Peshitta je isto prevod i nije staroaramejski koliko znam.Smrcak15 wrote:pokusavao nesto sa orginalnim manuscriptima Kumranski spisi (dead sea scrolls), nesto probao sa hebrejskom biblijom, i nesto malo analizirao na Peshitti (aramejska biblijska, jezik Isusa)Bloo wrote:Citas spise na starohebrejskom i biblijskom aramejskom?Smrcak15 wrote: Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
Whoaaaa
Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- Bloo
- Globalna šefica
#1776 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
- JVC
#1777 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Smrcak15 wrote:pokusavao nesto sa orginalnim manuscriptima Kumranski spisi (dead sea scrolls), nesto probao sa hebrejskom biblijom, i nesto malo analizirao na Peshitti (aramejska biblijska, jezik Isusa)Bloo wrote:Citas spise na starohebrejskom i biblijskom aramejskom?Smrcak15 wrote: Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
Whoaaaa

- Bloo
- Globalna šefica
#1778 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Znaci...ako sam dobro skontala...uzmes spise na staroaramejskom i starohebrejskom i spise na klasicnom arapskom (istocni dijalekt) i ides rijec po rijec i trazis u rjecnicima?
Ne?
Ne?
- Smrcak15
#1779 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Bloo wrote: Peshitta je isto prevod i nije staroaramejski koliko znam.
https://en.wikipedia.org/wiki/Peshitta
However, there is a minority viewpoint in scholarship that the Aramaic New Testament of the Peshitta represents the original New Testament and the Greek is a translation of it.
meni ovo logicno zvuci jer, nema mi logike da Isus i njegovi ucenici pricaju Aramejski jezik , pa da prva biblija bude na grckom jeziku koji isus nije govorio pa da bude prevdena na jezik isusa aramejski.
Tako da sam misljenja kao ovi krscanski ucenjaci koji smatraju je Peshitta original a grcki prevodi sa Peshite. mozda nisam upravu ali sam vise priklonjen ovo misljenju jer je logicnije nego da se biblija pise na stranom jeziku od isusovog pa tek poslije prevde na isusov...kao kad bi mi imali prvi Kuran na kineskom ali poslije prevden na arapski...a Muhamemd govorio arapski
- Bloo
- Globalna šefica
#1780 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Smrcak15 wrote:Bloo wrote: Peshitta je isto prevod i nije staroaramejski koliko znam.
However, there is a minority viewpoint in scholarship that the Aramaic New Testament of the Peshitta represents the original New Testament and the Greek is a translation of it
meni ovo logicno zvuci jer, nema mi logike da Isus i njegovi ucenici pricaju Aramejski jezik , pa da prva biblija bude na grckom jeziku koji isus nije govorio pa da bude prevdena na jezik isusa aramejski.
Tako da sam misljenja kao ovi krscanski ucenjaci koji smatraju je Peshitta original a grcki prevodi sa Peshite. mozda nisam upravu ali sam vise priklonjen ovo misljenju jer je logicnije nego da se biblija pise na stranom jeziku od isusovog pa tek poslije prevde na isusov...kao kad bi mi imali prvi Kuran na kineskom ali poslije prevden na arapski...a Muhamemd govorio arapskivan svake pameti bi bilo.
Dok tebe čovjek dočeka da izguglaš.
Koristeći isti izvor koji si naveo:
The Peshitta (Classical Syriac: ܦܫܝܛܬܐ pšîṭtâ) is the standard version of the Bible for churches in the Syriac tradition.
The consensus within biblical scholarship, though not universal, is that the Old Testament of the Peshitta was translated into Syriac from Hebrew, probably in the 2nd century AD, and that the New Testament of the Peshitta was translated from the Greek.
Syriac - Syriac/Syrian Aramaic or Classical Syriac, is a dialect of Middle Aramaic
Biblical Aramaic is the term for the Aramaic passages interspersed in the Hebrew Bible. These passages make for a small fraction of the entire text (of the order of 1%), and most of it is due to the Aramaic parts of the Book of Daniel.
