Danasnji "feminizam"
-
omar little
#1776 Re: Danasnji "feminizam"
kaze klerodesnicarski licemjer po kojem moja prava prestaju na osnovu imaginarnih sracki njegove religije.
- sheilak
#1777 Re: Danasnji "feminizam"
svidja mi se ova recenica iako ne znam konkretno na koga se odnosi.omar little wrote:kaze klerodesnicarski licemjer po kojem moja prava prestaju na osnovu imaginarnih sracki njegove religije.
ali ja tako rado ulazim u sukobe sa klerodesnicarima (mmmm, posebno s njima) i sa njima povezanim izrazenim i low key seksistima (tipa dragi, neatraktivni, momci koji nisu dovoljno muskarci da nekog odvedu u krevet, a koji kipte od bijesa zbog misljenja da imaju pravo na to i da im se mora dati), no i sa zenama koje to sve fino podrzavaju, i klerodesnicare i sexiste. njih pogotovo te njihovo njegovanje kulta "zene, majke, kraljice, patnice" (s muskarcem kao, da upotrijebim katolicki izraz, prvotnim) volim staviti na mjesto. i to na mjesto glupace. i like that very much.
- tranquil
#1778 Re: Danasnji "feminizam"
Čitav ovaj tzv. "alt-right" pokret je zapravo fuzija dijela klerodesničara i sekularnih desničara koji imaju jednu zajedničku karakteristiku: većina njih (muškarci kao i žene koje ih podržavaju) su MRA - pokret za prava osjetljivih, nesigurnih, frustriranih, u ponekom slučaju razočaranih ili čak lošim vezama oštećenih muškaraca, koji su toliko slabašni da je jednakost polova nešto što ih ugrožava. To su ljudi koji ne mogu postići nešto u životu, a da prethodno ne stave kulturološki ili institucionalni hendikep na 50% stanovništva.sheilak wrote:ali ja tako rado ulazim u sukobe sa klerodesnicarima (mmmm, posebno s njima) i sa njima povezanim izrazenim i low key seksistima (tipa dragi, neatraktivni, momci koji nisu dovoljno muskarci da nekog odvedu u krevet, a koji kipte od bijesa zbog misljenja da imaju pravo na to i da im se mora dati), no i sa zenama koje to sve fino podrzavaju, i klerodesnicare i sexiste. njih pogotovo te njihovo njegovanje kulta "zene, majke, kraljice, patnice" (s muskarcem kao, da upotrijebim katolicki izraz, prvotnim) volim staviti na mjesto. i to na mjesto glupace. i like that very much.
- sheilak
#1779 Re: Danasnji "feminizam"
wow, tranquil! za posttranquil wrote:Čitav ovaj tzv. "alt-right" pokret je zapravo fuzija dijela klerodesničara i sekularnih desničara koji imaju jednu zajedničku karakteristiku: većina njih (muškarci kao i žene koje ih podržavaju) su MRA - pokret za prava osjetljivih, nesigurnih, frustriranih, u ponekom slučaju razočaranih ili čak lošim vezama oštećenih muškaraca, koji su toliko slabašni da je jednakost polova nešto što ih ugrožava. To su ljudi koji ne mogu postići nešto u životu, a da prethodno ne stave kulturološki ili institucionalni hendikep na 50% stanovništva.sheilak wrote:ali ja tako rado ulazim u sukobe sa klerodesnicarima (mmmm, posebno s njima) i sa njima povezanim izrazenim i low key seksistima (tipa dragi, neatraktivni, momci koji nisu dovoljno muskarci da nekog odvedu u krevet, a koji kipte od bijesa zbog misljenja da imaju pravo na to i da im se mora dati), no i sa zenama koje to sve fino podrzavaju, i klerodesnicare i sexiste. njih pogotovo te njihovo njegovanje kulta "zene, majke, kraljice, patnice" (s muskarcem kao, da upotrijebim katolicki izraz, prvotnim) volim staviti na mjesto. i to na mjesto glupace. i like that very much.
MRA je institucionaliziran jer su sistemi u kojima zivimo puno skloniji i pristrasniji prema tom pokretu dok se feminizam demonizira. Imamo s jedne strane sliku, ponosnog, ali povrijedjenog i nepravedno zakinutog muskarca kojeg je zena sustavno emotivno i financijski unistavala koji se pravedno i dostojanstveno bori da ga potpuno ne unisti...Dok s druge strane imamo sliku neuredne, neobrijane, pretile, zapjenjene i sexualno frustrirane zene koja nastoji muskarcima oduzeti i ono zadnje sto imaju. Osim, naravno, sto ne pristoji muskarcima (a nit zenama) da se behute, radi se o potpunoj zamjeni teza i zamjeni slika. MRA pripadnici su upravo onakvi kakvim predstavljaju feministice.
