Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Locked
tandmand

#1776 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by tandmand »

madner wrote:Moj savjet je da stucnete bradu, manje ce vam se ljudi smijat.
Žalosno da oni koji su posvećeni "duhovnim" stvarima, toliko pažnje posvećuju formi, ali sličan obrazac ima u svim religijama.
BERGHOLC - Sedam muškaraca, nekadašnjih pripadnika verske zajednice Amiša, uhapšeno je u američkoj državi Ohajo zbog krivičnih dela počinjenih iz mržnje prema svojoj bivšoj "sabraći", kojima su u nekoliko navrata nasilno odsecali kose i brade.

Napadi su udarili u samu srž identiteta Amiša i predstavljaju test njihovih principa. Oni snažno veruju da mora biti opraštanja kako bi bog oprostio njima, što često znači da sami kažnjavaju svoje članove i to ne prijavljuju vlastima.

Odsecanje kose i brada, inače je veoma uvredljivo za Amiše, koji vjeruju da Biblija nalaže ženama da puštaju kosu, a muškarcima da puštaju bradu i da prestanu da se brijaju čim se ožene.

Članovi ove male fundamentalističke hrišćanske zajednice, koji sebe nazivaju Obični ljudi, uglavnom ne koriste sredstva za konforniji život modernog čoveka, kao što su električna energija, sanitarije, televizija ili automobili.
Image

Za razliku od Amiša, selefije rado koriste tehničke izume zapadnog svijeta, tj. kjafirske. :-)
ultimativan88

#1777 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by ultimativan88 »

madner wrote:
ultimativan88 wrote:
madner wrote:
Bosansko. Pricanjem bajki najnizem sloju koji je izgubio nadu u drzavu, sa IQom ispod 95.
Moglo bi biti bolje, no Safet i Safetovi su minus.

Hahaha, Bosansko, onakvo kakvim ga ti vidis?

Ja ga recimo vidim totalno drugacije.
Mislis li da je meni IQ ispod 95, a i da jeste, sta tebe cini relevantnim da kazes, kakvo drustvo treba biti, i da ocjenjujes koliko je kome IQ?

Sta tebe cini kopetentnim i relevantnim da kazes da je to sto ti smatras ispravno, a da necije drugo nije?
Bosansko jer covjek zivi u toj drzavi. To je objektivna cinjenica.

Ne mozes to nikako drugacije viditi.
Da, vidi se po tome sto mislis da je drustvo u kojem zivi nesto o cemu se moze debatirati. Mislim da je to znak da je negdje oko 80. Poznavanje metoda testiranja inteligencije.

Superiorna inteligencija i znanje prednosti i mana razlicitih drustvenih uredjena, upareno sa historijskim kontekstom. Dakle kada Safet kaze da ce biti bolje ako se zena ne vozi do Zenice, ja znam da valja gluposti i da naprednija drustva nemaju takve propise.

Tvoj skromni rijecnik i problemi da koristis ispravne izraze su pak dokaz za moju tvrdnju da upravo takvi slojevi drustva padaju na ove bajke. Sta ti znas o naprednim drustvima kada imas averziju prema napretku.

Ovo ti argumentacija?! hahahahha, alal ti Čufte..

(sad bih se kao trebao primiti na tvoje analiziranje stepena ispravnosti mog RJECNIKA (bez i op.a.))

Ti ces reci sta je objektivna cinjenica, kroz objektiv nemoralnog sljedbenika strasti?

Tvoje vidjenje napretka, ili vidjenje napretka musrika i kafira poput 505. Sve se bojim da nisi na pravom putu.

Takodjer, bujrum da izvadimo na sto tvoj i moj stepen obrazovanja. Burjum da izvidimo broj ljudi koji nas slijedi u ovim stavovima, i da ako treba vidimo ko je ekspeditivniji u okupljanju tih ljudi u jednu snagu?

Takodjer, nije viditi, nego VIDJETI, kada vec spominjes rjecnik, i izrazavanje.
Man of steel

#1778 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by Man of steel »

Koliki debil moraš biti pa da tako jednu veličanstvenu ideju o postojanju svemogućeg i svevišnjeg Boga svodiš na formalnosti poput ispravnosti molitve, dužine brade, zavrnutih nogavica, načinu klanjanja, pa i toga da li žena sama smije putovati do Zenice.

Eto ne smije, zabranio Allah.

Bog je stvorio univerzum, sazviježđa, galaksije, sunce, planete, dan i noć, more i planine, životinje, biljke, ljude....i zabranio ženama da same putuju do Zenice.

