Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Locked

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
115
21%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
77
14%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
100
18%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
65
12%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
28
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
60
11%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
7
1%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
19
3%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
20
4%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
58
11%

Total votes: 549

Hedg

#1776 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Hedg »

area51 wrote:
Hedg wrote:
area51 wrote:ne daj se federacijo...
hu iz ju?
komšija
Lokacija? Manjaca? Semberija?
staradis

#1777 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by staradis »

Tako tako sve ih treba osuditi za korupciju i sve im oduzeti sve
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#1778 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Jimmy McNulty »

elma89_ wrote:UŽIVO - Situacija se smirila, specijalac Bećir Džinić u životnoj opasnosti
Gluho bilo, žao bi mi bilo da čovjek pogine ali ono što su on i njegove kolege jučer radile je izazvalo baš tu situaciju da mu je danas život ugrožen. Nadam se da će ostali dupeglavci u policiji shvatiti da na kraju dana uz svu pomoć koju imaju nisu jači od naroda i da su samo instrument u rukama moćnika. Neka se pridruže narodu dok još nije kasno.
area51

#1779 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by area51 »

Lokacija? Manjaca? Semberija?[/quote]
BiH :bih:
emigrazione

#1780 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by emigrazione »

Ako padne mrtva glava, a hoce po svoj prilici, to vec citavu pricu dize na jedan veci level. Gdje ce nas to sve odvesti veliko je pitanje, nigdje s obzirom da majkojebci, stvarni krivci, sad sjede na Poljinama zavaljeni u fotelje i sa svojim porodicama drkaju po ovim klipovima...tu mislim i na rahljavog Lagumdziju( majku ti jebem zlaja po hiljadu puta ako ovo citas) i onog kriminalca koji je i pokrao ove tuzlake...
O'zone
Globalni moderator

#1781 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by O'zone »

crni_DZo wrote:
szlava wrote:Ovako sve treba ali od 2:20 pa na dalje :thumbup:
http://www.youtube.com/watch?v=1dgyl21i ... ture=share

Joj jes mi drago gledat ove drotove kako su se usrali :lol:

Nisu se razletili okolo ko jucer, nema penzionerki jebi ga
Ove prašinare su naguzili samo tako. Dali im štitove ali su im zato cjevanice mislim krvave od kamenja, non-stop poskakuju.
Havatar

#1782 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Havatar »

emigrazione wrote:Ako padne mrtva glava, a hoce po svoj prilici, to vec citavu pricu dize na jedan veci level. Gdje ce nas to sve odvesti veliko je pitanje, nigdje s obzirom da majkojebci, stvarni krivci, sad sjede na Poljinama zavaljeni u fotelje i sa svojim porodicama drkaju po ovim klipovima...tu mislim i na rahljavog Lagumdziju( majku ti jebem zlaja po hiljadu puta ako ovo citas) i onog kriminalca koji je i pokrao ove tuzlake...
Radoncic :?:
O'zone
Globalni moderator

#1783 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by O'zone »

emigrazione wrote:Ako padne mrtva glava, a hoce po svoj prilici, to vec citavu pricu dize na jedan veci level. Gdje ce nas to sve odvesti veliko je pitanje, nigdje s obzirom da majkojebci, stvarni krivci, sad sjede na Poljinama zavaljeni u fotelje i sa svojim porodicama drkaju po ovim klipovima...tu mislim i na rahljavog Lagumdziju( majku ti jebem zlaja po hiljadu puta ako ovo citas) i onog kriminalca koji je i pokrao ove tuzlake...
Ideja je nekad bila da im se obiđu nekretnine sa zahvalnicama za ovih 20 godina iznimnog života. Jbg-a nikad nije realizovana.
HM 2011

#1784 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by HM 2011 »

Sa ulice nikako ne ide uređivanje društvenog aparata.....

