Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#17676 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Al cete imati mnostvo drugih. :babinsin:
konjislav

#17677 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:
konjislav wrote:
SaraFina wrote:De prvo pročitaj ono što si postao kao "ugovor" tj dio:D

I Evo ti na njemačkom :D

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Geheimhaltungsvertrag

Jesi to trebao? :D

A onda :
1.Nakon 9 mjeseci rada nemaš pravo na nadoknadu sa biroa. Tek nakon 1g.

Raspitaj se malo i informiraj o ugovorima. Imaš WK. Nazovi ili odi kad si slobodan.

Ja ne dramatiziram. Nego si ti podvodljiv. Jako. Poput djeteta :D
Ko je rekao 9 mjeseci rada? Je li ti razumijes ono sto sam napisao?
Npr. nakon 9 mjeseci rada dobijem otkaz. Moram raditi jos 3 mjeseca zbog otkaznog perioda. Zavrsi se otkazni period, a ja radio godinu dana.
Imam li pravo na nadoknadu sa biroa?

U ovom slučaju imaš pravo. Jer je puna godina. Imaš pravo i na godišnji i ostalo što te sleduje.
Produženje radne dozvole/ prelazak u drugu firmu, medjutim bilo bi komplicirano obzirom da si otkaz dobio nakon 9 mjeseci. No to ovisi o razlozima otkaza također. Si?

Ako je Firma u konkurs otišla recimo ne bi imao problem... Ali tvoje lične greške ako bi rezultirale otkazom to bi već bio problemčić. Bez obzira na trajanje radne dozvole.

:lol:
Häufige Anwendungsfälle für Vertraulichkeitsvereinbarungen:

Zwischen Kunden und Lieferanten (oder in anderer Weise kooperierenden Unternehmen): zum Schutz von ausgetauschten Produktspezifikationen oder Geschäftsplänen.Zwischen Arbeitgebern und Arbeitnehmern bzw. selbständigen Auftragnehmern: zum Schutz von Unternehmensgeheimnissen jeder Art.Zwischen Kaufinteressenten und M&A-Beratern, um eine Basis für vertrauliche Verkaufsverhandlungen zu schaffen.Zwischen Entwicklern und Betatestern einer Software.Zwischen Besuchern einer Presseveranstaltung, auf der zukünftige Produkte vorgestellt werden, und dem Veranstalter bzw. Hersteller dieser Produkte.

Eine Vertraulichkeitsvereinbarung kann auch Teil einer Koopetition sein.

In Deutschland müssen Vertraulichkeitsvereinbarungen zwischen Arbeitgeber und Arbeitnehmer auf unmittelbare Geschäftsinteressen beschränkt sein. In den USA sind Vertraulichkeitsvereinbarungen gestattet, die sich auf alle Vorkommnisse im Unternehmen erstrecken. Einige Unternehmen haben derartige Regelungen jedoch unter dem Druck der #MeToo-Bewegung aufgehobe

P.S ovo ti je na njemačkom za ugovor br2 da ne tražiš :D
Pa o cemu ja citavo vrijeme pricam?
SaraFina

#17678 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

HAVANA wrote:Ja mislim da je najbolje da vi sebi otvorite firmu i necete imati ovih problema. :D
Image

Hajde na pivu!
konjislav

#17679 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:
konjislav wrote:
SaraFina wrote:De prvo pročitaj ono što si postao kao "ugovor" tj dio:D

I Evo ti na njemačkom :D

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Geheimhaltungsvertrag

Jesi to trebao? :D

A onda :

Raspitaj se malo i informiraj o ugovorima. Imaš WK. Nazovi ili odi kad si slobodan.