O kruh ti jebem.
madner

#1779 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by madner »

Pa vec si se primio.

Mozemo mi raspravljati o objektivnim parametrima, no meni nije zanimljivo nekog ubjedjivati da je novi BMW bolje auto do kopije Pezoa starog 20 auta.

Moze i to, kada udjes u parlament javi se. :D
ultimativan88

#1780 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by ultimativan88 »

Point. wrote:
ultimativan88 wrote:
Point. wrote:Ah vehabije ne postoje. Kako se sad zovu? Horde Zla mozda?

https://www.youtube.com/watch?v=4tfa1k1JL3c

https://www.youtube.com/watch?v=HOe6DccRlEs

Evo ti DŽAHILE, šta ti hodže kažu o "vehabijama".

Ali ti nečeš pogledati, jer si ignorantan. I furaš svoje, i slijediš svoje strasti.
Naučite vjeru Bošnje. Brzo će Dan obračuna.
Vidi baje, do juce nije znao sta znaci rijec dzahil pa se sada kurci po forumu. :-D

Moj zaostali trofrtaljko, vidim da ti nije dobro cim neke obracune spominjes i ostale gluposti.
Ali zapamti, vjera BOSNJE je ona koju 99% BOSNJI praktikuje a ne ono sto bi vas 1% zaostalih bradonja da nametne. E nece moci. I da, nas Bosnjake vase neuredne bradetine asocira na cetnike, tako da ti preporucujem ako zelis da mjenjas svijet, pobrini se da makar izgledas na insana.

Dan obracuna se bliz, tika taka tika taka.....

Pa eto rekose ti hodze kako Bosnje praktikuju, i kako su praktikovali, I KAKO CE PRAKTIKOVATI (u sve vecem broju),
Ili ce nam pak drug TITO, ili neki drugi nevjernik reci kako da praktikujemo. Pazi postoji razlika..

Rece ti i muderis efendija, Nezim Halilovic..

http://www.youtube.com/watch?v=aPhcDqm0qKA

https://www.youtube.com/watch?v=Ysota_dVR88

Bojim se da vam je argumentacija na aparatima..
Last edited by ultimativan88 on 03/08/2015 15:17, edited 2 times in total.
5 0 5

#1781 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by 5 0 5 »

ultimativan88 wrote: Ovo ti argumentacija?! hahahahha, alal ti Čufte..

(sad bih se kao trebao primiti na tvoje analiziranje stepena ispravnosti mog RJECNIKA (bez i op.a.))

Ti ces reci sta je objektivna cinjenica, kroz objektiv nemoralnog sljedbenika strasti?

Tvoje vidjenje napretka, ili vidjenje napretka musrika i kafira poput 505. Sve se bojim da nisi na pravom putu.

Takodjer, bujrum da izvadimo na sto tvoj i moj stepen obrazovanja. Burjum da izvidimo broj ljudi koji nas slijedi u ovim stavovima, i da ako treba vidimo ko je ekspeditivniji u okupljanju tih ljudi u jednu snagu?

idi kamenuj zenu. popustio joj lanac. :lol: :lol: kad vec pricamo o napredku.
skupljac_zeljeza

#1782 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by skupljac_zeljeza »

madner wrote:Pa vec si se primio.

Mozemo mi raspravljati o objektivnim parametrima, no meni nije zanimljivo nekog ubjedjivati da je novi BMW bolje auto do kopije Pezoa starog 20 auta.

Ne znam što su oldtimeri tako zanimljivi? Eno na temi o satovima 90% popravlja modele koje su nosili naši djedovi umjesto ovih modernih na satelitsko upravljanje ili smartwatchove. "Staro, staro mi dajte. Ono sto miriše na suv bosiljak..." Bora Stanković
Last edited by skupljac_zeljeza on 03/08/2015 15:21, edited 1 time in total.
ultimativan88

#1783 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by ultimativan88 »

5 0 5 wrote:
ultimativan88 wrote: Ovo ti argumentacija?! hahahahha, alal ti Čufte..

idi kamenuj zenu. popustio joj lanac. :lol: :lol: kad vec pricamo o napredku.

