za gorivo u volvu 3 puta po cenera mjesecno
za režije oko 250 maraka
meni dosta 4 joje
to to...najlakse je o sebi...zizi505 wrote:Ma možda on može i izgurati ovaj režim dok je kod roditelja. Zanima me kakav bi mu plan bio da se oženi i dobije dijete ili blizance![]()
Sve se nema a argeta se namazala.Moglo bi tako kad bi jos za heroina imo.muha_sa wrote:za hranu 3 marke dnevno
za gorivo u volvu 3 puta po cenera mjesecno
za režije oko 250 maraka
meni dosta 4 joje
Xillenn wrote:Zašto bih se zajebavao?Russki wrote:Zajebavaš se ti ?Xillenn wrote:Baš sam pričao o ovome sa drugom neki dan i dođosmo na neku sumu da je potrebno oko 900 KM da bi se imao ok život, a 500 da bi se preživilo kao samac.
Slažete li se?
Stan se može naći sa režijama 300 KM. U 200 KM se mogu ugurati obroci i preživi se.
Dodaj tome 400 KM, imaš članstvo za potrepštine i za tramvaj mjesečnu plus za hitni fond.
Zimi kada je hladno -> jakna i džemper a ne paliti grijanje. Izdržati i lagano. Izlasci, raja, koncerti? To svakako u Bosni treba zaboraviti, kad je sve katastrofa.
Ako misliš da se za 200KM ne može jesti ok, vjeruj mi da može. Ja sam par zadnjih mjeseci upoređivao cijene po marketima, pravio po uzusu na Američke sajtove "eat cheaply and healthy"-recepte. Za jednu sedmicu imaš 50KM da potrošiš. Možeš napraviti uz pomoć osnovnih začina, riže, mesa standardne kvalitete i hljeba odlične obroke. To ja radim.
Od povrća se isplati kupiti na kilo i pratiti mikronutritivne potrebe. Kad kažemo da je zdravo povrće, pa uzmemo salatu od 300 grama, to je bruku. Dovoljno je svako 2-3 dana pojesti jednu mrkvu i tijelu tamanA kalorije izbalansirati po fazi 20proteini%/30masnoće%/50ugljikohidrati% i zdravo tijelo.
Slatkiše, sokove, alkohol, cigare i slično zaboraviti.
Znači jaka samodisciplina i to je to. Za dodatnih 20KM se može i debljati na ovoj dijeti na pozitivan način, tako da ona članarina u teretani igra ulogu, a vožnje tramvajem su neograničene na mjesečnoj karti. Možete se tuširati u teretani. Bar ja tako radim, ne pamtim da sam se okupao kod kuće već par mjeseci.
Znam da je ovo sve netestiran plan, nisam se još odvojio od svojih pa ne mogu da potvrdim, ali mislim da stvarno ima smisla.
Evo ja sam računao koliki trošak sam svojim roditeljima mjesečno, izađe kirija 250, hrana 200, internet, struja, voda i ostalo oko 70 i to je to.
Fora je samo ne koristiti velike potrošače. Umjesto računara - laptop kojem se spusti potrošnja na 15-20W. Veš mašina kada je niskotarifna struja i tako dalje.
Da nije neki politicar koji voli fukari govorit da nisu ni svjesni kolko imajulmo wrote:rekoh ja da je lik šaljivdžija
Jebi ti to bolan, ne rece lik najbitnije a to je jel mu se uplaciva zdravstveno i penzionoSmokingMan wrote:Razlika u režijama tokom ljetnog i zimskog perioda su znantne i to se dobro osjeti na budžetu.500 KM ti ne može biti dovoljno ni u najidiličnijim scenarijima kao samcu....
Zar moze skociti "dole"?512MB wrote:Nista protiv Indijaca, svaki put kad sjebu projekat meni satnica skoci gore...detroit-mercy wrote:Jesi li svjestan samo koliko ITovaca izadje u Indiji samo svake godine sa fakultetaTheHound wrote:
Znaju oni vrlo dobro sta bi bez nas, placali tri pita vise za istu pamet, sta mislis sto nas traze, nije sto smo im dragi sigurno. Pa stvaram nesto svaki dan i uzimam pare za to i ja i firma za koju radim. Sto cu preprodavati nesto ako mogu stvarati nesto za bolje pare?
