Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
dustaban

#1776 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by dustaban »

Bivši advokat napadača iz Nice: Nije bio mnogo inteligentan, religija ga je opčinila
Notorna cinjenica...
ABH017

#1777 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

@irac300
Taj isti forumaš piše kritički na temama o bibliji, istina. Ali korektno kritički. Nisam primjetio da je igdje ikog iz historije hrišćanstva uvrijedio, da je bilo kog sveca nazvao mentalno nestabilnim ili nekim sličnim uvredljivim nazivom, dok o Islamu ne zna progovoriti, ako neće vrijeđati. Zašto njega nisi prozivao kad je vrijeđao, nego si sad kad je samo prozvan, ali ne i vrijeđan, našao za shodno da ga braniš?
Na kraju nisi u pravu, jer je dobio argumentovan odgovor, na njegovu provokaciju, zna se kome upućenu.

@Gojeni
:thumbup:
irac300

#1778 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by irac300 »

ABH017 wrote:@irac300
Taj isti forumaš piše kritički na temama o bibliji, istina. Ali korektno kritički. Nisam primjetio da je igdje ikog iz historije hrišćanstva uvrijedio, da je bilo kog sveca nazvao mentalno nestabilnim ili nekim sličnim uvredljivim nazivom, dok o Islamu ne zna progovoriti, ako neće vrijeđati. Zašto njega nisi prozivao kad je vrijeđao, nego si sad kad je samo prozvan, ali ne i vrijeđan, našao za shodno da ga braniš?
Na kraju nisi u pravu, jer je dobio argumentovan odgovor, na njegovu provokaciju, zna se kome upućenu.

@Gojeni
Tebi kao vjerniku je sve što nije u celofanu po pitanju islama je uvreda, i ja to razumijem. Ali to ne znači da čovjeka treba sa nacionalne strane napadati, osim ako se želi pokazati koliko nisko osoba može ići. I ove teme nisu jednonacionalne, pa da samo Bošnjak može kritkovati islam, ili Srbin pravoslavlje. Nisam vidio da je on nekoga po nacionalnoj osnovi prozivao, pisao o balijama, kao ovaj @gojeni o djikanima. Manite dvostrukih aršina. Davno bi on fasovao ban, al' očito su nekakvi čudni kriteriji ovdje, može se nazivati djikanima, balijama, al' ne smiješ iznijeti mišljenje o pustinjacima i njihovom mentalnom stanju.
SamoVasGledam

#1779 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

@Gojeni

Reci mi konkretno kada sam i koga vređao. Ja ništa nisam za Muhameda napisao što ne piše u islamskim zapisima. Čak i ovo za kamilu sam dao hadis. A što se Hrišćanstva tiče, bogami i tu sam pisao svašta. Za Mariju sam napisao ono najgore što možeš da napišeš o ženi, Pavla sam nazvao lažovom koji se lažno predstavljao, a Isusa sam svrstao u isti koš sa ostalim propalim Mesijama.

Što se tiče svetaca iskreno njih nisam mnogo proučavao, iako znam da ima svakakvih ljudi među njima. Nisam ih proučavao jer oni nisu deo prvobitnog Hrišćanstva, već su kasnija adicija. Čak ni danas ih ne slave struje Hrišćanstva, a među one koje slave svaka ima svoje. Tako da ukoliko se budem bavio nekim određenim svecem, uglavnom ću napadati samo jednu sektu unutar Hrišćanstva, a to je gubljenje vremena. Zašto umesto toga ne udarati u samu srž kao što sam do sada radio?
ABH017

#1780 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

irac300 wrote:

@Gojeni
Tebi kao vjerniku je sve što nije u celofanu po pitanju islama je uvreda, i ja to razumijem. Ali to ne znači da čovjeka treba sa nacionalne strane napadati, osim ako se želi pokazati koliko nisko osoba može ići. I ove teme nisu jednonacionalne, pa da samo Bošnjak može kritkovati islam, ili Srbin pravoslavlje. Nisam vidio da je on nekoga po nacionalnoj osnovi prozivao, pisao o balijama, kao ovaj @gojeni o djikanima. Manite dvostrukih aršina. Davno bi on fasovao ban, al' očito su nekakvi čudni kriteriji ovdje, može se nazivati djikanima, balijama, al' ne smiješ iznijeti mišljenje o pustinjacima i njihovom mentalnom stanju.
Po čemu bi bilo korektno iznositi neargumentovano svoje mišljenje o "pustinjacima", a nekorektno argumentovano o "đikanima"?
Kad jednom shvatite da neki ljudi vole i poštuju tog pustinjaka, više nego vi svoju majku, možda vam bude jasno kako izgledaju glupavi, provokatorski komentari puni mržnje i predrasuda. Šta bi rekao, ako bi neko nečije roditelje zvao kozojebima, mentalno zaostalim osobama i sl? A uz to sve glumi neku prosvijećenost, kulturu itd..
irac300

