Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
JThomas

#1776 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

pazi, nisam ni ja napisao da će te najbolje naučiti advokat, nego da ćeš najbolje naučiti kod advokata :D
mefistofilis

#1777 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mefistofilis »

_mufljuz_ wrote:http://mod.gov.ba/files/file/oglasi/07. ... ONACNA.pdf

sretno ako koga zanima :thumbup:
mislim da su mnogi ovdje okasnili na ovaj :lol: :lol: :lol:
_mufljuz_

#1778 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by _mufljuz_ »

mefistofilis wrote:
_mufljuz_ wrote:http://mod.gov.ba/files/file/oglasi/07. ... ONACNA.pdf

sretno ako koga zanima :thumbup:
mislim da su mnogi ovdje okasnili na ovaj :lol: :lol: :lol:
jedri ga mozda ovi starohani imaju koga mladjeg :mrgreen:
SmokingMan

#1779 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by SmokingMan »

Eh da mi je nakon određenog vremena ostati u jednoj firmi gdje radim,posao od koga se puno ne umaram,i gdje je sve kako treba. :sad:
dorkcic

#1780 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dorkcic »

Želim da obavim pripravnički staž u školi (završila sam nastavnički smjer, MA), i svejedno mi je da li ću biti plaćena ili volonter. Koliko dugo moram raditi u školi da bih imala pravo da polažem stručni ispit?
dezurni_ucenik

#1781 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by dezurni_ucenik »

JThomas wrote:
dezurni_ucenik wrote:
putokaz1 wrote:Ja se ne proklinjem
imao sam efineteta prema drugim stvarima nisam iskoristio
pravo nije loše ako imaš sreće,bit sudija,advokat milina ne radiš ništa uživaš para uvjek ima što legalno što sa strane
Pogriješio jesam a i neke stvari su se negativno poklopile.
Ima jedna opcija za posao na određeno,ministar mi rođak,al isti je rođak još nekoliko osoba,kojeg će rođu uzet ko zna,o poziciji ne bih govorio koja je,možda bude svjetlo na kraju tunela,možda isto kao i sve ranije,ode nekom s boljim statusom
''Dežurni'' gdje bi ti volio raditi?

Bilo gdje,samo ne kod advokata i notara.Iz iskustva drugih ljudi koji nisu bili porodicno povezani sa njima,primjetio sam da su svi nogu dobili nakon par godina (neki su cak imali polozen i pravosudni).Realno ,posao advokata i notara je rezervisan za njihovu djecu.To se prenosi sa koljena na koljeno.Tako da cak i ako imas zelju da postanes to,garant neces ako ti neko iz familije nije u tom fazonu.

To ti je neka vrsta pravnickog Game Of Thronesa. :D
ali dosta raje uspije naučiti posao i steći kakva-takva poznanstva. u mašini kod advokata se najbolje nauči posao ko ima živaca da to izgura. i onda imaš dobar temelj da kreneš dalje, ako već nisi na tom nivou da sam otvoriš advokaturu, puno prije će te primiti negdje drugo, naročito u privatnom sektoru, velikim firmama, bankama, osiguranjima i sl. u tim sistemima su pravničke greške jako skupe i moraš znati raditi. i tamo će od dvojice sličnih uletiti onaj ko je jaran ili rođak, ali ne može sebi priuštiti baš da zapošljava idiote k'o što u upravi komotno može. naravno da je pravnika puno/previše, veze i štele dominiraju k'o i svugdje drugo, ali onih koji stvarno znaju raditi je malo, a to ćeš najprije naučiti kod advokata.

Sta ti mislis gdje mi zivimo?
enkobenko1

#1782 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by enkobenko1 »

besi wrote:Potaknuta sličnom temom s jednog ino foruma...
Kako se nosite sa nezaposlenošću? Kako Vam prolaze dani?
Generalno, kakvi su životi nas nezaposlenih?
Oglasi konkursi za posao www.posao.hol.es
Najbolja za pronalaženje, moj savjet...
BAN___KAI

#1783 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by BAN___KAI »

Ovaj cabin crew zapošljavanje koji ce biti 9tog ovoga mjeseca zna li iko koliko dana traje taj konkurs ? Znam da treba kopija pasoša da se preda prilikom prijavljivanja a ja još nemam pasoš, treba 15 dana da se izvadi a pocinje prijavljivanje za 2 dana, pa šta mislite koliko to traje da bezveze ne trošim pare na pasoš i drugu papirologiju
drndalo

#1784 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by drndalo »

Za pocetak ne brini previse oko pasosa... Kako ti je ovo za 2 dana, idi na to pa makar i bez pasosa... Na pitanje gdje ti je, pojasni da je proces zamjene u toku, i da traje min. 15 dana, pa ga nemas fizicki kod sebe...

Ako prodjes sve ostalo, kopiju pasosa mozes sigurno poslati i naknadno...
BAN___KAI

#1785 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by BAN___KAI »

drndalo wrote:Za pocetak ne brini previse oko pasosa... Kako ti je ovo za 2 dana, idi na to pa makar i bez pasosa... Na pitanje gdje ti je, pojasni da je proces zamjene u toku, i da traje min. 15 dana, pa ga nemas fizicki kod sebe...