Gdje sam ja to rekao da ne varaju drzavu? Samo sam rekao da im to nije cilj nego sredstvo. Cilj je da radnik dobije sto vise a jedno od sredstava je varanje na porezu.. Mi smo samo kap u moru i kupimo mrvice sa tog ogromnog trzista
A gdje su druge zemlje
.
triconja wrote:Da nije neki politicar koji voli fukari govorit da nisu ni svjesni kolko imajulmo wrote:rekoh ja da je lik šaljivdžija![]()
![]()
vala je milja pravo visokotuzlak1212 wrote:Sta znaci dobar zivot
Samcu treba mjesecno minimum 1200 KM za dobar zivot u bilo kojem periodu godine... Kad radis, nemas kad zajebavat se kuhanjem, preracunavanjem kako jeftnije prezivit, idi radi pa idi zivi...
Samo pucaj visoko bajo moj
takoe, trico, svaka ti je zlatnatriconja wrote:Jebi ti to bolan, ne rece lik najbitnije a to je jel mu se uplaciva zdravstveno i penzionoSmokingMan wrote:Razlika u režijama tokom ljetnog i zimskog perioda su znantne i to se dobro osjeti na budžetu.500 KM ti ne može biti dovoljno ni u najidiličnijim scenarijima kao samcu....![]()
Kurca pite ti more bit 500 maraka ako preko zime nosis duge gace, poluver i vunene carape, pojest ce ljekovi to dok kaes freza
A sta ako je neki gotovan koji misli ko ih jebe, ne mogu me otjerat i svu platu potrosi na slotove, kladionicu, alkohol?Guadalajara wrote:pa ko nema mora otplacivat rate...
dobro ovo iz sherpe za to si u pravu...ali opet treba dati pare za hranu, a i rezije...pogurat malo svoje...jel..
Bogami i sprat se mora sredit, slabo koji babo sredi djeci da mogu uselit po principu kljuc u ruke.lmo wrote:za kapitalnu stvar otplaćuješ kredit, a to nije sića.
ma najbolje sprat kod ćaće i matere, pa sići i usuti porciju iz šerpe, malo se ugrijati, rashladiti i tako. onda može bit.a vaziš da si samostalan.
ništa na žene, cccc.triconja wrote:A sta ako je neki gotovan koji misli ko ih jebe, ne mogu me otjerat i svu platu potrosi na slotove, kladionicu, alkohol?Guadalajara wrote:pa ko nema mora otplacivat rate...
dobro ovo iz sherpe za to si u pravu...ali opet treba dati pare za hranu, a i rezije...pogurat malo svoje...jel..
Rekao sam samcu 1200 KM je minimum realna plata a da moze dobro zivit (bez obavezne stednje, samo jako dobro zivi od plate do plate)...lmo wrote:vala je milja pravo visokotuzlak1212 wrote:Sta znaci dobar zivot
Samcu treba mjesecno minimum 1200 KM za dobar zivot u bilo kojem periodu godine... Kad radis, nemas kad zajebavat se kuhanjem, preracunavanjem kako jeftnije prezivit, idi radi pa idi zivi...
Samo pucaj visoko bajo moj![]()
Ja sam starom stan sredio..od stolarije, izolacije, grijanja, namjestaja...bolje mu je sredjen stan od mojegtriconja wrote:Bogami i sprat se mora sredit, slabo koji babo sredi djeci da mogu uselit po principu kljuc u ruke.lmo wrote:za kapitalnu stvar otplaćuješ kredit, a to nije sića.
ma najbolje sprat kod ćaće i matere, pa sići i usuti porciju iz šerpe, malo se ugrijati, rashladiti i tako. onda može bit.a vaziš da si samostalan.
Mislim dobijes ti sprat al ga moras oddevastirat
Znamtuzlak1212 wrote:
Za kakve pare i ponizenja rade moje kolege sa faksa, vjeruj da je nekima i milja pucanj visoko