ja nisam odvjetnik RS-a, da s tim odmah zavrsimo... vec ovdje raspravljam o toboznjoj "ispravnosti puta za BiH preko bosnjackog nacionalizma".Alfons Kauders wrote:Ja bas i ne vidim da se nesto namece... Ali priznajem da imam tu svoju neku cudnu perspektivu...tututuuuu wrote:Ma briga me za srpski jezik kako ga ko zove a i bosnjacki jezik kako ce ko zvati... Ja nigdje nikad ni jednim postom nisam osporavao nikome nista sl. Ovo sto sam ja naveo je apsolutno nevezano za takve stvari... Vec Bosnjaci danas, kao i nekad Srbi, imaju potrebu da nekome govore sta su oni, tj., sta bi trebali biti po misljenju nekog iz Sarajeva itd... A to navodim kao odgovor kolegi koji tvrdi da Bosnjaci nikome nista ne namecu i sl.Alfons Kauders wrote:
E pa stari, sve po zaslugama.
Kada Srbi i Hrvati dodju na ovaj forum i pocnu braniti konstrukciju "bosnjacki jezik", tvrdeci da se bosanski jezik naziva "bosnjacki" na njihovim jezicima...
Onda valjda i mi imamo pravo da kazemo kako se npr. srpski jezik na bosanskom naziva "sandzacki" ili "jezik srbijanskog naroda"... Ili da kazemo da se na bosanskom bosanski Srbi imaju nazivati "bosanski pravoslavci" ili "srbijanska dijaspora u BiH"... Ili kada se, na osnovu politickih stavova njihovih lidera, Hrvati Hercegovine pocnu nazivati Srbima katolicke vjere.
Nacionalizam? Donekle. Odgovor na provokacije drugim provokacijama? Donekle. Zajebancija? Svakako.
Djeci se u pojedinim dijelovima zemlje u knjizice upisuje "bosnjacki" jezik, a toga bas i nema u Tuzli ili Sarajevu
Bosnjacima se u pojedinim dijelovima FBiH namece protu-ustavan i nesekularni termin "zupanija" za kantone
Namecu se i vjerski praznici, slave, svetkovine - a toga opet neces naci kod nas
Ne kazem da medju Bosnjacima nema onih koji bi nesto nametali, jer na forumu vidimo da ih ima. Fol je sto ih ne vidimo na terenu, kao ni rezultate njihovog djelovanja, sto se i ne moze reci za druge.
kako ne namecu? Eno bas nedavno teta iz vrtica u Sarajevu objavila tekst sto im je dosla inspektorica i trazila da se skinu slike sa zida (jer valjda nije u skladu s islamom) itd... samo sto se to naravno ne tretira isto kao ono tamo...