juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ali Kemal

#1776 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ali Kemal »

Fakat nije bilo cigare do sarajevskog Marlboroa. Kad neko ide i pusi ulicom mirisalo je sve okolo.

Medjutim za mene je posebno znacenje imao Lord kao pusaca pocetnika (mehko pakovanje) :D
Image

A tu je Kent, kao da su ga svi zaboravili :?

Image
Ommadawn

#1777 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Jergovic kaze da je Phillip Morris prije nego sto ce prodati licencu za sarajevski Marlboro, dosao u Jugoslaviju i proucavao sta ljudi jedu i kakve im arome najbolje prijaju te prema tome i napravio smjesu duhana koji se koristio za pravljenje Marlbora kod nas a uzgajao se negdje u Posavini. Ja ne znam koliko je ovo tacno jer nisam pusac niti sam kad bio.
radostan dan

#1778 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

ne zna ni jergović je li to istina iili mit, sam je rekao to...čitao sam taj tekst, lijepo napisano sjećanje.
ni jedan malboro, bilo koji i sve jedno odakle, i prije i poslije devedesetdruge nije bio kao sarajevski.
ja sam samo milioniti po redu koji to tvrdi...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1779 Re: juga 1950.-1990.

Post by pici »

ja ti prestadoh pušit, ono Športiješki tip, koke vamo tamo, i helenese zaposlim se u FDS, kad tamo radnici se gadjaju malimborom :shock: ...jebate šHa sam malogbore tamo popušHijo TiTo dragi...i dan danas najboljšHa cigara ikad, ovo sad je smetlje...

Image
pici

#1780 Re: juga 1950.-1990.

Post by pici »

Ommadawn wrote:Jergovic kaze da je Phillip Morris prije nego sto ce prodati licencu za sarajevski Marlboro, dosao u Jugoslaviju i proucavao sta ljudi jedu i kakve im arome najbolje prijaju te prema tome i napravio smjesu duhana koji se koristio za pravljenje Marlbora kod nas a uzgajao se negdje u Posavini. Ja ne znam koliko je ovo tacno jer nisam pusac niti sam kad bio.

dolazi je ameriČki duhan i stavljala se posebna smjesa (aroma) u marlboro i bond...bale duhana nerezanog ko zlato žuto...hercegovački ko proljev...eeee, kvalitet je tad bio najbitniji, to su se mašine poslije drine i morave morale dva dana čistiti da bi se počelo sa proizvodnjom marlbora, toliko se je gledalo na čistotu i izradu cigarete.

eee da i filteri su bili posebi...HameriČkiji
Last edited by pici on 06/03/2015 18:32, edited 1 time in total.
NeenaSa

#1781 Re: juga 1950.-1990.

Post by NeenaSa »

Shto pamtim, pokojna baka kupovala cigarete na komade, ... ono na - pet, deset , .... etc.

Neg', domacha biblioteka.
Sjecham se izdanja koja nisu sluzhila kao dekoracija.
Image
Izdanje Otokar Kershovani.
P.S.
Za mladje, ako nishta, guglajte.
Last edited by NeenaSa on 06/03/2015 18:36, edited 1 time in total.
radostan dan

#1782 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Fudo387 wrote:Sve je to nula bodova za "SET"

nema ih ni na google...nesto najodvratnije sto je u istoriji svjetske duhanske industrije napravljeno.
imas osjecaj da pripalis sapun.
mislim da su to pravili slovenci.

:D
e stvarno veze nemaš... :mrgreen: :wink:

od ovog se povraćalo, što zbog smrada, što zbog nesasječenog korjenja.. -

Image

a ovu kutiju kad ispušiš...ovo ti ni ja ne znam opisati. jednostavno strahota...

Image
Banksy

#1783 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

pici wrote:
dolazi je ameriČki duhan i stavljala se posebna smjesa (aroma) u marlboro i bond...bale duhana nerezanog ko zlato žuto...hercegovački ko proljev...eeee, kvalitet je tad bio najbitniji, to su se mašine poslije drine i morave morale dva dana čistiti da bi se počelo sa proizvodnjom marlbora, toliko se je gledalo na čistotu i izradu cigarete.
To je bio američki duhan??? Svašta ...
I Bond je bio baš odličan, samo blag.