#1781 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by irac300 »

Ma iskren da budem, častite se kako hoćete, ali se ne skrivajte iza vjere da pokažete pravo nacional-šovinističko lice. Ako administracija to dopušta, opletite.
ABH017

#1782 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

SamoVasGledam wrote:

@Gojeni

Reci mi konkretno kada sam i koga vređao. Ja ništa nisam za Muhameda napisao što ne piše u islamskim zapisima. Čak i ovo za kamilu sam dao hadis. A što se Hrišćanstva tiče, bogami i tu sam pisao svašta. Za Mariju sam napisao ono najgore što možeš da napišeš o ženi, Pavla sam nazvao lažovom koji se lažno predstavljao, a Isusa sam svrstao u isti koš sa ostalim propalim Mesijama.

Što se tiče svetaca iskreno njih nisam mnogo proučavao, iako znam da ima svakakvih ljudi među njima. Nisam ih proučavao jer oni nisu deo prvobitnog Hrišćanstva, već su kasnija adicija. Čak ni danas ih ne slave struje Hrišćanstva, a među one koje slave svaka ima svoje. Tako da ukoliko se budem bavio nekim određenim svecem, uglavnom ću napadati samo jednu sektu unutar Hrišćanstva, a to je gubljenje vremena. Zašto umesto toga ne udarati u samu srž kao što sam do sada radio?
Izvinjenje s moje strane, pomiješao sam te sa jednim, koji je dobio suspenziju poslije tog vrijeđanja. Imate sličan stil posanja. Ipak nije toliko ni bitno. Moj komentar se odnosio na @irac300, koji, svejedno, nije našao za shodno da kritikuje tog forumaša, ali je kritikovao @Gojeni H. Pričam o licemjerju.
Što se mene lično tiče, a i svih muslimana na forumu, uvreda na račun Marije ili Isusa, mi je jednaka kao i na račun Muhammeda. Sve to je bijedno i taj koji vrijeđa samo govori kakav je on sam, u stvari.

Što se tiče urina i tu si se provalio i to sam pojasnio u zadnjem odgovoru tebi na toj temi.
ABH017

#1783 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

irac300 wrote:Ma iskren da budem, častite se kako hoćete, ali se ne skrivajte iza vjere da pokažete pravo nacional-šovinističko lice. Ako administracija to dopušta, opletite.
Pa i ja ti iskreno kažem. Nek se časti ko kako hoće. Samo neću da budem licemjeran i da odšutim gilipterima, koji misle da su, poslije odgledane dvije video prezentacije, svu pamet svijeta pokusali. A ne častim nikog ko ne zasluži.
Meni se često desi da na moje "ne mrzim nikog", (niti jednog čovjeka, niti jednu životinju, jer sve su to Božija stvorenja. Mržnja uništava čovjeka i pretvara ga u ono što ne bi trebao da bude, pomućuje mu razum, koji ga jedini čini drugačijim.), neki mlađi adolescent odgovori "ja mrzim sve vas vjernike, mrzim ovo, mrzim ono..." . Ja ne vidim nešto, da se tu moderni, učeni, obrazovani, u svemu stručni ateisti brecaju, pa da ga opomenu, kažu nešto suvislo, nego, čak, šta više, podržavaju njegove teze. Zar nije onda licemjerno zamjerati bilo kome, bilo šta?

