Burkini, Evropa i demokratija

Post Reply
beautyfool

#1776 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by beautyfool »

LolaLola wrote:
beautyfool wrote:
LolaLola wrote:Smije li se hidzab pipnuti sa lijevom rukom, s obzirom da se lijeva ruka smatra prljavom tj rukom kojom se pere dupe?
Zene u Saudiji, jel njima hidzab propis ili licni izbor?
imamo sad dosta arapkinja u BiH pa slobodno ih pitaj.

Ja inace lijevu ruku kao i desnu perem redovno tako da nemam problema sa diranjem hidzaba.

Sto se isto ne moze reci i za djecicu koja popiju samare kad pocnu jesti istom tom opranom lijevom rukom.
to ti iz iskustva? kod mene se rjesavalo sve na fin nacin i nikad od roditelja nismo samar dobili a brat mi je ljevak :-D
vješalica

#1777 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

Connaisseur Karlin wrote:
beautyfool wrote:Pa naravno Kalina, sa znanjem ide i update :) sto vise znas o islamu i vise ga praktikujes dusa ti cezne da postujes sve propise vjere, sto naravno to ti nikad neces shvatiti osim ako te Allah ne uputi na taj put :-D

aha,opet se vracamo na pricu o pracenju propisa vjere: pa ko je pisao propise-Bog direktno ili su ljudi iz odredjenog vremenskog perioda i lokacije,interpetirali iste propise? Marame su se nosile i prije objave Islama. Ti zelis reci,da zene ,koje ne nose maramu,ne postoju dovoljno svoju vjeru. :-) Slijediti univeralne religijske poruke jeste vazno ,ali zastarjele propise oblacenja kao nacin zblizavanja Bogu jeste nepravilno,ali mozd tebi i pokrivenim zenama je to jedini nacin praiblizavnja Bogu. No,nemate pravo isticati da je vase vjerovanje najpravilnije,jer prati svaki propis koji je instalirani u religijma iz raznih kultura,tradicija,obicaja,a koji nema veze sa Bozijim zeljama.
pošto je marama po tvojoj perspektivi zastarjeli propis oblačenja kao način zbližavanja bogu
šta onda imaš reći za namaz u tom slučaju?
vješalica

#1778 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

maraccana wrote: Pa može, evo ti si jedan očit primjer da se može stidti i da još kao najrazvijeniji oblik života nije sposoban racionalno se nositi sa tim.

Nego, mene čudi što ti fino ne spakuješ kofere i pravac u neku šerijatsku zemlju, gdje je zabludna pravičnost, sloboda itd po tvom naopakom svjetonazoru, daleko od ovog tebi nepoznatog pojma "zle i opasne demokratije" ? Ne kontam taj kompleks koji imaš.
ja se ne stidim pokrivenih žena,niti se njih bojim,niti ih smatram bijednicama, niti me uznemirava pokrivena žena na ulici kao tebe i kakve su ti to komplekse razvile pokrivene žene pa da moraš uvoditi demokratiju raseljavanjem u šerijatske zemlje?
Last edited by vješalica on 30/08/2016 00:59, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1779 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by Connaisseur Karlin »

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote: hidzab nije licni izbor,jer je vec nametnut kao religijski propis,kao dio religijske-ideologije ( taj dio nisi skuzila)....
Taj dio izgleda samo ti kužiš. :D
odjevni predmet,marama,nikad ne bi dibila tako znacajnu ulogu u religiji,a da ista nije propisana kao odjevni predmet vjernicama,a marama kao hidzab je dobila znacjanu ulogu zahaljujuci religijsko-ideoloskom sistemu :)
vješalica

#1780 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

odjevni predmet,marama,nikad ne bi dibila tako znacajnu ulogu u religiji,a da ista nije propisana kao odjevni predmet vjernicama,a marama kao hidzab je dobila znacjanu ulogu zahaljujuci religijsko-ideoloskom sistemu :)
u mnogim zemljama one koje vi inače volite u diskusijama nazvati utucanim i zatucanim (koje se mogu smatrati kolijevkama civilizacije) ima raznih varijanti hidžaba od onog što neko misli ili vidi na ulicama,pa ga to strašno traumira
vješalica

#1781 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

Connaisseur Karlin wrote: ja se druzim sa par pokrivenih zena,i one znaju moj stav :) Nijedna mi nije rekla da im je nosenje marame bila urodjena prirodna potreba ,vec naucena potreba pod uticajem religjske porodice. Ipak je neko uticao na njih da nose maramu. :)
nije pokrivenost jedina stvar u religiji koju ljudi saznaju s vremenom kontaš?
inače različite interpretacije islama dovode u zabludu ili u pogrešne stvari ali to je za druge teme
maraccana

#1782 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by maraccana »

vješalica wrote:
maraccana wrote: Pa može, evo ti si jedan očit primjer da se može stidti i da još kao najrazvijeniji oblik života nije sposoban racionalno se nositi sa tim.