A o zenama koji ih podrzavaju: na studiju sam pisala clanak o feministickoj knjizevnoj teoriji (zapalo me). I upravo sam pisala o ovom gore i o male selfentitlement te o opravdanju silovanja. Trazeno je od mene da clanak modificiram te stavim hajmo reci zensku frustraciju u prvi plan te Freudov Penisneid te (navodno) s tim povezane ludjacke akcije tog zenskog lika. Komentar profesorice je bio "sve u redu, ali gdje ces to reci".
Sorry na super dugom postu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1780 Re: Danasnji "feminizam"
jednakost polova
južni i svjeverni pol su uvijek bili jednaki
južni i svjeverni pol su uvijek bili jednaki
- Bloo
- Globalna šefica
#1781 Re: Danasnji "feminizam"
Lijepo bi bilo da neko uradi osvrt na MRA (i eventualno povuće paralelu) i onaj movement sa likovima koji putuju svijetom i šamiraju žene radi seksa (kill me sada ne mogu da se sjetim kako se zovu, ali imaju par prominentih predstavnika, koji drže seminare o how to seduce women i da je mazneš za jednu noć)sheilak wrote:wow, tranquil! za posttranquil wrote:Čitav ovaj tzv. "alt-right" pokret je zapravo fuzija dijela klerodesničara i sekularnih desničara koji imaju jednu zajedničku karakteristiku: većina njih (muškarci kao i žene koje ih podržavaju) su MRA - pokret za prava osjetljivih, nesigurnih, frustriranih, u ponekom slučaju razočaranih ili čak lošim vezama oštećenih muškaraca, koji su toliko slabašni da je jednakost polova nešto što ih ugrožava. To su ljudi koji ne mogu postići nešto u životu, a da prethodno ne stave kulturološki ili institucionalni hendikep na 50% stanovništva.sheilak wrote:ali ja tako rado ulazim u sukobe sa klerodesnicarima (mmmm, posebno s njima) i sa njima povezanim izrazenim i low key seksistima (tipa dragi, neatraktivni, momci koji nisu dovoljno muskarci da nekog odvedu u krevet, a koji kipte od bijesa zbog misljenja da imaju pravo na to i da im se mora dati), no i sa zenama koje to sve fino podrzavaju, i klerodesnicare i sexiste. njih pogotovo te njihovo njegovanje kulta "zene, majke, kraljice, patnice" (s muskarcem kao, da upotrijebim katolicki izraz, prvotnim) volim staviti na mjesto. i to na mjesto glupace. i like that very much.fino si sumirao ono sto i ja stalno govorim. imala sam "cast" da upoznam par muskaraca koji se smatraju istinskim zrtvama zena (opcenito). i nema nista gore od self entitlementa kod muskarca koji plakanjem i optuzivanjem drugih (zena) ili njihovim omalovazavanjem, ponizavanjem, brutalnim vrijedjanjem ili fizickim nasiljem (kad mu se ukaze prilika, kad niko ne gleda, kad je u grupi ili ako zenska nije jaca od njega) nastoji vratiti i osigurati si te neke privilegije i prava za koja smatra da mu kao muskarcu by default pripadaju (a mame ih posrzavaju u tome). pa ovdje imamo ono "sve su zene kurave i sponzoruse i zele samo novac" jer on nije primjerice dovoljno atraktivan ili sposoban da privuce zenu, ikako. ili ono, "ona je nezahvalna, birac-otirac, sta ona hoce jer nece mog ovakvog finog mahira". a mahir joj maltene idiot, il ruzan il umisljen il nesposoban. (sorry, mahir je ovdje genericno ime, bez slicnosti sa nekom stvarnom osobom
)
MRA je institucionaliziran jer su sistemi u kojima zivimo puno skloniji i pristrasniji prema tom pokretu dok se feminizam demonizira. Imamo s jedne strane sliku, ponosnog, ali povrijedjenog i nepravedno zakinutog muskarca kojeg je zena sustavno emotivno i financijski unistavala koji se pravedno i dostojanstveno bori da ga potpuno ne unisti...Dok s druge strane imamo sliku neuredne, neobrijane, pretile, zapjenjene i sexualno frustrirane zene koja nastoji muskarcima oduzeti i ono zadnje sto imaju. Osim, naravno, sto ne pristoji muskarcima (a nit zenama) da se behute, radi se o potpunoj zamjeni teza i zamjeni slika. MRA pripadnici su upravo onakvi kakvim predstavljaju feministice.
A o zenama koji ih podrzavaju: na studiju sam pisala clanak o feministickoj knjizevnoj teoriji (zapalo me). I upravo sam pisala o ovom gore i o male selfentitlement te o opravdanju silovanja. Trazeno je od mene da clanak modificiram te stavim hajmo reci zensku frustraciju u prvi plan te Freudov Penisneid te (navodno) s tim povezane ludjacke akcije tog zenskog lika. Komentar profesorice je bio "sve u redu, ali gdje ces to reci".
