Položaj žene u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply

da li islamske šerijatske propise prema ženama, treba potpuno izbaciti iz naše tradicije?

da
72
55%
ne
59
45%

Total votes: 131

Bloo
Globalna šefica

#1776 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: a ove price da se muskarci i zene Zajedno mijesaju u namazu, to je van svake pameti, nezamislva stvar, to nije nesto sto se degradira zena niti muskarac, nego jednostavno iz moralnih razloga i da se svako koncetrise na svoju molitvu.
:cmok:
Smrcak15

#1777 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
nije ti on musliman, jasno je pokazao u svojim prijasnjim tekstovima da se ismijava sa Allahom, :-)
Nisam i ja, pa moje pozivanje na reforme nema isti učinak kao kad musliman i muslimanke pozivaju na reformu.

takve glupe reforme nikad prava muslimanka cestita zena nece traziti, to je ponizavanje za zenu a ne unaprijedjenje.

sta mislis da tebi muskarac nepoznat radi sedzdu na tvojoim ledjima jer nekad teravije budu grcate pa se suzbiju redovi pa dzematlije rade sedzdu na ledjima ispred sebe.

Sta mislis kako bi tebi bilo da neki nepoznat muskarac stavi svoje ruke i lice na tvoja ledja :D bili ti bilo ugodno???
Gojeni H

#1778 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: Navodno.-...
Jer su im npr pande rekle: nemoj nas gledat svegati :D
Ne vec imaju grdnih problema odrzati populaciju geparda, npr. Nece da se seksaju pred istrazivacima i radnicima zooloskog vrta ... puritanci naki.
djkurt

#1779 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by djkurt »

Nurudin wrote:nije islam nečija romantična slika islama u njegvoj glavi, nego je islam kao religija, skup pravila i propisa.
U tim propisima je očigledno da su žene ponižene . Nije to niko tendenciozno pisao, nego je to tako, a to što
neko ne može da prihvati jer mu se ne uklapa u njegovu romantičnu sliku islama, je čisto subjektivna stvar o kojoj
nema smisla ozbiljnije raspravljati.
Ti propisi postoje i ja sam za to da ih se izbaci de facto i de jure , zato što i SAD trenutno postoje stotine miliona muslimanki
nad kojima se ti propisi primjenjuju.
nije islam nečija dogmatična slika islama u njegvoj glavi, nego je islam kao religija, skup pravila i propisa koji na ljude gleda kao živa bića sa osjećajima i željama.
U tim propisima je očigledno da su žene zaštićene . i Nije to niko ofrlje pisao, nego je to tako, a to što
neko ne može da prihvati jer mu se ne uklapa u njegovu dogmatičnu sliku islama, je čisto subjektivna stvar o kojoj
Bloo
Globalna šefica

#1780 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
Bloo wrote: Navodno.-...
Jer su im npr pande rekle: nemoj nas gledat svegati :D
Ne vec imaju grdnih problema odrzati populaciju geparda, npr. Nece da se seksaju pred istrazivacima i radnicima zooloskog vrta ... puritanci naki.
Jesu ih pokušali pokriti dekicom, ugasiti svjetlo, upaliti svijeće, pustiti Berry Whitea?
Treba stovriti ugođaj.

Ne bih se ni ja seksala da me zatvore i ograniče mi kretanje...
Gojeni H

#1781 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

zijancer wrote:jeste li to udaljeni jedno od drugog 300 km, a kad se vidite, skupa kucate po klixu? :cry: :sad:
:lol: :lol: :thumbup:
Gojeni H

#1782 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:nije islam nečija romantična slika islama u njegvoj glavi, nego je islam kao religija, skup pravila i propisa.
U tim propisima je očigledno da su žene ponižene . Nije to niko tendenciozno pisao, nego je to tako, a to što
neko ne može da prihvati jer mu se ne uklapa u njegovu romantičnu sliku islama, je čisto subjektivna stvar o kojoj
Ti propisi postoje i ja sam za to da ih se izbaci de facto i de jure , zato što i SAD trenutno postoje stotine miliona muslimanki
Pa sidje objektivni. Uzecemo u razmatranje tvoj stav. Neka te nazad na forum.

