Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#17676 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

već je stigao...sad su oćerali MMF koji nudi najjeftinija sredstva uz politički uslov reforme....vlast neče da pravi rezove jer time reže šnite sa svog kruha i ostaje im jedino zaduživanje pod daleko nepovoljnijim uvjetima s tim da zadržavaju nivo potrošnje suludo iznad mogućnosti...još pride na sve svoje lopovluke 4 tisoče za plenumudanje po danu koje če dijelom platiti tamo neki šupak kojeg nisu ni pitali za mišljenje....a recimo fino se ovim parama moga uvezati radni staž radnika Hidrogradnje ili GRASS-a itd.

hebena ova direktna demokratija već se osjete ti njeni benifiti :roll:
vivaldi

#17677 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by vivaldi »

VjecitiStudent wrote:Sve se slažem, rezati bilo šta sjekirom dobro nije. Ali kako izbjeći ovaj kreditni kamen oko vrata? Kakvu cijenu ćemo odlaganjem suočenja sa stvarnošću na kraju da platimo?
a jebiga, ne mogu ja ovako napamet izbiflat rjesenje jer bi time sam sebe kandidovao za nobela, to bi trebali ovi sto su placeni za to (nema ovo naravno veze sa ns i pedjom - njegova tema je samo kolaterlana :D ), ali ako nista ja sam se potrudio da budem temeljit u postvljanju pitanja jer se vec odavno jezim na neutemeljene ublehaske floskule ovog tipa koje sam nabrojao ili one cuvene treba napraviti fond.

Samo ne kazu od cega - od pleksigasa, hratsovine, auliminijuma...

pa i kod forumasa mi smeta kada samouvjereno iznose neke teorije koje su suplje na sve strane i uvijek pomislim pa jebemu majku jel ti palo na pamet da sam sebi postavis 5 logicnih pitanja koji prositicu iz toga sto si napisao prije nego sto kliknu enter, a kamoli od politicara od cijih egzibicija zavise svi nasi zivoti..
VjecitiStudent

#17678 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

JoseMujica wrote:već je stigao...sad su oćerali MMF koji nudi najjeftinija sredstva uz politički uslov reforme....vlast neče da pravi rezove jer time reže šnite sa svog kruha i ostaje im jedino zaduživanje pod daleko nepovoljnijim uvjetima s tim da zadržavaju nivo potrošnje suludo iznad mogućnosti...još pride na sve svoje lopovluke 4 tisoče za plenumudanje po danu koje če dijelom platiti tamo neki šupak kojeg nisu ni pitali za mišljenje....a recimo fino se ovim parama moga uvezati radni staž radnika Hidrogradnje ili GRASS-a itd.

hebena ova direktna demokratija već se osjete ti njeni benifiti :roll:
Benefiti su izvanredni, čak i na ovom forumu. Pao po brijegu snijeg i sve se budžetske zvjerke smjesta jasno ocrtale.
JoseMujica

#17679 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

ok Student...neću te više ništa ni pitati pošto vidim da ti je jedini odgovor vid mu glOve 8) al eto da ne pucaš ko Fazlija ja sam za Essa Prosvjetitelja, a ne za Slučajnog Prolaznika....naprosto jer nevolem ušminkane fejkove vego volem sirove orginale

Ionako je moje pitanje, kojim sam ti se izgleda golemo zamjerio, upućeno Peđi, a ne Plenumašima naprost jer Peđa radi u instituciji koja plaća te vaše socijalne eksperimente. Da ih vi plaćate ne bih me ni interesovalo kako to činite. Ovako se nastavite qorchiti preko tuđih leđa ko što je i običaj na Balkanu :thumbup:
Last edited by JoseMujica on 20/03/2014 21:59, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#17680 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Dva su pitanja, cini mi se, dobila najvise paznje u prethodnim postovima…

I mene je zanimalo od kojih sredstava se placaju termini Plenuma, pa sam pitao rukovodstvo Skupstine.
Odgovor je; od novca koji je ustedjen smanjenjem plata profesionaliziranim poslanicima.

Pisao sam na prethodnim stranicama da radimo na izradi velikog broja budzetskih amandmana i drugih mjera koje bi, po nama, Vlada i Skupstina trebala poduzeti bez odlaganja. Razlozi van nase kontrole su zavrsetak tog dokumenta odgodile sa ove na sljedecu sedmicu. Amandmani ce biti predani dan prije roka, u ponedjeljak, a na press konferenciji koja ce uslijediti par dana kasnije cemo detaljno obrazloziti i budzetske amandmane i druge mjere koje sam spomenuo.

