Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mario001

#1776 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mario001 »

Fino je da oni o tome razgovaraju, a ja, a i ostali ljudi mogu samo da se nadaju da će se te stvari čim prije i završiti, dakle spoj sa ul.Safeta Zajke, i na drugoj strani spoj sa Mostarskim raskršćem , jer ovako sve to ne vrijedi ni upola
Za ovu dionicu vec ima obezbjednjeno 7 miliona, postignuta cijena na tenderu je bila bolja od ocekivane i ostala ta lova.
Pa mislim da izgradnjom 9 transverzale i ovog dijela do Zafeta Zajke mi dobijamo dva izlaza na autoput
mario001

#1777 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mario001 »

Haris.ba wrote:Pa to me i zanima, je li sa kružnog (jer koliko sam shvatio na sastanku oni govore o spoju kružnog sa ulicom Safeta Zajke, a ne o nastavku "gradskog autoputa"). Kakav put? U profilu autoputa - brze ceste (voziš bez raskrsnice u nivou puta), ili obična magistrala na novoj trasi, ili će nešta pokušati širiti Safeta Zajke ulicu?
Ovaj dio se spaja na kruzni tok na 9 transverzali, tako da nece imati dodira sa sadasnjom ulicom Safeta Zajke, ide prugom preko ZGP-a i dijelom se dize na tak kruzni.
tec

#1778 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

mario001 wrote:
Haris.ba wrote:Pa to me i zanima, je li sa kružnog (jer koliko sam shvatio na sastanku oni govore o spoju kružnog sa ulicom Safeta Zajke, a ne o nastavku "gradskog autoputa"). Kakav put? U profilu autoputa - brze ceste (voziš bez raskrsnice u nivou puta), ili obična magistrala na novoj trasi, ili će nešta pokušati širiti Safeta Zajke ulicu?
Ovaj dio se spaja na kruzni tok na 9 transverzali, tako da nece imati dodira sa sadasnjom ulicom Safeta Zajke, ide prugom preko ZGP-a i dijelom se dize na tak kruzni.
Po novom projektu koji je tražio N.grad Sarajevo za 9 trensverzalu, gradski autoput ne postoji. Njihov zahtjev je da se spoj sa autoputom veže direktno na ul. Safeta Zajke i to prije nego sto dođe do 9 transverzale (600m zapadno od transverzale bi trebao biti kraj gradskog autoputa).
mario001

#1779 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mario001 »

Po novom projektu koji je tražio N.grad Sarajevo za 9 trensverzalu, gradski autoput ne postoji. Njihov zahtjev je da se spoj sa autoputom veže direktno na ul. Safeta Zajke i to prije nego sto dođe do 9 transverzale (600m zapadno od transverzale bi trebao biti kraj gradskog autoputa).
Nastavak gradnje ovog puta je isto projekat opcine, ne znam kako ali ceste federacije nisu planirale dalje da grade.
Sto se tice spoja mislim da je taj projekat za 9 transverzalu radjen prije nego se pojavila ova ideja o nastavku gradnje, nisam siguran ali mislim da tako stoje stvari i da ce se sigurno to dvoje spojiti
Pocetak gradnje 9 krece na proljece, a nastavak gradnje do Safeta Zajke krece na zimu ove godine.
Sve osim spoja te dvije stvari bilo bi uzaludan posao,.
Haris.ba

#1780 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

MIslim da se mi ne razumijemo. Mrsko mi sada da crtam. Pa ću još jednom probati objasniti. A i ima famozna slika "mreža planiranih cesta".

Sadašnji spoj sa autoputem (tzv. lot 2), ispod kojeg se pravi kružni tok u Briješću (spaja "gradski autoput" i 12 tranferzalu) je planirana trasa "gradskog autoputa" koja bi se protezala od petlje u Butilama sa vc autoputem, pa do Željezničke stanice i prve transferzale (sumnjam da će se ikada dalje produživati i u planovima).
Ovo što su u Vladi FBIH pričali je spoj ulice Safeta Zajke sa kružnim tokom Briješće (ima već planiran pristup na kružni)? I to ima naročito smisla ako će se remontovati most (onaj potklocani iznad pruge) koji spaja kružni tok Briješće i Rajlovac. Ali, ne mogu da vjerujem da će napraviti da se direktno sa lot 2 spustaš na Safeta Zajke.