Nego, mene čudi što ti fino ne spakuješ kofere i pravac u neku šerijatsku zemlju, gdje je zabludna pravičnost, sloboda itd po tvom naopakom svjetonazoru, daleko od ovog tebi nepoznatog pojma "zle i opasne demokratije" ? Ne kontam taj kompleks koji imaš.
ja se ne stidim pokrivenih žena,niti se njih bojim,niti ih smatram bijednicama, niti me uznemirava pokrivena žena na ulici kao tebe i kakve su ti to komplekse razvile pokrivene žene pa da moraš uvoditi demokratiju raseljavanjem u šerijatske zemlje?
Nisi odgovorio/la na pitanje i opet se praviš da ne čitaš. Znači jasno navodiš totalno anti-demokratske stavove u postovima i to neargumentovano, braneći šerijatske principe (gdje pokrivanje jedino ima temelja i logike da postoji jer je drugi sistem), pa te opet pitam, otkud taj kompleks i zašto ne ideš u zemlje šerijatskog sistema?

Jer ovo što ti radiš je isto, kada bi ja npr. otišao u šerijatsku zemlju i govorio im o pravima, demokratija, kako hoću da oblačim šta hoću i ostale stvare koje nisu po šerijatu, a moj su izbor.
ABH017

#1783 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

LolaLola wrote:Smije li se hidzab pipnuti sa lijevom rukom, s obzirom da se lijeva ruka smatra prljavom tj rukom kojom se pere dupe?
Zene u Saudiji, jel njima hidzab propis ili licni izbor?
Lijeva ruka se ne smatra prljavom, obzirom da se koristi kod svih drugih poslova. Njena namjena jeste da opere guzicu, ali je kod muslimana običaj da se i ta lijeva ruka opere vodom, poslije pranja guzice.
Za lijevu ruku nemuslimana nisam siguran jesu li čiste i može li se s njima bilo šta dotaći.
Možemo pitati neke koji se bolje razumiju u tu tematiku.
Što se tiče žena u Saudiji, nisam siguran za sve. Nekima, koje ne žele nositi hidžab, može biti i da im je nametnuto da ga nose (neki gradonačelnici u Francuskoj pokušaše da nametnu da se nešto slično mora skinuti). Međutim mene interesuje nešto drugo, jer se na svakoj temi o religiji, obavezno spomene pitanje žena u Saudiji, kao mjerodavno za komplet muslimanke na cijelom svijetu. Dakle, interesuje me (a provjerit ću nekad, valjda postoje podaci) koliko u Saudiji živi, ukupno žena. Od tog broja trebalo bi (što je malo teško, gotovo nemoguće, ali se može napraviti neka valjana procjena), odbiti broj muslimanki koje dobrovoljno (draga srca, što bi se reklo) nose hidžab, kako bi se došlo do ukupnog broja žena kojima je propis nošenja hidžaba nametnut, te su stoga predmet ugnjetavanja.
Na taj način bi mogli izračunati procenat, kojim su te ugnjetavane žene zastupljene u ukupnoj populaciji žena muslimanki, na cijelom svijetu, te tako napokon izvagati taj "argument" koji se, k'o slina, razvlači po svim mogućim temama koje se, bar na neki način, dotiču religije.
Last edited by ABH017 on 30/08/2016 01:11, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#1784 Re: Burkini, Evropa i demokratija

