naravno, kao i prije, opet si u krivu. u De mozes promijeniti firmu bilo kada, ali je najbolje sacekati samo 6 mjeseci, jer tada dobijas Aufentshaltitel (obicno to bude i prije, ja sam ga recimo dobio za 4 mjeseca). No, cekao ili ne, samo odes u ured za strance (Auslanderbehörde) i promijenis Zusatzblat kao sto je i konjo opisao. i to nema veze sa obnovom vize. moja prva je bila na 6 mjeseci, druga na dvije godine i sada cekam trecu, a mijenjao sam poslodavce. evo ti informacija izi prve ruke da se ne blamiras vise. doduse, vjerovatno hoces, ali et'...SaraFina wrote:konjislav wrote:Ovdje su neke velike nebuloze.SaraFina wrote:Konjo, ako ti nisi skontao do sad o čemu pričamo jbg.
Znači uzmimo da si dobio taj neki ugovor s beneficijom o otkaznom u trajanju od tri mjeseca nakon probnog rada od 6 mjesecijer ti si obzirom na dolazak još na probnom? Ok?
Ti nakon nedaj bože otkaza nakon probnog perioda (jer otkaz se obično daje tada a ne nakon 9 mjeseci) ne možeš preći u drugu njemačku firmu jer si vezan ta poslodavca 1g. I o njima ti ovisi produžetak radne dozvole. Ok?
Također ne možeš ni na burzu/biro i dobijati nadoknadu.. moraš imati godinu neprekidnog rada. Ok?
Sad ti uvodiš period od 9 mjeseci u priču i otkaz plus otkazni rok. Gdje bi imao 1g.
Opet ti razlozi otkaza zezaju komcepciju... Ako je do firme( stečaja, smanjenja radne snage i sl) dozvolu za rad u drugoj firmi nesmetano ćeš dobiti/produžiti.
Ako si pak ti lično uzrok otkaza nakon svega 9 mjeseci zakonski niko nije dužan da ti omogući nastavak rada. Bez obzira što sa otkaznim rokom ti imaš 12 mjeseci. Ok?
1. Rekao sam da do 6 mjeseci imam 2 ili 4 sedmice otkaznog perioda (nisam se sjetio), po ugovoru ispada da su ipak 2 sedmice. Moja greska
2. Rekao sam da nakon 6 mjeseci imam 3 mjeseca otkaznog perioda, sto nisi vjerovala.
3. Rekao sam da je tacno da se tek nakon godinu dana ima pravo na naknadu od biroa rada.
4. U mom slucaju minimalno bih morao raditi 9 mjeseci prije li dobijem otkaz da bih imao pravo na naknadu od biroa rada. Ovo sam uveo da bih se nadovezao na tacku broj 3.
5. Ako ja zelim da napustim firmu (kada god mi se pozeli), u interesu mi je da predjem iz firme A u firmu B bez downtime-a, sto znaci da bih imao ugovor sa firmom B prije nego li dam ostavku u firmi A ili u toku 3 mjeseca dok mi traje otkazni period sa firmom A. Nakon toga se (po potrebi, ovisno o sadrzaju Zusattsblat-a) zatrazi promjena poslodavca u uredu za strance vezano za plavu kartu. Nista strasno.
Nevezano za ovo gore (1-5), ne postoji nikakvo ogranicenje da moras u nekoj firmi biti barem godinu dana. Predjes iz firme A u firmu B kada god zelis (ako ti napustas) ili kada ti se desi (ako dobijes otkaz), s tim sto u oba slucaja imas 3 mjeseca otkaznog perioda (u mom slucaju). Jedino sto postoji ogranicenje vezano za godinu dana, a to je za pravo na naknadu od biroa rada, ali cak ni tada ne moras raditi godinu dana u 1 firmi, nego moras imati barem godinu dana uplata poreza za nezaposlenost (sto otprilike dodje 12 uplata).