Image

P.S.
A ako Općina može (a vidjeli smo i na primjeru Ilidže da može) dirigovati kuda i kako će se praviti autoput - onda neka.
tec

#1781 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by tec »

mario001 wrote:
Nastavak gradnje ovog puta je isto projekat opcine, ne znam kako ali ceste federacije nisu planirale dalje da grade.
Sto se tice spoja mislim da je taj projekat za 9 transverzalu radjen prije nego se pojavila ova ideja o nastavku gradnje, nisam siguran ali mislim da tako stoje stvari i da ce se sigurno to dvoje spojiti
Pocetak gradnje 9 krece na proljece, a nastavak gradnje do Safeta Zajke krece na zimu ove godine.
Sve osim spoja te dvije stvari bilo bi uzaludan posao,.
Projekat gradskog autoputa postoji od 1978 i od tada je ucrtan na svim prostornim planovima grada, države, kantona i opština tako isto na svim projektima do ovog. U projektu lot2 sarajevske zaobilaznice je također uključen, samo sto je usporen jer jedan dio zemljišta imao problem sa restitucijom. Novi projekat koji je trazio N. Grad Sarajevo (odnosno načelnik) je jedini koji ga izostavlja a o razlogu sam već ovdje pisao.
Samo spoj na ul Safeta Zajke bez mogućnosti dalje izgradnje gradskog autoputa je kratkoročno riješenje bez razmišljanja o dugoročnim problemima saobraćaja u Sarajevu.
mario001

#1782 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mario001 »

Haris.ba wrote:MIslim da se mi ne razumijemo. Mrsko mi sada da crtam. Pa ću još jednom probati objasniti. A i ima famozna slika "mreža planiranih cesta".

Sadašnji spoj sa autoputem (tzv. lot 2), ispod kojeg se pravi kružni tok u Briješću (spaja "gradski autoput" i 12 tranferzalu) je planirana trasa "gradskog autoputa" koja bi se protezala od petlje u Butilama sa vc autoputem, pa do Željezničke stanice i prve transferzale (sumnjam da će se ikada dalje produživati i u planovima).
Ovo što su u Vladi FBIH pričali je spoj ulice Safeta Zajke sa kružnim tokom Briješće (ima već planiran pristup na kružni)? I to ima naročito smisla ako će se remontovati most (onaj potklocani iznad pruge) koji spaja kružni tok Briješće i Rajlovac. Ali, ne mogu da vjerujem da će napraviti da se direktno sa lot 2 spustaš na Safeta Zajke.

Image

P.S.
A ako Općina može (a vidjeli smo i na primjeru Ilidže da može) dirigovati kuda i kako će se praviti autoput - onda neka.

Malo sam danas raspitivao i ovako stoje stvari:
Nastavak gradnje preko pruga i ZGP-a zavrsava u ulici Zafeta Zajkle na onom pravcu od Bosnaplasta prema Brijescu, odmag iza skretanja za naselje Vitkovac.
Zavrsava se kruznim tokom na koji ce se nastaviti 4. brze trake do drugog kruznog toka sa kojim se zavrsava 9. transverzala koji ce biti kod semafora u Buljakovom Potoku, ispod one zgrade.
elk

#1783 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by elk »

zna li ko kada će završiti ono što prave od aerodroma do vojničkog? i hoće li baš biti po dvije trake u jednom pravcu? ono, cijelo vrijeme :D
leo karan

#1784 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by leo karan »

Sarajevu treba tako malo,
Na ovo sada sto se spaja i gradi kljucan bi bio i jedan tunel od Vogosce ispod brda Hum koji bi izlazio kod fabrike duhana (da se tu postavi i trasa za tramvaj ili gradski voz) ta transferzala da nastavi tamo prema Grbavici i probije novi tunel ispod Vraca da ide tamo prema Foci.

Efikasan tacan i pouzdan gradski prevoz po evropskim standardima, koji bi povezao prigradska naselja i povecao im atraktivnost. Pored tramvaja ima ona zeljeznicka trasa koja se moze modernizovat i prilgoti potreabama gradskog prevoza. Tada bi se i smanjio broj auta u upotrebi.

Ovo sve se u Aziji napravi za godinu dana, ljudi danas provlace citave tunele ispod grada, ma cuda cine. A ovo kod nas ne bi bila ni neka cifra.
Sve se moze ba rijesit.
Haris.ba

#1785 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

leo karan wrote:Na ovo sada sto se spaja i gradi kljucan bi bio i jedan tunel od Vogosce ispod brda Hum koji bi izlazio kod fabrike duhana (da se tu postavi i trasa za tramvaj ili gradski voz) ta transferzala da nastavi tamo prema Grbavici i probije novi tunel ispod Vraca da ide tamo prema Foci.
Slažem se sa ostalim što si napisao, i iako u planovima postoji taj tunel - mokri su snovi da će ikada biti napravljen. Ko što ispade da se i odustalo od "gradskog autoputa". Kome će se napraviti, ko to ide za Foču toliko? I šta probije se tunel, kuda? RS uopće ne planira tu cestu dalje od tunela koliko znam. Jedino ako iskamčimo kakav kredit od Evrope, saradnja preko granice, folovi - golovi.

