Jugoslovenstvo

Post Reply
Connaisseur Karlin

#1776 Re: Jugoslovenstvo

Post by Connaisseur Karlin »

https://radiogornjigrad.wordpress.com/2 ... uducnoscu/

uvodni dio clnaka, a ostatakobavezno procitati :
Prije nekoliko tjedana, prilikom kućnog druženja kod supruge i mene, bliska članica familije zastala je uz kartu SFRJ koja visi u našoj kuhinji. „Pa vi ste stvarno nostalgični! A jedva da se te države uopće sjećate!“, dobronamjerno nas je podbola, ne bez iskrenog čuđenja. Pritom je aludirala na neke ranije rasprave u obiteljskim krugovima, a u kojima je u našim stavovima prepoznala sentimentalan i pokroviteljski odnos prema bivšoj državi. „Ali uopće nije stvar u sjećanju, niti u prošlosti“, trebao sam reći, ali kao što mi se često događa u živoj komunikaciji, tek sam naknadno domislio pravu reakciju ( Francuzi to zovu „duhom stepeništa“, esprit de l’escalier) pa sam tek slegnuo ramenima. Ipak, razlog zašto nisam reagirao spomenutim riječima vjerojatno je bio i taj što mi nije bilo do kraja jasno kakva je zapravo pozadina mog osobnog odnosa spram Jugoslavije. Relativno često me netko – otvoreno ili prikriveno, ozbiljno ili u šali, među četiri zida ili u javnom prostoru, drugarski ili neprijateljski – prozove za „jugonostalgiju“. Ovu optužbu nikad nisam shvaćao dovoljno ozbiljno da bih se njome doista bavio. Pa ipak, nakon nekoliko epizodica poput ove, počeo sam razmišljati: jesam li ja „jugonostalgičar“? Ima li uopće nečega u toj odrednici?
ja cu kasnije prociati uz kafu :-D
General War

#1777 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Jel ovo jos karlinka smara oko juge? cini mi se da neka neprezaljena ljubav ostavila dubokog traga na psihu. :-D
Connaisseur Karlin

#1778 Re: Jugoslovenstvo

General War wrote:Jel ovo jos karlinka smara oko juge? cini mi se da neka neprezaljena ljubav ostavila dubokog traga na psihu. :-D
smarate me vi danasnji jugoslaveni :D ato je tema otvorena :D

piupiu je jedina i najnormalnija jugoslavenka, za ostale definitvno sumanjam :-D
asurbanipal

#1779 Re: Jugoslovenstvo

Post by asurbanipal »

:mrgreen:

piupiu

#1780 Re: Jugoslovenstvo

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:
General War wrote:Jel ovo jos karlinka smara oko juge? cini mi se da neka neprezaljena ljubav ostavila dubokog traga na psihu. :-D

piupiu je jedina i najnormalnija jugoslavenka, za ostale definitvno sumanjam :-D
Ali ja se ne izjašnjavam kao Jugoslovenka, :lol: :lol: :lol:.

Ja sam Bosanka (s nanom Hercegovkom). :oops: :lol:
ljevoruki

#1781 Re: Jugoslovenstvo

Post by ljevoruki »

Bodkin wrote: Sigurno :lol: slovenci i hrvati se slomili braneci je
Sto bi je branili kad je Srbija prva digla ruke od nje?
Mr Majestic

#1782 Re: Jugoslovenstvo

Post by Mr Majestic »

Edin H. wrote:
Edin H. wrote:Tito je pogrijesio sto nije zauzeo Trst, a poslije i Albaniju. :oops:
pa nije ni mogao, cak i da je sanjao o tome :D :lol:

2:36 :izet: gledaj i uci. :oops:
Posjetim se uvjek kad je bila kriza oko Trsta . Svi vicu zivot damo Trst ne damo :-) ,a pokojni Drago Zenica vice Trst dam Zivot nedam :lol: .
Mr Majestic

