Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Hakiz

#1776 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:leptir sa laznim ocima, lazne oci sa zjenicama i odsjajem svjetlosti kao imitacija sjaja pravih ociju
i neko kaze ovo slucajno nastalo , bas znala priroda kako da se poigra da bas odsjaje na centre zjenica postavi :-)

Ne, nije priroda. Bog je odlučio da napravi leptira. Onda je odlučio da taj leptir ima prirodnog neprijatelja. Onda je odlučio da taj leptir mora imati sredstvo kojim će se boriti ili kojim će zavarati neprijatelja. Onda je odlučio da to sredstvo bude u obliku očiju veće životinje pa da neprijatelj pomisli da je leptir u stvari glava veće životinje koja je tom neprijatelju neprijatelj.

Mogao je jednostavno napraviti da leptir nema neprijatelje, ali gore rečeno je bilo zabavnije.
dadinjo33

#1777 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:
kada smo pretpostavili sa tvojom izjavom da ce se meni smijati, a de mi reci kako pretpostavljas da ce Tebe docekati ako se boris protiv njega cijeli zivot i uzme te sebi na kraju, sta mislis sta ce biti sa tobom kad stanes pred njega???
Smijace se zajedno tvojim slikovnicama.
Smrcak15

#1778 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:leptir sa laznim ocima, lazne oci sa zjenicama i odsjajem svjetlosti kao imitacija sjaja pravih ociju
i neko kaze ovo slucajno nastalo , bas znala priroda kako da se poigra da bas odsjaje na centre zjenica postavi :-)

Ne, nije priroda. Bog je odlučio da napravi leptira. Onda je odlučio da taj leptir ima prirodnog neprijatelja. Onda je odlučio da taj leptir mora imati sredstvo kojim će se boriti ili kojim će zavarati neprijatelja. Onda je odlučio da to sredstvo bude u obliku očiju veće životinje pa da neprijatelj pomisli da je leptir u stvari glava veće životinje koja je tom neprijatelju neprijatelj.

Mogao je jednostavno napraviti da leptir nema neprijatelje, ali gore rečeno je bilo zabavnije.
zivotionjski svijet vecinom je ne regulativnoj bazi, skloni neprijatelja ovi ce se poceti nekontrolisano razmnozavati i eto ti onda disbalansa.

Sta mislis da je ove leptire mozda nesmiju napasti zivotinje koje se boje vecih zivotinja posto misle da je opasna zivotinja u pitanju, a mozda samo neke sort zivotinja mogu da jedu ovog leptira kojima te lazne oci nista ne predstavljaju, pa tako na neki nacin regulisan rast i pad razmnozavanja leptira sa ovim karakteristikama.
Smrcak15

#1779 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Smrcak15 wrote:
kada smo pretpostavili sa tvojom izjavom da ce se meni smijati, a de mi reci kako pretpostavljas da ce Tebe docekati ako se boris protiv njega cijeli zivot i uzme te sebi na kraju, sta mislis sta ce biti sa tobom kad stanes pred njega???
Smijace se zajedno tvojim slikovnicama.
neka ce, bolje i da mi se smije nego da me doceka srdit

nego kad vec pretpostavljas njegovo postojanje, kako ce Tebe docekati sta mislis?? zamislis li se podjahkad :D
dadinjo33

#1780 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Kad God vidim tvoju slikovnicu. Onda mu nacrtam brkove da izgleda humanije.
r_faruk

#1781 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

Image
Image
Image
Hakiz

#1782 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:kada smo pretpostavili sa tvojom izjavom da ce se meni smijati, a de mi reci kako pretpostavljas da ce Tebe docekati ako se boris protiv njega cijeli zivot i uzme te sebi na kraju, sta mislis sta ce biti sa tobom kad stanes pred njega???
Pa ovako. Potrebno je mnogo arogancije, kompleksa više vrijednosti i još nekoliko sličnih osobina da bi se pomislilo da se zna šta bog hoće, a još i više tih osobina da bi se pomislilo da je se božije oruđe ili oružje pa onda uticalo na druge ili im se čak i presuđivalo u njegovo ime.

