Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#17626 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Samo par pojasnjenja...

Mislim da jedan dio nesporazuma proizlazi iz cinjenice da je - koliko ja vidim - na stranici kantona dostupna verzija zakona o vladi bez nedavnih izmjena. (Urgirao sam kod sekretara da se najnovija verzija postavi na stranici).

I da…

Vlada i inace, kada nije u ostavci, ne moze uzimati kredite bez saglasnosti Skupstine.
Ali pretpostavka je, logicna, da ce poslanici koji su glasali za budzet u kojem je predvidjeno zaduzivanje podrzati prijedlog Vlade kada do uzimanja konkretnog kredita dodje. (Nase protivljenje proslogodisnjem kreditu od 10 mil. km je, da tako kazem, bilo opravdano jer nismo glasali za prijedlog budzeta u kojem je ono predvidjeno).

p.k.
VjecitiStudent

#17627 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:Samo par pojasnjenja...

Mislim da jedan dio nesporazuma proizlazi iz cinjenice da je - koliko ja vidim - na stranici kantona dostupna verzija zakona o vladi bez nedavnih izmjena. (Urgirao sam kod sekretara da se najnovija verzija postavi na stranici).

I da…

Vlada i inace, kada nije u ostavci, ne moze uzimati kredite bez saglasnosti Skupstine.
Ali pretpostavka je, logicna, da ce poslanici koji su glasali za budzet u kojem je predvidjeno zaduzivanje podrzati prijedlog Vlade kada do uzimanja konkretnog kredita dodje. (Nase protivljenje proslogodisnjem kreditu od 10 mil. km je, da tako kazem, bilo opravdano jer nismo glasali za prijedlog budzeta u kojem je ono predvidjeno).

p.k.
Vlada u ostavci valjda ne bi ni smjela izaći pred skupštinu sa zahtjevom za kredit.
Imate tamo u kantonu i ured za zakonodavstvo, zašto i njih ne priupitate?
Pedja Kojovic

#17628 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjeciti student

Da probam ovako…

Ova, Vlada u ostavci, je predlozila Nacrt Budzeta za 2014. godinu koji je, ja vjerujem, jos uvijek u javnoj raspravi.
U tom nacrtu, je na prihodovnoj strani, u primitcima, predvidjeno zaduzivanje od 147 000 000 km.(Kredit od 130 mil km, kredit za Opstu Bolnicu 7.5 mil Eura (robni), itd.)
Ukoliko Skupstina usvoji budzet kakav je sada predlozen ( A ja ne vjerujem da ce nacrt u javnoj raspravi pretrpiti bitne izmjene u tom dijelu), usvojice i odluku o pomenutom zaduzivanju.
Vlada ce onda raspisati tender i sa prijedlogom konkretnog zaduzenja (kamatna stopa, uslovi i rok otplate, itd.) izaci pred Skupstinu i, prirodno, ocekivati od onih koji su glasali za Budzet cijih 25% prihoda dolazi iz tog zaduzenja da glasaju za konkretan kredit.

p.k.
VjecitiStudent

#17629 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjeciti student

Da probam ovako…

Ova, Vlada u ostavci, je predlozila Nacrt Budzeta za 2014. godinu koji je, ja vjerujem, jos uvijek u javnoj raspravi.
U tom nacrtu, je na prihodovnoj strani, u primitcima, predvidjeno zaduzivanje od 147 000 000 km.(Kredit od 130 mil km, kredit za Opstu Bolnicu 7.5 mil Eura (robni), itd.)
Ukoliko Skupstina usvoji budzet kakav je sada predlozen ( A ja ne vjerujem da ce nacrt u javnoj raspravi pretrpiti bitne izmjene u tom dijelu), usvojice i odluku o pomenutom zaduzivanju.
Vlada ce onda raspisati tender i sa prijedlogom konkretnog zaduzenja (kamatna stopa, uslovi i rok otplate, itd.) izaci pred Skupstinu i, prirodno, ocekivati od onih koji su glasali za Budzet cijih 25% prihoda dolazi iz tog zaduzenja da glasaju za konkretan kredit.

p.k.