Sorry na super dugom postu. Tema mi lezi na srcu.
- tranquil
#1782 Re: Danasnji "feminizam"
Nisam siguran da je povezano, u smislu da se grupe preklapaju. Dok obje grupe imaju problem sa tretiranjem žena kao objekte, problem sa MRA je nedostatak seksa, za razliku od ovih seks trenera. U ovo liberalno vrijeme, kada većina ljudi može imati seks ako to želi, ovi momci iz MRA ne dobivaju svoj dio, I to ih čini jako jako frustriranim, i naravno krive feminizam, liberalno društvo...Bloo wrote:Lijepo bi bilo da neko uradi osvrt na MRA (i eventualno povuće paralelu) i onaj movement sa likovima koji putuju svijetom i šamiraju žene radi seksa (kill me sada ne mogu da se sjetim kako se zovu, ali imaju par prominentih predstavnika, koji drže seminare o how to seduce women i da je mazneš za jednu noć)sheilak wrote:wow, tranquil! za posttranquil wrote:Čitav ovaj tzv. "alt-right" pokret je zapravo fuzija dijela klerodesničara i sekularnih desničara koji imaju jednu zajedničku karakteristiku: većina njih (muškarci kao i žene koje ih podržavaju) su MRA - pokret za prava osjetljivih, nesigurnih, frustriranih, u ponekom slučaju razočaranih ili čak lošim vezama oštećenih muškaraca, koji su toliko slabašni da je jednakost polova nešto što ih ugrožava. To su ljudi koji ne mogu postići nešto u životu, a da prethodno ne stave kulturološki ili institucionalni hendikep na 50% stanovništva.fino si sumirao ono sto i ja stalno govorim. imala sam "cast" da upoznam par muskaraca koji se smatraju istinskim zrtvama zena (opcenito). i nema nista gore od self entitlementa kod muskarca koji plakanjem i optuzivanjem drugih (zena) ili njihovim omalovazavanjem, ponizavanjem, brutalnim vrijedjanjem ili fizickim nasiljem (kad mu se ukaze prilika, kad niko ne gleda, kad je u grupi ili ako zenska nije jaca od njega) nastoji vratiti i osigurati si te neke privilegije i prava za koja smatra da mu kao muskarcu by default pripadaju (a mame ih posrzavaju u tome). pa ovdje imamo ono "sve su zene kurave i sponzoruse i zele samo novac" jer on nije primjerice dovoljno atraktivan ili sposoban da privuce zenu, ikako. ili ono, "ona je nezahvalna, birac-otirac, sta ona hoce jer nece mog ovakvog finog mahira". a mahir joj maltene idiot, il ruzan il umisljen il nesposoban. (sorry, mahir je ovdje genericno ime, bez slicnosti sa nekom stvarnom osobom
)
Sorry na super dugom postu. Tema mi lezi na srcu.
Ako postoji neka veza između te dvije grupe to je da su MRA vjerovatno ciljna grupa za ove savjetnike, iz čega proizilazi da savjetnici vjerovatno ne bi postojali bez MRA.
- madner
#1783 Re: Danasnji "feminizam"
Argumentacija na visokom nivou. 
- Bloo
- Globalna šefica
#1784 Re: Danasnji "feminizam"
Na žalost i dalje ne mogu naći tu grupu (my searching skills are low today).tranquil wrote:
Nisam siguran da je povezano, u smislu da se grupe preklapaju. Dok obje grupe imaju problem sa tretiranjem žena kao objekte, problem sa MRA je nedostatak seksa, za razliku od ovih seks trenera. U ovo liberalno vrijeme, kada većina ljudi može imati seks ako to želi, ovi momci iz MRA ne dobivaju svoj dio, I to ih čini jako jako frustriranim, i naravno krive feminizam, liberalno društvo...
Ako postoji neka veza između te dvije grupe to je da su MRA vjerovatno ciljna grupa za ove savjetnike, iz čega proizilazi da savjetnici vjerovatno ne bi postojali bez MRA.
Za sada još uvijek pokušavam da provarim ovo:
What Is Neomasculinity?”
http://www.returnofkings.com/about
Women and homosexuals are strongly discouraged from commenting here.
