Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Locked
Martinez_

#1776 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Martinez_ »

Skijaš wrote: Sjetili su se, zato vehabije u BiH i postoje. Hoćete rezervat za Bošnjake ? Nema problema, evo vidi na šta bi to ličilo.
Delimično tačno. Jesu se setili, i vidimo kako je ta strategija prošla.

Netačno je da zato vehabije postoje u BiH. Ima ih od Nemačke do KSA a nije baš svuda na delu velikosrpsko-hrvatska ujdurma bila. Takođe ne može drugi biti odgovoran za posleratne aranžmane sarajevskih vlasti sa bliskoistočnim prijateljima.
Ne tretiraj vlastito društvo kao infantilno, jednom će doći vreme da odraste i snosi samo odgovornost za vlastite postupke.
Kolinda

#1777 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Kolinda »

insomnia78 wrote:Nisam vala, ja samo kazem da od te liberizacije islama nema nista
Mislim mozes ti, al to onda nije islam

Znam ja da ti ne govoris o izmjenama teksta
Ali kako drugacije tretirati vanbracni seks od nacina naredjenog u Kur'anu?
Kad' Kur'an sam za sebe kaze da je "uputa jasna i za sva vremena"
Ako poredimo Islam i Kršćanstvo to su dvije vjere koje polaze sa istog stajališta ,dobro—zlo ,jedan Bog , Sveto Pismo —Kuran ... Ali su čelnici katoličke Crkve u određenom trenutku sazvali koncile i neke stvari prilagodili trenutku u kome se nalazimo ali naravno ne zadirući u Dogmu .
kritichar

#1778 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by kritichar »

u vehabizmu je spas
insomnia78

#1779 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Kolinda wrote:
insomnia78 wrote:Nisam vala, ja samo kazem da od te liberizacije islama nema nista

Ako poredimo Islam i Kršćanstvo to su dvije vjere koje polaze sa istog stajališta ,dobro—zlo ,jedan Bog , Sveto Pismo —Kuran ... Ali su čelnici katoličke Crkve u određenom trenutku sazvali koncile i neke stvari prilagodili trenutku u kome se nalazimo ali naravno ne zadirući u Dogmu .
I zato je izmedju ostalog, sa islamske tacke gledista, Bog poslao Muhameda A.S. i Kur'an kao posljednjeg poslanika i posljednju objavu
Kolinda

#1780 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Kolinda »

insomnia78 wrote:
Kolinda wrote:

I zato je izmedju ostalog, sa islamske tacke gledista, Bog poslao Muhameda A.S. i Kur'an kao posljednjeg poslanika i posljednju objavu
I onda hoćeš reći da treba provodit učenja što je netko prije rekao o robovima i slično . Istina nemogu reći da poznajem nešto posebno učenja iz Kurana više pišem općenito gledano na kretanje religija kroz vrijeme .
zagortenej

#1781 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by zagortenej »

kritichar wrote:u vehabizmu je spas
ja sam mislio da je Kur'an spas, izgleda ipak je ideologija spas :wink:
GAU8

#1782 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by GAU8 »

Opet odoste s teme,

mogu vjerovati u šta hoće, ako treba i u male leteće medvjediće, ali to mora da ostane njihova stvar i ne smiju ni pokušavati ikome soliti pamet.
To je što se tiče tog vjerskog aspekta. Ta njihova verzija je samo jedna jedina verzija u moru verzija islama, a kamoli ostalih religija i vjerovanja...
Pa svaki hebeni nazovi "šejk" ganja svoju privatnu verziju jbt.
insomnia78

#1784 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by insomnia78 »

Ih od kad ti je ovo
Fudo387

#1785 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Fudo387 »

area51

#1786 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by area51 »

Nije "moj konj" ali niđe veze
GAU8

#1787 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by GAU8 »

Da je k'o što nije, trebali bi svi u zemlju da propadaju od stida.

Ratni zločinci i teroristi.... nemamo ništa ljepše za pokazati
Maharadza

#1788 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Maharadza »

Lokman wrote:
Martinez_ wrote:
Lokman wrote:Masovni odlazak Bošnjaka u Siriju i nedavni teroristički napad na policiju u Zvorniku otvorio je oči EU i Zapadu. Naime ukoliko se na čitavoj teritoriji BiH ne uspostavi centralizovana građanska država , alternativa je daljna radikalizacija i u konačnici ISIL u srcu Evrope. Sadašnje stanje pogoduje ISIL-u, traumatizirana bošnjačka većina sabijena na 20% teritorije u neprijateljskom srpsko-hrvatskom okruženju. Zapad pod hitno mora otvoriti proces revizije Daytona u bošnjačku korist. To je jedini način borbe protiv infiltracije ISIL-a.