Ja ne dramatiziram. Nego si ti podvodljiv. Jako. Poput djeteta :D
Ko je rekao 9 mjeseci rada? Je li ti razumijes ono sto sam napisao?
Npr. nakon 9 mjeseci rada dobijem otkaz. Moram raditi jos 3 mjeseca zbog otkaznog perioda. Zavrsi se otkazni period, a ja radio godinu dana.
Imam li pravo na nadoknadu sa biroa?
In Deutschland müssen Vertraulichkeitsvereinbarungen zwischen Arbeitgeber und Arbeitnehmer auf unmittelbare Geschäftsinteressen beschränkt sein.
P.S ovo ti je na njemačkom za ugovor br2 da ne tražiš :D
I ovo je najbitnije, "unmittelbare Geschäftsinteressen" ne vazi uopste za trajanje otkaznog roka koji uzgred receno tek malo odstupa od onoga sto je svejedno mandatorno po njemackom zakonu.
Nista nije prekrseno.
HAVANA

#17680 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Bi rado.Gdje ti je ovo'? :D
konjislav

#17681 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

HAVANA wrote:Ja mislim da je najbolje da vi sebi otvorite firmu i necete imati ovih problema. :D
Potpisujem, i definitivno i planiram, samo da najprije izganjam ove zakonske neophodnosti. Kao npr. neogranicena boravisna dozvola
za koju je neophodno 2 godine boravka, obzirom da znam njemacki na barem nivou B1, mada cu morati nabaviti certifikat od Goethe-a za ovo.
konjislav

#17682 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:
Image

Hajde na pivu!
Je li to neki zatvorski bife ili restoran? :mrgreen:
SaraFina

#17683 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Konjo, ako ti nisi skontao do sad o čemu pričamo jbg.

Znači uzmimo da si dobio taj neki ugovor s beneficijom o otkaznom u trajanju od tri mjeseca nakon probnog rada od 6 mjesecijer ti si obzirom na dolazak još na probnom? Ok?

Ti nakon nedaj bože otkaza nakon probnog perioda (jer otkaz se obično daje tada a ne nakon 9 mjeseci) ne možeš preći u drugu njemačku firmu jer si vezan ta poslodavca 1g. I o njima ti ovisi produžetak radne dozvole. Ok?

Također ne možeš ni na burzu/biro i dobijati nadoknadu.. moraš imati godinu neprekidnog rada. Ok?

Sad ti uvodiš period od 9 mjeseci u priču i otkaz plus otkazni rok. Gdje bi imao 1g.
Opet ti razlozi otkaza zezaju komcepciju... Ako je do firme( stečaja, smanjenja radne snage i sl) dozvolu za rad u drugoj firmi nesmetano ćeš dobiti/produžiti.

Ako si pak ti lično uzrok otkaza nakon svega 9 mjeseci zakonski niko nije dužan da ti omogući nastavak rada. Bez obzira što sa otkaznim rokom ti imaš 12 mjeseci. Ok?
SaraFina

#17684 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

HAVANA wrote:Bi rado.Gdje ti je ovo'? :D

Preko puta tebe. Jesi u bajti na Pelješcu?
SaraFina

#17685 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konjislav wrote:
SaraFina wrote:
Image

Hajde na pivu!
Je li to neki zatvorski bife ili restoran? :mrgreen:

Aha.

Na Korčuli :D
512MB

#17686 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Znao sam, FEJK ugovor :lol:
SaraFina

#17687 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:Znao sam, FEJK ugovor :lol:

Ne brini za tuđe prevare. Daj tvoju da rasvijetlimo :D
512MB

#17688 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Saro,

u vrlo kratkom vremenu si ničim izazvana nanizala dva poraza, u vezi moje slike i konjinog otkaznog roka. Zato ne zavlači više nebulozama, ko prizna pola mu se prašta :kiss:

Ugodan boravak na moru
Last edited by 512MB on 10/07/2019 14:43, edited 1 time in total.
konjislav

#17689 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:Konjo, ako ti nisi skontao do sad o čemu pričamo jbg.

Znači uzmimo da si dobio taj neki ugovor s beneficijom o otkaznom u trajanju od tri mjeseca nakon probnog rada od 6 mjesecijer ti si obzirom na dolazak još na probnom? Ok?

Ti nakon nedaj bože otkaza nakon probnog perioda (jer otkaz se obično daje tada a ne nakon 9 mjeseci) ne možeš preći u drugu njemačku firmu jer si vezan ta poslodavca 1g. I o njima ti ovisi produžetak radne dozvole. Ok?

Također ne možeš ni na burzu/biro i dobijati nadoknadu.. moraš imati godinu neprekidnog rada. Ok?

Sad ti uvodiš period od 9 mjeseci u priču i otkaz plus otkazni rok. Gdje bi imao 1g.
Opet ti razlozi otkaza zezaju komcepciju... Ako je do firme( stečaja, smanjenja radne snage i sl) dozvolu za rad u drugoj firmi nesmetano ćeš dobiti/produžiti.

