Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
muha_sa

#1776 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

za hranu 3 marke dnevno

Image

za gorivo u volvu 3 puta po cenera mjesecno

za režije oko 250 maraka

meni dosta 4 joje
Guadalajara

#1777 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Guadalajara »

zizi505 wrote:Ma možda on može i izgurati ovaj režim dok je kod roditelja. Zanima me kakav bi mu plan bio da se oženi i dobije dijete ili blizance :-) :mrgreen:
to to...najlakse je o sebi... :-)
HAVANA

#1778 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by HAVANA »

muha_sa wrote:za hranu 3 marke dnevno

Image

za gorivo u volvu 3 puta po cenera mjesecno

za režije oko 250 maraka

meni dosta 4 joje
Sve se nema a argeta se namazala.Moglo bi tako kad bi jos za heroina imo. :lol:
muha_sa

#1779 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by muha_sa »

debelo mi namazala :-) ovo se ubuduce mora razgodit :lol:
Guadalajara

#1780 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Guadalajara »

debela ta kora na kriskama :mrgreen:
freelancerusk

#1781 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by freelancerusk »

Xillenn wrote:
Russki wrote:
Xillenn wrote:Baš sam pričao o ovome sa drugom neki dan i dođosmo na neku sumu da je potrebno oko 900 KM da bi se imao ok život, a 500 da bi se preživilo kao samac.

Slažete li se?
Zajebavaš se ti ?
Zašto bih se zajebavao?

Stan se može naći sa režijama 300 KM. U 200 KM se mogu ugurati obroci i preživi se.

Dodaj tome 400 KM, imaš članstvo za potrepštine i za tramvaj mjesečnu plus za hitni fond.

Zimi kada je hladno -> jakna i džemper a ne paliti grijanje. Izdržati i lagano. Izlasci, raja, koncerti? To svakako u Bosni treba zaboraviti, kad je sve katastrofa.

Ako misliš da se za 200KM ne može jesti ok, vjeruj mi da može. Ja sam par zadnjih mjeseci upoređivao cijene po marketima, pravio po uzusu na Američke sajtove "eat cheaply and healthy"-recepte. Za jednu sedmicu imaš 50KM da potrošiš. Možeš napraviti uz pomoć osnovnih začina, riže, mesa standardne kvalitete i hljeba odlične obroke. To ja radim.

Od povrća se isplati kupiti na kilo i pratiti mikronutritivne potrebe. Kad kažemo da je zdravo povrće, pa uzmemo salatu od 300 grama, to je bruku. Dovoljno je svako 2-3 dana pojesti jednu mrkvu i tijelu taman :) A kalorije izbalansirati po fazi 20proteini%/30masnoće%/50ugljikohidrati% i zdravo tijelo.

Slatkiše, sokove, alkohol, cigare i slično zaboraviti.

Znači jaka samodisciplina i to je to. Za dodatnih 20KM se može i debljati na ovoj dijeti na pozitivan način, tako da ona članarina u teretani igra ulogu, a vožnje tramvajem su neograničene na mjesečnoj karti. Možete se tuširati u teretani. Bar ja tako radim, ne pamtim da sam se okupao kod kuće već par mjeseci.

Znam da je ovo sve netestiran plan, nisam se još odvojio od svojih pa ne mogu da potvrdim, ali mislim da stvarno ima smisla.

Evo ja sam računao koliki trošak sam svojim roditeljima mjesečno, izađe kirija 250, hrana 200, internet, struja, voda i ostalo oko 70 i to je to.
Fora je samo ne koristiti velike potrošače. Umjesto računara - laptop kojem se spusti potrošnja na 15-20W. Veš mašina kada je niskotarifna struja i tako dalje.

Tema se zove "Koliko je u BiH potrebno za dobar zivot?"

Ako je tebi to dobar zivot, blago tebi. :-)
lmo
Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace

#1782 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by lmo »

rekoh ja da je lik šaljivdžija :lol:
SmokingMan

#1783 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by SmokingMan »

Razlika u režijama tokom ljetnog i zimskog perioda su znantne i to se dobro osjeti na budžetu.500 KM ti ne može biti dovoljno ni u najidiličnijim scenarijima kao samcu....
triconja

#1784 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by triconja »

lmo wrote:rekoh ja da je lik šaljivdžija :lol:
Da nije neki politicar koji voli fukari govorit da nisu ni svjesni kolko imaju :lol: :lol: :lol:
triconja

#1785 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by triconja »

SmokingMan wrote:Razlika u režijama tokom ljetnog i zimskog perioda su znantne i to se dobro osjeti na budžetu.500 KM ti ne može biti dovoljno ni u najidiličnijim scenarijima kao samcu....
Jebi ti to bolan, ne rece lik najbitnije a to je jel mu se uplaciva zdravstveno i penziono :lol:

Kurca pite ti more bit 500 maraka ako preko zime nosis duge gace, poluver i vunene carape, pojest ce ljekovi to dok kaes freza :lol:
developer10

#1786 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by developer10 »

512MB wrote:
detroit-mercy wrote:
TheHound wrote:
Znaju oni vrlo dobro sta bi bez nas, placali tri pita vise za istu pamet, sta mislis sto nas traze, nije sto smo im dragi sigurno. Pa stvaram nesto svaki dan i uzimam pare za to i ja i firma za koju radim. Sto cu preprodavati nesto ako mogu stvarati nesto za bolje pare?

