Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
uglavnomja

#17701 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

512MB wrote:
uglavnomja wrote:zasto je otkazni rok beneficija?

pa nije firma jedina koja moze dati orkaz radniku

recimo konji neko ponudi sutra posao sa 50% vecom platom i gomilu stvarnih beneficija ...

i hoce konjo da ode, ali sipak :D nema, cekaj 3 mjeseca
Zato se barem u IT domeni poslovni ugovori raskidaju bez nekih rokova dogovorom obadvije strane (Einvernehmlich) jer šta njima znači sto je Konjo tri mjeseca na radnom mjestu ako cjeli dan zijeva i visi na klix forumu :skoljka:

hm, bojim se da ima neka klauzula u ugovoru vezana za platu i odradjeni posao itd ...

a iima nesto i u coj'ku ...
konjislav

#17702 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

512MB wrote:
uglavnomja wrote:zasto je otkazni rok beneficija?

pa nije firma jedina koja moze dati orkaz radniku

recimo konji neko ponudi sutra posao sa 50% vecom platom i gomilu stvarnih beneficija ...

i hoce konjo da ode, ali sipak :D nema, cekaj 3 mjeseca
Zato se barem u IT domeni poslovni ugovori raskidaju bez nekih rokova dogovorom obadvije strane (Einvernehmlich) jer šta njima znači sto je Konjo tri mjeseca na radnom mjestu ako cjeli dan zijeva i visi na klix forumu :skoljka:
Zato i postoji taj probni period od 6 mjeseci u kojem se vidi da li je covjek za firmu ili ne, takodjer da li je firma za njega ili ne.
Moj kolega nedavno dao ostavku nakon 8 - 9 mjeseci u ovoj firmi, ne svidja mu se kultura firme, ne svidja mu se rasisticko ponasanje (ne u firmi, nego generalno u Berlinu) i hoce da napusti. Trazio nedavno da mu se smanji taj otkazni period sa 3 mjeseca na mjesec, ne da mu se vise cekati. Ne znam sta je s tim bilo.

Poenta probnog perioda je da obje strane vide kakav je onaj drugi. Nije poenta biti 6 mjeseci i onda (H)laditi muda 3 mjeseca, zato sto neko (potencijalno) moze. Treba obje strane da budu zadovoljne i na pocetku, i nakon 6 mjeseci i nakon 6 godina, mozda i vise.
Barem u IT-u nema zime za programere jer je toliko trazeno, i to je sto se kaze "Buyer's market", tj. vise poslodavci traze da unajme i zaposlje ljude, nego sto ljudi nude svoj rad na trzistu. Nemojte me pogresno shvatiti, ne predlazem ja nikome da radi ovo gore navedeno (niti ja mislim), samo kazem da u slucaju da postane crno, uvijek ima opcija i situacija nije nimalo NEIZVJESNA kao sto je prvobitno koskobacas predlozio.
HAVANA

#17703 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

SaraFina wrote:
HAVANA wrote:Bi rado.Gdje ti je ovo'? :D

Preko puta tebe. Jesi u bajti na Pelješcu?
Ma jok,na poslu.Mozda za vikend skoknem.
SaraFina

#17704 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Drugi put onda :)
mirsek

#17705 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Mala platica za Zagreb, zamislite kolika bi bila da je u Njemackoj. I haj ostani :D

Image
512MB

#17706 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Iskreno za tu platu ne bih sjeo u voz :D

Image
Rugafet

#17707 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rugafet »

Ja stalno pričam da je Amerika Tito niko mi ne vjeruje
512MB

#17708 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Vjerujem ti ja :mrgreen:
mirsek

#17709 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

Rugafet wrote:Ja stalno pričam da je Amerika Tito niko mi ne vjeruje
Ma dobro, zna se da Ameri imaju najbolje plate.
Novak20

#17710 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Novak20 »

HAVANA wrote:
SaraFina wrote:

Ponesi joj koju našu pivušu. Ona bojkotira hrvatsko more i robu.

