Islam - pitanja i odgovori
-
zijancer
#1776 Re: Islam - pitanja i odgovori
lokacija nebitna
- zagortenej
#1777 Re: Islam - pitanja i odgovori
bitno je da tvoja teorija mora biti ispravnazijancer wrote:lokacija nebitna
- Towelie
#1778 Re: Islam - pitanja i odgovori
Mozda su klonovi u smislu da na isti nacin razmisljaju.
- arzuhal
#1779 Re: Islam - pitanja i odgovori
Ovo si dobro rek'o, aferimDiwan wrote:
Šije i Ehli Bejt a.s. su dvije različite stvari. To moraš pitati njih
- zagortenej
#1780 Re: Islam - pitanja i odgovori
Dakle, klonovi su grupa ljudi koji imaju stavove suprotne od tvojih, i naravno pogrešne stavove.Towelie wrote:Mozda su klonovi u smislu da na isti nacin razmisljaju.
Nekad se to zvalo vještice, heretici itd.
-
zijancer
#1781 Re: Islam - pitanja i odgovori
men vise lici na teoreticare bez prakse
- zagortenej
#1782 Re: Islam - pitanja i odgovori
To su samo tvoje pretpostavke.zijancer wrote:men vise lici na teoreticare bez prakse
-
zijancer
#1783 Re: Islam - pitanja i odgovori
znas onaj osjecaj kad je jasno da neko zna o cemu prica
e, to je razlika
e, to je razlika
- zagortenej
#1784 Re: Islam - pitanja i odgovori
a znaš li onaj osjećaj kad te instinkt prevari?zijancer wrote:znas onaj osjecaj kad je jasno da neko zna o cemu prica
e, to je razlika
- Towelie
#1785 Re: Islam - pitanja i odgovori
Kako si dosao do ovog zakljucka? Niti "klonovi" imaju nuzno suprotno misljenje od mojeg, niti ono mora biti pogresno.zagortenej wrote:Dakle, klonovi su grupa ljudi koji imaju stavove suprotne od tvojih, i naravno pogrešne stavove.Towelie wrote:Mozda su klonovi u smislu da na isti nacin razmisljaju.![]()
Radi se o slicnim obrascima misljenja i to je sve.
- zagortenej
#1786 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jesu li vehabije klonovi?Towelie wrote:Kako si dosao do ovog zakljucka? Niti "klonovi" imaju nuzno suprotno misljenje od mojeg, niti ono mora biti pogresno.zagortenej wrote:Dakle, klonovi su grupa ljudi koji imaju stavove suprotne od tvojih, i naravno pogrešne stavove.Towelie wrote:Mozda su klonovi u smislu da na isti nacin razmisljaju.![]()
Radi se o slicnim obrascima misljenja i to je sve.
- Towelie
#1787 Re: Islam - pitanja i odgovori
U velikoj vecini jesu.Jesu li vehabije klonovi?
- arzuhal
#1788 Re: Islam - pitanja i odgovori
Meni nije ni tragično niti čudno kada se nekom nemuslimanu sva duhovnost ili vjerski eros svodi na kritiku islama (Kur'ana ili sunneta), ili nekih izraza islama, ili nekih muslimanskih grupacija. Neki samo to znaju, neki u tome vide samopotvrdu, gospodar im je zadovoljan kada to čine tako, osjećaju se intelektualno nadmoćniji pa da se iskažu malo, duhovno su jači pa da to pokažu...Postoje razni, sasvim razumljivi i prihvatljivi razlozi...