#1783 Re: Jugoslovenstvo

Post by Mr Majestic »

ljevoruki wrote:
Bodkin wrote: Sigurno :lol: slovenci i hrvati se slomili braneci je
Sto bi je branili kad je Srbija prva digla ruke od nje?
Jugosloveni predstavljaju politicke dinosauruse ,a ovo ovdje na forumu su zadnji pokusaji da se pojave barem kao Zombiji . Vrjeme je davno bilo da shvate da su oni kao i bivsa Yuga zavrsili na istoriskom smetljistu i da se ova tema stavi pod kljuc .
HAVANA

#1784 Re: Jugoslovenstvo

Post by HAVANA »

Al moramo priznat da je lijepo bilo. :D
HAVANA

#1785 Re: Jugoslovenstvo

Post by HAVANA »

Gledaj sad sto jezika na 3 strane... :lol: https://youtu.be/GgusIph6prU
Edin H.

#1786 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

Mr Majestic wrote: Posjetim se uvjek kad je bila kriza oko Trsta . Svi vicu zivot damo Trst ne damo :-) ,a pokojni Drago Zenica vice Trst dam Zivot nedam :lol: .
Jeko Drago Zenica? :-)
HAVANA

#1787 Re: Jugoslovenstvo

Post by HAVANA »

Pa drago iz zenice jebo ga ti.
hAZNADAR

#1788 Re: Jugoslovenstvo

Post by hAZNADAR »

Novak20 wrote:
Jugoslovenstvo danas se može pojednostaviti riječima emancipacija i antinacionalizam. Vrijeđa me stavljanje jugoslovenstva u isti koš sa nacionalistima svih backgrounda uključujući i bošnjačke. Priča o BHS počela je stotinama godina prije jugoslovenstva. Jbg, meni je Otomanska imperija izvor, korijen različitog vrednovanja naroda i njegove religije a tebi Jugoslavija. Ok. Bilo kako bilo, ovaj zadnji rat se završio prije 22 godine a ne vidim nekog velikog napretka ni u čemu. Nije da nije moglo kud i kamo bolje jer Jugoslavije nema a imaju u njeno doba napravljene elektrane, školske i bolničke zgrade itd. Sve je to već staro, treba praviti novo i bolje. Samo kome kad svi idu vanka.
Jugoslovenstvo jeste antinacionalizam ali selektivan i pretjeran. Jugoslovenstvo osudjuje radikalizam kod Srba, Hrvata,... a kod Bosnjaka uopce pomisao na najblazu varijantu nacionalnog identiteta.

Jugoslovenstvo nije emancipacija,.. taj stereotip je nekada prolazio - vise ne.
Upravo jugosloveni, jugonostalgicari imaju najmanje tolerancije prema razlicitostima. Upravo jugosloveni ili jugonstalgicari najvise pljuju dosljake, ljude sa sela, vjernike, ljude sa nacionalnim identitetom, nize obrazovanje,.... a od naroda najvise Bosnjake gdje svaku negativnost mnoze sa 10.
Upravo jugosloveni ili jugonstalgicari imaju najmanje respekta prema demokratiji jer prizivaju diktaturu. Samo na ovom forumu upravo simpatizeri Juge prednjace u uvredama i omalovazavanjima. O kakvoj ti emancipaciji govoris?

Naravno da ne vidis napretka. Sta li je razlog? Istocna Evropa, nekadasnja fukara polako staje na noge, prestize nas u svakom pogledu a i oni imaju nacionaliste, vjernike,.. i sve sto je nekad bilo nepopularno. Znaci nisu ni nacionalisti ni vjernici formula nazadka. Balkan mozda? I ostale balkanske zemlje poput Bugarske, Albanije, Rumunije,... bolje stoje. Rat nije svugdje vodjen i kod nekih su razaranja i gubici bili manji cjelokupno nego u jednom Sarajevu. Znaci nije ni rat.

