SaraFina wrote:512MB wrote:"Rijetko".
Pomaže mu nako godinu eto, ne valja?
Zašto jednostavno ne priznaš da si pogriješila, i da završimo diskusiju? Da Konjo je dobio, da znam ih više koji su takve ugovore dobili, i ne ovo nije neuobičajeno za Njemačku. Ovo oko biroa rada i produžetak vize su nebuloze.
Procentualno 2% sličnih ugovora van zakonskih normi. I ako je dobio sve dok ne napuni godinu ta BENEFICIJA mu je mrtvo slovo na papiru. Tako da se poslodavac ogradio drugim zakonskim normama (produžetak radne dozvole) te je sebi dozvolio luksuz i ubacio mu tri mjeseca otkaznog roka, nakon probnog roka od 6 mjeseci jer konjislav praktično godinu je drugim paragrafima vezan uz poslodavca. (Produzenjem radne dozvole) te nemogućnošću ostvarivanja beneficija sa burze/biroa za zapošljavanje. Kraj
Gdje ti slika?

Tacno je to vezano za biro rada za godinu dana, sto nije strasno. To ti je da radim u firmi 9 mjeseci barem i npr. dobijem otkaz, sto bi znacilo da poslije otkaza imam pravo na naknadu za nezaposlenost sa biroa rada. To je tek 3 mjeseca poslije probnog perioda, nista strasno kao sto ti to prikazujes.
Sto se tice produzetka radne dozvole, to mi ne treba jer imam ugovor na neodredjeno tako da mi plava karta vrijedi 4 godine (ovo je maksimum upravo zbog ugovora na neodredjeno).
Jedino pri promjeni poslodavca, moram u uredu za strance navesti da su mi oni sada poslodavci i da dobijem novi "Zusatzblatt" sa novim poslodavcem. Mada ovo ne neophodno samo ako ti u trenutnom Zusatzblatt-u stoji trenutni poslodavac, tj. Zusatzblatt je vezan za poslodavca, a nisam siguran koja je situacija kod mene, morati cu provjeriti kada dodjem kuci.
Cak i da jeste, nije to nista strasno.
Mislim da ti previse dramatiziras ove strahote, koje realno nisu uopste strahote, nego neke zakonske procedure koje se moraju ili ne moraju ispuniti (zavisno od situacije, kao sto je gore navedeno).