Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Bakir1

#17701 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

imaju neke serije cetvorke bez tog on off prekidaca, neki savjetuju skidanje akumulatora na pola h ali tada ce biti greska ON.
drugog puta nema, sem da se fizicki otpoji airbag...
Throttle

#17702 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

U Opelima koji nemaju dugme kazu da se moze voziti sjedalica okrenuta prema naprijed kad su aktivirani jastuci al se suvozacevo sjediste mora pomjeriti skroz nazad, valjda tada jastuk ne dohvati dijete. Mada je to u suprotnosti sa nasim zakonom
Kod mene licno je nazad desno sjedalica i uvijek je tu. Dok je dijete bilo malo ona prva sto naopako stoji je bila iza mog sjedista
nookey

#17703 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by nookey »

amar1994 wrote:
LikeLike wrote:
nookey wrote:jedno konkretno pitanje, da bih vozio bebu na suvozačevom sjedišto mora biti ugašen airbag a na Golfu 4 se ne može ručno ugasiti. Ukoliko izvučem osigurač je li ugašen airbag odnosno hoće li se aktivirati u slučaju ne daj Bože sudara?
Po novom zakonu je zabranjeno voziti bebu naprijed na suvozacevom sjedistu. A za airbag ne znam :)
evo ti je postvaio @profi ,a samo mi objasni kako ljudi u dvosjedima vozaju djecu,na krovu ili u gepeku ? :)

sto se tice airbaga,kad izvadis osigurac nece radit jer si prekinuo strujni krug,al ci raditi lampica na int.tabli.,ako ces vadit osigurac,preporucljivo je prije toga odspojiti akumulator.

Image
to me zanimalo, hvala ti na infu...
amar1994

#17704 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Throttle wrote:U Opelima koji nemaju dugme kazu da se moze voziti sjedalica okrenuta prema naprijed kad su aktivirani jastuci al se suvozacevo sjediste mora pomjeriti skroz nazad, valjda tada jastuk ne dohvati dijete. Mada je to u suprotnosti sa nasim zakonom
Kod mene licno je nazad desno sjedalica i uvijek je tu. Dok je dijete bilo malo ona prva sto naopako stoji je bila iza mog sjedista
Kod mene ima senzor tezine ,sve preko 30kg aktivira i drzi airbag u pripravnosti :D
Averus

#17705 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

konektovan wrote:
Averus wrote:Uputili su me u to da Insignia ima tu neku manu na motoru, pa malo-malo rikne ili tako nešto. Je li to istina?

Je li se odnosi na sve motore, ili samo određeni (vidim najviše je 2.0CDTI na olx.ba na prodaju)

Nije da ću je kupiti, nego čisto me onako zanima šta se dešava i je li kod sve tri Insignije ili samo prva/druga?
Radilica je slaba tacka na tim motorima, posebno cini mi se kod jace verzije od 116 kw. Posjeti neki od opel foruma, naci ces dosta tema o tim motorima, vrlinama i manama. Kazu da je od facelifta sve poboljsano.
UmaX wrote: Mora se redovno mijenjat gumena brtva od uljne pumpe ako se ne varam, uglavnom ako je auto odrzavano propisno i ako ga ti pazis, nema frke. Inace havarije su bile u pravilu kod onih koji nisu isli u ovlasteni na servise, a majstori po garazama to prije nisu znali. Sad znaju naravno, mada ni sad ne svi.

Facelift je to rijesio u svim 2.0CDTI verzijama jer je promijenjen dizajn.

Inace Insignia A prije facelifta se znala zapalit, problem je bio sto bi u slucaju curenja tecnosti od hidraulike volana to islo po DPF-u. Facelift ima elektricni servo pa ni tog straha nema.

Zakljucak, kupit facelift. :mrgreen:

Isto kao Astra J, treba ganjat facelift jer je sve popeglano, narocito notorni M32 mjenjac.

Hvala ljudstvo, baš me to zanimalo. Kontam, možda u budućnosti bude kakve šanse i prilike da se promijeni auto, a šteta bi bila da onako lijepa Insignia prođe nevožena :D

Svakako sam naučio da uvijek ganjam facelift varijantu (hvala godinama i godinama vožnje Opela), tako da su mi ove informacije zlatne :)

Kad dođe vrijeme, biće jaka borba između Insignije i Mazde 6 :roll:
amar1994

#17706 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

6 je noviji auto :D ,insignija je pocela 2008 cini mi se :thumbup:
BAN---KAI

#17707 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by BAN---KAI »

Ljudi moji belaj belaj me poceo hvatati. Kao što svi znate svaki dan se ocekuje snijeg a meni pukao desni brisac pa cu biti donji kad padne snijeg :-) :-)

Problem je jer baš nikako ne mogu naci nosac brisaca na auto otpadima. Danas sam obišao 3 auto otpada u Rajlovcu i onaj Target u Vogošci i niko nema! Moje auto je Opel Corsa B

Zna li iko gdje ima auto otpad gdje bih to mogao naci? kao neki otpad za opel auta

Znaci meni je pukao onaj metalni dio koji se okrece, kao i donji dio brisaca. Valjda se to kompletno zove nosac brisaca idk.
drug_profi

#17708 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Jesi gledao po OLX. Bilo je Corsi B uvijek u dijelovima.