Pretpostavljam da će se spoj sa istokom rješavati preko dvanaeste transferzale. Ako ništa do entitetske granice - pošto RS ne pada napamet da išta planiraju oko te trase. Stavljaš u funkciju famozni lot 2, isto tako dvanaestu transferzalu - ako bude potrebe - vjerovatno će iz ladica vaditi još veći mokri san - nova magistrala prema Goraždu (mada ako Arapi krenu sa gradnjom po Bjelašnici - napraviće se barem do Trnova).

A povezivanje Vogošće i grada preko Huma je iako dobro strateški - isto daleka budućnost. I sumnjam da će tuda biti planirana ikakva pruga. To će se pokušati sa prvom transferzalom uz koju je planirana tramvajska pruga. Bilo je ideja da se pokuša produžiti i željeznička pruga - pa da se napravi željeznički prsten spojom negdje u Jošanici - ali pošto poslije ovoliko vremena tek dolaze na red pružni prelazi od Sarajeva do Podlugova da se riješe (stave rampe i semafore) - male su šanse da će biti nove trase. A i kome? Industrija zamrla uz prugu u Sarajevu.

Da kako mogu digli bi prugu od Rajlovca do Željezničke stanice i pravili stanove. Bila se pokrenula tema o tome, ne znam ko mi je to objašnjavao. To su ti građevinski lobiji koji samo gledaju profit iz stanogradnje u gradu. Jedina nada mi je da će Arapi stvarno početi da prave zgrade po Bjelašnici - pa će sva operativa otići gore - pa će malo odmoriti se pritisak na svaku moguću i nemoguću parcelu u gradu. A ako će ti stanovi na Bjelašnici smetati izvorima vode - nema veze, vode svakako nema.
Forumerrer

#1786 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Forumerrer »

Poceli sjevernu longitudinalu - zavrsili 1km (ne vjerujem da je duze) i stali. Stvorili ogromni cep kod zeljeznicke.
Poceli juznu longitudinalu - zavrsili 750m i onda prekid 300m i nastavak do AS pekare. Pa mogu mislit koji cepovi ce se tu stvarati na spojevima 4-2. Da li je kruzni planiran u ovoj fazi? Bolje da su njega prvo napravili, pa sve ostalo. Ako ga ostave za neka druga vremena kuku nama.
Juzna longitudinala ce imati smilsa tek kad prodje Svrakino, tj. spoji se sa A tranferzalom. Do tada mozemo ocekivati kolone kao kod zeljeznicke.

Kakav gradski autoput, bit cu sretan ako zavrse jednu jebenu longitudinalu.
Haris.ba

#1787 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Forumerrer wrote:Poceli sjevernu longitudinalu - zavrsili 1km (ne vjerujem da je duze) i stali. Stvorili ogromni cep kod zeljeznicke.
Nije kriva sjeverna long. već što nismo slušali Fahra - i napravili prvu transferzalu. :D
Drugog rješenja nema. Bile su gužve prije od fabrike duhana, sad je samo ta gužva pomjerena naprijed na raskrsnicu.
Forumerrer wrote:Juzna longitudinala ce imati smilsa tek kad prodje Svrakino, tj. spoji se sa A tranferzalom. Do tada mozemo ocekivati kolone kao kod zeljeznicke.
Svaki metar južne long. ima smisla. Ali pravi smisao će imati tek kad se spoji sa zapadnim prilazom gradu. A dok dođe južna long. dotle, biće teleportacija ljudi dostupna. I neće se južna long. spajati direktno sa A transferzalom. A transferzala nije nastavak južne long. A transferzala ide na cestu prema Mojmilu, a južna long. nastavlja cestom pored Fahdove džamije, preko polja i dolina na spoj na "zapadni prilaz" na Ilidži.
Forumerrer

#1788 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Forumerrer »

Haris.ba wrote:Svaki metar južne long. ima smisla. Ali pravi smisao će imati tek kad se spoji sa zapadnim prilazom gradu. A dok dođe južna long. dotle, biće teleportacija ljudi dostupna. I neće se južna long. spajati direktno sa A transferzalom. A transferzala nije nastavak južne long. A transferzala ide na cestu prema Mojmilu, a južna long. nastavlja cestom pored Fahdove džamije, preko polja i dolina na spoj na "zapadni prilaz" na Ilidži.
Ma znam odakle ide A transferzala, nisam pobrkao :D. Nisam znao da je krajnje odrediste juzne spajanje sa zapadnim prilazom. Mislim da je realno ocekivati da se zavrsi do 2048. godine.