-
numizmatic
#1785 Re: Danasnji "feminizam"
Pick-up artists su vam ti
- sheilak
#1786 Re: Danasnji "feminizam"
ne da se preklapaju, vec imaju hajmo reci isto izvoriste. promatranje zena kao objekat, vlasnistvo, nesto sto treba podciniti, nesto sto sluzi zadovoljavanju njihovih potreba. a u obje skupine dolazi do izrazaja stav da muskarac mora biti privilegiran te se potcrtava njegov primat u drustvu. zene su tu samo statisti i objekti za iskoristavanje. MRA-ovci se ljute i placu jer im to zle zene ne dozvoljavaju visetranquil wrote:Nisam siguran da je povezano, u smislu da se grupe preklapaju. Dok obje grupe imaju problem sa tretiranjem žena kao objekte, problem sa MRA je nedostatak seksa, za razliku od ovih seks trenera. U ovo liberalno vrijeme, kada većina ljudi može imati seks ako to želi, ovi momci iz MRA ne dobivaju svoj dio, I to ih čini jako jako frustriranim, i naravno krive feminizam, liberalno društvo...Bloo wrote:
Lijepo bi bilo da neko uradi osvrt na MRA (i eventualno povuće paralelu) i onaj movement sa likovima koji putuju svijetom i šamiraju žene radi seksa (kill me sada ne mogu da se sjetim kako se zovu, ali imaju par prominentih predstavnika, koji drže seminare o how to seduce women i da je mazneš za jednu noć)
- Bloo
- Globalna šefica
#1787 Re: Danasnji "feminizam"
hvala jarane svaki ti daonumizmatic wrote:Pick-up artists su vam ti
zamalo moždani da dobijem od guglanja svakakvih gadosti
PUA!
https://en.wikipedia.org/wiki/Seduction_community
- madner
#1788 Re: Danasnji "feminizam"
Ovdje vise skracenic nego u Siriji. Ima li neka karta, sta kazu vjerske vodje? 
- Bloo
- Globalna šefica
#1789 Re: Danasnji "feminizam"
the influence of distinct biological imperatives in men and women
koje ja to imperative treba da osjećam?
i nek se darvinisti ne javljaju
koje ja to imperative treba da osjećam?
i nek se darvinisti ne javljaju
- Bloo
- Globalna šefica
#1790 Re: Danasnji "feminizam"
Ti si nako elokventantmadner wrote:Ovdje vise skracenic nego u Siriji. Ima li neka karta, sta kazu vjerske vodje?
madner u seksualnom raidanju
- sheilak
#1791 Re: Danasnji "feminizam"
vjerske vodje approve MRA & ROK very muchmadner wrote:Ovdje vise skracenic nego u Siriji. Ima li neka karta, sta kazu vjerske vodje?
-
omar little
#1792 Re: Danasnji "feminizam"
joj taj pickup jedan je bio popularan, drzao "predavanja" po konferencijskim salama dok mu nisu zabranili. digla se kampanja, bas bila frtutma. ne sjecam mu se imena.
ne znam jel bio on ili neki drugi, ali jedan od njih je imao seriju tih "lekcija" po liftovima, kao elevator seduction tako nesta. da se krstis s dve ruke. ajde sto on to brije, slobodan je furat sta mu se fura, nego sto stvarno ima zena koje na to padaju. mene vise huja spopadala na te njih nego na njega, iskreno. djetie mozak, jadna?!
ne znam jel bio on ili neki drugi, ali jedan od njih je imao seriju tih "lekcija" po liftovima, kao elevator seduction tako nesta. da se krstis s dve ruke. ajde sto on to brije, slobodan je furat sta mu se fura, nego sto stvarno ima zena koje na to padaju. mene vise huja spopadala na te njih nego na njega, iskreno. djetie mozak, jadna?!
- madner
#1793 Re: Danasnji "feminizam"
Borba protiv genetike rijetko daje rezultate. 
- Bloo
- Globalna šefica
#1794 Re: Danasnji "feminizam"
omar little wrote:joj taj pickup jedan je bio popularan, drzao "predavanja" po konferencijskim salama dok mu nisu zabranili. digla se kampanja, bas bila frtutma. ne sjecam mu se imena.
pa kad je neodoljiiiv
- Bloo
- Globalna šefica
#1795 Re: Danasnji "feminizam"
moj pick up, slobodno koristiomar little wrote:joj taj pickup jedan je bio popularan, drzao "predavanja" po konferencijskim salama dok mu nisu zabranili. digla se kampanja, bas bila frtutma. ne sjecam mu se imena.

- medvjed23
-
KIseljak12
#1797 Re: Danasnji "feminizam"
Ono sto danas nazivamo civilizacijom upravo pociva (pored poljoprivrede i drustvene podjele rada
) na prevladavanju i suzbijanju prirodnih instikata (ono kad zasvrbi medju nogama).
Tu tvrdnju zasnivam na cinjenici da u razlicitim drustvima postoje razlicite norme ponasanja i obrasci ponasanja po tim normama se formiraju putem procesa odgajanja djece i ucenja da kake na tutu a ne na hastalu kad gosti dodju npr.
Taj odgoj nije univerzalan, kao sto nisu ni norme, ali sirom svijeta ima zajednicke osobine, medju kojima je glavna da se odgoj prilagodjava dobi djeteta, tj. kada se pojavi potreba za njim (pubertet - seksualni odgoj, 5-6 godina zivota - ne valja lagati, treba biti posten, itd.)