Pitanje, zasto nas nema vise u medijima i mene muci.
Ljudi koji odlucuju, urednici u medijima, ocigledno imaju razloge.
(Novinari me uglavnom zovu da pitaju mogu li dobiti Danisov broj)

p.k.

p.k.
JoseMujica

#17681 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

Hvala Peđa i na djelimičnom odgovoru...ako stigneš molio bih te da napišeš i ko je donio tu odluku? ko odobrava sredstva?

Nije valjda Vlada koja je kao u ostavci protiv koje Plenum kao zasjeda :lol:
Last edited by JoseMujica on 20/03/2014 22:03, edited 1 time in total.
weredsf

#17682 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

JoseMujica wrote:Hvala Peđa i na djelimičnom odgovoru...ako stigneš molio bih te da napišeš i ko je donio tu odluku? ko odobrava sredstva?

Nije valjda Vlada protiv koje Plenum kao zasjeda :lol:
Vjerovatno da jeste, cirkus bez granica
VjecitiStudent

#17683 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:Dva su pitanja, cini mi se, dobila najvise paznje u prethodnim postovima…

I mene je zanimalo od kojih sredstava se placaju termini Plenuma, pa sam pitao rukovodstvo Skupstine.
Odgovor je; od novca koji je ustedjen smanjenjem plata profesionaliziranim poslanicima.

Pisao sam na prethodnim stranicama da radimo na izradi velikog broja budzetskih amandmana i drugih mjera koje bi, po nama, Vlada i Skupstina trebala poduzeti bez odlaganja. Razlozi van nase kontrole su zavrsetak tog dokumenta odgodile sa ove na sljedecu sedmicu. Amandmani ce biti predani dan prije roka, u ponedjeljak, a na press konferenciji koja ce uslijediti par dana kasnije cemo detaljno obrazloziti i budzetske amandmane i druge mjere koje sam spomenuo.

Pitanje, zasto nas nema vise u medijima i mene muci.
Ljudi koji odlucuju, urednici u medijima, ocigledno imaju razloge.
(Novinari me uglavnom zovu da pitaju mogu li dobiti Danisov broj)

p.k.

p.k.
Peđa, možeš li priupitati cijenjeno rukovodstvo skupštine kako je ustanovljena cijena koja se plaća za sjednice plenuma?

Jer, vrlo su zanimljivi "komercijalni aranžmani" i selektivne tarife Doma mladih.
Evo izvoda iz njihovog zvaničnog izvještaja, a opširan članak je
ovdje

Image
Pedja Kojovic

#17684 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Jose Mujica

Tu informaciju sam, kako sam i napisao, dobio od kolegija a ne od Vlade.
Uzimam je, s malom rezervom.
U svakom slucaju…
Kao sto Zakon o vladi kaze; Vlada u ostavci do izbora nove radi u punom zakonskom kapacitetu.
(Ja znam da smo o tome polemisali - ali je cinjenica da se Vlada tako ponasa)
Obzirom da Skupstina nije razmatrala pitanje placanja Skenderije i namjenu ustedjenih sredstava takvu odluku, ako je donesena, je mogla donijeti samo Vlada. U odnosu na cinjenicu da Vlada u ostavci sjednicu na kojoj se raspravlja o njihovom prijedlogu budzeta zakazuje na dan kada prestaje vaziti odluka o privremenom finansiranju. I da taj budzet predvidja da skoro svaka cetvrta km bude posudjena u komercijalnoj banci. U tom, sirem kontekstu, placanje Plenuma je" sitna falinka".

p.k.
JoseMujica

#17685 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

hvala Peđa na odgovoru, a ako uspiješ poganjaj da tu odluku dobiješ na uvid.