Postoji tako jednostavno rjesenje svih ovih problema - uklanjanje svih neispravnih vozila. Garantujem da je to preko 30% registrovanih auta. Hoces da vozis - izvoli kupi normalno auta, a ne da se vozis u Kadetu koji se raspada od hrdje.
Haris.ba

#1789 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Haris.ba »

Bezveze se raspravljamo. Nije rješenje u smanjenju auta na taj način. Neispravno i neekološko auto se ne treba voziti, ne zbog gužvi. Već što je neispravno i zagađuje previše.

To je već sto puta prežvakano. Sve planirane ceste trebaju Sarajevu radi poboljšanja kvalitete života i privrede. Ali rješenje gužvi se rješava kvalitetnim javnim prevozom. Nažalost Gras je takav kakav je. Volio bih i ja da je drugačije. Pa zato i gledamo ko ozebo u Sunce na svaki metar nove džade. Ali, šta znači samo tramvaj - najbolje se vidi kad ne radi. Totalni kolaps grada, i 14 traka kroz Sarajevo bi opet značilo gužve.
Thorgerson

#1790 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Haris.ba wrote:Bezveze se raspravljamo. Nije rješenje u smanjenju auta na taj način. Neispravno i neekološko auto se ne treba voziti, ne zbog gužvi. Već što je neispravno i zagađuje previše.

To je već sto puta prežvakano. Sve planirane ceste trebaju Sarajevu radi poboljšanja kvalitete života i privrede. Ali rješenje gužvi se rješava kvalitetnim javnim prevozom. Nažalost Gras je takav kakav je. Volio bih i ja da je drugačije. Pa zato i gledamo ko ozebo u Sunce na svaki metar nove džade. Ali, šta znači samo tramvaj - najbolje se vidi kad ne radi. Totalni kolaps grada, i 14 traka kroz Sarajevo bi opet značilo gužve.
Upravo tako.

Evo nek se napravi ova planirana mreza puteva (mada ne vidim kako mi to mozemo uraditi u narednih eto bicu optimistican 10 godina). Kakva korist kad ce se u Sarajevo doseliti jos 50-60k ljudi. I ok, bicemo mirni jedno 5-6 godina i opet ces imati guzve.

Izgradnjom novih puteva, automatski su dostupna i atraktivna nova zemljista za stanogradnju. I grad se siri.

Sto je najgore mi nista nismo uradili na infrastrukturi za javni prijevoz. Ajd, oko puteva se i radi nesto. Glavna saobracajnica obnovljena, dosta novih puteva napravljeno - a u isto vrijeme nismo ni metra jednog tramvajske pruge napravili. Glavno nam je da iskamcimo kakvu donaciju. Gledam neki dan onaj autobus sto smo dobili iz istambula, pa samo sto se ne prevrne, raga pusi se, nageo se na jednu stranu gledam i ne vjerujem.

I jebo ti longitudinale ako ih budes pravio 30 godina, nemas ba od njih onda nista. Jer dok ti to zavrsis, grad ce se prosiriti i opet moras praviti nove.

Javni prijevoz treba da bude: tacan, redovan, cist. I nista vise. Dakle, ako nemas buseva, pa napisi brate imas svako pet sati bus. Ali da ja onda znam kad dodjem taj peti sat da je autobus tu. A ne da ja kontam opet, da li je ili nije.

