Sta jeli to ocekujes detaljna pojasnjenja u kuranu e pa kuran nije knjiga nauke nego znakova, dovoljno je da kaze imaju talasi u duinama mora i gotova prica a na ljudima je da to otkriju i objasnjavaju.Optimus Prime wrote:
Nisam ni ocekivao da ces ti skontati kako jedna banalna, nejasna, neprecizno dvosmislena i neopsirna izjava u naucnom smislu ne moze biti nikakav dokaz za navodno tajno znanje. Jer ti si ipak prilicno izgubljen slucaj a to su manje vise svi ucesnici na forumu vec davno primijetili.
Ali nebitno, ne pisem ja ovo zbog tebe, nego zbog ostalih citalaca.
Svijet bez religija
- Smrcak15
#1776 Re: Svijet bez religija
- Optimus Prime
#1777 Re: Svijet bez religija
Pa o tome ti i citavo vrijeme govorim, da upravo to ocekujem.Smrcak15 wrote:Sta jeli to ocekujes detaljna pojasnjenja u kuranu e pa kuran nije knjiga nauke nego znakova, dovoljno je da kaze imaju talasi u duinama mora i gotova prica a na ljudima je da to otkriju i objasnjavaju.Optimus Prime wrote:
Nisam ni ocekivao da ces ti skontati kako jedna banalna, nejasna, neprecizno dvosmislena i neopsirna izjava u naucnom smislu ne moze biti nikakav dokaz za navodno tajno znanje. Jer ti si ipak prilicno izgubljen slucaj a to su manje vise svi ucesnici na forumu vec davno primijetili.
Da je bog napisao kuran i da je htio da nam saopsti neko tajno znanje onda bi sigurno bio u stanju da nam subtilno, ali precizno i nedvosmisleno objasni neke fenomene. Ali ne postoji ni jedan jedini ajet koji ispunjava ovaj uslov.
Iz tog razloga su svi tvoji "dokazi" nista drugo nego proizvoljne spekulacije, kojeg nekog ko ne polazi od pretpostavke da je kuran od boga, ostavlja prilicno ravnodusnim.
- Smrcak15
#1778 Re: Svijet bez religija
Stani malo prisaberi se, zamisli se da zivimo prije 1400 godina ja tebi kazem na dnu okeana je tama prst se pred okom nevidi i tu u dnu postoje talasi koje nevidimo.Optimus Prime wrote:Pa o tome ti i citavo vrijeme govorim, da upravo to ocekujem.Smrcak15 wrote:Sta jeli to ocekujes detaljna pojasnjenja u kuranu e pa kuran nije knjiga nauke nego znakova, dovoljno je da kaze imaju talasi u duinama mora i gotova prica a na ljudima je da to otkriju i objasnjavaju.Optimus Prime wrote:
Da je bog napisao kuran i da je htio da nam saopsti neko tajno znanje onda bi sigurno bio u stanju da nam subtilno, ali precizno i nedvosmisleno objasni neke fenomene. Ali ne postoji ni jedan jedini ajet koji ispunjava ovaj uslov.
Iz tog razloga su svi tvoji "dokazi" nista drugo nego proizvoljne spekulacije, kojeg nekog ko ne polazi od pretpostavke da je kuran od boga, ostavlja prilicno ravnodusnim.
Zar to nebi bilo cudo reci bez da imamo tehnologiju da to provjerimo i onda 2013 naucnici pronadju te valove na dnu mora. To je zaista cudo da ti .kazem nesto tako a da naucnici to otkriju poslije 1400 godina.
- fatamorgana
#1779 Re: Svijet bez religija
A spominju li se i piramide iz Visokog u Kuranu, a može i neki hadis samo da je od onih vjerodostojnih!
- zagortenej
#1780 Re: Svijet bez religija
To tek treba da se otkrijefatamorgana wrote:A spominju li se i piramide iz Visokog u Kuranu, a može i neki hadis samo da je od onih vjerodostojnih!
- aurora313
#1781 Re: Svijet bez religija
E ovim si nas argumentom sve dotuk'o!Smrcak15 wrote:...Naprimjer da slucajnim dogadjajima se stvori masina?
- Smrcak15
#1782 Re: Svijet bez religija
Ako nedas kakav valjan argument onda ispade bas da je tako , dok god sutite i nedajete kakav dokaz protiv moje tvrdnje onda se tvoja izjava sama nameceaurora313 wrote:E ovim si nas argumentom sve dotuk'o!Smrcak15 wrote:...Naprimjer da slucajnim dogadjajima se stvori masina?
