Identitet Bosnjaka

Post Reply
jeza u ledja

#1776 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

CPT wrote:
jeza u ledja wrote:
CPT wrote:
Ko je govorio o konkretnom covjeku? Pogotovo prvom?! Kome je to uopste vazno? Odi u neko selo u Austriji, pa javi koliko elemenata svojo kulture vidis. To ne znaci da prvi covjek ne moze biti Bosnjo/Srbin/Hrvat ili Kinez.
Bilo kojem covjeku u tom selu. Ne mora biti jedan covjek, moze ih biti sto pojedinacno. Kako ja da znam koje je ko narodnosti?
Ko je govorio o prvom ili covjeku u tom selu?! Kakve veze ima slucajni prolaznik sa pricom?!
Ne znam jesi li primjetio, ali JA govorim. Ja govorim o covjeku u tom selu kojeg spominjes. Jer govorimo o ljudima, ne govorimo o trofaznim kablovima, ne?

Ne mora biti slucajan prolaznik - covjek, iz tog sela, zivi tu, prica njemacki, izgleda ko Austrijanac, bar meni, jede becku sniclu i drzi skije u drugoj ruci. Kako ja da znam sa sigurnoscu sta je on po narodnosti?
славянин

#1777 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
славянин wrote:Odmices se od pitanja jer nemas odgovora, vec sam ti rekao da religija ne moze definisati naciju/narod. Sve od imena dalje ... sta dalje ? Moze li Benjamin biti Bosnjak ? Jesi li ti iste nacije/naroda kao Ahmed iz Izmira ?

Po imenu ? znaci vjera ti diktira narod/naciju, (iako pola svijeta se koristi imenima proizaslim iz Kurana i Biblije) , koja je Bosnjacka arhitektura , tradicija itd itd itd a da nema veze sa vjerom i uz to je indikator razlicitosti od srba ili hrvata u BiH.
Moram crtati "sta dalje"? Ime? Obicaji? itd, itd. To naravno ne znaci da ChinChinChong teoretski ne moze biti Bosnjak ali nema slucajno vecina Bosnjaka slicna imena (povezana sa religijom btw). Isto vazi i za obicaje koji su opet jako povezani sa religijom, btw. To opet znaci da ne mozes biti Bosnjak ako ne ... ali nije slucajno da vecina Bosnjaka ima "slicne".

Kod nas konkretno se bosnjacke kuce moglo prepoznati bar po krovu. A i po ostalim elementima. :wink:
Opet ime .... (ako je ime onda Hamza iz visokog i Hamza iz Abu dhabija su slicni veoma po narodu/naciji) , poveznica ti religija a imas tonu imena kod ljudi koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci a imena im nisu vjerskog porijekla.Obicaji ali "povezani" sa religijom - ukratko sve povezano sa religijom... i kad oduzmes i saberes religija je ono sto tebi definise razliku Bosnjackog/Srpskog/Hrvatskog naroda u BiH ostalih primjera nemas - samo ponavljas "moram li crtati"

Bosnjacka kuca po krovu :D :lol: de sliku da vidim molim te .... Jer znam o cemu pricas, o osmanskoj arhitekturi koje imas i po Bosni,Hrvatskoj,Srbiji,Makedoniji,Crnoj gori...

:lol:
#kompleks.
CPT

#1778 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

jeza u ledja wrote:Ne mora biti slucajan prolaznik - covjek, iz tog sela, zivi tu, prica njemacki, izgleda ko Austrijanac, bar meni, jede becku sniclu i drzi skije u drugoj ruci. Kako ja da znam sa sigurnoscu sta je on po narodnosti?
Ja sam govorio o kulturi u tom selu i ne kojeg slucajnog prolaznika ces sresti.... Ja sam u Veniciji slucajno sreo konobara iz Indije sto valjda nesto znaci ili ima neke veze sa disusijom. I da, jesam ga prepoznao prije nego sto je rekao da je iz Indije. Po boji koze, po oblacenju, po jeziku, itd, itd, itd.
CPT

#1779 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
славянин wrote:Odmices se od pitanja jer nemas odgovora, vec sam ti rekao da religija ne moze definisati naciju/narod. Sve od imena dalje ... sta dalje ? Moze li Benjamin biti Bosnjak ? Jesi li ti iste nacije/naroda kao Ahmed iz Izmira ?

