A ko si ti da kazes da su oni zdravi ili bolesni i da nemaju razloga da ne poste ? Nije bolest samo fizicki problem vec i psihicki, pored toga ima i neki okolnosti kad su neke osobe oslobodjene od posta a da Allah dz.s. hoce mi bismo svi postili! Tako da, nista se ti ne sekiraj, sve ima svoj razlog, nije na nama da sudimo, ima Onaj koji sve vidi i koji ce suditi, svakom po zasluzi.ovo_mi_je_nick wrote:NIsam pominjao djecu i stare iznemogle osobe nego punoljetne sposobne "muslimane" koji slave kraj ramazana tj posta a nisu postili ni dana. Ili je to bosanski islam gdje se posti prvi dan, 17 i uoči 27 noći ili praksa na ovim područjima gdje je ramazan samo suzdržavanje od alkohola.beautyfool wrote:Radost bajrama je za sve, mala djeca i bolesni ljudi nemogu postiti pa opet slave Bajram, jeli njima trebamo zabraniti isti![]()
inace sta ima kod vas
Ramazan, opet ;)
- beautyfool
#17676 Re: Ramazan, opet ;)
- mad_max_ba
#17677 Re: Ramazan, opet ;)
beautyfool wrote:
A ko si ti da kazes da su oni zdravi ili bolesni i da nemaju razloga da ne poste ? Nije bolest samo fizicki problem vec i psihicki, pored toga ima i neki okolnosti kad su neke osobe oslobodjene od posta a da Allah dz.s. hoce mi bismo svi postili! Tako da, nista se ti ne sekiraj, sve ima svoj razlog, nije na nama da sudimo, ima Onaj koji sve vidi i koji ce suditi, svakom po zasluzi.
-
ovo_mi_je_nick
#17678 Re: Ramazan, opet ;)
Ko god je zdrav i treba da posti po naređenju Boga a ne posti, njemu ne pripada radost ramazanskog bajrama.mad_max_ba wrote:beautyfool wrote:
A ko si ti da kazes da su oni zdravi ili bolesni i da nemaju razloga da ne poste ? Nije bolest samo fizicki problem vec i psihicki, pored toga ima i neki okolnosti kad su neke osobe oslobodjene od posta a da Allah dz.s. hoce mi bismo svi postili! Tako da, nista se ti ne sekiraj, sve ima svoj razlog, nije na nama da sudimo, ima Onaj koji sve vidi i koji ce suditi, svakom po zasluzi.
Žao mi je što se neko pronašao u ovim riječima ali je to tako.
- beautyfool
#17679 Re: Ramazan, opet ;)
Ja uopste ne negiram da je obaveza posta za vrijeme ramazana, u to nema nikakve dileme !ovo_mi_je_nick wrote:Ko god je zdrav i treba da posti po naređenju Boga a ne posti, njemu ne pripada radost ramazanskog bajrama.mad_max_ba wrote:beautyfool wrote:
Žao mi je što se neko pronašao u ovim riječima ali je to tako.
Samo kritikujem to sto je receno da anamo neki bosanski muslimani ne poste a kao sposobni su za to. Kako mi kao obicni insani mozemo suditi svim bosanskim muslimanima da ne poste zato sto im je cejf i mrsko i da poste samo tad i tad, jeli to mi imamo pravo sve kategorisati u jednu grupu i reci da su grjesni a mi smo oni koji su pravi, otkud mi znamo sta je u njihovim srcima i koji je njihov razlog neposta !
Ko tebi garantuje da ce tvoj post biti uopste primljen kod Allaha dz.s ?
A da se malo pozabavimo sami sobom, pa na osnovu naseg primjera da i drugi uci i zavoli i ono sto mi volimo.
-
mali jomu
#17680 Re: Ramazan, opet ;)
beautyfool wrote: A ko si ti da kazes da su oni zdravi ili bolesni i da nemaju razloga da ne poste ? Nije bolest samo fizicki problem vec i psihicki, pored toga ima i neki okolnosti kad su neke osobe oslobodjene od posta a da Allah dz.s. hoce mi bismo svi postili! Tako da, nista se ti ne sekiraj, sve ima svoj razlog, nije na nama da sudimo, ima Onaj koji sve vidi i koji ce suditi, svakom po zasluzi.
Ne barckajte nikad tudje intime...... jer neciji selam moze biti jaci od svih vasih ispostenih Ramazana.