Stavovi o ispravnom i pogresnom ponasanju imaju razlicita porijekla, ali je cinjenica da predstavljaju ideje koje mutiraju i evoluiraju s vremenom uslijed raznih faktora, a one koje su drustveno korisne (u nekom periodu civilizacije) se s vremenom prime, zadrze i eventualno nestanu. Tako, opet na primjeru kake, se fekalije smatraju nepozeljnima sirom Planete, nezavisno od drustva, odnosno kulture.
Tako su razlicite kulture razvile razlicite norme i obicaje seksualnog ponasanja i rodnih uloga (za koje socijolozi takodjer tvrde da su drustveni konstrukt, te da u biologiji nema nista "musko" ili "zensko", licno se s time ne slazem, jer se bar za jedan hormon [Testosteron] pouzdano zna da povecava agresivnost i libido, i kod muskaraca i kod zena).
Podjela na muski/zenski rod, muzevno i zenstveno ponasanje, patrijarhat su neki obrasci koji su takodjer, siroko rasprostranjeni po Svijetu, s tim da u razlicitim kulturama se razlicito shvataju. U vecini zapadnih kultura, dva muskarca, koja setaju ulicom drzeci se za ruke, ce biti shvaceni kao ljubavnici. Naspram tome, u dosta arapskih zemalja je to normalno ponasanje izmedju bliskih prijatelja.
Feminizam (koji danas na zapadu poznajemo) je nastao u Americi, u krugu bijelih zena koje su bile udate i dobrostojece. One su u svoje doba, bile prava avangarda i borile su se prvenstveno za jednaka realna i politicka prava zena (pravo posjedovanja nekretnina, bankovnog racuna, pravo glasa, jednake plate za jednak posao nezavisno od spola...).
Drugi talas feminizma je dosao zajedno sa seksualnom revolucijom i tu nastaje dernek.
U to doba su popularizovane prve relativno pouzdani oralni kontraceptivi. U tom trenutku zene dobijaju biolosku mogucnost da se jebu s muskarcem, a da mogucnost zaceca drze u svojim rukama, neovisno od postupka muskarca (hoce li ga izvuc na vrijeme ili ikako, hoce li s kabanicom ili bez, itd.). Naravno, patrijarhat je na to burno reagovao, pa i dan-danas reaguje na razlicite nacine, od kojih je najjednostavniji zabrana slobodne prodaje oralne kontracepcije bez recepta ljekara sto je praksa u mnogim zemljama.
Kao i u svakoj situaciji gdje postoji razmjena usluga i dobara, postoji nesto sto se zove se seksualno trziste. Na njemu se uglavnom nudi ili trazi seks, ali i neke druge stvari. Kada se dvoje ljudi pokupi radi seksa za jednu noc, onda se tu razmjenjuje seks za seks, kada je prostitucija u pitanju tu se razmjenjuje seks za novac ili druga materijalna materijalna dobra. Kao sto sva materijalna dobra nisu medjusobno jednaka, tako ni svi seksovi nisu ravnopravni.
Uzmimo jednostavan primjer jednonocne "veze" (one-night standa). Recimo slobodna, zgodna, mlada, heteroseksualna, cis-zena izadje navece u klub u nadi da ce naci nekog frajera za jednu noc. Posto je pozeljna u seksualnom smislu, seks sa njom nije jednako vrednovan kao i seks sa nekom babom od 70 godina (pitajte bilo kojeg muskarca); analogno tome, seks sa nekim mladicem srednjih dvadesetih godina, koji je visok i fit nije jednako vrednovan kao s nekim debelim, celavim bankarom koji ima malu cunu (pitajte bilo koju zenu). Da se razumijemo, ima i izuzetaka od ovog pravila, ali statisticki gledano to je skoro pa sum. Njih dvoje, tih seksualno idealiziranih ljudi na tom trzistu traze seks, koji je slicne kvalitete kao seks koji nude. Sto se njih tice, nema problema, prije ili kasnije ce naci nekoga slicnog i razmjeniti ono sto nude.
Primjer prostitucije: ne kosta jednako svaki seks, kao sto smo ranije utvrdili da nije svaki jednako vrednovan na trzistu. Ipak, ta situacija je oslobadjajuca za ranije pomenutog bankara koji moze dobiti seks kakav hoce sve dok je druga strana cvrsto materijalno motivisana. Da nema prostitucije (u bilo kojoj formi), jedini nacin da dodje do seksa kakav hoce je silovanje.
Primjetite da namjerno u citavoj ovoj prici ne spominjem brak. Cinjenica je da i silovanje i prostitucija, kao i seks za seks, svi oblici seksualne razmjene mogu biti ostvareni u braku, tako da brak nije znacajna stvar s aspekta o kom govorim.