Daljim istrazivanjem naci ces i jevrejsko-palestinski aramejski kao izraz.
ALI! najbitnije pitanje koje sam ti postavila je...znači čitaš spise koji su pisani na syriac language? Uzmeš riječ i tražiš u rječniku?
Znači ovo?

- BHCluster
#1781 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Koja je poenta Kur'ana ako ne mozes razumjeti? A koji je to program kome je on objavljen u kojoj pecini, sobi sta vec?Smrcak15 wrote:BHCluster wrote: Meni rekose da je Kur'an savrsen i da je samo-objašnjiv, kad vidi i pored toga potrebni su programi i natezanja apologeda.daMeni rekose da je Kur'an savrsen
ko ti to slaga??i da je samo-objašnjiv
programi su potrebni sa brojcana cuda jer je to namijenjeno kompijuterskim generacijama a ne generacijama prije.kad vidi i pored toga potrebni su programi i natezanja apologeda
- Smrcak15
#1782 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Bloo wrote:Smrcak15 wrote:Bloo wrote: Peshitta je isto prevod i nije staroaramejski koliko znam.
However, there is a minority viewpoint in scholarship that the Aramaic New Testament of the Peshitta represents the original New Testament and the Greek is a translation of it
Tako da sam misljenja kao ovi krscanski ucenjaci koji smatraju je Peshitta original a grcki prevodi sa Peshite. mozda nisam upravu ali sam vise priklonjen ovo misljenju jer je logicnije nego da se biblija pise na stranom jeziku od isusovog pa tek poslije prevde na isusov...kao kad bi mi imali prvi Kuran na kineskom ali poslije prevden na arapski...a Muhamemd govorio arapskivan svake pameti bi bilo.
Dok tebe čovjek dočeka da izguglaš.
Koristeći isti izvor koji si naveo:
The Peshitta (Classical Syriac: ܦܫܝܛܬܐ pšîṭtâ) is the standard version of the Bible for churches in the Syriac tradition.
The consensus within biblical scholarship, though not universal, is that the Old Testament of the Peshitta was translated into Syriac from Hebrew, probably in the 2nd century AD, and that the New Testament of the Peshitta was translated from the Greek.
Syriac - Syriac/Syrian Aramaic or Classical Syriac, is a dialect of Middle Aramaic
Biblical Aramaic is the term for the Aramaic passages interspersed in the Hebrew Bible. These passages make for a small fraction of the entire text (of the order of 1%), and most of it is due to the Aramaic parts of the Book of Daniel.
Daljim istrazivanjem naci ces i jevrejsko-palestinski aramejski kao izraz.
ALI! najbitnije pitanje koje sam ti postavila je...znači čitaš spise koji su pisani na syriac language? Uzmeš riječ i tražiš u rječniku?
Znači ovo?
ne znam citati, ali citam sta drugi kazu koji poznaju te rijeci, citao sam jedan dokument gdje se radila komparacija rijeci u arapskom i aramejskom i hebrejskom, vadile se rijeci iz biblije i kurana i sporedilo.
a kumranske spise gledao jednu rijec, i pomocu abecede pokusao da vidim sta tacno pise u orginalu
- Smrcak15
#1783 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Kuran i u vecini samoobjasnjiv, samo imaju neki dijelov gdje treba i poslanik da kaze nesto da objasni ,i nauka isto tako treba da kaze nesto da objasni to...BHCluster wrote:
Koja je poenta Kur'ana ako ne mozes razumjeti? A koji je to program kome je on objavljen u kojoj pecini, sobi sta vec?
tako da je Kuran mix objasnjivih koje su vecina knjige i neobjasnjiviih koje su manjina osim Preko poslanika i nauke.
Kuran je objavljivan od Boga dio po dio, ajet po ajet, postepeno u roku od 23 godine Preko andjela Gabriela poslaniku Muhammedu zavisno od situacijeA koji je to program kome je on objavljen u kojoj pecini, sobi sta vec
- Bloo
- Globalna šefica
#1784 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
But,but...napisao si....
