Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaraFina

#17651 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
konjislav wrote:Valjda je mislio "osim" ako napraviš neko sranje...
Mislio sam upravo osim. :mrgreen:
512MB wrote:Pa dobro zanijelo ga malo :mrgreen:

1. do 2. godina => 1 mjesec (do sljedeceg 15. tog mjeseca)
2 do 5 godina => 1 mjesec
5 do 8. godina => 2 mjeseca
8. do 10 godina => 3 mjeseca
10 do 12 godina => 4 mjeseca
12 do 15 godina => 5 mjeseci
15 do 20 godina => 6 mjeseci
Sve poslije 20 godina staža => 7 mjeseci otkazni rok
Nemoj da slikam ugovor, kaze nakon 6 mjeseci rada (probni period), tada otkazni rok je 3 mjeseca, a do tada 15 ili je 30 dana (ovo sam zaboravio).

Evo ko je tražio sliku ugovora. Ja ne.
SaraFina

#17652 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

AtifPurivatraIII wrote:
konjislav wrote:
Čak i da ima taj "paragraf" (u šta sumnjam)radi se o nečemu neuobičajnom u zakonskim normama. Dakle ova tabela važi za 98% ljudi i zanimanja (poslova).
Image
Imam i verziju na njemackom jeziku negdje kod kuce.

Cak i po toj tabeli bih dobio 2 mjeseca standardno, tako da 3 mjeseca nije nista strasno u odnosu na 2 koja bi mi zakonski bila dodjeljena.
Ne znam ja o cemu ti pricas Saro. Jedna od velikih stvari u Komunistickoj Njemackoj je da imas velike rokove za otkazivanje bilo kakvih ugovora. Ja sam mislio da je 3 mjeseca fixno, ali izgleda da raste sa iskustvom.
Jesi li procitao prvu recenicu toga sto si postavio? 

Fakat vidi :oops:

Svaka ti dala. Vode iz bokala :D
512MB

#17653 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote:
512MB wrote:"Rijetko".

Pomaže mu nako godinu eto, ne valja?

Zašto jednostavno ne priznaš da si pogriješila, i da završimo diskusiju? Da Konjo je dobio, da znam ih više koji su takve ugovore dobili, i ne ovo nije neuobičajeno za Njemačku. Ovo oko biroa rada i produžetak vize su nebuloze.

Procentualno 2% sličnih ugovora van zakonskih normi. I ako je dobio sve dok ne napuni godinu ta BENEFICIJA mu je mrtvo slovo na papiru. Tako da se poslodavac ogradio drugim zakonskim normama (produžetak radne dozvole) te je sebi dozvolio luksuz i ubacio mu tri mjeseca otkaznog roka, nakon probnog roka od 6 mjeseci jer konjislav praktično godinu je drugim paragrafima vezan uz poslodavca. (Produzenjem radne dozvole) te nemogućnošću ostvarivanja beneficija sa burze/biroa za zapošljavanje. Kraj :D

Gdje ti slika? :D
2% interesantno, siguran sam da imaš odgovarajuću statistiku i izvor za ove tvrdnje? :mrgreen:
SaraFina

#17654 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote:

Zašto jednostavno ne priznaš da si pogriješila, i da završimo diskusiju? Da Konjo je dobio, da znam ih više koji su takve ugovore dobili, i ne ovo nije neuobičajeno za Njemačku. Ovo oko biroa rada i produžetak vize su nebuloze.

Procentualno 2% sličnih ugovora van zakonskih normi. I ako je dobio sve dok ne napuni godinu ta BENEFICIJA mu je mrtvo slovo na papiru. Tako da se poslodavac ogradio drugim zakonskim normama (produžetak radne dozvole) te je sebi dozvolio luksuz i ubacio mu tri mjeseca otkaznog roka, nakon probnog roka od 6 mjeseci jer konjislav praktično godinu je drugim paragrafima vezan uz poslodavca. (Produzenjem radne dozvole) te nemogućnošću ostvarivanja beneficija sa burze/biroa za zapošljavanje. Kraj :D

2% interesantno, siguran sam da imaš odgovarajuću statistiku za ove tvrdnje? :mrgreen:

Pročitaj prvu rečenicu konjislavovog ugovora. Jesi mu ono ti prskrbio? Ko i sliku s neta sebi??? :D
Nisam ni ja čitala dok ovaj novi ne pomenu. Idem.na povjerenje LOL
512MB

