Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17726 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

VjecitiStudent wrote:Peđa, kako ste glasali prilikom donošenja budžeta u Gradu?
Avaz je jučer pisao da je budžet usvojen - jednoglasno.
Sve jasno :roll:
djonko brajs

#17727 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by djonko brajs »

da li mislite promjeniti ime stranke buduci da zvuci neozbiljno i vjerovatno vas kosta izvjesnog broja glasova?
semirizsvemira

#17728 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by semirizsvemira »

Vjerovatno ce ova tema trajati do izbora . Poslije izbora , stranka penzionera zauzima poziciju :thumbup:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17729 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

semirizsvemira wrote:Vjerovatno ce ova tema trajati do izbora . Poslije izbora , stranka penzionera zauzima poziciju :thumbup:
Ovi režimski komentari me prosto bacaju u bezrezervnu podršku NS-u. DakleN, zašto nam to nikad ne dojde vrli ministar kulture na forum da ga pitamo bar o muzeju, koncertima, izložbama. Odgovor, zato što je nepismen
Zašto nam to ne dođe Lidija Korać da je upitamo nešto o famoznih 17% odnosno najvećoj izbornoj podbjedi nakon 1945 :-) :-) ? Nije nepismena kao Kaplan, dapače, ali je pretežu džepovi od oraha, muža, sestre..
Zašto nam to ne dođe novoformirana DF, da išta kaže? Odgovor: Zato što nema stava ni o čemu
Zašto ne dođe nitko iz SDA nikada nigdje da odgovori ikome išta? Zato što je to skupina nadobudnih nekompetentnih seljačića.
The BEN10

#17730 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by The BEN10 »

KatarinaKosaca wrote:
semirizsvemira wrote:Vjerovatno ce ova tema trajati do izbora . Poslije izbora , stranka penzionera zauzima poziciju :thumbup:
Ovi režimski komentari me prosto bacaju u bezrezervnu podršku NS-u.
Kate, ne popušĆaj, ovima iz NS-a mLogo znači tvoja podrška.
VjecitiStudent

#17731 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

tvsabina wrote:
VjecitiStudent wrote:Peđa, kako ste glasali prilikom donošenja budžeta u Gradu?
Avaz je jučer pisao da je budžet usvojen - jednoglasno.
Sve jasno :roll:
Pedja?
Pedja Kojovic

#17732 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

NIsam se bavio budzetom Grada Sarajeva tako da se ne mogu upustati u diskusiju o tome.
Meni je vrlo problematicno ukoliko je tacna infomacija o povecanju davanje za politicke stranke o kojem ste pisali.
Nadam se da ce se Albin ukljuciti i objasniti.

Sto se tice budzeta KS 2014.
Ja zaista stojim iza ovih svojih izjava koje ste naveli.
Sa postojecim bilansnim i vanbilansnim dugom od cirka 250 mil. km ovaj novi krediti od cirka 140mil. km nas dovodi u situaciju da 50% budzetskog novca de facto dolazi iz banaka, odnosno, komercijalnih kredita. Ja islim da je to neprihvatljivo.
Pogotovo mi je neprihvatljivo da se kanton koji iz godine u godinu proizvodi budzetski deficit i ne radi nista na otklanjanju uzroka tog deficita zaduzuje.(Zaduzivati se mozete samo ukoliko ostvarujete suficit - jer iz suficita vracate kredit).