Gdje sam ja to rekao da ne varaju drzavu? Samo sam rekao da im to nije cilj nego sredstvo. Cilj je da radnik dobije sto vise a jedno od sredstava je varanje na porezu.
Jesi li svjestan samo koliko ITovaca izadje u Indiji samo svake godine sa fakulteta :mrgreen:. Mi smo samo kap u moru i kupimo mrvice sa tog ogromnog trzista :mrgreen: A gdje su druge zemlje :skoljka: .
Nista protiv Indijaca, svaki put kad sjebu projekat meni satnica skoci gore...
Zar moze skociti "dole"? :D
tuzlak1212

#1787 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by tuzlak1212 »

Sta znaci dobar zivot :D

Samcu treba mjesecno minimum 1200 KM za dobar zivot u bilo kojem periodu godine... Kad radis, nemas kad zajebavat se kuhanjem, preracunavanjem kako jeftnije prezivit, idi radi pa idi zivi...
Samo pucaj visoko bajo moj
lmo

#1788 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by lmo »

triconja wrote:
lmo wrote:rekoh ja da je lik šaljivdžija :lol:
Da nije neki politicar koji voli fukari govorit da nisu ni svjesni kolko imaju :lol: :lol: :lol:
:shock: :thumbup:
lmo

#1789 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by lmo »

tuzlak1212 wrote:Sta znaci dobar zivot :D

Samcu treba mjesecno minimum 1200 KM za dobar zivot u bilo kojem periodu godine... Kad radis, nemas kad zajebavat se kuhanjem, preracunavanjem kako jeftnije prezivit, idi radi pa idi zivi...
vala je milja pravo visoko :lol:
triconja wrote:
SmokingMan wrote:Razlika u režijama tokom ljetnog i zimskog perioda su znantne i to se dobro osjeti na budžetu.500 KM ti ne može biti dovoljno ni u najidiličnijim scenarijima kao samcu....
Jebi ti to bolan, ne rece lik najbitnije a to je jel mu se uplaciva zdravstveno i penziono :lol:

Kurca pite ti more bit 500 maraka ako preko zime nosis duge gace, poluver i vunene carape, pojest ce ljekovi to dok kaes freza :lol:
takoe, trico, svaka ti je zlatna :shmizla1:
Guadalajara

#1790 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Guadalajara »

Pa ko je samac i ima kapitalnu stvar kao sto je kuca/stan...moze bit :mrgreen:
lmo

#1791 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by lmo »

za kapitalnu stvar otplaćuješ kredit, a to nije sića.

ma najbolje sprat kod ćaće i matere, pa sići i usuti porciju iz šerpe, malo se ugrijati, rashladiti i tako. onda može bit. :lol: a vaziš da si samostalan.
Guadalajara

#1792 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Guadalajara »

pa ko nema mora otplacivat rate...

dobro ovo iz sherpe za to si u pravu...ali opet treba dati pare za hranu, a i rezije...pogurat malo svoje...jel.. :P
triconja

#1793 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by triconja »

Guadalajara wrote:pa ko nema mora otplacivat rate...

dobro ovo iz sherpe za to si u pravu...ali opet treba dati pare za hranu, a i rezije...pogurat malo svoje...jel.. :P
A sta ako je neki gotovan koji misli ko ih jebe, ne mogu me otjerat i svu platu potrosi na slotove, kladionicu, alkohol? :lol:
triconja

#1794 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by triconja »

lmo wrote:za kapitalnu stvar otplaćuješ kredit, a to nije sića.

ma najbolje sprat kod ćaće i matere, pa sići i usuti porciju iz šerpe, malo se ugrijati, rashladiti i tako. onda može bit. :lol: a vaziš da si samostalan.
Bogami i sprat se mora sredit, slabo koji babo sredi djeci da mogu uselit po principu kljuc u ruke.

Mislim dobijes ti sprat al ga moras oddevastirat :lol:
lmo

#1795 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by lmo »

triconja wrote:
Guadalajara wrote:pa ko nema mora otplacivat rate...

A sta ako je neki gotovan koji misli ko ih jebe, ne mogu me otjerat i svu platu potrosi na slotove, kladionicu, alkohol? :lol:
ništa na žene, cccc.
SmokingMan

#1796 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by SmokingMan »

Nemre biti ma kako god okreneš,jebo penziono,kada ne mrere biti ni kada zatežeš kaiš.Tamo vamo,ni da ti par maraka za izlaska ostane.Ne izbježno je da se živi na kredit,to ti je i kod onih sa duplom platom.Nikome nemere biti jbt...
tuzlak1212

#1797 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by tuzlak1212 »

lmo wrote:
tuzlak1212 wrote:Sta znaci dobar zivot :D

vala je milja pravo visoko :lol:
Rekao sam samcu 1200 KM je minimum realna plata a da moze dobro zivit (bez obavezne stednje, samo jako dobro zivi od plate do plate)...
Barem za Tuzlu

Za kakve pare i ponizenja rade moje kolege sa faksa, vjeruj da je nekima i milja pucanj visoko :|
Guadalajara

#1798 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Guadalajara »

triconja wrote:
lmo wrote:za kapitalnu stvar otplaćuješ kredit, a to nije sića.

Bogami i sprat se mora sredit, slabo koji babo sredi djeci da mogu uselit po principu kljuc u ruke.

Mislim dobijes ti sprat al ga moras oddevastirat :lol:
Ja sam starom stan sredio..od stolarije, izolacije, grijanja, namjestaja...bolje mu je sredjen stan od mojeg ;-) :lol:

Polahko....ne mora se sve odjednom oddevastirati...Mislim moze...nadjes zenu investitora.... i rijesen problem. :lol:
SmokingMan

#1799 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by SmokingMan »

Ma znam lika koji skoro 2.000 KM primanja spiska prije isteka mjeseca + sto ima svoj stan.... :D
Guadalajara

#1800 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Guadalajara »

tuzlak1212 wrote:
Za kakve pare i ponizenja rade moje kolege sa faksa, vjeruj da je nekima i milja pucanj visoko :|
Znam :wink:
Post Reply