A ko je to rekao da nema ljudi koji zive lagodno i lijepo? naravno da ima , ali takvih nije ni 20 %...Ono kad ti sobarica u hotelu na primjer, prica kako zivi lagodno i dobro....bleicher wrote:Neka, treba postovati i to njegovo. Ne razumijem njegovo i njemu slicnih (a nije ih malo) patolosko odbijanje da postoje ljudi koji rade 8 sati, zive u blizini radnog mjesta te ne putuju 2 sata do posla i imaju vremena i uslove za lijep, ugodan zivot.kiki-miki wrote:Znaci lik dana nije radio i on ima nekome nesto reci.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
Melbourne_Australia
#1776 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- animals
#1777 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sav fazon je u raspodjeli radnog vremena..
I kolika je pauza..
Nedeljno radno vrijeme je od 38 do 40 sati..
I kolika je pauza..
Nedeljno radno vrijeme je od 38 do 40 sati..
-
melac
#1778 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Probati cu navesti svoj primjer, radio sam do nedavno kod privatnika, dva su bila u 6 godina bez prekida, radno vrijeme je od 7:30 do u prosjeku 19:00, svaki dan osim nedjelje, a prva nedjelja u mjesecu je radna, a isto tako i kada ima posla mnogo opet je radna. Tako smo recimo za Bajram trebali biti slobodni 3 dana, i da bismo to dobili radili 3 nedjelje za redom tj. mjesec dana u komadu od 7:00 do 19:00 u tom slucaju. Nisu bile istoznacna radna vremena kod oba privatnika, a i zavisi od godisnjeg doba. Istovremeno sam makismalno imao dvostruku prosjecnu placu FBiH s toplim i prevozom tj. nekih 1600 KM, a to sam ostvario tek zadnih par godina, i pri tome nikada nisam bio placen za prekovremene sate, tek smo u 3 navrata dobili kao stimulacije po nekih 300tinjak maraka, ali smo tada radili po 15 sati svaki dana i tako mjesec dana, jer je bio neki posao koji se trebao zavrsiti. A podstanar sam, nemam svoj stan. Nemam ni auto, nisam si mogao to ostvariti.
I sada ja izgubim posao jer sam visak, odnosno firma vise nema posla za mene, sto je i istina firma je trenutno u problemima. I sta sada ja kada recimo dodjem u Njemacku i dobijem posao za 1500€ i plus ako mi plate prekovremene, i plus nebenjons, ja dodjem sa radnim satima na isto, a s parama mogu komotnije zivjeti, i vece su sanse da ce i zena naci posao vec ovdje u Sarajevu. S tim da se bome ove godine situacija i kod nas promjenila i vise nama rada nedjeljama da bi se za Bajram dobilo 2-3 dana slobodno.
I je li meni bolje u Sarajevu ili u Minchenu? I ovakvih kao ja mali milion.
I sada ja izgubim posao jer sam visak, odnosno firma vise nema posla za mene, sto je i istina firma je trenutno u problemima. I sta sada ja kada recimo dodjem u Njemacku i dobijem posao za 1500€ i plus ako mi plate prekovremene, i plus nebenjons, ja dodjem sa radnim satima na isto, a s parama mogu komotnije zivjeti, i vece su sanse da ce i zena naci posao vec ovdje u Sarajevu. S tim da se bome ove godine situacija i kod nas promjenila i vise nama rada nedjeljama da bi se za Bajram dobilo 2-3 dana slobodno.
-
Melbourne_Australia
#1779 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nikad nisam rekao i cak mislim da svako treba da ide vani ako tesko zivi ovdje...Ne zivi se od have, samo zar je tesko shvatiti vama, da ima puno ljudi koji dobro zive u BIH od svog rada...Imaju svoje stanove, fine plate, auta itd....I da vecina ljudi koji pljuju BIH to rade uglavnom zbog male plate....Mogu ja to shvatiti, licne frustracije,mozda bi ja tako...Ali isto tako tvrdim, da nije nigdje bolje nego kao u BIH ako ima covjek ili porodica solidna primanja....Plata od 500 km je uzas i svi koji rade za tu lovu treba da idu..kiki-miki wrote:Kontam to ja. Skontala davno. Svako ima svoj izbor svoj zivot. Takav kakav je.Melbourne_Australia wrote:Druze sa 25 ili 26 godina u Australiji samo full time radi sss..Kontas li ti to.....? oni koji se ne skoluju e ti se fataju cetke i plocica i udri..Do tada ucis i zujis po svijetu i uzivas u zivotu...Razlika je kad si gastos u Njemackoj i kad dodjes ko klinac u Australiju recimo sa 12 godina...Ne ides u Australiju da rintas i da stekas kao sto nasi ljudi idu u Njemacku....kiki-miki wrote:Znaci lik dana nije radio i on ima nekome nesto reci.