Kao sto su komunizam i marksizam bili odgovor na kapitalisticku revoluciju 19og stoljeca, odgovor koji su prigrlili mnogi proleteri sirom svijeta, slicno tome su i MRA, PUA odgovori na feminizam i seksualnu revoluciju. Kao sto kapitalizam omogucava kapitalistima da otudjuju vrijednost koju radnik proizvodi radom, na slican nacim feminizam omogucava zenama da muskarcima otudje tradicionalne patrijarhalne nacine na koje dolaze do seksa.
Vecina MRA,PUA, MGTOW su neozenjeni. U vrijeme patrijarhata bi bili vjerovatno ozenjeni, te bi u imali kakav-takav seks. Do braka nisu dolazili ljepotom ni zgodnoscu nego prvenstveno imanjem, imenom ili ugovorom, cesto prislino (na stetu zene, dapace). Kada je takav obrazac ponasanja i garantovanog braka/seksa poceo da nestaje na zapadu, muskarci koji na trzistu seksa ne mogu ponuditi dobar seks su upali u krizu.
Izlazak iz te krize jedni vide kroz prihvatanje oblika ponasanja zapadnog drustva (get the riches, fuck the bitches), dok drugi vide u okretanju ledja takvim taktikama i oblicima ponasanja te se okrecu ovim Pick-Up Artistima koji bi ih trebali "prekvalifikovati" za trziste seksa.
Uzrok danasnjeg patrijarhata nisu MRA ili MGTOW nego armija dobro izgledajucih menadzera s Wall Streeta-a, generalno mocnih ljudi (American Psycho - Patrick Bateman), koji mogu imati zenu koju pozele, na nacin koji zamisle, te zene koje padaju na njih. MRA su reakcija na njih, reakcija ljudi koji su kivni na cinjenicu da nisu ni bodybuilderi, ni menadzeri ni nikoji kurac. Oni se okrecu PUA koji ih uce kako da zlouptrijebe zensku biologiju i odgoj na najperfidniji moguci nacin kako bi stupili na trziste seksa.
Znas, jebeno je kad imas 30 godina, od kojih 15 godina svakodnevno opsesivno drkas jer nikada nisi se s djevojkom drzao za ruke, a kamo li imao vezu, ruzan si, a nisi ni pretjerano duhovit, pametan niti imucan. Znaci, veoma slabo konkurentan na trzistu seksa. Sta preostaje? Prostitucija, silovanje ili PUA. Alternativa tome je zagovaranje tradicionalnih rodnih uloga i nada da ce naci zenu slicnih stavova koja zeli da se uda za njega.
Takvi likovi su relativno nova pojava u istoriji, odnosno ranije su bili mnogo manje zastupljeni nego danas, isto kao sto seksualno oslobodjenje nije bilo poznato do prije 50 godina (u zadnjih 2000 godina na zapadu).
Tu tvrdnju zasnivam na cinjenici da u razlicitim drustvima postoje razlicite norme ponasanja i obrasci ponasanja po tim normama se formiraju putem procesa odgajanja djece i ucenja da kake na tutu a ne na hastalu kad gosti dodju npr.
Taj odgoj nije univerzalan, kao sto nisu ni norme, ali sirom svijeta ima zajednicke osobine, medju kojima je glavna da se odgoj prilagodjava dobi djeteta, tj. kada se pojavi potreba za njim (pubertet - seksualni odgoj, 5-6 godina zivota - ne valja lagati, treba biti posten, itd.)
Stavovi o ispravnom i pogresnom ponasanju imaju razlicita porijekla, ali je cinjenica da predstavljaju ideje koje mutiraju i evoluiraju s vremenom uslijed raznih faktora, a one koje su drustveno korisne (u nekom periodu civilizacije) se s vremenom prime, zadrze i eventualno nestanu. Tako, opet na primjeru kake, se fekalije smatraju nepozeljnima sirom Planete, nezavisno od drustva, odnosno kulture.
Tako su razlicite kulture razvile razlicite norme i obicaje seksualnog ponasanja i rodnih uloga (za koje socijolozi takodjer tvrde da su drustveni konstrukt, te da u biologiji nema nista "musko" ili "zensko", licno se s time ne slazem, jer se bar za jedan hormon [Testosteron] pouzdano zna da povecava agresivnost i libido, i kod muskaraca i kod zena).
Podjela na muski/zenski rod, muzevno i zenstveno ponasanje, patrijarhat su neki obrasci koji su takodjer, siroko rasprostranjeni po Svijetu, s tim da u razlicitim kulturama se razlicito shvataju. U vecini zapadnih kultura, dva muskarca, koja setaju ulicom drzeci se za ruke, ce biti shvaceni kao ljubavnici. Naspram tome, u dosta arapskih zemalja je to normalno ponasanje izmedju bliskih prijatelja.
