Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
StupskaBitanga

#1776 Re: Istočno Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

Black swan ko jedna sa Otoke koja je tamo kupila kuću i ne zna gdje živi :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1777 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

ja sam barem iskren :D za razliku od provincije koja se predstavlja da je iz sarajeva :D iz centra... a kad ih prokužiš onda su iz goražda... a zapravo su iz haj nehaja :mrgreen:

ja sam iz centra a dugo sam živio u sokolović koloniji čengić vili i istočnoj ilidži :D
zapravo se može reći da sam s čvile :D
StupskaBitanga

#1778 Re: Istočno Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

Meni je onaj dio na raskrsnici za Vraca jako lijep i odličan za vikendice
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1779 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

meni je beze jer ne volim voziti auto uzbrdo :D
StupskaBitanga

#1780 Re: Istočno Sarajevo

Post by StupskaBitanga »

Black swan wrote:meni je beze jer ne volim voziti auto uzbrdo :D
Moze se preko Dobrinje
Straza

#1781 Re: Istočno Sarajevo

Post by Straza »

Banksy wrote:
Straza wrote: Niko ne kaze da ce se od naredne godine naseliti 10.000 Bosnjaka u Lukavicu. Ali taj trend ce postojati i biti znacajniji iz godine u godinu. Vec sam naveo razloga zasto ce doci do toga.
To je notorna glupost. Taj trend ne postoji, niti će ga biti u budućnosti. Stan kupljen za 1200 km/m2, danas ne možeš prodati za 1000, bio Bošnjak ili Srbin.
Te livade i sablasne, prazne zgrade naseliće još pokoji seljak Srbin iz IB i tu će završiti ta tužna, smiješna priča o novom srpskom gradu na južnim livadama predgrađa Sarajeva.

To nije nikakva glupost. Vremenom ce biti sve vise praznih stanova u Lukavici. Razloge sam vec naveo. Masovna izgradnja, negativan prirodni prirastaj i slaba zaledina, to jeste vise nemaju odakle dovlaciti srbe. Jedini potencijalni kupci ce biti Bosnjaci. Druge nema

Inace stigli su i demografski podaci za 2013 za Zajebanciju. Vjerovali ili ne u Kantonu Sarajevo je bilo 22 zivorodenih Srba cija su oba roditelja Srbi. U Hadzicima, Ilijasu i Vogosci nije rodena niti jedna srpska beba. . Na Ilidzi 3.

Umrlih u KS je bilo 281
Znaci ukupni odnos : 22/281

Eto sta je ostalo od Srba u onome sto nazivaju Kanton Sarajevo.
Bodkin

#1782 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

popis ce razbiti zablude mnogima
Hajvan

#1783 Re: Istočno Sarajevo

Post by Hajvan »

ništa ovi multivitmaminski kurci-palci

ovdje se ima 'rezonsko' objašnjenje, i sve je fajn…

na drugim temam, malo drugojačije, primjećujem..

đirlo kuraca-palaca
Straza

#1784 Re: Istočno Sarajevo

Post by Straza »

Bodkin wrote:popis ce razbiti zablude mnogima
Ni popis nece pokazati skroz realno stanje. Mislim kada se radi o stalno prisutnim. Trebaju biti 2-3 popisa da se to procisti.
No to ce bit manje vise to.

Sto se mene tice ovi vitalni podaci su mnogo bolji pokazatelji. I svoje prethodne upise na ovoj temi sam bazairao na tome. Srpska pulacija ce padati i cijelom sarajevskom bazenu (ukljucujuci Lukavicu i otalo). Nema prirodnog prirastaja a nece biti ni mehanickog priliva.

Eno jucer citam neki dripci obili 14 kuca u jednom selu kod Kalinovika. U jednom danu. To govori kakva je naseljenost tamo kad s "mirom" mozes obijati kucu po kucu a da to niko ne primjeti. To govori i kakva je zaledina.

Broj Bosnjaka ce u najgoru ruku stagnirati jer ce uvjek biti mehanickog priljeva. Pogotovo iz Sandzaka, Kosova, Makedonije. Sarajevo je za Bosnjake kao Beograd za Srbe. Epicentar.
Drvosjeca iz Dejcica

#1785 Re: Istočno Sarajevo

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Straza wrote:
Ni popis nece pokazati skroz realno stanje. Mislim kada se radi o stalno prisutnim. Trebaju biti 2-3 popisa da se to procisti.