Ako si pak ti lično uzrok otkaza nakon svega 9 mjeseci zakonski niko nije dužan da ti omogući nastavak rada. Bez obzira što sa otkaznim rokom ti imaš 12 mjeseci. Ok?
Ovdje su neke velike nebuloze.
1. Rekao sam da do 6 mjeseci imam 2 ili 4 sedmice otkaznog perioda (nisam se sjetio), po ugovoru ispada da su ipak 2 sedmice. Moja greska
2. Rekao sam da nakon 6 mjeseci imam 3 mjeseca otkaznog perioda, sto nisi vjerovala.
3. Rekao sam da je tacno da se tek nakon godinu dana ima pravo na naknadu od biroa rada.
4. U mom slucaju minimalno bih morao raditi 9 mjeseci prije li dobijem otkaz da bih imao pravo na naknadu od biroa rada. Ovo sam uveo da bih se nadovezao na tacku broj 3.
5. Ako ja zelim da napustim firmu (kada god mi se pozeli), u interesu mi je da predjem iz firme A u firmu B bez downtime-a, sto znaci da bih imao ugovor sa firmom B prije nego li dam ostavku u firmi A ili u toku 3 mjeseca dok mi traje otkazni period sa firmom A. Nakon toga se (po potrebi, ovisno o sadrzaju Zusattsblat-a) zatrazi promjena poslodavca u uredu za strance vezano za plavu kartu. Nista strasno.

Nevezano za ovo gore (1-5), ne postoji nikakvo ogranicenje da moras u nekoj firmi biti barem godinu dana. Predjes iz firme A u firmu B kada god zelis (ako ti napustas) ili kada ti se desi (ako dobijes otkaz), s tim sto u oba slucaja imas 3 mjeseca otkaznog perioda (u mom slucaju). Jedino sto postoji ogranicenje vezano za godinu dana, a to je za pravo na naknadu od biroa rada, ali cak ni tada ne moras raditi godinu dana u 1 firmi, nego moras imati barem godinu dana uplata poreza za nezaposlenost (sto otprilike dodje 12 uplata).

Primjer:
To moze biti 6 uplata iz firme A, odlucis da napustis firmu A i odes u firmu B (nakon ovih 6 mjeseci, nije bitno kada tacno das ostavku, nego da se skroz zavrsi sa firmom A unutar 6 mjeseci), budes tu 6 mjeseci i dobijes otkaz (firma se raspadne ili fakat dobijes otkaz jer npr. ne zadovoljavas njihova ocekivanja), nakon toga imas pravo na naknadu sa biroa rada. Znaci bitne su uplate za biro rada, tj. barem godinu dana tih uplata, a neophodno da one budu iz jedne firme, npr. firme A.

Naravno ovo su generalni principi, mozda ima i nekih zackoljica ali ne mijenjaju princip naglavacke nego ga malo finesiraju. :mrgreen:
sumirprimus

#17690 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sumirprimus »

e blago vama kad u po radnog dana imate vake probleme :lol: :P
SaraFina

#17691 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konjislav wrote:

1. Rekao sam da do 6 mjeseci imam 2 ili 4 sedmice otkaznog perioda (nisam se sjetio), po ugovoru ispada da su ipak 2 sedmice. Moja greska
2. Rekao sam da nakon 6 mjeseci imam 3 mjeseca otkaznog perioda, sto nisi vjerovala.
3. Rekao sam da je tacno da se tek nakon godinu dana ima pravo na naknadu od biroa rada.
4. U mom slucaju minimalno bih morao raditi 9 mjeseci prije li dobijem otkaz da bih imao pravo na naknadu od biroa rada. Ovo sam uveo da bih se nadovezao na tacku broj 3.
5. Ako ja zelim da napustim firmu (kada god mi se pozeli), u interesu mi je da predjem iz firme A u firmu B bez downtime-a, sto znaci da bih imao ugovor sa firmom B prije nego li dam ostavku u firmi A ili u toku 3 mjeseca dok mi traje otkazni period sa firmom A. Nakon toga se (po potrebi, ovisno o sadrzaju Zusattsblat-a) zatrazi promjena poslodavca u uredu za strance vezano za plavu kartu. Nista strasno.