Tako da će, paradoksalno, ateisti biti manji bogohulnici od vjernika. Jer, za raziku od vjernika, ne ponašaju se kao da imaju od boga izdanu, potpisanu i muhurom (ili otiskom prsta?) ozvaničenu potvrdu da rade bogu ugodne stvari. Pogotovo kada u ime boga nanose zlo drugim ljudima, što onako (privatne odluke kao na primjer kažnjavanja žena zbog nemorala) što kroz ratove, što kroz postupke na takozvanim vjerskim sudovima.

Hajde što ljudi presuđuju za ljudske stvari. Ali ako bog na kraju odlučuje, što se ljudi petljaju da presuđuju u njegovo ime u stvarima koje se tiču odnosa prema njemu?

Da se na kraju ne desi da ateisti završe u raju, a vjernici u paklu?
Hakiz

#1783 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:

zivotionjski svijet vecinom je ne regulativnoj bazi, skloni neprijatelja ovi ce se poceti nekontrolisano razmnozavati i eto ti onda disbalansa.

Sta mislis da je ove leptire mozda nesmiju napasti zivotinje koje se boje vecih zivotinja posto misle da je opasna zivotinja u pitanju, a mozda samo neke sort zivotinja mogu da jedu ovog leptira kojima te lazne oci nista ne predstavljaju, pa tako na neki nacin regulisan rast i pad razmnozavanja leptira sa ovim karakteristikama.
A to je bog mogao regulisati jedino imitacijm očiju?
r_faruk

#1784 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

Image
Last edited by r_faruk on 30/05/2018 13:27, edited 2 times in total.
Smrcak15

#1785 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:kada smo pretpostavili sa tvojom izjavom da ce se meni smijati, a de mi reci kako pretpostavljas da ce Tebe docekati ako se boris protiv njega cijeli zivot i uzme te sebi na kraju, sta mislis sta ce biti sa tobom kad stanes pred njega???
Pa ovako. Potrebno je mnogo arogancije, kompleksa više vrijednosti i još nekoliko sličnih osobina da bi se pomislilo da se zna šta bog hoće, a još i više tih osobina da bi se pomislilo da je se božije oruđe ili oružje pa onda uticalo na druge ili im se čak i presuđivalo u njegovo ime.

Tako da će, paradoksalno, ateisti biti manji bogohulnici od vjernika. Jer, za raziku od vjernika, ne ponašaju se kao da imaju od boga izdanu, potpisanu i muhurom (ili otiskom prsta?) ozvaničenu potvrdu da rade bogu ugodne stvari. Pogotovo kada u ime boga nanose zlo drugim ljudima, što onako (privatne odluke kao na primjer kažnjavanja žena zbog nemorala) što kroz ratove, što kroz postupke na takozvanim vjerskim sudovima.

Hajde što ljudi presuđuju za ljudske stvari. Ali ako bog na kraju odlučuje, što se ljudi petljaju da presuđuju u njegovo ime u stvarima koje se tiču odnosa prema njemu?

pa eto hipoteticki i loigcki se u mislima poigra sa tim,

Ovako ako ja slusam i slijedim sta mi kaze valjda cu mu biti drazi nego neko ko mu se protivi , ponizava ga, bori se protiv njega svim silama.

evo logicki sta mislis ko mu je drazi?

nemoj mi se sad hvatati na lazne vjernike ili idiote , je isto kao kad bi se ja hvatao sad na laze doktore sto lazno se pretstavljaju kao doktori, a ubijaju narod sa laznim pretastavljanjem, ljudi misle da mogu da ih lijece a sharlatani obicni...i sad kad bi se ja hvatao na njih da ponistim one prave doktore, to veze sa logikom nema.

pa zar ne znas da ce prvi lazni vjernici biti potjerani u dzehennem po hadisu poslanika Muhammeda :-)
Tako da će, paradoksalno, ateisti biti manji bogohulnici od vjernika.
to sto ce nastradati lazni vjernici malo vise nego ateisti neznaci da su ateisti med i mlijeko

nemoj se ravnati sa nekim ispod sebe, ravnaj se sa onim iznad sebe.

neznam na sta tacno mislis.
generalno nikako ovo nemoze biti, to je zabluda, toliko apsurdno da uopste ne zelim detaljno elaborirati koliko je bezveze.
Smrcak15

#1786 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote: A to je bog mogao regulisati jedino imitacijm očiju?
nije, ali eto izabrao je mozda tako, mi neznamo sve detalje sto radi kako radi.
Hakiz