vješalica wrote:
Connaisseur Karlin wrote: aha,opet se vracamo na pricu o pracenju propisa vjere: pa ko je pisao propise-Bog direktno ili su ljudi iz odredjenog vremenskog perioda i lokacije,interpetirali iste propise? Marame su se nosile i prije objave Islama. Ti zelis reci,da zene ,koje ne nose maramu,ne postoju dovoljno svoju vjeru. :-) Slijediti univeralne religijske poruke jeste vazno ,ali zastarjele propise oblacenja kao nacin zblizavanja Bogu jeste nepravilno,ali mozd tebi i pokrivenim zenama je to jedini nacin praiblizavnja Bogu. No,nemate pravo isticati da je vase vjerovanje najpravilnije,jer prati svaki propis koji je instalirani u religijma iz raznih kultura,tradicija,obicaja,a koji nema veze sa Bozijim zeljama.
pošto je marama po tvojoj perspektivi zastarjeli propis oblačenja kao način zbližavanja bogu
šta onda imaš reći za namaz u tom slučaju?
Namaz ima postavljen drugaciji cilj,ali koji ne moze biti potisgnut be volje,motivcije i ljubavi prema relgiji
Namazom, se kao prakticnom obevezom,nakon duzeg vremena,se jednostavno naviknu ,postane im navika,potreba,jedan od nacina zblizavanja Bogu
ali ,nije ni namaz jedini nacin da se osoba zblizi Bogu,jer mnogi klanjanju a nemaju repsekt prema Bogu,sto znaci,da ni namaz,ni hidzab,ni silni propisi ne mogu promjeniti osobu. :)
Shvatanje Boga ne mora biti ukovkireno u hidzabma,klanjanjaima i slicnim pisanim propisima. Propisi su ljudska kreacija zblizavnja Bogu,a koji su standaridizrani u relgijama.
ABH017

#1785 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote:[ali ,nije ni namaz jedini nacin da se osoba zblizi Bogu,jer mnogi klanjanju a nemaju repsekt prema Bogu,sto znaci,da ni namaz,ni hidzab,ni silni propisi ne mogu promjeniti osobu.
Oooo... Mogu, mogu, i te kako.. Ako je osoba vjernik i obavlja namaz i ostale propise kako treba, mogu ga iz temelja promijeniti.
LolaLola

#1786 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by LolaLola »

Ruku na srce, Saudijkama je cijeli zivot i stil nametnut, bez da imaju prava na neke druge opcije. Tesko da se moze doci do bilo kakve statistike, jer zene cuvaju ko ja mljevene orahe. :D :D
Connaisseur Karlin

#1787 Re: Burkini, Evropa i demokratija

vješalica wrote:
u mnogim zemljama one koje vi inače volite u diskusijama nazvati utucanim i zatucanim (koje se mogu smatrati kolijevkama civilizacije) ima raznih varijanti hidžaba od onog što neko misli ili vidi na ulicama,pa ga to strašno traumira
varijante hidzaba su logicne,kao sto imas varijnte svih odijvenih predmeta :)

ali,vecina drugih odijevnih predmeta nema relgijsku privilegiju kao hizab ili slicne vrste pokrivala na zenama,interesantno :D

ja volim lijepe salove ili sesire i kape,ali ih ne dozivljavam religijskim predmetom :)
vješalica

#1788 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

maraccana wrote:
Nisi odgovorio/la na pitanje i opet se praviš da ne čitaš. Znači jasno navodiš totalno anti-demokratske stavove u postovima i to neargumentovano, braneći šerijatske principe (gdje pokrivanje jedino ima temelja i logike da postoji jer je drugi sistem), pa te opet pitam, otkud taj kompleks i zašto ne ideš u zemlje šerijatskog sistema?

Jer ovo što ti radiš je isto, kada bi ja npr. otišao u šerijatsku zemlju i govorio im o pravima, demokratija, kako hoću da oblačim šta hoću i ostale stvare koje nisu po šerijatu, a moj su izbor.
slušaj ti
nisam ja svoje vrijeme posvetila ovdje tebi da bi me ti tlačio "perverznim muškim umom" kontaš?

ja samo navodim ono što ti pišeš,tvoji stavovi o uvođenju civilizacije za žene pod hidžabom su izvan svih demokratskih i ljudskim principia i odlike su tlačenja kojeg ti pokušavaš suzbiti tom svojom demokratijom i ukidanjem hidžaba

mi ovdje govorimo o tvojim mrzilačkim kompleksima prema hidžabu i potrebom da ljude iseljavaš u šerijatske zemlje
to sa tobom riješit ćemo na jednostavan način
idi ti,pa će te manje boliti
ABH017

#1789 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

Connaisseur Karlin wrote: ja se druzim sa par pokrivenih zena,i one znaju moj stav :) Nijedna mi nije rekla da im je nosenje marame bila urodjena prirodna potreba ,vec naucena potreba pod uticajem religjske porodice. Ipak je neko uticao na njih da nose maramu. :)
Ne znam ko su te što ih ti poznaješ, ali one svakako nisu jedine muslimanke koje nose hidžab.
Odluka da neko obuče hidžab se, kao i sve druge odluke, može donijeti iz više različitih razloga.
Neko će to obući zbog momka, koji joj se sviđa, ali traži pokrivenu curu. Neko će obući zbog materijalne koristi.
Međutim, ono što ti u svojim postovima stalno zanemaruješ je da postoji veliki broj vjernica, koje odluku o oblačenju hidžaba donose u tišini svoja 4 zida, dok skrušeno stoje pred Onim kojeg uzimaju za Gospodara svega postojećeg. :wink:
Connaisseur Karlin

