Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#17601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

drugi profil wrote:
tvsabina wrote: I mislim da će se veći dio nekadašnjeg SDP-ovog glasačkog tijela u Sarajevu mnogo više prikloniti NS-u umjesto DF-u....
Živi bili pa vidjeli.
nemoj neke velike pare na to stavljati...

Ja sam se prvobitno priklonio NS. Nemam ja nista prigovoriti posebno, sitnice. Samo to nit smrdi nit mirise. Sa njima ce do promjena doci za onoliko vremena koliko ce Miljacki trebati da napravi kanjon dubok kao kanjon Nertve.
A nama ocajnicki trebaju radikalne promjene.
Neznam ni da li DF to moze, ali nesto kontam da ima vise sanse jer djeluju na sirem podrucju.

Ono bez navijackih strasti. Najvise bih volio da je sve ruzan san.
Drugi profil.

I ja vidim DF kao klicu promjena iako tamo postoji milion loših stvari.
NS u Kantonu Sarajevo sa DF-om može napraviti dobru priču i to ako ne iskoristimo sad 2014 ili ćemo pomrijeti od gladi ili ćemo se raseliti do 2018 , trećeg nema.
Bolje suštinske promjene nego nikakve promjene , radikalnih promjena nema u zemlji kakva je naša - realno.

Ovo za ružan san.... :thumbup:
VjecitiStudent

#17602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

drugi profil wrote:
tvsabina wrote: I mislim da će se veći dio nekadašnjeg SDP-ovog glasačkog tijela u Sarajevu mnogo više prikloniti NS-u umjesto DF-u....
Živi bili pa vidjeli.
nemoj neke velike pare na to stavljati...

Ja sam se prvobitno priklonio NS. Nemam ja nista prigovoriti posebno, sitnice. Samo to nit smrdi nit mirise. Sa njima ce do promjena doci za onoliko vremena koliko ce Miljacki trebati da napravi kanjon dubok kao kanjon Nertve.
A nama ocajnicki trebaju radikalne promjene.
Neznam ni da li DF to moze, ali nesto kontam da ima vise sanse jer djeluju na sirem podrucju.

Ono bez navijackih strasti. Najvise bih volio da je sve ruzan san.
Kako trenutno stvari stoje, izgledaju mi sposobni da vode samo jedno ministarstvo, "Ministarstvo predstavljanja Sabine Ćudić", na čijem će čelu naravno biti Sabina Ćudić.

No šalu na stranu, sve što tražim od sljedeće vlasti jeste da NE KRADE, a tu NS, ovakva, u svemu dezorijentisana, još i ima šansi.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

pk, odličan status na fb oko prosvjeda. Nije moje da ga ovdje kopiram, ali, to je to, ukratko :thumbup:
Pedja Kojovic

#17604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

katarinakosaca

Hvala.

"Demonstracije su se od revolucije koja je u dva dana oborila cetiri kantonalne vlade nakon mjesec dana pretvorile u pjesacki saobracajni prekrsaj, u grupni perfomans. Vlast trlja ruke; kalkulisuci brojcanu razliku izmedju onih koji su izasli na ulice i onih koji nisu. U njihovoj interpretaciji svega sto se dogodilo u posljednjih mjesec dana njihovih glasaca, onih koji su ostali kuci, je daleko vise.
Skupstina sarajevskog kantona je odgovarajuci na zahtijeve Plenuma usvojila nekoliko simbolickih, efemernih, finansijskih mjera. (Poslanik Radeljas je jos uvijek predsjednik UO ZZO- a, plate ljudi u izvrsnoj vlasti kao i njihovo honorarno ucesce u komisijama su ostali neokrnjeni, itd.)
O potezima koji bi zaustavili ekonomski sunovrat u kojem se kanton trenutno nalazi od Vlade nismo culi jos ni rijeci niti
- sto je jos vaznije - vidjeli u Nacrtu budzeta za 2014.. Ocigledno je, u ovoj predizbornoj godini, najvaznije zadrzati kontrolu nad budzetskim novcem. U velikoj mjeri, partije na vlasti, kao uostalom i do sada, svoj nastup u VMBT (vlast mozes biti ti) finansirat upravo tim novcem.
Da li ce javnim novcem upravljati ministar ili ministar u ostavci koji, do izbora novog, nastavlja da radi u puno ustavnom i zakonskom kapacitetu - potpuno je svejedno. Ja pretpostavljam da im vladanje u ostavci vise odgovara u ovom trenutku, jer, na neki nacin, umanjuje odgovornost Vlade za stanje u kantonu od danas do izbora."

p.k.
VjecitiStudent

#17605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Do izbora da vladaju neće moći, rok za izbor nove vlade ističe sredinom aprila.
weredsf

#17606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

Pedja Kojovic wrote:katarinakosaca

Hvala.