Doduše, izgleda da to radi samo na forumu :D
512MB

#17711 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Sve ispod Zadra je samo sticajem okolnosti "hrvatsko" more :oops:
Hajvan

#17712 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hajvan »

strasna besjeda

:lol:
SD7

#17713 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

Rugafet wrote:Ovdje imamo teži slučaj rekao bih. 'Lažna' slika, nije lažna slika, ni izvini ni pogriješila sam ni ovo ni ono, onda slikaj mi ugovor, čovjek slika opet ne valja, možda je lažni izmišljate i sl. :-)
Drug, sa duznim postovanjem, ti sa preko 3k postova primjecujes ovaj slucaj sada :-D
HAVANA

#17714 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

512MB wrote:Iskreno za tu platu ne bih sjeo u voz :D

Image
Kakav si za posudit? :lol:
512MB

#17715 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Slab kume do plate, pitaj opet prvog :mrgreen:
SaraFina

#17716 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Novak20 wrote:
HAVANA wrote:
SaraFina wrote:

Ponesi joj koju našu pivušu. Ona bojkotira hrvatsko more i robu.

Doduše, izgleda da to radi samo na forumu :D
Jest ti drago. Priznaj da te boli moja " nacionalna izdaja"

U prolazu sam na svadbi kod famElie. :oops:

A čovjek nešto priča o mezetluku jučer, ja mislila u vikendici preko puta. Pa da zovem na pivu. :D

@Stalkeru, đes' oko čamparasto? Dva slova i broj.
King Theoden

#17717 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by King Theoden »

SaraFina wrote:oko čamparasto?
Šta ti je ovo?

Nego, bude li žučnih rasprava kad zasjedneš sa članovima hrvatskog dijela porodice?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#17718 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Odem u poštu danas u Bingu Otoka

Čekam u redu, dođem na red, žena sa šaltera bježi kaže drsko ne može ovdje nemam siće ode u banku

U drugom redu još jedno ispred

Ulijeće gospodin državni službenik, kaže bio sam u redu samo sam uplatnicu popunjavao :shock: prvi put to da sretnem, al kontam sad da se svađam ne mogu, haj... inače 15do3, radno vrijeme on je tu, a po ulaznoj kartici vidim odakle je :mrgreen:

Dođem na red, da predam poštu, treba papirić za preporučenu. Da popunim, nema olovke na šalteru, šalteruša ne da olovku. Ima na pultu. Žena neka na pultu popunjava uplatnicu. Čekam malo, vidim nema hajra, odem u bingo kupim olovku, čekam na kasi 5min jer kasirke rade ultra sporo, dođem vamo, žena i dalje popunjava istu uplatnicu :shock:
Nakupilo se novog reda
Čekam opet 5-6 min
Predam kovertu

Cca 25min :lol:
Ako me išta otjera odavde to su ovakve stvari :-)
HAVANA

#17719 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Meni je najdraze kad na salteru za pravna lica zateknem 19 penzionera. :-)
Rugafet

#17720 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rugafet »

Od kojih 17 ne znaju jesu li pošli ili došli
parappa
Grijem se na: struju
Vozim: Lotus Esprit TurboSE

#17721 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by parappa »

HAVANA wrote:Meni je najdraze kad na salteru za pravna lica zateknem 19 penzionera. :-)
Ja na moru u pošti kad skontam da je 2.7. a ispred mene sve penzioneri došli po penzije. Čekao sam jedno 45 min.
Stari ispred mene dođe na red i kaže da je došao po penziju. Pita ga gospođa za šalterom "koliko?" a on mrtav-hladan 4000 kuna :run:
Ja pogledam iza sebe kad i ovi drugi gledaju u čudu
512MB

#17722 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Bio sam silom prilike sa jaranom u Bihaću da produži pasoš. Famfulja na šalteru spora ko godina, dugi nokti žvaka u labrnjama, čekali dva sata i odjednim oko 10 prijepodne ona zamandali šalter i reče "prva pauza 20 minuta" :shock: Sačekamo mi tih 20 minuta i gledamo je iza u nekom sobičku ispija kafu i puši. Ok prošla "prva pauza", red se ufatio, idemo dalje. Najednom nešto čaprka okolo kompjutera i kaže neide ovo, sad će zvat hotline. Zove hotline niko se ne javlja, čekamo 15 minuta i ništa, hotline se ne odaziva, kaže ona "pao sistem" da dođemo svi za sat dva. Na moj prijedlog da pokrenem opet sistem reagira drsko i odbija. :lol: Odemo mi na čevape, vratimo se oko 14 sati, ona još uvjek zove hotline, niko se ne javlja. Zamndali najednom šalter i reče dođite sutra opet, možda bude išlo. Ljudi pizde na vrućini i psuju, jaran veli sutra idemo direkt u Banja Luku po ekspresni, brži smo tako :mrgreen:
mousstapha