Svejedno.
Vlada kao izvršni organ je ta koja na kraju treba da potpiše te ugovore o zaduženju.
Prema zakonu , u tehničkom mandatu na to nema pravo.
Innovation

#17630 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Innovation »

Radne grupe su prezentirale izvještaje, a pročitani su i zahtjevi koji će biti upućeni skupštini KS. Plenum je tražio izradu socijalne karte u Kantonu Sarajevo, usklađivanje naknada socijalno ugroženih kategorija sa stvarnim potrebama, novčanu pomoć za nezaposlene u minimalnom iznosu jedne trećine prosječne plaće u KS, naknada za porodilje u iznosu pola prosječne plaće u KS, hitnu izradu programa zapošljavanja i samozapošljavanja, kazne za poslodavce zbog neuplaćivanja obaveza prema zaposlenima te zahtjev kantonalnoj skupštini i upravi TVSA da ponedjeljkom, srijedom i petkom građanima ustupi 60 minuta televizijskig prostora prije večernjeg dnevnika.

Građani su također usvojili nekoliko prijedloga o nacrtu budžeta. Navedeno je kako je nužna revizija te da se budžet ne smije kreditno zaduživati kod komercijalnih banaka. Također je usvojen prijedlog o radikalnim mjerama štednje, a da se pri tome ne ugroze ranjive kategorije stanovništva.
Gospodine Kojovicu, da li su ovi zahtjevi /po vasem misljenju/ realni?

Ovo je komentar jednog forumasa na ove zahtjeve. Sta vi mislite?
KS ima preko 120,000 zaposlenih i oko 70,000 nezaposlenih... da bi kanton svim nezaposlenim isplatio 350 maraka to bi bilo oko 300 miliona godisnje, odnosno cca 40% budzeta... stotinjak miliona tog budzeta je deficit, odnosno pokriva se zaduzenjima, koja bi ovi genijalci zabranili... dakle jos 100 miliona minusa... 400...

PDV sa nultom stopom, bez istovremenog dizanja osnovne stope, bi sahranio javni sektor u roku od nekoliko mjeseci... kretencine nepismene, mi imamo pdv od 17% upravo zato jer je sve oporezovano - da nije PDV bi bio 25%... pitajte UINO, ili barem proguglajte jebene izvjestaje

dakle oni bi da naprave minus od 400 miliona u budzetu od oko 650 miliona... i da to nadomjeste stednjama koje ne bi ugrozile socijalno ugrozene... samo sto bi, da dodju do tih usteda, plate u javnom sektoru trebali skresati na 350 koliko traze i za nezaposlene, tako da bi i oni preko noci postali socijalno ugrozeni

sreca njihova pa glupost nije krivicno djelo
kluz franjo

#17631 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 07:37, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#17632 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Innovation wrote:
Radne grupe su prezentirale izvještaje, a pročitani su i zahtjevi koji će biti upućeni skupštini KS. Plenum je tražio izradu socijalne karte u Kantonu Sarajevo, usklađivanje naknada socijalno ugroženih kategorija sa stvarnim potrebama, novčanu pomoć za nezaposlene u minimalnom iznosu jedne trećine prosječne plaće u KS, naknada za porodilje u iznosu pola prosječne plaće u KS, hitnu izradu programa zapošljavanja i samozapošljavanja, kazne za poslodavce zbog neuplaćivanja obaveza prema zaposlenima te zahtjev kantonalnoj skupštini i upravi TVSA da ponedjeljkom, srijedom i petkom građanima ustupi 60 minuta televizijskig prostora prije večernjeg dnevnika.

Građani su također usvojili nekoliko prijedloga o nacrtu budžeta. Navedeno je kako je nužna revizija te da se budžet ne smije kreditno zaduživati kod komercijalnih banaka. Također je usvojen prijedlog o radikalnim mjerama štednje, a da se pri tome ne ugroze ranjive kategorije stanovništva.
Gospodine Kojovicu, da li su ovi zahtjevi /po vasem misljenju/ realni?

Ovo je komentar jednog forumasa na ove zahtjeve. Sta vi mislite?