Možda je zato dobro da dođe još do dva-tri ozbiljnija napada ekstremista ne bi li zapad brže bolje reagovao u strahu od bošnjačkog ekstremizma i predupredio ga stvaranjem unitarne države po meri Bošnjaka.

Lol, kako se samo drugi toga nisu setili
Srbi su genocidom napravili svetosavsku fašističku tvorevinu u kojoj su muslimani građani drugog reda. To je Zapad legitimisao kroz Dayton, i napravio generator nepravde kojom se hrani ISIL. Da bi anulirali uzroke ekstremizma mora se ukinuti Republika Srpska kao institucionalni spomenik genocidu nad muslimanima, i uspostaviti građanska država u kojoj će svi narodi biti ravnopravni na čitavoj teritoriji BiH. Šta je u tome loše? Po čemu to Srbi zaslužuju 50% BiH, zato što su ih oteli silom? To je loša poruka.
Aferim, objasnio si brate! :thumbup:
Skijaš

#1789 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by Skijaš »

Martinez_ wrote:
Skijaš wrote: Sjetili su se, zato vehabije u BiH i postoje. Hoćete rezervat za Bošnjake ? Nema problema, evo vidi na šta bi to ličilo.
Delimično tačno. Jesu se setili, i vidimo kako je ta strategija prošla.
Pa nije savršeno, ali bolje i to nego nestanak zemlje.
asurbanipal

#1790 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by asurbanipal »

Pa dobro. Nije još tako alarmantno kako se navodi. Barem ne još... :D

Invazija ‘bradatih ljudi u kratkim hlačama': Vehabije – ‘spavači’ okupirale Mostar

http://balkanbreakingnews.com/invazija- ... le-mostar/
statixx

#1791 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by statixx »

Cak su poceli skakati sa Starog. :D

zagortenej

#1792 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by zagortenej »

Akademik Esad Durakovic govori o ciljevima vehabijskog pokreta u BiH, projektu radikalizacije Bosnjaka, od 8:00

Last edited by zagortenej on 06/05/2015 14:21, edited 1 time in total.
zagortenej

#1793 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by zagortenej »

Reis Kavazovic o vehabijskom pokretu:

kritichar

#1794 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:Pa dobro. Nije još tako alarmantno kako se navodi. Barem ne još... :D

Invazija ‘bradatih ljudi u kratkim hlačama': Vehabije – ‘spavači’ okupirale Mostar

http://balkanbreakingnews.com/invazija- ... le-mostar/
ti da vidiš Poslanika, nazvao bi ga bradati čovjek kratkih pantalona
statixx wrote:Cak su poceli skakati sa Starog. :D

e sad su stvarno pretjerali
zagortenej wrote:Akademik Esad Durakovic govori o ciljevima vehabijskog pokreta u BiH, projektu radikalizacije Bosnjaka, od 8:00

12:23
asurbanipal

#1795 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by asurbanipal »

kritichar wrote: ti da vidiš Poslanika, nazvao bi ga bradati čovjek kratkih pantalona

Možda je u bermudama hodao ?
kritichar

#1796 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by kritichar »

asurbanipal wrote:
kritichar wrote: ti da vidiš Poslanika, nazvao bi ga bradati čovjek kratkih pantalona

Možda je u bermudama hodao ?
da, isto kao i "vehabije"
statixx

#1797 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by statixx »

Pa dobro ti nam reci ko je doticni i cime se bavi.
zagortenej

#1798 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by zagortenej »

ESAD DURAKOVIĆ U EMISIJI PRAVDA NA TV1:Ako se vehabizam ne iskorijeni, u BiH može doći do međubošnjačkog sukoba

SARAJEVO - Pored organa sigurnosti, koji treba da djeluju, nužno je da i IZ djeluje na osvješćivanje tradicionalnih bosanskih muslimana. Da ne iskazuju naklonjenost vehabijskoj zajednici i da ne dopuste da se regrutiraju nove vehabije, poručio je akademik Esad Duraković, profesor na Fakultetu islamskih nauka (FIN), gostujući u emisiji Pravda sa Sanjinom Bećiragićem na TV1.

