Iako nije tema o tome,vi bi naravno od mene rado napravili negativca lazova prevaranta ili sta vec,pa morate malo bocnut.Ja sam to prosao davno.2012.g sam presao sa peleta na ovo :
COP je broj koji pokazuje koliki je omjer potrosene struje i dobijene toplote..........cop 5 bi znacio pet puta vise toplote nego sto je potroseno struje......npr trosi 500w grije snagom 2500 w.
Taj cop kod toplotne pumpe zavisi od mnogo parametara,vanjske temperature,od toga koliko je opterecena itd.
Evo kako se krecu cop vrijednosti jedne dobre toplotne pumpe zrak-zrak (klima inverter)..........ovo je deklarisano i mora proci eurovent testiranje .
Posto se cop stalno mijenja,postoji racun kako su oni izracunali vama neku prosjecnu godisnju vrijednost ona se zove SCOP .....to je otprilike neki prosjek.
Znaci ako neki konvektor potrosi mjesecno 150 KM......ovaj uredjaj bi potrosio prosjecno 30 KM.......ne znam direktno uporedit sa peletom..........ali neko gore je vec izracunao da je 1 kwh struje kosta 9kf a iz peleta 6kf............dok iz toplotne pumpe bi po tom racunu bilo mozda 2 kf.
To je sto se tice cijene energije...........to je taj omjer.......ljudi energiju trosi kuca,energije se mora ubacit onoliko koliko kuca trosi,to niko ne moze znat za vas............cinjenica je da je ovo jeftinije i sta ste zapeli za mene...........tema nije o tome.........odes na drugu temu gdje se ljudi godinama griju kao ja i tamo pitas ako ne znas nista o ovome.