Podrška administraciji u brisanju i banovanju svakog ko nema osnovne kulture i odgoja.
patriot_1

#1784 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by patriot_1 »

ABH017 wrote:
irac300 wrote:Ma iskren da budem, častite se kako hoćete, ali se ne skrivajte iza vjere da pokažete pravo nacional-šovinističko lice. Ako administracija to dopušta, opletite.
Pa i ja ti iskreno kažem. Nek se časti ko kako hoće. Samo neću da budem licemjeran i da odšutim gilipterima, koji misle da su, poslije odgledane dvije video prezentacije, svu pamet svijeta pokusali. A ne častim nikog ko ne zasluži.
Meni se često desi da na moje "ne mrzim nikog", (niti jednog čovjeka, niti jednu životinju, jer sve su to Božija stvorenja. Mržnja uništava čovjeka i pretvara ga u ono što ne bi trebao da bude, pomućuje mu razum, koji ga jedini čini drugačijim.), neki mlađi adolescent odgovori "ja mrzim sve vas vjernike, mrzim ovo, mrzim ono..." . Ja ne vidim nešto, da se tu moderni, učeni, obrazovani, u svemu stručni ateisti brecaju, pa da ga opomenu, kažu nešto suvislo, nego, čak, šta više, podržavaju njegove teze. Zar nije onda licemjerno zamjerati bilo kome, bilo šta?

Podrška administraciji u brisanju i banovanju svakog ko nema osnovne kulture i odgoja.
ABE ,,,palace gore za ovo!
Montana

#1785 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Montana »

Lajkam ti post,sve stoji.
ABH017 wrote: Mržnja uništava čovjeka i pretvara ga u ono što ne bi trebao da bude, pomućuje mu razum, koji ga jedini čini drugačijim.
Imal ovdje Musliman koji ne mrzi Srbina?

S jedne strane ga treba mrzit,ubio mu je... a sa druge strane ne,jer nas svete knjige uče da ne mrzimo unatoč svemu.

Kakvo je tvoje mišljenje o tome?Kako bi ti,kako se ti odnosiš prema tome koji ti je ubio?
SamoVasGledam

#1786 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

ABH017 wrote: Izvinjenje s moje strane, pomiješao sam te sa jednim, koji je dobio suspenziju poslije tog vrijeđanja. Imate sličan stil posanja. Ipak nije toliko ni bitno. Moj komentar se odnosio na @irac300, koji, svejedno, nije našao za shodno da kritikuje tog forumaša, ali je kritikovao @Gojeni H. Pričam o licemjerju.
Što se mene lično tiče, a i svih muslimana na forumu, uvreda na račun Marije ili Isusa, mi je jednaka kao i na račun Muhammeda. Sve to je bijedno i taj koji vrijeđa samo govori kakav je on sam, u stvari.

Što se tiče urina i tu si se provalio i to sam pojasnio u zadnjem odgovoru tebi na toj temi.
A zašto je bedno reći to što sam ja rekao za Mariju i Isusa? Meni se čini da sam ja to argumentovano objasnio i niko još nije uspeo da opovrgne to. Pokaži mi da nisam u pravu kroz argumente, dokaze i kroz čega god imaš. Ili ako već nisi čuo moje argumente za tu tvrdnju, pitaj me, nema problema sve ću objasniti. Nemoj me odmah nazivati bednikom. Šta ako sam u pravu?

Tvoj problem je što si ti baš baš vezan za svoju religiju i onda kada neko napadne tvoju religiju i njenog osnivača ti to doživljavaš kao napad na tebe. Pa ja onda ne smem ništa da kažem da se ti ne bi uvredio, ne bi mene smatrao šljamom, pa ja onda moram da ćutim ako već neću da hvalim tvoju religiju i Muhameda. Ali ja neću, jer religija nije ništa drugo do ideologija, skup ideja, sistem i ja ako smatram da je ta ideologija, skup ideja i sistem loš, ja ću da ga kritikujem i pričam loše o njemu i njegoom osnivaču, jer smatram da je to moje pravo, pa čak i dužnost ako hoćeš.

Ti zaboravljaš da tvoja sveta knjiga, Kur'an, kroz skoro ceo svoj sadržaj govori loše o nemuslimanima i njihovim religijama, da u preko 80 sura detaljno opisuje kakva kazna čeka nas koji nismo muslimani, a koji smo ovakvi ili onakvi. Zašto ja moram da trpim da neko o meni takve stvari piše i govori, a ne smem da uzvratim, jer će se neko kao uvrediti?