Sto se mene tice ovi vitalni podaci su mnogo bolji pokazatelji. I svoje prethodne upise na ovoj temi sam bazairao na tome. Srpska pulacija ce padati i cijelom sarajevskom bazenu (ukljucujuci Lukavicu i otalo). Nema prirodnog prirastaja a nece biti ni mehanickog priliva.

Eno jucer citam neki dripci obili 14 kuca u jednom selu kod Kalinovika. U jednom danu. To govori kakva je naseljenost tamo kad s "mirom" mozes obijati kucu po kucu a da to niko ne primjeti. To govori i kakva je zaledina.

Broj Bosnjaka ce u najgoru ruku stagnirati jer ce uvjek biti mehanickog priljeva. Pogotovo iz Sandzaka, Kosova, Makedonije. Sarajevo je za Bosnjake kao Beograd za Srbe. Epicentar.
Tako nekako. Ali kada se izdigneš iz ovog sveukupnog sivila i odmakneš se od drveta da vidiš šumu tek onda vidiš u kakvoj kaljuži je i I. Sarajevo i Sarajevo. Sve je to u pet deka, samo što u Sarajevu imaš veći izbor ali sve u svemu jedna velika nula.
Bodkin

#1786 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

AtleticoMadrid wrote:
Pa gdje si ti, multietnicaru iz RS-a ?? :lol:
dijete :izet: u skokovima :wink:
Straza wrote:

pa naravno. za 10 godina sarajevo ce biti 98% bosnjacko. prirodno kretanje stanovnistva. pogotovo sto politika ogadi srbima bosnu. srbi idu i iz rs-a, a da ne idu iz fbih
stativa

#1787 Re: Istočno Sarajevo

Post by stativa »

Bodkin wrote:
AtleticoMadrid wrote:
Pa gdje si ti, multietnicaru iz RS-a ?? :lol:
dijete :izet: u skokovima :wink:
Straza wrote:

pa naravno. za 10 godina sarajevo ce biti 98% bosnjacko. prirodno kretanje stanovnistva. pogotovo sto politika ogadi srbima bosnu. srbi idu i iz rs-a, a da ne idu iz fbih

:lol: vidiš li šta pišeš,sretno odakle ste došli,čuj vama nešto ogadit :lol:
CSKA

#1788 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

Politika je ogadila skoro svima drzavu,ne samo srbima.Dovoljno mi je kad pod forumu vidim matore ljude koji pale iz drzave da bi zaradili nesto,a o omladini da ne govorim.Jedino je razlika ta sto srbi ionako ne mirisu drzavu.

Za I.S. je problem od cega bi zivjelo kada bi u nekom imaginarnom svijetu RS postala drzava.Od kladionica,pekara,frizera i kafica sigurno ne bi mogli zivjeti.
Ras Al Ghul

#1789 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

CSKA wrote:Politika je ogadila skoro svima drzavu,ne samo srbima.Dovoljno mi je kad pod forumu vidim matore ljude koji pale iz drzave da bi zaradili nesto,a o omladini da ne govorim.Jedino je razlika ta sto srbi ionako ne mirisu drzavu.

Za I.S. je problem od cega bi zivjelo kada bi u nekom imaginarnom svijetu RS postala drzava.Od kladionica,pekara,frizera i kafica sigurno ne bi mogli zivjeti.
Molim :shock: Pa drot iz Vojkovića nas ubjeđuje da je to Meka za mlade parove :lol: :lol:
IDontCare

#1790 Re: Istočno Sarajevo

Post by IDontCare »

Mislim za par godina, turisti ima da zaobilaze bascarsiju kad upoznaju velegrad I.S :) Neki dan, kad nisam kozu pomeo autom u po velegrada I.S :jbt:
Bodkin

#1791 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

Ras Al Ghul wrote:
CSKA wrote:Politika je ogadila skoro svima drzavu,ne samo srbima.Dovoljno mi je kad pod forumu vidim matore ljude koji pale iz drzave da bi zaradili nesto,a o omladini da ne govorim.Jedino je razlika ta sto srbi ionako ne mirisu drzavu.