Primjer:
To moze biti 6 uplata iz firme A, odlucis da napustis firmu A i odes u firmu B (nakon ovih 6 mjeseci, nije bitno kada tacno das ostavku, nego da se skroz zavrsi sa firmom A unutar 6 mjeseci), budes tu 6 mjeseci i dobijes otkaz (firma se raspadne ili fakat dobijes otkaz jer npr. ne zadovoljavas njihova ocekivanja), nakon toga imas pravo na naknadu sa biroa rada. Znaci bitne su uplate za biro rada, tj. barem godinu dana tih uplata, a neophodno da one budu iz jedne firme, npr. firme A.
Naravno ovo su generalni principi, mozda ima i nekih zackoljica ali ne mijenjaju princip naglavacke nego ga malo finesiraju.
Ima itekako zaškoljica. Osobito o o ovom tvom shvatanju da možeš mijenjati firmu u periodu od godinu dana Po dolasku u Njemačku. Ali ne bih išla dalje. Niti ću ja tebe uvjeriti u svoju verziju, koju znam iz prave ruke, niti ti mene možeš u nešto što non-stop nadovezuješ i kalemiš.
U biti tvoja tumačenja tvoje situacije daleko su od stvarnosti.
Ja bi svima onim koji namjeravaju put Dojčlanda preporučila da se drže moje verzije tumačenja. Jer je 100% provjerane. I apsolutno nemam nikakvih interesa nekog zavaravati i uzdizati svoj položaj ili zanimanje.
Naime i ne živim više u Njemačkoj. Tako da bi bilo izlišno.
Ti se slobodno drži svojih verzija tumačenja poslovnih i boravišnu dozvola. Ja sam ukazala na manjkavost i netačnost drugim ljudima.
I njima od volje kome će vjerovati.
Mojoj realnoj ili tvojoj 'nafriziranoj' verziji
Ugodan dan!
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
belfy
#17726 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
espn
#17727 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
BiH u novom izvještaju State departmenta: Američke investicije slabe, mnogo je korupcije
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-u-n ... /190713043
https://www.klix.ba/vijesti/bih/bih-u-n ... /190713043
- SaraFina
#17728 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:Tacno je to vezano za biro rada za godinu dana, sto nije strasno. To ti je da radim u firmi 9 mjeseci barem i npr. dobijem otkaz, sto bi znacilo da poslije otkaza imam pravo na naknadu za nezaposlenost sa biroa rada. To je tek 3 mjeseca poslije probnog perioda, nista strasno kao sto ti to prikazujes.SaraFina wrote:512MB wrote:"Rijetko".
Pomaže mu nako godinu eto, ne valja?
Zašto jednostavno ne priznaš da si pogriješila, i da završimo diskusiju? Da Konjo je dobio, da znam ih više koji su takve ugovore dobili, i ne ovo nije neuobičajeno za Njemačku. Ovo oko biroa rada i produžetak vize su nebuloze.
Procentualno 2% sličnih ugovora van zakonskih normi. I ako je dobio sve dok ne napuni godinu ta BENEFICIJA mu je mrtvo slovo na papiru. Tako da se poslodavac ogradio drugim zakonskim normama (produžetak radne dozvole) te je sebi dozvolio luksuz i ubacio mu tri mjeseca otkaznog roka, nakon probnog roka od 6 mjeseci jer konjislav praktično godinu je drugim paragrafima vezan uz poslodavca. (Produzenjem radne dozvole) te nemogućnošću ostvarivanja beneficija sa burze/biroa za zapošljavanje. Kraj
Gdje ti slika?
Sto se tice produzetka radne dozvole, to mi ne treba jer imam ugovor na neodredjeno tako da mi plava karta vrijedi 4 godine (ovo je maksimum upravo zbog ugovora na neodredjeno) .
Jedino pri promjeni poslodavca, moram u uredu za strance navesti da su mi oni sada poslodavci i da dobijem novi "Zusatzblatt" sa novim poslodavcem. Mada ovo ne neophodno samo ako ti u trenutnom Zusatzblatt-u stoji trenutni poslodavac, tj. Zusatzblatt je vezan za poslodavca, a nisam siguran koja je situacija kod mene, morati cu provjeriti kada dodjem kuci.
Cak i da jeste, nije to nista strasno.
Mislim da ti previse dramatiziras ove strahote, koje realno nisu uopste strahote, nego neke zakonske procedure koje se moraju ili ne moraju ispuniti (zavisno od situacije, kao sto je gore navedeno).
