Ramazan, opet ;)

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
beautyfool

#17701 Re: Ramazan, opet ;)

Post by beautyfool »

arzuhal wrote:
ovo_mi_je_nick wrote:
beautyfool wrote:
A ko si ti...
...njemu ne pripada radost ramazanskog bajrama.
Sasvim je logično reći ili pomisiti da neko ko nije cijeli mjesec dana jeo i pio, osim noću, doživljava radost bajrama na način koji nije poznat (ili nije isti) onome ko to nije činio, pa da recimo popije kahvu ujutru, prije podne :lol: I još niz stvari koju svijest da se izvršio jedan od velikih farzova, jedna od islamskih šartova, nosi sa sobom, u svojim duhovnim plodovima...

Ali...

Ruhemau bejnehum, "samilosni su među sobom", dio je kur'anskog ajeta i odlika vjernika, onih koji slijede Poslanika, alejhi-selam. Da su blagi i samilosni jedni prema drugima, da pokazuju empatiju.

Jednom sam se zadesio na akšamu u Čaršijskoj džamiji pa poslušao vaz hafiza Bugarija (dakle davno). I on navede tako da i onaj naš Bošnjo, koji skoro ništa ne obavlja od farzova, koji gledajući dnevnik i ispijajući svoju pivu vidi scenu na kojoj, recimo, pripadnik IDF-a maltretira nekog golorukog Palestinca, neku ženu s djetetom na punktu, pa mu se stisne zbog te ili slične slike pa opsuje jer ima "nešto" u sebi - osim onog najšireg i najdubljeg ljudskog koji bi svaki čovjek kao čovjek trebao imati u sebi kada vidi bilo kakvu patnju na svijetu - što ga povezuje s tim nekim tamo muslimanom kao muslimanom, dakle i na tog Bošnju koji samo to uradi, samo na taj način pokaže svoju empatiju prema nekom muslimanu (najopćenitije i uslovno rečeno "muslimanu" jer ne znamo, možda i nije, ali..) - i njega obuhvata ovaj kur'anski poziv, i na njega se takvog odnosi samilost i blagost koju prema njemu treba da pokažu svi ostali vjernici (koji, za razliku od njega, izvršavaju frazove vjere itd).

Dakle neko ko i trun osjeti - a Allah nas uči u suri Elem nešrah leke sadrek da On, Svevišnji, ne zanemaruje ni koliko zerru ničega učinjenog, ni dobra ni zla - nekog respekta prema mjesecu ramazanu, na bilo koji način, makar da se sustegne od nekog očitog harama tokom tog mjeseca pa ostavi alkohol ili kladionicu, a ne posti i sl. - i na njega se odnosi radost mjeseca ramazana ili pripadajućeg mu bajrama. I on je onaj prema kojem vjernici trebaju pokazati blagost a ne oštrinu, oštrina je za one koji je pokazuju prema vjernicima.

Na taj način i dvoje forumaša koji raspravljaju o tome kome pripada ili ne pripada radost mjeseca ramazana, a vjernici su, trebaju, u svom načinu odnosa i komuniciranja, pokazati što više tu samilost i blagost jedno prema drugome, bez obzira da li je neko od njih više ili manje u pravu.

A na drugoj strani, neće se jednom desiti da ima vjernika koji su grubi i ne pokazuju milost i blagost prema drugim vjernicima, a pokazuju je prema svakome drugome, ali to nije odlika onih koji slijede Muhammeda, alejhi-selam, kako Kur'an veli.