A sad tvrdis
Smrcak15 wrote:
Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
nesto probao sa hebrejskom biblijom, i nesto malo analizirao na Peshitti (aramejska biblijska, jezik Isusa)
A sad tvrdis
ne znam citati, ali citam sta drugi kazu koji poznaju te rijeci, citao sam jedan dokument gdje se radila komparacija rijeci u arapskom i aramejskom i hebrejskom, vadile se rijeci iz biblije i kurana i sporedilo.
- BHCluster
#1785 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Mislim na ovaj tvoj program?Smrcak15 wrote:Kuran i u vecini samoobjasnjiv, samo imaju neki dijelov gdje treba i poslanik da kaze nesto da objasni ,i nauka isto tako treba da kaze nesto da objasni to...BHCluster wrote:
Koja je poenta Kur'ana ako ne mozes razumjeti? A koji je to program kome je on objavljen u kojoj pecini, sobi sta vec?
tako da je Kuran mix objasnjivih koje su vecina knjige i neobjasnjiviih koje su manjina osim Preko poslanika i nauke.
Kuran je objavljivan od Boga dio po dio, ajet po ajet, postepeno u roku od 23 godine Preko andjela Gabriela poslaniku Muhammedu zavisno od situacijeA koji je to program kome je on objavljen u kojoj pecini, sobi sta vec
- Smrcak15
#1786 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
http://corpus.quran.com/BHCluster wrote: Mislim na ovaj tvoj program?
- JVC
#1787 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Smrcak, nemoj vise molim te. Taman kad rece da uzimas originale pa prevodis (ja se duboko naklonio tvom znanju), pa onda u sljedecem postu napises negaciju onoga sto si prije par minuta rekao. A vidim da ne kontas kako se provaljujes sa ovom svojom logikom o peshita dijalektu.Smrcak15 wrote: https://en.wikipedia.org/wiki/Peshitta
However, there is a minority viewpoint in scholarship that the Aramaic New Testament of the Peshitta represents the original New Testament and the Greek is a translation of it.
Last edited by JVC on 08/01/2019 16:27, edited 1 time in total.
- JVC
#1788 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
BUSTEDBloo wrote:But,but...napisao si....
Smrcak15 wrote:
Nio odkle vi tako nemozete stici, dok svojim rukama ne budes provjeravao izpadat ces budala ovdje, jer ja kada hocu diskusiju sa krscanima, ja uzmem bibliju u ruke i ne samo to nego cak dotle da vidim sta orginalni tekstovi kazu, pa pokusajem da dokucim prego prevoda sa orginalna rijec znaci na hebrejskom itd
nesto probao sa hebrejskom biblijom, i nesto malo analizirao na Peshitti (aramejska biblijska, jezik Isusa)
A sad tvrdis
- Bloo
- Globalna šefica
#1789 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
omg generativna sintaksa i drveća
brings back happy memories sa faksa...
Znaš li čitati arapski i razumjeti isti ali pisan arapskim pismom?
brings back happy memories sa faksa...
Znaš li čitati arapski i razumjeti isti ali pisan arapskim pismom?
- Bloo
- Globalna šefica
#1790 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Najtužnije, što je čitao JEDAN dokument....JVC wrote: BUSTED
Ja nakon 6 godina studiranja imam poteškoće da čitam na staroengleskom, a on, inženjer čita dijalekte middle aramaic...
- Bloo
- Globalna šefica
#1791 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Moram reći da mi je drago što nam se interesovanja napokon poklapaju Smrčak...a to je lingvistika, sintaksa...
Npr. ova lijepa analiza koja se nalazi na tvom linku odmah na početku.
Znaš za šta stoje oznake N,V, P, te šta znači zvjezdica, te šta označavaju strelice?

Znaš za šta stoje oznake N,V, P, te šta znači zvjezdica, te šta označavaju strelice?

- beni-bu-man
#1792 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Pa to je Smrcak jebo ga ti BlooBloo wrote:Najtužnije, što je čitao JEDAN dokument....JVC wrote: BUSTED![]()
Ja nakon 6 godina studiranja imam poteškoće da čitam na staroengleskom, a on, inženjer čita dijalekte middle aramaic...