Mi smo podnijeli nesto vise od deset amandmana kojima smo prije svega zeljeli pokazati smjernice za pravljenje realnog budzeta.Sustinske promjene u budzetu zahtijevaju izvjestaj o izvrsenju proslogodisnjeg budzet i analizu trendova (nastavak pada prihoda, uticaj novih FBiH zaduzenja na podjelu prihoda, itd.) i, sto je najvaznije, zakonodavne i tehnicke intervencije.
(Samo kao primjer -zakonodavne mjere su recimo usvajanje Zakona o saobracaju u mirovanju koji bi po procjenama resornog ministarstva donosio prihod od 50 -tak hiljada km mjesecno. Tehnicke - uspostavljanje jedinistvene baze podataka o korisnicima sococijalnih i drugih fondova koja bi omogucila smanjenje zloupotrebe u veoma znacajnom procentu).
Takodje, i tome se nazalost ne govori koliko bi trebalo, promjena sadasnjih trendova zahtijeva fokusiranje na prihodovnu stranu, odnosno, mjere koje su u nadleznosti kantona a predstavljale bi smanjenje opterecenja realnom sektoru.
(Otvaranje biznis centra, giljotina propisa i centara za prekvalifikaciju bi bile dobar pocetak, smanjenje parafiskalnih nameta, itd.) Uvodjenje koncepta "kickstarter" u ime Vlade KS koji bi bio usmjeren prema sarajevskoj dijaspori je jedan od projekata za koji ja mislim da postoji veliki potencijal.

O segmentu uspostavljanja pravde - reviziji privatizacije, pogotovo objekata koji su privatizirani a "ne radi" (o uvodjenju datuma zavrsetka radova na gradjevinskoj dozvoli, itd) i insistiranju na utvrdjivanju odgovornosti za nezakonitosti i kriminala - nadam se ne trebam ovom prilikom ni govoriti posebno.

Velika je, barem je ja tako dozivljavam, odgovornost odrediti se o ovom budzetu obzirom da je za usvajanje odredjen dan na koji prestaje vazenje odluke o privremenom finansiranju. Prijedlog budzeta je, da ponovim, neprihvatljiv iz razloga sto je baziran na daljnjem zaduzivanju bez ikakve naznake da vlast poduzima korake da ukloni razloge kontinuiranog stvaranja deficita. Ja vjerujem da izlazak iz ove finansijske situacije zahtijeva jedan potpuno drugaciji nacin ponasanja vlasti a koji, barem ja, ne ocekujem od ove Vlade i onoga sto po navici zovemo parlamentarna vecina.

Taj novi pristup bi morao krenuti od drasticnog stezanja kaisa u samoj vlasti - ne samo simbolicno smanjenje plata, voznog parka i reprezentacija, ukljuciti mozda i drugaciju organizaciju Vlade, odnosno, ukidanje ili stapanje odredjenih ministarstava, set zakonodavnih i tehnickih mjera pracenih mjesecnim rebalansom budzeta, pokretanje pregovarackih procesa o kolektivnim ugovorima, itd.

Stvarno stanje u kantonu je u ovom trenutku, barem ja tako mislim, poznato samo v.d. premijeru i ministru finansija (od 2008.) a to je po emni netransparentno i nedemokratski jer onemogucava precizne intervencije i gradjana i politickih subjekata koji nisu u njegovom taboru.

Sto se tice prijedloga nasih vjecnika u Opstini Centar...
Ako je jos 5 zastupnika zaista smanjilo sebi platu u iznosu u kojem sam to ja uradio licnom izjavom (20%) taj bi novac pokrio troskove odrzavanje Plenuma i po ovoj komercijalnoj cijeni po kojoj se sada fakturise. Zapravo, smatram da bi nova Vlada KS, ukoliko do nje dodje, trebala samo organizovati nesto slicno, odnosno, redovno komunicirati i obrazlagati gradjanima svoje namjere, poteze i iskoristiti volju gradjana da doniraju svoje znanje, vrijeme i energiju u trazenju pravednijih rjesenja upravljanja javnim novcem.

p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 30/03/2014 11:55, edited 1 time in total.
casica

#17733 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by casica »

Radi li NS išta izvan sarajevskog kantona?
VjecitiStudent

#17734 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:kluz franjo

NIsam se bavio budzetom Grada Sarajeva tako da se ne mogu upustati u diskusiju o tome.
Meni je vrlo problematicno ukoliko je tacna infomacija o povecanju davanje za politicke stranke o kojem ste pisali.
Nadam se da ce se Albin ukljuciti i objasniti.

