Lopez1981 wrote:Kikibombona wrote:
Nadam se da isti ovakav odnos imas prema teoristima u Siriji. Samo su oni sto puta gori jer civile koriste kao zivi stit. YPS je evakuisao civile, trazili su od Turaka da pristanu na primirje, da izadju svi civili, pa da se onda poklepaju. Primjer za to je Dzizre. Turci nikad nisu pristali i zato je bilo prilicno civilnih zrtava.
Dalje, Turci su sjebali gradove za tri mjeseca gore nego Asad, Rusi i Iranci za sest godina. Kako je moguce da dzamija prezivi a sve oko nje poravnato? Zasto su terorisali civile, zasto nisu dozvolili da se evakuise bolnica u Dzizreu gdje su ljudi na kraju zivi spaljeni? Zasto su ravnali satore kurdskih izbjeglica, zasto imaju bolji odnos prema Sirijcima nego gradjanima Turske? Zasto su Turci u Dzizreu i drugim gradovima prije ofanzive turske vojske dobili poruke da napuste grad? Zasto ists poruke nisu dobili Kurdi? Jesu to Kurdi manje vrijedni gradjani Turske od Turaka?
U Siriji je poginuo veliki broj civila zato sto ih teroristi drze kao taoce. Ako dijelis ovo misljenje, moze se reci da imas principe. U suprotnom si licemjer.
Sto se tice Sirije, da ti iskreno kazem ne znam vise sta da mislim, koliko se god trudio da pronadjem stranu koju bih podrzao ne ide ali nikako, volio bi kad bi svaki stranac napustio Siriju pa ako je vecina za Asada neka ostane, ako je vecina protiv neka ide. Nisam corav vidim kakav se sljam sjatio i dosao u Siriju da se bori kao protiv Asada, koljaci i barbari ustvari, vidim i da je Asad krvolok i ubica vidim da ga podrzavaju Rusi koji otvoreno rade protiv moje zemlje i na stetu moga naroda. Vidim i da Turci iskoristavaju Sirijce za svoje interese, sve je meni to jasno, nista mi Turcin nije drazi od Arapa ili Kurda. Neces mi vjerovat da ove slike Kurdskih gradova lijepim po zatucanim stranicama po FB kao sto je ona "Republika Turska" 2 profila mi banovali jer ne mogu da gledam kako se predstavljaju kao veliki muslimani, Islam im uvijek u ustima a Kurde na jugoistoku kao da bog nije dao i kao da nisu muslimani, nikad ni rijeci ne napisu o nevinom narodu koji ocigledno pati. I tamo se svadjam sa takvim zatucanim ljudima. Nije ni na ovoj temi nesto puno drugacije osim sto vlada velika Turkofobija, znamo odakle najvise i dolazi da budemo jasni, nismo vesla sisali. Tebi su svi sljam, zlocinci, vango samo Kurdi nevinasca, u Siriju vjerovatno jesu najnormalniji u onom haosu, ali zapamti moraju se ponasati i glumiti nevinasca jer treba izgraditi Kurdistan i svima se uvlaciti u pakas. Da sutra osvane Kurdistan to mislis da bi Barzani ili Salih Muslim bili "fini" prema onima koji su protiv tog Kurdistana i da bi ih mazili? bi al malo morgen kralju. Nista se drugacije ne bi ponasali od Erdogana to nek ti bude jasno.
Je li ti za nadimak inspiracija Klaudio Lopez? Pitam posto sam simpatizer Valensije!
Radi se o tome da teroristi u Siriji koriste civile kao zivi stit i u propagandne svrhe. Kurdi to nikada i nigdje nisu radili. Ni u Turskoj, ni u Siriji, ni Iraku, ni Iranu. Uvijek evakuisu civile i muski se potuku. Teroristi u Siriji su u dobroj mjeri odgovorni za stotine hiljada mrtvih civila. I Asad je zlocinac, nema sumnje, radi prekomjerne upotrebe sile, jednako kao Erdogan. Kod mene tu nema dvojbe. Za sve isti principi.
Rekoh vec, Kurdi su gorstacki narod. Nikakva avangarda, narocito ne iz perspektive zapadnih drustava. Nepismenost, zatucanost itd. Imaju mana za izvoz. Prosjecan Kurd nije nista bolji od prosjecnog Turcina, Arapina i Perzijanca. Ista mraka, kao i mi ovdje na Balkanu, vjerovatno i gori. Nema kod mene te vrste idealizacije. Ja ne stedim nikoga, pocevsi od svojih roditelja, pa nadalje. Sto zasluzis to i dobijes.