To ti je domet, psu!
Leo_alfa

#1784 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by Leo_alfa »

skupljac_zeljeza wrote:
Leo_alfa wrote: Nije zabrinutost, nego pokusavam shvatiti u cemu je caka. Ukoliko se uspostavi serijat ne vidim kako onda ovo i dalje moze biti sekularna drzava. A ako nema sekularne drzave onda zakon koji se odnosi na sve njene stanovnike nije ogoljen od religije, dakle... u cemu je caka?
Trenutno je moguć jedino model koji funkcioniše u Engleskoj. Bar u prvom levelu. :wink:

http://www.jutarnji.hr/serijatski-zakon ... ji/256152/
Ali mi ne govorimo o prvom levelu, kada bih bio upoznat sa serijatskim zakonom, mozda bih se i sam slozio sa nekim stvarima, nije nemoguce, ali opet bi se radilo samo o djelomicnom prihvacanju.
Dakle serijat level max, demokratije (koja bi omogucila stupanje na snagu serijata) vise nema kao ni sekularne drzave, pa se tako religijski propisi (jer drugih onda ne bi ni bilo) odnose na sveukupno stanovnistvo kojem ti licno ne bi opravdao ucesce u ovakvim pitanjima jer kako si vec napisao "Ima nas među muslimanima dovoljno.". Nema smisla onda uopste opravdavati onu eventualnu vecinu kao volju naroda. Ali s druge strane se moze prepoznati tezina ovih pitanja i uticaja na sve stanovnike drzave bili oni muslimani ili ne bez obzira sto se konkretno radi o islamskoj ideji ustroja drustva.
jahh

#1785 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by jahh »

@505

Kako vi svi toliko napredni a nepismeni? Posto ocito niste u obrazovanju napredni, u cemu li ste?
5 0 5

#1786 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by 5 0 5 »

ultimativan88 wrote: To ti je domet, psu!
caaaalmaaaaa, caaaalmaaa. prouci nesto. popiji casu vode. :lol: :lol:

zar nije o tome rijec u naslovu ove teme? o duzini lanca i radijus koji ces odrediti zeni. nije li kamenovanje legalni oblik kaznjavanja u tvom idelnom drustvu?
madner

#1787 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by madner »

skupljac_zeljeza wrote:

Ne znam što su oldtimeri tako zanimljivi? Eno na temi o satovima 90% popravlja modele koje su nosili naši djedovi umjesto ovih modernih na satelitsko upravljanje ili smartwatchove. "Staro, staro mi dajte. Ono sto miriše na suv bosiljak..." Bora Stanković
To se zove emotivna veza. Ja sam emotivno vezan za svoje prvo auto, mada je trenutno puno bolje.

Ni jedan ljubitelj oldtajmera ne tvrdi da su stari automobili bolji, samo da su njemu drazi.
5 0 5

#1788 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by 5 0 5 »

jahh wrote:@505

Kako vi svi toliko napredni a nepismeni? Posto ocito niste u obrazovanju napredni, u cemu li ste?
ne moram biti napredan da bi bio napredniji od ljudi koji se ravnaju po zakonima starim milenijum i po. i to po zakonima genocidnog srednjeg istoka, gdje se i danas siluju djeca, kamenuju zene, sijeku glave.
Kikibombona

#1789 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by Kikibombona »

Pretjerujete sa uvredama, nema potrebe...
tandmand

#1790 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by tandmand »

Man of steel wrote:Koliki debil moraš biti pa da tako jednu veličanstvenu ideju o postojanju svemogućeg i svevišnjeg Boga svodiš na formalnosti poput ispravnosti molitve, dužine brade, zavrnutih nogavica, načinu klanjanja, pa i toga da li žena sama smije putovati do Zenice.

Eto ne smije, zabranio Allah.

Bog je stvorio univerzum, sazviježđa, galaksije, sunce, planete, dan i noć, more i planine, životinje, biljke, ljude....i zabranio ženama da same putuju do Zenice.

O kruh ti jebem.
Mozart, Bach ... nadahnuti vjerom su prelijepe skladbe napravili u slavu Boga. Ali ko će učiti sviranje,note, .... najlakše je to zabraniti i reći -dozvoljen je samo def, pa udri. Oni kojima su potrebne fizičke sprege da ne bi pali u iskušenja imaju jaka uvjerenja ali slab karakter. Kao da propagiras poštenje ali sebi i svojima natakariš lisice na ruke da ne bi ko šta slučajno ukrao.
skupljac_zeljeza