#17723 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Pao je sistem 90-ih godina i od tad nikako da proradi. :D
konjislav

#17724 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:
konjislav wrote:
SaraFina wrote:Konjo, ako ti nisi skontao do sad o čemu pričamo jbg.

Znači uzmimo da si dobio taj neki ugovor s beneficijom o otkaznom u trajanju od tri mjeseca nakon probnog rada od 6 mjesecijer ti si obzirom na dolazak još na probnom? Ok?

Ti nakon nedaj bože otkaza nakon probnog perioda (jer otkaz se obično daje tada a ne nakon 9 mjeseci) ne možeš preći u drugu njemačku firmu jer si vezan ta poslodavca 1g. I o njima ti ovisi produžetak radne dozvole. Ok?

Također ne možeš ni na burzu/biro i dobijati nadoknadu.. moraš imati godinu neprekidnog rada. Ok?

Sad ti uvodiš period od 9 mjeseci u priču i otkaz plus otkazni rok. Gdje bi imao 1g.
Opet ti razlozi otkaza zezaju komcepciju... Ako je do firme( stečaja, smanjenja radne snage i sl) dozvolu za rad u drugoj firmi nesmetano ćeš dobiti/produžiti.

Ako si pak ti lično uzrok otkaza nakon svega 9 mjeseci zakonski niko nije dužan da ti omogući nastavak rada. Bez obzira što sa otkaznim rokom ti imaš 12 mjeseci. Ok?
Ovdje su neke velike nebuloze.
1. Rekao sam da do 6 mjeseci imam 2 ili 4 sedmice otkaznog perioda (nisam se sjetio), po ugovoru ispada da su ipak 2 sedmice. Moja greska
2. Rekao sam da nakon 6 mjeseci imam 3 mjeseca otkaznog perioda, sto nisi vjerovala.
3. Rekao sam da je tacno da se tek nakon godinu dana ima pravo na naknadu od biroa rada.
4. U mom slucaju minimalno bih morao raditi 9 mjeseci prije li dobijem otkaz da bih imao pravo na naknadu od biroa rada. Ovo sam uveo da bih se nadovezao na tacku broj 3.
5. Ako ja zelim da napustim firmu (kada god mi se pozeli), u interesu mi je da predjem iz firme A u firmu B bez downtime-a, sto znaci da bih imao ugovor sa firmom B prije nego li dam ostavku u firmi A ili u toku 3 mjeseca dok mi traje otkazni period sa firmom A. Nakon toga se (po potrebi, ovisno o sadrzaju Zusattsblat-a) zatrazi promjena poslodavca u uredu za strance vezano za plavu kartu. Nista strasno.

Nevezano za ovo gore (1-5), ne postoji nikakvo ogranicenje da moras u nekoj firmi biti barem godinu dana. Predjes iz firme A u firmu B kada god zelis (ako ti napustas) ili kada ti se desi (ako dobijes otkaz), s tim sto u oba slucaja imas 3 mjeseca otkaznog perioda (u mom slucaju). Jedino sto postoji ogranicenje vezano za godinu dana, a to je za pravo na naknadu od biroa rada, ali cak ni tada ne moras raditi godinu dana u 1 firmi, nego moras imati barem godinu dana uplata poreza za nezaposlenost (sto otprilike dodje 12 uplata).

Primjer:
To moze biti 6 uplata iz firme A, odlucis da napustis firmu A i odes u firmu B (nakon ovih 6 mjeseci, nije bitno kada tacno das ostavku, nego da se skroz zavrsi sa firmom A unutar 6 mjeseci), budes tu 6 mjeseci i dobijes otkaz (firma se raspadne ili fakat dobijes otkaz jer npr. ne zadovoljavas njihova ocekivanja), nakon toga imas pravo na naknadu sa biroa rada. Znaci bitne su uplate za biro rada, tj. barem godinu dana tih uplata, a neophodno da one budu iz jedne firme, npr. firme A.