- aurora313
#1783 Re: Svijet bez religija
E nije fer. Ja sam ti poodavno iznio moju tvrdnju da je zemlja ravna ploha, što ti je nisi nikada argumentovano odbacio.Smrcak15 wrote:Ako nedas kakav valjan argument onda ispade bas da je tako , dok god sutite i nedajete kakav dokaz protiv moje tvrdnje onda se tvoja izjava sama nameceaurora313 wrote:E ovim si nas argumentom sve dotuk'o!Smrcak15 wrote:...Naprimjer da slucajnim dogadjajima se stvori masina?
- Dozer
#1784 Re: Svijet bez religija
Crni Smrcak... Djelujes kao.inteligentna persona, pismena, a onda ispaljujes takve stvari da je to za ne povjerovati...
Kazes, Kur'an je knjiga znakova, koje ljudi treba da protumace i saznaju na sta ti znakovi upucuju... Ako je tako, onda on nije nikakvo uputstvo nikome, nego obicna krizaljka ili rebus... Kako se onda u to uklapaju tvrdnje da je Kur'an - savrsen...?
Nije mi.poznato nista savrseno, ali cak i ono sto je mozda blizu toga, ne treba nikakvo pojasnjavanje, razjasnjavanje, tumacenje... Nesto sto je savrseno jasno je samo po sebi, zar ne?
S Kur'anom to nije slucaj ni izbliza... Cak stavise, toliko je konfuzan i zbrkan da ga cak ni oni koji se vode kao najveci experti - ne kontaju.
Pa zar najbolji dokaz toga nisu upravo raznorazne frakcije islama, a svi se pozivaju na Kur'an...
Kako nesto tako precizno i savrseno moze dovesti do tolikog nesavrsenstva, koje se u masi slucajeva moze poistovijetiti s idiotlukom? ISIL, na primjer...
Kazes, Kur'an je knjiga znakova, koje ljudi treba da protumace i saznaju na sta ti znakovi upucuju... Ako je tako, onda on nije nikakvo uputstvo nikome, nego obicna krizaljka ili rebus... Kako se onda u to uklapaju tvrdnje da je Kur'an - savrsen...?
Nije mi.poznato nista savrseno, ali cak i ono sto je mozda blizu toga, ne treba nikakvo pojasnjavanje, razjasnjavanje, tumacenje... Nesto sto je savrseno jasno je samo po sebi, zar ne?
S Kur'anom to nije slucaj ni izbliza... Cak stavise, toliko je konfuzan i zbrkan da ga cak ni oni koji se vode kao najveci experti - ne kontaju.
Pa zar najbolji dokaz toga nisu upravo raznorazne frakcije islama, a svi se pozivaju na Kur'an...
Kako nesto tako precizno i savrseno moze dovesti do tolikog nesavrsenstva, koje se u masi slucajeva moze poistovijetiti s idiotlukom? ISIL, na primjer...
-
RNG_25
#1785 Re: Svijet bez religija
Savršenstvo, ili odsustvo istog, kada je u pitanju Kur'an (ili bilo koja druga knjiga) nisu stvari koje se dokazuju ili pobijaju onime što ljudi navodno prema uputama te knjige čine.Dozer wrote:Crni Smrcak... Djelujes kao.inteligentna persona, pismena, a onda ispaljujes takve stvari da je to za ne povjerovati...
Ne možeš koristiti čovjeka, limitiranog i sklonog grešci, kao standard prema kojem ćeš ocijeniti validnost neke tvrdnje u nekoj knjizi/djelu, ili čitavog djela.
Ne da ja smatram da je Kur'an savršen, i ne da bilo ko ovdje je precizno svjestan šta uopšte podrazumijeva pod "savršenstvom" nekoga ili nečega... A to, definisanje šta bi bilo savršenstvo, bi trebala biti polazna tačka, mislim.
- Smrcak15
#1786 Re: Svijet bez religija
O kakvim ti to budalastinama svega ti??? Cuj nikad nisam argumentovano kako nisam kad sam fino detaljno objasnio da kuran govori da je zemlja okruglastog oblika. Odakle tebi to da je ravna ploha??? U kojem ti vijeku zivis de nam reci???aurora313 wrote:
E nije fer. Ja sam ti poodavno iznio moju tvrdnju da je zemlja ravna ploha, što ti je nisi nikada argumentovano odbacio.
