Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
rovac13

#1776 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Jbg vi iz krajnosti u krajnost.
Nije pelet kriv za rosenje prozora,nego temperatura rosenja,koja se pojavi usljed povecane relativne vlaznosti.A rel vlaznost moze biti povecana zbog povecanog tusiranja kuhanja disanja sexanja :-D ,a premalo prozracivanja,grijanja na nizu temperaturu,gasenja grijanja preko noci itd itd.

Moji roditelji nemaju kapi kondenza,ali griju kucu na pelet ali 24h dnevno kao i ja klimama.Samo sto oni trose puno vise.
isx

#1777 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Da mi je vidjet trošak grijanja na struju troetažne kuće od 300 kvadrata. Kakve gluposti se pišu ovdje, to je nevjerovatno. Koliko klima uređaja treba da se to upogoni?
Filter

#1778 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

:mrgreen: :mrgreen:
maximilijan333

#1779 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

isx wrote:Da mi je vidjet trošak grijanja na struju troetažne kuće od 300 kvadrata. Kakve gluposti se pišu ovdje, to je nevjerovatno. Koliko klima uređaja treba da se to upogoni?
Ne razumijem zaista sta ste htjeli reci???
isx

#1780 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Pa pojedinci tvrde da je povoljnije grijanje klimom nego peletom, pa me zanima kako to izvesti u troetaznoj kuci.
rovac13

#1781 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

isx wrote:Pa pojedinci tvrde da je povoljnije grijanje klimom nego peletom, pa me zanima kako to izvesti u troetaznoj kuci.
Kakve veze ima broj etaza.

1 kwh toplote iz toplotne pumpe je jeftiniji nego 1 kwh iz drveta......nekamoli iz peleta.
isx

#1782 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Ko spominje toplotne pumpe?
rovac13

#1783 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

isx wrote:Ko spominje toplotne pumpe?
Upravo si uporedio klimu sa peletom :lol:
isx

#1784 kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

I kakve veze ima TP sa tim sto je neko rekao da je grijanje klimom povoljnije od peleta? Mene zanima kako fizicki izvesti grijanje klimom cijele kuce na 3 etaze?
rovac13

#1785 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Znas li sta je klima i kako grije ?
isx

#1786 kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Ne znam. Zato pitam.
rovac13

#1787 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Klima je toplotna pumpa zrak-zrak.Razlika izmedju nje i toplotne pumpe zrak-voda je samo u unutrasnjoj jedinici.Kod prve unutrasnja jedinica zraku predaje toplotu (znaci duva),kod druge toplinu predaje vodi za centralno.I jedna i druga imaju istu vanjsku jedinicu,pomocu nje skuplajju energiju izvana i upumpavaju unutra.Struju trosi na kompresor elektroniku ventilator,ali je omjer potrosene struje prema dobivenoj toploti u prosjeku npr 1:4 ili 1:5 ........sto mene ispalo jeftinije nego i na drva........a pogotovo na pelet na koji sam se grijao prije ovoga.....eto najkrace sto znam.....pogresna tema..........ako te to zanima to pitas na drugoj temi.
maximilijan333

#1788 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

Da je jeftinije i komfornije vecina nas bi se grijala na klimu i ne bi se maltretirala ni sa peletom, a kamoli sa drvima i ugljem. Ali ponavljam, jednostavan pokazatelj govori da na 10 kojih se griju na cvrste energente dolazi 1 sa grijanjem na struju, tako je u nasem okruzenju, a vidim i u cijelom regionu. Ovo ne lupam onako, nego govorim iz iskustva ljudi sa kojim sam se susretao i iskustva ljudi sa raznih foruma. Da zivim u dvosobnom ili trosobnom stanu u sredini zgrade vjerovatno bih se grijao na struju, ali zivim u prosjecno izolovanoj dvospratnoj kuci od nekih cca 200m2 i grijanje na pelet mi je trenutno najrentabilnije. Jeftinija varijanta mi je ugalj, ali za nekih 200-300KM razlike na godisnjem nivou ovo mi je trenutno povoljnije. Da je tolika razlika izmedju struje i peleta, a isti komfor, vjerovatno bi dobro razmislio i mozda se grijao na struju, ali razlika je nazalost mnogo veca u mom slucaju i do neke bolje solucije grijacu se na pelet. :run:
rovac13

#1789 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Jedna stvar je znati ili ne znati nesto.....druga stvar je ne zeljeti znati iako je dostupno za saznati svuda oko tebe..........a treca stvar ja sam sa peleta presao na ovo i prema mojim mjerenjima dva do tri puta je manja potrosnja sa inverterima (klimama).........valjda sam zato i presao............ili sam mozda lud :lol:

Nemam nista protiv peleta,moji se i sad griju na to,godinama sam ga stimao kako bih postigao sto bolju potrosnju,sto ujednaceniju temperaturu itd.Ali slagao bih kad bih rekao da je na pelet jeftinije se grijat.
maximilijan333

#1790 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by maximilijan333 »

rovac13 wrote:Jedna stvar je znati ili ne znati nesto.....druga stvar je ne zeljeti znati iako je dostupno za saznati svuda oko tebe..........a treca stvar ja sam sa peleta presao na ovo i prema mojim mjerenjima dva do tri puta je manja potrosnja sa inverterima (klimama).........valjda sam zato i presao............ili sam mozda lud :lol:

Nemam nista protiv peleta,moji se i sad griju na to,godinama sam ga stimao kako bih postigao sto bolju potrosnju,sto ujednaceniju temperaturu itd.Ali slagao bih kad bih rekao da je na pelet jeftinije se grijat.
Pazi nema razloga u tvom slucaju i uslovima koje imas da ti ne vjerujem, ali nisu kod svih nas isti uslovi i potrebe za grijanjem. Razlika izmedju mene i tebe je skoro 2,5 puta u kvadraturi, dakle racun odmah veci X 2.5, a komfornost mnogo slabija kod mene, izolacija ti je vjerovatno bolja, i to X?, potrebe i navike za grijanjem nisu iste, i to X? i na kraju se dobije nekoliko puta veci racun za struju od tvog. Nemam ni ja nista protiv grijanja na struju, ja bih prvi presao da se grijem na istu i ne bi se cimao sa peletom, nabavkom,ciscenjem, doziranjem, ali nazalost to mi je trenutno mnogo skuplja opcija, sta je - tu je...
rovac13

#1791 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Razumijem.
Moji roditelji su ulozili brdo para u pelet.Njima se sad ne ulaze na novo u nesto drugo.Ista stvar ti ako si pare ulozio u to to sad vozi i to je to.

Ja sam dok sam zivio u kuci roditelja pripremao situaciju.Grijao se na pelet,a imao uporedo jedan inverter.I grijao u istoj kuci na istu temperaturu i mjerio i poredio potrosnju.Rezultati su bili nevjerovatni i meni tad,kao sto su tebi danas.

Kad sam trebao uselit u svoju kucu,prenio sam tu postojecu klimu.........i nabavio jos jednu za 1900KM..........njih dvije sad griju mojih 85m2 (iako i jedna ima snage dovoljno) i za cijelu sezonu potrose izmedju 200 i 300 KM.Izolacija je fina,a temperatura je 24-25 *C (zbog zene,ali tako je valjda svima :) )

Za vece kvadrature bi bilo ruzno npr imat na kuci 6 singl split sistema...........za te stvari ide npr jedna veca vanjska jedinica na koju se spaja vise unutarnjih (multi split) ........to naravno dodje skuplji sport nego ovo moje.........ali i pelet je jako skup za ugradit.
adoadop

#1792 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

Pozdrav @rovac13
Kažete da je 2 -3 puta jeftinije grijanje klimama, zašto to ne uradite kod roditelja, isplatilo bi se a i olakšalo bi im održavanje.
Kod mene je u pitanju kuća solidno izolirana. Grije se prizemlje 70 kvadrata i sprat 100 kvadrata. Sta bi mi trebalo i koliko bi me koštao prelazak na te TP?
Hvala
golfiista

#1793 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

rovac13 wrote:Razumijem.
Moji roditelji su ulozili brdo para u pelet.Njima se sad ne ulaze na novo u nesto drugo.Ista stvar ti ako si pare ulozio u to to sad vozi i to je to.

Ja sam dok sam zivio u kuci roditelja pripremao situaciju.Grijao se na pelet,a imao uporedo jedan inverter.I grijao u istoj kuci na istu temperaturu i mjerio i poredio potrosnju.Rezultati su bili nevjerovatni i meni tad,kao sto su tebi danas.

Kad sam trebao uselit u svoju kucu,prenio sam tu postojecu klimu.........i nabavio jos jednu za 1900KM..........njih dvije sad griju mojih 85m2 (iako i jedna ima snage dovoljno) i za cijelu sezonu potrose izmedju 200 i 300 KM.Izolacija je fina,a temperatura je 24-25 *C (zbog zene,ali tako je valjda svima :) )

Za vece kvadrature bi bilo ruzno npr imat na kuci 6 singl split sistema...........za te stvari ide npr jedna veca vanjska jedinica na koju se spaja vise unutarnjih (multi split) ........to naravno dodje skuplji sport nego ovo moje.........ali i pelet je jako skup za ugradit.