Ako prodjes sve ostalo, kopiju pasosa mozes sigurno poslati i naknadno...
Super hvala, pa jel ti znaš koliko uobicajeno taj konkurs traje, da se mogu bolje pripremiti i koja pitanja budu na intervju
Leptirich

#1786 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Leptirich »

Jel' ima koristi slati advokatima otvorene molbe za posao? Treba mi još jedna godina za pravosudni. Jel' se zaposlio netko tako?
Nisrin

#1787 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

Leptirich wrote:Jel' ima koristi slati advokatima otvorene molbe za posao? Treba mi još jedna godina za pravosudni. Jel' se zaposlio netko tako?

Ne vjerujem, toliko je tih prijava da odmah velika vecina salje sve u junkbox...:S Nista bez dobre preporuke/stele itd...
putokaz1

#1788 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by putokaz1 »

Na jedno radno mjesto gdje se traži pravnik prijavi se 100 kandidata
U jednom gradu postoje 3 pravna fakulteta
Za radno mjesto gdje se traži srednja škola prijavljuju se i osobe s VSS
Uvjek bude izabran neko po političkoj/rodbinskoj ili etničkoj liniji
Ko je kriv?
Djeca što upisuju fakultete?Roditelji što im to dozvoljavaju?Država koja otvara fakultete za kojima nema potrebe?
Sodom1

#1789 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sodom1 »

putokaz1 wrote:Na jedno radno mjesto gdje se traži pravnik prijavi se 100 kandidata
Ko je kriv?
Djeca što upisuju fakultete?Roditelji što im to dozvoljavaju?Država koja otvara fakultete za kojima nema potrebe?
Zadnji pasus najjaci oca`m.
South Blue Mama

#1790 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by South Blue Mama »

Code: Select all

http://nahla.ba/tekstovi9.aspx?tid=364&naslov=Kurs+poslovne+administracije+-+upis+u+toku
Sve preporuke za ovaj program, toplo preporucujem zainteresovanim, program je besplatan i traje četiri mjeseca, dobro je organizovan i odlična je prilika za usavršavanje. Za prethodni sam na ovom topicu nasla link, prijavila se, prosla testiranje i zavrsila ;-)
tagomago

#1791 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by tagomago »

putokaz1 wrote:Na jedno radno mjesto gdje se traži pravnik prijavi se 100 kandidata
Ko je kriv?
statistika. očito ne bombarduje dovoljno jako relevantne institucije a i narod sa činjenicom da se npr. ne može upisati 40 studenata književnosti godišnje - kome, čemu.
treba izvršiti reviziju školstva, pa reviziju privrede i analizu njenih potreba. a onda po godišnjim potrebama praviti planove i programe, kao i upisne kvote. šta državi i tržištu treba, to i proizvoditi. ko ne voli, neka čeka to što voli kad postane potrebno. no to je već drugi par cipela - gdje bi se onda skrasila sva administracija, nastavno osoblje, šta bi radili i gdje bi normu nabacivali akademici & akademsko osoblje itd. itd.
Leptirich

#1792 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Leptirich »

Nisrin wrote:
Leptirich wrote:Jel' ima koristi slati advokatima otvorene molbe za posao? Treba mi još jedna godina za pravosudni. Jel' se zaposlio netko tako?

Ne vjerujem, toliko je tih prijava da odmah velika vecina salje sve u junkbox...:S Nista bez dobre preporuke/stele itd...
A užas kao i za sve prokleta štela. Teško je kad nemaš nikog da se zauzme za tebe. Još mi preostaje da i to pokušam pa da mogu reći da sam dala sve od sebe. Ionako je sve što sam dosad pokušala bilo uzalud. Nema me nigdje. :sad:

A to slanje otvorenih molbi su mi predlagali neki "prijatelji" koji se kunu da su posao dobili bez štele. Kao da im vjerujem. :-)
Leptirich

#1793 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Leptirich »

South Blue Mama wrote:

Code: Select all

http://nahla.ba/tekstovi9.aspx?tid=364&naslov=Kurs+poslovne+administracije+-+upis+u+toku
Sve preporuke za ovaj program, toplo preporucujem zainteresovanim, program je besplatan i traje četiri mjeseca, dobro je organizovan i odlična je prilika za usavršavanje. Za prethodni sam na ovom topicu nasla link, prijavila se, prosla testiranje i zavrsila ;-)
To ne zvuči loše, samo je problem što ne živim u Sarajevu. :sad: Piše da se održava u večernjem terminu, pa onda ne bih mogla ni vozariti.
alchak.ba

#1794 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by alchak.ba »

Ni ja nisam dobio nijedan posao preko stele.
Rizvan

#1795 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Rizvan »

alchak.ba wrote:Ni ja nisam dobio nijedan posao preko stele.
Znači nisi nikad radio u javnoj ustanovi ili javnom preduzeću.
burger_pasa

