Lopez1981 wrote:Krokodajl wrote:
Ali, najžalosnije od svega, u Turskim medijima tako stoji, mada svi dobro znamo (bar oni koji prate) šta se u Džizreu i Nusajbinu desilo.
Desilo se to da je PKK sa planina sisao u gradove i zabarikadirao se medju civile, nakon toga Turci najavili antiteroristicku operaciju u gradovima i upozorili civile da napuste podrucja gdje ce biti operacije. Za par mjeseci teroristi iz gradova eliminisani, kvartovi u kojima su bili teroristi razoreni, gdje su bila veca ostecenja na objektima poravnali bagerima. Tokom operacije je bilo i poginulih civila ali ne velik broj kad se uzme u obzir obim operacije. Gradovi prije nego sto su budale iz PKK dosli u gradove nisu bili razarani, bilo je Turske represije, nasilja itd ali bar im nisu padale granate po kucama i bilo je relativno mirno. Molim te da me ispravis ako nesto nije tacno. Volim i Turke Kurde podjednako, mrzim pkk i svakog vojnika koji se bori protiv Kurda civila i nanosi stetu nevinom Kurdskom narodu.
Nisam nigdje spomenuo da su civili bila meta napada, ali svi znaju da je ove gradove srušila Turska vojska.
PKK svakako da jeste upao u te gradove i civilne objekte koristio kao svoje, to se isto dešava i u Siriji i Sirijskoj vojsci to Erdoan na sva zvona spočitava.
I opet kažem, nije problem što su gradovi porušeni u borbama, Bože moj, rat je, ali o tome se u Turskoj uistinu ne smije pisati.
Znam momka rodom iz Hakkarija, ljetos otišao kući, kaže ko da je došao u Irak, a ne u Hakkari, jer ti u Turskim medijima imaš šturo "u borbama na jugoistoku Turske ubijeno 100 PKK-ovaca poginulo 5 vojnika" i tako iz dana u dan.
Situacija dole je ta da imamo ljude koji su ostali bez krova nad glavom, hiljade Kurda su ostale bez kuće zbog tog sukoba, o tome se u Turskoj ne smije govoriti, većina Kurda ne podržava PKK to stoji, i većina bi bila sretna kada bi taj PKK nestao jer im stvara probleme, ali kada već imamo Tursku vojsku koja se bori protiv PKK red bi bio da pomogne civilima, evo primjer Nusajbina.
Tamo je grad skoro čitav razoren u borbama, neću pričati o upotrebi prekomjerne sile jer bi bilo licemjerno od mene kad to isto ne spočitavam Sirijskoj vojsci, ali Turska za razliku od Sirije (hej Sirije

) nema plan šta da radi sa tim ljudima, srušili su čitavo naselje u Nusajbinu, vjerujem da će tu napraviti nove zgrade, možda i neće, ko će znati, ali ti ljudi gdje žive sada ?
Nema plana, Sirija isto to radi, i u Siriji je rat, ali tamo se ljudi smjeste u izbjegličke kampove, o tome se priča, ne šuti se, čak i u vladinim medijima se smije govoriti o problemu izbjeglica, Sirijska vlada isto govori da su krivi teroristi za to, niječu da je Sirijska vojska srušila te zgrade, već su teroristi za sve krivi, ali Sirijska vlada ne krije se od problema da tamo žive civili.
U Turskoj, ništa, pobjeđeni teroristi i to je to, sve ok, sve pet, život teče dalje, a ne teče.
Objavljivat i dijeliti fotografije srušenih Kurdskih gradova, to te dovodi do velikih problema, nažalost.