Feminizam (koji danas na zapadu poznajemo) je nastao u Americi, u krugu bijelih zena koje su bile udate i dobrostojece. One su u svoje doba, bile prava avangarda i borile su se prvenstveno za jednaka realna i politicka prava zena (pravo posjedovanja nekretnina, bankovnog racuna, pravo glasa, jednake plate za jednak posao nezavisno od spola...).
Drugi talas feminizma je dosao zajedno sa seksualnom revolucijom i tu nastaje dernek.
U to doba su popularizovane prve relativno pouzdani oralni kontraceptivi. U tom trenutku zene dobijaju biolosku mogucnost da se jebu s muskarcem, a da mogucnost zaceca drze u svojim rukama, neovisno od postupka muskarca (hoce li ga izvuc na vrijeme ili ikako, hoce li s kabanicom ili bez, itd.). Naravno, patrijarhat je na to burno reagovao, pa i dan-danas reaguje na razlicite nacine, od kojih je najjednostavniji zabrana slobodne prodaje oralne kontracepcije bez recepta ljekara sto je praksa u mnogim zemljama.
Kao i u svakoj situaciji gdje postoji razmjena usluga i dobara, postoji nesto sto se zove se seksualno trziste. Na njemu se uglavnom nudi ili trazi seks, ali i neke druge stvari. Kada se dvoje ljudi pokupi radi seksa za jednu noc, onda se tu razmjenjuje seks za seks, kada je prostitucija u pitanju tu se razmjenjuje seks za novac ili druga materijalna materijalna dobra. Kao sto sva materijalna dobra nisu medjusobno jednaka, tako ni svi seksovi nisu ravnopravni.
Uzmimo jednostavan primjer jednonocne "veze" (one-night standa). Recimo slobodna, zgodna, mlada, heteroseksualna, cis-zena izadje navece u klub u nadi da ce naci nekog frajera za jednu noc. Posto je pozeljna u seksualnom smislu, seks sa njom nije jednako vrednovan kao i seks sa nekom babom od 70 godina (pitajte bilo kojeg muskarca); analogno tome, seks sa nekim mladicem srednjih dvadesetih godina, koji je visok i fit nije jednako vrednovan kao s nekim debelim, celavim bankarom koji ima malu cunu (pitajte bilo koju zenu). Da se razumijemo, ima i izuzetaka od ovog pravila, ali statisticki gledano to je skoro pa sum. Njih dvoje, tih seksualno idealiziranih ljudi na tom trzistu traze seks, koji je slicne kvalitete kao seks koji nude. Sto se njih tice, nema problema, prije ili kasnije ce naci nekoga slicnog i razmjeniti ono sto nude.
Primjer prostitucije: ne kosta jednako svaki seks, kao sto smo ranije utvrdili da nije svaki jednako vrednovan na trzistu. Ipak, ta situacija je oslobadjajuca za ranije pomenutog bankara koji moze dobiti seks kakav hoce sve dok je druga strana cvrsto materijalno motivisana. Da nema prostitucije (u bilo kojoj formi), jedini nacin da dodje do seksa kakav hoce je silovanje.
Primjetite da namjerno u citavoj ovoj prici ne spominjem brak. Cinjenica je da i silovanje i prostitucija, kao i seks za seks, svi oblici seksualne razmjene mogu biti ostvareni u braku, tako da brak nije znacajna stvar s aspekta o kom govorim.
Kao sto su komunizam i marksizam bili odgovor na kapitalisticku revoluciju 19og stoljeca, odgovor koji su prigrlili mnogi proleteri sirom svijeta, slicno tome su i MRA, PUA odgovori na feminizam i seksualnu revoluciju. Kao sto kapitalizam omogucava kapitalistima da otudjuju vrijednost koju radnik proizvodi radom, na slican nacim feminizam omogucava zenama da muskarcima otudje tradicionalne patrijarhalne nacine na koje dolaze do seksa.
Vecina MRA,PUA, MGTOW su neozenjeni. U vrijeme patrijarhata bi bili vjerovatno ozenjeni, te bi u imali kakav-takav seks. Do braka nisu dolazili ljepotom ni zgodnoscu nego prvenstveno imanjem, imenom ili ugovorom, cesto prislino (na stetu zene, dapace). Kada je takav obrazac ponasanja i garantovanog braka/seksa poceo da nestaje na zapadu, muskarci koji na trzistu seksa ne mogu ponuditi dobar seks su upali u krizu.
Izlazak iz te krize jedni vide kroz prihvatanje oblika ponasanja zapadnog drustva (get the riches, fuck the bitches), dok drugi vide u okretanju ledja takvim taktikama i oblicima ponasanja te se okrecu ovim Pick-Up Artistima koji bi ih trebali "prekvalifikovati" za trziste seksa.
