Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Better Man

#1776 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Better Man »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Kitrona wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Rekao bih da je preuzimanje Mercatora od strane KONZUM-a
Kakve veze ima preuzimanje Merkatora od strane Konzuma?
Ima. Generalno ljudi su bili protiv tog preuzimanja jer je jasno da Konzum tim preuzimanjem stiče monopol u BiH. Imaš temu o Konzum Vs. Bingo pa pogledaj. Mnogi su tada, prije ove afere oko mlijeka, negodovali i otvoreno podržavali Bingo kao jedinu preostalo alternativu monopolu Konzuma. Mislim nije kriv Konzum za to, kriva je vlast koja je dopustila preuzimanje Mercatora ali odatle je krenulo pa se sve ostalo nadovezalo.
Mercator je Slovenački i naša vlast nema ništa s tim što je Konzum kupio Mercator i oni na to nisu mogli uticati.
Better Man

#1777 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Better Man »

saiks wrote:
starii wrote:jucer u bingu na dukatovom kajmaku zaljepljene naljepnice proizvedeno u bih, i ima ga koliko hoces a megleov i milkosov kajmak rasprodan :)
Krenulo je znaci,vices sad promocija mlijecnih proizvoda,kupi jedan drugi gratis. A sta fali dukatu,pravi se kod nas,samo im vlasnici francuzi. Onda treba i megle izbjegavati
Kad već spominjete mliječne proizvode, spomenuću mladi sir. Mladi sir koji se može kupiti u našim marketima, nebitno koje proizvođač, je čisto smeće u odnosu na pravi domaći mladi sir kakav nama donosi jedan čovjek koji ima svoje krave i zajedno sa svojom suprugom ga pravi. Ja ukusnijeg i sočnijeg mladog sira nisam okusio u životu.
Mohamad Sissoko

#1778 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Mohamad Sissoko »

Better Man wrote: Mercator je Slovenački i naša vlast nema ništa s tim što je Konzum kupio Mercator i oni na to nisu mogli uticati.
Itekako su mogli, ne ide to tako.
Drvosjeca iz Dejcica

#1779 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Better Man wrote:Mercator je Slovenački i naša vlast nema ništa s tim što je Konzum kupio Mercator i oni na to nisu mogli uticati.
Ma čuj, ma šta mi kažeš. :shock: Ima jedan državni organ koji se zove Konkurencijsko vijeće BiH koje aminuje recimo kupovinu Konzum-Mercator ili Bingo-Interex. :wink: A mogli su komotno odbiti ovu kupovinu barem iz razloga što bi Konzum mogao zloupotrijebiti svoj dominantni položaj. :oops:

http://bihkonk.gov.ba/datoteka/Rjesenje ... 14-bos.pdf

Jesmo možda banan država ali imamo sve institucije kao i svaka druga zapadna država samo je problem što one ne rade svoj posao ili su pod uticajem stranog lobija. :(
Reisova

#1780 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Reisova »

Kitrona wrote:
Reisova wrote:Meni je sve sto se proizvodi u BiH, nas proizvod iz prostog razloga jer uposljava tu nase ljude, tu placaju porez, tu uplacuju penziono itd... Pocev od kole, preko bimala, poli salame argete do klasa isl... Ranije je neko pominjao extra profit i te stvari, ne sjecam se koji je nick, uglavnom to ne treba posmatrati kroz tu prizmu jer realno svugdje u svijetu su privatnici isti i boli ih ona stvar za drzavu i radnike dok mogu zaradjivati. Zato neka masala ima posla i stvarno gledati gdje se sta proizvodi i koga mi to guramo umjesto svoje. Edukovati i nase roditelje jer njima se lakse podvali

Pitanje odljeva novca iz zemlje je viseslojno.

Proizvodi iz druge zemlje su samo jedan od tih nacina i ne nuzno najveci. Postoje i drugi nacini - profit na kraju obracunskog razdoblja, prodaja intelektualnih usluga, etc... Pokusao sam surfajuci stranicama BiH tvrtki pronaci podatke o profitima tvrtki medjutim primjetio sam da ih puno manje javno prikazuju te podatke na netu nego sto je to u slucaj u HR.