#1791 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Leo_alfa wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Leo_alfa wrote: Nije zabrinutost, nego pokusavam shvatiti u cemu je caka. Ukoliko se uspostavi serijat ne vidim kako onda ovo i dalje moze biti sekularna drzava. A ako nema sekularne drzave onda zakon koji se odnosi na sve njene stanovnike nije ogoljen od religije, dakle... u cemu je caka?
Trenutno je moguć jedino model koji funkcioniše u Engleskoj. Bar u prvom levelu. :wink:

http://www.jutarnji.hr/serijatski-zakon ... ji/256152/
Ali mi ne govorimo o prvom levelu, kada bih bio upoznat sa serijatskim zakonom, mozda bih se i sam slozio sa nekim stvarima, nije nemoguce, ali opet bi se radilo samo o djelomicnom prihvacanju.
Dakle serijat level max, demokratije (koja bi omogucila stupanje na snagu serijata) vise nema kao ni sekularne drzave, pa se tako religijski propisi (jer drugih onda ne bi ni bilo) odnose na sveukupno stanovnistvo kojem ti licno ne bi opravdao ucesce u ovakvim pitanjima jer kako si vec napisao "Ima nas među muslimanima dovoljno.". Nema smisla onda uopste opravdavati onu eventualnu vecinu kao volju naroda. Ali s druge strane se moze prepoznati tezina ovih pitanja i uticaja na sve stanovnike drzave bili oni muslimani ili ne bez obzira sto se konkretno radi o islamskoj ideji ustroja drustva.
Alija I. u ID je to rekao skroz jednostavno...

"Islamsko društvo bez islamske vlasti je nedovršeno i nemoćno; islamska vlast bez islamskog društva je ili utopija ili nasilje."

Bosansko društvo sa entitetima i kantonima nije islamsko društvo pa shodno tome i mogu se praviti varijacije na temu. IZ radi na vjerskom obrazovanju muslimana što oživljava medrese kao gimnazije poslije kojih možeš studirati šta želiš. Taj preporod muslimana još traje i te snage jačaju u odnosu na Safetove koje mogu biti i sumnjive jer i arapski svijet ima fakultete poput našeg u Travniku i Kiseljaku. Ja lično se iznenadim skoro svaki dan ko je kod nas odbranio nekakvu disertaciju bilo iz rudarstva ili historije ili...ali piše mu u CV-iju da je magistar ili doktor.
skupljac_zeljeza

#1792 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

madner wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

To se zove emotivna veza. Ja sam emotivno vezan za svoje prvo auto, mada je trenutno puno bolje.

Ni jedan ljubitelj oldtajmera ne tvrdi da su stari automobili bolji, samo da su njemu drazi.
Nemoguće reći za staro da nema svoju vrijednost pa čak i kada se komparira sa novim. Ubiti, ukrasti, prevariti, ogovarati itd. će uvijek biti grijeh/loše.
madner

#1793 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by madner »

I ti se poceo gubiti kao ovaj ultimativni.

Objektivno nema vrijednost, subjektivno moze biti nesto najvrednije.

Drugi dio sa ubiti i ukrasti nema nikakve veze sa prvim.
skupljac_zeljeza

#1794 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

madner wrote:I ti se poceo gubiti kao ovaj ultimativni.

Objektivno nema vrijednost, subjektivno moze biti nesto najvrednije.

Drugi dio sa ubiti i ukrasti nema nikakve veze sa prvim.
Što se tiče oldtimera ako mi sat pokazuje tačno vrijeme? Ako me auto preveze od tačke A do tačke B bez problema? Zašto ne valja? Drugo je komfor, ali funkcija je ista.

Te vrijednosti iz Dekaloga su utkane i u sekularne zakone ili su sekularni stariji od Dekaloga?
madner

#1795 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by madner »

Zato sto je precizniji, zato sto moze duze raditi, zato sto moze raditi u svim vremenskim uslovima itd...
Za auto je to jer je brzi a trosi manje, sigurniji a ima vise mjesta i za prirodu bolji.

Sve objektivni parametri koji se mogu izmjeriti i dokazati.

Sekularni zakoni su precistili vjerske i odbacili sve sto se zasniva na praznovjeru. Kao i covjek kada odbaci visak iz ruksaka, lakse dise.
Leo_alfa

#1796 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by Leo_alfa »

skupljac_zeljeza wrote:
Alija I. u ID je to rekao skroz jednostavno...

"Islamsko društvo bez islamske vlasti je nedovršeno i nemoćno; islamska vlast bez islamskog društva je ili utopija ili nasilje."