Nevezano za ovo gore (1-5), ne postoji nikakvo ogranicenje da moras u nekoj firmi biti barem godinu dana. Predjes iz firme A u firmu B kada god zelis (ako ti napustas) ili kada ti se desi (ako dobijes otkaz), s tim sto u oba slucaja imas 3 mjeseca otkaznog perioda (u mom slucaju). Jedino sto postoji ogranicenje vezano za godinu dana, a to je za pravo na naknadu od biroa rada, ali cak ni tada ne moras raditi godinu dana u 1 firmi, nego moras imati barem godinu dana uplata poreza za nezaposlenost (sto otprilike dodje 12 uplata).

Primjer:
To moze biti 6 uplata iz firme A, odlucis da napustis firmu A i odes u firmu B (nakon ovih 6 mjeseci, nije bitno kada tacno das ostavku, nego da se skroz zavrsi sa firmom A unutar 6 mjeseci), budes tu 6 mjeseci i dobijes otkaz (firma se raspadne ili fakat dobijes otkaz jer npr. ne zadovoljavas njihova ocekivanja), nakon toga imas pravo na naknadu sa biroa rada. Znaci bitne su uplate za biro rada, tj. barem godinu dana tih uplata, a neophodno da one budu iz jedne firme, npr. firme A.

Naravno ovo su generalni principi, mozda ima i nekih zackoljica ali ne mijenjaju princip naglavacke nego ga malo finesiraju. :mrgreen:

Ima itekako zaškoljica. Osobito o o ovom tvom shvatanju da možeš mijenjati firmu u periodu od godinu dana Po dolasku u Njemačku. Ali ne bih išla dalje. Niti ću ja tebe uvjeriti u svoju verziju, koju znam iz prave ruke, niti ti mene možeš u nešto što non-stop nadovezuješ i kalemiš.
U biti tvoja tumačenja tvoje situacije daleko su od stvarnosti.

Ja bi svima onim koji namjeravaju put Dojčlanda preporučila da se drže moje verzije tumačenja. Jer je 100% provjerane. I apsolutno nemam nikakvih interesa nekog zavaravati i uzdizati svoj položaj ili zanimanje.

Naime i ne živim više u Njemačkoj. Tako da bi bilo izlišno.
Ti se slobodno drži svojih verzija tumačenja poslovnih i boravišnu dozvola. Ja sam ukazala na manjkavost i netačnost drugim ljudima.

I njima od volje kome će vjerovati.

Mojoj realnoj ili tvojoj 'nafriziranoj' verziji :D

Ugodan dan!
AtifPurivatraIII

#17692 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by AtifPurivatraIII »

konjislav wrote: Jesi li ti vidio kontekst ove iste slike? Nigdje nema licnih informacija i to sam upravo i uradio zbog te prve recenice.
Realno ovo moze biti ugovor izmedju bilo koje osobe i bilo koje firme, tako da su tajne informacije dokumenta sacuvane.
Realno, neozbiljan si.
Izbrisi to.
konjislav

#17693 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:
konjislav wrote:

Primjer:

Ima itekako zaškoljica. Osobito o o ovom tvom shvatanju da možeš mijenjati firmu u periodu od godinu dana Po dolasku u Njemačku. Ali ne bih išla dalje. Niti ću ja tebe uvjeriti u svoju verziju, koju znam iz prave ruke, niti ti mene možeš u nešto što non-stop nadovezuješ i kalemiš.
U biti tvoja tumačenja tvoje situacije daleko su od stvarnosti.

Ja bi svima onim koji namjeravaju put Dojčlanda preporučila da se drže moje verzije tumačenja. Jer je 100% provjerane. I apsolutno nemam nikakvih interesa nekog zavaravati i uzdizati svoj položaj ili zanimanje.

Naime i ne živim više u Njemačkoj. Tako da bi bilo izlišno.
Ti se slobodno drži svojih verzija tumačenja poslovnih i boravišnu dozvola. Ja sam ukazala na manjkavost i netačnost drugim ljudima.

I njima od volje kome će vjerovati.

Mojoj realnoj ili tvojoj 'nafriziranoj' verziji :D

Ugodan dan!
Ovo sam koristio kao primjere. Ne mislim ja napustati firmu nakon 6 ili 9 mjeseci. Mozda nakon 2 godine, da napravim svoju firmu.

