CPT wrote:jeza u ledja wrote:Ne mora biti slucajan prolaznik - covjek, iz tog sela, zivi tu, prica njemacki, izgleda ko Austrijanac, bar meni, jede becku sniclu i drzi skije u drugoj ruci. Kako ja da znam sa sigurnoscu sta je on po narodnosti?
Ja sam govorio o kulturi u tom selu i ne kojeg slucajnog prolaznika ces sresti.... Ja sam u Veniciji slucajno sreo konobara iz Indije sto valjda nesto znaci ili ima neke veze sa disusijom. I da, jesam ga prepoznao prije nego sto je rekao da je iz Indije. Po boji koze, po oblacenju, po jeziku, itd, itd, itd.
Hmm, indijski konobar u Veneciji, ti ga prepoznao po oblacenju?

Da nije majketi nosao kurtu ili mozda lungi?

Da ga nisi mozda prepoznao po arhitekturi?
U Indiji imas jedno 560 hiljada miliona raznih naroda, od kojih bi za neke sigurno mislio da su iz recimo Kine, a neki sa Bliskog istoka, ili mozda iz Evrope, ali velika vecina izgleda isto kao i ljudi iz Pakistana, Sri Lanke ili Bangladesa. Kako bi ti znao iz koje je zemlje, a tek koje je nacionalnosti, to bih bas volio vidjet?
Kako bi znao uopste da je iz Juzne Azije? Mozda je lik rodjen i odrastao u Veneciji? Mozda je odrastao u Danskoj?
Ja sam bas juce sjedio s jednim arhitektom nesto poslovno, i lik izgleda ko da je iz Istocne Azije, plus ima jak naglasak. I malo na rucak, poceli pricati ovako privatno, kaze lik da je Kanadjanin, a da je odrastao u Danskoj, ali sad ganja americke papire (zbog ukidanja NAFTA-e, nije bitno sad, pocela je prica kako je uzeo ovaj posao u SAD radi Trumpa

). A lik ima onako bas upecatljiv kineski naglasak engleskog jezika.

Kako bi volio biti ta muha na zidu da vidim kako bi ga ti definisao kad ga vidis da sjedi u nekom restoranu recimo u Hong Kongu.
Mi govorimo o ljudima, ljudi imaju ime, prezime, sta vec, te njihovoj eventualnoj pripadnosti nekoj narodnosti. Ne govorimo o kukuruzima. Narod je skup jedinki, nije Borg. Odes u to selo, odes u Veneciju, odes u Hong Kong, ti mozes pretpostaviti sta je ko, ali u sustini sa sigurnoscu NE ZNAS dok ne pocnes razgovarati s tom osobom i on ti sam to otkrije. On je pripadnik X naroda jer ti se sam takvim predstavio, deklarisao. Taj cin deklarisanja je iskazivanje pripadnosti narodu. Ne pripada jer si ti zakljucio da je tako mjerkanjem i upitnim znanjem o raznim jezicima i kulturama.