Individualan zahtjev je moguće ostvariti ali generalno nabrojati 1000 problema i tražiti rješenje odmah - ne ide....
Last edited by HM 2011 on 06/02/2014 17:08, edited 1 time in total.
gagy06

#1785 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by gagy06 »

Mozda sam u krivu ali neka mi neko kaze: ima li ijedna javna licnost iz BiH (umjetnici, sportisti, pjevaci...) da je dao podrsku demonstrantima? Evo recimo ovaj Tuzlak Emir Hadzihafizbegovic, sto se ne javi. Neko ce reci-pa sto bi se on javio. E, zato sto kad mu se da 5 minuta na TV sve covjek zna i svakome ima nesto da prigovori i djeli savjete sakom i kapom. (isto vrijedi i za sve ostale)
emigrazione

#1786 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by emigrazione »

Havatar wrote:
Radoncic :?:
Ma jok, ne znam kako se zove onaj sto je unistio DITU, eno ga na Poljinama pored zlaje vilu sagradio
O'zone
Globalni moderator

#1787 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by O'zone »

HM 2011 wrote:Sa ulice nikako ne ide uređivanje društvenog aparata.....
Tako je, sve se treba uraditi iza monitora sa čvrsto stisnutom tastaturom
szlava

#1788 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by szlava »

HM 2011 wrote:Sa ulice nikako ne ide uređivanje društvenog aparata.....
Od kud ide sa IP brojeva :-) ili mozda glasacki listica :-)
snaga_znanja

#1789 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by snaga_znanja »

Federacija danas je uspjesno odradila posao za Dodika. Masala gospodo. Od onoliko materijala nadju dio gdje doticni tvrdi da bi mu sina manje cetnici mlatili... :lol:

Avdo Avdic rules...

8)
lacrima

#1790 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by lacrima »

"Očigledno je da je narodu dosta svega, jer se godinama vodi pogrešna kadrovska politika u TK. Tu se nalaze stranački podobni, ali ne sposobni, ljudi koji upravljaju javnim preduzećima i firmama i u onim firmama koje su u procesu privatizacije. Narod je sasvim opravdano nezadovoljan. Osuđujem svaki oblik nasilja, ali smatram da su ovi protesti opravdani, jer je narod u BiH očigledno gladan".
Mehmedović za Source.
snaga_znanja

#1791 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by snaga_znanja »

Potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović zatražio je danas ostavku ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Zorana Teofilovića, zbog "neprimjerene upotrebe sile na golorukim građanima Tuzle u posljednja dva dana".

Također je zatražio i hitno puštanje na slobodu osnivača Facebook grupe "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra. Pridružite nam se." Aldina Širanovića.

- Specijalci tuku goloruke građane Tuzle, državljane BiH samo zato jer traže svoja prava. Neki od njih nisu dobili plaću 37 mjeseci, nemaju osigurano zdravstveno osiguranje, ne uplaćuju im se doprinosi, a kantonalna vlada nije uradila ništa da to promijeni, dapače, pustili su policiju na svoje sugrađane. To je nedopustivo - navodi Ahmetović u saopćenju.

Bivši ministar sigurnosti BiH podvlači da se "ne može tolerirati da policajci tuku i djecu koja se vraćaju iz škole i bacaju suzavce na Robnu kuću u kojoj su napravljene i dječje igraonice".
A evo i Slobe medju Bosnjacima. Dok ne podvodi maloljetne romkinje bori se za goloruki narod... Svakim minutom mi ovo sve vise mirise na SDA.
VjecitiStudent

#1792 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by VjecitiStudent »

Obavještavamo vas da je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, povodom aktuelne situacije u Federaciji BiH, zakazao za danas (6.2.2014.) u 20.00 sati, u zgradi Vlade FBiH (Alipašina 41, Sarajevo), hitan sastanak na koji su pozvani direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, federalni ministar unutrašnjih poslova, direktor Federalne uprave policije i glavni federalni tužilac, te premijeri, ministri unutrašnjih poslova, policijski komesari i glavni tužioci Sarajevskog, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona.
Pogledajte samo spisak pozvanih. Cilj je očito da građane u što većem broju potrpaju u zatvore.
condy

#1793 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by condy »

Svaka čast demonstrantima.

