Haris.ba wrote:Bezveze se raspravljamo. Nije rješenje u smanjenju auta na taj način. Neispravno i neekološko auto se ne treba voziti, ne zbog gužvi. Već što je neispravno i zagađuje previše.
To je već sto puta prežvakano. Sve planirane ceste trebaju Sarajevu radi poboljšanja kvalitete života i privrede. Ali rješenje gužvi se rješava kvalitetnim javnim prevozom. Nažalost Gras je takav kakav je. Volio bih i ja da je drugačije. Pa zato i gledamo ko ozebo u Sunce na svaki metar nove džade. Ali, šta znači samo tramvaj - najbolje se vidi kad ne radi. Totalni kolaps grada, i 14 traka kroz Sarajevo bi opet značilo gužve.
Upravo tako.
Evo nek se napravi ova planirana mreza puteva (mada ne vidim kako mi to mozemo uraditi u narednih eto bicu optimistican 10 godina). Kakva korist kad ce se u Sarajevo doseliti jos 50-60k ljudi. I ok, bicemo mirni jedno 5-6 godina i opet ces imati guzve.
Izgradnjom novih puteva, automatski su dostupna i atraktivna nova zemljista za stanogradnju. I grad se siri.
Sto je najgore mi nista nismo uradili na infrastrukturi za javni prijevoz. Ajd, oko puteva se i radi nesto. Glavna saobracajnica obnovljena, dosta novih puteva napravljeno - a u isto vrijeme nismo ni metra jednog tramvajske pruge napravili. Glavno nam je da iskamcimo kakvu donaciju. Gledam neki dan onaj autobus sto smo dobili iz istambula, pa samo sto se ne prevrne, raga pusi se, nageo se na jednu stranu gledam i ne vjerujem.
I jebo ti longitudinale ako ih budes pravio 30 godina, nemas ba od njih onda nista. Jer dok ti to zavrsis, grad ce se prosiriti i opet moras praviti nove.
Javni prijevoz treba da bude: tacan, redovan, cist. I nista vise. Dakle, ako nemas buseva, pa napisi brate imas svako pet sati bus. Ali da ja onda znam kad dodjem taj peti sat da je autobus tu. A ne da ja kontam opet, da li je ili nije.
Da ne govorim jos o ovom ulasku centre u ovu svu pricu.

Pa vise i budale znaju da su ovi pojedinci iz grasa placeni da prave one strajkove, huskaju raju da ovi onda na foru udju. Gdje sad onaj himzanija ili kako se vec zove...nasjeli samo tako, a centro im ga sukno i sad jos postavljaju svoje naplatne kucice. Centro prije tih strajkova kupio autobuse za gradski prijevoz. Dakle, samo su cekali. Sto ne stavise naplatne kucice za neke zkjl liniju. Eeee, qrac, stavili tamo gdje bi svaka budala poslovala pozitivno, jest problem nakupit putnika sa Dobrinje i prevesti ih do grada.
Sve je ovo toliko nakaradno i sramota za jedan glavni grad, al tako nam i treba kad ti nekakvi cobani vode ministarstva poput bubice, fiše itd.