AMERIKA

Post Reply
DaysleepeR

#17651 Re: AMERIKA

Post by DaysleepeR »

Pa nositeljima HR putovnice ne treba viza za USA, može se hladno vratiti nazad.
jeza u ledja

#17652 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Pa jebote 30 godina je ovdje, davno je mogao dobiti drzavljanstvo, a i napraviti takvu karijeru da ga libo kurac gdje zivi. :-) Plus ima EU pasos.

Ali ako ti moras svake godine ici na aerodrom (? :-) ) da sredjujes papire, ti si vec u problemu i na staklenim nogama. Bio ili ne bio Trump tu. I moras biti svjestan u kakvoj si situaciji.

Ma zalosno je to sve....milion ovakvih slucajeva, samo sto mnogi umjesto u EU zavrse u El Salvadoru ili Djibutiju.
muha_sa

#17653 Re: AMERIKA

Post by muha_sa »

https://nova.rs/vesti/politika/dusan-ja ... a-i-vucic/

Dušan Janjić: Za krađu američkih predsedničkih izbora odgovorni BIA i Vučić
banjaluka078
Moderator

#17654 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

Zašto od ratnih godina kad su legalno ušli u USA neki naši ljudi nikad nisu uzeli državljanstvo/pasoš? Ne kontam.
Sociolog

#17655 Re: AMERIKA

Post by Sociolog »

geralt

#17656 Re: AMERIKA

Post by geralt »

banjaluka078 wrote: 22/01/2026 15:51 Zašto od ratnih godina kad su legalno ušli u USA neki naši ljudi nikad nisu uzeli državljanstvo/pasoš? Ne kontam.
Kombinacija loseg znanja engleskog jezika (posebno starija generacija koja je dosla krajem 90-ih) i lijenosti. Moras nauciti pitanja za test, nesto i platiti, zezati se sa birokratijom... A sa zelenom kartom mozes bukvalno raditi sve isto sto i Amerikanci i imati ista prava, osim imati pasos i glasati.

Nije ovaj covjek jedini, znam ja poprilicno slicnih slucajeva.
jeza u ledja

#17657 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Znam i ja dosta ovakvih ljudi. I sam sam bio takav.

No ovaj lik je imao dodatnih problema ocigledno, sto ga je cinilo prime target za Millerovu politiku gubljenja radno sposobnog stanovnistva.
stubrijez

#17658 Re: AMERIKA

Post by stubrijez »

"Kafkijanski administrativni limbo" :lol: :lol: :lol:
banjaluka078
Moderator

#17659 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

geralt wrote: 22/01/2026 17:11 Kombinacija loseg znanja engleskog jezika (posebno starija generacija koja je dosla krajem 90-ih) i lijenosti. Moras nauciti pitanja za test, nesto i platiti, zezati se sa birokratijom... A sa zelenom kartom mozes bukvalno raditi sve isto sto i Amerikanci i imati ista prava, osim imati pasos i glasati.

Znam i ja. Stric se i vratio iz Amerike, "završio karijeru", a nikad nije uzeo pasoš. Nekad sam mu baš prevodila pitanja za test, imao je kao neku skriptu, pisala odgovore, pisala kako da izgovara...ali se nikad nije odlučio na to, jer je znao da će uz zadnji paychek pakovati kofer za BL.

Ali ne kontam neke ljude koji imaju do 60 godina i sad im je prilično prpa. Ali mi bez veze pitati za razloge. Imaju djecu rođenu tamo i skoro nikakve planove za povratak u Bosnu.
Rob_Atl

#17660 Re: AMERIKA

Post by Rob_Atl »

geralt wrote: 22/01/2026 17:11
banjaluka078 wrote: 22/01/2026 15:51 Zašto od ratnih godina kad su legalno ušli u USA neki naši ljudi nikad nisu uzeli državljanstvo/pasoš? Ne kontam.
Kombinacija loseg znanja engleskog jezika (posebno starija generacija koja je dosla krajem 90-ih) i lijenosti. Moras nauciti pitanja za test, nesto i platiti, zezati se sa birokratijom... A sa zelenom kartom mozes bukvalno raditi sve isto sto i Amerikanci i imati ista prava, osim imati pasos i glasati.