#17655 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ma nema zime za Konjislava, uredno je zakamuflirano :mrgreen:
SaraFina

#17656 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Koji ste vi samoproglašeni/samodopadni levati:))))

Aj ćao!
512MB

#17657 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Nije tebi lahko, a ni tvon struĆnjaku stobom :mrgreen:
SaraFina

#17658 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:Nije tebi lahko, a ni tvon struĆnjaku stobom :mrgreen:

Što lika izblamira bolan? :D
konjislav

#17659 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:
konjislav wrote:
SaraFina wrote:[
Image

Cak i po toj tabeli bih dobio 2 mjeseca standardno, tako da 3 mjeseca nije nista strasno u odnosu na 2 koja bi mi zakonski bila dodjeljena.
Ne znam ja o cemu ti pricas Saro. Jedna od velikih stvari u Komunistickoj Njemackoj je da imas velike rokove za otkazivanje bilo kakvih ugovora. Ja sam mislio da je 3 mjeseca fixno, ali izgleda da raste sa iskustvom.

Nemoj izmišljati toplu vodu s tim papirima i poturanjem budalaštinja. Da ne izražavam sumnje u orginalnost ugovora. Libo me. Kao i za 1/2 Gige sliku lažnu.
Za 98% ljudi i zanimanja te poslova važi postana tabela.

Dakle za od 8-10 godina rada otkazni rok je tri mjeseca.

I nemaš mi šta dalje slikavati. Ako si sebi isposlovao stvarno beneficiju da nakon 6 mjeseci otkazni rok ti bude pola rada odnosno 3 mjeseca, to je IZNIMAN slučaj.
Svaka čast na pogodnosti/ beneficiji ili ustupku firme.
Zakonski to ne važi ni za koga osim tebe.
Dovoljno jasno i precizno?

Ako si i ako ti je to dio ugovora...
Pa koji vrag? Ja fino kazem da bi po zakonu (koji ti spominjes) trebao standardno imati 2 mjeseca otkaznog roka. Ja sam u ovoj firmi dobio 3 mjeseca. Nije da sam to trazio, nego mi oni dali jer im treba vremena da nadju zamjenu, nije ovo industrija baustele (nije da imam sta protiv baustele), a meni je bilo svejedno tada, cak mi je i odgovaralo, tako da nisam uopste pregovarao oko toga.

Tako da te pitam jos jednom, kakve budalastine poturam? Umjesto 2 mjeseca koje minimalno moraju, firma mi dala 3 mjeseca otkaznog perioda. U cemu je problem? Jesam li koga zajebao? Ili citav sistem mozda? Je li to nezamislivo? Za tebe ocito izgleda da jeste.
512MB

#17660 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Minimalno su 4 sedmice do prvog 15. sljedećeg mjeseca :mrgreen:
konjislav

#17661 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

512MB wrote:@Konjo :thumbup:

Zakonom su uvjek definirani samo minimalni rokovi, postoji kijamet firmi koje nude i više od ove Konjine, i čak i nisu u IT sektoru.
Ma znam, nego ova Sara tvrdoglava ko mazga, ne mozes ti to objasniti.
SaraFina

#17662 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Konjo, simpa si lik. Traži taj ugovor na našem ili ukucaj u google translate tekst :)

Plus toga firma ti je 1 g sigurna bila da je zaštićena jer je ne smiješ napustiti zbog radne dozvole/nadoknade sa biroa.

Tako da ti nisi ništa uspješno " isposlovao sve da i nema drugih kontroverzi. Oko ugovora.

Nego si ograđen drugim zakonskim okvirima. Kužiš zajeb? :D
Last edited by SaraFina on 10/07/2019 12:55, edited 1 time in total.
512MB

#17663 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Ma kakve veze ima kad je pocrnio relevantne stvari...
512MB

#17664 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: Gdje ti slika? :D
Što si se napalila na moju sliku bolan? I šta sad da se uslikam odzada da dokažem da sam ono ja il kako seb to umišljaš :mrgreen:
SaraFina

#17665 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

:lol:

E moj amateru :D
SaraFina

#17666 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Dupli :P
mirsek

#17667 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mirsek »