Dragi konjislave i @belfy... Što se tiče plave karte na 4 godine ona je izuzetak i dobija je visokokvalificirana radna snaga i to radna snaga sa deficitarnim zanimanjima...Pa eto da znate da iz BiH ljudi idu u Njemačku i koji nisu fakultetski obrazovani uopće.. Ali spadajuu grupu deficitarnih zanimanja sa SSS..
Sve dakle da vas dva i jeste korisnici i imate privilegije, ugovorom ili zakonom na osnovu nivoa obrazovanja/ deficitarnosti.... Postoje onih 80% koji nemaju i ne ispunjavaju uslove.
Znači medicinske sestre, vozači, građevinskk radnici i slična zanimanja. Te za njih ne vaze ove dolje pravila izuzev ako nemaju:
Uslovi:
-
Njemački ili priznati strani ili EU visokoškolski stupanj obrazovanja, plus ugovor o radu sa obvezujućom ponudom za posao....
-dokaz o godišnjem minimalnom bruto od 53.600 eura..
Izuzetak:Matematičari, Inženjeri, IT Sektor, Doktori ...njima se tolerita i niža granica primanja od 41.808 eura.Bei der Blauen Karte EU handelt es sich um eine bei erstmaliger Erteilung auf höchstens vier Jahre befristete Aufenthaltserlaubnis. Voraussetzungen für die Erteilung sind:
deutscher oder anerkannter ausländischer oder vergleichbarer ausländischer Hochschulabschluss,Vorlage eines Arbeitsvertrages oder eines verbindlichen Arbeitsplatzangebotes,
grundsätzlich Nachweis eines jährlichen Mindestbruttogehalts von 53.600 Euro,
Ausnahme: Bei Erteilung einer Blauen Karte EU an Naturwissenschaftler, Mathematiker und Ingenieure sowie an Ärzte und IT-Fachkräfte wird eine niedrigere Gehaltsgrenze von 41.808 Euro zu Grunde gelegt.
Befristung auf höchstens vier Jahre bei erstmaliger Erteilung
Ausnahme: Bei kürzerem als vierjährigem Arbeitsvertrag wird die Erteilung des Aufenthaltstitelsauf die Dauer des Arbeitsvertrages zuzüglich drei Monate befristet.
Sad prevod ovog zadnjeg pasusa je otprilike:
Za ugovore o radu kraće od četiri godine boravišnu dozvolu dobijate isključivo za vrijeme trajanja ugovora o radu plus tri mjeseca.
Ugovor o radu na 6 mjeseci, plava karta ti je 6+3.Znači i da pripadaš nekom od privilegiranih ugovor o radu ako dobijes na 1 godinu, plava karta ti je 12+3 mjeseca
Da bi dobili na 4 godine plavu kartu ugovor o radu bi morao biti 4 godine ili neograničen.
A svaki poslodavac iole normalan ostavlja sebi komfor da te nakon probnog perioda 3/6 mjeseci moze otpustiti ako ne zadovoljavas. Ok?
To da ti možeš sebi naći drugu firmu i prekinuti ugovor o radu moraš i ti poput poslodavca ispuniti uvjete ugovora.
Jer nijedan zaključen poslovni ugovor nije jednostran i tiče se samo poslodavca nego i tebe također.
Pa tako onda zakonski izvoli odraditi otkazni rok i sl što te kao drugu potpisanu stranu sleduje ugovorom.
Te ono što ti se činilo beneficijom, ustvari zna predstavljati i otežavajuću okolnost
Last edited by SaraFina on 13/07/2019 16:39, edited 6 times in total.
- славянин
#17729 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
cim sam vidio ove ponjave njemackog znao sam ko je u pitanju 
- SaraFina
#17730 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
славянин wrote:cim sam vidio ove ponjave njemackog znao sam ko je u pitanju
Ignore pa preskočiš. Ti i sa razumijevanjem maternjeg si na VI.
- Bluemore
#17731 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kraljica spina i uvreda na djelu...
- славянин
#17732 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
SaraFina wrote:славянин wrote:cim sam vidio ove ponjave njemackog znao sam ko je u pitanju
Ignore pa preskočiš. Ti i sa razumijevanjem maternjeg si na VI.