#1787 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Pa kada neki vjerski sud nekoga osudi zbor hereze, bogohuljenja, itd. Valjda će bog to na sudnjem danu regulisati, šta se ljudi u to petljaju.
Last edited by Hakiz on 30/05/2018 13:31, edited 1 time in total.
r_faruk

#1788 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

"ja mislim da bi bogu bio drazi neko ko radi sve ono sto je bogu drago i milo, a u isto vrijeme ne ocekuje nikakvu nagradu za uradjeno niti se nada vjecnom raju poslije smrti zato sto je radio stvari koje su bogu mile i drage.... "

*** ivo andric, mesa selimovic, stiven hoking, laslo fekete i jon pol sigmarson ***
Hakiz

#1789 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:]Da se na kraju ne desi da ateisti završe u raju, a vjernici u paklu?
generalno nikako ovo nemoze biti, to je zabluda, toliko apsurdno da uopste ne zelim detaljno elaborirati koliko je bezveze.
Nikad ne reci nikad. She moves in mysterious way.

Niko ne zna šta će bog, kada, kako i zašto.
Smrcak15

#1790 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
Pa kada neki vjerski sud nekoga osudi zbor hereze, bogohuljenja, itd. Valjda će bog to na sudnjem danu regulisati, šta se ljudi u to petljaju.
neke stvari trebau ljudi regulisati a neke ne.
Smrcak15

#1791 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:]Da se na kraju ne desi da ateisti završe u raju, a vjernici u paklu?
Nikad ne reci nikad. She moves in mysterious way.

Niko ne zna šta će bog, kada, kako i zašto.
ti fakticki hoces da Boga pretstavis kao korumpiranog prevaranta koji ce tebi ici niz dlaku a ovim drugima koje zafrkao uz dlaku.... :-)

posalje islam da bi Preko njega vjernike ubacio u dzehennem, a one koji su okretali glavu od njega i pljuvali ga i borili se protiv njega u raj :-)

svasta sam se nacitao ali ovo je da ti se zamanta :-) hajde sjedi fino popij malo vode, uzmi kocku scera i prokontaj sta ti mislis dali stvarno Ovako Bog rjesava stvari? onako logicki hipoteticki razmisli.
dadinjo33

#1792 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Smrcak15 wrote:
I tako Smrle, koji svoju pamet smatra vecim bogim od Allaha, ni manje ni vise nego zabrani Allahu da radi sta hoce, iako Allah u mushafu kaze za da ce u paklu biti vatra i da ce nevjernici vjecno gorjeti u njoj-ako Allah tako bude htio. I na toliko mjesta kaze da Allah radi sta hoce.

Ali eto, da bi Smrle iskljucio mogucnost da mu propadne trud oko slikovnica, zabranio je Allahu da Allah radi sta hoce.

Nije cudo sto ce dzehenem biti napunjen oholim licemjerima, koji jedno govore, a drugo rade, kunu se u Allaha, a tamo mu zabranjuju da radi sta hoce ako je protivno njihovim egoisticnim strastima koje su uzeli za svog glavnog boga.

Slika (slikovnica :D) i prilika (neprilika :D) vjernickog sindroma odabranog naroda.
Hakiz

#1793 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
ti fakticki hoces da Boga pretstavis kao korumpiranog prevaranta koji ce tebi ici niz dlaku a ovim drugima koje zafrkao uz dlaku.... :-)

posalje islam da bi Preko njega vjernike ubacio u dzehennem, a one koji su okretali glavu od njega i pljuvali ga i borili se protiv njega u raj :-)

svasta sam se nacitao ali ovo je da ti se zamanta :-) hajde sjedi fino popij malo vode, uzmi kocku scera i prokontaj sta ti mislis dali stvarno Ovako Bog rjesava stvari? onako logicki hipoteticki razmisli.
Neću ja da predstavim boga nikako. Nema ga.

Religije i vjernici ga predstavljaju kako im se sviđa.

Ja samo pitam, jese li sigurni da je baš tako. Pogotovo što se ni sami ne možete složiti kakav je, imajući na umu koliko različitih religija je postojalo i još postoji.

A hipotetički, nemam ja šta misliti kako on rješava stvari. Oni ih rješava kako on hoće. Ti si u stalnom strahu da ih slučajno ne riješi drugačije nego što ti misliš da bi trebao.