- Smrcak15
#1787 Re: Svijet bez religija
Problem je sto nekontas sta hocu da kazem kad kazem da je knjiga znakova. To znaci za svakog po nesto ima, astronom naleti na ajete o big bangu i sirenju kosmosa, za njega je znak to da je kuran nadnaravna knnjiga, embriolog naleti na ajete od embriomogiji, biolog naleti na ajete o biologiji, fizicar naleti na ajete o fizici , hemicar naleti na ajete o hemiji meteorolog naleti na ajete o meteorologiji, doktor naleti na ajete o medicini za sve njih kuranski ajeti su znakovi koji pokazivaju u smjeru Boga , da se prizna da je knjiga od njega a ne od obicnih smrtnika. Kuran je meni dobro jasan zasto, zato sto studiram i kuran i nauku a ako nepratis obadvoje siguran sam da ga neces razumjeti. Sta je konfuzno daj da vidim? Ono je konfuzno ako nisi upucen u nauku, ako si glup onda i najsavrsenije stvari ti nemogu pomoci, nemoze kuran otkloniti neciju zaglupljenost. Kazes da ga i najveci experti nekontaju, pa majka mu stara ako ga ja obicni smrtni kontam sta sam onda ja neki ultra expertDozer wrote:Crni Smrcak... Djelujes kao.inteligentna persona, pismena, a onda ispaljujes takve stvari da je to za ne povjerovati...
Kazem jos jednom nekontaju ga oni koji nepoznaju nauku, ja je poznajem koliko toliko i zato ga razumijem podobro
- Dozer
#1788 Re: Svijet bez religija
E jbg onda... Ja sam ekonomista i IT, sto znaci da Kur'an bas nije za mene jer ne nadjoh i ne prepoznah u njemu nista za moje nauke....
- Ludzak
#1789 Re: Svijet bez religija
Gradnju piramida u Egiptu, meksiku nisu neki neuki ljudi gradili već jako pametni. U to vrijeme su imali dovoljno tehnologije da znaju o svakoj planeti ponaosob, da znaju koliko su sve te planete udaljene od Zemlje. Istraži ti nešto o plemenima Maja, o Egipćanima, o Rimljaninaa itd. Hoćeš li mi vjerovati kada bih ti rekao da su tada ljudi bili pametniji nego sada i bez ovolikih tehnika? Aa gle čuda... živjeli su prije ovih današnjih religija.Smrcak15 wrote:
Stani malo prisaberi se, zamisli se da zivimo prije 1400 godina ja tebi kazem na dnu okeana je tama prst se pred okom nevidi i tu u dnu postoje talasi koje nevidimo.
Zar to nebi bilo cudo reci bez da imamo tehnologiju da to provjerimo i onda 2013 naucnici pronadju te valove na dnu mora. To je zaista cudo da ti .kazem nesto tako a da naucnici to otkriju poslije 1400 godina.
- Smrcak15
#1790 Re: Svijet bez religija
Vjerovatno su imali znanja neka sto mi nemamo danas. A hoces li ti meni vjerovati ako u kuranu stoji kako su pramide gradjene a to naucnici potvrdili tu metodu kao najlogicniju za gradnju piramida.Ludzak wrote:Gradnju piramida u Egiptu, meksiku nisu neki neuki ljudi gradili već jako pametni. U to vrijeme su imali dovoljno tehnologije da znaju o svakoj planeti ponaosob, da znaju koliko su sve te planete udaljene od Zemlje. Istraži ti nešto o plemenima Maja, o Egipćanima, o Rimljaninaa itd. Hoćeš li mi vjerovati kada bih ti rekao da su tada ljudi bili pametniji nego sada i bez ovolikih tehnika? Aa gle čuda... živjeli su prije ovih današnjih religija.Smrcak15 wrote:
Stani malo prisaberi se, zamisli se da zivimo prije 1400 godina ja tebi kazem na dnu okeana je tama prst se pred okom nevidi i tu u dnu postoje talasi koje nevidimo.