A što se tiče tebe lično prijatelju, ako je zaista istina da više voliš pustinjskog prodavača magle od rođene majke, onda i zaslužuješ da te drugi lično ismevaju. A pošto si skoro Muhameda poredio sa vračevima i cigankama bojim se da pomislim kakvo li tek mišljenje imaš o sopstvenoj majci.
ABH017

#1787 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

SamoVasGledam wrote:
ABH017 wrote: Izvinjenje s moje strane, pomiješao sam te sa jednim, koji je dobio suspenziju poslije tog vrijeđanja. Imate sličan stil posanja. Ipak nije toliko ni bitno. Moj komentar se odnosio na @irac300, koji, svejedno, nije našao za shodno da kritikuje tog forumaša, ali je kritikovao @Gojeni H. Pričam o licemjerju.

A zašto je bedno reći to što sam ja rekao za Mariju i Isusa? Meni se čini da sam ja to argumentovano objasnio i niko još nije uspeo da opovrgne to. Pokaži mi da nisam u pravu kroz argumente, dokaze i kroz čega god imaš. Ili ako već nisi čuo moje argumente za tu tvrdnju, pitaj me, nema problema sve ću objasniti. Nemoj me odmah nazivati bednikom. Šta ako sam u pravu?

Tvoj problem je što si ti baš baš vezan za svoju religiju i onda kada neko napadne tvoju religiju i njenog osnivača ti to doživljavaš kao napad na tebe. Pa ja onda ne smem ništa da kažem da se ti ne bi uvredio, ne bi mene smatrao šljamom, pa ja onda moram da ćutim ako već neću da hvalim tvoju religiju i Muhameda. Ali ja neću, jer religija nije ništa drugo do ideologija, skup ideja, sistem i ja ako smatram da je ta ideologija, skup ideja i sistem loš, ja ću da ga kritikujem i pričam loše o njemu i njegoom osnivaču, jer smatram da je to moje pravo, pa čak i dužnost ako hoćeš.

Ti zaboravljaš da tvoja sveta knjiga, Kur'an, kroz skoro ceo svoj sadržaj govori loše o nemuslimanima i njihovim religijama, da u preko 80 sura detaljno opisuje kakva kazna čeka nas koji nismo muslimani, a koji smo ovakvi ili onakvi. Zašto ja moram da trpim da neko o meni takve stvari piše i govori, a ne smem da uzvratim, jer će se neko kao uvrediti?

A što se tiče tebe lično prijatelju, ako je zaista istina da više voliš pustinjskog prodavača magle od rođene majke, onda i zaslužuješ da te drugi lično ismevaju. A pošto si skoro Muhameda poredio sa vračevima i cigankama bojim se da pomislim kakvo li tek mišljenje imaš o sopstvenoj majci.
Pa "prijatelju", da skratim, tebe niko ne može spriječiti da vrijeđaš, ako to hrani tvoju dušu. Međutim, onda, na isti način, ja i svi ostali forumaši, bez obzira ko su, šta su i kakvi su, mogu da vrijeđaju tebe, tvoje okruženje i sve što ti voliš i poštuješ. Zašto da ne?
Šta se onda ovi "dušebrižnici" brecaju na prozivke i uvrede tebe i takvih kao ti? Kad ti sam kažeš da ti je dužnost da vrijeđaš, onda i svako drugi ima pravo da osjeća dužnost da ti, makar, uzvrati, ako ništa drugo.

S toga sam i napisao odgovor forumašu, @irac300, koji se našao u ulozi tvog advokata. Samo ukazujem na to licemjerstvo pojedinih forumaša.
irac300

#1788 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by irac300 »

@ABH017

Ti ako dosad nisi skontao na šta sam ja aludirao, onda jbg, nećeš ni skontati, pa makar ti nacrtao.
SamoVasGledam

#1789 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Vidiš opet lično shvataš napade na Islam kao napade na sebe. To je tvoj problem. Ja ne vređam jer to hrani moju dušu, već samo javno iskazujem svoje mišljenje prema jednoj ideologiji koje je igrom slučaja negativno. Ne diram tebe lično, tvoju familiju, tvoj karakter, tvoje poreklo ili šta god. Diram jedan sistem i ideologiju kojoj možeš da biraš da li ćeš da pripadaš ili ne. Problem je što su abrahamovske religije narcisoidne, agresivne, u duši zle iako njeni pripadnici žele da ih predstave kao dobre i kvare i unazađuju čovečanstvo. To je moje mišljenje koje po tebi ja ne smem javno da kažem, jer ćeš se ti uvrediti, već treba da ćutim, trpim i posmatram kako se ovaj svet vođen tim idejama samouništava.
broj dva

#1790 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by broj dva »

Montana wrote:Lajkam ti post,sve stoji.
ABH017 wrote: Mržnja uništava čovjeka i pretvara ga u ono što ne bi trebao da bude, pomućuje mu razum, koji ga jedini čini drugačijim.
Q

S jedne strane ga treba mrzit,ubio mu je... a sa druge strane ne,jer nas svete knjige uče da ne mrzimo unatoč svemu.