Vidiš, bolan, ti vjernik hoćeš bogu da narediš kako mora postupati. Ne može drugačije od onoga kako ti misliš da treba. Ja ateista prihvatam da radi šta hoće.
Smrcak15

#1794 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:
Smrcak15 wrote:
I tako Smrle, koji svoju pamet smatra vecim bogim od Allaha, ni manje ni vise nego zabrani Allahu da radi sta hoce, iako Allah u mushafu kaze za da ce u paklu biti vatra i da ce nevjernici vjecno gorjeti u njoj-ako Allah tako bude htio. I na toliko mjesta kaze da Allah radi sta hoce.

Ali eto, da bi Smrle iskljucio mogucnost da mu propadne trud oko slikovnica, zabranio je Allahu da Allah radi sta hoce.

Nije cudo sto ce dzehenem biti napunjen oholim licemjerima, koji jedno govore, a drugo rade, kunu se u Allaha, a tamo mu zabranjuju da radi sta hoce ako je protivno njihovim egoisticnim strastima koje su uzeli za svog glavnog boga.

Slika (slikovnica :D) i prilika (neprilika :D) vjernickog sindroma odabranog naroda.
I na toliko mjesta kaze da Allah radi sta hoce.
da ali si zaboravio da je isto tako rekao

Uzvišeni Allah kaže: 'Robovi Moji, Ja sam Sebi zabranio nasilje (zulum), i vama ga ucinio zabranjenim, pa ne cinite jedni drugima nepravdu.

znaci on sam sebi pravi granice sta hoce a sta nece, znaci radi sta hoce u okvirima pravde ali ne van okvira pravde, pa da sam sebe ospori
r_faruk

#1795 Re: Ateizam vs. Religija

Post by r_faruk »

majstor borilackih vjestina i karate gitare :izet:
Smrcak15

#1796 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Religije i vjernici ga predstavljaju kako im se sviđa.
nije tacno da se predstavlja kako nam se svidja nego onako kako nam je doslo sa izvora, Kurana i hadisa.

Ja samo pitam, jese li sigurni da je baš tako. Pogotovo što se ni sami ne možete složiti kakav je, imajući na umu koliko različitih religija je postojalo i još postoji.
jesam u koliko dolazi iz Kurana i hadisa.

A hipotetički, nemam ja šta misliti kako on rješava stvari. Oni ih rješava kako on hoće. Ti si u stalnom strahu da ih slučajno ne riješi drugačije nego što ti misliš da bi trebao.
apsolutno ne, nisam u strahu, jer bi bio na nivou nevjernika kada bi tako vjerovao, kao eto strah me da se Allah ne predomisli pa radi skroz suprotno onome sto je obecao.

ja se bojim da ja ne zglajzam prema onome sto je Bog obecao, a ne da li ce Bog odrzati svoje obecanje.

Vidiš, bolan, ti vjernik hoćeš bogu da narediš kako mora postupati. Ne može drugačije od onoga kako ti misliš da treba. Ja ateista prihvatam da radi šta hoće
ja ne naredjujem nego govorim na osnovu onoga kako je on u svojj knjizi govorio pa sud donosim na osnovu toga uz dozu logike gdje moras da dodajes i oduzimas stvari kako bi se sto blize doslo do istine.
Ja ateista prihvatam da radi šta hoće
kakav paradoz

Ja ateista( koji nevjerujem da postoji Bog) prihvatm da taj Bog radi sta hoce, znaci ujedno nepostoji i radi šta hoće :-)

prije ce biti da nagadjate , ja ako pricam barem se hvatam za nesto, ali na sta se ti hvatas??

ovo nije ni bozija knjiga ni logika, prije ce biti zabludjele strasti :D
dadinjo33

#1797 Re: Ateizam vs. Religija

Post by dadinjo33 »

Smrle, ti bas ne razumijes sta znaciti raditi sta zeli. To znaci da moze, ako zeli, prelaziti granice koje je sam sebi postavio. Ti mu to i dalje zabranjujes da bi zadrzao svoje pravo da ga ogranicavas u skladu sa svojim sebicnim potrebama i predstavama.