...
p.k.
Informacija je 100% tačna, nalazi se na stranici gradske uprave.
Bilo bi dobro ako bi Albin imao nekakav dobar odgovor. Kredibilnost vam se opasno ljulja oko ovog pitanja.
Pedja Kojovic

#17735 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

casica

Ne koliko bih volio da radimo, ali radimo.
Tuzla i Zenica ce sigurno biti u nasem fokusu na predstojecim izborima.

p.k.
kluz franjo

#17736 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 01:03, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#17737 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

kluz franjo

Necemo glasati za ovoliki ili veci iznos budzeta.

p.k.
semirizsvemira

#17738 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by semirizsvemira »

KatarinaKosaca wrote:
Ovi režimski komentari me prosto bacaju u bezrezervnu podršku NS-u. DakleN, zašto nam to nikad ne dojde vrli ministar kulture na forum da ga pitamo bar o muzeju, koncertima, izložbama. Odgovor, zato što je nepismen
Zašto nam to ne dođe Lidija Korać da je upitamo nešto o famoznih 17% odnosno najvećoj izbornoj podbjedi nakon 1945 :-) :-) ? Nije nepismena kao Kaplan, dapače, ali je pretežu džepovi od oraha, muža, sestre..
Zašto nam to ne dođe novoformirana DF, da išta kaže? Odgovor: Zato što nema stava ni o čemu
Zašto ne dođe nitko iz SDA nikada nigdje da odgovori ikome išta? Zato što je to skupina nadobudnih nekompetentnih seljačića.
Ako je seljak Bicakcic ,Amor Masovic , Ejup Ganic, Trnka , Halid Genjac i jos neki sta su onda ovi iz NS-a :lol: Ja vi ono imate Muhameda Gracica . Mogu samo pogadjati sto je promjenio prezime ili mu je to mozda umjetnicko ime :thumbup: Bez obzira vase sanse su manje nego d Zeljo osvoji Kup Sampiona dogodine
KatarinaKosaca

#17739 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

semirizsvemira wrote:Ako je seljak Bicakcic ,Amor Masovic , Ejup Ganic, Trnka , Halid Genjac i jos neki sta su onda ovi iz NS-a :lol: Ja vi ono imate Muhameda Gracica . Mogu samo pogadjati sto je promjenio prezime ili mu je to mozda umjetnicko ime :thumbup: Bez obzira vase sanse su manje nego d Zeljo osvoji Kup Sampiona dogodine
NIsam član, pa ne moraš govoriti "vi", i inače NS ima tu (ne) zahvalnu igru slučaja, sreće da nema i neće nikada imati glasače dogmate, nego one kojima najviše treba dokazivati i pokazivati i one koji nikad neće zajapurena pogleda (kao ti na primjer o SDA) valjati glupsosti
Pa, kad već nabroja, da ih nabrojimo :D Bičakčić k oliko puta na sudu, pa će opet sad oko INa mola, dakle pošten čovjek 1000%, Ejup Ganić sem što jeste seljačić, ujedno je i protagonista najveće kupoprodajne afere i nelagalnog upada u tuđu posjed u postratnom Sarajevu, Trnka, čovjek koji kad je bio ambasador u Zagrebu , BIH građanima govorio "Šta se meni obraćate" :-) :-) :-) , Halid Genjac onaj koji kaže "Nije to predizborno obećanje, to je obećanje da će se pokušati" :-) :-)
Eto, uzora. Hebe mi se za Denisa Graca, ali prominjeniti ime i prezime nije ništa ilegalno, a ovi su uradili nelagalno, monstruozno , na štetu i pogubno po građane. Jedini časni izuzetak u ovom je Amor Mašović, pa i dalje ne znam šta će među kriminalnom bagrom.
Naravno da NS nikada neće imati širkoke narodne mase koje za nju glasaju, ali će i SDA gore proći nego ikada po tom pitanju. Đaba kafa, šećer, bula, hodža, ovo , ono.. đaba
semirizsvemira