Policija ne smije biti u službi korumpirane vlasti!
Prpa.ba

#1794 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Prpa.ba »

O'zone wrote:Ideja je nekad bila da im se obiđu nekretnine sa zahvalnicama za ovih 20 godina iznimnog života. Jbg-a nikad nije realizovana.
Osobama koje bi to uradile bi se nedugo nakon dodjele "zahvalnica" izgubio svaki trag. Rezim je nemilosrdan, samo ga niko do sada nije testirao.
crni_DZo

#1795 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by crni_DZo »

gagy06 wrote:Mozda sam u krivu ali neka mi neko kaze: ima li ijedna javna licnost iz BiH (umjetnici, sportisti, pjevaci...) da je dao podrsku demonstrantima? Evo recimo ovaj Tuzlak Emir Hadzihafizbegovic, sto se ne javi. Neko ce reci-pa sto bi se on javio. E, zato sto kad mu se da 5 minuta na TV sve covjek zna i svakome ima nesto da prigovori i djeli savjete sakom i kapom. (isto vrijedi i za sve ostale)
Zato sto su sve govna iskompromitovana, politicka i pristrasna.
artime

#1796 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by artime »

Neka im sdp, h.ebali vas oni. Nemoguće da nema nijednog političara sa karakterom da istupi pred javnost.. e govno će te dobiti ove godine.. dabogda svi se izmijenili da se malo osvježe safovi.
Havatar

#1797 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by Havatar »

lacrima wrote:"Očigledno je da je narodu dosta svega, jer se godinama vodi pogrešna kadrovska politika u TK. Tu se nalaze stranački podobni, ali ne sposobni, ljudi koji upravljaju javnim preduzećima i firmama i u onim firmama koje su u procesu privatizacije. Narod je sasvim opravdano nezadovoljan. Osuđujem svaki oblik nasilja, ali smatram da su ovi protesti opravdani, jer je narod u BiH očigledno gladan".
Mehmedović za Source.
Pocela infiltracija medju demonstrante :mrgreen:
crni_DZo

#1798 Re: Demonstracije u Tuzli

Post by crni_DZo »

artime wrote:Neka im sdp, h.ebali vas oni. Nemoguće da nema nijednog političara sa karakterom da istupi pred javnost.. e govno će te dobiti ove godine.. dabogda svi se izmijenili da se malo osvježe safovi.
Koji ba politicar? Pa ne budi lud? Ovo je usmjereno protiv svih politicara i vlasti ne samo protiv ovih il onih, nego protiv svih. Svi su isti.
jefferson

#1799 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by jefferson »

snaga_znanja wrote:Federacija danas je uspjesno odradila posao za Dodika. Masala gospodo. Od onoliko materijala nadju dio gdje doticni tvrdi da bi mu sina manje cetnici mlatili... :lol:

Avdo Avdic rules...

8)
Bolje biti siromasan, korumpiran, bez zdravstva, nezaposlen i neobrazovan, samo da bi Dodiku napakostili.
guber90

#1800 Re: Demonstracije u Tuzli "za bolje sutra"

Post by guber90 »

Vratio sam se sa protesta sada, narod je se umorio i malo ohladio, kako sam saznao i zgrada je prazna, ostalo par ljudi u njoj.

Osvrt je ovakav, nisam u potpunosti upucne u sami pocetak (valjalo je doci do dole, pa sam sam pocetak desavanja propustio), znam da su protestanti bacali kamenje, da su sa time isprovocirali reakciju policije, ali ona nikako nije bila primjerena i proporcionalna sili koju su primjenili protestanti. "Kornjace" su bile najagresivnije, a njima znamo ni sa topom ne mozes nista, a kamo li kamenom. Ja cu prije svega napraviti osvrt na reakcije policije koje sam vidio, bez da obracam paznju na to ko je kriv i slicno, licno nisam bacao kamenice, neki ce reci da sam trebao, ali nisam vidio potrebe da kamenujem policajce.