Kako ste reagirali kada ste čuli za vijest o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku?

Esad Duraković: Prva moja reakcija bila je emotivna. Reagirao sam negativno. Percepcija toga događaja je jako složena. Taj zločinački akt ima mnogo aspekata. Imamo vehabijski aspekt o kome bismo mogli posebno razgovarati. Imamo čisto pravnički aspekt. Koliko se može ili, naravno, ne može dopustiti ubistvo čovjeka, bez obzira na motive ubice. Po mom sudu najvažniji je treći aspekt, a to je izvlačenje političkog kapitala iz ovoga zločina. Ko to kapitalizira, instrumentalizira, itd.

Zašto se država ne obračuna s vehabijskim pokretom i vehabijskim zajednicama, koje jesu opasnost i za BiH i za Bošnjake?

Prije više godina ja sam upozoravao na tu opasnost vehabizma. Uvjeren sam, mada nemam čvrste dokaze, da je instaliranje vehabizma među muslimane u BiH, koji su tradicionalno kosmopolite, tolerantni ljudi i zahvaljujući tome su uspjeli i opstati na ovom prostoru, međunarodni projekt. Jer je, iako vehabije toga nisu svjesne, usmjeren protiv interesa Bošnjaka, a time i protiv države BiH. Bivši reis je tetošio te ljude i nazivao ih je novim muslimanima. Znači jedan afirmativan kvalifikativ. Ili, sjetimo se terorističog napada na policijsku stanicu u Bugojnu, on je kazao da tu nema posla za Islamsku zajednicu u BiH i da Islamska zajednica neće intervenirati.

Ima li tu posla za Islamsku zajednicu?

Ako neko izvrši teroristički akt u tako složenoj političkoj situaciji, u ime islama, a onda vrhovni poglavar Islamske zajednice da s tim nema ništa, to je totalno pogrešan pristup, odnosno to je amnestiranje ideologije tih ljudi, njihovih namjera, politike i ambicija s najviše instance u BiH.

Znači li to da vehabizam nije samo bošnjački problem?

Imam informacije da je vrlo jak na Kosovu. U Crnoj Gori manje, ima ga u Makedoniji i vidimo kako se dramatično sučeljava s drugom ekstremnom pozicijom u islamu, sa šiizmom na Bliskom Istoku. Importovan je otuda, ima ga i po Evropi, Austriji... Mislim da je posebno opasan za situaciju u BiH, jer je pozicija musimana ovdje vrlo delikatna.

Zašto je delikatna?

Zato što je agresija na BiH i na Bošnjake, izvršena s ciljem da se muslimani eliminiraju kao državotvorni politički subjekt, da se svedu u gabarite folklorne zajednice ili vjerske i onda ne bi bilo problema. Vehabije, svojim akcijama, idu na ruku onima koji žele muslimane predstaviti kao nepopravljive ekstremiste, kao jedan potpuno dezorjentirajući faktor koji destabilizira situaciju. Ako se nastavi ovim trendom, ispast će da su upravu Karadžić, Mladić... koji su govorili da su u BiH na braniku kršćanske Evrope.

Kako onda Bošnjaci ne vide da je vehabijski pokret opasnost?

Mislim da vide. Ja i neki profesori na FIN-u upozoravamo na to, ali pošto vjerujem da je ovo međunarodni projekt, mislim da službe sigurnosti ne reagiraju adekvatno. Neshvatljivo je da u državi može postojati neka enklava, selo, u koje ne mogu ući policijski organi kada hoće. To znači da sigurnosne službe, prećutno, to toleriraju i ne čine ono što bi morali.

Ukoliko se država ne obraćuna s vehabijskim pokretom, može li to dovesti do međubošnjačkog sukoba, raslojavanja?