Imate private za cybersexove
arzuhal

#1783 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by arzuhal »

Idemedosumom wrote:Mi muslimani podržavamo vlast :bih:
:lol:

Jes da si šiija, al si mi drag pođahkad :mrgreen: :lol:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1784 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:

Imate private za cybersexove
Možeš li mi objasniti šta ti ovo roze znači , prije nego te stavim na foe , u kategoriju Smrčka?
Gojeni H

#1785 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: Jesu ih pokušali pokriti dekicom, ugasiti svjetlo, upaliti svijeće, pustiti Berry Whitea?
Treba stovriti ugođaj.

Ne bih se ni ja seksala da me zatvore i ograniče mi kretanje...
Uh, sad me ubijas ...

Dio ti je to jedne duuuge price. Znas, Jared Diamond je napisao fantasticnu knjigu, i u jednom dijelu te knjige iznosi svoje argumente o veliko broju domesticiranih zivotinja u Evroaziji, a veoma malo u Juznoj Americi, npr.
Kao argument za nedomesticiranje pojedinih primjeraka, iako svaki argument govori da su takvi primjerci obavezno trebali biti domesticirani prema svim bioloskim parametrima, naveo je stidljivog jebaca geparda.
Chafir covjek pusti ga ...

a ja u tom trenutku pomislih: "Milostivi Allahu jesi i dobar, hvala Ti na znanom i na neznanom. Nuto insana, on bi pripitomio nilskog konja, buljuk mesa bi mu bio za kurbana ... al' insan snije, a prirodni i fizicki zakoni bivaju onakvi kakvim ih Ti hoces da budu."

Et' zato ja spominjem prirodu, puritance geparde, nadovezujuci se na komentar o stidu, moja ti ona draga ...
zagortenej

#1786 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by zagortenej »

Gojeni H wrote:

*sta to znaci da si u vezi s onom Ms. Riverflow?
:shock:
Last edited by zagortenej on 08/03/2018 11:27, edited 1 time in total.
Gojeni H

#1787 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote: Možeš li mi objasniti šta ti ovo roze znači , prije nego te stavim na foe , u kategoriju Smrčka?
Pa vidis da me moderator-ica ispravila jer nije dovoljno puritanski. :D
Ako me bude zaista interesovalo, posaljem ti pp.

Smrle je iskren covjek.
Gojeni H

#1788 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:
Puritanski zabezeknuto kolega? :D

E, a mozda da me prijavis da da bude Empire strikes back? :D
Last edited by Gojeni H on 08/03/2018 11:25, edited 1 time in total.
asurbanipal

#1789 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by asurbanipal »

djkurt wrote: nije islam nečija dogmatična slika islama u njegvoj glavi, nego je islam kao religija, skup pravila i propisa koji na ljude gleda kao živa bića sa osjećajima i željama.

Nije ovo, nego se cuko...

Image
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1790 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

pa mislim stvarno ovo nisam očekivao :? što to tebe briga šta ko radi , gledaj svoja posla
k3ngur

#1791 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by k3ngur »

Da li je zena u vjeri islamu ponizena, nije. Da li je ponizena medju muslimanima vjernicima, jeste, ne svima al ima odredjen broj. Ima dosta muslimana koji bi mogli da poprave odnos prema zenama i da shvate da su jednake sa nama.

A ovi sto jedva cekaju da popljuju po islamu treba ih zapravo upitat da li je zena ponizena van islama. Hypocrites everywhere mate.
Bloo
Globalna šefica

#1792 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Bloo »

Gojeni H wrote:
zagortenej wrote:
Puritanski zabezeknuto kolega? :D

E, a mozda da me prijavis da da bude Empire strikes back? :D
Predlazem da dođemo svi u subotu na ateističke orgije posvećene Sotoni.
Raspored bude objavljen na temi Ateizam/Nihilizam/Karlinka, petkom poslije džu...podne.
RSVP obavezan.
djkurt

#1793 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by djkurt »

asurbanipal wrote:
djkurt wrote: nije islam nečija dogmatična slika islama u njegvoj glavi, nego je islam kao religija, skup pravila i propisa koji na ljude gleda kao živa bića sa osjećajima i željama.

Nije ovo, nego se cuko...

Image
Šta ću ti ja kad ne vidiš dalje od otog drveta na slici, nabavi sebi naočale.
djkurt

#1794 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by djkurt »

k3ngur wrote:Da li je zena u vjeri islamu ponizena, nije. Da li je ponizena medju muslimanima vjernicima, jeste, ne svima al ima odredjen broj. Ima dosta muslimana koji bi mogli da poprave odnos prema zenama i da shvate da su jednake sa nama.