Prvo sto sam vidio je bacanje nevjerovatnih kolicina suzavca i to na mase koje nisu bacale kamenje, vrlo je lako primjetiti odakle kamenje dolazi, tako da nema potreba bacati suzavac i gdje treba i gdje ne treba.

Dok sam stojao na mostu pokraj Rudarskog-Gradjevinskog Fakulteta djevojcica od 15 godina mi je ispricala da se sklonila u zgradu RGF-a i da su tu uletili specijalci i bacili suzavac, hej suzavac u zatvoren prostor, pa to se samo u talackim situacijama radi i jos na djecu, pa stvarno van svake pameti.

Zatim dok sam stojao na istom mostu policija je pustila saobracaj, a most je bio prepun kamenica, kada automobil prelazi preko kamenica logika stvari je da taj kamen nece ostati na mjestu nego ce od pritiska da skoci, narod je tu prolazio, zavrsila se skola, neki sa poslom ranije zavrsili, pogodit ce nekoga i povrijediti ga. Stoga se ja obratim specijalcu - kornjaci(koji usput ima i kera) i kazem mu da bi trebali zatvoriti saobracaj jer ce neko dobiti kamen u glavu, a njega to naravno ne zanima, jer sta njemu moze biti od kamena, kada je oklopljen kao stijena, a on mene hladno odjebe i kaze da se samo sklonim odatle, nije bolan frka, evo ja se sklonim al sta sa onim koji moraju proci odatle da dodju kuci. Kada su uvidili da su napravili glupost sa pustanjem saobracaja onda su ga zatvorili, a za to im je trebalo par minuta, jer dok nisu kamenice letile na sve strane nije bilo njima jasno da je to opasno.

Treca scena je opet sa "Kornjacom" koja ima i cuku, cuku se zaleti na neku stariju gospodju oko 60-ak godina, koja nosi kesu u ruci, gospodja jedva hoda, a cuko je smatra opasnom, bravo za treniranje, plus gospodja jedva ostade na nogama, a nedo Bog da je slabije srce imala ko zna sta bi bilo.

Zatim kada su specijalci uhvatili jednog momka, krenuli su jako grubo prema njemu, davajuci znakove da ce ga napasti, bez obzira sto je isti u lisicama, na to je masa izvadila mobitele i pocela snimati, pa su doticni skontali koliko je sati i samo momka odveli, sta se desilo kasnije ko ce znati, ali barem pred narodom ih nisu smjeli tuci.

U jednom trenutku nekih 50-ak ljudi je okruzilo specijalce i nije im dalo da se krecu, podigli smo ruke i jednostavno ih okruzili, tako da nisu imali osnova za napad.

Sto se tice prica koje sam cuo, iz povjerljivih izvora, specijalci su uzimali kamenice i uzvracale istim, suzavac je bacen i u srednju masinsku skolu, neduzni prolaznici su dobijali pendrekom, a ima jos tu svasta, ali ne moze covjek sve popamtiti.

Uglavnom hrabra borba, ljudi se nisu povukli, ali nisu ni 1/10 svoje stvarne snage iskoristili, niko nije imao nista osim kojeg kamena, baklje ili jajeta, dok su oni isli sa suzavcima, pendrecima, kerovima, rucnim suzavcima, stitovima i cime sve ne, da je narod htio da njima zlo nanese ne bi to sigurno radili kamenicama, ne moze me niko ubjediti da tri obicna covjeka sa metalnim sipkama ne mogu savladati jednog specijalca, a bilo je na jednog specijalca barem 10 ljudi, ali barem vecini nije bio cilj da nekoga tesko ozlijede ili nedo Bog ubiju, tako da nije bilo primjene ekstremne sile nad policijom, pa mi nije ni jasno kako je jednom specijalcu zivot ugrozen, ali mi je sigurno zao zbog toga.
Locked