Ovo sam bas krenuo da pisem, znam dosta nasih koji su dolazili krajem 90tih i pocetkom 00 koji su vec bili u "godinama" tipa 40+ koji nisu znali ni a engleskog, a niti su se trudili da ga uce kasnije, to je najveci razlog zasto bruku nasih nema drzavljanstvo. Pa punac i punica prije par godina tek uzeli drzavljanstvo, a od 2001 su ovdje. :skoljka: . Moji su odma cim je otkucalo 5 godina aplicirali i zavrsili smo relativno brzo. Ma smijesno moras znati 5 pitanja od 100 za koje ni 90 posto amerikanaca ne zna odgovore, i napisati jednu recenicu. Nas mladje u to vrijeme nisu peglali puno mene su pitali 3 pitanja kad je amerika postala nezavisna, kako se zove najveci sud i ko je trenutni predsjednik. Rekli mi da napisem recenicu I have a blue car. Bukvalno 10 minuta posla kad te zovnu na razgovor. Pita te jos par pitanja sa aplikacije da potvrdi jel tacno sve sto si napisao i to je to. Odma ides na zakletvu sa ostalima, dobijes certifikat i pici da vadis pasos. :mrgreen:
JohnnyS

#17661 Re: AMERIKA

Post by JohnnyS »

https://bljesak.info/vijesti/svijet/ame ... X87ddTVbVw

Lijepo da institucije djeluju na pravim zločincima dok recimo izraelske špijune optužene za pedofiliju lijep puste da odlete doma u Izrael. Očito je u Americi sigurnije jebati dijete nego biti dijete bez papira
dale cooper

#17662 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

JohnnyS wrote: 22/01/2026 18:16 https://bljesak.info/vijesti/svijet/ame ... X87ddTVbVw

Lijepo da institucije djeluju na pravim zločincima dok recimo izraelske špijune optužene za pedofiliju lijep puste da odlete doma u Izrael. Očito je u Americi sigurnije jebati dijete nego biti dijete bez papira
Ove deportacije nikada i nisu imale veze sa deportovanjem kriminalaca ili ilegalnih migranata. Kao što je neko primjetio prethodni predsjednici su brojčano imali mnogo više deportacija u svojim mandatima, samo što su se deportacije odvijale civilizovano i sa jasnom procedurom. Cilj ovih deportacija je stvaranje atmosfere straha za sve one sa pogrešnom bojom kože i pogrešnim imenima i zato se ovo sve odvija maksimalno javno i pompezno sa ljudima koji u maskama sakrivenim licima više liče na paramilitarne milicije nego li na federalnu agenciju koja bi trebala sprovoditi zakon.
dječak sa šibicama

#17663 Re: AMERIKA

Post by dječak sa šibicama »

Nema labavo, svi ilegalni lete van. Tako je bilo i pod Obamom, samo je Biden naselio 20 miliona ilegalaca, odnosno dopustio im da udju.

U USA se uvijek znalo da za poreske prevare i ilegalni boravak, slijedi kazna. Gledao sam dokumentarac o Srbijancu koji je zaplakao kako je uhapsen i zatvoren u onom groznom zatvoru na Menhetnu, kao ne zna on zbog cega ovo ono, na kraju kaze eto ozenio sam kineskinju ona meni pare ja njoj papire. Nije imao srecu da nema drzavljanstvo, mozda bi ga samo izbacili, ovako je dobio robije. I kao nije znao kakve zakone krsi. Mozes misliti, a sredili mu posao isto neki balkanci koji su to radili vise puta.

Nema zajebavanja u americi.
JovicSA

#17664 Re: AMERIKA

Post by JovicSA »

dječak sa šibicama wrote: 22/01/2026 18:39 Nema labavo, svi ilegalni lete van. Tako je bilo i pod Obamom, samo je Biden naselio 20 miliona ilegalaca, odnosno dopustio im da udju.