A ovi sto jedva cekaju da popljuju po islamu treba ih zapravo upitat da li je zena ponizena van islama. Hypocrites everywhere mate.
zato ja na trolanje odgovaram trolanjem. Like for post. :)
Euridika
Globalna šefica

#1795 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Smrcak15 wrote:Ti kao muslimanka, kako mozes zagovarati namaz pored muskarca rame u razme, nepoznati muskarci, hajde inekako ovi koji nisu muslimani pa furaju tu pricu, ali ti kao muslimanka, nije mi jasno

jeli tebi u interesu da su ti misli usmjerene ka bogu ,ili da i Tebe mozda muskarac neki destabilizira , kao ti bi bila hladnokrva da stane rame uz rame sa jednim ovakvim tipom :lol:
Image
Image
Nije stvar šta ja zagovaram ili ne. Je l' ti znaš da nema nikakve pravne zapreke da žene i muškarci klanjaju jedni do drugih? Ili, čak i da žena bude imam ako je najučenija osoba u džamiji ili prostoriji u kojoj se klanja?
Praksa da muškarci klanjaju ispred žena je samo običaj. Islam kao vjera dozvoljava klanjanje jedni pored drugih.
A ako je nešto samo praksa, kako ti možeš pozivati da se to primjenjuje kao islamsko pravilo, a to nije islamsko pravilo? Jesi li svjestan da time ti direktno unosiš fitnu među ljude? Ja bih se bojala (kao što se i bojim) navoditi nešto za što nisam 100% sigurna da je utemeljeno jasno u pravilima islama.

Razdvoji u svojim izlaganjima ono što je jasan i striktan propis i obaveza, od nečega što je praksa. Propis se mora poštovati (da naglasim, ne uvijek i striktno, u duhu Poslanikove s.a.v.s. prakse, postoje i različite primjene istog propisa u različitim situacijama). Praksa se ne mora poštovati, ona se provodi u skladu sa okolnostima, u zavisnosti koliko je prihvatljiva u datom trenutku.

Ovaj običaj razdvajanja muškaraca od žena je postao u zadnjih 15 godina u BiH jako devijantan. U početku, prije rata, u ratu i nekoliko godina poslije rata, žene su klanjale u istom glavnom džamijskom prostoru gdje klanjaju i muškarci, počev od prvog reda iza muškaraca, pa do kraja prostorije. Od cca 2000-te, dolaskom većeg broja Arapa i selefija na prostor BiH, počinju se praviti posebni odjeljci u sporednim dijelovima džamije koji su samo za žene. I ti prostori su po 4-5 puta manji nego prostor za muškarce. U nekim džamijama je ženama dozvoljeno da klanjaju na mahfilu, u nekim je to striktno muški prostor (za neupućene: mahfil je veranda na gornjoj etaži džamije). A npr. ženama ostave, kao prostor za klanjanje, samo donji dio ispod mahfila. U nekim džamijama, čak se ide dotle da su žene u skroz odvojenim, sporednim prostorijama, u koje se ulazi iz glavne prostorije ili direktno iz harema džamije, na ženski ulaz. Žene u tim slučajevima uopće ne vide ni imama, ni ostale klanjače, već se instalira razglas u tim pomoćnim prostorijama, pa prate glas. A to recimo čini neispravan namaz tim ženama! Da bi se ženi uvažio namaz u džematu, ona mora biti na takvoj poziciji (udaljenosti) da može čuti imama i da makar vidi iz daljine posljednji muški saf (ima hadis o ovome, kad je jedna žena upitala Poslanika s.a.v.s. prihvata li se njen namaz kao namaz u džematu ako klanja iz kuće, koja je tik uz džamiju i u svojoj kući čuje dobro glas imama). A ovim posebnim prostorijama to uopće nije moguće!

Ali nejse...

Što se tiče ovog muškarca, ne bih imala nikakvu reakciju na njega tokom namaza (nije mi privlačan, ali čak i da jeste, da pored mene stoji muškarac koji mi se najviše dopada, bilo bi isto), ja u namazu uvijek gledam ispred i ispod sebe, tj. u pod. Fokusiram se da mi oči ne letaju okolo, po prostoriji. Teže mi bude da izbacim iz glave misli o svakodnevnim obavezama koje me čekaju (koje čak ni ne kvare namaz, ali dekoncentrišu), nego što me ikakvo dešavanje okolo mene može poremetiti. A i tad se branim time što se onda maksimalno fokusiram na riječi koje izgovaram, na sam izgovor i značenje.
Gojeni H

#1796 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Gojeni H »