#17740 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by semirizsvemira »

Kada planirate otvoriti filijale u Grudama , Trebinju , na Palama , Posusju , Visegradu . Jeste li se ikada javno oglasili o krsenju ljudskih prava prema nani Fati ( ako uopce znate ko je ) gdje su silom napravili crkvu gdje nikad nije bilo krscana prije na privatnoj imovini . Jeste li se ikad oglasili . Znam da niste ali ste zato bii agilni kada treba kritikovati Cericha i bilo sta u s vezi sa Bosnjacima . Ne znam da li ste ikad uputili ikakvu kritiku Dodiku , onako javno izasao Pedj Kojovic i rekao da Dodik smeta integraciji BiH u Evropu i za krsenje ljudskih prava u rs -u . Predpostavljam ko vas placa ali nemojte nam provati maglu . SDA ili SBIH su jedine stranke koje donekle stite prava Bosnjaka a to vasa stranka ne cini . Cinjenica je da nemate nijednog odbora van Sarajeva niti u rs ili zapadnoj Hercegovini je dovoljna i polupismenima u Bih da skontaju ideju vase stranke . Cudi me da i Darko Brkan nije clan vase stranke
KatarinaKosaca

#17741 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

Na tvom mjestu bih se poklopila ušima bar što se nane Fate tiče, jer je SDA nani FAti nudio lovu kao posrednik.. tako da ili se malo bolje informiraj ili se ne provaljuj.
Ineče, čujem da je filijala u Grudama kao i ona u Trebinju jaka kao beton, tako da preporučujem NS-u da se nipošto ne ugledaju na nju. :-) :-)
The BEN10

#17742 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by The BEN10 »

KatarinaKosaca wrote:NIsam član, pa ne moraš govoriti "vi"
Možda ćemo ti i povjerovati da nisi stigla izvaditi člansku knjižicu, al je očigledno da za NS pored tebe niko ni približno ne agituje tako srčano i predano. Peđa i Libero su u tom pogledu male mace. :razz:
Paranoid

#17743 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Paranoid »

Pa normalno je da ce vlast sumske poslati izaslanika ispred SDA da nani Fati ponudi novac za otkup zemljista...Nece valjda poslati Majkicku ili Pandurovicku da se dogovore..ili nedajboze Rajka Vasica.

Medjutim nije to tema, a sto se tice nane Fate, ona je pokazala dostojanstvo i velicinu koju rijetko ko u ovom vremenu moze pokazat.
kluz franjo

#17744 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 01:00, edited 1 time in total.
semirizsvemira

#17745 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by semirizsvemira »

KatarinaKosaca wrote:Na tvom mjestu bih se poklopila ušima bar što se nane Fate tiče, jer je SDA nani FAti nudio lovu kao posrednik.. tako da ili se malo bolje informiraj ili se ne provaljuj.
Ineče, čujem da je filijala u Grudama kao i ona u Trebinju jaka kao beton, tako da preporučujem NS-u da se nipošto ne ugledaju na nju. :-) :-)
Nisam se ni nadao nekom konkretnijem odgovoru od vas "gradjana" . Sva vam se politika svodi na sta radi SDA i SBiH . Bas ste jadni i mali . Niko se nije i udostojio odgovoriti . Nema sta , ko pravi seljacici ali mali oni ko misevi . Da vidimo sta ste to vi radili , pusticemo SDA i ostale , ja ionako ne glasam za njih . Kad ste javno kritikovali Dodika i Covica ali je interesantno da clanovi NS i javno i ovdje skoro nikad ne kritikuju Covica niti Dodika . A i oni imaju oraha u dzepu , jelde . Eto da se ocituje neko iz stranke po ovom pitanju . Sta ste javno rekli o nani Fati , jel joj iko iz vase stranke dao ikakvu podrsku . Kad ste otisli i obisli izbjeglice u rs-u . UH ja zaboravio da vas tamo nema . Ali ima i SDA i SBIH. Bas cudno da vas tamo nema . Vjerovatno mislite da je tamo sve u redu a da u Federaciji nista ne valja.Tamo posebno Bosnjaci uzivaju u blagodatima slobode i pravde dok su Srbi i Hrvati u Sarajevu straaasno ugrozeni tako da nema ni jednog Srbina ili Hrvata u sarajevu koji radi :lol: Jadnije stranke i jos jadnije politike te stranke .
semirizsvemira