"Demonstracije su se od revolucije koja je u dva dana oborila cetiri kantonalne vlade nakon mjesec dana pretvorile u pjesacki saobracajni prekrsaj, u grupni perfomans. Vlast trlja ruke; kalkulisuci brojcanu razliku izmedju onih koji su izasli na ulice i onih koji nisu. U njihovoj interpretaciji svega sto se dogodilo u posljednjih mjesec dana njihovih glasaca, onih koji su ostali kuci, je daleko vise.
Skupstina sarajevskog kantona je odgovarajuci na zahtijeve Plenuma usvojila nekoliko simbolickih, efemernih, finansijskih mjera. (Poslanik Radeljas je jos uvijek predsjednik UO ZZO- a, plate ljudi u izvrsnoj vlasti kao i njihovo honorarno ucesce u komisijama su ostali neokrnjeni, itd.)
O potezima koji bi zaustavili ekonomski sunovrat u kojem se kanton trenutno nalazi od Vlade nismo culi jos ni rijeci niti
- sto je jos vaznije - vidjeli u Nacrtu budzeta za 2014.. Ocigledno je, u ovoj predizbornoj godini, najvaznije zadrzati kontrolu nad budzetskim novcem. U velikoj mjeri, partije na vlasti, kao uostalom i do sada, svoj nastup u VMBT (vlast mozes biti ti) finansirat upravo tim novcem.
Da li ce javnim novcem upravljati ministar ili ministar u ostavci koji, do izbora novog, nastavlja da radi u puno ustavnom i zakonskom kapacitetu - potpuno je svejedno. Ja pretpostavljam da im vladanje u ostavci vise odgovara u ovom trenutku, jer, na neki nacin, umanjuje odgovornost Vlade za stanje u kantonu od danas do izbora."

p.k.
Morate priznati da ste i vi poceli trljati ruke nadajuci se promjenama tj. vidjeli ste sansu za sebe samo niko nije presao na vasu stranu!!!
kluz franjo

#17607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 07:42, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#17608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

kluz franjo wrote:
VjecitiStudent wrote:Do izbora da vladaju neće moći, rok za izbor nove vlade ističe sredinom aprila.
Nisam samo siguran koji rok, čiji rok? Federalnoj vladi je izglasano nepovjerenje prije godinu dana, pa ništa. Livanjski kanton se konstituisao dvije godine nakon izbora, a u tom periodu su imali bivšu vladu u tehn. mandatu (pa se za nepunu godinu opet razbucali, pa opet ništa). Svi kantoni, u kojima su premijeri u februaru podnijeli ostavke, su u tehničkom mandatu i ne postoji nijedna ustavna obaveza ili odredba izbornog zakona u BiH, po kojoj se neka vlada mora konstituisati u određenom roku. Koliko je meni poznato, naš zakon ne poznaje instituciju vanrednih izbora - po principu pala vlada, nema nove = novi izbori.
Znači, do oktobra to ti je, što ti je. Ili konkretno npr., sadašnji skupštinski saziv KS većinom glasova može legitimno i legalno da usvoji Budžet 2014. sa 232 miliona KM NOVOG zaduženja za isključive potrebe predizbornog finansiranja ciljnih grupa.
Moja jedina nada nisu Haverić i Kojović (iako sa nestrpljenjem očekujem njihove obećane amandmane), već kreditna politika "domaćih" banaka. Nisam siguran da će tamo naći sagovornika spremnog da Kozadri isplati 140 miliona, onako na "Tita mi!"
Za razliku od Federalne gdje zakona nema, za kantonalnu postoji odgovarajuci zakon gdje je propisano trajanje vlade u ostavci.
Stavio bi link, ali nešto kontam, neka ga Pedja stavlja, on je plaćen za takve stvari, a fula.
kluz franjo

#17609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 07:41, edited 1 time in total.
kluz franjo