Bloo wrote: Predlazem da dođemo svi u subotu na ateističke orgije posvećene Sotoni.
Raspored bude objavljen na temi Ateizam/Nihilizam/Karlinka, petkom poslije džu...podne.
RSVP obavezan.
De ba hajde, ja se zahebavao malo s Nurkom. Taman mu htio otpjevat':

Danju Ragib, uvece Nagib
ista frizura, pogled i kljun
sibicar Ragib je Nagibu bio
the dark side of the moon

... kad frajer pojasni situaciju. :D Ja mu vjerujem. I onda naravno, izdurat nisam mogao a da ne pitam za prirodu veze. :D

Nurko, izvini ... docekaj na volej i vrati.

*Ono sto mi je daleko interesantnije, ... trojici ljudi na ovom podforumu su vazda puna usta egoizma onih drugih, trojici ljudi su usta puna muslimanskog odsustva empatije, sabura, itd., a samo 'nako dodju na forum da napisu poneku recenicu, bez uticaja ega. :D

I samo sto iz koze nisu iskocili sto moderatori pometose ono sranje od bloga sto je trebala biti tema na forumu ... i onda krenu identifikacija pro- i kontra- . :D
Al' hebat ih i nisu neki ljudi, nista se od njih ne moze naucit' a nemaju smisla za humor.
Nurudin

#1797 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Nurudin »

pa ja ne mogu da vjerujem da me neko, na izjavu da sam s nekim u vezi , pita : "jel se to vi jebete?!"
to moraš valjda biti neka posebna vrsta debila da to kažeš.
još pri tome to pisati na temi na kojoj braniš tezu, ti kao vjernik, kako žena nije ponižena u islamu, a pokazati da si
najosnovnijem nivou sirovine .
Čudna neka disproporcija , za osobu koja se nabacuje velikim pročitanim djelima i obrazovanšću .
Zato sam i ostao zabezeknut :|
asurbanipal

#1798 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by asurbanipal »

Euridika wrote:
Smrcak15 wrote:Ti kao muslimanka, kako mozes zagovarati namaz pored muskarca rame u razme, nepoznati muskarci, hajde inekako ovi koji nisu muslimani pa furaju tu pricu, ali ti kao muslimanka, nije mi jasno

jeli tebi u interesu da su ti misli usmjerene ka bogu ,ili da i Tebe mozda muskarac neki destabilizira , kao ti bi bila hladnokrva da stane rame uz rame sa jednim ovakvim tipom :lol:
Image
Image
Nije stvar šta ja zagovaram ili ne. Je l' ti znaš da nema nikakve pravne zapreke da žene i muškarci klanjaju jedni do drugih? Ili, čak i da žena bude imam ako je najučenija osoba u džamiji ili prostoriji u kojoj se klanja?
Praksa da muškarci klanjaju ispred žena je samo običaj. Islam kao vjera dozvoljava klanjanje jedni pored drugih.
A ako je nešto samo praksa, kako ti možeš pozivati da se to primjenjuje kao islamsko pravilo, a to nije islamsko pravilo? Jesi li svjestan da time ti direktno unosiš fitnu među ljude? Ja bih se bojala (kao što se i bojim) navoditi nešto za što nisam 100% sigurna da je utemeljeno jasno u pravilima islama.

Razdvoji u svojim izlaganjima ono što je jasan i striktan propis i obaveza, od nečega što je praksa. Propis se mora poštovati (da naglasim, ne uvijek i striktno, u duhu Poslanikove s.a.v.s. prakse, postoje i različite primjene istog propisa u različitim situacijama). Praksa se ne mora poštovati, ona se provodi u skladu sa okolnostima, u zavisnosti koliko je prihvatljiva u datom trenutku.