Skontaj i ti da nije Zivot ako imas 500 ili manje km mjesecno. I da neko zeli da radi i pri tome bude placen shodno svom radu, cak i da mu prekovremeni budu placeni. A ne kao ovdje prekovremeno normalno, ne plate ti ili ti kao daju slobodan dan koji nikad ne moze iskoristiti kad ti treba.
- insomnia78
#1780 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta mislis ti raditi za milju ipo?
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1781 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
mogu ti 5 firmi sad nabrojati ko iz topa što su radile za bajram od 10:00 pa dalje, svaka subota radna do 3...
ili u ugovoru kad napise 280h mjesecno, a gledao sam takve ugovore
tu država BiH pada na ispitu, ali bogami u neku ruku i radnici koji pristanu na takve uslove
ili u ugovoru kad napise 280h mjesecno, a gledao sam takve ugovore
tu država BiH pada na ispitu, ali bogami u neku ruku i radnici koji pristanu na takve uslove
-
melac
#1782 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo Bingo i Konzum rade na Bajram i sl.mk ultra wrote:mogu ti 5 firmi sad nabrojati ko iz topa što su radile za bajram od 10:00 pa dalje, svaka subota radna do 3...
ili u ugovoru kad napise 280h mjesecno, a gledao sam takve ugovore![]()
![]()
To za ugovor da pise 280 h mjesecno je dno-dna, ali apsolutno vjerujem, jer nema sistemske zastite kroz sindikat, komore ili inspekcije, pa je sve moguce.
Ovo za radnike je pola krivice, ja sebe krivim sto sam pristao na to sve. No kada udjes u masinu i posao te sam goni, u jednoj od dvije firme gdje sam radio zadnjih godina nikada mi nije nadredjeni rekao moram to i to, ili toliko i toliko. No posao te tjera tj. rokovi, jer sutra je pitanje je li to uradjeno ili nije, ne pita niko kako i koliko vremena za to treba, sto je opet krivica mene kao radnika, ali ja sam se jednostavno predao poslu, i sam posao me gonio. Ali nije ispravno takvo ponasanje ni od mene, ni od poslodavca, a ni od drzave i uredjenje, odnosno, drzanja do uredjenja.
-
melac
#1783 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Najmanje.insomnia78 wrote:Sta mislis ti raditi za milju ipo?
- muha_sa
#1784 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
furaj ti vani mada za tebe nema zime nigdjemelac wrote:Evo Bingo i Konzum rade na Bajram i sl.mk ultra wrote:mogu ti 5 firmi sad nabrojati ko iz topa što su radile za bajram od 10:00 pa dalje, svaka subota radna do 3...
![]()
To za ugovor da pise 280 h mjesecno je dno-dna, ali apsolutno vjerujem, jer nema sistemske zastite kroz sindikat, komore ili inspekcije, pa je sve moguce.
Ovo za radnike je pola krivice, ja sebe krivim sto sam pristao na to sve. No kada udjes u masinu i posao te sam goni, u jednoj od dvije firme gdje sam radio zadnjih godina nikada mi nije nadredjeni rekao moram to i to, ili toliko i toliko. No posao te tjera tj. rokovi, jer sutra je pitanje je li to uradjeno ili nije, ne pita niko kako i koliko vremena za to treba, sto je opet krivica mene kao radnika, ali ja sam se jednostavno predao poslu, i sam posao me gonio. Ali nije ispravno takvo ponasanje ni od mene, ni od poslodavca, a ni od drzave i uredjenje, odnosno, drzanja do uredjenja.
ozbiljan sam
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1785 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
radio sam i ja tako, i vidio da to niko ne cjeni i prvom prilikom napustio, čak sam sa zarađeno/potrošeno mjesečno bio skoro na nuli, a trošio samo na hranu i gorivo (svaki dan u Visoko i nazad).melac wrote:Evo Bingo i Konzum rade na Bajram i sl.mk ultra wrote:mogu ti 5 firmi sad nabrojati ko iz topa što su radile za bajram od 10:00 pa dalje, svaka subota radna do 3...