Po imenu ? znaci vjera ti diktira narod/naciju, (iako pola svijeta se koristi imenima proizaslim iz Kurana i Biblije) , koja je Bosnjacka arhitektura , tradicija itd itd itd a da nema veze sa vjerom i uz to je indikator razlicitosti od srba ili hrvata u BiH.
Moram crtati "sta dalje"? Ime? Obicaji? itd, itd. To naravno ne znaci da ChinChinChong teoretski ne moze biti Bosnjak ali nema slucajno vecina Bosnjaka slicna imena (povezana sa religijom btw). Isto vazi i za obicaje koji su opet jako povezani sa religijom, btw. To opet znaci da ne mozes biti Bosnjak ako ne ... ali nije slucajno da vecina Bosnjaka ima "slicne".

Kod nas konkretno se bosnjacke kuce moglo prepoznati bar po krovu. A i po ostalim elementima. :wink:
Opet ime .... (ako je ime onda Hamza iz visokog i Hamza iz Abu dhabija su slicni veoma po narodu/naciji) , poveznica ti religija a imas tonu imena kod ljudi koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci a imena im nisu vjerskog porijekla.Obicaji ali "povezani" sa religijom - ukratko sve povezano sa religijom... i kad oduzmes i saberes religija je ono sto tebi definise razliku Bosnjackog/Srpskog/Hrvatskog naroda u BiH ostalih primjera nemas - samo ponavljas "moram li crtati"

Bosnjacka kuca po krovu :D :lol: de sliku da vidim molim te .... Jer znam o cemu pricas, o osmanskoj arhitekturi koje imas i po Bosni,Hrvatskoj,Srbiji,Makedoniji,Crnoj gori...

#kompleks.
Cek, sad smo otisli od "religija nema veze" do "povezano sa religijom"? A druge narode veze sta? U Austriji na svakom brdu imaju crkvu zbog? :-) Imas Google pa provjeri kako je izgledao krov (i ne samo krov) tipicne bosnjacke kuce :wink:
славянин

#1780 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Cek, sad smo otisli od "religija nema veze" do "povezano sa religijom"? A druge narode veze sta? U Austriji na svakom brdu imaju crkvu zbog? :-) Imas Google pa provjeri kako je izgledao krov (i ne samo krov) tipicne bosnjacke kuce :wink:
To ne tvrdim ja nego ti - a religija posto ne moze definisati narod/naciju znaci da ti je tvrdnja glupost. Imaju i u Njemackoj,Italiji itd sto bi trebalo znaciti da su oni svi jedan narod jel ?A ni blizu cak i porijeklom germani-romani znaci ne mogu biti vise udaljeni.

De molim te sliku ti stavi da ja nebi pogrijesio - zelim bas da vidim tu tipicnu "bosnjacku kucu"
CPT

#1781 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
To ne tvrdim ja nego govoris ti - a religija posto ne moze definisati narod/naciju znaci da ti je tvrdnja glupost. Imaju i u Njemackoj,Italiji itd sto bi trebalo znaciti da su oni svi jedan narod jel ?A ni blizu cak i porijeklom germani-romani znaci ne mogu biti vise udaljeni.

De molim te sliku ti stavi da ja nebi pogrijesio - zelim bas da vidim tu tipicnu "bosnjacku kucu"
Ma ja bolan, ne moze. Zbog toga je Bosnjak sasvim slucajno Mehmed. Jer to nema veze sa religijom. Mehmed sasvim slucajno ne jede svinjetinu jer eto religija nema veze i ne definise ga. Sasvim slucajno Mehmed ne pije alkohol. Jer ga religija ne definise, jelte. Itd, itd, itd... Karikiram naravno. Zivot u tipicnom gradicu Njemacke ili Italije nije slican, jos manje isti. A jos najmanje ima vezom sa tipicnim BH gradom.

Kad prvis put odes u kafic i narucis kafu skontat ces razliku :lol:
wowausername

#1782 Re: Identitet Bosnjaka

Post by wowausername »

kakav crni stil bosnjacke kuce jadan ne bio? narod pravi kuce kako zna i umije ovdje, zadnja stvar im je na pameti kako ce izgledat. jer 99% nema ni fasade.
славянин

#1783 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
славянин wrote:
CPT wrote:
To ne tvrdim ja nego govoris ti - a religija posto ne moze definisati narod/naciju znaci da ti je tvrdnja glupost. Imaju i u Njemackoj,Italiji itd sto bi trebalo znaciti da su oni svi jedan narod jel ?A ni blizu cak i porijeklom germani-romani znaci ne mogu biti vise udaljeni.