U USA se uvijek znalo da za poreske prevare i ilegalni boravak, slijedi kazna. Gledao sam dokumentarac o Srbijancu koji je zaplakao kako je uhapsen i zatvoren u onom groznom zatvoru na Menhetnu, kao ne zna on zbog cega ovo ono, na kraju kaze eto ozenio sam kineskinju ona meni pare ja njoj papire. Nije imao srecu da nema drzavljanstvo, mozda bi ga samo izbacili, ovako je dobio robije. I kao nije znao kakve zakone krsi. Mozes misliti, a sredili mu posao isto neki balkanci koji su to radili vise puta.

Nema zajebavanja u americi.
20 Miliona...daj smanji ribu. Gledamo i mi ovu naci ICE trupe. Ako su legalni zašto pokrivaju lica, čega se boje?
JovicSA

#17665 Re: AMERIKA

Post by JovicSA »

dale cooper wrote: 22/01/2026 18:35
JohnnyS wrote: 22/01/2026 18:16 https://bljesak.info/vijesti/svijet/ame ... X87ddTVbVw

Ove deportacije nikada i nisu imale veze sa deportovanjem kriminalaca ili ilegalnih migranata. Kao što je neko primjetio prethodni predsjednici su brojčano imali mnogo više deportacija u svojim mandatima, samo što su se deportacije odvijale civilizovano i sa jasnom procedurom. Cilj ovih deportacija je stvaranje atmosfere straha za sve one sa pogrešnom bojom kože i pogrešnim imenima i zato se ovo sve odvija maksimalno javno i pompezno sa ljudima koji u maskama sakrivenim licima više liče na paramilitarne milicije nego li na federalnu agenciju koja bi trebala sprovoditi zakon.
O tome se radi, niko normlan nema ništa protiv da se ilegalni boravci ukinu i ilegalci vrate.
vee-jay

#17666 Re: AMERIKA

Post by vee-jay »

strah treba da bude motor

jeza u ledja

#17668 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ove brojke o broju deportacija u prethodnim administracijama zavaravaju, jer one ubrataju veliki broj ljudi deportovanih sa same granice.
Broj takvih deportacija je drasticno opao, jer je broj ljudi koji ilegalno prelaze granicu drasticno opao.

U medjuvremenu, broj ljudi koji su deportovani iz unutrasnjosti zemlje je zato drasticno veci nego u prethodnim administracijama. A to su ljudi koji su tu uglavnom mnogo duze nego oni uhvaceni na granici, sto znaci da ce i njihova deportacija imati mnogo veci uticaj na ekonomiju.
banjaluka078
Moderator

#17669 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ovo- ... /260122218

Stranica je https://www.dhs.gov/wow

Samo jedan iz Hrvatske, a i taj neki Avdo. Samo jedan Srbijanac.
dale cooper

#17670 Re: AMERIKA

Post by dale cooper »

jeza u ledja wrote: 22/01/2026 21:05 Ove brojke o broju deportacija u prethodnim administracijama zavaravaju, jer one ubrataju veliki broj ljudi deportovanih sa same granice.
Broj takvih deportacija je drasticno opao, jer je broj ljudi koji ilegalno prelaze granicu drasticno opao.

U medjuvremenu, broj ljudi koji su deportovani iz unutrasnjosti zemlje je zato drasticno veci nego u prethodnim administracijama. A to su ljudi koji su tu uglavnom mnogo duze nego oni uhvaceni na granici, sto znaci da ce i njihova deportacija imati mnogo veci uticaj na ekonomiju.
Nema razloga za zabrinutost siguran sam da će MAGA potegnuti da nadomjesti ove radnike. :mrgreen:
jeza u ledja

#17671 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Rob_Atl wrote: 22/01/2026 17:52
geralt wrote: 22/01/2026 17:11