![]()
i tačno je to što kažeš, svi su tu u istim govnima i vidiš i oni rade i radiš i ti, jebi ga
- insomnia78
#1786 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pitanje je bilo sta konkretnomelac wrote:Najmanje.insomnia78 wrote:Sta mislis ti raditi za milju ipo?
- amidzazeher
#1787 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Upravo tako!! Skontaj da si bilo gdje na zapadu za sebe radio tolike sate do sada bi bio lovator! Nikad nije kasno i ako si izdrzao tako raditi u BiH nigdje ti nece biti teskomuha_sa wrote:furaj ti vani mada za tebe nema zime nigdjemelac wrote:Evo Bingo i Konzum rade na Bajram i sl.mk ultra wrote:mogu ti 5 firmi sad nabrojati ko iz topa što su radile za bajram od 10:00 pa dalje, svaka subota radna do 3...
![]()
Ovo za radnike je pola krivice, ja sebe krivim sto sam pristao na to sve. No kada udjes u masinu i posao te sam goni, u jednoj od dvije firme gdje sam radio zadnjih godina nikada mi nije nadredjeni rekao moram to i to, ili toliko i toliko. No posao te tjera tj. rokovi, jer sutra je pitanje je li to uradjeno ili nije, ne pita niko kako i koliko vremena za to treba, sto je opet krivica mene kao radnika, ali ja sam se jednostavno predao poslu, i sam posao me gonio. Ali nije ispravno takvo ponasanje ni od mene, ni od poslodavca, a ni od drzave i uredjenje, odnosno, drzanja do uredjenja.ti si vrijedan i svugdje ceš uspjet
ozbiljan sam
- insomnia78
#1788 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sad jos samo da mu objasnite kako da dodje
- muha_sa
#1789 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ako mu je to cilj ostvarit ce gainsomnia78 wrote:Sad jos samo da mu objasnite kako da dodje
ne može preko noci-al ce ga ostvarit
- amidzazeher
#1790 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da pere prozore 12 sati dnevno zaradit ce vise od 1500€insomnia78 wrote:Pitanje je bilo sta konkretnomelac wrote:Najmanje.insomnia78 wrote:Sta mislis ti raditi za milju ipo?
- insomnia78
- Edin H.
#1792 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Cuvanje cuka? 
-
melac
#1793 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bauleiter, ist das möglich?insomnia78 wrote:Pitanje je bilo sta konkretnomelac wrote:Najmanje.insomnia78 wrote:Sta mislis ti raditi za milju ipo?
-
melac
#1794 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pitanje je bilo je li meni bolje u Sarajevu, kao opisanom, ili u Muenchen-u?
A ovakvih kao ja znam barem 100 ljudi, koji rade i bore se, cak i vise nego ja, a za slicne pare i uvjete. Ovdje ne govorim o ubleharima, vec o radnicima. Imam cak i prijatelja koji je usao u privatni biznis, i jako dobro se razvijaju, no borba je tolika da postaje nepodnosljiva, zbog bocnih udara i politickih zavrzlama oko poslova i naplate.
A ovakvih kao ja znam barem 100 ljudi, koji rade i bore se, cak i vise nego ja, a za slicne pare i uvjete. Ovdje ne govorim o ubleharima, vec o radnicima. Imam cak i prijatelja koji je usao u privatni biznis, i jako dobro se razvijaju, no borba je tolika da postaje nepodnosljiva, zbog bocnih udara i politickih zavrzlama oko poslova i naplate.
- muha_sa
#1795 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
cijeli život je borbamelac wrote:Pitanje je bilo je li meni bolje u Sarajevu, kao opisanom, ili u Muenchen-u?
alko odeš vani predstoji ti opet borba--jebi ga, takav je život
što se pitanja tice jel bolje u Sarajevu il Minhenu sad cu ti ja odgovorit---U Minhenu je bolje a u Sarajevu ljepše
-
melac
#1796 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Slazem se i mislim da s ovim mozemo i zakljuciti temumuha_sa wrote:cijeli život je borbamelac wrote:Pitanje je bilo je li meni bolje u Sarajevu, kao opisanom, ili u Muenchen-u?