Pored organa sigurnosti, koji treba da djeluju, nužno je da i IZ djeluje na osvješćivanje tradicionalnih bosanskih muslimana. Da ne iskazuju naklonjenost vehabijskoj zajednici i da ne dopuste da se regrutiraju nove vehabije. Kada proučite historiju vehabizma, činjenica je da najveću prijetnju vide u muslimanima koji ne vjeruju na isti način kao oni. Idu na likvidacije, ratove i ekstremne akcije. Njima kršćani nisu problem. Njih ne diraju, nego napadaju šiite, šiiti napadaju njih, napadaju obične, tradicionalne muslimane jer smaraju da oni ne vjeruju na pravi način. To je taj krajnji cilj projekta, da se muslimani u BiH prikažu kao ekstremisti, te da, ako se ne postignu odgovarajuće mjere, uđu u dramatičan sukob muslimani među sobom u BiH.

Ukoliko se ne riješi pitanje vehabizma, BiH prijeti međubošnjački sukob, ali i opstanak BiH?

Da. Imali smo prilika vidjeti to u Krajini, napade na imama, itd. To su nagovještaju budućih konflikata koji će širok obim. Treba znati da BiH ne može opstati bez Bošnjaka. Ako oni dođu u sukob, nema BiH. Niti muslimani mogu opstati bez Bosne, a ni Bosna bez muslimana. To je realna perspektiva ukoliko se ne osujeti na vrijeme.

Jesu li toga svjesni bošnjački političari?

Ne vjerujem.

Kako njihovu zakašnjelu reakciju, pa i šutnju komentirate?

Ne samo kada su vehabije u pitanju, političari u BiH, kao i u mnogim drugim stvarima, nemaju viziju. To su ljudi koji se, uglavnom, bave pragmatičnom politikom od danas do sutra, gase lokalne požare... Uvjeren sam da većina njih koji su u prilici da reagiraju, nemaju ovu viziju. Bojim se da će biti kasno kada se desi belaj.

A belaj se, ako ne bude reakcije, može ponoviti?

Nema sumnje. To je nešto što se periodično ponavlja. Te akcije možemo posmatrati kao neke probe, kao nagovještaje, kao generalne probe. Nema sumnje da će se to ponavljati. Ako se ne bude djelovalo na pravi način imajmo u vidu da ono što se događa u BiH u vezi s vehabizmom, jako se dobro uklapa u islamofobične trendove u Evropi. To je problem. Oni su tu da svojim akcijama stvore animozitet prema islamu i da hrane islamofobiju. Danas je bilo pucanje u Teksasu, neki musliman je napao neku izložbu karikatura poslanika Muhammeda a.s. Trend islamofobije u svijetu postoji i to je taj princip sabijanja opruge. Pritišćete jednu kulturu, a onda se javlja reakcija u formi ISIL-a, vehabizma ili nekih drugih ekstremizama.
kritichar

#1799 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by kritichar »

statixx wrote:Pa dobro ti nam reci ko je doticni i cime se bavi.
Dotični je čuvar Kur'ana i zna nekoliko verzija jednog od najtežih svjetskih jezika (arapskog)
i uz to ima petlju da skoči sa Starog

ali za vas je svaki musliman sa bradom "vehabija" i ništa drugo nije bitno
zagortenej

#1800 Re: Vehabizam, prijetna BiH ili ne?

Post by zagortenej »

REIS KAVAZOVIĆ U EMISIJI PRAVDA NA TV1: Ekstremni pokreti su zloupotreba vjere, samo će zlonamjerni to povezivati sa islamom

SARAJEVO - Reisu-l-ulema Islamske vjerske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović bio je gost emisije Pravda sa Sanjinom Bećiragićem na TV1. Otvoreno je govorio o Bošnjacima, događaju u Zvorniku, očekivanjima i budućnosti BiH. U nastavku vam donosimo razgovor sa reisom Kavazovićem.

Gospodine Kavazoviću, kako ste se osjećali, kako ste reagovali kada se čuli vijest o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku?

Reis Kavazović: Kao i svaki čovjek, naravno. Teško padne svaki zločin koji se dogodi u BiH ili bilo gdje u svijetu. Kada se oduzimaju ljudski životi, onda je to posebno teško za svakog čovjeka, tako i za mene. To je događaj koji nas je sve potresao i događaj koji je, tako da kažem, iznova nam postavio pitanja naše sigurnosti, pitanja koja su u BiH prisutna od 90-ih godina. Ali, ponekad se bojim da se pomalo navikavamo na događaje koje imamo u BiH. Od završetka rata jako je puno ubistava koja su se dogodila i među povratničkom populacijom, a sada vidimo i ova tri slučaja koja su za mene vrlo simptomatična – napad na policijsku stanicu u Bugojnu, napad na Američku ambasadu u Sarajevu i napad na policijsku stanivu u Zvorniku. To su teški momenti i teško se nositi s tim.