Kakvo je tvoje mišljenje o tome?Kako bi ti,kako se ti odnosiš prema tome koji ti je ubio?
-
Ne smatram se muslimanom ali su me "ocistili" kao muslimana, muslimani mi tata i mama i skoro svi u porodici i vidi, ne mrzim nikoga samo zato sto je neke nacije, religije ili muzickog ukusa...
ABH017

#1791 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

Montana wrote:Lajkam ti post,sve stoji.

Pogrešna ti je postavka pitanja. Zamka, zapravo.
Srbin nije ubio, niti Hrvat, niti Bošnjak, pa da idemo dalje, nije ubio ni Kinez, ni Nijemac, ni Amerikanac itd.
Ja ne mrzim Srbina, ni pravoslavlje, ni Hrvata, ni katolicizam, niti bilo koga, ni ateizam, također.
Čak, šta više, svakodnevno, ali bukvalno svakodnevno, se družim sa svima i imam pravih prijatelja na sve strane. Posljednjih Bajrama, svaki put konstatujem, da sam višestruko više čestitki dobio od nemuslimana, nego od muslimana.
Ali, kako to objasniti forumskim gilipterima, koji su ubijeđeni da su svu pamet svijeta pokupili, a u stvari, nesvjesno predstavljaju medij, preko kojeg neko širi svoju ideologiju?

Niti jedan čovjek nije ubica, dok mu politika ili ideologija ne utupi u glavu da mu je ugrožena egzistencija.
Stvarne ubice su nacionalističke, šovinističke ideje, koje ispiraju mozak svakom čovjeku i prave zvijer od njega.

Mislim da si shvatio šta u stvari mrzim i da sam ti dao odgovor na pitanje.
aurora313

#1792 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:...Kad jednom shvatite da neki ljudi vole i poštuju tog pustinjaka, više nego vi svoju majku, možda vam bude jasno kako izgledaju glupavi, provokatorski komentari puni mržnje i predrasuda...
Vidim, ovdje si kopirao Isusa. :D

(Matija,12:46-49):
Dok je On još govorio narodu, stajali su vani majka njegova i braća njegova i htjeli su da govore s njime.
Neko mu reče: “Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i hoće da govore s tobom.”
A on reče onome, koji mu je to javio: “Ko je moja majka, i ko su braća moja?”
Tada pruži ruku na učenike svoje i reče: “Evo, majka moja i braća moja! Jer ko čini volju Oca mojega na nebesima, taj mi je brat, sestra i majka.”

Nego gornju glupost na stranu, kako možeš uopšte da tako nešto postaviš kao poređenje: ljubav prema majci i bilo kome drugome ?! Pa to bolan nije za poređenje i kosi se sa svim humanim i poštenim u odnosu kako prema sebi, tako i svojima. Ako to praktikuješ, koje ti društvene vrijednosti dijeliš sa drugima i gdje je tvoja porodica u tom kontekstu?
ABH017

#1793 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

SamoVasGledam wrote:Vidiš opet lično shvataš napade na Islam kao napade na sebe. To je tvoj problem. Ja ne vređam jer to hrani moju dušu, već samo javno iskazujem svoje mišljenje prema jednoj ideologiji koje je igrom slučaja negativno. Ne diram tebe lično, tvoju familiju, tvoj karakter, tvoje poreklo ili šta god. Diram jedan sistem i ideologiju kojoj možeš da biraš da li ćeš da pripadaš ili ne. Problem je što su abrahamovske religije narcisoidne, agresivne, u duši zle iako njeni pripadnici žele da ih predstave kao dobre i kvare i unazađuju čovečanstvo. To je moje mišljenje koje po tebi ja ne smem javno da kažem, jer ćeš se ti uvrediti, već treba da ćutim, trpim i posmatram kako se ovaj svet vođen tim idejama samouništava.
Ne doživljavam ja lično. To je tako.
Vjera je dio mog karaktera. Vjera je moja ljubav i ono što me čini takvim kakav jesam. Mnogo više me oblikovala, nego moji roditelji i moja sredina. Kad kažeš da je moja vjera zlo, onda kažeš da sam i ja zlo i da unazađujem čovječanstvo.
Ja, hvala Bogu, znam da je to samo tvoje mišljenje, pa se mnogo ne sekiram, ali imam pravo da ti odgovorim.
Ja razumijem zašto ti to smatraš zlom. Samo, dopusti i drugima da smatraju zlom ono što je za njih zlo. Po istim aršinima.