Ocito smo macehinski odnos prema vlastima, nepotizam, stranacku podobnost, kacenje na budzet, ocekivanja da nas vlast hrani i oblaci,... naslijedili, nesto sto smo ponijeli iz Juge. Ocito je da su i nacionalne stranke pa i vjerska SDA naslijedili i konvertovali jugo koncept partije gdje se predstavljaju kao jedini koji znaju, stite, vole,... i podobnost kroz stele i suhe parole, busanja u prsa. Pa ja ih znam kolko hoces koji su samo promijenili znacku i na isti istovjetan nacin se nastavili busati. Domaca ljevica izgubljena u vremenu i prostoru, nema pojma o evropskoj socijaldemokratiji niti ikakvoj modernoj ljevici danasnjice - samo guraju isti jugo sablon sa izmijenjenim imenicama. I dalje se na isti nacin odnose prema ljudima kojima nacija ili vjera nesto znaci.

Ja znam odgovor zasto stagniramo. Mentalno smo jos u starim sablonima a okolnosti skroz druge. Navikli na sistem kojeg nema. Imas samo dva pravca - vratiti Jugoslaviju ili je za sva vremena prevazici i krenuti dalje. Sta je realnije?
General War

#1789 Re: Jugoslovenstvo

Post by General War »

Meni sve lici na neku bivsu medjurepublicku neuzvracenu ljubav...mora da je licne prirode. :mrgreen:
Novak20

#1790 Re: Jugoslovenstvo

Post by Novak20 »

Legenda živi. :D Neki osuđuju i pljuju ali ako se može na Blajburg, može i u Kumrovac.

http://www.vijesti.rtl.hr/foto/2634791/ ... ka=1316405

http://www.index.hr/vijesti/clanak/vide ... 72956.aspx

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vise ... 78015.html

Više od šest tisuća poklonika lika i djela Josipa Broza Tita (Kumrovec, 7. V. 1892 – Ljubljana, 4. V. 1980). okupilo se u subotu u Kumrovcu na "Danu mladosti - radosti" na obilježavanju njegovog 125. rođendana.

Zastave bivših republika, slike Tita, kape, titovke, marame sve je to i danas bilo dio ikonografije koja je dominirala Kumrovcem, ali i tvrdnje da se borba protiv fašizma nastavlja i danas od čega, po riječima govornika, prijeti velika opasnost.

Tisuće ljudi u Kumrovcu povodom rođendana Tita

Tako je predsjednik Saveza društava Josip Broz Tito, Jovan Vejnović, naglasio da se u Kumrovec ne dolazi radi prošlosti nego radi sadašnjosti i budućnosti. Kazao je kako je budućnost ta za koju je zabrinut jer je, po njegovim riječima, BDP niži nego prije 30 godina kao i kupovna moć dok je socijalna i ekonomska sigurnost na sve nižoj razini.

Posebno ga zabrinjava što danas u Hrvatskoj, kako je ustvrdio, "marširaju crnokošuljaši i oni koji pozivaju na ubijanje dok vlast to ignorira i govori da je demokratsko pravo i sloboda da svatko izražava svoje stavove".

"Još gore je što se neofašizam vraća kapilarno u obrazovanje, visoko školstvo pa čak i institucije", izjavio je Vejnović pozivajući odgovorne da se "suoče sa stvarnošću i realnošću". Na kraju je stari partizanski pozdrav modificirao u "smrt sadašnjem fašizmu".

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Republike Hrvatske Franjo Habulin u svom se govoru osvrnuo na mlade koji su, po njegovim riječima, Titu uvijek bili na prvom mjestu. Naglasio je da su mladi nekada bili nositelji društvenog razvoja, a danas im se "isključivo nude vjera i nacionalizam, zavod za zapošljavanje te minimalna plaća" zbog čega se sve više njih odlučuje na napuštanje zemlje. Smatra i da živimo u vremenu "revizije prošlosti i iznošenja laži bez ikakvih sankcija".