Naravno ovo su generalni principi, mozda ima i nekih zackoljica ali ne mijenjaju princip naglavacke nego ga malo finesiraju. :mrgreen:

Ima itekako zaškoljica. Osobito o o ovom tvom shvatanju da možeš mijenjati firmu u periodu od godinu dana Po dolasku u Njemačku. Ali ne bih išla dalje. Niti ću ja tebe uvjeriti u svoju verziju, koju znam iz prave ruke, niti ti mene možeš u nešto što non-stop nadovezuješ i kalemiš.
U biti tvoja tumačenja tvoje situacije daleko su od stvarnosti.

Ja bi svima onim koji namjeravaju put Dojčlanda preporučila da se drže moje verzije tumačenja. Jer je 100% provjerane. I apsolutno nemam nikakvih interesa nekog zavaravati i uzdizati svoj položaj ili zanimanje.

Naime i ne živim više u Njemačkoj. Tako da bi bilo izlišno.
Ti se slobodno drži svojih verzija tumačenja poslovnih i boravišnu dozvola. Ja sam ukazala na manjkavost i netačnost drugim ljudima.

I njima od volje kome će vjerovati.

Mojoj realnoj ili tvojoj 'nafriziranoj' verziji :D

Ugodan dan!
Na ovoj stranici pise procedura i potrebni dokumenti za prebacivanje radne dozvole (plave karte) sa jedne firme na drugu (zbog bilo kojeg razloga):
https://service.berlin.de/dienstleistun ... 121885/en/

Imaju i formulari i sve objasnjeno.
Employment - Change of employer
Do you have a residence permit for the purpose of employment or an EU Blue Card?
Does your work permit specify a particular company?
Do you want to change company?

Then please apply to have your residence permit for the purpose of employment or EU Blue Card amended. Please note, however, before our instructions.

Note: Your residence permit for the purpose of employment/your EU Blue Card does not have to be amended, if you

have already worked for at least two years with a residence permit for the purpose of employment or
you have resided continuously in Germany for at least three years with a residence permit (except for study)
Kao sto ti kazes i kao sto pise ovdje, ako vec radis barem 2 godine, mozes samo preci u drugu firmu bez ikakvih papira.
U slucaju da je ista manje od toga (otkaz od strane firme, ili ti zelis napustiti firmu A i preci u firmu B), onda trebas popuniti ove dokumente gore i traziti da ti izmjenje boravisnu i radnu dozvolu da sada bude vezana za firmu B. Nista strasno, birokratska procedura.

EDIT: I evo odgovor na isto pitanje sa drugog izvora:
According to German laws, there is no regulation, you have the blue card and the green paper (misli na Zusattsblat) saying that you are holding that card as long as you work with the company "XY". That means:

If you get fired -> you need a new blue card + a new green paper.
If you quit the job -> you need a new blue card + a new green paper with the name of the new company.
If someone is offering a new job, then wait for the Jobsangebot. As soon as you get the new contract, then go to the Ausländerbehörde and say that you want to change your employer.

That's it

I jos jedan odogovor na temu:
It seems like, at least for Berlin, you don't need to ask or inform the Ausländerbehörde.

This is according to their info page on changing employers.

Notice in this section:

Do you have a residence permit for the purpose of employment or an EU Blue Card?
Does your work permit specify a particular company?
Do you want to change company?
It says: "Does your work permit specify a particular company?"

Since your Zusatzblatt only mentions your job title, and not a particular company, this procedure doesn't apply to you.

Furthermore, under "Prerequisites", it says: "Work permit is limited to one company", which again does not describe you.
Ovo je izvor za zadnja 2 quota:
https://expatriates.stackexchange.com/q ... ard-holder

Takodjer, provjerio sam svoj Zusatzblatt kod kuce. Nije vezan za firmu, samo pise da se dobija mogucnost freelance rada nakon 2 godine.
Last edited by konjislav on 12/07/2019 11:13, edited 1 time in total.
mirsek

#17725 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

mousstapha wrote:Pao je sistem 90-ih godina i od tad nikako da proradi. :D
:thumbup: :D
Post Reply