A Allah je svakako mijenjao misljenje kad mu je cejf, pa sad govori da oprasta sve grijehe, a sutra da oprasta sve grijehe osim sirka. Tesko se uzdati u njegovu rijec kad je on mijenja kako mu se cefne.

A posebna je oholost sto Allahov zulum izjednacavas sa neudovoljenjem tvojih predstava o tome kako trebas biti nagradjen za trud oko islamskih slikovnica. Ko biva, Allah bi bio zalim ako tebe ne smjesti u dzennet. A nista ono "vi ne znate, Allah zna, vi mislite da je dobro, a ono lose i obratno."

Tolika arogancija, a okolo devamite kako nece u dzennet ko bude imao trunku oholosti i kako ce se Sudnji dan zvati Danom iznenadjenja. :lol:
Hakiz

#1798 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Hakiz »

Smrcak15 wrote:
znaci on sam sebi pravi granice sta hoce a sta nece, znaci radi sta hoce u okvirima pravde ali ne van okvira pravde, pa da sam sebe ospori
Ti nikako ne možeš da prihvatiš jedno. A to je da bog može šta hoće, a to znači da može sve ono šta je odlučio da promijeni. Može i sam sebe osporiti. Može promijeniti ono šta je dobro a šta loše. Može sve.

Ako kažeš da ne može, negiraš ga.
Smrcak15

#1799 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

dadinjo33 wrote:Smrle, ti bas ne razumijes sta znaciti raditi sta zeli. To znaci da moze, ako zeli, prelaziti granice koje je sam sebi postavio. Ti mu to i dalje zabranjujes da bi zadrzao svoje pravo da ga ogranicavas u skladu sa svojim sebicnim potrebama i predstavama.

A Allah je svakako mijenjao misljenje kad mu je cejf, pa sad govori da oprasta sve grijehe, a sutra da oprasta sve grijehe osim sirka. Tesko se uzdati u njegovu rijec kad je on mijenja kako mu se cefne.

A posebna je oholost sto Allahov zulum izjednacavas sa neudovoljenjem tvojih predstava o tome kako trebas biti nagradjen za trud oko islamskih slikovnica. Ko biva, Allah bi bio zalim ako tebe ne smjesti u dzennet. A nista ono "vi ne znate, Allah zna, vi mislite da je dobro, a ono lose i obratno."

Tolika arogancija, a okolo devamite kako nece u dzennet ko bude imao trunku oholosti i kako ce se Sudnji dan zvati Danom iznenadjenja. :lol:
Smrle, ti bas ne razumijes sta znaciti raditi sta zeli. To znaci da moze, ako zeli, prelaziti granice koje je sam sebi postavio. Ti mu to i dalje zabranjujes da bi zadrzao svoje pravo da ga ogranicavas u skladu sa svojim sebicnim potrebama i predstavama.
ti hoces na silu da Allah pretvoris u petljarosa, cas ovako cas onako
jos samo da si ti razumio to kao sto nisi ,gdje bi ti bio kraj

a evo objasnicu ti da pa da to ne potezes vise.

oprasta sve grijehe kad se covjek pokaje na ovome svijetu

a ako se ne pokaje, sve manje grijehe od shirka moze da oprosti na sudnjem danu ali na sudnjem danu Shirk nece oprostiti.

znaci to ne oprastanje shirka je na sudnjem danu a oprastanje shirka je na ovome svijetu, zavisi kako se postavis.
neznam ja za sebe nista, niti sam ikad za sebe tvrdio da imam ostembiljanu kartu za dzennet
Smrcak15

#1800 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Hakiz wrote:
Smrcak15 wrote:
Ti nikako ne možeš da prihvatiš jedno. A to je da bog može šta hoće, a to znači da može sve ono šta je odlučio da promijeni. Može i sam sebe osporiti. Može promijeniti ono šta je dobro a šta loše. Može sve.

Ako kažeš da ne može, negiraš ga.
to je zabluda

pa onda bi po tome Bog bio veliki petljaros po vasem vjerovanju :-) sad ovako sad onako

ti sa takvim vjerovanjem vjerujes da je on veliki lazov, jer Bog obecaje onima koji udju u Raj nikad nece izaci, vjecno ce tu biti, ti ako jerujes Bog moze sve, da ako bi izveo iz raja to znaci slagao je i prekrsio obecanje, samim tim vjerujes da moze da bude lazov.
Locked