- SaraFina
#17733 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bluemore wrote:Kraljica spina i uvreda na djelu...
Zašto se ti pojaviš isključivo na temi kad sam ja? Postaje pomalo morbidno. Pa i to tvoje neko ubacivanje i pokušaji degradiranja.
- славянин
#17734 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
De mi samo objasni kako si uklopila rijec morbidno u tu recenicu.. ako ti nije teskoSaraFina wrote:Bluemore wrote:Kraljica spina i uvreda na djelu...
Zašto se ti pojaviš isključivo na temi kad sam ja? Postaje pomalo morbidno. Pa i to tvoje neko ubacivanje i pokušaji degradiranja.
- konjislav
#17735 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam plavu kartu dobio za 2 i po mjeseca i sa tim Zusatzblatt koji nije vezan za firmu uopšte.belfy wrote:naravno, kao i prije, opet si u krivu. u De mozes promijeniti firmu bilo kada, ali je najbolje sacekati samo 6 mjeseci, jer tada dobijas Aufentshaltitel (obicno to bude i prije, ja sam ga recimo dobio za 4 mjeseca). No, cekao ili ne, samo odes u ured za strance (Auslanderbehörde) i promijenis Zusatzblat kao sto je i konjo opisao. i to nema veze sa obnovom vize. moja prva je bila na 6 mjeseci, druga na dvije godine i sada cekam trecu, a mijenjao sam poslodavce. evo ti informacija izi prve ruke da se ne blamiras vise. doduse, vjerovatno hoces, ali et'...
- SaraFina
#17736 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:Ja sam plavu kartu dobio za 2 i po mjeseca i sa tim Zusatzblatt koji nije vezan za firmu uopšte.belfy wrote:naravno, kao i prije, opet si u krivu. u De mozes promijeniti firmu bilo kada, ali je najbolje sacekati samo 6 mjeseci, jer tada dobijas Aufentshaltitel (obicno to bude i prije, ja sam ga recimo dobio za 4 mjeseca). No, cekao ili ne, samo odes u ured za strance (Auslanderbehörde) i promijenis Zusatzblat kao sto je i konjo opisao. i to nema veze sa obnovom vize. moja prva je bila na 6 mjeseci, druga na dvije godine i sada cekam trecu, a mijenjao sam poslodavce. evo ti informacija izi prve ruke da se ne blamiras vise. doduse, vjerovatno hoces, ali et'...
Ali ti je plava karta vezana za trajanje ugovora o radu.
- SaraFina
#17737 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
славянин wrote:De mi samo objasni kako si uklopila rijec morbidno u tu recenicu.. ako ti nije teskoSaraFina wrote:Bluemore wrote:Kraljica spina i uvreda na djelu...
Zašto se ti pojaviš isključivo na temi kad sam ja? Postaje pomalo morbidno. Pa i to tvoje neko ubacivanje i pokušaji degradiranja.![]()
Fino. Žena se niotkud pojavljuje a ja 3 dana nisam bila na forumu. Ona nijednog posta nije ostavila do moje pojave danas. Izranja ko duh.
- славянин
#17738 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Opet ne vidim kakve veze moze imati rijec morbidno sa tim... mislim kao sto ti rece nisam najbolji sa maternjim jezikom pa de mi pojasniSaraFina wrote:
Fino. Žena se niotkud pojavljuje a ja 3 dana nisam bila na forumu. Ona nijednog posta nije ostavila do moje pojave danas. Izranja ko duh.
-
Guadalajara
#17739 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konta da je forum kao šalter ono moraš se prvo najaviti kad je neko online, a do tad ne smiješ nikoga kvotatiславянин wrote:Opet ne vidim kakve veze moze imati rijec morbidno sa tim... mislim kao sto ti rece nisam najbolji sa maternjim jezikom pa de mi pojasniSaraFina wrote:
hahaha
- Rugafet
#17740 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sve sa slikom i pečatom
- SaraFina
#17741 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
славянин wrote:Opet ne vidim kakve veze moze imati rijec morbidno sa tim... mislim kao sto ti rece nisam najbolji sa maternjim jezikom pa de mi pojasniSaraFina wrote:
Pa ako se neko bukvalno izranjajući poput duha pojavljuje na temi isključivo kad ti pišeš, a u tvom odsustvu je ignorira temu i ne posta... Meni je to duhovsko izranjanje odjednom morbidno.