Jasno je meni da je to "sitna falinka" al haj evo ti objasni plenumašima da to neće sekunde biti sitno kad se medijski ispinuje...kad se budžet krši isti su oni što krše sto hiljada i oni što krše sto maraka.....lopov je lopov jelde...dok je razlika u količini tek kvantitativna.

to je čak i meritoran argument u odnosu na ovaj generalni prezir "budžetlija" od strane pljenumaša dok se qorche preko budžeta.

ps

pade mi na pamet nešto...mor ei ko vic proći:

- Ko je Plenumaš u Sarajevu?
- Svaki neostvareni budžetlija
:lol:
Last edited by JoseMujica on 20/03/2014 22:28, edited 1 time in total.
jastuk1

#17686 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

vivaldi wrote:
VjecitiStudent wrote:Sve se slažem, rezati bilo šta sjekirom dobro nije. Ali kako izbjeći ovaj kreditni kamen oko vrata? Kakvu cijenu ćemo odlaganjem suočenja sa stvarnošću na kraju da platimo?
a jebiga, ne mogu ja ovako napamet izbiflat rjesenje jer bi time sam sebe kandidovao za nobela, to bi trebali ovi sto su placeni za to (nema ovo naravno veze sa ns i pedjom - njegova tema je samo kolaterlana :D ), ali ako nista ja sam se potrudio da budem temeljit u postvljanju pitanja jer se vec odavno jezim na neutemeljene ublehaske floskule ovog tipa koje sam nabrojao ili one cuvene treba napraviti fond.

Samo ne kazu od cega - od pleksigasa, hratsovine, auliminijuma...

pa i kod forumasa mi smeta kada samouvjereno iznose neke teorije koje su suplje na sve strane i uvijek pomislim pa jebemu majku jel ti palo na pamet da sam sebi postavis 5 logicnih pitanja koji prositicu iz toga sto si napisao prije nego sto kliknu enter, a kamoli od politicara od cijih egzibicija zavise svi nasi zivoti..
Tačno tako. :thumbup: Kada se izlazi sa prijedlozima koji podrazumijevaju budžetska smanjenja i rezanja onda neka kažu kako će rješavati posljedice. Ja lično sam za rezove, meni ne bi niš smetalo jer nisam na budžetu. Ali upravo to - šta sa kategorijama koje su na budžetu a to im je jedini mogući izvor prihoda - invalidi i sl.

Vivaldi je dao sjajnu analizu u prethodnim postovima. :thumbup: Niko normalan nije protiv moratorijuma na zaduživanje, ali mnogi jesu protiv posljedica takvog moratorijuma. Nakon moratorijuma na zaduživanje imamo domino efekat sve manje i manje potrošnje jer budžetske kategorije primaju manje novca za trošit - što je logično - i taj efekat isto nije zanemariv i što je najgore, stvara začarani krug spirale stalnog pada potrošnje, od čega onda najviše strada realni sektor. :sad:

Bojim se da bi manje zaduživanje usmrtilo i potpuno uništilo i ovako slabu ekonomiju, puno brže i jače nago novo zaduživanje. I da budem jasan - protiv kamate sam i zaduživanja abso-freakin-lutely, smatram da je kamata najveće zlo dunjaluka, ali u našem slučaju KAD SE SVE STAVI U JEDNAČINU ne vidim :sad: rješenje u smanjenju zaduživanja.

A to strašenje odlaganjem suočavanja sa stvarnošću se može mačku o rep zakačt. Pa ni zapadne ekonomije nikada neće vraćati svoje glavnice. Samo reprogramiraju i reprogramiraju i reprogramiraju. Zašto bismo onda mi izigravali finoću i nametali sebi strogoću i ne živjeli od kredita jer cijeli svijet tako živi.

KAMO SREĆE DA DUNJALUK NE FUNKCIONIŠE TAKO. ALI NAŽALOST "FUNKCIONIŠE." heh baš "fukncioniše," zar ne.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17687 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

weredsf wrote:
:? :? Ja ništa ne kontam, sem zadnju rečenicu da je valjda biti sudionik plenuma krivično djelo :D Izvini, fakat ne kontam šta si htio da kažeš, imaš jako konfuzan način izlaganja.
Da probam sa necim sto ces shvatiti budgetije, clanske knjizice, jurisnici bla bla :?
Malo poredaj misli i sklopi rečenice. Ne moraš ići na dugačke rečenice tu se pogubiš, pa se onda ništa ne razumije. Ono subjekat, predikat, i tačka. Možda te krene malo ;-)
Pedja Kojovic

#17688 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Vidio sam taj cjenovnik.
Ali u njemu nedostaju detalji na osnovu kojih bi se moglo vidjeti da li se radi o usporedivim dogadjajima.
Obrazlozenje iznosa (4200km) koje je iznio direktor jeste u skladu sa cjenovnikom. (Prilikom utvrdjivanja cijene tretirao je Plenum kao nekomercijalni dogadjaj).