#1790 Re: Burkini, Evropa i demokratija

ABH017 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:[ali ,nije ni namaz jedini nacin da se osoba zblizi Bogu,jer mnogi klanjanju a nemaju repsekt prema Bogu,sto znaci,da ni namaz,ni hidzab,ni silni propisi ne mogu promjeniti osobu.
Oooo... Mogu, mogu, i te kako.. Ako je osoba vjernik i obavlja namaz i ostale propise kako treba, mogu ga iz temelja promijeniti.
To je zansovano na principu samodiscipline,ali ako si samodsiciplinirana osoba u bilo kojim sferama zivota,mozes postici trazeni cilj :-D

Ako je znasovano na prakticiranju kao propisu i obavezi,onako fomrlano,osoba nece nikad postati vjernik.

Inace, osoba se ne moze promjeniti,ako ista samostalno ne odluci da se promjeni.

Nekome odgovara religija kao odgojna metoda,nekome jednostavno ne odgovara.

Okviri vjerovanja ne moraju biti iskljucivo bazirani na propisima,jer vjerovanje je znatno kompleksnija emocija od pukih pravila.

Zato ni propis nosenja hidzaba nema narocitu funkciju,a treba podvuci de je isit propis vezan za neko drugo vrijeme i lokaciju.
vješalica

#1791 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

Connaisseur Karlin wrote: Namaz ima postavljen drugaciji cilj,ali koji ne moze biti potisgnut be volje,motivcije i ljubavi prema relgiji
Namazom, se kao prakticnom obevezom,nakon duzeg vremena,se jednostavno naviknu ,postane im navika,potreba,jedan od nacina zblizavanja Bogu
ali ,nije ni namaz jedini nacin da se osoba zblizi Bogu,jer mnogi klanjanju a nemaju repsekt prema Bogu,sto znaci,da ni namaz,ni hidzab,ni silni propisi ne mogu promjeniti osobu. :)
Shvatanje Boga ne mora biti ukovkireno u hidzabma,klanjanjaima i slicnim pisanim propisima. Propisi su ljudska kreacija zblizavnja Bogu,a koji su standaridizrani u relgijama.
ja tebe ne pitam da mi tumačiš količinu zbiženosti bogu u namazu
ja pričam o pokrivenosti
jer za pravilno obavljanje namaza kao jednog od zblizavanja bogu-(padanja na sedžu momenta kad je vjernik najbliži bogu), je moranje da žena bude propisno odjevena i pokrivena

dakle i to je kako navodiš zastario propis pa bi trebalo da se žene ne pokrivaju pri obavljanju namaza?
Last edited by vješalica on 30/08/2016 01:26, edited 1 time in total.
vješalica

#1792 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

Zato ni propis nosenja hidzaba nema narocitu funkciju,a treba podvuci de je isit propis vezan za neko drugo vrijeme i lokaciju.
ima ali je tebi i tvojim shvatanjima u kojima se rasipaš radi neshvatanja,totalno nedokučiva stvar
Connaisseur Karlin

#1793 Re: Burkini, Evropa i demokratija

ABH017 wrote:
Ne znam ko su te što ih ti poznaješ, ali one svakako nisu jedine muslimanke koje nose hidžab.
Odluka da neko obuče hidžab se, kao i sve druge odluke, može donijeti iz više različitih razloga.
Neko će to obući zbog momka, koji joj se sviđa, ali traži pokrivenu curu. Neko će obući zbog materijalne koristi.
Međutim, ono što ti u svojim postovima stalno zanemaruješ je da postoji veliki broj vjernica, koje odluku o oblačenju hidžaba donose u tišini svoja 4 zida, dok skrušeno stoje pred Onim kojeg uzimaju za Gospodara svega postojećeg. :wink:
Poenta je: Odluka nosenja hidzaba je zasnovana na napisanom propisu,a da isti propis ne postoji u Islamu,ne bi nijedna mulsimanka danas nosila hidzab.
ABH017

#1794 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

vješalica wrote:
maraccana wrote:

slušaj ti
nisam ja svoje vrijeme posvetila ovdje tebi da bi me ti tlačio "perverznim muškim umom" kontaš?