Ovaj običaj razdvajanja muškaraca od žena je postao u zadnjih 15 godina u BiH jako devijantan. U početku, prije rata, u ratu i nekoliko godina poslije rata, žene su klanjale u istom glavnom džamijskom prostoru gdje klanjaju i muškarci, počev od prvog reda iza muškaraca, pa do kraja prostorije. Od cca 2000-te, dolaskom većeg broja Arapa i selefija na prostor BiH, počinju se praviti posebni odjeljci u sporednim dijelovima džamije koji su samo za žene. I ti prostori su po 4-5 puta manji nego prostor za muškarce. U nekim džamijama je ženama dozvoljeno da klanjaju na mahfilu, u nekim je to striktno muški prostor (za neupućene: mahfil je veranda na gornjoj etaži džamije). A npr. ženama ostave, kao prostor za klanjanje, samo donji dio ispod mahfila. U nekim džamijama, čak se ide dotle da su žene u skroz odvojenim, sporednim prostorijama, u koje se ulazi iz glavne prostorije ili direktno iz harema džamije, na ženski ulaz. Žene u tim slučajevima uopće ne vide ni imama, ni ostale klanjače, već se instalira razglas u tim pomoćnim prostorijama, pa prate glas. A to recimo čini neispravan namaz tim ženama! Da bi se ženi uvažio namaz u džematu, ona mora biti na takvoj poziciji (udaljenosti) da može čuti imama i da makar vidi iz daljine posljednji muški saf (ima hadis o ovome, kad je jedna žena upitala Poslanika s.a.v.s. prihvata li se njen namaz kao namaz u džematu ako klanja iz kuće, koja je tik uz džamiju i u svojoj kući čuje dobro glas imama). A ovim posebnim prostorijama to uopće nije moguće!

Ali nejse...

Što se tiče ovog muškarca, ne bih imala nikakvu reakciju na njega tokom namaza (nije mi privlačan, ali čak i da jeste, da pored mene stoji muškarac koji mi se najviše dopada, bilo bi isto), ja u namazu uvijek gledam ispred i ispod sebe, tj. u pod. Fokusiram se da mi oči ne letaju okolo, po prostoriji. Teže mi bude da izbacim iz glave misli o svakodnevnim obavezama koje me čekaju (koje čak ni ne kvare namaz, ali dekoncentrišu), nego što me ikakvo dešavanje okolo mene može poremetiti. A i tad se branim time što se onda maksimalno fokusiram na riječi koje izgovaram, na sam izgovor i značenje.

Islam ti preporučuje da izabereš pravog muškarca. Snažnog, jakog, koji klanja beš vakat i nafile, posti mjesec Ramazana, ne pije, ne puši, ne jede klempu, vjeruje u imanske i islamske šarte, dakle pravog mu'mina, a ne nekog gendera, šonju i slabića.

Svaka hereza targetirana na Darth Vadera je neprihvatljiva, kao i obešcascivanje slika unuka. Neke granice se ne smiju preći.
Bloo
Globalna šefica

#1799 -mod comment-

Post by Bloo »

Nurudin wrote:pa ja ne mogu da vjerujem da me neko, na izjavu da sam s nekim u vezi , pita : "jel se to vi jebete?!"
to moraš valjda biti neka posebna vrsta debila da to kažeš.
još pri tome to pisati na temi na kojoj braniš tezu, ti kao vjernik, kako žena nije ponižena u islamu, a pokazati da si
najosnovnijem nivou sirovine .
Čudna neka disproporcija , za osobu koja se nabacuje velikim pročitanim djelima i obrazovanšću .
Zato sam i ostao zabezeknut :|
Gospodin je upozoren na izraze koje je koristio, te je isto obrisano. Tebe upozoravam na izraze koje koristiš također. Predlažem da obojica budete zabezeknuti i vratite se na temu. Dalje potenciranje ovog, prate sankcije.
Euridika
Globalna šefica

#1800 Re: da li je žena u islamu ponižena?

Post by Euridika »

Smrcak15 wrote:zene u nasem dzematu su daleko malo vise aktivnije od muskaraca, imaju svoja druzenja zena, nekad dolaze sa djecom itd

dobiju cijelu dzamiju za sebe, efendija kaze muski samo klanjat i odmah izlaziti, zene imaju svoj dan u dzamiji...sve po dogovoru
Moram još samo napraviti komentar na ovaj dio posta.
Evo još jednog novog običaja koji je u, barem u BiH, došao s Arapima i selefijama. Mislim na ovu situaciju da žene dolaze u džamiju s djecom, u vrijeme namaza. I to ne većom djecom, već skroz malom djecom, bebama. Eto to rade da bi klanjale u džematu. Iako po svakoj logici i običaju, pa i po hadisima, je za mame male djece veći sevap ostati u kući s djecom nego doći klanjati u džematu.
Zato mi danas imamo situacije (lično bila u par njih), kad u ženskom dijelu za klanjanje dođe žena s bebom od par mjeseci da klanja, puno sve u džamiji. I naravno, u sred namaza, beba zaplače. I svima se namaz u džamiji poremeti. Jedan od ovih slučajeva je bio noćni namaz u Ramazanu. :roll:
Post Reply