Da ne govorim jos o ovom ulasku centre u ovu svu pricu. :-) Pa vise i budale znaju da su ovi pojedinci iz grasa placeni da prave one strajkove, huskaju raju da ovi onda na foru udju. Gdje sad onaj himzanija ili kako se vec zove...nasjeli samo tako, a centro im ga sukno i sad jos postavljaju svoje naplatne kucice. Centro prije tih strajkova kupio autobuse za gradski prijevoz. Dakle, samo su cekali. Sto ne stavise naplatne kucice za neke zkjl liniju. Eeee, qrac, stavili tamo gdje bi svaka budala poslovala pozitivno, jest problem nakupit putnika sa Dobrinje i prevesti ih do grada. :-)

Sve je ovo toliko nakaradno i sramota za jedan glavni grad, al tako nam i treba kad ti nekakvi cobani vode ministarstva poput bubice, fiše itd. :skoljka:
O'zone
Globalni moderator

#1791 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

Jučer gledam "malterisu" ivicnjake u Zagrebačkoj dio od trolejbuske stanice do OHR-a. Nije baš od neke koristi jer samo par metara iza njih sve se opet kruni što samo od sebe što od kulturnih vozača koji se penju na trotoar bez obzira što je znak zabrane parkiranja ali to je za neku drugu temu....

Image

Image
Wind

#1792 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Wind »

Sa prvim mrazom ce se smrvit i to sto je ostalo....
insaneinthebrain

#1793 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by insaneinthebrain »

jos kad padne snijeg i pospu soli i kamenja nece nista ostati od tih ivicnjaka.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1794 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

jača kiša i potputnjak prema ilidzi ne radi

možda bi bilo dobro da je otvoren samo ljeti
O'zone
Globalni moderator

#1795 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by O'zone »

Il da zaposle dvojicu sa kofama :roll: A vidim sad kad kiša padne izlaz sa kružnog toka na Ilidži pored aerodroma prema gradu bude potopljen da puta se vraćao nazad jer nije moguće proći.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1796 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Truba »

jes jes bude velika bara koja zauzme skoro 2 trake
ona traka bliže šinama bude dubine vode iznad ivičnjaka jer je zemlja pored viša pa se fina baruština stvori
Thorgerson

#1797 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

Ne znam, nisam gradjevinac...ali moze li mi neko objasniti kakvi su ovo ivicnjaci i od cega su? Od papira? Malterisu ivicnjake?! Ne kontam... :-)

Pa jebote kakve veze ima penje li se ko ili ne na trotoar, a na ovom dijelu se vala ne penje sad. Ja ne pamtim kad sam auto vidio na trotoaru na ovom dijelu. Ivicnjak treba da izdrzi te stvari jbt...valjda je to i poenta istog.

Dakle, ivicnjaci su otisli u qrac jer su qrac kvalitet i nabavljeni su sigurno od nekog amidzica zklj proizvodnje po cijeni top kvaliteta.

I ko ce za ovo odgovorati? Ko je garantovao radove?
Ugovor je potpisao direktor Direkcije za puteve KS Adem Zolj sa Hasanom Pekušićem, direktorom firme "HP Investing" d.o.o. Mostar koja će izvoditi radove. Potpisivanju su prisustvovali premijer KS Suad Zeljković, ministri saobraćaja i finansija u Vladi KS Jusuf Bubica i Muhamed Kozadra, te načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo.
Ajd sto su se jebavali sa 700 i kusur metara vise od godinu i po dana, nego sto su sfuserili samo tako. Sahtovi su bukvalno nakon 5 dana bili sjebani. I jos malo i bice jos vise udubljeni. Evo i sad kad vozis, nit ih mozes izbjeci, nit nista...a sto je najsmjesnije i instalacije mijenjali, dakle sve na novo...i skontali valjda, ajmo mi njima stavit sahtove kuda voze, to ce biti cool. :izet:
Thorgerson

#1798 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by Thorgerson »

O'zone wrote:Il da zaposle dvojicu sa kofama :roll: A vidim sad kad kiša padne izlaz sa kružnog toka na Ilidži pored aerodroma prema gradu bude potopljen da puta se vraćao nazad jer nije moguće proći.
To tako treba, sta vi znate.

Ta voda se tu skuplja ne slucajno. Kada se nakupi dovoljno vode, posebnim kanalima se zatim postupno vodi i navodnjava biljke, zasade na okolnim livadama.

Inovativni sistem navodnjavanja, approved by
Image
mayab

#1799 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by mayab »

O'zone wrote:Jučer gledam "malterisu" ivicnjake u Zagrebačkoj dio od trolejbuske stanice do OHR-a. Nije baš od neke koristi jer samo par metara iza njih sve se opet kruni što samo od sebe što od kulturnih vozača koji se penju na trotoar bez obzira što je znak zabrane parkiranja ali to je za neku drugu temu....

Image

Image
Vec sam pisao svoje misljenje, a to je da zamazuju dok je u garanciji, a poslije ko ga grebe, pare su uzete levatskoj drzavi, a gradjani prevareni i opljackani.....
elk

#1800 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše

Post by elk »

dobre pele :D
Post Reply