Zanimljivo, Konzum koji se ovdje sotonizira u Hrvatskoj je poznat kao tvrtka koja povlaci vrlo malo profita. Kad je Todoric prvi put istaknuo da zeli kupiti Merkator, u slovenskoj javnosti su se cudili kako tvrtka koja zaposljava desetke tisuca ljudi moze imati tako malo profita. Konzum, u biti Agrokor, povlaci jako malo novca za svoju velicinu, sve ulazu u prosirenje i akvizicije.
Ma Todorić je i prije kupovine Merkatora bio poprilično "razvučen" on je vjerovatno kontao sve poklopiti i onda prodati tamo nekom ala LIdl isl. SUper je da imamo svog Bingača mada mu toplo preporučujem da angažuje menadžere "iz vana" da se sam Bingo ne veže personalno za njega kao Džambića. Iz prostog razloga jer je Bingo postao suviše bitna firma BiH ekonomiju, s obzirom na broj uposlenih, da je i njih same firma prerasla, isto važi i za Fis Vitez, As i mnoge druge...
Mislim da je pogređno da se ljudima govori protiv KOnzuma jer i on pravo puno naše raje zaposljava ono jednostavno pamet u glavu ok tamo kupovati ali prije svega gledati mjesto proizvodnje !
Better Man

#1781 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Better Man »

Better Man wrote:Mercator je Slovenački i naša vlast nema ništa s tim što je Konzum kupio Mercator i oni na to nisu mogli uticati.
Ma čuj, ma šta mi kažeš. :shock: Ima jedan državni organ koji se zove Konkurencijsko vijeće BiH koje aminuje recimo kupovinu Konzum-Mercator ili Bingo-Interex. :wink: A mogli su komotno odbiti ovu kupovinu barem iz razloga što bi Konzum mogao zloupotrijebiti svoj dominantni položaj. :oops:

Jesmo možda banan država ali imamo sve institucije kao i svaka druga zapadna država samo je problem što one ne rade svoj posao ili su pod uticajem stranog lobija. :(
Kako su mogli? Pa nismo mi bili vlasnici Mercatora. Valjda je ta kupovina dogovor između Slovenije koja je bila vlasnik Mercatora i Hrvatske.
Better Man

#1782 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Better Man »

Ne treba biti isključiv ni prema Bingu, ni prema Konzumu. Treba gledati gdje možete nači šta Vam treba i gdje je jeftinije. Ako neke stvari ne možete nači u Bingu odete u Konzum ili obratno. I osnovno šta god da kupujete obavezno gledajte datum proizvodnje, tj. rok trajanja.
Drvosjeca iz Dejcica

#1783 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Better Man wrote:

Kako su mogli? Pa nismo mi bili vlasnici Mercatora. Valjda je ta kupovina dogovor između Slovenije koja je bila vlasnik Mercatora i Hrvatske.
Jebiga druže, objasnim ti, postavim link sa rješenjem kojim je Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo kupovinu po zakonu o konkurenciji a ti me pitaš kako su mogli. :roll:
Better Man

#1784 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Better Man »

Jebiga druže, objasnim ti, postavim link sa rješenjem kojim je Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo kupovinu po zakonu o konkurenciji a ti me pitaš kako su mogli. :roll:
Vidim, ali nije mi jasno kako mi možemo spriječiti da neko iz druge države kupi nešto u trećoj, što je vlasništvo te treće države? Evo da nismo dali saglasnost, da li to znaći da Slovenci ne bi mogli prodati Mercator, odnosno da ga Todorić ne bi mogao kupiti?
strong69

#1785 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by strong69 »

nikimostar wrote:
saiks wrote:
starii wrote:jucer u bingu na dukatovom kajmaku zaljepljene naljepnice proizvedeno u bih, i ima ga koliko hoces a megleov i milkosov kajmak rasprodan :)
Krenulo je znaci,vices sad promocija mlijecnih proizvoda,kupi jedan drugi gratis. A sta fali dukatu,pravi se kod nas,samo im vlasnici francuzi. Onda treba i megle izbjegavati

ni ja ovo ne kontam,ispadamo glupi
Taj kajmak ne pravi se u BiH. Uvoze ga. U BiH se prave oni jogurti, mlijeko i neke pavlake. Sireve, kajmak, vrhnjza kuhanje i voćni jogurti uvoze se iz Hrvatske i Srbije.
Co0l

#1786 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Co0l »

Kitrona wrote:
Co0l wrote:
Vas panicni strah od bojkota nema veze sa ovim niti je taj 'bojkot' nesto masovno.Pametni ljudi odavno paze da kupuju domace kad god i gdje god mogu.
Panicni strah? cccc