#17746 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by semirizsvemira »

A sto se tice SDA clana Amora Masovica , vrijedi covjek vise nego cijela NS sa svim clanovima
kluz franjo

#17747 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 01:01, edited 1 time in total.
Albin Zuhric

#17748 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

Izvinjavam se sto sam ignorisao temu par dana. Ove godine sam i sef izbornog staba, pored posla koji inace moram obavljati. Vidim da je bilo pitanja vezano za Grad pa...

Odgovori na neka konkretna pitanja koja sam vidio:

Stipendiranje učenika: 200.000 se daje prema ugovoru sa fondom IKRE koja dijeli stipendije prema svojim kriterijima, a koju je osnovao Kanton. Uz prijedlog ove tačke usvojen je i zakljucak da ce se za naredni budzet predvidi i povecanje ove stavke, a koje ce se ticati stipendiranja nadarenih i uspjesnih ucenika i studenata.

Naknade vijecnicima: ova stavka se odnosi na naknade u slucaju smrti clana obitelji, bolesti...I u proslom budzetu su bili predviđeni novci koliko se sjecam, ali mislim da nije doslo do izvrsenja. Nasi vijecnici nikada nisu bili korisnici takvih usluga.

Maloljetnicka delinkvencija i resocijalizacija: spomenut cu kasnije kako je nas Klub omogucio grant koji se tice toga indirektno, a odluceno je da ce se kroz odluke iz oblasti kulture i sporta, koje treba da se donesu na jednoj od narednih sjednica, upravo najveca paznja posvetiti ovim pojavama. Prije se davalo 25.000KM za prevenciju jednoj nevladinoj organizaciji. Mislim da je napravljen neki napredak.

Kuća na pola puta: i svi ostali takvi projekti se uvijek stavljaju na osnovu dogovora Grada i treće strane. Prosle godine je recimo Grant za odlazak djece iz Doma Bjelave na ljetovanje skinut iz budzeta jer se sam Dom obratio Gradu i rekao da su nasli drugog finansijera. Klub NS je, na primjer, reagovao na skidanje 5.000 km sa Granta za sigurnu kuću, pa je taj novac vraćen, a na samoj sjednici Grant povećan za još 10.000 KM

Grant Naknade klubovima i sportskim ekipama koje postizu vrhunske rezultate : vise nije 0 KM, već 20.000 KM

Pored svega, dosta sredstava je otislo i na sljedece stavke...

Vijećnica: Treba da se otvori za par mjeseci, i moraju se obezbjediti sredstva za zavrsetak. Bilo bi sramotno da pored miliona eura koje je EU obezbijedila za njenu rekonstrukciju, se to i ne uradi.

Olimpijski festival mladih: vrlo zahtjevna i nerealna aktivnost, ali naslijeđena velika obaveza iz ranijeg mandata. Istocno Sarajevo radi punom parom, Grad kasni. Postoji velika bojazan da cemo se obrukati. Nema dovoljno novca, a od 9 predviđenih borilista, 8 se mora skoro potpuno rekonstruisati.

Žičara: priča također pokrenuta u ranijem mandatu, oprema donirana iz Svicarske, nedavno stigla milionska donacija za jedan dio Žičare. Ako do polovine 2015., ako se ne varam, ne pocne izgradnja, donacija se ukida. Mora se rijesiti dosta proceduralnih stvari.