Ali mi začudo bude kada nešto slično vidim kod muslimana, kada se sva pamet, snaga, duh i šta-ti-ja-znam-šta-sve-već troši na kritike, napade, pljuvanja, denunciranja, šukanja, razotkrivanja (...): vehabija, šiija, derviša, mu'tezila...Dobro pomalo, ono, sportski, da se istakne svoja vlastita pozicija, da se malo podvikne koji navijački slogan za svoj tim, ali stalno biti u tom nekom folu, drukat se tim...To nije zdravo
Ali mi začudo bude kada nešto slično vidim kod muslimana, kada se sva pamet, snaga, duh i šta-ti-ja-znam-šta-sve-već troši na kritike, napade, pljuvanja, denunciranja, šukanja, razotkrivanja (...): vehabija, šiija, derviša, mu'tezila...Dobro pomalo, ono, sportski, da se istakne svoja vlastita pozicija, da se malo podvikne koji navijački slogan za svoj tim, ali stalno biti u tom nekom folu, drukat se tim...To nije zdravo
- asurbanipal
#1789 Re: Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote: Ali mi začudo bude kada nešto slično vidim kod muslimana, kada se sva pamet, snaga, duh i šta-ti-ja-znam-šta-sve-već troši na kritike, napade, pljuvanja, denunciranja, šukanja, razotkrivanja (...): vehabija, šiija, derviša, mu'tezila...Dobro pomalo, ono, sportski, da se istakne svoja vlastita pozicija, da se malo podvikne koji navijački slogan za svoj tim, ali stalno biti u tom nekom folu, drukat se tim...To nije zdravo
Pa kroz historiju su to i još gore stvari radile i halife, emir-ul-mu'minuni, sultani, ulema, alimi. Šta onda očekivati od običnog puka ?
- kritichar
#1790 Re: Islam - pitanja i odgovori
sve po nama vehabijama
na sljedećem popisu će se moći izjasniti kao vehabija, samo će biti sa veliko V
- fatamorgana
#1791 Re: Islam - pitanja i odgovori
I klocovi,Towelie wrote:U velikoj vecini jesu.Jesu li vehabije klonovi?
- insomnia78
#1792 Re: Islam - pitanja i odgovori
kritichar wrote:sve po nama vehabijama

- kritichar
#1793 Re: Islam - pitanja i odgovori
jesu i kod vas ugrožene ove moje bradonje?
vidiš kako nas ovdje maltretiraju
- arzuhal
#1794 Re: Islam - pitanja i odgovori
To nije ni odgovor ni opravdanje nikome, ukoliko u zagrade stavimo direktnu božansku intervenciju i govorimo samo u okviru onoga da ''narod ima vlast kakvu zaslužuje'', odnosno predvodnike. Tim stavom, kojim ti postavljaš pitanje, se narod uvijek amnestira, evo i naši sedmi demokratski izbori, sve na svijetu se time amnestira: šta će, jadan, narod?asurbanipal wrote:arzuhal wrote: Ali mi začudo bude kada nešto slično vidim kod muslimana, kada se sva pamet, snaga, duh i šta-ti-ja-znam-šta-sve-već troši na kritike, napade, pljuvanja, denunciranja, šukanja, razotkrivanja (...): vehabija, šiija, derviša, mu'tezila...Dobro pomalo, ono, sportski, da se istakne svoja vlastita pozicija, da se malo podvikne koji navijački slogan za svoj tim, ali stalno biti u tom nekom folu, drukat se tim...To nije zdravo
Pa kroz historiju su to i još gore stvari radile i halife, emir-ul-mu'minuni, sultani, ulema, alimi. Šta onda očekivati od običnog puka ?
Dakle mogli bismo čak i reći da se običan puk u najvećoj mjeri i ne zanima takvim pitanjima kakva se ovdje valjaju i prevrću, i ne troši na to ili barem ne u onoj mjeri i na taj način kao što se to radi po internetu. Ovdje se komotno može otvoriti samo jedna tema i nek' svako pljune svakog dana na koga hoće koliko hoće jer očito da teme i nisu važne, uvijek se nađe i najmanji razlog da se oplete po nekome i zbog nečega.
Kad si već spomenuo, jutros nađem link u mailu, vijest prenosi SAFF o namjeri reisa Kavazovića da se IZ BiH pokrene u suzbijanju šiizma i tekfir ideologije kod nas i da se više poradi na očuvanju hanefijskog mezheba i matruridjske akide.
- insomnia78
#1795 Re: Islam - pitanja i odgovori
Jokkritichar wrote:jesu i kod vas ugrožene ove moje bradonje?