#17610 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

kluz franjo

#17611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#17612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by KatarinaKosaca »

kluz franjo wrote:I jednima i drugima, onih 12.000 iz Banovića... ne loš san, već noćna mora.
Po meni, ti banovići nikako ne mogu biti relevantan pokazatelj. Oni, doduše jesu baš u ovom momentu jako dobro legli centrali u Mehmeda Spahe da sa tim maše, ali mene, po svemu asociraju na jučerašnje izbore u Sjevernoj Koreji. I u Sjevernoj Koreji je postojala opcija da glasaš protiv, ali da odeš na posebnu glasačku kutiju :D . U Banovićima su bila dva kandidata (dakle ni o kakvom festivalu demokracije se ne može govoriti), od kojih je jedan navodno odustao dan ili dva prije glasanja. Šta onda očekivati? :D
Osim toga, SDP je toliko za***bao stvar ove 4 godine, i da nije odustao taj kandidat, opet šta očekivati?
kluz franjo

#17613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 07:39, edited 1 time in total.
weredsf

#17614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by weredsf »

KatarinaKosaca wrote:
kluz franjo wrote:I jednima i drugima, onih 12.000 iz Banovića... ne loš san, već noćna mora.
Po meni, ti banovići nikako ne mogu biti relevantan pokazatelj. Oni, doduše jesu baš u ovom momentu jako dobro legli centrali u Mehmeda Spahe da sa tim maše, ali mene, po svemu asociraju na jučerašnje izbore u Sjevernoj Koreji. I u Sjevernoj Koreji je postojala opcija da glasaš protiv, ali da odeš na posebnu glasačku kutiju :D . U Banovićima su bila dva kandidata (dakle ni o kakvom festivalu demokracije se ne može govoriti), od kojih je jedan navodno odustao dan ili dva prije glasanja. Šta onda očekivati? :D
Osim toga, SDP je toliko za***bao stvar ove 4 godine, i da nije odustao taj kandidat, opet šta očekivati?
Po toj nakaradnoj logici oni su morali izaci na izbore i glasati za SDA???. :shock: :shock: :shock:
Treebeard

#17615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Treebeard »

kluz franjo wrote:Vječiti
hvala na linkovima na pp. U pravu si u dijelu Vlade.
Moze li link ovdje da i mi ostali to vidimo.
VjecitiStudent

#17616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Ovdje je Zakon o Vladi
http://vlada.ks.gov.ba/sites/vlada.ks.g ... _24-03.pdf

a ovdje su dopune tog zakona izglasane prošle godine
http://www.google.ba/url?sa=t&rct=j&q=& ... x7GbIbcdNA
Treebeard

#17617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Treebeard »

VjecitiStudent wrote:Ovdje je Zakon o Vladi

Zakon o Vladi wrote:Član 8.

U slučaju privremene spriječenosti premijera, funkciju premijera vrši član Vlade kojeg odredi premijer.

U slučaju privremene spriječenosti premijera duže od 30 dana, funkciju premijera vrši član Vlade kojeg odredi predsjedavajući Skupštine Kantona, u konsultaciji sa zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine Kantona.

U slučaju da mjesto premijera ostane upražnjeno, premijer se imenuje u roku od 30 dana od dana kada je mjesto premijera ostalo upražnjeno, na način utvrđen ustavom, do kada funkciju premijera obavlja član Vlade Kantona kojeg odredi predsjedavajući Skupštine Kantona, u konsultaciji sa zamjenicima predsjedavajućeg Skupštine Kantona.
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi KS wrote:Član 2.
U članu 8. stav 3. riječi: „30 dana“ zamjenjuju se riječima: „60 dana“.
Iza stava 3. dodaje se novi stav 4., koji glasi:
„U slučaju kada mjesto premijera ostane upražnjeno, ministri nastavljaju s obavljanjem funkcije ministara, odnosno članova Vlade, do potvrđivanja imenovanja Vlade u novom sazivu“.

Član 9a.
Premijer i članovi Vlade mogu podnijeti ostavku.
Premijer podnosi ostavku predsjedavajućem Skupštine Kantona, a potvrđuje je Skupština Kantona.
Kad premijer podnese ostavku, smatra se da su ostavku podnijeli svi članovi Vlade.
Član Vlade podnosi ostavku premijeru.