Samo sam htio da ukazem da nije toliko strasno koliko ti govoris. I da je situacija puno laksa i bolja i STABILNIJA nego recimo u Bosni sto se tice iste teme, a odatle smo poceli kada je forumas rekao da mu se ne ide u Njemacku zbog neizvjesnosti.

Hvala i tebi prijatan ostatak dana zelim. :wink:
konjislav

#17694 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

AtifPurivatraIII wrote:
konjislav wrote: Jesi li ti vidio kontekst ove iste slike? Nigdje nema licnih informacija i to sam upravo i uradio zbog te prve recenice.
Realno ovo moze biti ugovor izmedju bilo koje osobe i bilo koje firme, tako da su tajne informacije dokumenta sacuvane.
Realno, neozbiljan si.
Izbrisi to.
Molio bih da ovo malo obrazlozis. Zasto to mislis?
uglavnomja

#17695 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

zasto je otkazni rok beneficija?

pa nije firma jedina koja moze dati orkaz radniku

recimo konji neko ponudi sutra posao sa 50% vecom platom i gomilu stvarnih beneficija ...

i hoce konjo da ode, ali sipak :D nema, cekaj 3 mjeseca
AtifPurivatraIII

#17696 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by AtifPurivatraIII »

konjislav wrote:
AtifPurivatraIII wrote:
Realno, neozbiljan si.
Izbrisi to.
Zato sto su ti nacrtali u tom ugovoru kakve posljedice mozes imati ako isti podijelis s rajom na klix forumu, ali ti djavo ne da mira.
Uostalom, ne vidim ni potrebu da bilo sta moras nekom dokazivati. Tebi dobro, sredio zivot, picis dalje, bas te briga sta tamo neka kombinacija slova i brojeva misli o svemu na nekom kubik daske forumu.
konjislav

#17697 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

uglavnomja wrote:zasto je otkazni rok beneficija?

recimo konji neko ponudi sutra posao sa 50% vecom platom i gomilu stvarnih beneficija ...

Ja sam to primarno koristio kao argument dugog otkaznog perioda u kontekstu neizvjestnosti u Njemackoj.
Mada, mozda je potrebno vise koneksta o kakvoj se uopste neizvjestnosti radi da bi nastavili diskusiju.

Covjeka nama bacio kost i odmakao se, a mi se pobismo radi glupe koske. :-) :mrgreen:
konjislav

#17698 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

AtifPurivatraIII wrote:
konjislav wrote:
AtifPurivatraIII wrote: Realno, neozbiljan si.
Izbrisi to.
Zato sto su ti nacrtali u tom ugovoru kakve posljedice mozes imati ako isti podijelis s rajom na klix forumu, ali ti djavo ne da mira.
Uostalom, ne vidim ni potrebu da bilo sta moras nekom dokazivati. Tebi dobro, sredio zivot, picis dalje, bas te briga sta tamo neka kombinacija slova i brojeva misli o svemu na nekom kubik daske forumu.
Realno, u potpunosti si u pravu, nego kako i sam kazes: "djavo mi ne da mira".
512MB

#17699 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Zato se barem u IT domeni poslovni ugovori raskidaju bez nekih rokova dogovorom obadvije strane (Einvernehmlich) jer šta njima znači sto je Konjo tri mjeseca na radnom mjestu ako cjeli dan zijeva i visi na klix forumu :skoljka:
uglavnomja

#17700 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

konjislav wrote:

Ja sam to primarno koristio kao argument dugog otkaznog perioda u kontekstu neizvjestnosti u Njemackoj.
Mada, mozda je potrebno vise koneksta o kakvoj se uopste neizvjestnosti radi da bi nastavili diskusiju.

Covjeka nama bacio kost i odmakao se, a mi se pobismo radi glupe koske. :-) :mrgreen:
promakao mi je tvoj post, tacnije citava stranica :oops: :D

malo off, moj sef dao otkaz, nesto mu se ne svidja novi posao u upravi firme, ono vrh vrhova ...
ali nema otic' samo tako
6 mjeseci se mora metiljati u necemu sto mu se ne svidja i sa cim je u glavi zavrsio
Post Reply