A da se potrudiš malo i navedeš ovdje originalni zahtjev?
http://plenumsa.org/zahtjevi-plenuma-gr ... -sarajevo/
Određivanje novčane pomoći nezaposlenim licima koja se nalaze u stanju socijalne potrebe u minimalnom iznosu od 1/3 mjesečne plate u ks;
Pedja Kojovic

#17633 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

innovation

Ako mislite o posljednjem setu zahtijeva koji je upucen sa 9. Plenuma…

Postoje neki zahtjevi koji su identicni nasem stavu o pojedinim pitanjima - daljnje zaduzivanje kod komercijalnih banaka, npr.
i mi ih podrzavamo. Neki od zathijeva su nerealni u budzetu kakav je predlozen, a neki su generalno, nerealni, i mozda kontraproduktivni cilju koji se zelio postici.

Ali ono na sta skoro svi zahtijevi koji su se do sada mogli cuti i na demonstracijama i na Plenumima vrlo jasno ukazuju jeste;
u kojem pravcu reforme u BiH moraju ici. Osim sto se trazi utvrdjivanje legalnosti procesa prodaje javne/drzavne imovine i odgovornost za monumentalnu politicku pljacku javnog novca i imovine u proteklih 20 godina, demonstranti traze pravedniju raspodjelu budzetskog novca. To je, ja bih rekao, ono sto se zakonodavstvu zove autenticna volja predlagaca.
Ako zakonodavac usvoji te smjernice onda javnopravne(nadleznosti) i nomotehnicke poslove(pisanje zakona) mogu i treba da rade zakonodavci.

p.k.
Pedja Kojovic

#17634 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

franjo kluz

Kao sto sam u ranijim postovima na ovu temu rekao.
Zakon o Vladi govori o dvije situacije. Jedna se odnosi na situaciju u kojoj je vladi izglasano nepovjerenje, a druga o situaciji u kojoj je vlada podnijela ostavku.
Moj utisak, iz razgovora sa pojedinim clanovima Vlade, je da oni smatraju da se rok o kojem vi govorite odnosi na prvu ali ne i na drugu situaciju. Po njihovom tumacenju oni svoj posao obavljaju u punom ustavno i zakonskom kapacitetu sve do izbora nove Vlade.

Vase drugo pitanje me obradovalo. Drago mi je da postoji jos ljudi koji se budzetom bave analiticki.
Potpunose, principijelno, u pravu. Nesrazmjer budzetskih iznosa, broja uposlenih i broja ucenika/studenata je posebno upadljiva ako finansiranje pocnete pratiti od 2002.
Pojednostavljeno - dok broj ucenika i studenta pada, raste broj uposlenih i budzetski iznosi.
Pogotovo je zanimljivo kada udjete u sferu materijalnih troskova po uposleniku pa ih uporedite sa iznosim materijalnih troskova po uposleniku u slicnim radnim okruzenjima.
Naravno, u nekoj boljoj BiH politika se nebi ni bavila pitanjem zasto je u osnovnom obrazovanju zaposleno novih 147 ljudi kada je upisano 2000 djaka manje. U nekoj boljoj zemlji time bi se bavili nadlezni pravosudni organi, a politika bi se bavila pitanjem; zasto je upisano cak 2000 djaka manje?

p.k.
Corto Maltese

#17635 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Corto Maltese »

Listamo zaboravljene spomenare pogrešnih procjena: Image
Pedja Kojovic

#17636 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

Izjava za Dnevni Avaz (original)…
Vlada KS na jučerašnjoj sjednici usvojila je Prijedlog budžeta za 2014. godinu u iznosu od 798.500.000 KM, što je povećanje, u odnosu na nacrt, za skoro 24 miliona KM, koji bi se treali realizirati kroz kredite.
Naša stranka je, razmatrajući Nacrt budžeta, iznijela stanovište da je iznos nerealan i štetan po građane Kantona Sarajevo. Pošto ovaj novi, znatno uvećani, iznos nije slovna greška u saopštenju Vlade, čemu sam se ja, moram priznati, nadao, mogu samo reći, da ovaj potez samo dodatno pokazuje zbog čega smo govorili da Vladi u ostavci ne treba prepustiti izradu najvažnijeg ekonomsko-političkog dokumenta, odnosno, budžeta kao i zašto je važno da oni koji podnesu ostavke stvarno i odstupe sa pozicije.
Kakav je Vaš stav, odnosno Naše stranke, po pitanju ovog Prijedloga? Da li ćete ga podržati?
Sjednica je, kao što znate, zakazana za 31., dakle na dan kada prestaje da važi odluka o privremenom finansiranju i kada, ne računajući dugove, prestaju sve budžetske isplate. Nema nikakve sumnje da Vlada želi iskoristiti tu činjenicu kako bi izvršila pritisak na poslanike da prihvate njihov prijedlog budžeta i tako izbjegnu sukob sa strankom budžetskih korisnika u predizbornoj godini. Međutim, ja smatram, da upravo glasanje protiv ovakvog budžeta, kakav je Vlada predložila, predstavlja odgovoran odnos prema javnom novcu i javnom interesu.
weredsf