- fatamorgana
#1791 Re: Svijet bez religija
Jeli piše i za piramide u Visokom? Jelte, kupujmo domaće!Smrcak15 wrote:Vjerovatno su imali znanja neka sto mi nemamo danas. A hoces li ti meni vjerovati ako u kuranu stoji kako su pramide gradjene a to naucnici potvrdili tu metodu kao najlogicniju za gradnju piramida.Ludzak wrote:Gradnju piramida u Egiptu, meksiku nisu neki neuki ljudi gradili već jako pametni. U to vrijeme su imali dovoljno tehnologije da znaju o svakoj planeti ponaosob, da znaju koliko su sve te planete udaljene od Zemlje. Istraži ti nešto o plemenima Maja, o Egipćanima, o Rimljaninaa itd. Hoćeš li mi vjerovati kada bih ti rekao da su tada ljudi bili pametniji nego sada i bez ovolikih tehnika? Aa gle čuda... živjeli su prije ovih današnjih religija.Smrcak15 wrote:
- shbc
#1792 Re: Svijet bez religija
Stvarno?Dozer wrote:Crni Smrcak... Djelujes kao.inteligentna persona, pismena, a onda ispaljujes takve stvari da je to za ne povjerovati...
Znam ja da vuce da se covjek raspravlja sa nekim ko veze nema o cemu prica, a arogantnost zraci iz njega. Nasjeo sam i sam. Ali, vjerujte mi, samo ce vas glava zaboliti. Nemoguce je imati ozbiljnu raspravu sa nekim ko ne moze da savlada osnove sopstvenog jezika i najprostije matematicke principe (a elektrotehnicar, mozes misliti), a pri tom se jos poziva na nauku. Poziva se na moral i dzenet a misli da je najbolji pokazatelj emocija kada zenu izlupas zato sto flertuje sa drugim muskarcem. Neko ko ne razlikuje znacenje "u" i "od".
Mozete vi njemu do sutra predstavljati konkretne dokaze, dzaba kad on to ne konta. Kad je on sebi u glavu utuvio jedno i maksimalno izvrce vise svjetskih jezika kako bi to opravdao.
- Smrcak15
#1793 Re: Svijet bez religija
Kako neprepoznadeh kad ajeti govore o kamati , trgovini ugovorimaDozer wrote:E jbg onda... Ja sam ekonomista i IT, sto znaci da Kur'an bas nije za mene jer ne nadjoh i ne prepoznah u njemu nista za moje nauke....
Problem sa recesijom od 2008 goddine se desio zbog kamate sto je proizvelo lancane probleme, dok su islamske banke ostale neokrznute jer nisu se bavili sa kamatama kao ovi na zapadu. A da neprican koliko je ekonomija prisutna u hadisima nacini trgovine sta smijes sta nesmijes itd
Islamska ekonomija tezi pravednom sistemu a ne robovlasnickom gdje ti omcu oko vrata stave kad udjes u kamatu, pa recimo islamska banka radi na zajednickom biznisu gdje dobijaju zajedno a i gube zajedno to jeste i banka i zajamnik. Dok zapadni sistem izgra9djen banka dobija a zajamnik gubi kako god.
A sto se tice IT pa ako programiranje spada u tu kategoriju, Kur'an je sav brojcano programiran.
- Smrcak15
#1794 Re: Svijet bez religija
Ako sam ja arogantan onda ti neznas sta je arogantnost, ja sam za diskusiju sa jasnim dokazima za svoje tvrdnje a ako cete doci i napadati islam sa palamudjenjem pakad se trazi dokaz onda mrtva kapa , svi se usute i zavucu u misije rupe. To sto iz mene izbija je ponos sto mi je Allah dao da budem u njegovoj vjeri i sto me poducio stvarima i islama i komparativnih religija pa mogu da razjanim neke stvari. Mene islam cini ponosnim a dali tebe ateizam ili sta vec nosis u prsima cini ponosnim???shbc wrote:Stvarno?Dozer wrote:Crni Smrcak... Djelujes kao.inteligentna persona, pismena, a onda ispaljujes takve stvari da je to za ne povjerovati...
Znam ja da vuce da se covjek raspravlja sa nekim ko veze nema o cemu prica, a arogantnost zraci iz njega. Nasjeo sam i sam. Ali, vjerujte mi, samo ce vas glava zaboliti. Nemoguce je imati ozbiljnu raspravu sa nekim ko ne moze da savlada osnove sopstvenog jezika i najprostije matematicke principe (a elektrotehnicar, mozes misliti), a pri tom se jos poziva na nauku. Poziva se na moral i dzenet a misli da je najbolji pokazatelj emocija kada zenu izlupas zato sto flertuje sa drugim muskarcem. Neko ko ne razlikuje znacenje "u" i "od".