512MB wrote:Ma nema zime za Konjislava, uredno je zakamuflirano :mrgreen:
Ma nema sta da kamuflira, samo treba nekad i smisao/svrha nekog clana da se razumije a ne da se bukvalno cita recenica po recenica, ovdje se konkretno odnosi na NDA, koji je smisao NDA ima svuda na internetu.
Konjo ne krsi NDA sa datim podacima. :thumbup:
konjislav

#17668 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:

Tacno je to vezano za biro rada za godinu dana, sto nije strasno. To ti je da radim u firmi 9 mjeseci barem i npr. dobijem otkaz, sto bi znacilo da poslije otkaza imam pravo na naknadu za nezaposlenost sa biroa rada. To je tek 3 mjeseca poslije probnog perioda, nista strasno kao sto ti to prikazujes.
Sto se tice produzetka radne dozvole, to mi ne treba jer imam ugovor na neodredjeno tako da mi plava karta vrijedi 4 godine (ovo je maksimum upravo zbog ugovora na neodredjeno).
Jedino pri promjeni poslodavca, moram u uredu za strance navesti da su mi oni sada poslodavci i da dobijem novi "Zusatzblatt" sa novim poslodavcem. Mada ovo ne neophodno samo ako ti u trenutnom Zusatzblatt-u stoji trenutni poslodavac, tj. Zusatzblatt je vezan za poslodavca, a nisam siguran koja je situacija kod mene, morati cu provjeriti kada dodjem kuci.
Cak i da jeste, nije to nista strasno.
Mislim da ti previse dramatiziras ove strahote, koje realno nisu uopste strahote, nego neke zakonske procedure koje se moraju ili ne moraju ispuniti (zavisno od situacije, kao sto je gore navedeno).
konjislav

#17669 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

AtifPurivatraIII wrote:
konjislav wrote:
Čak i da ima taj "paragraf" (u šta sumnjam)radi se o nečemu neuobičajnom u zakonskim normama. Dakle ova tabela važi za 98% ljudi i zanimanja (poslova).
Image

Jesi li procitao prvu recenicu toga sto si postavio? :lol:[/quote]
Jesi li ti vidio kontekst ove iste slike? Nigdje nema licnih informacija i to sam upravo i uradio zbog te prve recenice.
Realno ovo moze biti ugovor izmedju bilo koje osobe i bilo koje firme, tako da su tajne informacije dokumenta sacuvane.
SaraFina

#17670 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

De prvo pročitaj ono što si postao kao "ugovor" tj dio:D

I Evo ti na njemačkom :D

https://de.m.wikipedia.org/wiki/Geheimhaltungsvertrag

Jesi to trebao? :D

Naravno da je uopšteno sve i da ne MORA nužno biti ugovor izmedju tebe i tvoje firme :D

A onda :
1.Nakon 9 mjeseci rada nemaš pravo na nadoknadu sa biroa. Tek nakon 1g.

Raspitaj se malo i informiraj o ugovorima. Imaš WK. Nazovi ili odi kad si slobodan.

Ja ne dramatiziram. Nego si ti podvodljiv. Jako. Poput djeteta :D
Last edited by SaraFina on 10/07/2019 13:41, edited 1 time in total.
konjislav

#17671 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:Konjo, simpa si lik. Traži taj ugovor na našem ili ukucaj u google translate tekst :)

Plus toga firma ti je 1 g sigurna bila da je zaštićena jer je ne smiješ napustiti zbog radne dozvole/nadoknade sa biroa.

Tako da ti nisi ništa uspješno " isposlovao sve da i nema drugih kontroverzi. Oko ugovora.

Ti si meni isto bila simpa ranije i mislio sam jedno vrijeme da su se svi okomili na tebe neposteno, medjutim sada vidim da ti jednostavno zelis da si stalno u pravu, bez obzira na to sto govoris je li istina ili nije, bez obzira na druge i tudje okolnosti ili ne.
Ti sebi zacrtas nesto i pokusavas druge ubijediti u to po svaku cijenu, veoma ti je tesko priznati da si pogrijesila kada zaista pogrijesis. To je znak da nemas nimalo skomnosti niti poniznosti, cak obratno. To mi nije nimalo simpaticno.
konjislav

#17672 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

SaraFina wrote:De prvo pročitaj ono što si postao kao "ugovor" tj dio:D

A onda :

Raspitaj se malo i informiraj o ugovorima. Imaš WK. Nazovi ili odi kad si slobodan.