- vatrogasac
#17681 Re: Ramazan, opet ;)
Baš me neki dan pita kolega na poslu koji zna da postim koliko je ostalo jer je ubuđ'o od ove pive 0%.ovo_mi_je_nick wrote:.... gdje je ramazan samo suzdržavanje od alkohola.
I njegova apstinencija se razlikuje od onoga ko je nema nikako tako da.... da se ne miješamo u Allahovo. Veli neku veče Esad Duraković kako se kijametski dan pogrešno prevodi i da ne može nikako kao dan strašnog suda. Čovjek je arabista i valjda zna.
- arzuhal
#17682 Re: Ramazan, opet ;)
Sasvim je logično reći ili pomisiti da neko ko nije cijeli mjesec dana jeo i pio, osim noću, doživljava radost bajrama na način koji nije poznat (ili nije isti) onome ko to nije činio, pa da recimo popije kahvu ujutru, prije podneovo_mi_je_nick wrote:...njemu ne pripada radost ramazanskog bajrama.beautyfool wrote:
A ko si ti...
Ali...
Ruhemau bejnehum, "samilosni su među sobom", dio je kur'anskog ajeta i odlika vjernika, onih koji slijede Poslanika, alejhi-selam. Da su blagi i samilosni jedni prema drugima, da pokazuju empatiju.
Jednom sam se zadesio na akšamu u Čaršijskoj džamiji pa poslušao vaz hafiza Bugarija (dakle davno). I on navede tako da i onaj naš Bošnjo, koji skoro ništa ne obavlja od farzova, koji gledajući dnevnik i ispijajući svoju pivu vidi scenu na kojoj, recimo, pripadnik IDF-a maltretira nekog golorukog Palestinca, neku ženu s djetetom na punktu, pa mu se stisne zbog te ili slične slike pa opsuje jer ima "nešto" u sebi - osim onog najšireg i najdubljeg ljudskog koji bi svaki čovjek kao čovjek trebao imati u sebi kada vidi bilo kakvu patnju na svijetu - što ga povezuje s tim nekim tamo muslimanom kao muslimanom, dakle i na tog Bošnju koji samo to uradi, samo na taj način pokaže svoju empatiju prema nekom muslimanu (najopćenitije i uslovno rečeno "muslimanu" jer ne znamo, možda i nije, ali..) - i njega obuhvata ovaj kur'anski poziv, i na njega se takvog odnosi samilost i blagost koju prema njemu treba da pokažu svi ostali vjernici (koji, za razliku od njega, izvršavaju frazove vjere itd).
Dakle neko ko i trun osjeti - a Allah nas uči u suri Elem nešrah leke sadrek da On, Svevišnji, ne zanemaruje ni koliko zerru ničega učinjenog, ni dobra ni zla - nekog respekta prema mjesecu ramazanu, na bilo koji način, makar da se sustegne od nekog očitog harama tokom tog mjeseca pa ostavi alkohol ili kladionicu, a ne posti i sl. - i na njega se odnosi radost mjeseca ramazana ili pripadajućeg mu bajrama. I on je onaj prema kojem vjernici trebaju pokazati blagost a ne oštrinu, oštrina je za one koji je pokazuju prema vjernicima.
Na taj način i dvoje forumaša koji raspravljaju o tome kome pripada ili ne pripada radost mjeseca ramazana, a vjernici su, trebaju, u svom načinu odnosa i komuniciranja, pokazati što više tu samilost i blagost jedno prema drugome, bez obzira da li je neko od njih više ili manje u pravu.
A na drugoj strani, neće se jednom desiti da ima vjernika koji su grubi i ne pokazuju milost i blagost prema drugim vjernicima, a pokazuju je prema svakome drugome, ali to nije odlika onih koji slijede Muhammeda, alejhi-selam, kako Kur'an veli.
Da nam se Allah svima smiluje i učini boljim, amin
- mad_max_ba
- Sodom1
- Rockefeller
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#17686 Re: Ramazan, opet ;)
Amin,....arzuhal wrote:Sasvim je logično reći ili pomisiti da neko ko nije cijeli mjesec dana jeo i pio, osim noću, doživljava radost bajrama na način koji nije poznat (ili nije isti) onome ko to nije činio, pa da recimo popije kahvu ujutru, prije podneovo_mi_je_nick wrote:...njemu ne pripada radost ramazanskog bajrama.beautyfool wrote:
A ko si ti...I još niz stvari koju svijest da se izvršio jedan od velikih farzova, jedna od islamskih šartova, nosi sa sobom, u svojim duhovnim plodovima...
Ali...