#1796 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by burger_pasa »

k1ks wrote:
sema911s wrote:sta ste i koje skole zavrsili predajte li papire,. gdje trazite posaoo,.
preko neta ga neceta naci nikada,.,

uz duzno postovanje najlakse je rec trazim posao i nema,,., mrdnes guzu i posla ima,., nema mozda u struci,.,al uvjek treba radnika,.,od konobara, do gradjevinskih radnika il je to sramota radit sa zavrsenom extra fansi skolom,.,

evo sta mogu nabrojat gdje traze radnike,.,

sve osiguravajuce kuce traze saradnike,., od svakog zivotnog imate minimum 50KM, od auto registracije 5km
konobarisanje trenutno bar po centru grada ima par naljepnica da traze radnike,.
fastfood za rad na dostavi,,., takodje par njih trazi,.,
mnogo gradjevinskih firmi takodje trazi radnike,.,
po srednjoj bosni i istoku traze se radnici za berbu raznog voca povrca,.,
aako ste slobodni neku knjigu u ruke i pravac planine na travama i gljivama moze zaradit mnogo( moji straci koji su u penziji evo vec 3 mjesec ne dolaze u sa vec beru te gljive, neke bobice, trave, sta vec nee
posla na moretu ima mnogo,.
imate u opresi(il kako se sada zove) da prodajte novine od 07-10h
autopraonice, rad je trazio takodje radnike na odrzavanju parkova

posla ima samo necete da radite,.,,.

a ako od vas neko zna da lemi, dobar je sa elektronikom, rtv elektricara zavrsio moze se nesto zavrsit
kako ne mogu ovih pametnjakovica :evil: zasto da ja magistar koji sam 5 godina potrosio na skolovanje moram da radim kao konobar ?? Da sam zelio takvu perspektivu postao bi konobar sa 18 godina ne bi se trudio i ulagao u sebe. A problem je sto ne mogu da dodjem do svog hljeba kojeg sam zasluzio zbog babih sinova koji sve uzimaju i ovog korumiranog drustva. Tako da :run:
Ti ako si magistar sa znanjem stecenom diplomom, onda bi trebao imati dovoljno sposobnosti u glavi da sam sebi stvoris radno mjesto... a ako si magistar sa kupljenom diplomom, onda razumijem da sjedis i cekas da ti neko servira radno mjesto...
Ako ti kao akademski radnik nisi u stanju da nadjes posao posle odredjenog broja godina, onda je mislim u redu da trazis nesto drugo.
Na zapadu ima drzava koje imaju akademaca na biroima nezaposlenih, pa ih nakon nekoliko godina njihovog cekanja na posao, tjeraju da rade bilo sta, pa cak i one neke primitivne poslove...
mirsek

#1797 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Ne supljiraj.
Ako je neko strucnjak u svom poslu ne znaci da je strucnjak u "snalazenju" za zaposljavanje u struci.
To su kompleksi onih koji nemaju fax pa se ovakvim komentarima pokusavaju rugati onima sto ga imaju.
Naravno da se uvijek moze naci posao.
Ali nekom magistru prigovarati sto se zali kako nema posla zbog korupcije i predlagati mu da uzme krampu i kopa kanale je blago receno niskogradjanski.
alchak.ba

#1798 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by alchak.ba »

Rizvan wrote:
alchak.ba wrote:Ni ja nisam dobio nijedan posao preko stele.
Znači nisi nikad radio u javnoj ustanovi ili javnom preduzeću.
Hvala dragom Bogu pa nisam.
amko761

#1799 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by amko761 »

Leptirich wrote:
Nisrin wrote:

A užas kao i za sve prokleta štela. Teško je kad nemaš nikog da se zauzme za tebe. Još mi preostaje da i to pokušam pa da mogu reći da sam dala sve od sebe. Ionako je sve što sam dosad pokušala bilo uzalud. Nema me nigdje. :sad:

A to slanje otvorenih molbi su mi predlagali neki "prijatelji" koji se kunu da su posao dobili bez štele. Kao da im vjerujem. :-)
Ako dobro izgledaš, ja bih preporučio slanje molbe OMaru Mjesečaru. Ali moraš bit baš dobra ;)

Edit: sa fotografijom u prilogu molbe, naravno.
supercali

#1800 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by supercali »

mirsek wrote:Ne supljiraj.
Ako je neko strucnjak u svom poslu ne znaci da je strucnjak u "snalazenju" za zaposljavanje u struci.
To su kompleksi onih koji nemaju fax pa se ovakvim komentarima pokusavaju rugati onima sto ga imaju.
Naravno da se uvijek moze naci posao.
Ali nekom magistru prigovarati sto se zali kako nema posla zbog korupcije i predlagati mu da uzme krampu i kopa kanale je blago receno niskogradjanski.
ako ce taj magistar gladovati i umrijeti od gladi zato sto nece da uzme krampu jer nema posla u svojoj struci sto zbog korupcije zbog ovoga onoga nevazno onda mu nije ni trebalo dati diplomu
Post Reply