Ali za mene licno to, placanje tog iznosa, je ireleventantno u usporedbi sa cinjenicom da u ovom gradu postoji toliko ljudi kojima je jos uvijek stalo i koji vjeruju da se stvari mogu promjeniti nabolje. I spremni su u tu mogucnost uloziti svoje vrijeme i energiju.

Naravno da cu traziti odluku o placanju.

p.k.
VjecitiStudent

#17689 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent

Vidio sam taj cjenovnik.
Ali u njemu nedostaju detalji na osnovu kojih bi se moglo vidjeti da li se radi o usporedivim dogadjajima.
Obrazlozenje iznosa (4200km) koje je iznio direktor jeste u skladu sa cjenovnikom. (Prilikom utvrdjivanja cijene tretirao je Plenum kao nekomercijalni dogadjaj).

Ali za mene licno to, placanje tog iznosa, je ireleventantno u usporedbi sa cinjenicom da u ovom gradu postoji toliko ljudi kojima je jos uvijek stalo i koji vjeruju da se stvari mogu promjeniti nabolje. I spremni su u tu mogucnost uloziti svoje vrijeme i energiju.

Naravno da cu traziti odluku o placanju.

p.k.
Koncert Hanke Paldum je koštao daleko manje nego plenum.
Konferencija mladih SDA je koštala skoro četiri puta manje nego plenum.
itd.
JoseMujica

#17690 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

pa normalno nije Plenum postavio za direktra Skenderije Kodžaka sa Lima nego SDA
Corto Maltese

#17691 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Ma, cijena Plenuma je sitnica. Naročito kad se uporedi cijenom predstojećih popravki na zgradama Predsjedništva, Kantona, Opštine Centar. Kao što neko reče:
Image
Innovation

#17692 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Pedja Kojovic wrote: U odnosu na cinjenicu da Vlada u ostavci sjednicu na kojoj se raspravlja o njihovom prijedlogu budzeta zakazuje na dan kada prestaje vaziti odluka o privremenom finansiranju.
Kolegij SKS: Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo održat će se 31.marta

Skupština Kantona Sarajevo će 34. redovnu sjednicu održati u ponedjeljak, 31. marta 2014. godine, sa početkom u 10:00 sati, utvrđeno je danas na sjednici Kolegija ovog zakonodavnog tijela.
:?
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17693 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Corto Maltese wrote:Ma, cijena Plenuma je sitnica. Naročito kad se uporedi cijenom predstojećih popravki na zgradama Predsjedništva, Kantona, Opštine Centar. Kao što neko reče:
Image

Nista ovdje Pedja nije fulio, koliko god se ti trudio da to tako prestavis.
Materijalna setata. Ok, bila je nepotrebna. Ali neki procesi u glavama stanovnistva su ipak pokrenuti.

Izadji na ulicu i razgovaraj sa "obicnim stanovnistvom". Vecina je prozrela i stranku budjetskih korisnika i SDA i SDP obnovljenu koaliciju.

Samo je poenta cijele price da li ce se to, i ovo sto tilnja u narodu, adekvatno i pozitivno iskoristiti.
JoseMujica

#17694 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

za predizbornu hoće svi....hoče biti šta više od toga teško je reći
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#17695 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Slazem se.
Ali nikako ne stoji da se nista nije promijenilo. I to vec. Medju obicnom rajom "kljuca" i talasa se...koliko god to mozda politickoj "eliti" sada djelovalo da nije nekog inteziteta. To je fakat. Druga stvar je sto oni to ne primjete, ili ne zele da primjete. Taj proces upravo traje.

E sada, sta ce se poslije izbora desiti. To niko ne moze reci. Jer veliko je pitanje koje ce stranke uci u koje koalicije. Tako da su sve opcije na stolu, bez obzira koja stranka onako u postotcima i prividno bude pobjednica izbora.

A to sta ce se desavati, i da li cemo se izboriti za promjenu, zapravo nece zavisiti o nama kao glasacima, nego o rukovodstvima stranaka i njihovim moralnim i interesnim okvirima, i kasnijim koalicijama. :roll:

Dakle, demokratija je kod nas zapravo diktatura grupnih i klanovskih interesa, artikulisanih, toboze, kroz partije, koje su spremne na sve samo da uzmu poluge vlasti i novca.

Da li je to demokratijsa? I o kojim onda mi dvogodisnjim ciklusima izbora pricamo?