Bosansko društvo sa entitetima i kantonima nije islamsko društvo pa shodno tome i mogu se praviti varijacije na temu. IZ radi na vjerskom obrazovanju muslimana što oživljava medrese kao gimnazije poslije kojih možeš studirati šta želiš. Taj preporod muslimana još traje i te snage jačaju u odnosu na Safetove koje mogu biti i sumnjive jer i arapski svijet ima fakultete poput našeg u Travniku i Kiseljaku. Ja lično se iznenadim skoro svaki dan ko je kod nas odbranio nekakvu disertaciju bilo iz rudarstva ili historije ili...ali piše mu u CV-iju da je magistar ili doktor.
Bosansko drustvo svakako nije islamsko drustvo i nerealno je ocekivati da se serijat moze uspostaviti. A kako smo krenuli od tvoje tvrdnje da ukoliko bude volja vecine za uspostavom serijata to se moze ocekivati, medjutim bez uplitanja nemuslimana u ovo muslimansko pitanje (koje realno nije striktno muslimansko pitanje, ali hajd') prica se dalje moze voditi samo na nacin "sta bi bilo, kad bi bilo". A to sta bi bilo je sasvim jasno, takvo uredjenje bi bilo nametnuto svima koji se cak nisu ni pitali o tome u startu.
Sto se tice IZ, ne znam da tu postoji ikakva ideja koja kontrira demokratskom uredjenju drzave. Dakle vec se u startu prihvata da serijat ne moze biti uspostavljen u svom potpunom obliku.
Obrazovni sistem je posebna prica... ne bas blistava.
skupljac_zeljeza

#1797 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

madner wrote:Zato sto je precizniji, zato sto moze duze raditi, zato sto moze raditi u svim vremenskim uslovima itd...
Za auto je to jer je brzi a trosi manje, sigurniji a ima vise mjesta i za prirodu bolji.

Sve objektivni parametri koji se mogu izmjeriti i dokazati.

Sekularni zakoni su precistili vjerske i odbacili sve sto se zasniva na praznovjeru. Kao i covjek kada odbaci visak iz ruksaka, lakse dise.
Nije ni vjera konzervirana na tu i tu godinu. Stalno postoji potreba za novim fetvama jer se okolnosti u kojima živimo mijenjaju zato što su promjene jedina konstanta kao Božiji zakon. Za Kur'an bi nam trebalo najmanje desetak velikih biblioteka da je u startu trebao dati ogovore na sve, ali nije mu to ni svrha kako sam spominjao na prethodnim stranicama. Šta su muslimani odbacili iz Kur'ana kao 'balast'?
madner

#1798 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by madner »

Ti se totalno pogubio. Objektivni tvrdi da napredna drustva naseg doba nisu napredna, da je ljepse zivjeti u Jemenu ili Saudiji nego u Svici ili Norveskoj.
Meni se nije dalo raspravljati o tome jer da ima odgovarajuci IQ znao bi da svakim danom ljudi migracijom potvrde gdje je bolje i tu nema rasprave.

Sto se tice islamskih drustava, balast je ogroman i zato ta drustva jesu upravo tu gdje su. No najgore je sto nisu svjesni tog balasta, pa uzroke traze u gusterima, masonima i jevrejima, jer do svih ostalih je, nije do njih.
Opste ne govorim sa vjerske strane, to je suplja prica koja ce za 20 godina biti drugacija nego sto je bila prije 100 godina, govorim o krajnjem produktu.
Mozes ti tvrditi da si napravio najbolje auto i da je halal, ali ako ne moze vise od 40 km/h i raspadne se nakon 5000 km, ja ulazem skepsu. Da se ne zbunis, islamska drustva su ove trule do 40km/h naspram zapadnih BMWova i Mercedesa.
skupljac_zeljeza

#1799 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Leo_alfa wrote: Sto se tice IZ, ne znam da tu postoji ikakva ideja koja kontrira demokratskom uredjenju drzave. Dakle vec se u startu prihvata da serijat ne moze biti uspostavljen u svom potpunom obliku.
Obrazovni sistem je posebna prica... ne bas blistava.
Ne može IZ tražiti zbog prirode države, ali recimo generacije u budućnosti mogu tražiti verziju šerijata koja je postojala u Kraljevini Jugoslaviji ili poslije ulaska u EU ove light verzije šerijata po Evropi. Ko je vjerovao prije 30 godina da će Vjeronauka biti vraćena u obavezno osnovno obrazovanje i da će je baš Suljagić zabetonirati armiranim betonom? Sretnemo se opet kroz 30 godina na ovu temu.
detroit-mercy

#1800 Re: Da li je ženi dozvoljeno da sama putuje autom do Zenice? Dr Safet Kuduzovic

Post by detroit-mercy »

skupljac_zeljeza wrote:
5 0 5 wrote:da li bi u tom bosanskohercegovackom serijatu bilo dozvoljeno ozeniti sestogodisnju curicu? (po uzoru na poslanika).
Nije moguće jer to nije ni Poslanik uradio.
A zenit prve rodice :mrgreen: .
Locked