#17637 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

Corto Maltese wrote:Listamo zaboravljene spomenare pogrešnih procjena: Image
:D :thumbup:
kluz franjo

#17638 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 07:36, edited 1 time in total.
kluz franjo

#17639 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 07:35, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17640 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

Corto Maltese wrote:Listamo zaboravljene spomenare pogrešnih procjena: /hphotos-ak-ash3
Pod tvojim nikom ne bih baš otvarala ovu Pandorinu kutiju, jer pod tvojim nikom još stoje postovi bezuvjetne podrške "Zadnjoj nadi spasa" i beskrajno guslanje u branjenju lika i djela ZL. ;-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#17641 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by JoseMujica »

PeDŽa,

ko je odobrio plaČanje Doma mladih za potrebe Plenumskog ubleharenja u iznosu od 4.000 KM po sesiji i sa koje buĐetske stavke su sredstva skinuta?
VjecitiStudent

#17642 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

JoseMujica wrote:PeDŽa,

ko je odobrio plaČanje Doma mladih za potrebe Plenumskog ubleharenja u iznosu od 4.000 KM po sesiji i sa koje buĐetske stavke su sredstva skinuta?
Čestitke, pitanje dostojno pravog budžetlije.
KatarinaKosaca

#17643 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

VjecitiStudent wrote:

Pa, cilj ti je valjda jasan. Ugušiti glas protiv korupcije, nerada, krađe, prekobrojne administracije. Ako je propao pokušaj podmetanja ni manje ni više nego odgovornosti za smrt djeteta, ostalo je da se krene sa zabrinutosti fiskalno osvješćenog građanstva. Godinama o tenderima, plaćama, privilegijama šute, ali kad su u pitanju cuke ili plenumi, e , tu odjednom proradi građanska fiskalna svijest, pa čak i dijaspore koja ne plaća poreze ovdje :D A za Jose Mujicu tražim pravdu, još od blokade zgrade državnih institucija :oops:

Nego dođoh za nešto drugo :D Peđa, što vas ima tako malo u medijima? Izborna je godina i mislim da trebate više, naročito što imate stav oko svega, jasan i određen, ali morate se više potruditi da se dalje čuje.
KatarinaKosaca

#17644 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

Još jedan prijedlog, kako je vaše glasačko tijelo uglavnom urbano i kako će vas uglavnom glasati obrazovano biračko tijelo (nitko ne može ići na sve tržišne segmente ni prodajući koka kolu, a kamoli ideju i politički program, tako da ovo nije ponižavanje ostalih dijelova društva, nego puka odrednica segmentiranja biračkog tijela), tako predložite nekom ko vam vodi marketing da pogledaju neke od ideja "Jeste svejedno" koji su izašli na izbore u Srbiji ove godina na nivou Beograda i dobili su 1,5% gotovo bez medijske podrške.Čini mi se da se njihove ideje, ili bar neke od njih mogu poklopiti u nekim stvarima sa vašima kao što mogu biti prijedlozi poreza na kić i šund itd..
jastuk1

#17645 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by jastuk1 »