Molim :shock: Pa drot iz Vojkovića nas ubjeđuje da je to Meka za mlade parove :lol: :lol:
samo zbog sarajeva. dok su u glavi imali kineski zid izmedju, to je bilo mrtvo selo
The 51st State

#1792 Re: Istočno Sarajevo

Post by The 51st State »

Bodkin wrote:
Ras Al Ghul wrote:

samo zbog sarajeva. dok su u glavi imali kineski zid izmedju, to je bilo mrtvo selo

i sad je zid u glavi institucionalno, a ljudi ce uvijek burgijati i traziti sebi egzistenciju.
Bodkin

#1793 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bodkin »

The 51st State wrote:
Bodkin wrote:

i sad je zid u glavi institucionalno, a ljudi ce uvijek burgijati i traziti sebi egzistenciju.
ni blizu kao prije. prije nisu htjeli ni metar da udju u federaciju. tako su na zaobilaznici tamo na vracama stavili tablu pale i beograd, a tabla 100 metara od sarajeva :zid:
Creasy

#1794 Re: Istočno Sarajevo

Post by Creasy »

Bodkin wrote:
Ras Al Ghul wrote:

Naravno da je zbog Sarajeva. Radiš u gradu, stanuješ u Lukavici, u čemu je problem? Nema graničnog prelaza na Vracama, koliko ja znam.
Ali papcima poput ovog Razlighu :mrgreen: ne možeš neke stvari objasniti, ali fakat.
Ras Al Ghul

#1795 Re: Istočno Sarajevo

Post by Ras Al Ghul »

Naravno da je zbog Sarajeva. Radiš u gradu, stanuješ u Lukavici, u čemu je problem? Nema graničnog prelaza na Vracama, koliko ja znam.
Ali papcima poput ovog Razlighu :mrgreen: ne možeš neke stvari objasniti, ali fakat.
Pošto si ti drot, moram još jednom, pitanje CSKA je bilo hipotetičko, šta da genocidna postane nezavisna, od čega bi ljudi živjeli u I. S., pa je i moj odgovor bio sarkastičan. Skonto drotu iz Vojkovića? Od čega bi mladi parovi živjeli, hajde mi reci?
mayab

#1796 Re: Istočno Sarajevo

Post by mayab »

Ras Al Ghul wrote:
Pošto si ti drot, moram još jednom, pitanje CSKA je bilo hipotetičko, šta da genocidna postane nezavisna, od čega bi ljudi živjeli u I. S., pa je i moj odgovor bio sarkastičan. Skonto drotu iz Vojkovića? Od čega bi mladi parovi živjeli, hajde mi reci?
I ti lupaš ko maxim po diviziji
CSKA

#1797 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

To je ironija,sto je Sarajevo jace,sto si u BiH,to je i Istocno Sarajevo jace.Drago mi je da su to skontali u I.S.,pa sada bolje zive.Znam na sta je izgledalo do tamo 2005/06. god.Sa druge strane jeste smijesno malo,srbujes,odes u Sa,radis,vratis se pa opet srbujes :D ,ali ajde zivot je uvijek pun takvih situacija.
Pitanje ostaje da li ce se u buducnosti pojaviti neka pametna glava koja ce uspjeti od takvog nekog kapitala da napravi nesto u I.S. da ne budu zavisni od Sarajeva.
smijesni_ste

#1798 Re: Istočno Sarajevo

Post by smijesni_ste »

Kako misliš 'skontali'? Hoćeš reći da u posljednjih 5 - 10 godina sve više ljudi dolazi ovdje tražiti posao(ne samo u državnoj službi :D ), studirati, izlaziti i kupovati pa samim tim im je i splasnuo taj neki antagonizam i ponos ili?
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1799 Re: Istočno Sarajevo

Post by sabina1 »

CSKA wrote:To je ironija,sto je Sarajevo jace,sto si u BiH,to je i Istocno Sarajevo jace.Drago mi je da su to skontali u I.S.,pa sada bolje zive.Znam na sta je izgledalo do tamo 2005/06. god.Sa druge strane jeste smijesno malo,srbujes,odes u Sa,radis,vratis se pa opet srbujes :D ,ali ajde zivot je uvijek pun takvih situacija.
Pitanje ostaje da li ce se u buducnosti pojaviti neka pametna glava koja ce uspjeti od takvog nekog kapitala da napravi nesto u I.S. da ne budu zavisni od Sarajeva.
Besmislica.