Kupuj sta hoces ko ti smeta, samo nemoj cviliti kad dobijes istom mjerom nazad, ipak je vas udio izvoza u Hrvatsku veci u BDP-u nego sto je udio izvoza Hrvatske u BDP-u.
Ti cvilis na bosanskom forumu,nisam ja otisao na neki vas da kmecim :izet:
Mohamad Sissoko

#1787 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Mohamad Sissoko »

Better Man wrote:
Vidim, ali nije mi jasno kako mi možemo spriječiti da neko iz druge države kupi nešto u trećoj, što je vlasništvo te treće države? Evo da nismo dali saglasnost, da li to znaći da Slovenci ne bi mogli prodati Mercator, odnosno da ga Todorić ne bi mogao kupiti?
Merkator BH ne bi mogao bit preuzet od Konzum BH doo.
Drvosjeca iz Dejcica

#1788 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Better Man wrote:
Naravno da ne bi mogli provesti da im nismo dali odobrenje. Ne možeš ti sada doći u jednu zemlju, pokupovati recimo vodeće telekom operatere ili maloprodajne lance i onda bubnuti cijene jer imaš monopol. Nema veze to sa vlasnštvom, ne možeš ti ucjenjivati tržište i držati monopol a to su upravo dozvolili Konzumu. Sreća pa je Bingo kupio Interex, malo se okrupnio pa imaš koliku-toliku konkurenciju ali koja po meni nije dovoljna, barem za sada.
Juliuscezar

#1789 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Juliuscezar »

Better Man wrote:
Ako ja dobro kontam da nije dataa saglasnost konzum ne bi mogao raditi u Mercatorovim prodavnicama, ne bi ih mogao preuzeti. Mozda grijesim
Drvosjeca iz Dejcica

#1790 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

bhnapoleon1 wrote:
Better Man wrote:
Ako ja dobro kontam da nije dataa saglasnost konzum ne bi mogao raditi u Mercatorovim prodavnicama, ne bi ih mogao preuzeti. Mozda grijesim
Ne bi mogli, objasnio sam gore zašto.
Better Man

#1791 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Better Man »

Sad mi je jasnije.
Drvosjeca iz Dejcica

#1792 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

--
Kitrona

#1793 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

Better Man wrote:Sad mi je jasnije.

To se odnosi samo na BiH. Da je rjesenje bilo drugacije Konzum bi morao prodati Merkatorove prodavaonice na prostoru BiH.
Drvosjeca iz Dejcica

#1794 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Kitrona wrote:
Better Man wrote:Sad mi je jasnije.

To se odnosi samo na BiH. Da je rjesenje bilo drugacije Konzum bi morao prodati Merkatorove prodavaonice na prostoru BiH.
Naravno samo BiH.
probook

#1795 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by probook »

Toliko o famoznom bojkotu! Dukat vlasnik Francuz bojkot samo zato sto Bosnje vezuje za Zagreb.
Meggle vlasnik isto iz Evrope hajmo kupovati to Bosnjo vezuje za teritorij gdje su Bosnjaci vecina.
Kitrona

#1796 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Kitrona »

probook wrote:
Toliko o famoznom bojkotu! Dukat vlasnik Francuz bojkot samo zato sto Bosnje vezuje za Zagreb.
Meggle vlasnik isto iz Evrope hajmo kupovati to Bosnjo vezuje za teritorij gdje su Bosnjaci vecina.

Ovaj bojkot poprima odlike laganog sovinizma.
Drvosjeca iz Dejcica

#1797 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Kitrona wrote:
probook wrote:

Ovaj bojkot poprima odlike laganog sovinizma.
Eh jbg sada, ne pretjerujte.
probook

#1798 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by probook »

Ja medju narodom sto znam nisam ni primjetio da neko prica o bojkotu. Svi kupuju ono sto je najkvalitetnije za novac koji imaju.
strucnjak_kofol

#1799 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by strucnjak_kofol »

probook wrote:Ja medju narodom sto znam nisam ni primjetio da neko prica o bojkotu. Svi kupuju ono sto je najkvalitetnije za novac koji imaju.
Normalno,to samo ovi sto lagano raspiruju mrznju po forumu potenciraju i svasta nesta izmisljaju, dobro neko ranije rece,sve smrdi na lagani sovinizam
Rimad

#1800 Re: Hrvatski proizvod u moju kuću neće ući ...

Post by Rimad »

Meni, ovo stavljanje znaka jednakosti između domaćih i uvoznih proizvoda/firmi, te k'o fol "kupujem najkvalitetnije", pomalo smrdi na lagano protivdržavno djelovanje.
Post Reply