Pedja Kojovic wrote:Izjava za Dnevni Avaz (original)…
Vlada KS na jučerašnjoj sjednici usvojila je Prijedlog budžeta za 2014. godinu u iznosu od 798.500.000 KM, što je povećanje, u odnosu na nacrt, za skoro 24 miliona KM, koji bi se treali realizirati kroz kredite.
Naša stranka je, razmatrajući Nacrt budžeta, iznijela stanovište da je iznos nerealan i štetan po građane Kantona Sarajevo. Pošto ovaj novi, znatno uvećani, iznos nije slovna greška u saopštenju Vlade, čemu sam se ja, moram priznati, nadao, mogu samo reći, da ovaj potez samo dodatno pokazuje zbog čega smo govorili da Vladi u ostavci ne treba prepustiti izradu najvažnijeg ekonomsko-političkog dokumenta, odnosno, budžeta kao i zašto je važno da oni koji podnesu ostavke stvarno i odstupe sa pozicije.
Kakav je Vaš stav, odnosno Naše stranke, po pitanju ovog Prijedloga? Da li ćete ga podržati?
Sjednica je, kao što znate, zakazana za 31., dakle na dan kada prestaje da važi odluka o privremenom finansiranju i kada, ne računajući dugove, prestaju sve budžetske isplate. Nema nikakve sumnje da Vlada želi iskoristiti tu činjenicu kako bi izvršila pritisak na poslanike da prihvate njihov prijedlog budžeta i tako izbjegnu sukob sa strankom budžetskih korisnika u predizbornoj godini. Međutim, ja smatram, da upravo glasanje protiv ovakvog budžeta, kakav je Vlada predložila, predstavlja odgovoran odnos prema javnom novcu i javnom interesu.
Niko se iz NS nije nikad udostojio da kaže odakle bi se pokrile rupe nastale moratorijem na zaduživanje za koji se NS kao ono biva kobajagi zalaže. DA STE REKLI ODAKLE BI SE POKRILE RUPE, ILI DA STE REKLI DA SE NE BI POKRILE NIKAKO BILI BISTE iskreni. Ovako ste neiskreni.

No nekima definitivno treba edukacija iz odnovnih pojmova šta je ISKRENOST I ŠTA JE NEISKRENOST i kako narod istu pojima i koliko to cijeni kod odlučivanja.
weredsf

#17646 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

KatarinaKosaca wrote:
VjecitiStudent wrote:

Pa, cilj ti je valjda jasan. Ugušiti glas protiv korupcije, nerada, krađe, prekobrojne administracije. Ako je propao pokušaj podmetanja ni manje ni više nego odgovornosti za smrt djeteta, ostalo je da se krene sa zabrinutosti fiskalno osvješćenog građanstva. Godinama o tenderima, plaćama, privilegijama šute, ali kad su u pitanju cuke ili plenumi, e , tu odjednom proradi građanska fiskalna svijest, pa čak i dijaspore koja ne plaća poreze ovdje :D A za Jose Mujicu tražim pravdu, još od blokade zgrade državnih institucija :oops:

Nego dođoh za nešto drugo :D Peđa, što vas ima tako malo u medijima? Izborna je godina i mislim da trebate više, naročito što imate stav oko svega, jasan i određen, ali morate se više potruditi da se dalje čuje.
Cilj je bio (ako ga je bilo) pokazati kako su plenumasi veci kreteni od politicara,kad se sjetim kakvih se tamo gluposti sve moglo cuti.
KatarinaKosaca

#17647 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

weredsf wrote:Cilj je bio (ako ga je bilo) pokazati kako su plenumasi veci kreteni od politicara,kad se sjetim kakvih se tamo gluposti sve moglo cuti.
Ima puno kretena na ovom svijetu, pa baš nemam nikakvu potrebu da pišem protiv njih, borim se protiv njih i demoniziram ih. Utoliko što to više radite , više se otkriva poslušnička politika bilo budžetskog parazitiranja, bilo čloanske knjižice sa obećanim privilegijama, bilo honorarnog rada, koji by the way loše radite. Nego, zašto spamate i ovu temu sa tim? Opet se odajete :D
weredsf