Kako javnosti objasniti da to što je uradio Ibrić nema veze sa vjerom, nacijom, sa Bogom?

Mislim da je lako objasniti onima koji hoće da pojme da terorizam, a vidimo da se već to kvalifikuje kao terorizam, neki kažu da je terorizam ono što ima političku pozadinu. U ovom slučaju kvalifikacija je izrečena od strane naših političara, medija, Tužilaštva... U svakom slučaju moram kazati da terorizam u BiH nije od juče. Mi smo imali teroristički akt, koji je najpoznatiji u istoriji ostao zabilježen. To je Gavrilo Princip i ubistvo prestolonasljednika Ferdinanda, a onda čitav niz terorističkih akata. Devedesete godine pokazale su nasilje, genocid, zločin... Nakon toga, ubistva povratnika. Sve su to bili teroristički akti, ako već hoćemo da dajemo kvalifikacije. I ovaj posljednji u Zvorniku. Juče smo imali ubistvo u Kozarcu, vidjećemo šta je pozadina.

Živimo u vremenu kada je sve to prisutno, ne samo u BiH, nego i u svijetu. Zlonamjerni će to naravno povezivati sa islamom. Ako je musliman počinio takav akt, onda se to obično pripiše islamu. Može li islam biti zloupotrijebljen? Može biti zloupotrijebljen kao i bilo šta drugo. Može biti neko pogonsko gorivo u tim terorističkim aktima, terorističkim grupama... To se dešava, vidimo da je to prisutno. Kako se boriti protiv toga? Smatram da se ta priča ne može završiti za jedan dan, ne može se završiti za jednu godinu, možda ni za jednu deceniju. Potrebno je uložiti jako puno napora da se te grupe izoluju, da se prema njima bude odgovorno u smislu da pokušamo raditi sa tim grupama, s jedne strane, a sa druge strane da zaista nemamo milosti kada vidimo da oni nastupaju na takav način, destruktivan i razoran.

Je li slučaj Ibrića pokazatelj da se o povratničkoj populaciji u državi ne vodi računa? Ibrić je mlad momak, Ibrić je dijete, 24 godine. Ibrić je bio nezaposlen, ali je Ibrić bio vrlo tolerantan, vrlo smiren, vrlo povučen mladić.

Znate, mi kada ukazujemo, kada društvo ukazuje, ljudi iz Islamske zajednice i drugih organizacija na probleme povratničke populacije, koji su evidentni i veliki, od obrazovanja do zapošljavanja, diskriminacije na vjerskoj i drugim osnovama, na svim stranama, uglavnom se to vodi kao ''oni drugi''. Oni drugi su manje važni, manje bitni, na njih ne treba obraćati pažnju i treba učiniti sve da se ti drugi, koji su u manjini kao povratnici, eliminišu. Nije samo ubistvo eliminacija ljudi. Mi znamo da je i oduzimanje prava rada, diskriminacija, eliminacija ljudi sa tih prostora. Ovdje su još prisutne ideologije, koje imaju pozadinu, političku i svaku drugu, a to je eliminacija drugoga u odnosu na većinsku grupu koja živi na određenom prostoru.

Vjerujem da je i Ibrić bio jedna od žrtava u ovom okruženju, koja je učinila ono što je učinila. Na njega , mislim na povratnike, treba gledati kao na žrtve i kao moguće počinioce krivičnih djela. Da li je to iz nekog afekta zbog prevelikog pritiska na tu populaciju? Sve je moguće.

Koliko je ovaj događaj nanio štete društvu, državi? Koliko Bošnjacima?

Sigurno je nanio štete. Svaki događaj slične vrste nanese veliku štetu, prije svega, Bošnjacima ponajviše. Ko je u pozadini svega toga nama je ponekad vrlo teško dokučiti. Ko je u pozadini i kome je u interesu? To bošnjačkoj povratničkoj populaciji tamo sigurno nije u interesu, bilo kakav nemir, unošenje nemira, a pogotovu ovakve vrste. Njima odgovara mirna atmosfera.