Sarajevo, Evropski most kultura 2014: 100 godina atentata i 30 godina olimpijade, ne treba posebno objasnjavati

Biciklisticka staza – Direkcija za ceste potpisala pomoc. Kanton se obavezao da ce participirati sa 400.000. Jedinstvena prilika, koja kao i neke druge stvari koje sam spomenuo, idu u pravcu politika o kojima smo govorili 2012.

Projektovanje i izrada signalizacije za slijepe i slabovidne osobe: Jedna od nasih glavnih politika. Mislim da je i USAID obecao pomoc kako bi se ova aktivnost prosirila

Turisticka signalizacija: dolazi desetine hiljada turista, bilo odvojeno 0 KM. Poslije naseg priloga javnoj raspravi stavka stavljena na 10.000 KM

Dodatna razmisljanja

Nerealne postavke budzeta u proteklom mandatu, uvele su Grad u novi mandat sa minusom i dugom od nekih 2.800.000, uz postojanje mogucnosti novih tuzbi zbog neispunjavanja dogovorenih obaveza. Za godinu dana dug se uspio skoro potpuno sanirati, i njegovo kompletno saniranje ponovno ovisi o dotacijama Kantona, koje naravno kasne.

U prijedlogu budzeta su plaće i naknade troskova zaposlenih manje nego u rebalansu budzeta za proslu godinu. Razlika jeste mala, ali je ima. Prema informacijama koje imam, gradonacelnik je skinuo plate uposlenim za 10%.

Također, amandmanski, na sjednici su smanjene brojne stavke poput ugovorenih usluga, nepredviđenih izdataka, nabavke materijala... Grantovi neprofitnim organizacijama su povecani za oko 300.000 KM

Grant za parlamentarne grupe jeste povecan i to je po meni bio jedan od vecih problema, barem sto se NS tiče. Pokusali smo u javnoj raspravi smanjiti taj grant, ali nije prihvaceno, jer postoji realna bojazan od pokretanja tuzbi stranaka kojima u prethodnom mandatu nisu isplacivana ova sredstva. Svaka stranka moze tuziti grad zbog neizmirenih obaveza, sto bi uz dobivene presude donijelo i kamate, pa bi to bio ozbiljan finansijski udar na Budzet. Ovim potezom drugih stranaka, koji je meni neozbiljan, su se pokusale izbjeci tuzbe. SDA je recimo pokrenula tuzbu dok je gradonacelnik Behmen bio tu, pa su u novom mandatu napravili vansudsku nagodbu sami sa sobom, zbog koje su nasi vijecnici oborili rebalans budzeta i stopirali tu isplatu. Ona do sada nije isplacena, a radi se na ponistenju te presude uz obostranu saglasnost. Nasi vijecnici su im prenijeli, otvoreno i direktno, da u slucaju provedbe ove tuzbe, ili pokretanja novih, necemo vise podrzati niti jedan budzet.

Grad je ostao duzan i nama preko 16.000KM, ali je Regionalni odbor NS u decembru 2013. godine donio odluku da NS nece poput drugih tuziti Grad zbog neizmirenih obaveza za parlamentarne grupe, niti na bilo koji nacin potrazivati taj novac. Ovo je trebao biti pristup i drugih stranaka, i nacin da konkretnim primjerom pokazu da su spremni odreci se nekih pogodnosti koje imaju.

Nasi vijecnici su kroz amandman od 15.000 KM sa stavke finansiranja politickih stranaka smanjili tu stavku za onaj iznos koji su mislili da je moguce smanjiti, i trazili da se iznos proslijedi na projekat...cini mi se Stariji brat – starija sestra, organizacijom koja se bavi kvalitetnojom socijalizacijom djece u osnovnim skolama rizicnih grupa, odnosno preventivnom sigurnosti.

Takodjer, treba imati u vidu da je prosle godine bilo predvidjeno nekih 140.000 za ovu stavku, ali je izvrseno dosta manje. Nadam se da ce i ove godine izvrsenje ove stavke biti manje od predvidjene cifre.