Da nam se Allah svima smiluje i učini boljim, amin :)
Nisam mislila odgovoriti na ovo jer je sve lijepo napisano i u potpunosti se slazem a s obzirom da je inspirisano mojom recenicom ipak cu reci par stvari. Nazalost ispala sam iz forumske aktivnosti i ocito da sam zaboravila nacin na koji trebam da se obracam da bi me svi razumili.
Tako sam u drugom postu rekla "a mi insani" i ovo a "ko si ti", drugacije receno bi bilo" a ko smo mi (insani)" ne odnosi se nista na tu osobu licno, vec jednostavno zelim da navedem da mi nismo ti koji bi trebali drugima suditi na taj nacin. Post je veza izmedju nas i Allaha dz.s., mi mozemo opominjati na tu obavezu i lijepo je opominjati i podsjecati muslimane na obavezu posta ali na kraju krajeva nemozemo mi suditi da taj neko neposti nako i zbog toga nebi trebao slaviti Bajram.
arzuhal

#17702 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

beautyfool wrote:
Nisam mislila odgovoriti na ovo jer je sve lijepo napisano i u potpunosti se slazem a s obzirom da je inspirisano mojom recenicom ipak cu reci par stvari. Nazalost ispala sam iz forumske aktivnosti i ocito da sam zaboravila nacin na koji trebam da se obracam da bi me svi razumili.
Tako sam u drugom postu rekla "a mi insani" i ovo a "ko si ti", drugacije receno bi bilo" a ko smo mi (insani)" ne odnosi se nista na tu osobu licno, vec jednostavno zelim da navedem da mi nismo ti koji bi trebali drugima suditi na taj nacin. Post je veza izmedju nas i Allaha dz.s., mi mozemo opominjati na tu obavezu i lijepo je opominjati i podsjecati muslimane na obavezu posta ali na kraju krajeva nemozemo mi suditi da taj neko neposti nako i zbog toga nebi trebao slaviti Bajram.
Ovo što sam ja citirao od vas dvoje jeste bilo namjerno s moje strane, halalite na tome :mrgreen:, ali nije bilo zlonamjerno, nisam htio da to izgleda kao ders s visoka i slično, jer niste nijedno bili negativni u svojim komentarima i stavovima, već samo malo više emotivni, a tako svi mi počesto odreagujemo :)
Ja sam, eto, vidio ispravnost u mišljenju kod oboje pa sam to pokušao izraziti tako kako jesam. Mahsus selam!
beautyfool

#17703 Re: Ramazan, opet ;)

Post by beautyfool »

arzuhal wrote:
beautyfool wrote:
Ovo što sam ja citirao od vas dvoje jeste bilo namjerno s moje strane, halalite na tome :mrgreen:, ali nije bilo zlonamjerno, nisam htio da to izgleda kao ders s visoka i slično, jer niste nijedno bili negativni u svojim komentarima i stavovima, već samo malo više emotivni, a tako svi mi počesto odreagujemo :)
Ja sam, eto, vidio ispravnost u mišljenju kod oboje pa sam to pokušao izraziti tako kako jesam. Mahsus selam!
Vidjela sam ja da si vidio ispravnost oba misljenja nego mi je zaparalo oci to sto si izdvojio "a ko si ti" kao da se ja njemu direktno obracam i omalozavam ga a to mi nije bila namjera vec jednostavno sam htjela da razumije da za neke stvari covjek mora imati razumijevanje.
I godinama se forsira ta ista prica kojom nije samo da muslimane ismijavaju druge vjere vec i mi sami unutar te iste vjere.
Alejkummuselam
hadzinicasa

#17704 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

ja samo da se kratko nadovezem: trebalo bi se uzdrzati generalno (ah kad bi moglo) u svim aspektima Zivota uloge sudije ikome. bili bi mnogo bolji i blazi jedni prema drugima. ljubazniji. onda ne bi imali ovakvih rasprava. sta god ko radi, sebi radi, svojom odlukom i za to ce snositi posljedice. lijepom rjecju iskazati svoje misljenje je moje tumacenje izraza "uputiti". u sve ostalo se ne pacam, nije mi mjesto, a Boga mi ni vrijeme.
ExNihilo

#17705 Re: Ramazan, opet ;)

Post by ExNihilo »

hadzinicu za moderatora. :oops:
arzuhal

#17706 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

ExNihilo wrote:hadzinicu za moderatora. :oops:
+1 :thumbup:
kiligonzales

#17707 Re: Ramazan, opet ;)

Post by kiligonzales »

