cernica

Post by cernica »

Prenj wrote:
cernica wrote:INFORMACIJE

Prije ce to ce biti bacanje novca kakvo danasnji svijet rijetko vidja kada je arheologija u pitanju.
Nije rijec o tome hoce li biti "bacanje" novca ili ne, nego hoceli biti istrazivackih radova u 2006 ili ne.

Po Radovanu (i njegovima) istrazivanja nece biti, sto se uzima kao "argument" da SDA (koja ko biva stoji iza Fondacije, i svjesna laziranja) treba da razvlaci sa procesom kako bi "pokrala" novac iz raznoraznih budzeta.
Locked