Diskusija je krenula od momenta kad te @Gojeni H, prozvao zbog jedne tvoje odrednice, koju on sasvim argumentovano smatra zlom, koje je zavadilo, ubijalo, protjerivalo, i dan danas je vrlo živo zlo. Ja sam samo odgovorio da ukažem na licemjerstvo.
ABH017

#1794 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:...Kad jednom shvatite da neki ljudi vole i poštuju tog pustinjaka, više nego vi svoju majku, možda vam bude jasno kako izgledaju glupavi, provokatorski komentari puni mržnje i predrasuda...
Vidim, ovdje si kopirao Isusa. :D

(Matija,12:46-49):
Dok je On još govorio narodu, stajali su vani majka njegova i braća njegova i htjeli su da govore s njime.
Neko mu reče: “Majka tvoja i braća tvoja stoje vani i hoće da govore s tobom.”
A on reče onome, koji mu je to javio: “Ko je moja majka, i ko su braća moja?”
Tada pruži ruku na učenike svoje i reče: “Evo, majka moja i braća moja! Jer ko čini volju Oca mojega na nebesima, taj mi je brat, sestra i majka.”

Nego gornju glupost na stranu, kako možeš uopšte da tako nešto postaviš kao poređenje: ljubav prema majci i bilo kome drugome ?! Pa to bolan nije za poređenje i kosi se sa svim humanim i poštenim u odnosu kako prema sebi, tako i svojima. Ako to praktikuješ, koje ti društvene vrijednosti dijeliš sa drugima i gdje je tvoja porodica u tom kontekstu?
Isusa a.s. mnogo bolje poznajem kroz Kur'an, tako da ću te možda razočarati.
U prethodnom postu sam objasnio.
Ne znam u kojem momentu se tema "Vjeru će pokopati znanost" zaustavila na individui i njenom shvatanju, unutrašnjim osjećajima itd.
Ako ti je teško shvatiti moju ljubav, ja ću probati da ti pojasnim sa jednom komparacijom. Veliki procenat ljudi više voli svoj auto, moped ili kuću, više od svoje majke. Da ne pričam o ljubavi prema partneru ili djeci.
Imamo više vrsta ljubavi. Pitanje je koliko je koja intenzivna i široka.
SamoVasGledam

#1795 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Ali kako možeš voleti nekog čoveka više od rođene majke kojeg nikada nisi ni video, ni čuo, o kojem znaš samo onoliko koliko ti drugi govore? A i na kraju krajeva kako znaš da je to što si čuo o njemu sve istina?

Ja ni dok sam bio hrišćanin nisam mogao da volim ni Isusa, ni Boga više nego svoju majku i užu familiju. Pokušao sam, ali nije išlo i na kraju sam prestao i da razmišljam o tome. To je tako uvrnuto...
ABH017

#1796 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

SamoVasGledam wrote:Ali kako možeš voleti nekog čoveka više od rođene majke kojeg nikada nisi ni video, ni čuo, o kojem znaš samo onoliko koliko ti drugi govore? A i na kraju krajeva kako znaš da je to što si čuo o njemu sve istina?

Ja ni dok sam bio hrišćanin nisam mogao da volim ni Isusa, ni Boga više nego svoju majku i užu familiju. Pokušao sam, ali nije išlo i na kraju sam prestao i da razmišljam o tome. To je tako uvrnuto...
Prije svega te dvije ljubavi nisu suprotstavljene, jedna drugoj. Nadalje ne mogu ja tebi objašnjavati svoje osjećaje. Ako ti nešto ne voliš, zašto očekuješ da ni drugi ne vole?
Jel ti možeš objasniti zašto voliš određenu ženu, auto, bilo šta? A niko drugi, pa čak ni oni koji ih bolje poznaju, ih ne vole kao ti? Ako imaš takve osjećaje.
HardcoreMX