Imas drugu riječ? I to pojavljuje se samo da bi meni uputila primjedbu.
- SaraFina
#17742 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Guadalajara wrote:konta da je forum kao šalter ono moraš se prvo najaviti kad je neko online, a do tad ne smiješ nikoga kvotatiславянин wrote:Opet ne vidim kakve veze moze imati rijec morbidno sa tim... mislim kao sto ti rece nisam najbolji sa maternjim jezikom pa de mi pojasniSaraFina wrote:
hahaha
Ne kontam što je temu ignorirala 3/4 dana pa izronila da bi samo meni primjedbu uputila nevezano za temu.
Ali nije jedina jelte.. ima vas jos.
- славянин
#17743 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znas li definiciju rijeci morbidno ... mozda ce te ona uputiti jer koliko ja znam ista rijec nema veze za duhovima i izranjanjem istihSaraFina wrote:
Pa ako se neko bukvalno izranjajući poput duha pojavljuje na temi isključivo kad ti pišeš, a u tvom odsustvu je ignorira temu i ne posta... Meni je to duhovsko izranjanje odjednom morbidno.
- SaraFina
#17744 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
славянин wrote:Znas li definiciju rijeci morbidno ... mozda ce te ona uputiti jer koliko ja znam ista rijec nema veze za duhovima i izranjanjem istihSaraFina wrote:
Vaskrsenje? Uskrsavanje? Pa nije mrtva.
Neka tebe uputi. Hvala lijepo!
-
Guadalajara
#17745 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Da je barem musko...SaraFina wrote:Samo je stakler i to sa morbidnim navikama i opsjednuta mnome.
- славянин
#17746 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije ti to tacno bas...SaraFina wrote:славянин wrote:Znas li definiciju rijeci morbidno ... mozda ce te ona uputiti jer koliko ja znam ista rijec nema veze za duhovima i izranjanjem istihSaraFina wrote:
Vaskrsenje? Uskrsavanje? Pa nije mrtva.Samo je stakler i to sa morbidnim navikama i opsjednuta mnome.
Morbidno znaci opsesivno,povezano,misli konstantno o smrti i temama o istoj kao i mogucnost privacnosti prema onome sto okruzuje smrt ( lesevi itd)
Druga definicija moze biti medicinska to je inficirano,zarazeno.
Sada kako ti to mozes povezati sa duhovima i pisanju na temi .. eludes me - sto kazu
- SaraFina
#17747 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Guadalajara wrote:Da je barem musko...SaraFina wrote:Samo je stakler i to sa morbidnim navikama i opsjednuta mnome.
Neka tebe uputi. Hvala lijepo!![]()
![]()
Pa eto jeste slavijan, rugafet, ti muškarci. Ali to ne mijenja ništa
-
Guadalajara
#17748 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jest kad imas posla sa budalama 
- славянин
#17749 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Slavijan bi se radije zabio autom u slepera nego tebe u kuci imaoSaraFina wrote:Guadalajara wrote:Da je barem musko...SaraFina wrote:Samo je stakler i to sa morbidnim navikama i opsjednuta mnome.
Neka tebe uputi. Hvala lijepo!![]()
![]()
Pa eto jeste slavijan, rugafet, ti muškarci. Ali to ne mijenja ništa
- SaraFina
#17750 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne laskaj si dragi da si me ikad slobodnu mogao priustiti 
Morbidna sam mislila na :
Morbidna sam mislila na :
Morbidan
U prenesenom značenju ovaj pojam se koristi da označi kada se neko ponašana neprimereno datoj situaciji. Obično je reč o osobama koje su veoma ekcentrične i to ispoljavaju veoma nenormalnim ponašanjem.
Bitno je istaći da se ova reč uglavnom povezuje sa negativnom konotacijom, pa tako gotovo nikada u svakodnevnoj komunikaciji nećete čuti da je neko zaista bolesnoj osobi rekao da je morbidna, već isključivo osobi koja se ponaša neprimereno.