Liberté, Egalité, Fraternité
- Capajebo
#1796 Re: Islam - pitanja i odgovori
Katkad primjetim onaj brzi pogled sa mog lica na moje pantalone, da vidi jesul' skracene... pa samo dobacim "nisu imali krace, uzeo bi ja", samo se podju kiselo keslati 
- Diwan
#1797 Re: Islam - pitanja i odgovori
Samo što šije za razliku od sunija koliko toliko baštine istinu o Ehli bejtu a.s. i njihovoj ulozi i pozadini svega oko toga. Ti si jedva dočekao da se kaže ovako nešto, a zaboravljaš da su maltene svi članovi Poslanikove a.s. porodice pobijeni – pobijeni od strane koga? Od strane onih koji drugi muslimani zovu muslimanima i smatraju muslimanima samo zato što nosi ime Zijo, Kenan, Izet itd., a gorite i hoće nešto da vam bude kad se pomenu šije, koje su gle čuda, isto muslimani, koji obavljaju takođe namaz, daju zekat, ali eto, nešto im fali, imaju falinku, imaju žig (pogledati ko vodi najveću hajku protiv njih, gle čuda, vehabije i njihovi simpatizeri), što čuvaju spomen na Ehli bejt a.s. ..... ali zato s druge strane, neka vehabija, nek oni pale, kolju, ubijaju, neka mjenjaju Božiju vjeru, neka lažu, čine nered po zemlji, i to uglavnom ubijajući druge muslimane, njihove domove, svetišta,džamije, pa gle čuda, ubijaju i njihove Bogom date vođe i Poslanikove a.s. najmilije.arzuhal wrote:Ovo si dobro rek'o, aferimDiwan wrote:
Preće je balijama, bošnjama i tradicionalistima jedinstvo zasnovano na teroru i zlu u ime tkz. islama od istine i pravde. Pa vi ste gori od četnika.
- arzuhal
#1798 Re: Islam - pitanja i odgovori
Tebe sad narajcalo što si se sam izlanuo ili šta? A to što ljude ocjenjuješ kroz tu svoju, nama svima poznatu, oboljelu dioptriju, je baška, tu te ne diram. Hvala Allahu što je čisti Ehli bejt, Allahov mir nek je na njih, daleko od takvih budaletina ko što si ti...Diwan wrote:Samo što šije za razliku od sunija koliko toliko baštine istinu o Ehli bejtu a.s. i njihovoj ulozi i pozadini svega oko toga. Ti si jedva dočekao da se kaže ovako nešto, a zaboravljaš da su maltene svi članovi Poslanikove a.s. porodice pobijeni – pobijeni od strane koga? Od strane onih koji drugi muslimani zovu muslimanima i smatraju muslimanima samo zato što nosi ime Zijo, Kenan, Izet itd., a gorite i hoće nešto da vam bude kad se pomenu šije, koje su gle čuda, isto muslimani, koji obavljaju takođe namaz, daju zekat, ali eto, nešto im fali, imaju falinku, imaju žig (pogledati ko vodi najveću hajku protiv njih, gle čuda, vehabije i njihovi simpatizeri), što čuvaju spomen na Ehli bejt a.s. ..... ali zato s druge strane, neka vehabija, nek oni pale, kolju, ubijaju, neka mjenjaju Božiju vjeru, neka lažu, čine nered po zemlji, i to uglavnom ubijajući druge muslimane, njihove domove, svetišta,džamije, pa gle čuda, ubijaju i njihove Bogom date vođe i Poslanikove a.s. najmilije.arzuhal wrote:Ovo si dobro rek'o, aferimDiwan wrote:
Preće je balijama, bošnjama i tradicionalistima jedinstvo zasnovano na teroru i zlu u ime tkz. islama od istine i pravde. Pa vi ste gori od četnika.
- insomnia78
#1799 Re: Islam - pitanja i odgovori
Capajebo wrote:Katkad primjetim onaj brzi pogled sa mog lica na moje pantalone, da vidi jesul' skracene... pa samo dobacim "nisu imali krace, uzeo bi ja", samo se podju kiselo keslati
- asurbanipal
#1800 Re: Islam - pitanja i odgovori
arzuhal wrote:
Tebe sad narajcalo što si se sam izlanuo ili šta? A to što ljude ocjenjuješ kroz tu svoju, nama svima poznatu, oboljelu dioptriju, je baška, tu te ne diram. Hvala Allahu što je čisti Ehli bejt, Allahov mir nek je na njih, daleko od takvih budaletina ko što si ti...![]()
Mogu biti ši'ije biti ovakvi i onakvi, ali ih poštujem što baštine tradiciju Ehli-bejta i čuvaju uspomenu na njih. To isto važi i za prijašnje bosanske derviše, sufije. Naravno, to ne važi za Islamsku Zvjersku Zajednicu koja je izbacila uspomenu na Ehli bejt a.s.