Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić izjavio je da je veoma iznenađen Apelom potpisanom od 150 intlektualaca i javnih radnika Srbije, koji su, kako ističe "nasjeli na Dodikovu priču o direktnoj ugroženosti Republike Srpske,a koja se svodi na to da bez njega na vlasti nema Republike Srpske, jer su svi ostali izdajnici."

"Već duže vrijeme Dodik sije strah da je Srpska ugrožena, da ima unutrašnje neprijatelje da su svi oni koji nisu u i oko SNSD-a, strani plaćenici.Nažalost,to se primilo kod određenog broja ljudi koji ne žive u RS i koji nisu dovoljno informisani. Znam da ima puno ljudi u Srbiji koji su dobronamjerni i opravdano zabrinuti za budućnost Republike Srpske.Čini mi se da je jedan broj njih izmanipulisan Dodikovom pričom, koja treba da prikrije stvarne probleme i veoma teško socijalno i ekonomsko stanje i kriminal u nevjerovatnih razmjera u RS", istakao je Bosić u razgovoru agenciji Onasa.
On je podsjetio da se kroz cjelokupno političko djelovanje SDS-a vodi borba za očuvanje Republike Srpske koju je zajedno sa srpskim narodom, kao politički lider,stvorila upravo Srpska demokratska stranka.
"Mene naročito iznenađuje da su zagovornici takvih stavova iz Srbije oni ljudi koje je Dodik najviše proganjao i koji su najviše propatili zbog politike koju su vodili Dodik i njegovi partneri u ranijem periodu.Čudi me i to što pozivajući na političko jedinstvo u RS, niko se od svih tih ljudi ni jednom nije obratio zahtijevajući od Dodika da ne ruši jedinstvo u Sarajevu koje smo postigli u prošlom mandatu i tako zapečati mogućnost daljeg zajedničkog djelovanja svih iz RS u zajedničkim institucijama u Sarajevu.Zato mi se ovo čini da je ovo ipak dio Dodikove naručene kampanje zbog gubitka vlasti na nivou zajedničkih organa u BiH .Evidnetno je da je značajan dio njegovih kadrova bio udomljen i da Dodik gubitkom velikog dijela vlasti,ne samo na nivou BiH već i u RS gdje se njegovi partneri pojavljuju sa većim apetitima,osjeća ugroženim. On je izgubio mnogo konaca kontrole vlasti i pokušava da dodatnim plašenjem naroda o propasti RS skrene pažnju od činjenice da mi sve dublje i dublje tonemo u bijedu, u zaduženost, u korupciju i kriminal", precizirao je Mladen Bosić.
Zbog toga Bosić smatra da je Republika Srpska zaista u opasnosti,ali od ekonomskog urušavanja do koga je svojom vlašću doveo Milorad Dodik i njegov SNSD-a i to, se nažalost, neće promijeniti jer nova Vlada RS nema kapacitet da promijeni stanje.
"Republika Srpska se već odavno nalazi na ekonomskoj stranputici i velikom padu privrednih aktivnosti. Imenujući Željku Cvijanović za predsjendika Vlade i podržavajući ovakav sastav buduće Vlade,Dodik pokazuje da ignoriše stvarne probleme i stvarnu opasnost po RS. Ubjeđen sma da je sam vrh vlasti na čelu sa Miloradom Dodikom pokrovitelj korupcije i ovakvog stanja, jer oni vladaju skoro deset godina bez ikakvih opstrukcija. Korupacija u RS postaje normalna stvar na koju više niko ne obraća pažnju. Ova vlast se nemože obračunati sa kriminalom i korupcijom, kao što se to desilo u Srbiji.Bojim se da ćemo doći u bezizlaznu situaciju ako se ovako nastavi. Nastavlja se pljačka RS,nedavno je propala Bobar banka, tako je bilo sa Glinicom, milioni maraka su ukradeni i niko ne odgovara. To je strašno", naglašava Bosić.
Komentarišući činjenicu da je samo jedan ministar u novoj Vladi RS iz istočnog dijela RS, Bosić je podsjetio da ni u ranijim Vladama Srpske koje je sastavljao Dodik, nije bilo ministara iz ovog dijela Srpske.
"I u ranijim vladama dominirali su kadrovi iz njegovog užeg teritorijalnog i ličnog okruženja jer njemu nije važna ravnomjerna teritorijalna zastupljenost. Njemu je najbitnija lojalnost ljudi koji su oko njega.To je i jedina karakteristika koja je kvalifikovala Željku Cvijanović da bude predložena za mandatara,a ne stručnost.Zato smo mi zabrinuti za sudbinu RS" istakao je Bosić.
Što se tiče formiranja vlasti na nivou BiH, Bosić, koji je i kopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ne očekuje veće probleme u saradnjim između Savjeta ministara i Vlade Republike Srpske,budući da nije prvi put da se dvije različite koalicije formiraju Vladu RS, odnosno Savjet ministara BiH.
"Zahtjev koji se pred nas postavlja je da svako u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i Dejtonskim mirovnim sporazumom radi svoj posao i da sarađuju štiteći interese građana RS koji su ih birali.Nova vlast sa nivoa BiH i SDS u kapacitetu u kome bude učestvovao u toj vlasti svakako će sarađivati sa Vladom RS, ali ne način da dobija direktive od nje. Mi ćemo štititi interese svih građana RS a ne samo određene političke elite okupljene u aktuelnoj većini.Svako onaj ko pomišlja da bismo mi u Savjetu ministara uradili nešto protiv interesa Republike Srpske i njenih građana nasjeda na jeftinu Dodikovu priču o izdajnicima i njegovom patriotizmu" podsjetio je Bosić.
Izrazio je očekivanje da aktuelni nesporazumi između kaoalicinih partnera u Federaciji BiH, koji čine vlast na nivou zajendičkih organa, neće bitnije uticati na formiranje Savjeta ministara BiH.
"Već sada je sve kristalno jasno.Zna se ime mandatara, koliko će ko dobiti ministarstva i kako će izgledati buduća vlast.Mi nemamo namjeru da otimamo vlast od entiteta i prenosimo nadležnosti na nivo BiH,već da sve što je ingerencija entiteta i dalje bude isključivo njihova nadležnost", zaključio je predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.
http://www.rtvbn.com/328091/Kriminal-je ... ja-Srpskoj
http://www.sdsrs.com/index.php?option=c ... 5&Itemid=9