Ovo sam bas krenuo da pisem, znam dosta nasih koji su dolazili krajem 90tih i pocetkom 00 koji su vec bili u "godinama" tipa 40+ koji nisu znali ni a engleskog, a niti su se trudili da ga uce kasnije, to je najveci razlog zasto bruku nasih nema drzavljanstvo. Pa punac i punica prije par godina tek uzeli drzavljanstvo, a od 2001 su ovdje. :skoljka: . Moji su odma cim je otkucalo 5 godina aplicirali i zavrsili smo relativno brzo. Ma smijesno moras znati 5 pitanja od 100 za koje ni 90 posto amerikanaca ne zna odgovore, i napisati jednu recenicu. Nas mladje u to vrijeme nisu peglali puno mene su pitali 3 pitanja kad je amerika postala nezavisna, kako se zove najveci sud i ko je trenutni predsjednik. Rekli mi da napisem recenicu I have a blue car. Bukvalno 10 minuta posla kad te zovnu na razgovor. Pita te jos par pitanja sa aplikacije da potvrdi jel tacno sve sto si napisao i to je to. Odma ides na zakletvu sa ostalima, dobijes certifikat i pici da vadis pasos. :mrgreen:
Ja znam dosta ljudi koji ne znaju beknut engleskog ali su nekako prosli taj test i dobili drzavljanstvo. :-)

Ma mislim....zelena karta i dalje znaci dosta u odnosu na boravak sa vizom. Ovi koje trenutno maltretiraju sa tim je oni koji su imali neke zajebancije sa papirologijom ili probleme sa zakonom, kao u primjeru iznad.

Vec cujem primjere kompanija koje imaju problem sa H1B vizama i ovom cifrom od (mescini) 100k za nove vize.
jeza u ledja

#17672 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

dale cooper wrote: 22/01/2026 21:10
jeza u ledja wrote: 22/01/2026 21:05 Ove brojke o broju deportacija u prethodnim administracijama zavaravaju, jer one ubrataju veliki broj ljudi deportovanih sa same granice.

Nema razloga za zabrinutost siguran sam da će MAGA potegnuti da nadomjesti ove radnike. :mrgreen:
Cijeli zapadni svijet se takmici sa radnike, ali MAGA pametna zna sta je najbolje. Bice ko u Japanu, babe i dede cemo upregnuti da rade.
banjaluka078
Moderator

#17673 Re: AMERIKA

Post by banjaluka078 »

Sociolog

#17674 Re: AMERIKA

Post by Sociolog »

karanana

#17675 Re: AMERIKA

Post by karanana »

cudne su mi neke stvari u ovoj citavoj prici. ima tu vise od onog sto je rekao.
ne branim ice, boze sacuvaj, ali ova situacija je zaista pomalo cudna.

evo cudnih "rupa":
1. zasto se svake godine morao javljati na aerodrom? da li je zaista neka mala vrecica trave dok je bio u srednjoj skoli dovela do toga da se 15-20 godina javlja? ili je bio neki veci problem? i cuj na aerodrom? zar se nema gdje drugo javiti, u policijsku stanicu ili u neku instituciju u gradu? to mi je cudno.
2. kako ta da se on bas 9/11/2001 zatekao u kancelariji da ganja drzavljanstvo? i dobro dosla vojska i istjerala ih, kancelarije mozda nisu radile par dana. zasto se nije vratio za mjesec dana da valjda polozi test ili da zakletvu ili sta se vec radi u toj kancelariji iz koje je istjeran 9/11. imao je 20 godina nakon 9/11 da to odradi. garant je bio neki dodatni problem, da li zbog kriminala ili neceg drugog, ali garant jeste.
3. Da li ICE fakat odmah nogira iz sabirnog centra na avion ili te pusti da se vratis u stan i spakujes, odes u banku podignes gotovinu, napravis punomoc za auto/kucu? jel blokiraju racune i uzmu impovinu? ne znam sta ovaj frajer ima od imovine ili love tamo, moze li doci barem do tog? ili je frajer bas propalitet gdje ionako nije nista imao ni ponijeti otamo? on ako ima imovinu tamo, sto mi je nesto suhveli da on ista ima iako kaze da je radio dobar posao i znam da ovi nasi tamo uzimaju fine pare sa ovim dispecerskim poslovima, bolje mu je da ganja da pravi punomoc za nekog kome vjeruje pa da mu taj neko to tamo proda i posalje lovu, ali je pitanje koga ima tamo a da je siguran da ga nece zajebat.
Last edited by karanana on 23/01/2026 03:37, edited 1 time in total.
Post Reply