Onda u nastavku upadas u zamku. Kazes da Kurdi ne rade sranja da bi se dodvorili nekome. Znas li da isto to Srbi spocitavaju Bosnjacima? Nemoguce da ne znas, to im je jedan od glavnih argumenta u relativizatorskim pohodima. Razmisli jos jednom, udahni duboko.
Kurdski narod nema asimilatorski gen, da eto tako kazem. Nema potrebu drugima nametati vlastiti identitet. Imas primjer Irackog Kurdistana u kojem Kurdi imaju vlast od ranih devedesetih. Sta su lose napravili? Manjine imaju pravo na jezik, zastavu, zagarantovana mjesta u parlamentu. Imaju apsolutno sve sto imaju manjine u evropskim drzavama I VISE OD TOGA. Peshmerga ministarstvo formira posebne jedinice vojske sastavljene od Aisraca, Turkmena i Arapa, tako da ti narodi mogu kontrolisati vlastite gradove. Gdje to jos ima. Poredjenja radi, to bi bilo isto kao da Vojska Srbije ima 100% bosnjacku jedinicu, sve sa zastavom Sandzaka, koja ce kontrolisati pokrajinu. Nezamislivo?
Asirska Peshmerga brigada, sa grbom Asirije!
Komadant Jezidi HPE Peshmerga, sa zastavom Jezida!
U Iraku se desio slucaj da su kurdski vojnici ubili jedno zarobljenog borca ISILa. Te likove sirijska, iracka vojska, turska vojska i pridruzeni teroristi, rokaju po kratkom postupku... u Kurdistanu se digla kuka i motka kada je ubijen jedan ISIL zarobljenik, a da ne govorimo o civilima.
KRP vice president Kosrat Rasul calls on Peshmerga forces to respect corpses of enemies, saying this is against #Kurdish culture and the laws of war. #ISIS is trying to draw us to their level, he added.
Zamjenik zapovjednika snaga Pešmargi Kusert Resul, upozorio je Pešmerge na klanja i druga kršenja ratnog prava i zaprijetio da će oštro kažnjavati sve one koji prekrše ratno pravo.
Također je dodao:''U zadnjim akcijama smo svjedočili nekim ružnim scenama koje su daleko od naših principa i kurdske etike.Na društvenim mrežama su objavljene slike klanja jednog teroriste''.Zamjenik premijera vlade u Kurdistanu je zatražio da se prestane sa tim ružnim radnjama koje šalju ružnu sliku o Kurdima i njihovoj plemenitoj istoriji.Također je i on zaprijetio kažnjavanjem onih koji to budu u budućnosti činili, govoreći kako je to ono što neprijatelj želi tj izjednačavanje njihovih zločinačkih nedjela sa onim što Pešmerge rade, koji brane ljudske vrijednosti.
Za Kurde u Iraku i Siriji se ne vezu nikavi zlocini nad zarobljenim protivnicima, a o civilima da ne govorimo. I to veoma smeta tursko-arapsku propagandu.
Zarobljeni i ranjeni borac ISILa
Nedavno je nekakav ludak pretukao dvojicu Arapa u okolini Kirkuka. Svi kurdski mediji su pisali o tome. Za Turke nezamislivo?
Kurdish man in abuse video of Arab IDPs is a ‘volunteer citizen’, Peshmerga says
http://www.rudaw.net/english/kurdistan/200220173
Nema sovinizma i mrznje, zato nema ni zlocina.
Aj nadji da je PKK rekao ikada ista lose za turski narod!? Neces naci. PKK i njihovi simpatizeri govore da su im Turci braca i da oni nemaju problem sa turskim narodom vec sa turskom politikom. Koliko treba imati snage pa graditi ovakav stav nakon svega sto im je priredila turska drzava? Zato nema ubijanja turskih civila. Turci zive potpuno sigurno u dominantno kurdskim sredinama.
Isti slucaj u Siriji gdje je PKK fakticki preuzeo vlast. Odmah su izjednacili kurdski, arapski, armenski i druge manjinske jezike. Odmah su vlast dali lokalcima prema udjelu u stanovnistvu. Zasto Arapi nikada ne protestuju tamo gdje vlast kontrolise PKK, tj. njihov sirijski ogranak PYD? Pa zato sto su im sve dali, potpunu vlast, vise nego bi ikada dobili od Damaska. Turci stalno mesetare i pozivaju Arape na otpor, a ovi nece. Zasto? Nedavno se kurdska vojska povukla iz dominantno krscanske regije oko Tel Tamira i kontrolu prepustila krscanskoj miliciji MFS. Pregovaraju o tome da ta regija dobije autonomiju.
Kurdska politika se drasticno razlikuje od turske, kao nebo i zemlja.