Kome će se musliman požaliti ako ne bratu muslimanu?! Jer koga boli ono što njega boli ako ne boli njegova brata u vjeri ?! Musliman je ogledalo muslimanu: preko njega on sagledava svoje mahane i uočava greške. Prije vas bi musliman sretni svoga brata pa mu reci: 'Brate moj, ja ne mogu sve svoje grijehe ni znati ni vidjeti. Zato, ako u nećemu vidiš dobro, naredi mi da ga činim, a spriječi me u zlu!' Omer ibn elHattab, radijallahu anhu, govorio je: "Allah se smilovao svakom onom koji nam ukaže na naša hrđava djela!" Oni prije vas su primali savjete
jedni od drugih i tako se međusobno pomagali.
vatrogasac

#17708 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

10 STVARI KOJE JE SPOMENUO IBRAHIM IBN EDHEM NAKON ŠTO SU MU SE POŽALILI DA IM SE DOVE NE PRIMAJU:

1.Spoznali ste Allaha a niste Mu dali Njegova prava,

2.Zagovarate ljubav Poslaniku,Salallahu alejhi ve sellem.,ali ne radite po njegovom sunnetu,

3.Učite Kur'an a ne radite po njemu,

4.Uživate u Allahovim blagodatima, a ne zahvaljujete na njima,

5.Smatrate šejtana neprijateljem,a ne suprotstavljate mu se,

6.Nadate se Džennetu,a ne radite dovoljno za njega,

7.Bojite se Džehennema, a ne bježite od njega,

8.Tvrdite da je smrt istina, a ne pripremate se za nju,

9.Zakopajete svoje umrle, a ne uzimate pouke,

10.Zaokupirali ste se tuđim mahanama, a zapostavili ste svoje!
hadzinicasa

#17709 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

arzuhal wrote:
Ah you 2!
Ne znam jel‘ me volite tol‘ko il‘ me tol‘ko mrzite :zoka:
arzuhal

#17710 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

hadzinicasa wrote: Ah you 2!
Mržnja je ba tek posljedica, ona je iznuđena pojava, u suštini svega je ljubav, ona je povod i uzrok, podmet svemu. Mržnja je uvijek ograničena, mada ne i odmjerena, ljubav je beskrajna, mada ne i pokazana, izrečena ili viđena...

taa će mržnja... :mrgreen:
HardcoreMX

#17711 Re: Ramazan, opet ;)

Post by HardcoreMX »

..mrznja ne postoji...ona je nedostatak, neimanje..nepostojanje ljubavi...dakle..tocno je da ljubav mora biti oduvijek...
AmiĐa_Idriz

#17712 Re: Ramazan, opet ;)

Post by AmiĐa_Idriz »

Jel puklo :zoka: :mrgreen:
skafiskafsnjak

#17713 Re: Ramazan, opet ;)

Post by skafiskafsnjak »

Esselamu alejkum !
vatrogasac

#17714 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

we alejkumu selam @skafiskafsnjak
hadzinicasa wrote:
arzuhal wrote:
Ah you 2!
Ne mogu predlagati pored još žive Bloo :mrgreen: , ali tvoja strogoća bi bila Omerova, a Arzina blagost k'o Ebu Bekra pa bi se nadopunjavali u pravednoj vladavini. :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#17715 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

vatrogasac wrote: Ne mogu predlagati pored još žive Bloo :mrgreen: , ali tvoja strogoća bi bila Omerova, a Arzina blagost k'o Ebu Bekra pa bi se nadopunjavali u pravednoj vladavini. :mrgreen:
Hvala na tvojoj uvidavnosti. Da li mozda impliciras nesvjesno moju nepravednost? Cime to zasluzih? Cime te ostetih i uvrijedih?
Interesantna cinjenica je da niko nije pomislio da se ovim prijedlogom zamijeni arzuhal, te da ja i hadzinica nastavimo vladavinu u zamisljenom combu ateisticko-religijskom, sa dodatnom notom zenske supremacije i blagim podtonom feminizma. Kakav bi samo vatreni duo bile.
Ali ocito se prizeljkuje kalifat.
Steta.
Ultravox

#17716 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Ultravox »