- BHCluster
#1793 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Kako znas da je rezultat onga sto pronadjes tacan kad znamo da programi imaju mnogo propusta, zar se uopste moze koristiti program da bi neko pravilno interpretirao Qur'an, jos kad uzmemo u obzir da je program koji ti koristis baziran na jeziku za programiranje i OS-u koji su napisali ne muslimani?Smrcak15 wrote:http://corpus.quran.com/BHCluster wrote: Mislim na ovaj tvoj program?
- JVC
#1794 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Sta je ovo?
Google Translate:
aljuz' 2 //antishar alsarasir w aljurad bimakat almukaramat walharam shahid kayf tama alqada' ealayha
Part 2 // The spread of cockroaches and locusts in Makkah and Haram See how it was eliminated
Google Translate:
aljuz' 2 //antishar alsarasir w aljurad bimakat almukaramat walharam shahid kayf tama alqada' ealayha
Part 2 // The spread of cockroaches and locusts in Makkah and Haram See how it was eliminated
- SmokingMan
#1795 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Imaju problema sa žoharima u Mecci već duže vrijeme.Volio bih da nam neko kaže da li je prilikom obavljanja Hadža ili umre imao problema sa ovim malim napasnicima.
-
zijancer
#1796 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
briga me da li smrcak zna, ja ne znam šta znači zvjezdica i zašto strelice idu sad tamo sad vamoBloo wrote:Moram reći da mi je drago što nam se interesovanja napokon poklapaju Smrčak...a to je lingvistika, sintaksa...
- Bloo
- Globalna šefica
#1797 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Jos trazim slike ba...zijancer wrote: briga me da li smrcak zna, ja ne znam šta znači zvjezdica i zašto strelice idu sad tamo sad vamoali ako se iko prihvati pojašnjavanja, volila bih da to budeš ti a ne on
- Mišo_Kovač
#1798 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Na gornjoj slici je Muha očigledno kodirao balističke trajektorije za gadjanje ateističkih uporišta s V-4 Dzihad projektilima. Pokajte se, nije još kasno 
- Smrcak15
#1799 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
Bloo wrote:But,but...napisao si....
Smrcak15 wrote:
A sad tvrdis
u svojim istrazivanjima koristio sam se ovom stranicu biblija na hebrejski
http://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0101.htm
koristio sam se i kumranske spise da vidim sta tacno u orginalu pise
http://dss.collections.imj.org.il/isaiah

plus taj dokument sa hebrejskim ,aramejski i arapskim rijecima gdje se sporede itd
istrazivao sam onoliko koliko sam imao kapacitet za to...to samo treba vama ovdje da bude pokazatelj kako temeljito istrazujem neke stvari, ne prepustam slucaju kao ovi sto mi ulete u teme kao padobranci i pokupe lazne infomracije sa blogova
- Smrcak15
#1800 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize
u svojim istrazivanjima koristio sam se ovom stranicu biblija na hebrejskiJVC wrote:Smrcak, nemoj vise molim te. Taman kad rece da uzimas originale pa prevodis (ja se duboko naklonio tvom znanju), pa onda u sljedecem postu napises negaciju onoga sto si prije par minuta rekao. A vidim da ne kontas kako se provaljujes sa ovom svojom logikom o peshita dijalektu.Smrcak15 wrote: https://en.wikipedia.org/wiki/Peshitta
http://www.mechon-mamre.org/p/pt/pt0101.htm
koristio sam se i kumranske spise da vidim sta tacno u orginalu pise
http://dss.collections.imj.org.il/isaiah

plus taj dokument sa hebrejskim ,aramejski i arapskim rijecima gdje se sporede itd
istrazivao sam onoliko koliko sam imao kapacitet za to...to samo treba vama ovdje da bude pokazatelj kako temeljito istrazujem neke stvari, ne prepustam slucaju kao ovi sto mi ulete u teme kao padobranci i pokupe lazne infomracije sa blogova