@radosni tačno VEK je ubjedljivo najgori, nepodnošljivo ...
pici

#1784 Re: juga 1950.-1990.

Post by pici »

Banksy wrote:
pici wrote:
To je bio američki duhan??? Svašta ...
I Bond je bio baš odličan, samo blag.

@radosni tačno VEK je ubjedljivo najgori, nepodnošljivo ...
da HameriČki...mislim da je išla na rezanje formula tri američke bale duhana i jedna hercegovačkog najboljeg...slagat ću, davno je bilo...zatim u mašinu na mješanje sa posebnim aromama...za bond je išla dva američa i dva hercegovačka pa posebna druga aroma drugačija od marlbora...u bijelm mantilima su non stom išli laboranti i uzimali uzorke kvaliteta...imali su solidne plate svi od portira do direktora za markoviča su kupovali dionice i postali jedni od naimučnijih radnika u ex-yu.
Banksy

#1785 Re: juga 1950.-1990.

Post by Banksy »

pici wrote:
da HameriČki...mislim da je išla na rezanje formula tri američke bale duhana i jedna hercegovačkog najboljeg...slagat ću, davno je bilo...zatim u mašinu na mješanje sa posebnim aromama...za bond je išla dva američa i dva hercegovačka pa posebna druga aroma drugačija od marlbora...u bijelm mantilima su non stom išli laboranti i uzimali uzorke kvaliteta...

imali su solidne plate svi od portira do direktora za markoviča su kupovali dionice i postali jedni od naimučnijih radnika u ex-yu.
Ako su i imali, zaradili su ih, imali su ubjedljivo najbolji proizvod. Sarajevski Marlboro je bio kultna cigareta na cijelom exYu prostoru.

Znaš li odakle iz Hercegovine je stizao duhan, iz kojeg dijela?
pici

#1786 Re: juga 1950.-1990.

Post by pici »

Banksy wrote:
pici wrote:
da HameriČki...mislim da je išla na rezanje formula tri američke bale duhana i jedna hercegovačkog najboljeg...slagat ću, davno je bilo...zatim u mašinu na mješanje sa posebnim aromama...za bond je išla dva američa i dva hercegovačka pa posebna druga aroma drugačija od marlbora...u bijelm mantilima su non stom išli laboranti i uzimali uzorke kvaliteta...

imali su solidne plate svi od portira do direktora za markoviča su kupovali dionice i postali jedni od naimučnijih radnika u ex-yu.
Ako su i imali, zaradili su ih, imali su ubjedljivo najbolji proizvod. Sarajevski Marlboro je bio kultna cigareta na cijelom exYu prostoru.

Znaš li odakle iz Hercegovine je stizao duhan, iz kojeg dijela?

e to stvarno ne znam...uglavnom i tu je bila razlika, u drinu je išlo tri čiste bale hercegovca i jedna neka Ž klasa a u moravu 2+2...
Gojeni H

#1787 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:a ovo su bile prve sto sam zapalio...

Image

...mislim da sam bio drugi osnovne.
jaran ukro od dede kutiju ovog cuda, i ne znam odakle nam pare da sebi kupimo dvije pive.

sakrili se iza garaza, ja ispusio pola cigare i ubandecio se...zalijevali me vodom da se probudim. :lol:
:thumbup:

Ona tvrdo pakovanje je za guzi.cu ujedala.
NeenaSa

#1788 Re: juga 1950.-1990.

Post by NeenaSa »

Daj ba, prestanite o cigaretama.
Tito i partijo .
Izgleda da smo samo pushili. :izet:
Gojeni H

#1789 Re: juga 1950.-1990.

Post by Gojeni H »

radostan dan wrote: a ovu kutiju kad ispušiš...ovo ti ni ja ne znam opisati. jednostavno strahota...

Image
Ovo mi je bio standard.
Poker u po 5 banki (50 para) ulog, Super u ustima a placemo koliko nas dim stipa po ocima.
A murija nas malu djecu proganjala k'o drzavne neprijatelje. Popijes samar k'o flasicu Jupija.
Vele da su tako kriminalci pocinjali. :D
Ali Kemal

#1790 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ali Kemal »

Kada su se otvorili free-shopovi onda se pocelo malo motat :D
Image
Image

Medjutim kako bi piva isla bez cigara, mali Skol, nepovratna flasa, je jedno od prvih licencnih piva, onako za kafica :D
nema odgovarajuce slike, al ko je pio zna kako je to izgledalo...

