SaraFina wrote:konjislav wrote:SaraFina wrote:Konjo, ako ti nisi skontao do sad o čemu pričamo jbg.
Znači uzmimo da si dobio taj neki ugovor s beneficijom o otkaznom u trajanju od tri mjeseca nakon probnog rada od 6 mjesecijer ti si obzirom na dolazak još na probnom? Ok?
Ti nakon nedaj bože otkaza nakon probnog perioda (jer otkaz se obično daje tada a ne nakon 9 mjeseci) ne možeš preći u drugu njemačku firmu jer si vezan ta poslodavca 1g. I o njima ti ovisi produžetak radne dozvole. Ok?
Također ne možeš ni na burzu/biro i dobijati nadoknadu.. moraš imati godinu neprekidnog rada. Ok?
Sad ti uvodiš period od 9 mjeseci u priču i otkaz plus otkazni rok. Gdje bi imao 1g.
Opet ti razlozi otkaza zezaju komcepciju... Ako je do firme( stečaja, smanjenja radne snage i sl) dozvolu za rad u drugoj firmi nesmetano ćeš dobiti/produžiti.
Ako si pak ti lično uzrok otkaza nakon svega 9 mjeseci zakonski niko nije dužan da ti omogući nastavak rada. Bez obzira što sa otkaznim rokom ti imaš 12 mjeseci. Ok?
Ovdje su neke velike nebuloze.
1. Rekao sam da do 6 mjeseci imam 2 ili 4 sedmice otkaznog perioda (nisam se sjetio), po ugovoru ispada da su ipak 2 sedmice. Moja greska
2. Rekao sam da nakon 6 mjeseci imam 3 mjeseca otkaznog perioda, sto nisi vjerovala.
3. Rekao sam da je tacno da se tek nakon godinu dana ima pravo na naknadu od biroa rada.
4. U mom slucaju minimalno bih morao raditi 9 mjeseci prije li dobijem otkaz da bih imao pravo na naknadu od biroa rada. Ovo sam uveo da bih se nadovezao na tacku broj 3.
5. Ako ja zelim da napustim firmu (kada god mi se pozeli), u interesu mi je da predjem iz firme A u firmu B bez downtime-a, sto znaci da bih imao ugovor sa firmom B prije nego li dam ostavku u firmi A ili u toku 3 mjeseca dok mi traje otkazni period sa firmom A. Nakon toga se (po potrebi, ovisno o sadrzaju Zusattsblat-a) zatrazi promjena poslodavca u uredu za strance vezano za plavu kartu. Nista strasno.
Nevezano za ovo gore (1-5), ne postoji nikakvo ogranicenje da moras u nekoj firmi biti barem godinu dana. Predjes iz firme A u firmu B kada god zelis (ako ti napustas) ili kada ti se desi (ako dobijes otkaz), s tim sto u oba slucaja imas 3 mjeseca otkaznog perioda (u mom slucaju). Jedino sto postoji ogranicenje vezano za godinu dana, a to je za pravo na naknadu od biroa rada, ali cak ni tada ne moras raditi godinu dana u 1 firmi, nego moras imati barem godinu dana uplata poreza za nezaposlenost (sto otprilike dodje 12 uplata).
Primjer:
To moze biti 6 uplata iz firme A, odlucis da napustis firmu A i odes u firmu B (nakon ovih 6 mjeseci, nije bitno kada tacno das ostavku, nego da se skroz zavrsi sa firmom A unutar 6 mjeseci), budes tu 6 mjeseci i dobijes otkaz (firma se raspadne ili fakat dobijes otkaz jer npr. ne zadovoljavas njihova ocekivanja), nakon toga imas pravo na naknadu sa biroa rada. Znaci bitne su uplate za biro rada, tj. barem godinu dana tih uplata, a neophodno da one budu iz jedne firme, npr. firme A.
Naravno ovo su generalni principi, mozda ima i nekih zackoljica ali ne mijenjaju princip naglavacke nego ga malo finesiraju.

Ima itekako zaškoljica. Osobito o o ovom tvom shvatanju da možeš mijenjati firmu u periodu od godinu dana Po dolasku u Njemačku. Ali ne bih išla dalje. Niti ću ja tebe uvjeriti u svoju verziju, koju znam iz prave ruke, niti ti mene možeš u nešto što non-stop nadovezuješ i kalemiš.
U biti tvoja tumačenja tvoje situacije daleko su od stvarnosti.
Ja bi svima onim koji namjeravaju put Dojčlanda preporučila da se drže moje verzije tumačenja. Jer je 100% provjerane. I apsolutno nemam nikakvih interesa nekog zavaravati i uzdizati svoj položaj ili zanimanje.
Naime i ne živim više u Njemačkoj. Tako da bi bilo izlišno.
Ti se slobodno drži svojih verzija tumačenja poslovnih i boravišnu dozvola. Ja sam ukazala na manjkavost i netačnost drugim ljudima.
I njima od volje kome će vjerovati.
Mojoj realnoj ili tvojoj 'nafriziranoj' verziji
Ugodan dan!
Na ovoj stranici pise procedura i potrebni dokumenti za prebacivanje radne dozvole (plave karte) sa jedne firme na drugu (zbog bilo kojeg razloga):
https://service.berlin.de/dienstleistun ... 121885/en/
Imaju i formulari i sve objasnjeno.
Employment - Change of employer
Do you have a residence permit for the purpose of employment or an EU Blue Card?
Does your work permit specify a particular company?
Do you want to change company?
Then please apply to have your residence permit for the purpose of employment or EU Blue Card amended. Please note, however, before our instructions.
Note: Your residence permit for the purpose of employment/your EU Blue Card does not have to be amended, if you
have already worked for at least two years with a residence permit for the purpose of employment or
you have resided continuously in Germany for at least three years with a residence permit (except for study)
Kao sto ti kazes i kao sto pise ovdje, ako vec radis barem 2 godine, mozes samo preci u drugu firmu bez ikakvih papira.
U slucaju da je ista manje od toga (otkaz od strane firme, ili ti zelis napustiti firmu A i preci u firmu B), onda trebas popuniti ove dokumente gore i traziti da ti izmjenje boravisnu i radnu dozvolu da sada bude vezana za firmu B. Nista strasno, birokratska procedura.
EDIT: I evo odgovor na isto pitanje sa drugog izvora:
According to German laws, there is no regulation, you have the blue card and the green paper (misli na Zusattsblat) saying that you are holding that card as long as you work with the company "XY". That means:
If you get fired -> you need a new blue card + a new green paper.
If you quit the job -> you need a new blue card + a new green paper with the name of the new company.
If someone is offering a new job, then wait for the Jobsangebot. As soon as you get the new contract, then go to the Ausländerbehörde and say that you want to change your employer.
That's it
I jos jedan odogovor na temu:
It seems like, at least for Berlin, you don't need to ask or inform the Ausländerbehörde.
This is according to their info page on changing employers.
Notice in this section:
Do you have a residence permit for the purpose of employment or an EU Blue Card?
Does your work permit specify a particular company?
Do you want to change company?
It says: "Does your work permit specify a particular company?"
Since your Zusatzblatt only mentions your job title, and not a particular company, this procedure doesn't apply to you.
Furthermore, under "Prerequisites", it says: "Work permit is limited to one company", which again does not describe you.
Ovo je izvor za zadnja 2 quota:
https://expatriates.stackexchange.com/q ... ard-holder
Takodjer, provjerio sam svoj Zusatzblatt kod kuce. Nije vezan za firmu, samo pise da se dobija mogucnost freelance rada nakon 2 godine.