Esselamu alejkum!
Još malo pa će i naš topdžija Nagib :thumbup:
Pukne ga sa maglajske gradine tako jako da i postače prepadne... i obraduje :-D

Image
hadzinicasa

#17717 Re: Ramazan, opet ;)

Post by hadzinicasa »

Samo da se ogradim i sprijecim dalji razvoj situacije: ja bih se zabavljala, al‘ bez obaveza :D

FalaVi.
Bloo
Globalna šefica

#17718 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

hadzinicasa wrote:Samo da se ogradim i sprijecim dalji razvoj situacije: ja bih se zabavljala, al‘ bez obaveza :D

FalaVi.
Ti ni luk jela, nit luk mirisala. :mrgreen:
Cekam da se kolega oglasi s obzirom da je podrzao formiranje kalifata. :mrgreen:
Sto je babi milo...
vatrogasac

#17719 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote: Ne mogu predlagati pored još žive Bloo :mrgreen: , ali tvoja strogoća bi bila Omerova, a Arzina blagost k'o Ebu Bekra pa bi se nadopunjavali u pravednoj vladavini. :mrgreen:
Hvala na tvojoj uvidavnosti. Da li mozda impliciras nesvjesno moju nepravednost? Cime to zasluzih? Cime te ostetih i uvrijedih?
Interesantna cinjenica je da niko nije pomislio da se ovim prijedlogom zamijeni arzuhal, te da ja i hadzinica nastavimo vladavinu u zamisljenom combu ateisticko-religijskom, sa dodatnom notom zenske supremacije i blagim podtonom feminizma. Kakav bi samo vatreni duo bile.
Steta.
Dobro si spustila nit. To je u slučaju hilafeta, ali ovako ste ti i Arzo kao Švicarska. :wink:
arzuhal

#17720 Re: Ramazan, opet ;)

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
Steta.
:thumbup: Neuništivi ženski tandem, šta fali dvije moderatorice, pa da nas Bog vidi :-D
insomnia78

#17721 Re: Ramazan, opet ;)

Post by insomnia78 »

Bloo wrote:
Steta.
Pa tebi se dzehenem veseli
:lol:
Bloo
Globalna šefica

#17722 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Bloo »

vatrogasac wrote:
Dobro si spustila nit. To je u slučaju hilafeta, ali ovako ste ti i Arzo kao Švicarska. :wink:
Nisam bila zajedljiva kada upitah da li sam ti necim nanijela nepravdu. Ako i jesam, zelim vjerovati da je bilo bez intencije.
Ako i jesam, primi izvinjenje.

Sad ce iftar, ugodan ti zelim.
:kakoste:
vatrogasac

#17723 Re: Ramazan, opet ;)

Post by vatrogasac »

Bloo wrote:
vatrogasac wrote:
Nisam bila zajedljiva kada upitah da li sam ti necim nanijela nepravdu. Ako i jesam, zelim vjerovati da je bilo bez intencije.
Ako i jesam, primi izvinjenje.

Sad ce iftar, ugodan ti zelim.
:kakoste:
Hvala Bloo. Da smo bliže rekao bih ...bujrum. Nisam htio da taj dio komentarišem jer nisi mi nikada ništa uradila, a i da jesi nisam seoska mlada. Dunjaluk svikne insana na svašta jer iz ove perspektive je i škola za Budućnost. :)
Connaisseur Karlin

#17724 Re: Ramazan, opet ;)

Post by Connaisseur Karlin »

arzuhal wrote:
Bloo wrote:
Steta.
:thumbup: Neuništivi ženski tandem, šta fali dvije moderatorice, pa da nas Bog vidi :-D
eh to je diskiminacija spolova, sto fali tebi sa dvije zene :kiss:

kad moze musko imati 4 zene u braku, necete ti nista biti sa dvije zene moeratorke :D
riverflow

#17725 Re: Ramazan, opet ;)

Post by riverflow »

Bloo wrote: Interesantna cinjenica je da niko nije pomislio da se ovim prijedlogom zamijeni arzuhal ...
Ja sam pomislila.
Locked