Ma ja bolan, ne moze. Zbog toga je Bosnjak sasvim slucajno Mehmed. Jer to nema veze sa religijom. Mehmed sasvim slucajno ne jede svinjetinu jer eto religija nema veze i ne definise ga. Sasvim slucajno Mehmed ne pije alkohol. Jer ga religija ne definise, jelte. Itd, itd, itd... Karikiram naravno. Zivot u tipicnom gradicu Njemacke ili Italije nije slican, jos manje isti. A jos najmanje ima vezom sa tipicnim BH gradom.

Kad prvis put odes u kafic i narucis kafu skontat ces razliku :lol:
Eto sam ti nadodje u hodu.... razlika izmedju tebe Bosnjaka,Hrvata i Srbina iz bih se svodi na vjeru... mozes da se lazes - da skrabas na po paintu o vikinzima i ne znam cemu vec.. ali to ti je istina, sada sto kompleks radi ... tvoj problem.

Medjutim da ne zaboravimo da si ti rodjen u sloveniji i da si slovenac islamske vjeroispovijesti. Good luck :wink: :D
славянин

#1784 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

wowausername wrote:kakav crni stil bosnjacke kuce jadan ne bio? narod pravi kuce kako zna i umije ovdje, zadnja stvar im je na pameti kako ce izgledat. jer 99% nema ni fasade.
Ma misli na ovo:

Image

Medjutim ne konta da kuce koje su izvedene u toj arhitekturi zapravo su izvedene iz osmanskog stila a dalje nisu samo Bosnjaci takve kuce pravili nego i svi ostali po BiH pa i Srbiji itd.

Momak je malo - nesiguran :wink: :lol:
jeza u ledja

#1785 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

CPT wrote:
jeza u ledja wrote:Ne mora biti slucajan prolaznik - covjek, iz tog sela, zivi tu, prica njemacki, izgleda ko Austrijanac, bar meni, jede becku sniclu i drzi skije u drugoj ruci. Kako ja da znam sa sigurnoscu sta je on po narodnosti?
Ja sam govorio o kulturi u tom selu i ne kojeg slucajnog prolaznika ces sresti.... Ja sam u Veniciji slucajno sreo konobara iz Indije sto valjda nesto znaci ili ima neke veze sa disusijom. I da, jesam ga prepoznao prije nego sto je rekao da je iz Indije. Po boji koze, po oblacenju, po jeziku, itd, itd, itd.
Hmm, indijski konobar u Veneciji, ti ga prepoznao po oblacenju? :-) Da nije majketi nosao kurtu ili mozda lungi? :lol: Da ga nisi mozda prepoznao po arhitekturi? :D

U Indiji imas jedno 560 hiljada miliona raznih naroda, od kojih bi za neke sigurno mislio da su iz recimo Kine, a neki sa Bliskog istoka, ili mozda iz Evrope, ali velika vecina izgleda isto kao i ljudi iz Pakistana, Sri Lanke ili Bangladesa. Kako bi ti znao iz koje je zemlje, a tek koje je nacionalnosti, to bih bas volio vidjet?

Kako bi znao uopste da je iz Juzne Azije? Mozda je lik rodjen i odrastao u Veneciji? Mozda je odrastao u Danskoj?

Ja sam bas juce sjedio s jednim arhitektom nesto poslovno, i lik izgleda ko da je iz Istocne Azije, plus ima jak naglasak. I malo na rucak, poceli pricati ovako privatno, kaze lik da je Kanadjanin, a da je odrastao u Danskoj, ali sad ganja americke papire (zbog ukidanja NAFTA-e, nije bitno sad, pocela je prica kako je uzeo ovaj posao u SAD radi Trumpa :D ). A lik ima onako bas upecatljiv kineski naglasak engleskog jezika. :-) Kako bi volio biti ta muha na zidu da vidim kako bi ga ti definisao kad ga vidis da sjedi u nekom restoranu recimo u Hong Kongu. :lol:

Mi govorimo o ljudima, ljudi imaju ime, prezime, sta vec, te njihovoj eventualnoj pripadnosti nekoj narodnosti. Ne govorimo o kukuruzima. Narod je skup jedinki, nije Borg. Odes u to selo, odes u Veneciju, odes u Hong Kong, ti mozes pretpostaviti sta je ko, ali u sustini sa sigurnoscu NE ZNAS dok ne pocnes razgovarati s tom osobom i on ti sam to otkrije. On je pripadnik X naroda jer ti se sam takvim predstavio, deklarisao. Taj cin deklarisanja je iskazivanje pripadnosti narodu. Ne pripada jer si ti zakljucio da je tako mjerkanjem i upitnim znanjem o raznim jezicima i kulturama.
CPT

#1786 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Cek, zar nisi rekao da religija nema veze? Znaci ima sad ima veze i sad je to jedina razlika? To zelis reci da smo svi isti? Jugoslaveni ili sta vec? Da Bosnjaci zapravo ne postoje? Ali uopste ne negiras narod, zar ne?
emric

#1787 Re: Identitet Bosnjaka

Post by emric »

Šokantno je da još uvijek ima pojava u našem društvu koje tvrde da BiH (ili bilo koja država) nema jedinstvenu naciju.

A civilizovan narod se generacijama rađa i umire uz prostu činjenicu da je DRŽAVA = NACIJA. Samo balkanskom ološu tu još nešto nije jasno.

Svi smo Bosanci i Hercegovci po automatizmu ako imamo državljanstvo BiH. Napišite to na neki papir ako ne možete zapamtiti.
славянин

#1788 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:Cek, zar nisi rekao da religija nema veze? Znaci ima sad ima veze i sad je to jedina razlika? To zelis reci da smo svi isti? Jugoslaveni ili sta vec? Da Bosnjaci zapravo ne postoje? Ali uopste ne negiras narod, zar ne?
Naravno da jesam - nakon cega sam te pitao po cemu se osim religije razlikujes od Srbina ili Hrvata u BiH ako si Bosnjak *- odgovorio si :
CPT wrote:
славянин wrote:

#kompleks.
Znaci sav tvoj odgovor se sveo na religiju - razumijes,kontas ? Koja evo opet ti ponavljam religija ne moze definisati naciju/narod :lol: moze li na guranje da upali logika :lol:
CPT

#1789 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
wowausername wrote:kakav crni stil bosnjacke kuce jadan ne bio? narod pravi kuce kako zna i umije ovdje, zadnja stvar im je na pameti kako ce izgledat. jer 99% nema ni fasade.
Ma misli na ovo:

Image

Medjutim ne konta da kuce koje su izvedene u toj arhitekturi zapravo su izvedene iz osmanskog stila a dalje nisu samo Bosnjaci takve kuce pravili nego i svi ostali po BiH pa i Srbiji itd.

Momak je malo - nesiguran :wink: :lol:
Da, zbog toga su Srbi slucajno pucali bas na 4 vode :wink: Jer su i ostali gradili takve kuce :wink: I opet si zapeo za izuzetak koji potvrdjuje pravilo?!
Siguran sam da ces takvu kucu naci u Kini sto valjda znaci nesto. :thumbup:
CPT

#1790 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Znaci religija ima veze? Zar nisi rekao da nema? Da utvrdimo prvo da itekako IMA veze pa mozemo dalje?
славянин

#1791 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:
Da, zbog toga su Srbi slucajno pucali bas na 4 vode :wink: Jer su i ostali gradili takve kuce :wink: I opet si zapeo za izuzetak koji potvrdjuje pravilo?!
Image

:lol: Idi oklagiju pa se jednom zvek po glavi. Kakva kina pricamo o BiH i narodima u istoj.
CPT

#1792 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
Image

:lol: Idi oklagiju pa se jednom zvek po glavi. Kakva kina pricamo o BiH i narodima u istoj.
znao sam :lol: :lol: :lol: :lol:

Image
славянин

#1793 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

CPT wrote:

Image
Sta si znao ? Sta ? Pricas o "Bosnjackim krovovima i kucama" daj sliku nesto da vidimo sta je to takav krov i kuca. :lol:

Vidi se da te u sloveniji odgajaju, treba malo Bosanskog odgoja kaisom te i to onim jna :lol:
CPT

#1794 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:

Image
Sta si znao ? Sta ? Pricas o "Bosnjackim krovovima i kucama" daj sliku nesto da vidimo sta je to takav krov i kuca. :lol:

Vidi se da te u sloveniji odgajaju, treba malo Bosanskog odgoja kaisom te i to onim jna :lol:
Da ces pronaci neki izuzetak i pokusati prodati kao pravilo. Da ces naci neki krov u Kini (ti si u Srbiji al to je to) :-) :lol:
славянин

#1795 Re: Identitet Bosnjaka

Post by славянин »

Nema poente, kakav izuzetak - jeli makar malo razuma imas ? Dodji prodji malo kroz zemlju porijekla pa pogledaj ako mozes naci te stare kuce.Idi malo istrazuj citaj sta vec ... lupas ali bas previse.

Evo zavidovici:
Image

Ali oni u Turskoj :lol:

Sta kaze "izuzetak"

Image
Image
Image
Image
Image
Image

itd itd itd..... joooj janez... odo da spavam iscrpljen sam :lol:
CPT

#1796 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Btw, imas u vezi toga cak i svjedocenje iz Haaga... Potrazim ti maksuz :wink: Srbi su krovove koristili da identifikaciju bosnjackih kuca. To naravno ne znaci da je svaka kuca bila takva ili da Srbin nije mogao imati. Mislim da je to najociglednije u Kozarcu tj. okolini Prijedora.

Kod je bilo 95% bar takvih, kod komsija Srbija nijedna. NA 5km vazdusne linije. Valjda slucajnost :thumbup: Nek smo bar skontali da religija ima neke veze :wink: i da jeste dio naroda.
emric

#1797 Re: Identitet Bosnjaka

Post by emric »

славянин wrote:Pricas o "Bosnjackim krovovima i kucama" daj sliku nesto da vidimo sta je to takav krov i kuca.
Slušaj, ćiriličaru, lijepo je nekad smanjiti doživljaj. Bespotrebno si se razvezao da dokažeš da ne postoji nešto što se zove "bošnjačka kuća", odnosno takav stil kuće sa svojim specifičnostima. Naravno da postoji. I ne, to nije turska kuća, na šta takođe ciljaš. Turci su svoje običaje ovdje širili samo jedan djelić naše historije i u određenom procentu. Ali je i ta historija NAŠA historija, kao što su i ti procenti, koji su pomiješani sa ranijim i kasnijim našim sastojcima sveukupnog identiteta, takođe NAŠE naslijeđe.

Bosanska kuća je kuća koja je produkt historijskih uticaja u bosanskom društvu, koji su oblikovali život, običaje i izgled tog društva kroz vijekove. A bosansko je pojam novijeg vremena, zapravo naziv za bošnjačko, a koji je vremenom postao uglavnom geografska odrednica. Dakle, Bošnjani, odnosno Bošnjaci su gradili stil pomenutih kuća, uz primjese svih svojih identiteta, kako kulture, tradicije i naslijeđa, tako i vjerskih. Da, i vjera je element koji ima svoju ulogu u tome, bespotrebno pokušavaš iskriviti taj dio.

Kad koristiš kao argumente Srbe i Hrvate, onda prvo trebaš znati da su to u Bosni mutacije Bošnjaka. Paralelno sa padom osmanske vlasti vrbovani su od režima iz susjedstva da, na osnovu vjere, što je nezabilježeno bilo gdje drugo, promijene svoj etnički identitet. No, to je njihova stvar, koja me ne zanima previše, koliko god suštinski sa čuđenjem i nevjericom posmatrao tu pojavu da se neko identifikuje s teritorijem i plemenom s kojim nema nikakve poveznice u porijeklu. Ali - njihov izbor. Ipak, svakim pokušajem nametanja mutacije kao izvornog, dobićete adekvatan odgovor o onome što negirate kao temelj prošlosti i budućnosti ove države. Providni ste i dosadni.
jeza u ledja

#1798 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

Novak20

#1799 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Novak20 »

Zapisano na kamenu da su se u srednjovjekovnoj Bosni prije osmanlija radili četvorovodni krovovi. Uglavnom zbog klime, čvršće konstrukcije krova i načina života u kući bez dimnjaka. No, to nije samo specifikum srednjovjekovne Bosne. Orijentalni krovovi su također četvorovodni, ali blažeg nagiba i duže strehe.

Image
512MB

#1800 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

Po kuci se vidi nama da je polagige Bosnjo :mrgreen:

Image
Post Reply