Mozete vi njemu do sutra predstavljati konkretne dokaze, dzaba kad on to ne konta. Kad je on sebi u glavu utuvio jedno i maksimalno izvrce vise svjetskih jezika kako bi to opravdao.
Muslimani da znaju sto ja znam o kuranu daleko vise bi se busali u prsa jer imaju takvu knjigu ali u dosta muslimana kuran je radi dekoracije na policama gdje ce se skupljati paucina.
- mousstapha
- shbc
#1796 Re: Svijet bez religija
Neznas, pakad, zavucu, dali, u dosta muslimana... I ono bi ozbiljnu diskusiju 
- Smrcak15
#1797 Re: Svijet bez religija
Negledaj kako ti se pise nego sta ti se pise, ja sam samo zavrsio regularnih 2 razreda u bivsoj jugoslaviji a ostalo vani, tako da imam opravdanje za moje gramaticke ispade.shbc wrote:Neznas, pakad, zavucu, dali, u dosta muslimana... I ono bi ozbiljnu diskusiju
Sramota bi bila kad bi zavrsio skolu u bosni , pa bi te onda razumio a ovako nema smisla.
Nego koncetrisi se sta ti pisem a ne kako ti pisem.
- Optimus Prime
#1798 Re: Svijet bez religija
Prvo ono sa kuranom i vanzemaljcima,Dozer wrote:Crni Smrcak... Djelujes kao.inteligentna persona, pismena
a sad ovo.
Pocinjes da me zabrinjavas
- shbc
#1799 Re: Svijet bez religija
Optimuse treba mu jedan egzorcizam. Ali samo Kur'anom, ne Biblijom. Kod Kur'ana je to naucno dokazano, ovamo je samo u filmovima 
- Dozer
#1800 Re: Svijet bez religija
Smrcak15 wrote:Kako neprepoznadeh kad ajeti govore o kamati , trgovini ugovorimaDozer wrote:E jbg onda... Ja sam ekonomista i IT, sto znaci da Kur'an bas nije za mene jer ne nadjoh i ne prepoznah u njemu nista za moje nauke....
Problem sa recesijom od 2008 goddine se desio zbog kamate sto je proizvelo lancane probleme, dok su islamske banke ostale neokrznute jer nisu se bavili sa kamatama kao ovi na zapadu. A da neprican koliko je ekonomija prisutna u hadisima nacini trgovine sta smijes sta nesmijes itd
Islamska ekonomija tezi pravednom sistemu a ne robovlasnickom gdje ti omcu oko vrata stave kad udjes u kamatu, pa recimo islamska banka radi na zajednickom biznisu gdje dobijaju zajedno a i gube zajedno to jeste i banka i zajamnik. Dok zapadni sistem izgra9djen banka dobija a zajamnik gubi kako god.
A sto se tice IT pa ako programiranje spada u tu kategoriju, Kur'an je sav brojcano programiran.
Interesantno... A od cega zive islamske banke? Od have? Ah...da...zaboravih - kod njih se to zove profit
Drugim rijecima, ne koriste termin "kamata", nego "profit". To sto je princip funkcionisanja identican, nema veze
Takodjer, ekonomija nije bas = samo trgovina.
Drugim rijecima, ovo gore ti je zesca nebuloza.
Sta se desava u, npr. BBI banci, koja spada u te koje posluju po islamskim pravilima, kada ne vratis kredit?
Ma ne. Nije on neinteligentan. Gramaticke greske nisu nuzno pokazatelj neinteligencije. Njegov problem je sto je samo malo zglajz'o u smislu da je podlegao necemu sto je u ogromnoj mjeri naucno razjasnjeno.Optimus Prime wrote:Prvo ono sa kuranom i vanzemaljcima,Dozer wrote:Crni Smrcak... Djelujes kao.inteligentna persona, pismena
a sad ovo.
Pocinjes da me zabrinjavas
Sto se vanzemaljaca tice... Ima ona tema o tome, pa tamo mozemo dalje. U svakom slucaju, meni je daleko logicnije da su te knjige napisane od strane inteligentinijih bica od nas, koja su mozda cak i nasi kreatori (hint: film "Prometej"), ali i bogovi kroz vijekove. nego da nas je stvorio nekakav bog koji, eto, nece da se pokaze samo zato sto nas testira da li cemo vjerovati u njega. Mislim...ono...zaista...