Ruhemau bejnehum, "samilosni su među sobom", dio je kur'anskog ajeta i odlika vjernika, onih koji slijede Poslanika, alejhi-selam. Da su blagi i samilosni jedni prema drugima, da pokazuju empatiju.
Jednom sam se zadesio na akšamu u Čaršijskoj džamiji pa poslušao vaz hafiza Bugarija (dakle davno). I on navede tako da i onaj naš Bošnjo, koji skoro ništa ne obavlja od farzova, koji gledajući dnevnik i ispijajući svoju pivu vidi scenu na kojoj, recimo, pripadnik IDF-a maltretira nekog golorukog Palestinca, neku ženu s djetetom na punktu, pa mu se stisne zbog te ili slične slike pa opsuje jer ima "nešto" u sebi - osim onog najšireg i najdubljeg ljudskog koji bi svaki čovjek kao čovjek trebao imati u sebi kada vidi bilo kakvu patnju na svijetu - što ga povezuje s tim nekim tamo muslimanom kao muslimanom, dakle i na tog Bošnju koji samo to uradi, samo na taj način pokaže svoju empatiju prema nekom muslimanu (najopćenitije i uslovno rečeno "muslimanu" jer ne znamo, možda i nije, ali..) - i njega obuhvata ovaj kur'anski poziv, i na njega se takvog odnosi samilost i blagost koju prema njemu treba da pokažu svi ostali vjernici (koji, za razliku od njega, izvršavaju frazove vjere itd).
Dakle neko ko i trun osjeti - a Allah nas uči u suri Elem nešrah leke sadrek da On, Svevišnji, ne zanemaruje ni koliko zerru ničega učinjenog, ni dobra ni zla - nekog respekta prema mjesecu ramazanu, na bilo koji način, makar da se sustegne od nekog očitog harama tokom tog mjeseca pa ostavi alkohol ili kladionicu, a ne posti i sl. - i na njega se odnosi radost mjeseca ramazana ili pripadajućeg mu bajrama. I on je onaj prema kojem vjernici trebaju pokazati blagost a ne oštrinu, oštrina je za one koji je pokazuju prema vjernicima.
Na taj način i dvoje forumaša koji raspravljaju o tome kome pripada ili ne pripada radost mjeseca ramazana, a vjernici su, trebaju, u svom načinu odnosa i komuniciranja, pokazati što više tu samilost i blagost jedno prema drugome, bez obzira da li je neko od njih više ili manje u pravu.
A na drugoj strani, neće se jednom desiti da ima vjernika koji su grubi i ne pokazuju milost i blagost prema drugim vjernicima, a pokazuju je prema svakome drugome, ali to nije odlika onih koji slijede Muhammeda, alejhi-selam, kako Kur'an veli.
Da nam se Allah svima smiluje i učini boljim, amin
-
mali jomu
#17687 Re: Ramazan, opet ;)
arzuhal wrote:Sasvim je logično reći ili pomisiti da neko ko nije cijeli mjesec dana jeo i pio, osim noću, doživljava radost bajrama na način koji nije poznat (ili nije isti) onome ko to nije činio, pa da recimo popije kahvu ujutru, prije podneovo_mi_je_nick wrote:...njemu ne pripada radost ramazanskog bajrama.beautyfool wrote:
A ko si ti...I još niz stvari koju svijest da se izvršio jedan od velikih farzova, jedna od islamskih šartova, nosi sa sobom, u svojim duhovnim plodovima...
Ali...
Da nam se Allah svima smiluje i učini boljim, amin![]()
- Connaisseur Karlin
#17688 Re: Ramazan, opet ;)
arzuhal wrote:
previse se skoncentrisete na mjesec Ramazan , a ostalim mjesecima se manje insistira na samilosti i blagosti
- skafiskafsnjak
#17689 Re: Ramazan, opet ;)
Esselamu alejkum
)
-
mali jomu
#17691 Re: Ramazan, opet ;)
Ramazan / Smail Krivić, poznatiji kao "ramazanski tobdžija" sa Žute tabije: Njegovom pucnju raduju se svi u Sarajevu

Pucanj iz topa sa bedema Žute tabije, u starom sarajevskom naselju Vratnik znak je da je nastupio je akšam-namaz i da su muslimani tog dana završili s postom te da počinje iftar.
Na sarajevskim džamijama pale se kandilji, a mrak polako prekriva Sarajevo.
Pucanj iz topa sa bedema Žute tabije, u starom sarajevskom naselju Vratnik znak je da je nastupio je akšam-namaz i da su muslimani tog dana završili s postom te da počinje iftar. Na sarajevskim džamijama pale se kandilji, a mrak polako prekriva Sarajevo.