Da pitamo ljude koji su glasali za SDP, ili SDA, pa su im ovi upakovali jedne-odnosno druge, u "paket aranzman". Ili da pitamo ove sto su glasali za SzaBiH, pa su im ovi otisli u "nezavisne" poslanike, podrzavajuci parlamentarnu vecinu da bi dobili licne pozicije u javnim ustanovama i preduzecima, upravnim odborima. Da pitamo je li ovo demokratija glasace SDU-a, koji su prodali sve ono sto su pricali za mjesto ministra, i direktorsko mjesto u trznicama i pijacama KS. itd. itd.

Da sasvim sigurno, klasicni primjer demokratije u punom kapacitetu tog pojma.

I onda se neko pita zasto je sve to kulminiralo u bijes i revolt kojeg su dobili od naroda.

A ovo je samo prica o politickim "kurvalucima" i pregazenim obecanjima. Jos brutalnija je situacija u ekonomsko-socijalnim primjerima. A da ne pricamo o pravdi i pravicnost..moralu i etici (bil' plakao il' se smijao). To je misaona imenica u drustvu cijelome.

Nije ni cudo sto su ljudi apsolutno izgubili vjeru u politiku, izbore i ovu mutaciju koja je na snazi kod nas, a pojedinci je tendenciozno nazivaju demokratijom.

Mozda je mali off, a mozda i nije. Mozda je i poenta svih desavanja u zadnjih par mjeseci.
Corto Maltese

#17696 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

-LIBERO- wrote:
Corto Maltese wrote:Ma, cijena Plenuma je sitnica. Naročito kad se uporedi cijenom predstojećih popravki na zgradama Predsjedništva, Kantona, Opštine Centar. Kao što neko reče:
Image

Materijalna setata. Ok, bila je nepotrebna. Ali neki procesi u glavama stanovnistva su ipak pokrenuti.

Izadji na ulicu i razgovaraj sa "obicnim stanovnistvom". Vecina je prozrela i stranku budjetskih korisnika i SDA i SDP obnovljenu koaliciju.

Samo je poenta cijele price da li ce se to, i ovo sto tilnja u narodu, adekvatno i pozitivno iskoristiti.
Kao prvo, de mi navedi šta ja to pokušavam da predstavim? Prenosim tweet od prije mjesec i po, pa nek svako ocijeni kako se ta poruka snalazi i kako prolazi u sadašnjem vremenu.
Drugo, nakon što se objave rezultati oktobarskih izbora ću ponovo staviti ovu sliku, kao i tvoj komentar. Tada će biti jasnije ko je koga prozreo i šta to tinja u narodu Federacije. Za narod Banovića smo već saznali.
The BEN10

#17697 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by The BEN10 »

Corto Maltese wrote:
-LIBERO- wrote:
Image

Kao prvo, de mi navedi šta ja to pokušavam da predstavim? Prenosim tweet od prije mjesec i po, pa nek svako ocijeni kako se ta poruka snalazi i kako prolazi u sadašnjem vremenu.
Drugo, nakon što se objave rezultati oktobarskih izbora ću ponovo staviti ovu sliku, kao i tvoj komentar. Tada će biti jasnije ko je koga prozreo i šta to tinja u narodu Federacije. Za narod Banovića smo već saznali.
;-)
maher

#17698 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by maher »

iskreno, malo su mi neumjesni komentari...200 km ovo, 300 km ono...pa jos i neprocjenjivo...

treba jos dodati i godine zatvora za uhapsene...jedni loze, drugi leze...
JoseMujica

#17699 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

maher wrote:iskreno, malo su mi neumjesni komentari...200 km ovo, 300 km ono...pa jos i neprocjenjivo...

vazda bilo...iz naše generacije ko nije lekciju naučio 92 osuđen je da je ponavlja...Peđa je i tada bio pametan...zato i jeste danas u Skupšćini ;-)
VjecitiStudent

#17700 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

JoseMujica wrote:
maher wrote:iskreno, malo su mi neumjesni komentari...200 km ovo, 300 km ono...pa jos i neprocjenjivo...

vazda bilo...iz naše generacije ko nije lekciju naučio 92 osuđen je da je ponavlja...Peđa je i tada bio pametan...zato i jeste danas u Skupšćini ;-)
Nije jedini koji uči. Da li se viđate po hodnicima Skupštine?
Locked