"Ako se nećemo suprotstaviti, oni koji lažu će prevladati", istaknuo je Habulin. Mišljenja je i da se ne smije prihvatiti teza "dosta je i partizana i ustaša" sve dok se stvari jednom zauvijek ne postave na svoje mjesto. Zaključio je da su ustaše bile na strani zla, a antifašisti na strani dobra. Završio je da se borba protiv fašizma nastavlja i danas i da bi bilo loše, da oni koji su izvojevali pobjedu u Drugom svjetskom ratu, budu poraženi danas nakon 72 godine.

U Kumrovcu je na svečanosti "Dan mladosti -radosti" bio i poznati glumac Vili Matula. Prije nego što je okupljenima pročitao zapise Miroslava Krleže o Josipu Brozu uputio je kritiku bivšim lijevim vladama jer, kako je rekao, nikada javno nisu dale podršku ovom skupu. (Hina)
uglavnomja

#1791 Re: Jugoslovenstvo

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:
Naravno da ne vidis napretka. Sta li je razlog? Istocna Evropa, nekadasnja fukara polako staje na noge, prestize nas u svakom pogledu a i oni imaju nacionaliste, vjernike,.. i sve sto je nekad bilo nepopularno. Znaci nisu ni nacionalisti ni vjernici formula nazadka. Balkan mozda? I ostale balkanske zemlje poput Bugarske, Albanije, Rumunije,... bolje stoje. Rat nije svugdje vodjen i kod nekih su razaranja i gubici bili manji cjelokupno nego u jednom Sarajevu. Znaci nije ni rat.

Ocito smo macehinski odnos prema vlastima, nepotizam, stranacku podobnost, kacenje na budzet, ocekivanja da nas vlast hrani i oblaci,... naslijedili, nesto sto smo ponijeli iz Juge. Ocito je da su i nacionalne stranke pa i vjerska SDA naslijedili i konvertovali jugo koncept partije gdje se predstavljaju kao jedini koji znaju, stite, vole,... i podobnost kroz stele i suhe parole, busanja u prsa. Pa ja ih znam kolko hoces koji su samo promijenili znacku i na isti istovjetan nacin se nastavili busati. Domaca ljevica izgubljena u vremenu i prostoru, nema pojma o evropskoj socijaldemokratiji niti ikakvoj modernoj ljevici danasnjice - samo guraju isti jugo sablon sa izmijenjenim imenicama. I dalje se na isti nacin odnose prema ljudima kojima nacija ili vjera nesto znaci.
nece da bude ...

u onom sistemu se radilo. moralo se raditi. cak ici i na omladinske akcije, sad ce te stosom spucat omladinac ako mu kazes da ne lomi tek posadjene sadnice. u onom sistemu bi taj omladinac dobio po bubrezima za sva vremana od milicije, u ovom policijac ne smije ruzno pogledati kriminalca, ostace bez posla :roll: .

u ovom se od 92. naucilo zivjeti od humanitarne, donacija, sadake i budzeta. nema to veze sa jugom. toliko je para pokradeno da smo fakat mogli biti mini svica.

ali je lakse navaljati na jugu sve :D
isto kao sto je lako zaboraviti da vecina zivi u zgradama koje je juga napravila, vozi se po cestama, lijeci u bolnicama, ide u skole ...

a o nacionanom identitetu :-)
identitet koji je zasnovan na vjeri meni nije ni identitet ni nacionalnost niti ce ikada biti.

da se islo na bosanstvo - bila bi skroz druga prica.

ali posto je ocito da je 93. bilo najvaznije pitanje preimenovanja muslimana u bosnjake - jasno je da je cilj davno odredjen.