Član 9b.
Ako Skupština Kantona prihvati ostavku premijera, premijer i Vlada će obavljati tehničke poslove do imenovanja nove Vlade, u skladu sa članom 8b. stav 2. ovog Zakona.
Ako premijer prihvati ostavku pojedinog člana Vlade, rješenje o razrješenju potvrđuje Skupština Kantona.
Ministar može obrazložiti ostavku u Skupštini Kantona.
Premijer će novog člana Vlade imenovati i predstaviti na sjednici Skupštine Kantona i zatražiti glasanje o potvrđivanju imenovanja tog člana, u roku iz člana 8a. stav 3.”.
E sada, zamolio bih gosp. Kojovica da se raspita u Skupstini sta se desava ako Skupstina ne izabere i potvrdi novu Vladu u roku od 60 dana? Prema ovome gore zakljucujem, mozda grijesim, nista se ne mijenja, ministri u ostavci ostaju da rade svoj posao sve dok se ne potvrdi nova Vlada, pa bilo to i u oktobru.
Banksy

#17618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote:Ovdje je Zakon o Vladi

@VS pro bono servis :D
Pedja Kojovic

#17619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

treebeard

Vrlo ste dobro primijetili.
Iz razgovora sa pojedinim clanovima Vlade KS proizlazi, kao sto sam i konstatovao u svom FB statusu, da je njihovo tumacenje
ovih odredbi sljedece:
- rok od 60 dana se odnosi samo na Vladu kojoj je izglasano nepovjerenje
- Vlada u ostavci, s druge strane, nastavlja da radi u punom ustavnom i zakonskom kapacitetu do izbora nove. (Dakle, nema roka).

p.k.
Treebeard

#17620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Treebeard »

Pedja Kojovic wrote:treebeard

Iz razgovora sa pojedinim clanovima Vlade KS proizlazi, kao sto sam i konstatovao u svom FB statusu, da je njihovo tumacenje
ovih odredbi sljedece:
- Vlada u ostavci, s druge strane, nastavlja da radi u punom ustavnom i zakonskom kapacitetu do izbora nove. (Dakle, nema roka).

p.k.
Hvala na informaciji.
VjecitiStudent

#17621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:treebeard

ovih odredbi sljedece:

p.k.
Netačno.

Član 8b
Vlada u ostavci ne može preuzimati nove finansijske i kadrovske obaveze za Kanton.
kluz franjo

#17622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 07:39, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#17623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjeciti student&franjo kluz

Moj je utisak - iz razgovora koje sam pomenuo - da Vlada smatra da se rok od 60 dana odnosi samo na situaciju u kojoj je Vladi izglasano nepovjerenje - proces koji je precizno odredjen.
Smatraju da se rok od 60 dana odnosi na tu situaciju, dok se na njihovu - Vlada u ostavci - odnosi formulacija da rade do izbora nove Vlade.

Formulacija o preuzimanju obaveza - dakle onih obaveza koje nisu predvidjene u budzetu - ima malo efekta u situaciji u kojoj Vlada u ostavci upravo predlaze novi budzet svega par dana prije 31. marta.
Kao sto svi znamo, neusvajanje budzeta do tog roka povlaci zabranu bilo kakvih isplata (osim dugova) iz budzeta.
Upravo zbog toga je donosenje ovog budzeta odgodjeno do krajnjeg roka kako bi se poslanici ucjenili da ga ili prihvate - ovakakav, kakav je - ili da se suoce sa bijesom stranke budzetskih korisnika.
(Dakle, sve "nove obaveze u ime kantona" su vec ugradjene u prijedlog.

p.k.
kluz franjo

#17624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by kluz franjo »

Last edited by kluz franjo on 31/08/2016 07:38, edited 1 time in total.
VjecitiStudent

#17625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjeciti student&franjo kluz

Moj je utisak - iz razgovora koje sam pomenuo - da Vlada smatra da se rok od 60 dana odnosi samo na situaciju u kojoj je Vladi izglasano nepovjerenje - proces koji je precizno odredjen.
Smatraju da se rok od 60 dana odnosi na tu situaciju, dok se na njihovu - Vlada u ostavci - odnosi formulacija da rade do izbora nove Vlade.

Formulacija o preuzimanju obaveza - dakle onih obaveza koje nisu predvidjene u budzetu - ima malo efekta u situaciji u kojoj Vlada u ostavci upravo predlaze novi budzet svega par dana prije 31. marta.
Kao sto svi znamo, neusvajanje budzeta do tog roka povlaci zabranu bilo kakvih isplata (osim dugova) iz budzeta.
Upravo zbog toga je donosenje ovog budzeta odgodjeno do krajnjeg roka kako bi se poslanici ucjenili da ga ili prihvate - ovakakav, kakav je - ili da se suoce sa bijesom stranke budzetskih korisnika.
(Dakle, sve "nove obaveze u ime kantona" su vec ugradjene u prijedlog.

p.k.
Čak i ako usvoje nakaradni budžet, vlada u ostavci, po zakonu, ne može uzimati bilo kakve kredite.
Locked