Mnogi će se složiti da je ramazanska atmosfera u Sarajevu posebna. Jedan od sastavnih dijelova, i najprepoznatljivijih elemenata ove atmosfere je upravo pucanj iz topa sa Žute tabije, koji svake ramazanske večeri oglašava početak iftara - kraj cjelodnevnog posta muslimana.
Za pucanj iz topa sa Žute tabije već duže od 20 godina zadužen je Smail Krivić, poznatiji kao "ramazanski tobdžija".
Ramazanski top posljednjih godina je postao prava atrakcija, kako za Sarajlije, tako i za brojne turiste, koji dolaze na Žutu tabiju kako bi uživali u očaravajućem pogledu na glavni grad BiH i kako bi, uz zvuk topa, prekinuli dnevni post dug više od 17 sati, tokom kojeg se odriču svih jela, pića i drugih tjelesnih užitaka.
Praksa oglašavanja iftara pucnjem iz topa bila je zabranjena za vrijeme bivše Jugoslavije, no zahvaljujući ljubavi Krivića prema ovom običaju koji datira iz perioda Osmanskog carstva, tradicija je ponovo oživljena 1997. godine.
Oko pola sata prije iftara Krivić dolazi na Žutu tabiju i počinje s pripremama za topovski pucanj koji željno isčekuju svi sarajevski postači. Nakon što je top spreman, Krivić iščekuje iftar, prateći svoj ručni sat, dok posljednje zrake sunca izlaze iza Huma. Akšam nastupa, čuje se top, a potom i ezani.
Krivić je u razgovoru istakao kako ramazan predstavlja jedan poseban mjesec, te kako ramazanski top ima posebno mjesto kod stanovnika Sarajeva.
Naglašava kako mu je zadovoljstvo što obavlja posao oglašavanja iftara, te kako je sretan što se ova tradicija nastavlja i danas.
"Vrlo je značajno da se ova tradicija čuva", poručio je Krivić.

- AmiĐa_Idriz
#17692 Re: Ramazan, opet ;)
Zadnja dzuma danas

- mad_max_ba
#17693 Re: Ramazan, opet ;)
amiđa amiđa,AmiĐa_Idriz wrote:Zadnja dzuma danas![]()
poslednja, nedo Bog da je zadnja
- Idemedosumom
#17694 Re: Ramazan, opet ;)
Zadnja, ali samo u ovom Ramazanu, nadam se 
- AmiĐa_Idriz
#17695 Re: Ramazan, opet ;)
Tja pa podrazumjeva se da mislim na ovaj Ramazan 
- mad_max_ba
#17696 Re: Ramazan, opet ;)
aBd poslednja u nizu ramazana koje ćemo dočekati
- arzuhal
#17697 Re: Ramazan, opet ;)
Šta veli, daj da lijepo i oprezno sročim jednu i završim više priču o zadnjoj ili posljednjoj džumi
Podsjeti me na svijest koju su nene usađivale djeci bosanskom dovom za san pripremajući ih za počinak, a i čitav život:
Ja legoh, ja Allah
ako ustah - inša-Allah,
ako ne ustah:
ešhedu en la ilahe illellah
ve ešhedu enne Muhammeden
resulullah!
Pa kome je ovo posljednja džuma u ovom mjesecu ramazanu, da prvu sljedeću džumu u narednom ramazanu dočeka još bolji kod Allaha i u boljem stanju od ovog u kojem ispraća ovu današnju,
a kome je zadnja - da mu se Allah smiluje, olakša, učvrsti ga postojanom riječju i ahiret učini doista Boljim svijetom od ovog.
- mad_max_ba
#17699 Re: Ramazan, opet ;)
Amin
a vrati mi sjećanje na moju rahmetli nanu.....
a vrati mi sjećanje na moju rahmetli nanu.....
- vatrogasac
#17700 Re: Ramazan, opet ;)
Amin brate. Ova trećina je trećina selameta pa kome je zadnja obećan mu je ulazak u džennet. Insan uvijek treba računat da mu je posljednja k'o i zadnja. Šta insan zna?arzuhal wrote:
Pa kome je ovo posljednja džuma u ovom mjesecu ramazanu, da prvu sljedeću džumu u narednom ramazanu dočeka još bolji kod Allaha i u boljem stanju od ovog u kojem ispraća ovu današnju,
a kome je zadnja - da mu se Allah smiluje, olakša, učvrsti ga postojanom riječju i ahiret učini doista Boljim svijetom od ovog.