Image
spreca

#1791 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

muha_sa wrote:Image
Nas je bio bolji....Klima zone.....ovo sam rusio do rata...........a sto se tice Marlbora.......u Iraku su amerikanci i svi drugi stranci tukli sarajevski Marlboro i ako si u Baghdadu na svakom cosku mogo kupiti americki i svih vrsta
dobojlija81

#1792 Re: juga 1950.-1990.

Post by dobojlija81 »

radostan dan wrote:
Fudo387 wrote:Sve je to nula bodova za "SET"

nema ih ni na google...nesto najodvratnije sto je u istoriji svjetske duhanske industrije napravljeno.
imas osjecaj da pripalis sapun.
mislim da su to pravili slovenci.

:D
e stvarno veze nemaš... :mrgreen: :wink:

Image

a ovu kutiju kad ispušiš...ovo ti ni ja ne znam opisati. jednostavno strahota...

Image
Eee sta je Vek izrodio tesanjskih tajkuna,kod cetalja bio 3,5 km steka,kod nas i do 30 km kutija u okruženju
Ommadawn

#1793 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

radostan dan wrote:

Image
Nikad ove cigare nisam vidio do rata. A onda su se pojavili u Banjaluci za vrijeme rata i to je u moru starih cigara koje su izvucene bogzna odakle bila luksuz. Starci pusili i kasljali ali sta je tu je, dok ih ima i dok imas od cega je kupiti dobro je. Tad sam se definitivno zakleo da nikada necu propusiti i drzim se toga do danas.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1794 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Fudo387 wrote:a ovo su bile prve sto sam zapalio...

Image

...mislim da sam bio drugi osnovne.
jaran ukro od dede kutiju ovog cuda, i ne znam odakle nam pare da sebi kupimo dvije pive.

sakrili se iza garaza, ja ispusio pola cigare i ubandecio se...zalijevali me vodom da se probudim. :lol:
Ovakvu Moravu je proizvodila i FD Banjaluka i TD Niš identično pakovanje samo drugačiji natpis sa strane. BL Morava se jedno vrijeme samo tako tukla, bila jeftina, ali jaka samo tako :o kasnije su počeli praviti i tvrdo pakovanje (ova lijevo)
Image

Posebna krdža je bila ova Hercegovina sa i bez filtera, jbt dimi crno.... :-) :run:
KENJAC

#1795 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Jeb'le vas cigare. ako mi sta moze ogadit Jugu , to su ove vase krdze ! Pamtim samo da je moja jedna tetka pusila Kent. Kad ona dodje , sutra smo morali krecit a tepihe i zavjese palit !
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1796 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Ove krdže što sam naveo su se štancale do 2010.
Danguba

#1797 Re: juga 1950.-1990.

Post by Danguba »

a tek tresnje kakve smo imali... :D

Image

Ommadawn

#1798 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Lajavikrelac wrote:Ove krdže što sam naveo su se štancale do 2010.
Je li tad zatvorena Fabrika Duhana BL? Sjećaš li se Brooklyna?
Zokipfc

#1799 Re: juga 1950.-1990.

Post by Zokipfc »

Na HRT-u svakog radnog dana od 8 do 9 serija 'Crno-bijeli svijet'.
zmajadaH

#1800 Re: juga 1950.-1990.

Post by zmajadaH »

KENJAC wrote:Jeb'le vas cigare. ako mi sta moze ogadit Jugu , to su ove vase krdze ! Pamtim samo da je moja jedna tetka pusila Kent. Kad ona dodje , sutra smo morali krecit a tepihe i zavjese palit !

Kent, tvrdo pakovanje, gospodska cigareta....Mirisala na suhu šljivu.

Jugoslavija kao ideja nije bila loša.Maksimum se izvlačio iz te ideje.
Zajeb je bio samo što je nastala na lošim temeljima, sa repovima iz kraljevine ne priznavanje etničkih skupina.
Sve se to pokušalo prevaziči školovanjem, napretkom (kakvim takvim), prosperitetom, hodanju po liniji između kapitalizma i komunizma.....

Kad malo bolje pogledam isti princip Unije tj labilne federacije sada imamo u EU. Možda i ona propadne.
Locked