Uzrok danasnjeg patrijarhata nisu MRA ili MGTOW nego armija dobro izgledajucih menadzera s Wall Streeta-a, generalno mocnih ljudi (American Psycho - Patrick Bateman), koji mogu imati zenu koju pozele, na nacin koji zamisle, te zene koje padaju na njih. MRA su reakcija na njih, reakcija ljudi koji su kivni na cinjenicu da nisu ni bodybuilderi, ni menadzeri ni nikoji kurac. Oni se okrecu PUA koji ih uce kako da zlouptrijebe zensku biologiju i odgoj na najperfidniji moguci nacin kako bi stupili na trziste seksa.
Znas, jebeno je kad imas 30 godina, od kojih 15 godina svakodnevno opsesivno drkas jer nikada nisi se s djevojkom drzao za ruke, a kamo li imao vezu, ruzan si, a nisi ni pretjerano duhovit, pametan niti imucan. Znaci, veoma slabo konkurentan na trzistu seksa. Sta preostaje? Prostitucija, silovanje ili PUA. Alternativa tome je zagovaranje tradicionalnih rodnih uloga i nada da ce naci zenu slicnih stavova koja zeli da se uda za njega.
Takvi likovi su relativno nova pojava u istoriji, odnosno ranije su bili mnogo manje zastupljeni nego danas, isto kao sto seksualno oslobodjenje nije bilo poznato do prije 50 godina (u zadnjih 2000 godina na zapadu).
- tranquil
#1798 Re: Danasnji "feminizam"
Dug, ali sjajan, i na momente duhovit post.KIseljak12 wrote:...
Pošto su moja razmišljanja slična (kao u mom prethodnom postu na ovoj temi), a do njih sam došao opservacijom, dakle nisam do sada čitao nešto o tome, drago mi je da nisam jedini koji primjećuje povezanost ovih pojava sa nedostatkom seksa, i rezultirajućih frustracija.
- Bloo
- Globalna šefica
#1799 Re: Danasnji "feminizam"
i treći val feminizma....
Ja se ne deklarišem kao feministkinja (mrzim oznake), mada me tako zovu. Rekla bih prije zdravorazumsko razmišljanje.
Mene feministkinjom zovu likovi (sa kojim nemam seksualne kontakte, ali su oni seksualno aktivni), kada se potegne priča o kućnim poslovima, cjepanju drva i korištenju bormašine.
Najteži za komunicirati su darvinisti.
Odoh sada da veoma neženstveno zamijenim sijalicu.
i btw divan post Kiseljak
Ja se ne deklarišem kao feministkinja (mrzim oznake), mada me tako zovu. Rekla bih prije zdravorazumsko razmišljanje.
Mene feministkinjom zovu likovi (sa kojim nemam seksualne kontakte, ali su oni seksualno aktivni), kada se potegne priča o kućnim poslovima, cjepanju drva i korištenju bormašine.
Najteži za komunicirati su darvinisti.
Odoh sada da veoma neženstveno zamijenim sijalicu.
i btw divan post Kiseljak
-
omar little
#1800 Re: Danasnji "feminizam"
ni ja. davno kad sam bila u sjevernoj africi me ljudi nazvali feministkinjom, zatekli me. iz det stil a thing, vi stil du dat
da bih skuzila da je njima, vecinom patrijahalnim i tvrdokorno tradicionalnim, zena koja sebe hrani i skucava, odrzava sama svoje domacinstvo i ne vidi bit postojanja u drkanju muskog ega, u svim mogucim formama, feministkinja. ovdje niti me ko tako zove niti se tako deklariram.
inace poseban ispizd dobijam od kapitalistickog brand feminizma tipa beyonce, nakeljavanja oznake kao bekgraunda za svoj stejdz ili kao komponente marketinske kampanje. do jucer su to bili pepsi ili american express, sada je feminist. :johntravoltaSNFhand: znak jednakosti. koristi to jer je trending i dio trenutnog kolektivnog razgovora, complements her brand and cross-platform strategic objectives , enables her to create convertible authenticity and to transform cultural moments into mass profits i slicno. :bljuv:
kurca veze sa feminizmom nema, jos manje s njom osobno. sve skupa kreacija njenog poslovnog tima a paradira se okolo kao ikona.
sorika, ne znam izreci ove neoliberalne marketing sracke na nasem.
inace poseban ispizd dobijam od kapitalistickog brand feminizma tipa beyonce, nakeljavanja oznake kao bekgraunda za svoj stejdz ili kao komponente marketinske kampanje. do jucer su to bili pepsi ili american express, sada je feminist. :johntravoltaSNFhand: znak jednakosti. koristi to jer je trending i dio trenutnog kolektivnog razgovora, complements her brand and cross-platform strategic objectives , enables her to create convertible authenticity and to transform cultural moments into mass profits i slicno. :bljuv:
sorika, ne znam izreci ove neoliberalne marketing sracke na nasem.