#17648 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

KatarinaKosaca wrote:
weredsf wrote:Cilj je bio (ako ga je bilo) pokazati kako su plenumasi veci kreteni od politicara,kad se sjetim kakvih se tamo gluposti sve moglo cuti.
Ima puno kretena na ovom svijetu, pa baš nemam nikakvu potrebu da pišem protiv njih, borim se protiv njih i demoniziram ih. Utoliko što to više radite , više se otkriva poslušnička politika bilo budžetskog parazitiranja, bilo čloanske knjižice sa obećanim privilegijama, bilo honorarnog rada, koji by the way loše radite. Nego, zašto spamate i ovu temu sa tim? Opet se odajete :D
Stvarno bi me usrecio neki tvoj odgovor koji je barem na granici klisea, zasto bas svi sa cijim se pisanjem ne slazes ( ukljucujuci i mene) moraju biti na budgetu, placenici, poslusnici, clanovi sa knjizicama i sl. gluposti, zasto se krecete u okvirima tog klisea???
Naravano da ima kretena ali malo ce ih u javnom prostoru traziti da svi nezaposleni imaju primanja po 400 maraka, da se vrati narodna milicija, da ljudi sa biroa budu zaposleni u upravne odbore itd itd, i onda se namece pitanje da li se takvi mogu boriti protiv Radeljasa, Fazlije, Konakovica i oslate ekipe???
Plenum je sam sebe ponistio, jesu li mu politicari pomogli i ubrzali taj proces, vjerovatno jesu ali plenum kao model komuna iz 19 vijeka je odavno propao kao ideja
KatarinaKosaca

#17649 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

weredsf wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Stvarno bi me usrecio neki tvoj odgovor koji je barem na granici klisea, zasto bas svi sa cijim se pisanjem ne slazes ( ukljucujuci i mene) moraju biti na budgetu, placenici, poslusnici, clanovi sa knjizicama i sl. gluposti, zasto se krecete u okvirima tog klisea???
NIsam te ja stavila u kliše, nego tvoja trivijalnost. Prozaičnost koja je protkana kroz svaku misao. DakleN, imamo tvoje postove na SDA koje zajapureno braniš, imamo tvoje postove demoniziranja kritike vlasti, nemamo tvoju niti jednu reflksiju na sav kriminal u društvu i onda je forum nik KK ta koja tebe stavlja u kliše :lol: :lol: :lol: Grohotom se smijem, ali zaista, pitaju me u kući čemu se smijem.
weredsf wrote:Naravano da ima kretena ali malo ce ih u javnom prostoru traziti da svi nezaposleni imaju primanja po 400 maraka, da se vrati narodna milicija, da ljudi sa biroa budu zaposleni u upravne odbore itd itd, i onda se namece pitanje da li se takvi mogu boriti protiv Radeljasa, Fazlije, Konakovica i oslate ekipe???
Plenum je sam sebe ponistio, jesu li mu politicari pomogli i ubrzali taj proces, vjerovatno jesu ali plenum kao model komuna iz 19 vijeka je odavno propao kao ideja
Boldirano: Opet ti sam sebe stavljaš u kliše. To je SDA kliše, nekompetencije, površnosti, ignorantije i lošeg spina. Imaš original zahtjeva postao je nik @Vječiti student, utoliko je boldirano još jedna podvala
Da, svašta se može čuti, i to jeste čar demokracije, da se čuje svaka ideja i glas, ali samo usvojeni prijedlozi mogu biti predmet rasprave, pa i eventualne kritike. Demoniziranja zarad Bakireove stolice, ne :D
weredsf

#17650 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

Sarajevski plenum, ako nije pomeo i pomrsio planove i konce vladajućim partijama, ako je samo probudio i opomenuo vladajuće stranke i njihove glasače da se dobro pripreme za naredne izbore - zasigurno se izlaktao za poziciju glavne opozicije svojom strategijom da sve stranke, uključujući i one u opoziciji, proglasi pozicijom samo zato što su političke stranke, i tako, na bazi politike apolitike i shodnog političkog morala i koncepta, izlakta sa političke scene opoziciju neutrališući, nadglasavajući i oduzimajući joj njen glas.

Da organizatori plenuma nisu toliko insistirali na isključivosti i zatvorenosti otvorenog plenuma, otvoreni plenum je mogao inspirisati opoziciju da zajedno izađe na naredne opšte izbore. Ovako se samo podleglo kobnom pravilu usitnjenosti, zatvorenosti u ekskluzivnu samopravičnost od koje boluje svaka od raznih frakcija opozicije.

Damir Niksic
Locked