Primjer.
U Sarajevu su enormna kršenja radničkih prava u realnom sektoru...
Ali Istočno Sarajevo.....koliko sam shvatila ljudi BUKVALNO rade non-stop po granapima i prodavnicama i ostalim firmama, bez jedne sekunde odmora , bez plata....plate dobijaju u robi , bonovima , neredovno i mnogo su manje nego u Sarajevu.
Nimalo ne pretjerujem , nimalo. Poljoprivreda ima važno učešće u kućnom budžetu , obrada zemlje , eventualna prodaja vlastitih poljoprivrednih proizvoda.....

U ovoj oblasti Istočno Sarajevo jeste nezavisno u odnosu na Sarajevo , jer je pitanje kako djeluju inspekcije rada u mjestu sa 20-25.000 stanovnika...nema ih i život stanovnika je gori...ljudi trpe i to su smislile neke lude glave. Ne tvrdim da u Sarajevu nema kršenja istih - naprotiv ali je radnicima donekle lakše i standard je veći.....

Bilo kakva industrijalizacija nužno traži stručne ljude. A odakle oni Istočnom Sarajevu ? Koliko ih zapravo ima ? Ne znamo , ne znamo ni koliko ih ima u Sarajevu (i to je osnovni problem ove zemlje koja ne zna mnogo toga ali se time ne bavi već 20 i kusur, nego se bavi znamo već čime , zapravo osjetimo) no opet po analogiji Sarajevo ih ima više (ima veći broj stanovnika) pa bi ljudi iz Sarajeva došli raditi u neku stranu tvornicu u Mladicama ili Kasindolu.

Chisum je napisao nekoliko odličnih stvari.....
Najgore je to što nam je svima dogorilo do nokata i hitno moramo mijenjati jer je katastrofa.
CSKA

#1800 Re: Istočno Sarajevo

Post by CSKA »

smijesni_ste wrote:Kako misliš 'skontali'? Hoćeš reći da u posljednjih 5 - 10 godina sve više ljudi dolazi ovdje tražiti posao(ne samo u državnoj službi :D ), studirati, izlaziti i kupovati pa samim tim im je i splasnuo taj neki antagonizam i ponos ili?
Dolaze i rade(mislim na privatni sektor),samo sto su to 90% zene i djevojke,jer zensko lakse prolazi svuda.Velika je razlika kada u kucni budzet udje 600 a ne 300 markica.
Izlazi se i kupuje po Sa,to ti ja mogu garantovati,jer malo malo pa vidim neke likove iz I.S.Samo sad od toga ne treba praviti neku senzaciju,jednostavno ljudi su radoznali,vole promijene.
tvsabina wrote:
Pa zato sam i napisao pametna glava,jer neko imalo zna kakva je situacija u I.S. a da nije navijacki raspolozen svjestan je svega sto si napisala.Da je drugacije,ne bi trebala uopste pametna glava,vec neko samo ko ce da sabere dva i dva.
Situacija je sada bolja nego 2005.godine,grade se zgrade,otvaraju se radna mjesta,doduse to su kladionice,kafici,picerije...ali su to ipak radna mjesta...otvoreno je i par supermakreta...uglavnom vrti se neka para.Od tih para ubire se neki PDV,a od njega bi trebalo nesto da se radi ili gradi,a ne da zavrsava u rukama politickih stranaka.
Zaboravljamo da su na ovom prostoru vladali i neki kriminalni klanovi,koji su sada ugaseni.Sa bezbjednosne strane nebo i zemlja I.S. sad i prije deset godina.
Nesto se desava,nisu to sada neke astronomske promijene,ali neke jesu.Ali to su sve promijene koje bi pale u vodu da I.S. mora zivjeti samo od sebe,vjerujem da bi za godinu dana postalo opet grad duhova.
Post Reply