#1797 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: a ko pisati zna - zna vise od tebe (pa nas ne sprecava da diskutujemo)... no, to nije tema.

daj mi onda pomozi i reci sta je ego i koja je moja egoisticna izjava (evo po treci put). i daj mi tu pravu sliko o realnosti. mene vreme dobro gazi i meni je to jasno, samo opet nemam pojma kakve to ima veze i sa cim? i...ne moze se vidjeti kvazi-tudji ego. taj pojam je besmislen.

ovo sada odgovoras samo da bi napisao nesto? pa nisi morao kada pises bez ikakvog smisla, jer ovdje apsolutno nista nisi rekao. ako vec zelis da je tvoja zadnja - reci. ja cu ti namah reci da si pametan i da je sve jasno.
Kako čitaš ako ja ne znam da pišem?!Niko kao ti,ti znaš koliko neko zna.A ti si inače samoproklamovani stručnjak za pisanje? A treba ti još i kao neki dokaz o tvom egoizmu.:-D I pored ovoga ne vidiš ga opet?.. Stulti est se ipsum sapientem putare.

Kad pročitaš neku mudru izreku treba da se oplemeniš a ne da postaneš još gori.A baš ti je ona izreka bila sa porukom da pažljivije čitaš..Ne samo da ne znaš izabrati poslovicu, al' što se odluči još da ti nešto izkombinuješ. Taman kad pomislim ne može gore, ti me onda demantuješ :D Umjetnost je ovako nešto arogantno reći sugovorniku, sa visoka i još tražiti dokaz o sopstvenom egoizmu i pitaš se gdje je tvoja egoistična izjava!? Valjda ćeš sad pogledati dalje od svog nosa?
Vidjeti kvazi tudji ego,a ne prepoznati,ne pogledati svoj sopstveni, postoji itekako,drugim riječima: prepotentnost,bahatost,arogancija,samoljublje.

Iluzija.Ono što ti zoveš realnost..Izmislio sam novu poslovicu.
„Realnost je Iluzija skeptika u odnosu na relativnost vremena.“Hardcore :)

I opet ti.Niko kao ti,tebe se treba pitati jel neko pametan. „Ko nema u glavi, on misli da ima više nego svi drugi.” Dositej
mirzaaa33

#1798 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

ABH017 wrote: Kad jednom shvatite da neki ljudi vole i poštuju tog pustinjaka, više nego vi svoju majku, možda vam bude jasno kako izgledaju glupavi, provokatorski komentari puni mržnje i predrasuda. Šta bi rekao, ako bi neko nečije roditelje zvao kozojebima, mentalno zaostalim osobama i sl? A uz to sve glumi neku prosvijećenost, kulturu itd..
Ja nemo gu da vjerujem da odrasli i pametan, dobronamjeran čovjek može pisati ovako.
mousstapha

#1799 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mousstapha »

SamoVasGledam wrote:Ali kako možeš voleti nekog čoveka više od rođene majke kojeg nikada nisi ni video, ni čuo, o kojem znaš samo onoliko koliko ti drugi govore? A i na kraju krajeva kako znaš da je to što si čuo o njemu sve istina?

Teško je to razumjeti kad si izvan Islama i ako nisi nikad bio dio te religije. On kroz svoju historiju muslimanima predstavlja savršen primjer čovjeka kojeg treba slijediti, a opet je od početka objave pa do današnjeg dana jako često napadan. Danas se to može jasno vidjeti kada se na zapadu pojavi karikatura Muhameda kako reaguje islamski svijet. Mnogima je odbrana njegovog lika i djela farz.
ABH017

#1800 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by ABH017 »

mirzaaa33 wrote:
ABH017 wrote: Kad jednom shvatite da neki ljudi vole i poštuju tog pustinjaka, više nego vi svoju majku, možda vam bude jasno kako izgledaju glupavi, provokatorski komentari puni mržnje i predrasuda. Šta bi rekao, ako bi neko nečije roditelje zvao kozojebima, mentalno zaostalim osobama i sl? A uz to sve glumi neku prosvijećenost, kulturu itd..
Ja nemo gu da vjerujem da odrasli i pametan, dobronamjeran čovjek može pisati ovako.
Pa znam da NE MOŽEŠ.
Koliko znam ti si nevjernik. :D
Locked