Takodjer, na narednoj sjednici Regionalnog odbora NS bi se trebala naci tacka dnevnog reda o odricanju od razlike primanja iz proslogodinjeg i ovogodisnjeg budzeta. Ono sto mogu da obecam je da ni na koji nacin NS nece uzeti vise novca od gradske uprave zbog ovogodisnjeg povecanja.

Dakle, sto se tice stavke finansiranja politickih stranaka, odricanje od duga koji Grad ima prema NS od 16.000, smanjenje stavke za 15.000 amandmanom, i odricanje od povecanja za ovu godinu, mislim da su nasi vijecnici ustedjeli Gradu/gradjanima, samo na toj stavci, preko 40.000KM. Zao mi je sto nisu sve stranke pristupile ovom problemu na isti nacin.

Treba takodjer imati u vidu da je Grad jedini zakonodavni organ u KS, koji direktno zahvaljujuci vijecnicima NS, nije povecao plate i primanja u 2013. Tri puta je odluka, zbog nepostojanja vecine, povucena sa dnevnog reda, a jednom se glasalo i nije bilo potrebne vecine.

Na kraju, ja sam veoma ponosan na rad nasih vijecnika u Gradu. Oni su, po mom misljenju, kao sto to rade neki od nasih vijecnika na lokalnom nivou, pokazali ovim da nismo, a cesto nas optuzuju, grupa ljudi koja glasa protiv samo da bi glasla protiv. Svi smo u NS svjesni da se neki kompromisi u budzetu moraju praviti, i ne izlazimo na izbore kako bi dobili predstavnike koji ce rusiti sve odluke. Kada uspijemo dobiti podrsku za neke amandmane koje smo obecali gradjanima, kada uspijemo smanjiti potrosnju na nekim tackama, izboriti se inicijative u koje vjerujemo, i zbog kojih se bavimo politikom, i kada vidimo da se pravi nekakav, ma koliko mali, pomak naprijed u nekim segmentima, mi se necemo ponasati neodgovorno. Radimo koliko i sta mozemo sa tri vijecnika/vijecnicom.

Pozdrav

P.S.
Ja sam iznosio informacije koje imam, ali se ne bavim gradskim pitanjima. Oni koji su zainteresovani za vise detalja i objasnjenja mogu dobiti Sanjinu, Viborovu, Robijevu kontakt adresu i pitati ih sta god zele otvoreno. Oni ce rado objasniti svaki svoj stav. Mozete takodjer traziti sastanak sa bilo kojim od nasih predstavnika.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17749 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

[
The BEN10 wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Ovi režimski komentari me prosto bacaju u bezrezervnu podršku NS-u.
Kate, ne popušĆaj, ovima iz NS-a mLogo znači tvoja podrška.

Katarina ,
svaka nova podrška NS-u je zapravo mala pobjeda.
Nedostatak trolova bi bio loš znak , jer bi smatrali da su svi uklopljeni u potpunosti u sivilo , apatiju , besparicu , novi nepravedni i bespravni poredak...ne bi bilo nade...
Generalno takve samo treba ignorisati i ama baš ništa više.
I oni i njihova stranka su zapravo ništa...vazduh....

:kiss:

Pitanje za Albina Zuhrića , da li ćete imati kandidata/kinju za člana predsjedništva i iz kojeg naroda ?
Hvala.
semirizsvemira

#17750 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by semirizsvemira »

Ja cekam na odgovor . Mozda i previse trazim od ove minorne , nebitne stranke ali evo da svi znamo sta koja stranka radi . Cuj odgovra , klasicnog za gubitnike . SDA krala a mi slijepi kod ociju . Pa vi nikada necete biti u vlasti a takvi ko vi bi mozda bili i gori . Evo da vidimo konkretno kada ste javno kritikovali politiku Covica i Dodika :lol: Evo ja cu reci umjesto vas . NIKADA . Pametnom sasvim dovoljno
Locked