Edit:
Evo čas posla pa zovi: https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=c ... 20dijelovi
amar1994

#17709 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Ma u vitezu mora bit.
drug_profi

#17710 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

amar1994 wrote:Ma u vitezu mora bit.
Ma kud ce do viteza zbog toga, a eno mu 30 korsi u djelovima u Sarajevu na ovom linku.
amar1994

#17711 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

drug_profi wrote:
amar1994 wrote:Ma u vitezu mora bit.
Ma kud ce do viteza zbog toga, a eno mu 30 korsi u djelovima u Sarajevu na ovom linku.
:D ako ne bude
LikeLike

#17712 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

amar1994 wrote:
LikeLike wrote:
nookey wrote:jedno konkretno pitanje, da bih vozio bebu na suvozačevom sjedišto mora biti ugašen airbag a na Golfu 4 se ne može ručno ugasiti. Ukoliko izvučem osigurač je li ugašen airbag odnosno hoće li se aktivirati u slučaju ne daj Bože sudara?
Po novom zakonu je zabranjeno voziti bebu naprijed na suvozacevom sjedistu. A za airbag ne znam :)
evo ti je postvaio @profi ,a samo mi objasni kako ljudi u dvosjedima vozaju djecu,na krovu ili u gepeku ? :)

sto se tice airbaga,kad izvadis osigurac nece radit jer si prekinuo strujni krug,al ci raditi lampica na int.tabli.,ako ces vadit osigurac,preporucljivo je prije toga odspojiti akumulator.

Image
Prosle godine su me opomenuli zbog toga i rekli mi da po novom zakonu ne smije beba biti naprijed. I na internetu sam negdje isto procitao, a bio je i na klixu cini mi se clanak. To je ono sto ja znam. Mozda nisam u pravu. :)
drug_profi

#17713 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Citirani član zakona je iz važećeg ZOOBS-a
Valjda je dovoljno jasan.
LikeLike

#17714 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

drug_profi wrote:Netačno!
Član 34

(1) Vozač motornog vozila i lica koja se prevoze tim vozilom dužna su da koriste bezbjednosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu.

(2) U putničkom automobilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije da se prevozi lice koje je očigledno pod uticajem alkohola ili opojnih sredstava.

(3) U putničkom automobilu na prednjem sjedištu do vozača ne smije se prevoziti dijete mlađe od 12 godina.

Član 34a

(1) Izuzetno od člana 34. stav (3) ovog Zakona, u putničkom automobilu vozač može prevoziti dijete mlađe od dvije godine na prednjem sjedištu ako vozilo nema vazdušni jastuk za suvozača ili je vazdušni jastuk za suvozača isključen i ako se dijete prevozi u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno smjeru kretanja vozila, a koja je pričvršćena za sjedište pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu. Dijete u sigurnosnoj sjedalici mora biti vezano.

(2) U putničkom automobilu na zadnjem sjedištu vozač smije prevoziti dijete mlađe od pet godina samo kada je dijete ispravno vezano u sigurnosnoj sjedalici koja je za sjedište pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.

(3) Vozač u putničkom automobilu smije prevoziti dijete starije od pet a mlađe od 12 godina na zadnjem sjedištu samo kada dijete sjedi na posebnom podmetaču prilagođenom njegovoj visini koji omogućava upotrebu sigurnosnog pojasa i kada je ispravno vezano sigurnosnim pojasom, ili je ispravno vezano u sigurnosnoj sjedalici koja je za sjedište pričvršćena pomoću sigurnosnog pojasa u tri tačke vezivanja ili posebnim kopčama u vozilu.
Sad mi rece teta sto prodaje sjedalice da beba ne smije biti na prednjem sjedistu ako je ukljucen airbag suvozaca i ako sjediste ima onaj bocni airbag :D Sad da li je tacno po zakonu to ne znam. Sad svako auto ima airbag u sjedistu :D
drug_profi

#17715 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Kad iskljucis airbag suvozaca zastitio si sjedalicu od lansiranja. Koja god kombinacija to bila. Taj prekidac tome sluzi.
Nema logike da se iskljucuje samo jedan bag a da neki drugi /bocni/ koji moze da naudi djetetu ostane on.
A zapravo i ne znam da li zavjese i bocni jastuk iz sjedista mogu nauditi sjedalici, ili je dapace mogu i trebaju zastititi od bocnog udara.
preludezalude