malo proguglati kako je bilo 93. u sarajevu, koliko mrtvih, ranjenih, glad, bez vode, struje, ... ko je mogao uci, kako ... i ljudski, koliko je hrane i lijekova i oruzja moglo uci i ranjenika izaci umjesto dvije tone ljudetine koja je dosla na izlet u sa da klima glavom
Connaisseur Karlin

#1792 Re: Jugoslovenstvo

General War wrote:

Meni sve lici na neku bivsu medjurepublicku neuzvracenu ljubav...mora da je licne prirode. :mrgreen:
jesi romantican :lol:
Connaisseur Karlin

#1793 Re: Jugoslovenstvo

piupiu wrote:

:-D :kiss:
Connaisseur Karlin

#1794 Re: Jugoslovenstvo

Mr Majestic wrote: Jugosloveni predstavljaju politicke dinosauruse ,a ovo ovdje na forumu su zadnji pokusaji da se pojave barem kao Zombiji . Vrjeme je davno bilo da shvate da su oni kao i bivsa Yuga zavrsili na istoriskom smetljistu i da se ova tema stavi pod kljuc .
ima generacija rodjenih poslije Titove smrti, a danas pisu blogove i knjige o jugoslavenstu :D zele obnovu ugoslavenstva :lol:
HAVANA

#1795 Re: Jugoslovenstvo

Post by HAVANA »

piupiu wrote:

Pa ja.Ne gotivim ja nju dzaba.Ja bosanac a dedo mi iz stoca.Titin pionir ko i ja.Ja bjezo iz svoje skole da idem pred njenu. :vozdra: da masem pionirkama.Losa ih i opjevo...
Edin H.

#1796 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

piupiu wrote:

Ne moze larlin skontati Jugoslovena, nema sansi. :D
Connaisseur Karlin

#1797 Re: Jugoslovenstvo

asurbanipal wrote::mrgreen:

Životna priča Lepe Brene: U duši sam vjerovatno posljednja Jugoslovenka na ovim prostorima
Često kažete da ćete zauvijek ostati Jugoslovenka?

- Moj pogled je kosmpolitski zaista i tako su me vaspitavali i roditelji tako Boba i ja vaspitavamo svoju djecu. Čitav svijet je naša kuća, a ovaj čitav region Balkana su naši korijeni. Jugoslovenstvo je bila kosmopolitska ideja jer po tom principu je danas formirana i Evropska unija. Jedna valuta, jedan jezik, jedno tržište. Kao poslovna žena na tome skidam kapu. A kao emotivno biće u duši sam vjerovatno posljednja Jugoslovenka na ovim prostorima.
:D
Connaisseur Karlin

#1798 Re: Jugoslovenstvo

Edin H. wrote:
piupiu wrote: Ali ja se ne izjašnjavam kao Jugoslovenka, :lol: :lol: :lol:.

Ne moze larlin skontati Jugoslovena, nema sansi. :D
pa dobro, ti si jedan od njih :kiss:
Connaisseur Karlin

#1799 Re: Jugoslovenstvo

HAVANA wrote:
piupiu wrote:

Pa ja.Ne gotivim ja nju dzaba.Ja bosanac a dedo mi iz stoca.Titin pionir ko i ja.Ja bjezo iz svoje skole da idem pred njenu. :vozdra: da masem pionirkama.Losa ih i opjevo...
meni je piupiu super, cak i da je pala sa Marsa :-D i ti si mi drag,al' nekad ne slusas :D
Edin H.

#1800 Re: Jugoslovenstvo

Post by Edin H. »

pa dobro, ti si jedan od njih :kiss:
Ja sam dosao tobe naknadno. Dok je bila Jugoslavija pravio probleme, kad je Tito umro, izbacili me s casa sto sam se zajebavao, pa mi nisu dali da cuvam bistu. :D Poslije problemi u JNA, pa nas murija maltretirala, ma svasta bilo...al' kad ovi novi dodjose, skontas da su oni zlatni bili.
Post Reply