A ovakvih kao ja znam barem 100 ljudi, koji rade i bore se, cak i vise nego ja, a za slicne pare i uvjete. Ovdje ne govorim o ubleharima, vec o radnicima. Imam cak i prijatelja koji je usao u privatni biznis, i jako dobro se razvijaju, no borba je tolika da postaje nepodnosljiva, zbog bocnih udara i politickih zavrzlama oko poslova i naplate.![]()
alko odeš vani predstoji ti opet borba--jebi ga, takav je život![]()
što se pitanja tice jel bolje u Sarajevu il Minhenu sad cu ti ja odgovorit---U Minhenu je bolje a u Sarajevu ljepše
- amidzazeher
#1797 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne mozemo, jer vidis da neki misle da i sa 12 sati rada dnevno ne mozes zivjeti lagodno!
-
elcaliente
#1798 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kakve su ovo price, pa niko neide u Njemacku pri zdravoj pameti i konta da ce kupiti stan tamo.
Vecina stanovnistva zivi po gradovima generacijama pod kirijom jer sa normalnim poslom se nemoze stan kupiti.
Ljudi idu da bi radili jel vecina ih se u Bosni patila i nisu nista imali. Niko nije iz rahatluka otisao.
Ljudima je vazno da imaju platu, plate kiriju, imaju para da kupe jeftine hrane u Lidlu i ustede 300 eur.
Niko nekupuje po pijacama, mesarama i supermarketima.
Kakvi restorani itd.
Gotive se kada dodzu u Bosnu 3 sedmice godisnje i vozdra. Zna sa sta je Njemacka, nije to USA, Kanada, Australija itd.
Vecina stanovnistva zivi po gradovima generacijama pod kirijom jer sa normalnim poslom se nemoze stan kupiti.
Ljudi idu da bi radili jel vecina ih se u Bosni patila i nisu nista imali. Niko nije iz rahatluka otisao.
Ljudima je vazno da imaju platu, plate kiriju, imaju para da kupe jeftine hrane u Lidlu i ustede 300 eur.
Niko nekupuje po pijacama, mesarama i supermarketima.
Kakvi restorani itd.
Gotive se kada dodzu u Bosnu 3 sedmice godisnje i vozdra. Zna sa sta je Njemacka, nije to USA, Kanada, Australija itd.
-
elcaliente
#1799 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ako 12 sati radis dnevno a spavas 8, sa tim da ces provesti najmanje sat vremena u voznji, mozes se maksimalno lagodno okupati kada dodzes kuci. A dok ti radis zenu ce ti opremati neki omladinac Kurd koji radi 8-9 sati jer ti neces imati snage za to.amidzazeher wrote:Ne mozemo, jer vidis da neki misle da i sa 12 sati rada dnevno ne mozes zivjeti lagodno!
- amidzazeher
#1800 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
elcaliente wrote:Ako 12 sati radis dnevno a spavas 8, sa tim da ces provesti najmanje sat vremena u voznji, mozes se maksimalno lagodno okupati kada dodzes kuci. A dok ti radis zenu ce ti opremati neki omladinac Kurd koji radi 8-9 sati jer ti neces imati snage za to.amidzazeher wrote:Ne mozemo, jer vidis da neki misle da i sa 12 sati rada dnevno ne mozes zivjeti lagodno!
melac wrote:Probati cu navesti svoj primjer, radio sam do nedavno kod privatnika, dva su bila u 6 godina bez prekida, radno vrijeme je od 7:30 do u prosjeku 19:00, svaki dan osim nedjelje, a prva nedjelja u mjesecu je radna, a isto tako i kada ima posla mnogo opet je radna. Tako smo recimo za Bajram trebali biti slobodni 3 dana, i da bismo to dobili radili 3 nedjelje za redom tj. mjesec dana u komadu od 7:00 do 19:00 u tom slucaju. Nisu bile istoznacna radna vremena kod oba privatnika, a i zavisi od godisnjeg doba. Istovremeno sam makismalno imao dvostruku prosjecnu placu FBiH s toplim i prevozom tj. nekih 1600 KM, a to sam ostvario tek zadnih par godina, i pri tome nikada nisam bio placen za prekovremene sate, tek smo u 3 navrata dobili kao stimulacije po nekih 300tinjak maraka, ali smo tada radili po 15 sati svaki dana i tako mjesec dana, jer je bio neki posao koji se trebao zavrsiti. A podstanar sam, nemam svoj stan. Nemam ni auto, nisam si mogao to ostvariti.