#17716 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Seawolf wrote:
preludezalude wrote: I koliko je bio para?
280,00 KM.
Dobro jeftino si to nasao. Samo, nesto ti je kratko trajao taj stari.
LikeLike

#17717 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

drug_profi wrote:Kad iskljucis airbag suvozaca zastitio si sjedalicu od lansiranja. Koja god kombinacija to bila. Taj prekidac tome sluzi.
Nema logike da se iskljucuje samo jedan bag a da neki drugi /bocni/ koji moze da naudi djetetu ostane on.
A zapravo i ne znam da li zavjese i bocni jastuk iz sjedista mogu nauditi sjedalici, ili je dapace mogu i trebaju zastititi od bocnog udara.
Ne znam ni ja da li moze djetetu nastetiti onaj bocni, ali realno sad ga svako auto ima. Ako je teta u pravu onda ni u jedno auto ne bi moglo dijete naprijed :) Nema mi logike da je u pravu za ovo :)
Seawolf

#17718 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Seawolf »

LikeLike wrote:
drug_profi wrote:Kad iskljucis airbag suvozaca zastitio si sjedalicu od lansiranja. Koja god kombinacija to bila. Taj prekidac tome sluzi.
Ne znam ni ja da li moze djetetu nastetiti onaj bocni, ali realno sad ga svako auto ima. Ako je teta u pravu onda ni u jedno auto ne bi moglo dijete naprijed :) Nema mi logike da je u pravu za ovo :)
Zračni jastuk u naslonu suvozačevog sjedala i desna zračna bočna zavjesa ne mogu ozlijediti dijete u sjedalici, ispravno postavljenoj na suvozačevom sjedalu i okrenutoj suprotno od smjera vožnje.

Nasuprot tome, prednji suvozačev zračni jastuk, prilikom aktiviranja može nanijeti smrtonosne povrede djetetu koje sjedi u sjedalici na suvozačevom sjedalu, okrenutoj suprotno od smjera vožnje.
Seawolf

#17719 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Seawolf »

preludezalude wrote:
Seawolf wrote:
preludezalude wrote: I koliko je bio para?
280,00 KM.
Dobro jeftino si to nasao. Samo, nesto ti je kratko trajao taj stari.
105.000 pređenih kilometara ukupno i najmanje 6 startanja motora, svakog dana u tih 55 mjeseci.

Još je tvornički ugrađen akumulator bio kapaciteta od 80 Ah i najveće jačine struje od 800 A.

Nije to ništa, da znaš na kojim kilometražama sam morao mijenjati prednje disk pločice.
Seawolf

#17720 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Seawolf »

Hemel wrote:
Seawolf wrote: Tvornički ugrađen, 55 mjeseci.
Nemam znakove slabosti istog ali eto da imam neki orjentir a starost je priblizna. :D
Prvi znak slabosti glavnog akumulatora je nefunkcionisanje Start/Stop sistema (i kada ga ostaviš aktivnog, nakon startanja motora).
BAN---KAI

#17721 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by BAN---KAI »

drug_profi wrote:Jesi gledao po OLX. Bilo je Corsi B uvijek u dijelovima.

Edit:
Evo čas posla pa zovi: https://www.olx.ba/pretraga?trazilica=c ... 20dijelovi

Gledao sam druze i pitao mnoge ali izgleda da niko to nema u Sarajevu. Za druge gradove nisam gledao :-?
Poslao sam poruku na svaki artikal sa tvog linka ( iz Sa) i niko nema
drug_profi

#17722 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Pa sta je to sa tim brisacima na corsi B? Kao da su od papira.

Pa nista druze, olx u sake i kontaktiraj sve koji imaju corsu b. Nek ti salju postom. Mora negdje biti.
madner

#17723 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by madner »

Naruci vani, malo se ceka, ali dodje.

Trebalo bi zimske sunjalice obuci izgleda. :D
channel10

#17724 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

Može li se umjesto zelenog G11 dosuti onaj drecavo zeleni antifriz od ine sto je vec razrijedjen na -40 ili da tražim drecavo zeleni G11 sto je vec razrijedjen :)

Može li uopšte antifriz umjesto G11?
drug_profi

#17725 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

madner wrote:Naruci vani, malo se ceka, ali dodje.

Trebalo bi zimske sunjalice obuci izgleda. :D
Nema potrebe. Ide 10 dana preoljetnog vremena. Kisa - sunce, dnevna temperatura i do 20 stepeni.
Osim ako neces preko kakvih prevoja u ranu zoru.
Post Reply