200/300 KM za grijanje 85 m2 i to za cijelu sezonu, to je isto kada na podforumu "potrosnja automobila" napisunda im auto trosi 3l nafte na 100 km.hau jes nou
hladan.preminger

#1794 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

golfiista wrote:
rovac13 wrote:Razumijem.

200/300 KM za grijanje 85 m2 i to za cijelu sezonu, to je isto kada na podforumu "potrosnja automobila" napisunda im auto trosi 3l nafte na 100 km.hau jes nou
:D
rovac13

#1795 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Iako nije tema o tome,vi bi naravno od mene rado napravili negativca lazova prevaranta ili sta vec,pa morate malo bocnut.Ja sam to prosao davno.2012.g sam presao sa peleta na ovo :

Image

COP je broj koji pokazuje koliki je omjer potrosene struje i dobijene toplote..........cop 5 bi znacio pet puta vise toplote nego sto je potroseno struje......npr trosi 500w grije snagom 2500 w.

Taj cop kod toplotne pumpe zavisi od mnogo parametara,vanjske temperature,od toga koliko je opterecena itd.
Evo kako se krecu cop vrijednosti jedne dobre toplotne pumpe zrak-zrak (klima inverter)..........ovo je deklarisano i mora proci eurovent testiranje .

Image

Posto se cop stalno mijenja,postoji racun kako su oni izracunali vama neku prosjecnu godisnju vrijednost ona se zove SCOP .....to je otprilike neki prosjek.

Znaci ako neki konvektor potrosi mjesecno 150 KM......ovaj uredjaj bi potrosio prosjecno 30 KM.......ne znam direktno uporedit sa peletom..........ali neko gore je vec izracunao da je 1 kwh struje kosta 9kf a iz peleta 6kf............dok iz toplotne pumpe bi po tom racunu bilo mozda 2 kf.

To je sto se tice cijene energije...........to je taj omjer.......ljudi energiju trosi kuca,energije se mora ubacit onoliko koliko kuca trosi,to niko ne moze znat za vas............cinjenica je da je ovo jeftinije i sta ste zapeli za mene...........tema nije o tome.........odes na drugu temu gdje se ljudi godinama griju kao ja i tamo pitas ako ne znas nista o ovome.
rovac13

#1796 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Prosperiram :
Vec petu zimu trose tako.
Jel i tebi treba objasnit da kucu energiju trosi kuca.Ako si spomenuo da nemas izolacije bil bilo normalno da trosis kao ja,koji imam dobru izolaciju.

Pocetni mjeseci od 5 do 15 KM struje mjesecno
Najhladniji mjeseci dec jan po 60-70 KM struje
Zadnji mjeseci opet nesto malo.
Zavisi i od kakva je zima.

Za 4 zime otislo 1000 KM na grijanje.Sve spojeno na mjerace watmetre.
Last edited by rovac13 on 31/12/2016 10:38, edited 1 time in total.
rovac13

#1797 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

U mene zadnje 2 godine ne gasim dan-noc..........non stop ista temp cijelu zimu..........prosle zime potrosio 300 KM na takav nacin.......prije tog sam taktizirao gasio kad me nema,smanjivao kad spavamo.......i potrosim 240-260 KM..........skonto sam da mi se ne isplati zajebavat s tim........upalim u septembru i ona radi non stop.
rovac13

#1798 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Odo ja sad malo radit.Nije mi namjera bila temu vodit u pogresnom smjeru.Nego hoce od mene napravit prevaranta iz cista mira.Nemam ja protiv peleta nista.Dobar je i on.Nista nije savrseno.NI toplotne pumpe nisu savrsene.Sve ima prednosti i mane.Ali odnos cijene potrosnje je takav kakav jest.
golfiista

#1799 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Brate, bez uvrede, ali 3 l nafte na 100 kilometra je fabricka ubleha. Jel ti vidis sta si napisao, 15 KM mjesecno na grijanje, pa meni fen za kosu potrosi 20 KM mjesecno. :-)
rovac13

#1800 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Bosnjo ce radije pljuvat po nekom .........iako prvi put cuje za to,i ne zna nista o tome..........nego procitat deklaraciju o potrosnji u tabeli par postova iznad.

Gdje stoji da taj uredjaj na vanjskim temperaturama iznad 10*C ima cop oko 7 (sto znaci da 7 puta manje potrosi od konvektora)..............dok naravno sasvim mu je ok da konvektor potrosi 100 i kusur KM mjesecno.......u septembru oktobru cak do pola novembra nema hladnoca......u dobro izolovanom spratu ili stanu.

Sretna vam nova godina,zelim vam da se jos dugo grijete,cime god grijali :thumbup:
Post Reply