Nisam mislila odgovoriti na ovo jer je sve lijepo napisano i u potpunosti se slazem a s obzirom da je inspirisano mojom recenicom ipak cu reci par stvari. Nazalost ispala sam iz forumske aktivnosti i ocito da sam zaboravila nacin na koji trebam da se obracam da bi me svi razumili.arzuhal wrote:Sasvim je logično reći ili pomisiti da neko ko nije cijeli mjesec dana jeo i pio, osim noću, doživljava radost bajrama na način koji nije poznat (ili nije isti) onome ko to nije činio, pa da recimo popije kahvu ujutru, prije podneovo_mi_je_nick wrote:...njemu ne pripada radost ramazanskog bajrama.beautyfool wrote:
A ko si ti...I još niz stvari koju svijest da se izvršio jedan od velikih farzova, jedna od islamskih šartova, nosi sa sobom, u svojim duhovnim plodovima...
Ali...
Ruhemau bejnehum, "samilosni su među sobom", dio je kur'anskog ajeta i odlika vjernika, onih koji slijede Poslanika, alejhi-selam. Da su blagi i samilosni jedni prema drugima, da pokazuju empatiju.
Jednom sam se zadesio na akšamu u Čaršijskoj džamiji pa poslušao vaz hafiza Bugarija (dakle davno). I on navede tako da i onaj naš Bošnjo, koji skoro ništa ne obavlja od farzova, koji gledajući dnevnik i ispijajući svoju pivu vidi scenu na kojoj, recimo, pripadnik IDF-a maltretira nekog golorukog Palestinca, neku ženu s djetetom na punktu, pa mu se stisne zbog te ili slične slike pa opsuje jer ima "nešto" u sebi - osim onog najšireg i najdubljeg ljudskog koji bi svaki čovjek kao čovjek trebao imati u sebi kada vidi bilo kakvu patnju na svijetu - što ga povezuje s tim nekim tamo muslimanom kao muslimanom, dakle i na tog Bošnju koji samo to uradi, samo na taj način pokaže svoju empatiju prema nekom muslimanu (najopćenitije i uslovno rečeno "muslimanu" jer ne znamo, možda i nije, ali..) - i njega obuhvata ovaj kur'anski poziv, i na njega se takvog odnosi samilost i blagost koju prema njemu treba da pokažu svi ostali vjernici (koji, za razliku od njega, izvršavaju frazove vjere itd).
Dakle neko ko i trun osjeti - a Allah nas uči u suri Elem nešrah leke sadrek da On, Svevišnji, ne zanemaruje ni koliko zerru ničega učinjenog, ni dobra ni zla - nekog respekta prema mjesecu ramazanu, na bilo koji način, makar da se sustegne od nekog očitog harama tokom tog mjeseca pa ostavi alkohol ili kladionicu, a ne posti i sl. - i na njega se odnosi radost mjeseca ramazana ili pripadajućeg mu bajrama. I on je onaj prema kojem vjernici trebaju pokazati blagost a ne oštrinu, oštrina je za one koji je pokazuju prema vjernicima.
Na taj način i dvoje forumaša koji raspravljaju o tome kome pripada ili ne pripada radost mjeseca ramazana, a vjernici su, trebaju, u svom načinu odnosa i komuniciranja, pokazati što više tu samilost i blagost jedno prema drugome, bez obzira da li je neko od njih više ili manje u pravu.
A na drugoj strani, neće se jednom desiti da ima vjernika koji su grubi i ne pokazuju milost i blagost prema drugim vjernicima, a pokazuju je prema svakome drugome, ali to nije odlika onih koji slijede Muhammeda, alejhi-selam, kako Kur'an veli.
Da nam se Allah svima smiluje i učini boljim, amin
Tako sam u drugom postu rekla "a mi insani" i ovo a "ko si ti", drugacije receno bi bilo" a ko smo mi (insani)" ne odnosi se nista na tu osobu licno, vec jednostavno zelim da navedem da mi nismo ti koji bi trebali drugima suditi na taj nacin. Post je veza izmedju nas i Allaha dz.s., mi mozemo opominjati na tu obavezu i lijepo je opominjati i podsjecati muslimane na obavezu posta ali na kraju krajeva nemozemo mi suditi da taj neko neposti nako i zbog toga nebi trebao slaviti Bajram.