vedra nebesa wrote:travnik wrote:vedra nebesa wrote:
Naravno da nije, o tome se ne priča o tome se snuje.
Eto, sad Željko ne valja jer nije obilazio i podilazio Banjaluci, pa i tebe duša zbog toga boli.
A što se tiče multikulturalnosti, mogla bih te mnogo toga naučiti, ali nije svako rođen ni da uči.
Potvrda mojih ranijih epiteta: debilno i imbecilno. Velik ego, malo znanja...učiteljice

....
Dobronamjeran će shvatiti što je bit priče. Ne treba podilaziti BL, ali ako želiš promjene u cijeloj državi, a ne praviti još zapadniju vrijantu od one zlajine, onda je potreban drugačiji pristup. Od većeg rada na terenu, pa do i promjene retorike. Primjer: SDP u Grudama. U tom "fašističkom" gnijezdu su osvojili 2 vijećnika. Malo veći angažman. Ništa posebno. Ne treba se ulizivati BL, a uostalom mislim da za to ŽK nema ni kapaciteta jer je sav svoj poltronizam usmjerio prema SA, pa shodno tome, puno za jednog lika da udari na dva grada za ulizivačkim akcijama.
A vidim ti si otvorenog uma, pa se razbacuješ izrazima poput debilno i imbecilno. Zaista je milina s tobom diskutovati.
Dobronamjeran čovjek će shvatiti da čovjek koji nije ovjeren pečatom HDZa neće biti prihvaćen u Hercegovini, a da probosanski orijentisani Sarajlija nikad (ili barem narednih mnogo godina) neće biti prihvaćen u Šumskoj.
Pa u Šumskoj ne mogu preboljeti pobjedu reprezentacije BiH, a kamoli da svare jednog ljiljana.
Lijepo je na papiru svašta napisati, ali isto tako treba biti realan.
1. To su stavovi osoba punih predrasuda i pokazivanja elementarnog nepoznavanja države u koju se kao kunu. Koliko znam, Ivo Josipović nije ovjeren pečatom HDZ-a, a niti je dobio certifikat da je Hrvat po njihovoj mjeri. Čak štoviše on to i nije jer je ljevičar, agnostik i antifašista. I gle čuda, u jednoj "fašističkoj" ZH, postao ipak poprilično omiljen. Grude se sasvim sigurno smatraju najvećim leglom "fašista", a eto tamo SDP dobi 2 vijećnika, a opet koliko znam ni oni nisu obukli crne košulje u ZH, već su bili podjednako crveni kao i u ostalom dijelu BiH. Dakle, nije jednostavno, ali daleko od toga da je nemoguće napraviti određene pomake. Naravno, treba se potruditi. ŽK ne treba to u SA. Zašto? Zato što veliki boj ljudi svršava na njegove patriotske izjave. U jednakoj mjeri kao i što u nekim dijelovima BiH to isto rade na podjednako debilne izjave o trećem entitetu ili referendumu. Ljudi padaju na populizam. Te sve izjave su čisti populizam i ništa više.
2. Nazivanjem RS-a Šumskom je sasvim sigurno prvi korak i to veoma odličan da se dobiju pozitivne reakcije iz BL. Iracionalno je očekivati da se može voditi iole ozbiljan dijalog sa bilo kim iz RS-a ukoliko se RS naziva Šumskom. Svaki travničanin itekako zna koliko smo projektila dobili sa Vlašića od Vojske RS-a, tako da mi RS apsolutno nije drag projekt, već projekt čije stvaranje mi je uništilo godine i godine života i čije su granate ranile neke članove moje obitelji. Čisto onako da se ne smatra da nisam osjetio rat, pa eto sada nešto o RS-u pričam.
3. Političko SA se treba odrediti da li je za zajednički život ili ne. Ne samo deklarativno, već suštinski. I pod tim zajedničkim životom se ne smatra život samo sa istomišljenicima, već i sa onima koji misle nešto drugačije, a ti nisu generalno svi fašisti, nacionalisti i sl., kako se obično etiketiraju osobe koje imaju nešto drugačije stavove. Zašto SA, a ne BL? Zato što političko SA govori o suživotu, a BL ne. Onda je logično da onaj tko želi živjeti u BiH, sa svim prednostima i nedostacima, mora činiti neke korake po tom pitanju. Iracionalno je to očekivati od BL kada bi ti isti voljeli preseliti BL u drugu državu. Iz toga nekada proizlaze različiti aršini za SA i BL. Da političko SA ima isti stav kao i politička BL, ja ne bih, a sigurno ni većina drugih, govorili o tome da je potreban drugačiji pristup, odnosno veći angažman političara, a ono što sam govorio ranije za ŽK.
4. Ne može se generalizirati. BiH je puna predrasuda. I nevjerojatno je glupo što je potrebno stalno ponavljati, ali nisu svi ljudi u RS-u protiv BiH, nacionalisti, fašisti i sl., kako bi se dalo naslutiti iz većine komentara na forumu. Čak i da jesu, koje je rješenje? Zadržati postojeće stanje međusobne netrepeljivosti i iracionalne situacije u društvu, ili pokušati raditi integraciji. Ona opcija koja je za BiH, ima poprilično lagan izbor. I nije to nikakvo ulizivanje nekom, a posebno ne SA Bl, već pokušaj da se realno politikom o stvarnim problemima ljudi, a ne populizmom, učine pomaci u BiH i osvoje glasove u sredinama gdje je to mnogo teže.