Prošle godine je u Kozluku ubijen čovjek sjekirom, Bošnjak. Sada ponovo u Zvorniku na ovakav način, samo sa druge strane, tako da kažem. Čak mislim da su najveće žrtve povratnici, da su oni ciljna grupa koja treba da se destabilizuje, da se dogode takvi slučajevi koji će ih obeshrabriti da ostanu na svojim ognjištima, da pitanje obrazovanja njihove djece bude kao poznat slučaj Konjević – Polja, Vrbanjaca. Sve su to slike koje su ispred nas.

Kako se Bošnjaci u Zvorniku i BiH trebaju postaviti prema ovom događaju?

Bošnjaci se moraju boriti protiv ekstremizma u vlastitim redovima i to je definitivno neosporna stvar. Moramo ukazivati na pogubnost ovakvih slučajeva na bošnjačku populaciju koja se vratila u manji entitet, ali i u FBiH, imajući u vidu da uništavanje, sijanje straha, smrt uzrokuje velike i značajne posljedice. Bošnjaci se proitiv toga moraju boriti, između sebe raščistiti sa tim stvarima ukoliko tih pojava ima. Moramo sarađivati sa državom i državnim institucijama i ukazivati na probleme koje bi takvi pojedinci mogli izazvati. Moramo stvarati bolji, efikasniji sigurnosni sistem. Svako društvo ima tumora koji se javljaju, u svakom narodu ima i žita i kukolja. Mi moramo jasno kazati da je zločin zločin. Sa zločinom nema nikakve pogodbe. Zločin se mora osuditi. Moramo kroz škole, džamije, mektebe, unverzitete raditi sa ljudima.

To je jedini način borbe protiv ljudi koji praktikuju radikalni islam u BiH?

Apsolutno.

Je li vehabijska zajednica, vehabijski pokret opasnost za BiH i Bošnjake?

Ono što ja znam, taj pokret je nastao na prelazu u 19. Stoljeće. On je tada bio pogonsko gorivo za stvaranje jedne države koja se zove Saudijska Arabija u odnosu na Osmansko carstvo. Nekoliko puta su takvi pokreti zloupotrijebljeni, odnosno upotrebljeni za postizanje određenih političkih ciljeva u svijetu. Znamo slučaj Avganistana, sada slučaj Sirije, Iraka, Jemena... Ti ekstremni pokreti su ideologije, oni nisu vjera. To je zloupotrijebljena vjera stavljena u funkciju ideologije.

Ako hoćemo govoriti o ideologijama, onda možemo govoriti o različitim ideologijama, koje su se pojavljivale u 19. i 20. Stoljeću. Među njima je i taj pokret, kao ideologija. Vrlo jasno ga treba smjestiti kao takvog. Islam, s druge strane, je vjera koju ispovijeda premo milijardu muslimana. Najveći broj tih ljudi nema s tim ništa, ne osjećaju se tako, ne ispoljavaju to.

Iza svake ideologije mora postojati neka politika. Iza ovih pokreta su politike koje imaju svoje ciljeve, a ovi pokreti im služe kao izvođači radova, da tako kažem, odnosno za ostvarenje njihovih političkih ciljeva.

Šta Islamska vjerska zajednica radi kada je riječ o postojanju vehabijskog pokreta u BiH?

Islamska zajednica ima svoju Ustavom definisanu misiju i Zakonom o vjerskim zajednicama u BiH definisanu svoju ulogu. Ona ne može izlaziti iz onoga što joj je područje djelovanja. Imamo naše škole, naše mektebe, medrese, fakultete, džemate i radimo ono što je u našim džematima uobičajeno. Tradicionalno ispovijedamo našu vjeru islam i upozoravamo upravo na ove devijacije, vrlo javno i vrlo otvoreno govorimo o tim devijacijama, ali kao i svaka grupa i svaka zajednica, nismo imuni od sličnih upliva. Njih je bilo i vjerovatno će ih biti i dalje, ali trebamo vrlo jasno govoriti da je to pogrešan put, da je to put koji ljude vodi u nesreću, da je to put sa posljedicama kakve su u Zvorniku. Koliko je to u našoj moći i kapacitetima koje imamo kao zajednica, moramo preuzeti dio naše odgovornosti, ali mi nismo država. Mi se ne možemo baviti istragama pojedinaca. Država zaista mora preuzeti odgovornost koja je u njenim rukama. Uz to i pomoći Islamskoj zajednici da svoju misiju može na pravi način realizovati.
Locked