Ko je rekao 9 mjeseci rada? Je li ti razumijes ono sto sam napisao?
Npr. nakon 9 mjeseci rada dobijem otkaz. Moram raditi jos 3 mjeseca zbog otkaznog perioda. Zavrsi se otkazni period, a ja radio godinu dana.
Imam li pravo na nadoknadu sa biroa?
SaraFina

#17673 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konjislav wrote:
SaraFina wrote:Konjo, simpa si lik. Traži taj ugovor na našem ili ukucaj u google translate tekst :)

Ti si meni isto bila simpa ranije i mislio sam jedno vrijeme da su se svi okomili na tebe neposteno, medjutim sada vidim da ti jednostavno zelis da si stalno u pravu, bez obzira na to sto govoris je li istina ili nije, bez obzira na druge i tudje okolnosti ili ne.
Ti sebi zacrtas nesto i pokusavas druge ubijediti u to po svaku cijenu, veoma ti je tesko priznati da si pogrijesila kada zaista pogrijesis. To je znak da nemas nimalo skomnosti niti poniznosti, cak obratno. To mi nije nimalo simpaticno.

Pa imaš opciju ignore. Uglavnom moje argumente ne možeš pobiti i bogati mani se onih fora od pola gige i "ugovora" koje postaš kao navodno svoje a sam priznaješ da mogu biti izmedju BILO KOGA potpisani. Postala sam ti verziju na njemačkom da se ne mučiš tražiti.

Dakle biro/burza nakon 1 g neprekidnog rada

Isto važi i za radnu i boravišnu dozvolu... :D

Bez obzira na fejk ugovore ili one prave. Si?
U pamet!
SaraFina

#17674 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

konjislav wrote:
SaraFina wrote:De prvo pročitaj ono što si postao kao "ugovor" tj dio:D

A onda :

Ko je rekao 9 mjeseci rada? Je li ti razumijes ono sto sam napisao?
Npr. nakon 9 mjeseci rada dobijem otkaz. Moram raditi jos 3 mjeseca zbog otkaznog perioda. Zavrsi se otkazni period, a ja radio godinu dana.
Imam li pravo na nadoknadu sa biroa?

U ovom slučaju imaš pravo. Jer je puna godina. Imaš pravo i na godišnji i ostalo što te sleduje.
Produženje radne dozvole/ prelazak u drugu firmu, medjutim bilo bi komplicirano obzirom da si otkaz dobio nakon 9 mjeseci. No to ovisi o razlozima otkaza također. Si?

Ako je Firma u konkurs otišla recimo ne bi imao problem... Ali tvoje lične greške ako bi rezultirale otkazom to bi već bio problemčić. Bez obzira na trajanje radne dozvole.

:lol:
Häufige Anwendungsfälle für Vertraulichkeitsvereinbarungen:

Zwischen Kunden und Lieferanten (oder in anderer Weise kooperierenden Unternehmen): zum Schutz von ausgetauschten Produktspezifikationen oder Geschäftsplänen.Zwischen Arbeitgebern und Arbeitnehmern bzw. selbständigen Auftragnehmern: zum Schutz von Unternehmensgeheimnissen jeder Art.Zwischen Kaufinteressenten und M&A-Beratern, um eine Basis für vertrauliche Verkaufsverhandlungen zu schaffen.Zwischen Entwicklern und Betatestern einer Software.Zwischen Besuchern einer Presseveranstaltung, auf der zukünftige Produkte vorgestellt werden, und dem Veranstalter bzw. Hersteller dieser Produkte.

Eine Vertraulichkeitsvereinbarung kann auch Teil einer Koopetition sein.

In Deutschland müssen Vertraulichkeitsvereinbarungen zwischen Arbeitgeber und Arbeitnehmer auf unmittelbare Geschäftsinteressen beschränkt sein. In den USA sind Vertraulichkeitsvereinbarungen gestattet, die sich auf alle Vorkommnisse im Unternehmen erstrecken. Einige Unternehmen haben derartige Regelungen jedoch unter dem Druck der #MeToo-Bewegung aufgehobe

P.S ovo ti je na njemačkom za ugovor br2 da ne tražiš :D
HAVANA

#17675 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Ja mislim da je najbolje da vi sebi otvorite firmu i necete imati ovih problema. :D
Post Reply