ja samo navodim ono što ti pišeš,tvoji stavovi o uvođenju civilizacije za žene pod hidžabom su izvan svih demokratskih i ljudskim principia i odlike su tlačenja kojeg ti pokušavaš suzbiti tom svojom demokratijom i ukidanjem hidžaba

mi ovdje govorimo o tvojim mrzilačkim kompleksima prema hidžabu i potrebom da ljude iseljavaš u šerijatske zemlje
Vješalice, sram te bilo. Odmah priznaj da si došla ovdje iz Kuvajta ili Saudijske Arabije.
Ha? Oklen si?
:lol: :lol: :lol: :lol:

Koje nebuloze tip valja, Bože. Sve kontam ma nije, ali iz posta u post lik ubi neznanjem i predrasudama. Još kad sam vidio ovu zadnju nebulozu, nisam mogao vjerovati. Biće da je neki osviješteni Bošnjak ili pripadnik nebeskog naroda.
maraccana

#1795 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by maraccana »

vješalica wrote:
maraccana wrote:

slušaj ti

Opet ti ne odgovoraš na pitanje, te opet lupetaš i ponovo o mržnji za koju ću ti prijaviti post jer postaješ biti bezobrazna sa tim ličnim neosnovanim optužbama, a ne ubrajam i vječno ignoriranje, spamanje pitanja, postova..

Nevjerovatno koliko samo negativnih osobina u ovim vjernicima, bar sa foruma, strašno... Toliko negativne energije za svjesno i namjerno ignoriranje, izokrećanje stavki itd....
Connaisseur Karlin

#1796 Re: Burkini, Evropa i demokratija

vješalica wrote:
ima ali je tebi i tvojim shvatanjima u kojima se rasipaš radi neshvatanja,totalno nedokučiva stvar
nema :) davanje predmetima posebno znacenje ili ulogu u zivotu je prilicno cudna potreba ,pa u ovom slucaju ,za religijske potrebe vjerovanja :)
ABH017

#1797 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by ABH017 »

vješalica wrote:

:thumbup:
Connaisseur Karlin

#1798 Re: Burkini, Evropa i demokratija

vješalica wrote:
Connaisseur Karlin wrote: Namaz ima postavljen drugaciji cilj,ali koji ne moze biti potisgnut be volje,motivcije i ljubavi prema relgiji
ja tebe ne pitam da mi tumačiš količinu zbiženosti bogu u namazu
ja pričam o pokrivenosti
jer za pravilno obavljanje namaza kao jednog od zblizavanja bogu-(padanja na sedžu momenta kad je vjernik najbliži bogu), je moranje da žena bude propisno odjevena i pokrivena

dakle i to je kako navodiš zastario propis pa bi trebalo da se žene ne pokrivaju pri obavljanju namaza?

zene ,hriscanke,su nekad,obavezno morale ici u crkvu pokrivene i biti odvojene od muskaraca,a danas ne moraju :)
vješalica

#1799 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

maraccana wrote: Opet ti ne odgovoraš na pitanje, te opet lupetaš i ponovo o mržnji za koju ću ti prijaviti post jer postaješ biti bezobrazna sa tim ličnim neosnovanim optužbama, a ne ubrajam i vječno ignoriranje, spamanje pitanja, postova..

Nevjerovatno koliko samo negativnih osobina u ovim vjernicima, bar sa foruma, strašno... Toliko negativne energije za svjesno i namjerno ignoriranje, izokrećanje stavki itd....
na svaki post ti je odgovoreno prati forum
sve tvoje postove sa odlikama mržnje na ovoj temi prema ljudima koji nose hidžab su prijavljeni kao i tvojih sagovornika i tebe u drugoj varijnati

vrijeđati ljude što nose hidžab,smatrati ih zatucanim,perfidno ih upućivati na iseljavanje jer odobravaju hidžab
su produkt tvoje grozne mržnje koja će biti sankcionisana zasigurno

ja ovdje na temu nisam došla da bi mrzila ljude koji imaju drugačiji stav
niti se stavila u poziciju ispiranja mozga o hidžabu
moj stav je jednostavan,ko god hoće da stavi ga sebi na glavu neka to radi
ali da bude ugnjetavan to je već previše
jer biti spreman ugnjetavati nekoga sa hidžabom koji tebi ne nanosi nikakvo zlo(osim nekog udara na komplekse ili psihopatiju) to je već za preispitivanja od strane više osoba
Last edited by vješalica on 30/08/2016 01:38, edited 1 time in total.
vješalica

#1800 Re: Burkini, Evropa i demokratija

Post by vješalica »

nema :) davanje predmetima posebno znacenje ili ulogu u zivotu je prilicno cudna potreba ,pa u ovom slucaju ,za religijske potrebe vjerovanja :)
hidžab nije jedini "predmet" u religijama ali je najzanimljiviji koliko vidim
Post Reply